Leivinuunin purku ja takka tilalle, kokemuksia?

Ihanalussa

Meidän "takkahuoneessa" on järjettömän paljon tilaa vievä leivinuuni. Tiiltä ainakin päältä. Eikä ole mikään kaunistus, saati käytännöllinen. Haluaisimme tilalle paljon vähemmän tilaa vievän varaavan takan. Nyt tyhmiä kysymyksiä:

- Onko taloudellisesti tai muuten mitään järkeä jos purkaisimme koko leivinuunin SEKÄ hormin ja sen jälkeen tilalle uusi hormi ja takka?
Meinaan, uusi hormi joka olisi paremmin mitoitettu pelkän takan käyttöön. Nyt hormi on kaksi "röörinen", turhaan ja 30 vuotta vanha. Onko näin joku tehnyt ja missä hinnoissa?

- Nauraako muurari partaansa jos ehdotamme tälläistä? :D

- Miten iso homma mahtaa olla hormin vaihtaminen ylipäätään? Remonttiohjelmissa kun hormeja asentavat, näyttää niin helpolta. :) Meillä on kaksi kerroksinen talo, jos se vaikuttaa asiaan.

- Onko vinkata hyviä muurareita tai muita alan ammattilaisia pääkaupunkiseudulta, joilta tällästä kannattaisi lähteä kyselemään tarkemmin?

29

6184

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jokotahi

      Jos takka ei ole "tilaa vievä", ei se ole varaavakaan. Hormiton sähköinen koristetakka olisi teille sopiva.

      • Ihanalussa

        turhaa saivartelua


    • anna.piipun.olla

      Aloittajan mukaan leivinuuni on tilaa vievä, ei takka.

      Ainakaan kaksikerroksisessa talossa ei ole mitään järkeä purkaa piippua yhden hormin tilansäästön takia. Jätä piippu ennalleen, vaikka toinen hormi jää pois käytöstä niin mitä väliä. Toinen vaihtoehto on purkaa piippu ja tehdä uuteen päältä lähtevä peltihormi. Siinä tulee katon ja välipohjan muutostöitä.

      • säästölinja

        Tulee tosiaan lattianeliölle hintaa, jos pitää 2-kerroksisen talon keskeltä purkaa käytössä ollut = sisältä nokinen piippu ja sitten siihen muurataan/lätkitään jostain elementeistä uusi. Neliömetrin murto-osa lisää tilaa molempiin kerroksiin ja operaatiolla hintalappua melkein kymppitonni? Eli suht mukava neliöhinta ;-D

        Nuo kevythormitkin vähän niin ja näin olleet. Ongelmana yläpohjan läpiviennin toteutus niin, ettei hormi pääse ylikuumenemaan siellä yläpohjan eristeiden keskellä. Ei kannata tuijottaa rakennuspalikoiden hintoja, näissä operaatiossa raha menee työhön/turaamiseen (purkutyöt suojauksineen, nyk. yläpohjan läpiviennin paikkaus ja uuden teko...)

        Ettäjotta tiilipiippu kannattaa säilyttää. Jos nyk. hormit ovat pikkutakalle liian isoja, voihan niihin sisäputken tiputtaa. Näin on kivasti pelivaraa - voi myöhemmin palata orkkisratkaisuun, lisätä tulisijan 2 kerrokseen tms.


    • mikä.on.orkkis

      Ei ole mitään pikkutakkaa teossa.

    • n.erkki

      Pyydä muurari katsomaan ja arvioimaan paikan päälle. Ammattilainen pystyy kertomaan mitä kannattaa tehdä. Piipua harvemmin kannattaa purkaa vaan tarkastaa ja tarvittaessa kunnostaa. Massiivipuuppu varaa hyvin lämpöä. Muurarimestaria Kim Forsblom Porvoosta voin ainakin itse suositella. Ei halpa, mutta luotettava kaveri. Pura itse leivinuuni pois ja putsaa tiilet niin se voi hyödyntää uuden teossa. Paikallaan muurattu omilla mitoilla tehty maksaa 3-4 tonnia. Mieti myös mitä lattialle tehdään kun leivinuuni lähtee ja pienempi takka tulee tilalle.

    • Moderni_takka
    • muutaveitt

      Vuolukiviset takat ovat siitä hyviä, että puskevat kaiken lämmön ulos välittömästi - pinta on kuuma kuin pätsissä. Tila, jossa takka sijaitsee muuttuu lähes saunaksi. Vuolukivestä tehty varaava tulisija ei luovuta lämpöä tasaisesti kuin paikalla muurattu kunnon tiilitakka ohuella villaeristyksellä. Toisaalta - ne pienet ja sievät tiilerit eivät taas sovellu lämmityskäyttöön - tunnelman luojina hyviä.

      • Ammattimies

        Nykyään takat tehdään teollisesti. Yksikään vaimo ei enää kelpuuta käsin muurattua tiilikasaa olohuoneen nurkkaan. Autot ja takat tehdään nykyään teollisesti. Teollisesti valmistetut takat ovat hyvännäköisiä ja moderneja. Nykyään takka on lämmönlähde, mutta myös sisustuselementti. Siksi viinapullopalkalla tiiliä latova muurari on 60-70-lukuista "designiä".


      • Muuraritekeetakan

        Ei tehdä. Teolliset takat ovat leikkikaluja. Aito oikea takka muurataan käsin esim. tiilestä. Kyllä toimii. Vai että sisustuselementti. Kevyttä huuhaata.


    • onkokuumaa

      """Ongelmana yläpohjan läpiviennin toteutus niin, ettei hormi pääse ylikuumenemaan siellä yläpohjan eristeiden keskellä. """

      Minulla on kyseinen läpivienti. Erittäin kovan ja pitkän lämmityksen(5 tuntia täysi poltto), jälkeen piipun lämpötila palovillojen(350mm) keskellä on 65 - 70 astetta, eli ei juurikaan palovaaraa ole. Piippu on 150mm sisäputki, 50mm palovilla ja 250mm ulkoputki.

      • gupp

        Sä puhut asiasta jota et ymmärrä. Ensin se piippun sisäosan muoto muuttuu ja kunhan vaurioituu niin alkaa se 50 mm palovilla kulumaan ja vaaratilanne lähestyy.


      • muoto.muuttuu
        gupp kirjoitti:

        Sä puhut asiasta jota et ymmärrä. Ensin se piippun sisäosan muoto muuttuu ja kunhan vaurioituu niin alkaa se 50 mm palovilla kulumaan ja vaaratilanne lähestyy.

        Hauskaa huumoria. Toinen vaihtoehto on että kirjoittaja on tosi pöljä.


      • muuraatter

        Siis enemmän kuin pöljä!
        Idioottimaista touhua.Millainen uuni tarvitsee viiden tunnin lämmityksen????
        Kaiken lisäksi metallitorvi,mitä ei parhaalla tahdollakaan voi hormiksi kutsua.
        Vanhoja kuvia sotien havityksistä kannattaa katsoa ja miettiä olisiko metalli tötteröt pystyssä samalla tavalla kuin tiilipiiput.


    • onkokuumaa

      """"Ensin se piippun sisäosan muoto muuttuu ja kunhan vaurioituu niin alkaa se 50 mm palovilla kulumaan ja vaaratilanne lähestyy. """"

      Jaa, mitenköhän on? sisäputki on 2-3mm ruostumatonta terästä, ei taida muto paljoa muuttua, ja mitenkä se palovilla kuluu? Meinaatko että palaa pois? Tämä piippu on ollut kovassa käytössä 12 vuotta, eikä mikään ole muuttunut mitenkään.

    • Jojökåku

      "Jatkuvat ja liian korkeat tulisijan savukaasujen lämpötilat
      aiheuttavat erityisesti metallisen hormin lämmöneristyksen
      tuhoutumista (sintraantumista) ja eristyskyvyn laskua.
      Hormissa oleva lämpö pääsee sitten siirtymään
      ympäröiviin rakenteisiin, ja seurauksena on tulipalo."

      Kyllähän se totta on tuo "peltipiippujen" aiheuttama tulipalojen määrä. Lisääntynyt 400;sta 900 sataan, muutamassa vuodessa.
      Valmis uuneja en suosittele kenellekkään, paitsi jos haluaa kertakäyttö uunin. Nuo harmaatmöykyt on lähes mahdottomia puhdistaa puuttuvista puhdistusluukuista johtuen.
      Jos kyseessä olisi jonkin uunimallin "ominaisuus", vielä ehkä ymmärtäisi mutta kun ominaisuus on jo jokaisessa, niin sehän on jo tarkoituksella tehty .
      Sekunda tuotteita.

    • neontulessakaikki

      """Jatkuvat ja liian korkeat tulisijan savukaasujen lämpötilat
      aiheuttavat erityisesti metallisen hormin lämmöneristyksen
      tuhoutumista (sintraantumista) ja eristyskyvyn laskua.
      Hormissa oleva lämpö pääsee sitten siirtymään
      ympäröiviin rakenteisiin, ja seurauksena on tulipalo."""

      Meidän lähhiympäristössä on 2000 luvulla rakennettuja taloja n. 80kpl, lähes kaikissa on metalliputki savupiippuna, vain 2-3 tiilipiippua. Palaako nämä kaikki talot lähitulevaisuudessa? Vielä ei ole palanut yhtäkään.

      • Piippua.polttamaton

        Aika näyttää. Uusiahan nuo vielä kaikki ovat.


      • muurariyksi

        Niin,noista 80 rakentajasta tai rakennuttajasta vain 2-3 on ajatellut omilla aivoillaan.Muut ovat menneet "massan"mukana.Veikkaan,että siellä torven alapäässä on suurimmalla osalla vielä kulmaluulullinen takka.


      • mitäsitt

        Näissä asuntoalueen koristetakoissa saa olla peltipiippu. Joskus, kun talvi-ilta ikävystyttää niin voidaan panna pikku tulet takkaan ja soittaa sukulaiselle, että meillä lämmitetään takalla.

        Tommonen takan käyttö ei tarvii tiili piippua, sama hyöty saavutetaan pahvisella sähkötakalla.

        Talo lämmitetään todella takalla niin siinä ei peltinen hormi tule kyseeseen. 3000 kg varaava takka ja sinne joutuu kovilla pakkasilla latomaan n. 12 tunnin välein 12-14 kg puuta niin jopa saa tepastella pikkuhousuissa akka vielä aamulla kahvia keittämään. Huikata urokselle, että "syötko, juotko vai na--ko".


    • Nöinon

      Tuo lainaus on palolaitoksen sivulta.

      Jatkuvat ja liian korkeat tulisijan savukaasujen lämpötilat
      aiheuttavat erityisesti metallisen hormin lämmöneristyksen
      tuhoutumista (sintraantumista) ja eristyskyvyn laskua.
      Hormissa oleva lämpö pääsee sitten siirtymään
      ympäröiviin rakenteisiin, ja seurauksena on tulipalo."""

      Ei siis perustu tuntemuksii eikä luuloihin vain tosiasiaan.
      Ce-merkintä piipussa ei tee siitä turvallista,espanjassa sellainen merkintä löytyy muovisesta hormista!
      Miten veikkaatte kestävän lämpöä?
      Rakentaessa samalle uudisrakennus alueelle, mallit otetaan ensimmäisistä taloista ja muurareita ei myöskään alueella pyöri 80;ntä.

      Eniten myyty/suosituin ei tarkoita että on paras, tarkoittaa yleensä halvin!
      Sama koskee myöskin ilmanvaihto koneita. "ME valittiin tämä suosituin"
      Juu kyllä, mutta ette valinneet, valinnan suoritti tukkuri jonka valikoimista sen valitsit.
      Eron huomaa noita puhdistaessa, parhaat laitteet(eivätkä kalliimpia) löytyvät ilmastointi asentajien ja ammattirakentajien omaan käyttöön tarkoitetuista taloista!
      Eikä niitä kaikkia löydy tukkurien tuotteista, vain tilaamalla erikseen, koska kate noissa on pienempi.

    • muurariMartsu

      Niinpä niin.Ei ole Ce-merkintä autuaaksi tekevä, mutta se on tulossa paikalla muurattuihinkin tulisijoihin.Nyt kannattaakin kiirehtiä,että ehtii kunnolla tehdyn ,vahvan ja hyvin lämmittävän uunin hankkimaan.

    • kohtahan

      niitä ei saa tehdä.
      (t.eu]

    • Painovoimakepponen

      Jos puratte vanhan uunin ja hormin pois,,suosittelisi purkamisen aloitusta katon ylapuolelta,,,ei lattianrajasta,,,muuten painovoima voi aiheuttaa kepposia..

    • Itsekin_rakentanut

      Minä en menisi vaihtamaan kunnollista tiilistä tulisijaa ja savupiippua johonkin valmistakkaan ja peltipiippuun. Jokainen tekee tietysti mitä itse haluaa mutta suosittelisin jättämään edes tiilihormin ennalleen.

      • Tiilipiippupellistäkatto

        Samaa mieltä!


      • dfas1432

        Valmistakat ovat testattuja ja kehitettyjä. Niiden lämmitysominaisuudet ovat paljon parempia kuin kenen tahansa muurarin muuraamissa.

        Tiileri on ihan samaa tiiltä kuin muutkin tiilitakat. Ne vain ovat huolellisesti suunniteltuja ja valmiiksi mittoihin tehtyjä.

        Savukaasujen lämpötilatkin ovat nykytakoissa niin matalia, että on varsin sama, onko hormina teräs- vai tiilipiippu. Ei siihen piippuun paljon lämpöä jää.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Meille on rakenteilla uusi talo, ja olen kyllä pitkälle samaa mieltä mitä kirjoittelit, mutta meille on kyllä tulossa takka.

      Ensin tuo takan pienhiukkaspäästöt. Uudet takat polttavat paljon puhtaammin kuin vanhat, ja lisäksi se on paljon takan käyttäjästä kiinni paljonko sieltä savua tulee. En tule polttamaan märkää puuta, ja tulen polttamaan puuta kuten valmistaja on suositellut. Pientaloalueella on aina myös autoja käymässä, ja aina joku tyhjäkäyttää autonsa lämpimäksi. Silloin (niin kauan kun autot eivät ole sähköautoja), tämä puun oikeaoppinen poltto ei ole merkittävä päästö.

      Toinen on taas tuo sähkökatkoksiin varautuminen. Sähköverkko on todella vakaa taajamassa, ja sähköt harvoin poikki pitkiä aikoja. Mutta taas tänä vuonna 8. tammikuuta on käyty sähkönkulutuksen rajoilla. Maalämpö ja lämpöpumput ovat loistavia lämmittäjiä, mutta jos pakkanen alkaa kolkutella 30 astetta, joko niiden lämmityskyky loppuu kokonaan, niiden hyötysuhde menee suorasähkölämmityksen tasolle tai sitten ainakin loppu huipputeho tehdään sähkövastuksilla. Maalämpöäkään ei mitoiteta vuosihyötysuhteen vuoksi riittämään kovimmille pakkasille. Eli kaikki lämpöpumput vain pahentavat energiahuippuja, jolloin riski sähkön loppumiselle huippupakkasilla kasvaa.

      Toki takka tuntuu olevan liian vaikea käyttää monelle. Näkeehän sen takan päästöuutisisten kommenttikentistä, suurin osa kommenteista on uhoa kuinka vuosisatoja ovat ihmiset saaneet impata savua, ja kuinka hienoja ne ajat oli/on.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2663
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2440
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2081
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1737
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1479
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1429
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe