Ati Radeon 9600 XT ja Debian 9.3 ?

Radeon9600_XT_256_Mb

Ati Radeon 9600 XT ja Debian 9.3 ?

Saako Ati Radeon 9600 XT -korttivalmistajan (ei ole avointa koodia) ajureita asennettua Debian 9.3 GNU/linuxiin ? miten ?

Ainakaan valmistajan oma:

./ati-installer --install

ei toimi.

Jostain syystä em. skripti kuvittelee, että se on käynnistetty ilman parametreja, vaikka nimenomaan antaisi ylläolevan komennon.

Ajurit imuroitu täältä:

http://support.amd.com/en-us/download/desktop/legacy?product=Legacy1&os=Linux x86

kohdasta "download": eli

https://www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run

Sen jälkeen kun tuo osoittautui ikävä kyllä toimimattomaksi, kokeilin myös ohjeita täältä:

https://wiki.debian.org/AtiHowTo#Drivers

Eli, nyt pitäisi, paitsi asentaa nuo ATI:n omat ajurit, myös poistaa "open source" -ajurit samalle kortille (ovat keskenään epäyhteensopivia).

Näyttö toimii muuten, mutta videoita katsellessa:

* ääni kuuluu

* kuva on pelkkää sotkua

Ennen ajurien asennusta viodeon toistoyritys esim. kaffeinella aiheutti kaffeinen välittömän kaatumisen.

Ja kun siis ati:n omat ajurit eivät suostuneet asentumaan, nyt on open source -ajurit, joilla video esim, kaffeinella ei edelleenkään näy.

Onnistuuko homma debian 9.3:lla vai pitääkö tämän takia vaihtaa jakelua, ja jos, niin mihin?

Ubuntu?

Fedora?

Mint?

Mandriva?

Työpöydäksi haluaisin LXDE, kun se on tuttu. Debianiin sen sai helposti, noista muista en tiedä.

13

337

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei noin antiikkiseen korttiin tehdä kuin avoimen koodin radeon -ajuria.

      Jos nyt sitten sekään enää uusissa Linuxeissa toimii 9600 XT:n kanssa. Olisikohan aika _hiukan_ päivittää konekokoonpanoasi?

      • Järkijätänyt

        Miksi kukaan haluaisi pilata debian jollain suljetulla paskalla?


    • kuin_faxi_tulee

      https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver

      Tuollahan se 9600 XT on täysin open source radeon ajurin tuettujen listassa Ubuntussa, uusimmassakin (16.04).

      Yrität kai turhaan käyttää väärää ajuria?

      Ainakin ubuntuissa radeon tulee mukana ja pyytämättä kuin se eräskin faxi.

      • Radeon9600_XT_256_Mb

        Siis LUbuntussako tuon Radeon 9600XT pitäisi toimia ?

        Kai se on sitten kokeiltava lubuntua, alunperin olin ajatellut debiania, mutta debian 9.3:ssa:

        Ilman erillistä ajuriasennusta näyttö muuten toimii, mutta kaffeine kaatuu heti, kun sillä yrittää toistaa videota.

        Sen jälkeen kun olin ensin epäonnistuneesti yrittänyt asentaa ATIn omia ajureita, jotka siis eivät suostuneet asentumaan, niin asensin sitten tuon open source -ajurin.

        JA nyt kaffeine ei enää kaadu, mutta videon sijasta näkyy pelkkää sotkua (muistuttaa hieman ns. lumisadetta analogiaTV:n ajalta, paitsi on huomattavasti värikkäämpää).

        Joku ketjussa ehdotti näytönohjaimen päivittämistä.

        Oikeastaan ainoa vaatimus näytönohjaimelle on se, että sen pitää tukea ns. Video overlay -tekniikkaa, ja tietenkin toimivat ajurit pitää olla saatavilla ja asennettavissa.

        Vaihtoehtona olisi Radeon 7000 / Radeon VE (kaksi nimeä samalle näytönohjainkortille) , ilmeisesti vielä vanhempi ! Osaako se sitten tuon Video overlay -tekniikan, ja onko sille oikeasti toimivaa ajuria?

        Sitä ei vain ymmärrä, miten on mahdollista, että valmistajan sivuilta nuo ajurit kyllä löytyvät, mutta niiden asennnusskripti ei silti osaa ko. ajuria asentaa !


      • Radeon9600_XT_256_Mb

        debian 9.3 siis toimii koneessa muuten, mutta videon toisto kaffeinella ei toimi.

        lubuntu 17.10:sta:

        "The minimum system requirements for this release remained 512 MB of RAM (with 1 GB recommended) and at least a Pentium 4, Pentium M or AMD K8 processor."

        koneessa on AMD Athlon XP prosessori, 1100 MHz ja 512 Mt RAM -muistia.
        Vanha kone, jota korvaamaan tämän laitoin, oli AMD Duron 750 MHz, 256 Mt RAM.

        Joten hyvä kysymys: riittääkö prosessoriteho ja RAM -muistin määrä?
        Siis ainakin, jos koneella ei käytetä moderneja nettisivuja, jotka nykyaikana tuntuvat vaativan koko ajan enemmän RAM -muistia.

        Eli pitääkö vaihtaa lubuntuun, vai saako tuon näytönohjaimen Ati Radeon 9600 XT jotenkin toimimaan asiallisesti myös debian 9.3:ssa ?


    • vanhakuinaatami

      "Sitä ei vain ymmärrä, miten on mahdollista, että valmistajan sivuilta nuo ajurit kyllä löytyvät, mutta niiden asennnusskripti ei silti osaa ko. ajuria asentaa !"

      Ensimmäisessä linkissäsi päivämäärä on Release date 3/26/2009.

    • Miksi kaffeine? Itse en ole aikoihin sitä käyttänyt. Pieni ristiriita. Haluat kevyen LXDE työpöydän, mutta hakuat käyttää kaffeinea joka käyttää KDE:n QT ja KDE kirjastoja. Muitakin soittimia on. Toimiiko selaimessa videot? Jos käynnistät kaffeinen komentoriviltä ja kerrot mitä virhettä se herjaa. Atin näytönohjaimmista ei kokemuksia. Ajuria ei tarvitse poistaa. Jos et halua käyttää vapaata ajuria estä sen latautuminen muistiin. Halutun ajurin voit sitten lisätä xorg.conf. Nykyisin harvemmin kyllä täytyy xorg.conf tiedostoa tehdä. Ei toivotut modulit voi pistää /etc/modprobe.d/blacklist.conf. Nykyisin Debian käyttää systemd ja paikka ja sen hallinta on voinut muuttua.

    • Radeon9600_XT_256_Mb

      Ensisijaisesti haluaisin nimenomaan valmistajan ajurin, koska se todennäköisemmin osaa tuon tärkeän "video overlay" -toiminnon oikein.

      MUTTA jos valmistajan ajuri ei ole yhteensopiva nykyaikaisten linuxjakelujen kanssa (esim. vaatii kernelin, joka on tarpeeksi vanha, siis ennen jotain yhteensopivuuden rikkovaa muutosta), niin siinä tapauksessa asia kääntyy päinvastoin: silloin en tietenkään halua toimimatonta valmistajan ajuria, vaan joko päivitetyn valmistajan ajurin, tai jos sellaista ei ole saatavilla, niin siinä tapauksessa sitten se "open source" -ajuri.

      Tämä kone muuten tulee rikkoutuneen tilalle, ja siinä rikkoutuneessa oli vielä hitaampi prosessori ja vielä huonompi näytönohjain (ATI sekin). Tuossa rikkoutuneessa PC:ssä oli käytössä Kaffeine 0.8.6. Käyttöjärjestelmänä Debian Etch.

      Kaffeine on ainoa toimiva ratkaisu. Ei sekään ole täydellinen, mutta muut mahdolliset ratkaisut ovat vielä huonompia.

      VLC muuten alkoi toimia samassa koneessa sen jälkeen, kun VLC:n asetuksista kävin muuttamassa videon "toimitustavan" näytölle: uusi (ja toimiva tapa) on:
      X11 -videolähtö (XCB).

      Kaffeinessa on 0.8.6:sta uuteen versioon muuttunut lähinnä se, että uusi Kaffeine toistaa videota libvlc -kirjastoa käyttämällä, vanha kaffeine ei käyttänyt libvlc:tä, vaan se käytti omaa sisäistä koodiaan videon ohjaamiseksi näytölle.

      Suljetun koodin näytönohjainajureissa on yleensä itsestäänselvyys, että "video overlay" -toimintoa tuetaan, mikäli itse näytönohjainkortti tukee ko. toimintoa.

      Eli kaikista surkeimmat näytönohjainkortit (ja osa vanhimmista) yleensä eivät tue, kaikki muut tukevat.

    • Radeon9600_XT_256_Mb

      Asia selvisi (osittain)...

      TÄMÄkin ongelma on 100% GPL -lisenssifanaatikkojen aiheuttama.

      Ihan sama laitteisto, minkä kanssa debianilla ei kaffeinea saanut toimimaan kunnolla mitenkään, toimii lubuntulla ihan hyvin !

      On siis edesvastuutonta suositella kenellekään debiania !

      Debian toimii, jos toimii. Eli, jos koneesi laitteisto on sellainen, että se sattumalta toimii debianin kanssa, hyvä niin. Mutta jos ei, tiedossa on debianin kanssa vakavia ongelmia.

      Kummallisinta on se, että tässä tapauksessa GPL -lisenssifanatismi on mennyt pahasti överiksi !

      Jotenkin vielä ymmärtäisi, jos tuossa GPL -lisenssifanittamisessa olisikin kyse siitä, että jos et luota laitevalmistajan ja sen suljetun ajurin tekijän rehellisyyteen, niin GPL -lisenssi takaa sinulle oikeuden siihen, että saat lähdekoodin myös.

      MUTTA: käsittääkseni tässä ei ole kysymys koodista, jota oman tietokoneesi CPU suorittaa (ja siten, jossa suljetun lähdekoodin ajuri voisi aiheuttaa harmeja, jos se olisi joko epärehellisen ohjelmoijan koodaama tai sitten ammattitaidottoman ohjelmoijan koodaama) !

      Sensijaan on kyse siitä, että joskus laitevalmistajat (kustannuksia säästääkseen) eivät laitakaan GPU:n suoritettavaksi tarkoitettua koodia perinteiseen tapaan ROM -muistiin (tai sen moderniin korvikkeeseen Flash -muistiin), vaan tuo suljettu GPU -koodi ladataan ajurin lataamisen yhteydessä näytönohjaimen RAM -muistiin.

      Debianin tekijät (= GPL -lisenssifanaatikot) ovat siinä vainoharhaisia, etteivät ulota tuota "vain GPL -lisensoitua avointa lähdekoodia" -periaatetta vain CPU:n suoritettavaksi tarkoitettuun koodiin, vaan myös GPU:n suoritettavaksi tarkoitettuun koodiin, joka ladataan näytönohjaimen RAM -muistiin!

      Entä, jos näytönohjaimessa olisi se perinteinen ROM -muisti (tai FLASH) tuota koodia varten? Valittaisivatko Debianin tekijät tässäkin tapauksessa "emme hyväksy suljettua lähdekoodia näytönohjaimen GPU:n suoritettavaksi" ja kieltäytyisivät tällä tekosyyllä tekemästä/jakamasta näytönohjaimen ajuria, vaikka se olisi 100% avointa lähdekoodia?

      Jos eivät kieltäytyisi:

      MITEN se olennaisesti eroaa, tai mitä merkitystä sillä on, ladataanko suljettu koodi näytönohjaimen RAM -muistiin ajurin toimesta aina, kun virta kytketään päälle, vai olisiko vastaava koodi näytönohjaimen pysyväismuistissa (ROM tai Flash), jolloin ROMin tapauksessa sitä ei voisi päivittää lainkaan, ja FLASHin tapauksessa päivitys tehtäisiin esim. MS-DOS -komentoriviohjelmalla, jolloin tuon integroidun koodin päivitys vaatisi esim. buuttauksen MS-DOS -levykkeeltä, vaikka koneessa muuten käytettäisiin linux -pohjaista käyttöjärjestelmää.

      Onko muuten olemassa sellaista linuxjakelua, joka olisi muuten kuten debian, mutta pois tuollainen GPL -lisenssifanatismi, josta normaalikäyttäjälle on pelkkää haittaa, ja joka tulee useimmille uusille linux -käyttäjille ikävänä yllätyksenä?

      Lubuntu siis toimii oikein hyvin, ja osasi jopa hoidella ihan itse tuon ajuriasian, tai ainakin se hoitui komentoriviltä muutamalla komennolla ongelmitta.

      Onko sitten suljettu koodi GPU:n suoritettavana turvallisuusriski?

      EI OLE !

      VAIKKA joku esim. tekisi suljetun GPU -koodin, joka esim. osaisi louhia bitcoineja käyttäjän tietämättä, niin haitantekijän kannalta tässä olisi vakava ongelma: GPU ei ilman CPU:n apua kykene liikennöimään dataa internetin kautta verkkokortin avulla.
      Ja jos koneen CPU ajaa vain avointa lähdekoodia, niin luvaton louhinta ei tuosta syystä onnistu.
      Toki ovela GPU -haittaohjelma voisi esim. ladata bittikarttakuvan RAM -muistiin siten, että "kuva" onkin CPU:n suoritettavaksi tarkoitettua koodia.
      MUTTA: kyseinen koodi on GPU -haittaohjelman toimesta mahdoton saada CPU:n suoritettavaksi. Tai jos ei ole, niin sitten joku on mokannut pahemman kerran.
      Toki, jos (avoimen lähdekoodin) CPU -koodissa on puskurin ylivuotohyökkäyksen mahdollistava turva-aukko, niin sitä kautta vilpillinen GPU -koodi saattaisi saada CPU:n mukaan vilpilliseen touhuun. Ei kuitenkaan ilman tuota em. puskurin ylivuotohyökkäyksen mahdollistavaa turva-aukkoa.

      Eli lisenssifanatismista ei ole mitään hyötyä, haittaa kylläkin.
      Kollimaattorille kommenttina kysymykseesi / ehdotukseesi: "Jos nyt sitten sekään enää uusissa Linuxeissa toimii 9600 XT:n kanssa. Olisikohan aika _hiukan_ päivittää konekokoonpanoasi? "

      niin...

      Ostin joskus UUDEN näytönohjaimen, maksoi 50 EUR. toimi 2 vuotta, sitten alkoivat (takuuajan päätyttyä) ongelmat.

      Tuo 9600 XT on yli 10 vuoden ikäinen, ja Lubuntulla hyvin toimii !

      Toimisi varmaan Debianillakin ilman Debianin tekijöiden järjetöntä, äärimmäisyyksiin menevää GPL -lisenssifanatismia.

      Miksi maksaisin uudesta näytönohjaimesta vähintäänkin sen 50 EUR?

      Kun 2 vuoden päästä luultavasti tulisi taas ongelmia siksi, kun nykyisten ahneiden laitevalmistajien mielestä tuotteen tarvitsee kestää tasan sen 2 vuoden takuuajan verran, eikä yhtään enempää (ja tuokin 2 vuotta on EU -direktiivien ansiota, EU:n ulkopuolisissa maissa tarvitsee kestää vuoden).
      Siis 50 EUR jonkun ahneen laitevalmistajan kassaan!

      • Debian toimii hieman toisin. Firmikset pitää asentaa erikseen ja Ubuntussa ne ovat valmiina. Sama suljettujen ajureiden kanssa. Ubuntussa ne asentuvat melko helposti, mutta Debianissa ei. Noin 50 EUR maksaa Rasberry jonka näytönohjain purkaa videoita kelvollisesti. 4 ydintä, giga muistia. Käytettynä saa halvemmalla. HD leffat vaativat vähintään tuplaydin prosun ja tuen videokortilta.


    • romut-purkuun

      Miksi käyttää tuollaistakin purkutavaraa kun parempaa (Core 2 emoja prosessoreineen) saa muutamalla kympillä?

      • debianYhteisö_vastuuseen

        Siis, oletko valmis myymään hintaan 20€ sen metallilaatikon, jossa sisällä TOIMIVAT JA EHJÄT:

        virtalähde
        emolevy
        prosessori
        näytönohjain
        vähintään 4 GT RAM -muistia

        Jos olet, laita puhelinnumerosi tänne niin sovitaan kaupat.


        Jos et ole, lopeta tuo paskanjauhaminen tyyliin "Miksi käyttää tuollaistakin purkutavaraa kun parempaa (Core 2 emoja prosessoreineen) saa muutamalla kympillä?"

        Niin, ja osien on oltava sellaisia, että niihin löytyy toimivat ajurit helposti, ja JOS GPU:n oma ohjelmakoodi ei ole ROM tai FLASH -muistissa näytönohjaimen piirilevyllä,
        niin silloin ajurin on oltava sellainen, jossa tuo kyseinen koodi on valmiiksi ajurin mukana siten, että kun virta kytketään päälle, niin ajuri initialisoinnin yhteydessä lataa tuon koodin GPU:n omaan RAM -muistiin.

        KOSKA ko. koodi on täysin verrattavissa näytönohjaimen ROM tai FLASH -muistissa (jos näytönohjaimessa sellainen olisi, kuten joissakin malleissa onkin) olevaan koodiin, niin siksi koodin pitää voida olla osa linux -jakelua ilman, että jakelun tekijä mielivaltaisesti kieltäytyy koodia sinne laittamasta, kun se ei ole GPL -lisensoitua eikä yleensä avointa lähdekoodiakaan.

        Kun PC:n CPU ei tuota koodia ikinä suorita (eikä kykenisikään suorittamaan, koska ko. konekielikoodi ei edes ole PC:n CPU:n kanssa yhteensopivaa, kun on GPU -koodia eikä CPU), niin koodin hyljeksiminen siksi, että se on suljettu binäärikoodi, jolle lähdekoodia ei ole tarjolla, on täysin järjetöntä siltikin, vaikka jakelun periaatteisiin kuuluisi avoin lähdekoodi.

        Voisikohan debiania tuottavan yhteisön haastaa oikeuteen käyttäjän tahallisesta kiusaamisesta tuolla tavalla sekä siitä, ettei debianin lataussivuilla kerrota tällaisesta sikailusta.

        Kauppahintaa (0 euroa) ei ole syytä vaatia takaisin (koska 0 euron hinnalla vaatimus on käytännössä tehoton), mutta ehkäpä menetetystä työajasta voisi vaatia korvauksia !

        Jos Debian -yhteisö joutuisi maksamaan käyttäjälle menetetystä työajasta sekä poikeudenkäyntikulut ja asianajajan palkkiot päälle, voisi mieli muuttua tuon GPL -fanatismin suhteen ?


    • GT710

      Ja taas vastataan yli vuoden vanhaan viestiin täysin asiattomia :( AMD on tukemassa avoimien ajureiden tekoa Linux-ympäristöön - eikä suljettuja ajureita enää tarvita.
      Vanhat laitteet toki yhä toimivat sen minkä toimivat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      98
      1906
    2. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      238
      1552
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1030
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      78
      925
    5. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      83
      857
    6. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      7
      815
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      10
      755
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      741
    9. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      55
      714
    10. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      38
      709
    Aihe