Sex. väkivallan kokemusten käsittely mediassa

dont.speak

Otan "Metoo- ketju poistettiin"- ketjusta kommentin ja teen uuden aloituksen koska ongelma on ilmeinen:
...

"Myös esim. IS sensuroi raiskausten uhrien omia viestejä ketjussa joka käsittelee gaalaa, johon vieraat olivat, Meetoo-kampanjaa tukien, pukeutuneet mustiin, kolmea poikkeusta lukuunottamatta.

https://www.is.fi/viihde/art-2000005516640.html"

...

Seksuaalista väkivaltaa koskeva julkinen keskustelu on oireellista: seksuaalista väkivaltaa pitää käsitellä vain joko siististi ja kliinisesti siten ettei yleisön mielenrauha järkyty liian inhottavista teonkuvauksista tai sitten sitä saa käsitellä seksuaalista väkivaltaa kokeneita loukkaavaan sävyyn.

Tämä s24.fi palsta on täynnä todella väkivaltaista kieltä ja kommentointia jota ei sensuroida. Toisaalta Me too- ketju jostakin käsittämättömästä syystä poistettiin. Kun minä kerroin oman kokemukseni seksuaalisesta ahdistelusta viesti poistettiin "sääntöjen vastaisena". Viestissäni ei ollut mitään sääntöjen vastaista. Ongelma oli se että kokeukseni oli asiasisällöllisesti ilmeisesti moderaattorille liian ahdistavaa kuultavaa. Moderaatiolle täten tuli ilmeisesti sellainen FIILIS että siinä täytyy olla jotain väärää ja sääntöjen vastaista koska se oli ahdistava viesti, ja siksi se täytyi poistaa. Sensurointipolitiikassa yleisesti ottaen ei ole mitään rationaalista vaan se perustuu täysin tunteisiin. Onkin jännittävää ettei näissä väkivaltaisissa seksuaalista väkivaltaa loukkaavasti käsittelevissä viesteissä koeta olevan mitään niin ahdistavaa että niitä olisi syytä poistella. Ne eivät ilmeisesti ahdista moderoinnissa toimivien henkilöiden mieltä, eikä se haittaa heitä jos ne ahdistavat sex. väkivaltaa kokeneiden mieltä. Mutta kun äänessä on itse seksuaalista väkivaltaaa kokenut sensuuri iskee nimenomaan häneen vai sillä perusteella että teon kuvaus on liian yksityiskohtainen (ei mässäilevä) ja kuvaava.

Tämä on trendi jokaisessa mediassa. Hesari, is, il, ja monet monet muut mediat eivät julkaise kokemuksia seksuaalisesta väkivallasta vaikka ne eivät ole millään tavalla tarpeettoman mässäilevästi kerrottuja.

Olisikin mielenkiintoista tietää miten seksuaalisen väkivallan kokemuksista pitäisi kertoa siten ettei sen kuuleminen aiheuta ahdistusta kuulijassa. Mielenkiintoista olisi tietää myös että MIKSi niistä pitäisi kertoa kauniisti? Eikö ole tekopyhää olla keskustelevinaan sex. väkivallasta mutta samaan aikaan vaatia että tarinan pitäisi olla jotenkin mukava ja kivasti kuunneltava. Sellainen ettei kenenkään mielenrauha liikaa häiriinny. Jos seksuaalisesta väkivallasta puhutaan liian kliinisesti ja neutristi se vie koko ongelman vakavuudelta uskottavuuden.

Me too kampanjakin on pääosin vain sitä että sanotaan "me too". Tilanteita harvoin nalysoidaan syvällisemmin jolloin helposti jää epäselväksi mitä seksuaalinen häirintä oikeastaan käytännössä edes on. Hesarin toimittajistollekin näyttää olevan jopa epäselvää, että myös kauniiksi kehuminen voi olla seksuaalista häirintää:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005529227.html

Toisaalta huomiota herättävää on että seksuaalista paljastelua saa vapaasti harrastaa, ja jopa raiskausfantasioilla saa somessa ja mediassa saa aika vapaasti mässäillä ilman sensuuria. S24:fin sex. väkivaltaa käsittelevällä palstalla voi vapaasti kysellä että mistähän elokuvasta löytyy kaikista graaveimmat raiskauskohtaukset kun kyselijää kiinnostaisi katsoa. Modea ei ahdista eikä häiritse tämä. Sovinismia saa harrastaa, provokatiivisia ja erittäin väkivaltaisia viestejä voi kohtalaisen vapaasti suoltaa näppäimistöltään kaikkialle, syyttely kohdistuu siihen joka siitä kehtaa raivostua. Sensuuri iskee sex. väkivallan kokemuksia kuvaileviin viesteihin myös silloin kun niissä ei ole mitään erityisen sensaatiomaista.

2

255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuetaan.uhreja

      Vaatii melkoista tahdonlujuutta monilta meiltä, jotka olemme tätä väkivaltaa kokeneet, kertoa yleensä mitään omista kokemuksistamme. Tulla itse esille.

      Kirjoitamme eri tavoin, sillä joiltain tulisi jo koko tarina ulos, ilman mitään kaunisteluja, jotkut saavat asiansa ulos ehkä pelkästään kiertoilmaisujen kautta. Itselläni kesti kauan, että kykenin kirjoittamaan esim. sanan "raiskaaja". Kiertoilmaisuilla "tekijä", "tuo henkilö" sain kuitenkin jotain pukahdettua ulos.

      Nämä kirjoitukset auttavat meitä uhreja, toisia, jotka vasta varovasti uskaltavat edes lukea näitä, sekä tässä asiassa jo vahvempia. Jotkut lukevat, eivät uskalla itse kirjoittaa mitään, eikä sellaista velvollisuutta kellään olekaan! Tärkeintä on, että itse kukin vahvistuisimme tavallamme, saisimme oman elämämme takaisin, sen mitä siitä on jäljellä.

      Me vanhemmat uhrit, jotka itse nuorina jäimme vaille apua, me voimme kirjoituksillamme tukea heitä, nyt nuoria jotka nyt kysyvät meidän mielipidettämme, apua omissa tapauksissaan. "Olikohan tämä raiskaus?"

      Emme käännä heille selkäämme, jätä yksin, manipuloituina uhreina selvittämään omia mahdottomia vyyhtejään, jotka ehkä ilman toisten tukea eivät voi selvitä.

      Pari oikeaa neuvoa voi mahd. pelastaa toisen ihmisen koko loppuelämän!

      Monet seksuaaliset, koetut asiat voivat nuoresta tuntua hyvinkin pahoilta, seksuaalinen häirintä tuntua raiskaukselta ja henkisellä tasolla se on voinut sitä ollakin!

      Me, monet uhrit emme kuitenkaan ole kaikkitietäviä esim. lakiasioissa, joten on hyvä, että Rikosuhripäivystyskin osallistuu näihin keskusteluihin. Kiitos! ⚘

    • Eimaistu

      HS:'Eduskunnan naisverkosto esittää lakimuutosta – suostumuksen puute halutaan osaksi raiskauksen määritelmää'

      Olen samaa mieltä, suostumus pitää olla, mielellään kirjallisesti, sekä kaksi todistajaa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe