Paimensukuinen / valtalinjan lapinkoira - terveys?

Jaea

Onko näiden kahden eri linjan terveydessä eroja? Paimensukuisilla on käsittääkseni pienempi määrä kantakoiria, mutta sitten toisaalta valtalinjankin kasvattajilla on näkynyt kaytettävän samaa urosta todella monen pentueen siittämiseen, että mietityttää kuinka paljon niitä jalostetaan enemmän ulkonäön vuoksi, kun taas paimensukuisilla se ei ole niin tärkeää vaan muut ominaisuudet menevät edelle.

Olen koiran hankintaa just miettimässä, ja lapinkoira viehättää paljon. Näyttelytoiminta ei niinkään kiinnosta, ja ihan kauheesti en ulkonäölle aseta painoarvoa, vaan haluaisin ennenkaikkea terveen ja hyväluontoisen koiran.

Ajatuksia, kokemuksia?

8

2624

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lappari81

      Paimensukuisetkin kasvattajat miettivät myös ulkonäköä ja he tykkäävät enemmän just paimensukuisen tyypistä (pidempi runko, kevyempi turkki ja rakenne jne jne). Ei pidä liian tarkkaan miettiä paimensukuista vai valtalinjaista kun on kyse samasta rodusta, tämä erottelu on todella huono juttu. Etsi yhdistelmä mikä on laajasti terveystutkittu, jalostustoimikunnan hyväksymä mielellään, kysy ja selvitä kasvattajalta suvun taustat. Tervettä koiraa sinulle ei voi kukaan luvata, mutta minimoi riskit tietoisesti ja huolehdi koirasta hyvin, liikunta ja erinomainen ravinto jne... Loppu jää sattuman varaan. Ota selvää mitä sairauksia rodussa on, ja miten niitä hoidetaan. Lapinkoira on pääasiassa hyvin terve rotu. Jos et halua matador suvuista niin kyllä ei matadorejakin löytyy, pennun hankinta vie aikaa. Pahin virhe on etsiä sieltä mistä nopeiten saa ja vielä itseä läheltä.

    • Joo, ihan totta. Itseäni myös miellyttää tuo paimensukuisen ulkonäkö, ja sillä kävin kaivelemaankin, että olisko niissä jotain merkittävää eroa muuten. Ainakin vuosi on aikaa onneksi etsiä hyviä kasvattajia ja tutkia sukutaustat ennenkuin on aikaisintaan mahdollisuus tuoda koira kotiin.

      Jonkin verran olen kasvattajien nettisivuja jo vilkuillutkin, ja yhden olen jo hylännyt etten ota edes yhteyttä. Oli edelliset pennut viime kesänä ja näkyi uusi ilmoitus, että sama emä saa taas pennut tämän kuun puolella. Vähän liian tiheään omaan makuuni - saattaahan siinä se minimi 10kk tullakin, mutta silti. Ja kaksi kenneliä on eri välilehdissä auki yhteydenottoa varten, kun toiminta kuulostaa just sellaiselta, mitä minä haluan tukea :) koirat on lemmikkejä, pentuja tulee harvoin ja tarkkaan mietittynä.

    • sotar

      ..on myyntikikka tuo paimensukuisuus. kaikki lapinkoirat on paimensukuisia. Täytyy olla hyvä sattuma jottei paimenviettiä pennulla ole.

      Pitää olla hyvä sattuma jotta katselemallasi pennulla on niin huono tuuri jotta olisi perinnöllinen sairaus, joilla "tietoviisaat", koiranhankkijaa pelottelevat. Joten lapinkoiran ostoksille vain..

      muuan vuosi sitten halusin lehmipaimeneksi lapinkoiran, pennun ostin kohtuu likeltä.
      Pennun maksettuani sain myös "pennunostajan opas paketin", jossa oli lista kammottavista perinnöllisistä sairauksista, joita pentusella voi olla!!! no, taitaa olla niin että perinnölisiä sairauksia on vain pienellä joukolla lapinkoira joukkoa, koska ei sattunut kohdalle.
      Samoin tuttavapiirissäni on nykyään joukko lapinkoiria, puheeksi ei ole tulleet sairaudet tai viat eli pitäisin lapinkoiria näin terveenä joukkona.

      ulkonäöltään yhtäsamaa kirjavaa joukkoa kaikki lapinkoirat ovat, ja jo pentueen sisällä karvapeitteen paksuus aikuistuneilla koirilla vaihtelee suuresti. joten pitäisin aikavaikeana arvata pentusesta mikä sen turkki isona on.
      Lapinkoira ja koiranäyttelyssä arvioidaan ulkomuodon ja -näön rodunomaisuutta (rotumääritelmän mukaisesti) eli tässäkin paimensukuisuus on myyntikikkailua vs todellisuus.
      siis kauheaa ja rumaa lapinkoiraa olekaan vaikket ulkonäölle laita painoarvoa ; )

      ns. "persoonallisia eroja" sitten onkin laajasti... mutta ne on osa lapinkoiran viehätystä kun jallittaa muita kymmene nolla..

      ..tuosta lapinkoirasta löytyi hyvä aihio lehmien navetalle hakuun/tuontiin, mutta toisena kesänä sai aitalangasta sähköiskuja ja takapakkia tuli...

      • Pitkähistoria

        Ei voi olla totta että joku on noin tietämätön ja sinisilmäinen!! Esim lappalaiskoirat ry:n nettisivuilla on lista sairastuneista koirista ja niitä on paljon ja siellä listassa ei ole kuin murto-osa. Sisareni lapinkoira kuoli epilepsiaan ja naapurissa asuu sokea lapinkoira, ei todellakaan ole kivaa katsottavaa. Ole onnellinen että sinulla on vain terveitä, johtuu tyhmän tuurista.

        Paimensukuisuudella ei ole mitään tekemistä paimennustaipumusten kanssa. Olipa paimensukuisen tai valtalinjainen, koira voi olla synnynnäisesti paimennukseen taipuvainen tai sitten ei, tästä voidaan syyttää jalostusta, että se ominaisuus ei ole ole pysynyt varmuudella.


    • Sotar

      tanksjuu, Pitkähistoria!
      yritin tarkistaa vaan lappalaiskoirat.fi sivuilta en löytänyt sairastneista listaa, voitko laittaa linkin?

      lappalaiskoira.fi sivuilla löytyi pitkät listat koirista joilta oli testattu perinnöllisiä sairauksia...
      ne ei ole listauksia sairaista koirista, vaan testatuista..
      suurinosa testattua joukkoa (esim siinä prcapda) On Terveitä koiria!
      --jokunen kantaja ja vain muutama sairas...
      Joten turha sitä on hysteeriseksi alkaa, vaan opetalla lukemaan taulukoita.

      harmi, että tuttavapiirissäsi on ollut huonoa tuuria koirien kanssa.
      Paimennustaipumuksesta olen samaa mieltä.

    • Voihyvänenaikanyt

      Tiedätkö sinä että kaihiin eli kataraktaan ei ole geenitestiä eikä muun tyyppisiin pra:oihin niin kuin kuin DM:ään, Pompentautiin ja prcd-PRA:han on, eikä epilepsiaan, Addisoniin, Cushingiin, diabetekseen eikä hyvin moneen muuhun?

      Et löynnyt sairaslistoja vaikka nuo listat löysit? Oikeasti käypäs nyt ihan itse katsomassa. Sitten mietit mitä se tarkoittaa, niissä listoissa lukee muutama harva nimi julkisesti kun ohessa kerrotaan jalostustoimikunnan tietoon kerrotun moninkertainen määrä ei-julkisesti. Sitten mietit miten hirveä määrä niitä sairaita onkaan, joista ei hiiskahdetakaan mihinkään.
      Sitten mietit millainen määrä useampia sairauksia kantavia populaatiossa pyörii ...

    • Voihyvänenaikanyt

      Korjaanpa nyt muissa ajatuksissani kirjoittamani virheen.

      Eri PRA-tyyppeihin eri roduilla on kehitetty eri geenitestejä toki. Roduilla voi olla toisistaan eroavua eri kantoja tätä sairautta, mutta yhtä ja samaa kantaa voi löytyä myös monistakin eri roduista.

      Lappalaisilla esiintyy useammanlaista kantaa eikä niistä ole identifioitu muita kuin tämä yksi prcd-PRA:ksi, johon oli jo valmis testi, ja sitä esiintyy muissakin roduissa.

      Ei- prcd-PRA:ta olevaa PRA:ta on löytynyt niin suomenlapinkoirasta kuin lapinporokoirastakin ja edellämainituissa myös ns paimensukuisiksi harrastajiensa kutsumasta populaatiosta.

    • pelzoatki

      "voihyvänenaikanyt" taitaa olla trolli, vedättäjä,
      maailmanlopun ennustaminen, pessimismi etc asenne ei ole viisautta.
      niin se linkki "sairaslistaan",

      ja esim samassa pentueessa voi yksi jolla "perinnöllinen" sairauden omaava pentu, muut voi olla täysin terveitä.. (ainoat kaksi perinnöllisesti silmäsairasta koiraa tiedän muista roduista, ja niiden sisaruksia oli terveitäkin )
      ja hyvin harva lapinkoira on "perinnöllisesti"-sairas vs testatut/löydöt/vuosi vrt vuosittainen pentumäärä..

      eli sössöttää sairauksista voi mutta monen monta tervettä lapinkoiraa on (vrt perinnölisesti sairas).

      Joten ostoksille vain Jaea!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      89
      4174
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      4062
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      609
      3884
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      19
      2697
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2465
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2064
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2062
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1930
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1599
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1422
    Aihe