JUUKA-ja- PUU-JUUKA

Entinen-Juukalainen

PUU-JUUKA
Puu-Juukaa mainostetaan hienona esimerkkinä kadonneesta rakennusperinteestä ja kuinka sen alkuperäinen ilme tekee kirkonkylän keskustan ainutlaatuiseksi. Juuan kirkonkylän kohdalla oli asutusta jo 1500-luvulla. 1800-luvun loppupuolella kylä alkoi kasvaa maantien varteen ja sinne tuli kauppaliikkeitä. Vanhimmat alueen rakennukset ovat 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. Osa taloista on asuintaloja, osa asuinliiketaloja ja julkisia rakennuksia. Rakennuksista löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia: frontoneita sekä koristeellisia ikkunanpuitteita ja räystäskonsoleja. Puu-Juuassa on peräti 26 yksittäistä arvokasta, suojeltavaa rakennuskohdetta eri vuosikymmeniltä.

PUU- JUUKA VOISI OLLA ALUEEN PIRISTÄVÄ IHMISTEN KOHTAUSPAIKKA
Juuka ja Lieksa ovat tehneet Koli-Ahmovaara kehitys-suunnitelman jonka takarajaksi on suunniteltu vuotta 2050. Olisiko syytä ihan ensimmäiseksi ja mahdollisimman pikaisesti Juuan oma Puu-Juuan kehityshanke, herättää Puu-Juuka uuteen eloon, luoda kaivattuja työpaikkoja ja pelastaa arvokas kulttuurihistoriallinen kokonaisuus muutoin varmalta rappeutumiselta? Jos Puu-Juualle ei tehdä pikaista kokonaisvaltaista kehitys-suunnitelmaa, kunnosteta rakennuksia ja haeta sinne yrittäjiä niin Juukalaisilla on hyvin pian käsissään puoli kylää joutorakennuksia esimerkkinä mielikuvituksen, ideoiden yrittäjähengen puutteesta.

Juuka on noin 5000 asukasta joista noin 3 200 kirkonkylässä ja sen lähialueilla, eli kooltaan sen vastaa jo toimivan koista kaupungin osaa joka yleensä jo tarjoaa varsin laajat lähipalvelut. Vaikka Juuan kirkonkylä on osin hajanaista niin Puu-Juuka on pieni tiivis keskus joka voisi toimia lähi ja hyvinvointipalveluja tarjoavana keskittymänä niin kuin kauppakeskus mutta idyllisine katuineen ja kortteleineen tekisi siitä viihtyisän kokonaisuuden. Alueelle sopisi kahvilat, koditoriat, lounaspaikat, hyvinvointipalvelut, pubit kesäterasseineen, ravintolat ja lukuisia muita palveluita.

Puu-Juuka vaatii yksityiskohtaisen suunnitelman jossa jokaiselle rakennukselle ja rakennuksen osalle tule löytää uusi käyttötarkoitus toisiaan täydentävänä osana ja tietyiltä osun täydentävällä rakentamisella. Katuosuudet on kunnostettavissa tuon ajan henkeen ja arkkitehtuuriin sopiviksi kiveyksin istutuksin ja valaistuksin.

Jos nykymeno jatkuu Ja Puu-Juualle ei tehdä kokonaisvaltaista kehitys-suunnitelmaa, kunnosteta rakennuksia ja haeta sinne yrittäjiä niin Juukalaisilla on hyvin pian käsissään puoli kylää rappeutuneita rakennuksia esimerkkinä mielikuvituksen, ideoiden yrittäjähengen puutteesta. Herättämällä Puu-Juuan uuteen vireyteen se voisi toimia esimerkkinä ja tiennäyttäjänä muillekin maaseudun keskuksille.

38

1790

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sesiittä

      Jokainen järissään oleva ymmärtää että Juuan päivät on luetut, se milloin joku sammuttaa viimeisenä valot on lähinnä viivytys taistelua, Juuan sijainti on hankala keskellä ei mitään Joensuun ja Nurmeksen välillä, väestön ikärakenne takaa varman loppu tuloksen, ABC:n katolla vilkkuu viimeisenä valopilkku ohikulkijalle bensaa ja kuppi kahvia . Ei sinne voi tulla mitään teollisuutta kun ei ole edes rautatietä on vain huonosti hoidetut kuoppaiset tiet joka suuntaan , ei sinne kannata enää edes harkita kenenkään uuden talon rakentamista, vanhatkaan ei käy kaupaksi eikä niistä kukaan edes maksaisi mitään, se mitä siellä nyt on kulutetaan loppuun ja se oli sitten siinä entinen JUUKA !

    • juukelikuu

      Joensuu-Nurmes tien varteen runsaasti opasteita Puu-Juukaan. Laittakaa sinne edullinen yöpymispaikka reppureissaajille, toinen rauhaa kaipaaville, kahvila, ruokapaikka, pitseria, käsityöpaja, museo yms. Alkakaa markkinoimaan myös Keski-Euroopan maihin edullisesti netin välityksellä. Bloggaajat, twiittaajat, suhteet yms tehokäyttöön.
      Nuorille leirejä. Rippikouluja ja vaihtoehtoisia elämänkatsomus leirejä myös sijaintina keskustan Puu-Juuka. Teemaleirejä. Esim käsityöt , perhon sidonta ja kokkaus. Varsinkin aikamiespojille niitä kokkauskursseja teemalla metsien ja Pielisen antimet! Eläkeläiset aktiivisina kyyditsemään kuluja vastaan esim kala- ja marjapaikoille ja opastamaan kädestä pitäen. Koululaiset kartuttamaan kielitaitoaan kesätöissä turistien parissa. Avoin mieli uutta kohtaan tai paikkakunta kuolee!

    • Hymistely-jatkunee

      Juukelikuulta oikeaa asiaa

      Kommentti oli juuri sitä mitä Juukaan kaivataan, jos mitään ei tehdä niin mitään ei tapahdu.
      On käsittämätöntä touhua kun lahotetaan kulttuurihistoriallisesti arvokas kyläyhteisö tekemättä mitään. Onko kunnassa elinkeinoasiamies jos on niin saako hän muutenkaan mitään aikaiseksi. Juuassahan on myös uusi kunnanjohtaja, Puu-Juuka voisi olla ensimmäinen näkyvä kohde josta voisi aloittaa kylän ja koko kunnan elvyttämisen. Koko kylässä asukkaista kunnan johtoon tuntuu olevan sama luovuttamisen meininki. Hyvä esimerkki, Juuasta löytyy hotelli on mutta sitä pitää etsiä kuin neulaa heinäsuovasta, ei luulisi olevan ihan mahdoton investointi laittaa Joensuu Nurmes tien varteen molemmista suunnista hotellin viittoja ja kertoa olemassa olostaan. Ei ABC vie kaikkia asiakkaita eikä kaikki halua mennä syömään tai juomaan huoltoaseman kuppilaan. Tarvittaisiin muitakin lounaspaikkoja kahviloita jne. Kylä on täynnä mahdollisuuksia. Kuten keskustelun avauksessa oli esitetty uhratkaa muutama tonni rahaa keskustan suunnitteluun ja markkinoikaa paikkaa. Tuosta Puu-Juuasta saa hyvän turistipyydyksen niin kuin aloittaja oli kirjoittanut. Puu-Juuka kuntoon ja siitä näkyvät mainokset pääväylän varteen. Lisää majoitusta, muutama pikkuhotelli ja veneen vuokrausta kesäkaudelle Pielisessä on kalaa. Kalastajia ja maksavia asiakkaita löytyy kun alatte talo talolta kehittää palveluja ja myydä paikkaa. Tuntuu kuin koko pitäjä olisi täynnä peräkamarin poikia joille kaikki on hyvin kun mitään ei tee tai muuta.
      Mutta kyllä se on paljon kiinni kunnan isistäkin jos sieltä ei tule aloitteita niin tuskin yksittäisiltä kuntalaisiltakaan.

    • Juuka-Ensin

      Ihmetellä täytyy kun Juuka saaristokuntana ei ole ollenkaan panostanut matkailuun. Juualla olisi ihan ”oma Koli” eli Paalasmaa kehitettäväksi matkailukohteeksi. Saaren korkein huippu Lamminvaara kohoaa 225,2 m korkeuteen merenpinnasta. Korkeusero on riittävä kilpailemaan lähes kaikkien Etelä-Suomen hiihtokeskuksien kanssa. Muu luonto onkin harppauksen edellä verrattuna muihin tavanomaisiin kohteisiin. Loma rakentamiseenkin ja lomakylille löytyy maata ja rantoja.

      Saaren ainutlaatuinen luonto rannat ja sitä ympäröivä vesistö tarjoaa oivat mahdollisuudet patikointiin saarella ja sen rannoilla. Laskettelukeskus, murtomaa hiihto, talvikalastus ja muut talviharrastukset toisivat lomailijoita talvisin. Saarta ympäröivät vesistöt, tarjoavat kesäisin mahdollisuuden veneilyyn ja kalastukseen. Paalasmaa sijanti tarjoaa oivat mahdollisuudet sisävesiristeilylle, sieltä voisi olla laivayhteydet Nurmekseen, Lieksaan, Kolille jopa Joensuuhun. Paalasmaasta saisi sisävesiristeilyn helmen josta pääsisi päiväristeilyille em. paikkoihin. Sisävesiristeilyt ovatkin unohdettu matkailun osa joka kaipaisi kehittämistä. Suomen järvet ovat ainutlaatuista koko maailmassa.

      Palasmaa on hiomaton timantti, jo Paalasmaalle johtava tie luontoineen on sävähdyttävän kaunis. Juuan on turha haikailla Kolin kehittämisen perään, Lieksa on tehnyt Kolille suuria suunnitelmia joista ei ole koskaan tullut mitään. Kolin kehittämisessä Juuka on ollut toistuvasti lapsipuolen asemassa myös alueellisesti kun Juualle jäisi kehitettäväksi vain "joutomaata" Kolin liepeiltä. Tuskin muutoinkaan kahden kunnan intressit saadaan niin hyvin yhteensopiviksi kuin vain omaa kuntaa parhaiten hyödyntävät investoinnit. Paalasmaa tarjoaa matkailun kehittämiseen vähintään yhtä hyvät jopa paremmat puitteet kuin Koli.

    • Pielisfan

      Matkailuklusteri työllistää suomessa noin150 000 henkilöä. Alalla on myös erittäin merkittäviä kerrannaisvaikutuksia muille toimialoille. Juuka on kohtuullisella etäisyydellä venäläisille ja kaikille turisteille verrattuna pohjoisen kohteisiin. Matka Joensuusta Kolille Kolin portin kautta eli normaalia ajoreittiä on 73 km ja Joensuusta Juukaan 86 km eli vain 13 km enemmän. Myös Joensuun lentoasemalle matkan ero on sama 13 km. Matka Juuasta Kolille on vaivaiset 38 km tai puoli tuntia joten molemmat matkailukohteina tukisivat toisiaan. Juuan kehittäminen matkailussa on ollut vähäistä vaikka mahdollisuuksia olisi, joten siihen kannattaisi panostaa. Matkailulla on voimakas työllistävä vaikutus, työtä ja työpaikkoja Juuassa tarvitaankin.

    • juuasta

      Puu-Juuasta sight-seeing Juuan omiin nähtävyyksiin Paalasmaan arvoa esiin nostattaen ja voisipa Kolin läheisyyttäkin käyttää yhtenä markkinointivalttina, järjestää sinne päiväretkiä ja vaelluksia. Rahaa tulisi omaan kuntaankin. Tarvitaan useita lähistöllä sijaitsevia matkailunähtävyyksiä, jotta turistit viipyisivät ja yöpyisivät pidempään.
      Talvikalastusleirit asiantuntevassa opastuksessa ilman muuta. Hiihtoa Kokkokallion laduilla ja laturetket. Majoittua voisi myös Puu-Juuassa, jossa olisi pimeiden talvi-iltojen aktiviteetteja. Rakentakaa hyvämainen perheystävällinen kohde. Ei mitään Pohjolan Pariisia! Huomioikaa rajan takaa tulijatkin. Löytyykö pappamopoja tarpeeksi? Järjestäkää keväällä, kesällä ja syksyllä mopovaelluksia.

    • Juna-liikkeelle

      Puu-Juuka ja Paalasmaa tulisi käsitellä yhtenä kokonaisuutena. Puu-Juukaan Idyllinen perheystävällinen kylä jossa lounaspaikkoja, pizerioita, kahviloita jopa hampurilaispaikka jne. Tietysti sinne kuuluisi pubi, pari hotelli- tai hotelliravintolaakin. Paalasmaa Juuka Koli välillä voisi toimia pikkubussi liikenne jolloin matkailijat voisivat puolin ja toisin piipahtaa tutustumassa kohteisiin, palvelu olisi hyvä lisä myös paikallisille asukkaille. Kun talven sesonkina Kolin hotellipaikat olisi loppuunmyyty niin Juuka täydentäisi palvelua omalla tarjonnallaan.

      Nuo sisävesiristeilyt olisi varmaan monia kiinnostava lisä kohteessa ja ne voisivat tarjota laajemminkin reittejä Paalasmaalta Nurmekseen Lieksaan Juuan laivarantaan Kolille jopa Joensuuhun jolloin eri satamista pääsisi mukaan Pieliselle. Paalasmaa toimisi koko Pielisen vesistön risteilykeskuksena. Suomen matkailu on jo vuosikymmeniä ollut kaksinapainen jossa markkinointi on kohdentunut Lappi ja Helsinki keskeisesti ja samaan aikaan Järvi-Suomen ja sisävesiturismin ja kesämatkailun kehitys on jäänyt huomioimatta.
      Paalasmaa ja Juuka on kohde joka pystyisi tarjoamaan ympäri vuoden aktiviteettejä. Talvi ja kalastusmatkat lisäävät koko ajan suosiotaan samoin moottorikelkka ja Mönkijä safarit. Paikalliset maatila yrittäjät voisivat tarjota rekiretkiä ja ratsastusta. Tässä on hyödyntämätön potentiaali jolle varmasti löytyy kysyntää aina Eurooppaa ja Aasiaa myöten kun se markkinoidaan oikein.

    • Toivotaan-toivotaan

      Juuka
      Juuka näyttää hakevan ”elinkeinosuunnittelijaa)

      https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikka/163079

      Toivottavasti löytyy hyvä sellainen. Yhtenä pää tavoitteena tulisi olla matkailupalveluja tarjoavien, matkailuyrittämisestä kiinnostuneiden ja matkailua markkinoivien yritysten verkottuminen. Matkailuun liittyvien palvelujen kehittäminen ja Juuan näkyvyyden lisääntyminen nopeasti kasvavilla matkailumarkkinoilla.

      • Odoteltu-on

        Kun Juukaan tulee uusi elinkeinosuunnittelija niin toivon mukaan matkailuelinkeinon kehittäminen ei unohdu. Juuassa jo toimiviin yrityksiin on hyvä pitää yhteyttä mutta jos uusia työpaikkoja halutaan tarvitaan ennakkoluulottomuutta uusien ajatusten suhteen. Juuassa on paljon potentiaalia ja mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja. Valitettavasti myös jo toivonsa menettäneitä. Nyt tarvitaan sitä ”talvisodan henkeä” ja uutta otetta sekä verkottumista yritysten kesken, ennen kaikkea kunnan tulisi potkaista uusi vaihde päälle ja lähteä luomaan yritystoimintaa joka luo työpaikkoja kasvavilla markkinoilla.


    • sesiittä

      Tosiasiassa kannattaneeko muutaman vanhan puurötiskötalon varaan rakentaa matkailua Juuassakaan, tuskin niiden jonkun ehdottaman reppureissaajan tuomilla muutamalla eurolla kukaan rikastuu, muutama puutalohan löytyy joka kylästä, eikä paalasmaata kannata uhrata ja pilata matkailun takia, ehkä sillä joskus tulevaisuudessa on koskemattomana enempi arvoa kuin rakennettuna ja pilattuna, Juuan loppulaskenta on alkanut ja se on tosi asia.

      • Antipahoittaja

        ”Sesiittä” kirjoittajan näkemyksistä
        Kaikilla on sananvapaus ja sitä ei tule rajoittaa.
        Mutta jos kaikki ajattelisi samoin, näkisi kaiken ympärillään kuolevana, aurinko nousisi mustana ja mahdollisesti vielä väärästä suunnasta joka ainoa aamu niin missä oltaisiin?
        Onneksi kaikille ihmisille on oma paikka olemassa, Juuka tunnetaan kivenpyörittäjän kylästä ja Heikki Turusesta niin voisiko Puu-Juukaan avata ”Mielensä pahoittajan baarin”, sinne voisi laittaa palvelupisteen josta jokainen kävijä voisi ostaa itselleen muistoksi ja kehystettynä niin synkän tulevaisuuden ennusteen kuin haluaa, samalla voimme työllistää ainakin yhden joka voisi muuttaa harrastuksen työksi. Se voisi jopa toimia, mutta ei huolta Pessimisti ei pety😂


      • Heikki-fani

        Heikki Turusta voisi hyödyntää Puu-Juuan ilmeessa ja imagossa (anteeksi Heikki: )
        Puu-Juuassa voisi toimia
        - Kivenpyörittäjän pub
        - Ravintola Simpauttaja
        - Hotelli Karjalan Kuningas
        - Jokun kylän raitin voisi nimetä nimellä ”seitsemän kurvin suora”
        Ja tietysti tuo edellä mainittu
        - Mielensäpahoittajan baari
        Tässä olisi jo 5 teemaa ja varmasti kotiseutuun ja Juukaan miellettäviä teemoja. Heikkihän voisi olla myös osa Juuka Slougania sopivalla tavalla.


      • Mökäbaarit

        Eikö Heikki Turusen nuoruudentuotanto "sijaitse" enemmän Lieksan kuin Juuan puolella ? Kivenpyörittäjän kylä kyllä kuulostaisi enemmän Juualta. - Rähjäisten vanhojen talojen kunnostus saattaa olla riskaabelia, mukaan mahtuisi varmaan jotain uuttakin samalla tyylillä rakennettua, silloin vanhatkin alkaisivat elämään. Toiminnan tarkoitus ratkaissee. Sijoittaisin nämä "Mökäbaarit" nykyiselle kirkonkylälle, missä ovatkin.


      • Hojofanitusta
        Heikki-fani kirjoitti:

        Heikki Turusta voisi hyödyntää Puu-Juuan ilmeessa ja imagossa (anteeksi Heikki: )
        Puu-Juuassa voisi toimia
        - Kivenpyörittäjän pub
        - Ravintola Simpauttaja
        - Hotelli Karjalan Kuningas
        - Jokun kylän raitin voisi nimetä nimellä ”seitsemän kurvin suora”
        Ja tietysti tuo edellä mainittu
        - Mielensäpahoittajan baari
        Tässä olisi jo 5 teemaa ja varmasti kotiseutuun ja Juukaan miellettäviä teemoja. Heikkihän voisi olla myös osa Juuka Slougania sopivalla tavalla.

        Hojo hojo !


      • Kivikiveähioo
        Mökäbaarit kirjoitti:

        Eikö Heikki Turusen nuoruudentuotanto "sijaitse" enemmän Lieksan kuin Juuan puolella ? Kivenpyörittäjän kylä kyllä kuulostaisi enemmän Juualta. - Rähjäisten vanhojen talojen kunnostus saattaa olla riskaabelia, mukaan mahtuisi varmaan jotain uuttakin samalla tyylillä rakennettua, silloin vanhatkin alkaisivat elämään. Toiminnan tarkoitus ratkaissee. Sijoittaisin nämä "Mökäbaarit" nykyiselle kirkonkylälle, missä ovatkin.

        "Eikö Heikki Turusen nuoruudentuotanto "sijaitse" enemmän Lieksan kuin Juuan puolella "
        Heikkihän asuu Juuassa, että mitä väliä missähän ne opuksensa rustasi.
        Juuan ja Lieksanvälillä o aina ollut jtk.sgismaa, mutta tuskin tästä.
        Hölmöin homma oli, kun Koli annettiin Lieksalle, Juukaan se kuuluisi jo järjenmukaankin. kierrä nyt järvenympäri, ennekuin pääset Lieksaan.
        Mutta vaikka en ole mikään "kaljaräkälä" fani, niin jotenkin olisi voinut jo aikaa sitten sopia Heikin kanssa, miten molemmat siitä hyötyisivät. Juukaan pitäisi saada työpaikkoja ja elämää ylipäänsä.
        Joko Nunnanlahden kivikylälle on saatu jatkaja ? Hienopaikka käydä siellä aikoinaan. Siinähän olisi osuvanimi "Kivenpyörittäjän kylälle" sanamukaisesti.


    • Koti-kunta

      Onneksi Paalasmaata ei ole vielä ylisuojelulla rampautettu niin kuin Koli vaan se on vielä kehityskelpoinen kohde jota voidaan rakentaa luontoa kunnioittaen. Edellä mainittiin ”yksittäiset reppureissaajat eivät pelasta Juukaa”, ei todellakaan, mutta samalla kun kunnan elinkeinoa kehitetään voidaan Puu-Juukakin herättää toimivaksi osaksi kokonaisuutta ja tuomaan osaltaan työpaikkoja. Kysymys ei ole vain muutamasta rapistuvasta rakennuksesta kirkolla vaan Juuan ja juukalaisten selviytymisestä tulevina vuosina, vaan uusien työpaikkojen luomisesta ja entisten säilyttämisestä. Ilman elinkeinoelämän ennakkoluulotonta kehittämistä tulevaisuus ei näytä ruusuiselta mutta elinkeinotoimintaa ja juuri matkailua kehittämällä Juuka voi nousta kuten monet Juuan lähikunnista ovat nousseet. Tulevaisuus riippuu pitkälti myös kunnasta ja siitä miten aktiivisen roolin uusi kunnanjohtaja, tuleva elinkeinosuunnittelija ja kunnan päättäjät ottavat.

      Meidän ja juuri meidän velvollisuutemme on kehittää paikallista yritystoimintaa siten että meille on töitä Juuassa, me voimme kasvattaa lapset ja asua Juuassa. Muussa tapauksessa liian monen etenkin nuorelle ainoa vaihtoehto on lähteä ruuhka-suomeen ja viedä lapset turvalliselta kotiseudultaan täysin vieraaseen ympäristöön. Jokainen työelämässä oleva tai opintonsa päättänyt työelämässä jo oleva tai työelämään siirtyvä joka lähtee kunnasta on menetys ihmisenä ja veronmaksajana sekä näivettää kuntaa.

      • Kutostie

        Kun ajaa idästä Lappiin tai Kolille tai muutoin vain pohjoiseen kutostietä, Juuka on liian lähellä Joensuuta, jossa luultavimmin käydään pysähtymässä ja tutustumassa paikalliselämään, kesällä toriin, ennen seuraavaa etappia. Juuan täytyisi siis keksiä jokin syy, minkä vuoksi siellä turistin tai jopa ulkomaalaisen pitäisi käydä tyyliin "Poikkea Puu-Juukaan" tai "Poikkea Paalasmaalle". Sama takaisinpäin. Tosin tämä ABC-huoltoasema on hyvä tankkaamiseen ja eväiden ostoon ja siis pysähtymiseen Juuassa siinä tarkoituksessa.

        Mitään kovin suurisuuntaista ja seudun omasta imagosta poikkeavaa ei kannata tehdä kuten nämä sahanpurukirkot ja muut rakennelmat - ovat vain antimainosta paikkakunnalle. Ohikulkijana saattaisin kaivata kutostien varrelle Juuan kohdalle esim. toimivaa ja toiminnallista Uunimuseota tai Asutusmuseota oheistoimintoineen vuolukivitehtaan ympäristöön ja niihin liittyviä tutustumis- ja opastuskierroksia eri asioihin ympäristössä. Siniristiheinäpaali asutustilan pellolla oli Suomi100-eleenä aika sykähdyttävä muistomerkki paremman puutteessa. Heikki Turusta saattaisi kannattaa hyödyttää myös tässä tarkoituksessa.

        Kolin kilpailijaksi ei varmaan kannata yrittää, mutta jotain Kolia täydentävää, erilaista, pienempää ja järvimatkailua hyödyntävää kylläkin. Etelästä tuleva kaipaa luonnon rauhaa ja maiseman kauneutta, talvella lumea ja jään kirkkautta, jopa vain jäälatuja. "Ei tarvitse mennä Lappiin asti" -slogania voisi yrittää hyödyntää. Pienestä ja monikäyttöisyydestä voisi lähteä.


      • Hongantarina

        Kutostien kulkijalle ei erotu, mikä on Juukaa, ennenkuin on ohi ajanut eli on Nurmeksessa tai takaisinpäin tullessa Kontiolahdella, tie on sen verran suora kovaa ohi ajettavaksi juuri Juuan kunnan kohdalla. Kivikeskuksen kohdalla tietää olevansa Juuassa, jos tietää vuolukivitehtaiden olevan siinä kunnassa. - Kivikeskus on muuhun maalaisympäristöön ja peltoihin nähden ehkä liian massiivinen kompleksi, mutta kelohonka- tai hirsirakennetäydennyksin siitä saisi jonkin verran pehmeämmän kokonaisuuden ja olisihan se siten jo "osa Lappia".


    • sesiittä

      Sitä hiljaista ja luonnonrauhaa on jo Kiteeltä pitkin itärajaa Kuusamoon asti, mikähän siellä Juuassa olisi sitten niin erikoista hiljaisuutta josta pitäisi maksaa vielä enempi, eikä sinne marjametsään ihan noin vaan mennä petovaaran takia ainakaan yksin (karhut ja sudet) ei varmaan naurata silloin kun oikeasti törmää karhuun, varuillaan on oltava metsälläollessakin vaikka on aseet mukana sillä karhu on todella nopea, mutta jos Juuan ainut toivo on matkailu niin
      hukkaan heitettyä rahaa jo pelkkä suunnittelu, ei joka kylä voi matkailusta elää näitä tuppu kyliä on pilvin pimein Suomessa ja ei niihin kaikkiin riitä matkailijoita, ja taas teollisuutta ei voi Juukaan tulla koska siellä ei ole mitään ei edes työikäisiä ammattitaitoisia tekijöitä, on vain enempi ja vähempi omanlaatuisia kulkijoita eläkeiän tuntumassa, onneksi on ABC jossa voi ryypätä kahvit ja jatkaa matkaa :)

      • Muttamutta

        Mutta muualla ei ole Pielistä. On ihmisiä, jotka kaipaavat tasamaahiihtoa ( eli esim. jäähiihtoa ) eivätkä laskettelua eivätkä siihen pystykään ja tämän Pielisen pinnan hyödyntäminen tavalla tai toisella tuntuisi helpoimmalta tavalta lähteä liikkeelle olipa kesä tai talvi. Kaikki suomalaiset osapuilleen tietävät Pielisen, Juukaa eivät juuri muut kuin paikalliset. Eikähän Pielinenkään juuri kutostielle näy, jos sitä ei tiettäväksi tehdä.

        Toinen asia ovat nämä Vuolukiviuunit - kaikkihan ne ulkonäöltään tunnistavat, mutta tuskinpa tietävät, mistäpäin Suomea ovat lähtöisin tai missä on joku Juuka, missä niitä valmistetaan. Siltä osin tämän brändin hyödyntäminen tuntuisi jo puoliksi aloitetulta. Ja kutostien reissaajana kaipaan kyllä kahvittelua avotulen äärellä, kun kerran uunikunnassa ollaan.

        Toisaalta koko kunnastahan voisi tehdä ulkomuseon, jossa kunnan omaleimaisia piirteitä voi vapaasti ihailla auton ratista tai sitten paikalle poikkemalla ilman mitään sen kummemmin tekemättä. Liika yrityskin on keinotekoista.


      • siinäalkuun

        " eikä sinne marjametsään ihan noin vaan mennä petovaaran takia ainakaan yksin (karhut ja sudet)"
        No sinnehän voi järjestää "elämysmatkailua" tyyliin tapaat ehkä Karhun..:(
        Kiinalaiset ja Japanilaiset varmaan innostuis moisesta.
        Turisteja tulisi saada mm. noista Aasianmaista, joilla on turhaa rahaa, mutta puuttuu luonto, puhtaus , marjat, sienet, hiljaisuus.

        Juuka tarvitsisi KIELITAITOISEN,markkinointimiehen ei mitään kengänkärkien tuijottelijaa, "joo on ilmoja pidellyt " tyyppiä .
        Ja mukaan Tuupovaara ex rallimies Vatasen synnyinpitäjä.
        Kiteen Nightwish porukka ect. Eli kuntien tulisi yhdistää voimansa yhtäköyttä vetämään.
        Ilomantsin praasniekat ect. Joka kunnassa on jotain kiinostavaa , tsaitsiinkierros ympäri Pohjois-Karjalaa vain.


    • Juuka-ensin-kuntoon

      Juuka vai Koli ensin?
      Juualla ja Lieksalla on jokin yhteinen Kolin ja Ahmovaaran alueen kehityssuunnitelma takarajana taisi olla vuosi 2050 tiedote julkaistiin lehdistölle 2017. Juuan tulisi kuitenkin kehittää ensisijaisesti Juukaa eikä lähteä ”poimimaan marjoja” jostain kolin lähiseudulta. Kolin ratkaisuista päättää aina Lieksa. Entäpä verotulot, pääosin Kolille keskittyneiden kiinteistöjen ja palvelujen myötä vero eurot juoksee Lieksaan. Jos Juuka kehittää matkailupalveluja niin mikään ei estä tekemästä yhteistyötä Kolin kanssa koska lähekkäin olevat mutta erilaiset loma- ja vapaa-ajan kohteet eivät kilpaile keskenään vaan tukee toisiaan.

      Puu-Juuasta on puhuttu vuosia ja kirjoitettu palstametreittäin, kiinteistöt alkavat pian rapistua joten alkaa olla viimeiset hetket etsiä tiloihin yrittäjät, kunnostaa rakennuksia muutoin niissä ei ole kohta mitään kunnostettavaa. Puu-Juuka kunnostettuna ja erilaisia palveluja tarjoavana keskuksena muuttaisi Juuan karun ja hajanaisen keskustan viihtyisäksi miljööksi. Toimiva viihtyisä keskusta ja laajemmat palvelut nostaisi kiinteistöjen ja asuntojen arvoa sekä parantaa asumisen laatua.

      Juuka kuuluu niihin paikkoihin jota paikkana ei ole mainostettu ja se ei juurikaan missään näy, kuntaraja lienee jossain huomaamattomassa paikassa. Kun vertaa välimatkoja, Juuka Joensuu 86 km ja Juuka Kajaani 145 km, (Nurmekseen pitää jo erikseen lähteä pääväylältä) niin Juuka suurempana keskuksena edellyttäen että se tarjoaa näkyvästi erilaisia palveluja,
      on sopiva väli etappi pysähtyä ja jäädä yön yli.

      Tämä on asia johon tulisi puuttua. Tienvarsimainokset tulisi lisätä jo kilometrejä ennen Juuan liittymää muuten Juuan kohdalla valomaistorni Juuan palveluista ohjaamaan matkaajat kylälle, nyt pysähdytään vain tankkaamaan ABC:llä. Valotauluilla ja valaistuilla mainostorneilla saa edullista näkyvyyttä tiellä liikkujille ja ne tulisi kuulua jokaisen kuntakeskuksen perus varustukseen. Poikkea Juukaan on pienillä kustannuksilla toteutettavaa halpaa ja jatkuvaa näkyvyyttä ja on korjattavissa heti ja Poikkea Paalasmaalle
      näkyvä mainonta syöpyisi ihmisten mieliin.

      Paalasmaa tarjoaa Kolmella saarella upeat puitteet kesäisin luontomatkailuun ja Kolista täysin poikkeavana vaihtoehtona, kesällä poikkeavan luontonsa järvi- ja kalastusmatkailun puitteissa, talvella talvilajien, kalastuksen, kelkkasafarien puitteissa. Kuten jo edellä oli esitetty erilaiset sisävesi teemaristeilyt Pielisen keskeltä eri satamiin olisi jotain mitä vain Pohjois-Karjala ja sen luonto voi tarjota.

      Kolin kilpailijaksi Juuan ei ole syytä lähteä samoilla teemoilla. Juukaan ja Paalasmaalle saadaan vetovoimaa aivan omanlaisella tarjonnalla ja win win yhteistyöllä molemmat kohteet ja koko maakunta hyötyy. Lappi vetää joka vuosi entistä enemmän, tämä voisi olla sitä mitä täällä etelämpänä voidaan tarjota ja ympärivuotisesti.

    • loppisenpoika

      Hankitaan pappamopoja ja järjestetään turisteille moporalleja kunnanjohtajan vetäminä.
      Ainutlaatuista ainakin Suomessa.
      Jos ei mopot kiinnosta kaikkia niin järjestetään niille vuolukiven louhintaa . Voisivat vaikka nakutella sitten pienen nunnauunin itselleen matkamuistoksi.

      • Joopppeli

        Joop joop, lähtöpaikkana Kivikeskus kutostien varressa, tekipä mitä tahansa. Pappatunturinäyttely ei olisikaan huono idea, koeajoineen, ohjaajan kanssa tai ilman. Samoin kunnasta löytyvien joutopolkupyörien, ruosteistenkin ( mielellään Tunturi-merkkisten ) rivistö ja lainaamo Kivikeskuksen pihassa saisi turistit pysähtymään kuntaan edes pienen pyöräilyn ajaksi.


      • Ideoita-lisää
        Joopppeli kirjoitti:

        Joop joop, lähtöpaikkana Kivikeskus kutostien varressa, tekipä mitä tahansa. Pappatunturinäyttely ei olisikaan huono idea, koeajoineen, ohjaajan kanssa tai ilman. Samoin kunnasta löytyvien joutopolkupyörien, ruosteistenkin ( mielellään Tunturi-merkkisten ) rivistö ja lainaamo Kivikeskuksen pihassa saisi turistit pysähtymään kuntaan edes pienen pyöräilyn ajaksi.

        Miksi ei, mopo ja polkupyörä museollekin on niistä kiinnostuneet ja mitä enemmän saadaan kiinnostavia kohteita Juuan keskustaan sitä kiinnostavammaksi kokonaisuus muuttuu. Useat museot tarjoaa tilan museoajoneuvon säilytykseen jolloin siitä hyötyy molemmat, ajoneuvon omistaja saa ilmaisen säilytyspaikan ja museo näyttelyesineen. Ajoneuvon omistus säilyy edelleen sen omistajalla. Näitä mielenkiintoisia käyntikohteita ei saisi missään tapauksessa sijoittaa jonnekin ”kivikylään” tai sivukylille vaan keskustaan tai sen läheisyyteen täydentämään kokonaisuutta ja sen vetovoimaa. Mitä enemmän erilaisia ideoita tulee esiin jopa hullultakin kuulostavia ne pitäisi ujostelematta kertoa koska Puu-Juuka kaipaa uusia ideoita toipuakseen siitä alennustilasta jossa se nyt on.


    • Hesasta

      Onko kirjoittaja käynyt Helsingin Puu-Käpylässä tai Turun Luostarinmäellä tai Tampereen Pispalassa ? Eli näitä kyliä ja kylänraitteja entisöityinä ja elävinä löytyy muualtakin Suomesta ja kovin suurta yleisöryntäystä juuri Puu-Juukaan tuskin on odotettavissa. Puu-Nurmeksella on ainekset Pohjois-Karjalan Pispalaan, ja jos jotain maalauskohennusprojekia kehitellään, niin ehkä samanaikaisesti Nurmeksen kanssa. Se Juuan raitti on kovin lyhyt, merkitsee toki varmaan paikkakuntalaisille paljon, mutta ei kerro ulkopaikkakuntalaiselle juuri mitään muuta kuin kiva kurvi ja ylämäki keskellä kylänraittia. JOS sitä ei saada jollain tapaa elämään kuten esim. Turun Luostarinmäki ja sekin näytösluonteisesti n. kerran kesässä. Tämä maalaisulkomuseoraitti saattaisi olla paras ehdotus ja koululaisille kesätöitä siinä.

    • sesiittä

      Kovin köppäseltä näyttääJuuan tulevaisuus jos se on enää muutaman vanhan puutalon hökkelin ja kesken kasvuisten mopoiluharrastuksen kehittämisen varassa ;) siinäkö kuivuvan Juuan kunnan tärkeimmät pulmat, tosi asiahan taitaa olla että viimeinen palvelu piste on hyvin pian 6-tien varrella oleva ABC-myymälä, kenenkään ei todella kannata rakentaa Juukaan yhtään mitään ainakaan uutta taloa koska sitä et saa myytyä ikinä ja olet sen velkavanki lopun ikäsi.

    • Tästä-voisi-aloittaa

      ESIMERKKI MAINOSTORNEISTA
      Infobasen ovaalin muotoiset teräsputkesta valmistetut mainostornit jotka ovat jopa 14 metriä korkeita tornit toimisivat kuutostiellä Juuan kohdalla ”heräätjinä”. Tornien yläosan otsikkokenttä ja yrityskohtaiset mainostilat ovat vaihdettavia, valomainostekniikalla valmistettuja opaaliakryylilevyjä.

      Tornin yläosa on aina varattu Kunnan tai kaupungin nimelle ja vaakunalle sekä yritysalueen tai taajaman nimelle. Kaupungin tai kunnan tilan koko vaihtelee tornin korkeudesta riippuen 284×180 cm ja 284×240 cm välillä. Mikäli tornin läheisyydessä on pysähtymismahdollisuus (esimerkiksi tien levike), voidaan sen alaosaan sijoittaa alueen kartta sekä luettelo alueella toimivista yrityksistä ja niiden osoitteista.

      INFOBASE TOWERS Oy
      On suomalainen, kaupunkien yritysalueiden ja kauppakeskittymien ulkomainontaan erikoistunut yritys. Näyttävät ulkomainokset tavoittavat 1,2 miljoonaa ihmistä päivässä 10 eri paikkakunnalla. Infobase tai muu vastaava torni palvelisi Juuan ja juukalaisten yritysten ja näkyvyyttä? Kunta voisi toimia hankkeen vetäjänä, yksittäiselle yritykselle tai yrittäjälle mainostajien kokoaminen hankkeeseen voi olla ylivoimainen. Sen sijaa udelle uudelle elinkeinosuunnittelijalle tämä olisi näkyvä pään avaus että alkaa jotain tapahtua.

      Linkki
      http://www.infobase.fi/

      • kylälle-näkyvyyttä

        Juuka kaipaisi kuutostielle Juuan liittymän kohtaan infotornin joka kertoisi Juuan palveluista. Infotornin toteuttaminen vaatii jonkun tolkun puuhamiehen hanketta vetämään ja kenellekäs tuo rooli sopisi paremmin kuin uudelle elinkeinosuunnittelijalle. Vaikka Juuka on pieni kirkonkylä niin Juuasta löytyy paljon palveluja joita se voi tarjota kuutostietä matkaaville.


    • T.Espoosta

      Kirjoittajalle ”Hesasta”
      Olit verrannut Puu-Juuan houkuttelevuutta mm.
      - Puukäpylään joka on asuinlähiö ei matkailukohde
      - Pispalaan joka on samoin asuinlähiö ei matkailukohde
      - Turun luostarinmäkeen joka on Turun vetovoimaisimpia matkailukohteita, Myöskään Luostarinmäkeä ei voi verrata Puu-Juukaan mutta se kertoo vanhojen alueiden kiinnostavuudesta. Pienistäkin perinteisistä puutalo kortteleista saadaan idyllisiä kokonaisuuksia oman alueen asukkaita viihdyttämään ja palvelemaan matkailijoita

      Kysyt olenko käynyt Puukäpylässä, Luostarinmäellä tai Piispalassa?
      PUUKÄPYLÄ
      On tullut hyvinkin tutuksi auttuani taannoin siellä liki 3 vuotta ja ihmettelen miten se liittyisi tähän keskusteluun tai Puu-Juuan vertailukohteeksi. Selvennykseksi Käpylä on noin 8 000 asukkaan kaupunginosa Helsingin Sofianlehdon ja Kustaan kartanon välissä oleva asuinalue jossa lähes kaikki talot on rakennettu samoilla arkkitehti kuvilla jotain pikku muutoksia on tullut. Myöhemmin, 1930-luvulta lähtien on Käpylään rakennettu myös kerrostaloalueita. Käpylä on puhtaasti asuinalue eikä mikään turisti- tai matkailukohde eikä siksi tarkoitettu tai haluttukaan. Käpylässä ei juuri muuta tapahdu kuin Käpylän Pallo pelaa ottelunsa Käpylän liikuntapuistossa. Ainoa meteli syntyy kun omat onnistuu tekemään maalin ja kuuluu muutan korttelin verran. Käpylään ei ole odotettu eikö haluttu turistivirtoja, paikalliset ja kävijät pääsee ratikalla nro:1 sujuvasti keskustasta Käpylän Pohjolankadulle ja sieltä pois. Käpylä ei ole millään mittarilla vertailukelpoinen kohde.

      PISPALA
      On kahden kaupunginosan muodostama alue Tampereella noin 2,5 km keskustasta länteen. Se muodostuu Ylä-Pispalan ja Ala-Pispalan kaupunginosista ja sijaitsee Pispalan harjun pohjoisrinteessä. Alue poikkeaa jyrkkään rinteeseen sovitetusta rakentamistavasta. Hieno paikka. Mutta siellä vielä toimiva yleinen saunakaan ei tee Asumalähiöstä turistukohdetta vaan ainoastaan viihtyisän paikan asua.

      LUOSTARINMÄKI 
      Nyt tullaan asiaan kun historical visit destinations ovat oleet suosikkejani niin paikka kuuluu suosikkeihini kesäisessä Turussa ja rohkenen sanoa, väittämäsi paikan suosiosta on täysin väärä.

      Museoalue käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia, joka koostuu yli kolmestakymmenestä alkuperäisillä paikoillaan säilyneestä puutalosta. Taloihin on sisustettu esiteollisen ajan kaupunki-käsityöläisten verstaita ja koteja. Kesäaikaan verstaissa työskentelee käsityöläisiä, jotta kävijöillä on mahdollisuus tutustua perinteisiin käsityöammatteihin.

      Mikä parasta
      Museovalvojat, oppaat ja käsityöläiset ovat museotoiminnan alusta saakka pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin ja esittelevät näin 1700–1900-luvun alun kansanomaista pukeutumista. Museossa toimii myös oma postikonttori sekä kaksi kauppaa: Höökarin puodista voi ostaa vanhan ajan makeisia truuttiin pakattuna ja museokauppa Hantvärkistä muun muassa museossa valmistettuja käsityötuotteita. Lisäksi museoalueen ulkopuolella toimii kahvila Kisälli 1800-luvun puolivälissä rakennetussa talossa. Kesän kohokohta ovat vuodesta 1943 olleet elokuussa vietettävät Käsityötaidon päivät, jotka keräävät museoon noin 40 eri ammatin ja taidon edustajaa esittelemään työtään. Talvikauden tärkein Silloin taloissa on katettuina länsisuomalaista juhlaruokaa esitteleviä joulupöytiä. Vuodesta 1954 on järjestetty Tapanin laulajaiset Tapaninpäivänä.

      Viimeisimmät kävijätiedot
      Turun museokeskuksen museoissa on vieraillut huimat 90 518 museokävijää heinäkuussa, mikä on lähes 20 000 museovierailua enemmän vuoden 2016 heinäkuuhun verrattuna. Vuoden 2017 alusta heinäkuun loppuun mennessä museoiden kokonaiskävijämäärä on kasvanut yli 70 000 museovierailulla vuoteen 2016 verrattuna ja mainitsemasi Luostarinmäen käsityöläismuseossa oli 7335 kävijää enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Eli paikkahan on yksi Truun kiinnostavimmista ja suosituimmista käyntikohteista jota voin suositella.

      Puu-Juuka ei ole Luostarinmäki eikä siksi tulekaan mutta henkiin herätettynä ja sopivan pienenä siitä saisi ympäristöstään poikkeavan idyllisen Puu-Juuan jossa oma väki ja matkailijat viihtyisivät samalla se toisi muutaman kymmenen työpaikan verran veronmaksajia kuntaan.
      P/S
      Nurmeksen harjua sopii kehittää Pispalan suuntaan asuntoalueena mutta paljon sielläkin on töitä ennen kuin siitä saadaan Pispalan veroinen.

      Ja onko valittu ihan oikea paikka kehittää Nurmesta Puu-Juuan palstalla. Nurmeslaiset entisetkin voisivat avata ihan oman Nurmeksen kehittämistä käsittelevän palsta jolle olisi varmasti tarvetta.

      • Hesasta2

        Olen TE:n kanssa aivan samaa mieltä siitä, että jotain pientä ja idyllistä ja omaleimaisen maalaista sen olla pitäisi, ja Luostarinmäki olikin lähinnä mielessäni Puu-Juukaa ajatellessani. Siitä on vain kovin kauan kun olen Luostarinmäellä (ja Juuassakin) käynyt, jollain teemaviikolla, enkä ole sen tarjontaa aktiivisti seurannut, joten en tiennyt sen nykyisistä toimintavolyymeista mitään, sorry. Mutta menestyksestä päätellen juuri tuo museaalilinja ja hidas elämä kannattaa ja Museovirasto on hyvä kaveri. Tai joskus voi uusi ja vanha elää rintarinnan.


    • T.Espoosta

      No problem
      Sattuivat niin Käpylä, Pispala kuin Luostarin mäkikin olemaan tuttuja mestoja ja kaikki näkemyksethän ovat tervetulleita ja ainahan näitä voi täälläkin oikoa puolin ja toisin. Mutta tuo Juuka onko niin että ihmiset eivät näe metsää puilta. Kun asutaan vuodesta toiseen jopa vuosikymmeniä samassa ympäristössä niin aistit turtuu eikä nähdä kun paikat rapistuu ympärillä. Sitä vastoin jos peilaa mielikuvia muutaman kymmenen vuoden aikajaksolla ulkopuolelta miten elävä kylä Juuka joskus oli ja mitä se on nyt niin kehitys olisi voinut mennä toiseenkin suuntaan. Ihmisten tulisi matkustaa ja olla ajan hermoilla muuten pienet maaseutu keskukset kuihtuu ideoiden puutteeseen. Kuihtuminen alkaa vähitellen ja lopulta tyhjentää paikat kun alusta alkaen tulisi heti yhden paikan tyhjennyttyä saada siihen korvaavaa toimintaa. Tässä tulisi kunnan olla aktiivisessa roolissa, muutoin se lahottaa omaa oksaansa.

      Museotoimintaa Juuassa voisi olla jossain määrin mutta ennen kaikkea paikallista väestöä- ja matkailua palvelevaa toimintaa kuten palstan aloittaja oli alussa pohtinut. Puu-Juukaa ei tulisi nähdä pelkkänä Puu-Juukana vaan osana koko Juuan ja Juuan matkailun kehitystä. Muun teollisuuden kuin matkailuun liittyvän toimintaa on aika vaikea sinne ajatella. Juuan tulisi ajoissa lähteä kehittämään sisävesimatkailua joka on tuleva nousija suomen matkailussa. Juuka, Pielinen ja Paalasmaa tarjoaa sisävesi matkailuun ja majoitukseen valtavat mahdollisuudet kun ne vain osaa nähdä.

      Maaseudulla muutama kymmenen kilometriä tuntuu pitkälle mutta jos ruuhkasuomesta tullaan jo Pohjois-Karjalaan 400-500 km niin muutama kymmenen kilometriä sinne tai tänne ei enää juurikaan paina jos paikka ja sen tarjonta muuten miellyttää. Juuka on todellisuudessa hyvin lähellä Kolia, vain reilun parin kymmenen minuutin ajomatkan päässä joten majoituspalvelulle Kolin läheisyydessä olisi kysyntää etenkin kun Kolin tarjonta alkaa olla jatkuvasti ylibuukattu. Yöpyjiä Juukaan saa vain jos Juuan paikalliset ravintola, hotelli ym. lomailijaa kiinnostavat palvelut täyttää odotukset.

      Kaiken kaikkiaan on ollut mielenkiintoista lukea mielenkiintoisia näkemyksiä.

    • Mitään-ei-muuteta

      OLETKO SINÄ UUSI ELINKEINOSUUNNITTELIJA?
      Olisi kiva tietää mistä aloitat elvyttää koomaan vajonnutta Juukaa, mikä ruiske olisi tehokkain? Ehdotuksia ja idoita, hyviäkin näyttää olevan tarjolla jos löytyy toimeenpanijoita ja tekijöitä.
      Tehtäväsi ei tule olemaan helppo, taitaa olla niin että Tolkun porukka on karistanut Juuan tomut jaloistaan jo vuosikymmeniä sitten ja ovat jälkeläisineen rakentamassa hyvinvointia ja työpaikkoja kunnissa joissa siihen on ollut yhteistä tahtoa. Suurin haasteesi tulee olemaan kaiken uuden vastustaminen tyyliin "vain kuolleen ruumini yli". Älä menetä toivoasi, pahimmat jäärät alkaa olla siinä iässä että ovat lähivuosina siirtymässä suurten ikäluokkien suosimaan "pilvipalveluun". Tämän jälkeen jää vain peruspäivärahalla sinnittelevät Ladafanit joista ei ole vastustamaan mitään tai ketään, joten siinä piilee mahdollisuus muutokseen.

    • Entinen-Juukalainen

      Juuka näyttää olevan liittoutumassa Kolin kanssa.... vai onko?
      Nyt kannattaa miettiä lähteekö Juuka mukaan tavoittelemaan kuuta taivaalta. Kolille on tehty suunnitelmia suunnitelmien jälkeen. Kolin ja Liekasan kanssa on tietenkin järkevää tehdä yhteistyötä mutta siihen ai kannata asettaa kovin suuria toiveita . Kolille ja sen kehitykseen on tehty monia Business Planeja kymmenen vuoden välein joista kaikki ovat hyytyneet kalkkiviivoille.
      Juualla on omat kohteet kehitettäviksi omilla vetonauloilla kuten keskustelun aloittaja on nähnyt asian. Ei ole mitään syytä lähteä "Kolin rippeitä keräämään" vaan kehittämään Juuan omaa matkailua joka on jäänyt paikallisilta kokonaan huomaamatta kun keskustelu pyörii Kolin ympärillä. Koli on yli suojelulla pakotettu kehityksen koomaan johon on turha mennä mukaan. Juuka on saaristokunta, Juuassa on Pielinen, Paalasmaa saarineen ja vanha Puu-Juuka herätettävissä uudellen eloon. Juuka sijaitsee Pielisen keskivaiheilla Paalasmaa melkein keskellä Pielistä, tehkää asialle jotain! Sisävesiristeilyt ovat osa nousevaa matkailua, Juuka istuu maan jalokivien päällä puuttuu vain tekijöitä ja Juuan kunnalta aktiivisuutta toimia kehityksen veturina.

      • tait

        Ahmovaara liittää Lieksaan siis Koliin. Jos alkais Ahmovaarakin kehittyä ja asukkaita lisää muuttaa.


    • Satunnainen-matkaaja

      Satunnaisena matkaajana poikkesin muutama päivä sitten Juukaan ja syystäkin tämä keskustelu näyttää alkaneen. Kuka tai ketkä kuntaa lienee johtaneet ja johtaa nyt, tai minkälainen elinkeinosuunnittelija on puikoissa nostamassa Juukaa edes hienoiseen nousuun mutta melkoisessa suossa paikkakunnan yritystoiminta näyttää olevan, mitään uutta tai edes uudelta haiskahtavaa ei ole vuosikusiin nähty. Kaikkien ajatuksetkin tuntuu liikkuvan kivikylän ja sen toiminnan ympärillä niin kuin sen toiminta yksin pelastaisi kuolevan kunnan.
      Käsittämätön lakonisuus ja aikaansaamattomuus näkyy kaikkialla jopa Ortodoksisen rukoushuoneen pihoilla ja ympäristössä kun ruohikkoalueet on huonolla hoidolla, pihakäytävät siinä kunnossa että käytävien ja ruohikon rajat on häipyneet menneisyyteen, jopa rakennuksien rappuset sammaloituneet siinä määrin että ne kelpaisivat somisteeksi elokuvaan Taru sormusten herrasta.

      Sama Rappio loistaa ns. Puu-Juuan alueella, rakennukset painuu muutaman sentin alaspäin joka vuosi, kohta niille ei tarvitse tehdä mitään kun eroosio hoitaa ne muistojen joukkoon. Kylän keskustassa kaupitellaan Onninpoku 1:ssä kaupitellaan Oikotien sivuilla 1741 M2 suuruista toimistotalo hintaan 60 000.-euroa, ei näytä kiinnostavan ketään ottaa kiinteistön ylläpitokuluja taakakseen edes tuolla 34.46 euron symbolisella neliöhinnalla kun rakennus ammottaa tyhjyyttään. Kuka tuollaiselle ”valaistulle hautausmaalle” tulisi liiketoimintaa kokeilemaan. Kunnasta puuttuu elinkeinotoiminnan ja kehityksen primus motorit eli alulle panijat. Kun Juukaa ympäröivät kunnat ovat kehittyneet ja kehittyvät edelleen niin mikä tekee juuri Juuasta kuolemanlaakson jossa mikään ei näytä lähtevän kehitykseen vaikka kunta pitää sisällään esim. Suomen matkailuun sopivaa parasta maaperää ja vesistöjä luonto ja järvimatkailun kehittämiseen. Ihmekö jos nuoret suuntaa etelään tai minne tahansa muualle. Savolaisittain sanottuna Juuan kehitys on aloittamista vaille valmis.

    • juuasta

      Muistakaa, että heti perään sitten lisää vettä myllyyn! Mopomiitti saatu aikaan. Kaivakaa myös Pielisen helmet esille ja esitelkää niitä turisteille.

      https://yle.fi/uutiset/3-10245069

    • Ja-sama-jatkuu

      Juuka kaipaisi ELIKEINOSUUNNTTITTELIJAN joka saa yritystoimintaan eloa ja työstäisi uusia ideoita! Kunnan elinkeinotoiminta ja sen kehittäminen polkee kuukausipalkaisena vuodesta toiseen paikallaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      335
      2951
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      108
      2230
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1640
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1174
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1057
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1003
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      960
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      954
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      42
      786
    Aihe