Asuntojen hinnat ja oma vs vuokra

PeräjärvenPera

Törmäsin redditissä kiinnostavaan kirjoitukseen oma vs vuokra kannattavuudesta: http://naytadata.com/2018/01/13/eri-asumismuotojen-kannattavuuden-arviointi/ . Vaikka Helsingissä vuokrat ovat korkeat, kirjottajan mukaan ne ovatkin asunojen hintoihin verrattuna suhteellisen matalat, jolloin vuokraaminen voi olla järkevin valinta.

Mitä muut olette mieltä? Voiko vuokraaminen ikinä olla järkevämpää?

7

551

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Velaton_asukas

      Tuossa kirjoituksessa esitetystä periaatteesta olen samaa mieltä. Vuokran ja hinnan suhde määrää ainakin karkeasti kumpi kannattaa. Asun itse pienessä kaupungissa, jossa asunnon voi ostaa jopa alle kymmenen vuoden vuokralla. Tämä pätee myös omaan asuntooni, eikä pitkäaikaisessa vuokra-asumisessa tällä hintasuhteella ole mitään järkeä.

      Helsingin keskustassa samanlaisen asunnon vuokra on noin kaksinkertainen mutta ostohinta noin nelinkertainen. Korkean hinnan perusteena on tietysti arvonnousun mahdollisuus, joka kieltämättä on parempi kuin täällä syrjemmällä. Mutta hinta on jo nyt niin kova, että omistaja menettää asuntoon pääomaansa sitoessaan tuottoa mahdollisesti enemmän kuin vuokrassa säästää.

      Täydentäisin kuitenkin ajatusrakennelmaa lopputilanteella, jossa asuntolaina on maksettu pois. Silloin asumisen kannattavuutta voi mitata prosentilla, jossa tuotoksi lasketaan omistusasunnon kulujen säästö vuokraan verrattuna. Vaikka viitatussa kirjoituksessa tätä ei tunnustettukaan tuotoksi, menojen vähennys on ainakin minun taloudessani aivan samanarvoinen kuin vastaava tulojen lisäys. Tämä säästösumma vuodessa jaetaan yksinkertaisesti asunnon realistisella myyntihinnalla.

      Omassa tapauksessani tulos on noin 5,5 % verotonta tuottoa vuodessa ja remontit ovat luvuissa mukana. Tuo luku vastaa kahdeksan prosentin verollista vuosituottoa ja sehän on ihan kohtuullinen tulos varsinkin asunnon riskitasolla. Lisäksi se tulee tasaisesti myös pörssin laskukautena. Siellä Helsingissä luku jäänee neljän prosentin tienoille.

      Kasvukeskuksissa on siis syytä ainakin laskea tarkasti ennen kuin ostaa asunnon sadoilla tuhansilla, joilla voisi tienata rahaa muutenkin. Muualla Suomessa omistaminen on järkevää jokseenkin aina, ja rahaahan jää sen lisäksi sijoitettavaksi muuallekin.

    • Oeofof

      Yksi iso ero myös, kun ostat asunnon niin maksat asuntoa omaksi joka kuukausi. Rahaa menee ja varallisuus kasvaa, kun myyt asunnon niin merkittävä määrä rahaa tilillä. Samoilla tuloilla tai korkeammilla ei saa koskaan säästettyä yhtä paljon, ei asuntoja omistavat niitä huvikseen vuokraa vaan rahan takia.

      Helsingissä on paljon velkaisia osakkeita ja taloyhtöitä eli vältettävä jos yhtiövastike vesi sähkö autopaikka / talli rahoitusvastike = velan määrä isohko ja lyhennys. Jotkut yhtiöt tekee kokoajan velalla remonttia..

      Tietysti jos aikoo asua samassa kauan tai loppuelämän niin silloin ei niin paljon väliä vaikka asunnon arvo tippuisi mutta kk kulut silti oltava sopivat joita sitten sen 20-30v joka kuukausi maksellaan.

      Kun käy selaamassa etuovea ja katsoo asuntojen kuluja, remontteja ja hintoja niin oppii paljon havainnoimaan.

    • Vuokraaminen on järkevää silloin, kun tarvitset useaa sellaista asuntoa vuoden aikana, jossa et aio viettää merkittävästi aikaa. Esimerkiksi kuukauden etelänmatkaa varten ei kannata ostaa taloa (ellei sijoitusmielessä lähde vuokraamaan sitä eteenpäin kun ei käytä). Myöskään kesämökin omistaminen yhden viikon lomailua varten ei ole ihan kannattavimmasta päästä, ellei arvonnousu ole merkittävä (tai vuokraa sitä eteenpäin).

      Jos sen sijaan asuu asunnossa pääosan vuodesta ja vieläpä useamman vuoden peräkkäin, ei vuokraamisessa yleensä ole mitään järkeä.

      Se on totta, että Helsingissä vuokrataso on keinotekoisen matala. Tämä johtuu pitkälti valtion ja kaupungin tukijärjestelmästä.

      • 347777999666

        Vuokratasot ovat tosiaankin viimeaikoina jääneet jälkeen osin rakennusten hintojenkin mutta etenkin vuokrakämppien ylläpitokustannuksien kehityksestä, ja paljon siis onkin nyt nousupaineita vuokriin.


      • 347777999666 kirjoitti:

        Vuokratasot ovat tosiaankin viimeaikoina jääneet jälkeen osin rakennusten hintojenkin mutta etenkin vuokrakämppien ylläpitokustannuksien kehityksestä, ja paljon siis onkin nyt nousupaineita vuokriin.

        Ongelma on siinä, että kaupunki ja valtio tarjoavat vuokrakämppiä täsmälleen KELA:n maksimituen mukaisesti. Noiden luukkujen määrät ovat niin suuria, että ne vääristävät tehokkaasti vuokramarkkinoita (osa noista kohteista on jopa ihan inhimillisiä). Oikeasti yksiön vuokrataso ratikkalinjojen varrella olisi jotain 1200 - 1500 €/kk, nyt niitä saa puoleen hintaan tuosta.


    • 347777999666

      h = hoitovastike
      p = asunnon ostohinta
      i = korko
      v = se vuokra mitä vastaavasta asunnosta pitää maksaa

      Vuokraaminen kannattaa jos (h ip/12)/v > 1

      Tässä siis ajatellaan oston suhteen asunto ostettavaksi kokonaan velkarahalla josta vain korko maksetaan, ja joka velka tehdään siis määräajaksi(maksetaan kerralla pois esim. asunnon myynnistä saatavilla varoilla tai sitten uusitaan vastaava laina jos jatketaan asunnon kanssa). Korkoprosentti taasen on se millä asianomainen saisi pankista tällaista pidempiaikaista lainaa käyttöönsä. Muuten se jos omia varoja likoon laittaen ajatellaan asunto ostettavaksi tai vaikka lainoja lyhennellenkin ostettavaksi, niin kannattavuus ajaa suurin piirtein samaan kuin mitä pelkästään velkarahalla ostaen ja asuntoa velkarahalla pitäen.
      Tähän sitten tulee päälle se asia miten asunnon hinta markkinoilla tulee kehittymään. Yleensä tai ainakin keskimäärin ottaen hinta vähintäänkin kestää, eli ts. asunnon arvo ei laske(sen vanhetessa ja rapistuessa ja remppojen lähestyessä) enempää kuin mitä inflaatio syö rahan arvoa. Joskin taantuvilla paikkakunnilla voi numeraalinen hintakin laskea(varsinkin nykyään kun asuntoja on joka puolella jo niin paljon rakennettuna, ja hiljaisilla paikkakunnillakin myös kuntien asuntoja paljon), niin toisaalta kasvukeskuksissa se yleensä nousee.
      Tämä siis koskee vuokraamisen kannattavuutta pidempiaikaiseen tarpeeseen. Lyhytkestoiseen tarpeeseen vuokraaminen on useimmiten kannattavampaa ja myös huolettomampaa( ajatellen sijoitusriskejä), jos vaan kelvollisia vuokrakämppiä tarjolla on eikä vuokrat ihan älyttömiä suhteessa asuntojen hintoihin.

    • Mmmmmmm123

      Me asutaan Espoossa rivarissa, jossa markkinahintainen vuokra olisi jotain 1400 euroa. Tällä hetkellä 1400 on se summa joka menee lainaan ja asumiskuluihin. Jos asunnon arvo ei putoa nollaan, jää siis jotain käteen ja jos putoaa, niin tilanne on tasan vuokralla asumiseen verrattuna. Toki sillä erotuksella että omaa saa laittaa mieleiseksi jne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1818
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1809
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      76
      1592
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe