Mites Rautavaara näin ?

rahat_taskussa

Suomen Kuvalehti: "Aineisto osoittaa, että esimerkiksi pohjoissavolainen runsaan 1 700 asukkaan Rautavaaran kunta on hilannut tuloveroprosenttinsa 21 prosenttiin ja on velkaantunut viiden viime vuoden aikana tuntuvasti. Sillä oli vuonna 2015 nettolainaa jokaista kuntalaista kohden 4 931 euroa, kun vielä vuonna 2010 lainasumma oli alle 900 euroa asukasta kohden."

19

1387

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ElettyäAikaa

      Lainaa rautavaaralaisilla on nyt 8000 €/as. Ei Rautavaaralta kannata muuttaa pois, työikäisenkään. Kannattaa hankkia velkainen omistusasunto, niin ei tarvitse lähteä töihinkään. Kukas sitä nyt kotoaan lähtisi minnekään, ei ainakaan töihin muille paikkakunnille.
      Ongelma ei ole varsin selvästi osoitettavissa työttömiin. Ongelma alkoi 70-luvulla, jolloin Suomen sanottiin olevan hyvinvointivaltio. Ongelman aiheuttivat lepsut poliitikot, jotka lupasivat kaiken myös niille, joille ei työ maistunut. Rakennusmaalarin ei tarvinnut ottaa vastaan teollisuusmaalaustöitä. Rakennuksilta työttömäksi jääneen sähköasentajan ei tarvinnut lähteä hyväpalkkaisista urakkatöistä pienempipalkkaisiin sekalaisiin asennustöihin, koska: Hän olisi töissä käyvänä joutunut maksamaan lasten elatusmaksut- työttömän ruokot maksoi valtio, ja olisi joutunut maksamaan vuokransa- työttömälle ne maksoi sossu. Asunnolla maatessa jäi rahaa enemmän kulutukseen. Kannustinloukut tunnettiin, mutta niiden purkamiseen ei riittänyt uskallusta. Toimittiin idioottimaisten lakien mukaan: Työhön ei kannattanut lähteä jos oli perusteet kieltäytymiseltä. Koska työtulot aiheuttivat avustusten loppumisen.
      Tilanne on edelleen sama.
      Ei kuitenkään kai kannattaisi valittaa, koska itse olemme valinneet edustajamme kuntiin ja eduskuntaan.
      Olen pahoillani kiukkuisesta kommentistani, muutin 60-luvulla töiden hakuun, sain niitä. Onnistuin olemaan työelämässä 46 vuotta. Työ oli pääosin sitä nykynuorison luokittelemaa paskaduunia, eli haalarit päällä, ja palkan pienuus hävetti, kun paperitehtailla ja rakennuksilla työskennelleet tuttavat kertoivat tuloistaan. Selviydyin asenteella = kaikki työt on tehtävä ajallaan, ja jonkun ne on tehtävä. Ja jos en minä, niin sitten joku muu.
      Jos/kun nyt kerron Suomen talouden nousuvuosista ja siitä, kuinka myös itse otettiin talousvastuuta omasta elämästä, niin saan halveksivia ja sääliviä katseita: Vanha, harmaa ja ilmeisesti muistisairas vanhus.

      • ojastaallikkoonvaan

        Suomen alasajo käynnistettiin vuoden 1965 eduskuntavaalien jälkeen. Silloin nousi vasemmisto ja erityisesti demarit. Lyötiin valta yhteen kepun kanssa ja aloitettiin sullemulle-politiikka. Virkoja ja työpaikkoja perustettiin. Kaikki yhteiskunnalliset työpaikat olivat jäsenkirjatyöpaikkoja. Täytyi olla kepun, demarien tai skdlläläisten jäsenkirja jkjaiseen työpaikkaan. Kallis kaksoismiehitys oli arkipäivää. Organisaatiot paisuivat. Verot kasvoivat jatkuvasti ja keksittiin uusia veroja ja maksuja aina näihin päiviin saakka. Nekään eivät riittäneet. Valtio velkaantui. Nyt on herätty ja yritetään muuttaa suuntaa epätoivoisesti maakuntamalleineen. Laiva vaan kääntyy hitaasti, jos kääntyy lainkasn. Sipilä hallituksineen on joutunut syntipukiksi ja demarit epätoivoissaan ay-liikkeen kautta käynnistänyt aktiivi-mallin vastustamisen nimissä vaalikampanjansa. Kuka tuonkin lakkopäivän maksoi? No, tavan duunarihan sen todellisuudessa maksaa. Mutta, antaa mennä, kun on alamäki.


    • Sotewoman

      Rautavaaran kunta on kaukana kriisikunnasta. Katso www.vm.fi -Valtiovarainministeriön kriisikuntalistalla (KuntaL § 118) Rautavaara on sijaluvulla 105. Kuntia on Suomessa 311. Asiat ovat huonosti esim. Pielavesi, Lapinlahti, Kaavi, Outokumpu, Suonenjoki, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Tuusniemi.

    • silmät_katsoo

      Kriisikuntien määritelmän käyttö antaa jossain tapauksessa väärän kuvan kunnasta. Vakkei kunta olisi kriisikunta, niin on se kuitenkin kriisissä.

    • tietoahaluava

      Voisiko joku asiaa tunteva kertoa, tarvitseeko kunnan palveluksessa oleva henkilö sivutoimilupaa pyörittäessään kotoa käsin omaa yritystä?

    • ReaListikko

      Aika mielenkiintoinen (huuhaa) väite, että esim. Siilinjärven talous olisi kuralla, mutta Rautavaara porskuttaa. Heh heh! Perustele, sotewoman, kantasi jollakin älykkäällä tavalla, tilastot ovat ehkä liian vaikeita. Asioidenhan pitää vain näyttää joltakin, ei niiden tarvitse olla sitä. Tuo kriisikunta-määritelmä on kai liian kesy, Rautavaara kuuluu kaatuviin kuntiin ymmärretävistä syistä: Väestönkato, syntyvyys, ikärakenne, valtionosuudet, huoltosuhde, yms.

    • ei_nettiä

      Mistähän toi 8000€ per asukas velkaa on kerääntynyt? Ei kai nyt netistä?

      • ReaListikko

        Netillä tarkoitit kaiketi sitä valokuituverkon rakennustakuuta? Velka kertyy kunnan päivittäisistä kuluista, siis niistä mitkä kunnan pitäisi itse hoitaa. Jos verot ja "normaali" valtionosuus ei riitä, niin velkaa alkaa kertyä. Rautavaaralla pääosan työiästään asustelleella on pienmpi eläke kuin Kauniaisissa asuneella juristilla tai aivokirurgilla, joten kunnan verotulot eivät riitä=hoitosuhde on pielessä. Vanhusten (minäkin, 70v ) määrän lisääntyessä tarvitaan soiaali- ja terveyspalveluja entistä enemmän. Ja niitä on saatava, sen takaa perustuslakikin.
        Rautavaara on yksi monista kunnista, joita viedään kuin pässiä narussa, eikä pulina auta. Koko Suomen pitäminen asuttuna tulee kalliiksi.


    • SivutjaLuvat

      Sivutoimilupaa ei tarvita, jos siitä ei ole haittaa itse viranhoidolle. Ilmoitus esimiehelle riittää.

      • uskomatonkäytäntö

        Muualla yleensä tarvitaan sellainen. Onko Rautavaaralla siinäkin omat, yleisestä käytännöstä poikkeavat sääntönsä?

        Onko missään kunnan ohjesäännöissä tai vastaavissa mainintaa tuollaisesta? Pitäisi olla.

        Tosiasia on, että jokaisella, jolla on täysiaikainen virka tai toimi ja hoitaa sen kunnolla, on siinä työssä tarpeeksi tekemistä. Siihen ei kovin kummosta lisätyötä enää mahdu ja varsinkin omaa yritystä hoitaessaan tahtoo työmäärä nousta.

        Kyllä päätyön työnantajan kannattaa kiinnittää huomiota sivutoimilupaa myönnettäessä, kuinka paljon sivutoimen hoitamiseen joutuu sitoutumaan ja käyttämään aikaa. Silloin, kun on sivuvirka tai -toimi, jossa on esimerkiksi työtuntimäärä tiedossa, asia on helposti seurattavissa. Yrityksen hoitaminen on jo toinen asia ja siitä saattaa tosiasiassa muodostua se päätyö.

        Jos lisätöitä rupeaa olemaan virkamiehillä ja toimenhaltijoilla, on syytä miettiä, onko virassa tai toimessa tarpeeksi tekemistä ja muokata toimenkuvat uusiksi tai ryhtyä muihin toimenpiteisiin.


    • KuinkaLienee

      Tuo kunnan palveluksessa oleva henkilö ei kertonut millainen työsuhde hänellä on kuntaan. Jos hän on vaikkapa kunnajohtaja, niin ei näyttäis hyvältä jos hän alkaisi pitää kotonaan vaikkapa tlitoimistoa.
      Jos hän olisikin osa-aikainen siivooja, niin ei tuntuisi väärältä, että han tekisi vaikka siivoustöitä omalla verokirjallaan ansaitakseen lisätuloja, jolloin ei tarvitsisi mennä Kelan luukulle.

      • lupamuihintöihin

        Nuo esimerkit ovat ääripäistä.

        Senpä vuoksi on tärkeä, että kunnassa ja varsinkin niin pienessä kunnassa kuin Rautavaara, on tehty perusteellinen ohjeistus, minkälaisia sivutoimia ja yleensä sivutöitä myös kunnan sisällä voidaan hyväksyä.

        Kunnanjohtajalle ja kunnanjohdossa oleville sekä muillekin kuukausipalkkaisille toimihenkilöille sikäli, kun ovat palkatut päätoimeen, ei tule hyväksyä mitään sivutoimia eikä kunnan sisällä lisäpalkattuja lisätehtäviä.

        Jos tuollaisia tehtäviä annetaan päätoimen lisäksi, panee se epäilemään, onko varsinaisessa päätoimessa tarpeeksi tehtävää.

        Jos päätoimiselle kuukausipalkkalaiselle hyväksytään sivutoimia tai he voivat toimia yrittäjänä, kysymys niissä on samanlainen ja vähän laajempikin.

        Kaikkiin sivutöihin, olipa ne organisaation sisäisiä lisäpalkallisia lisätöitä tai ulkopuolisia sivutöitä tai yrittäjäntoimia, tulee kunnan suhtautua harkiten. Tulee myös valvoa, että ne eivät aiheuta eturistiriitoja eivätkä heikennä työnantajalle annettua työpanosta.


    • VilmaVuosikat

      Rautavaaran kunnan vuoden 2017 tilinpäätös on hyvä. Kunnanjohtaja Murto on hoitanut esikuntineen kuntataloutta erittäin vastuullisesti. Tilkauden tulos on Pohjois-Savon kunnista kolmanneksi paras: 455.600 euroa eli 268 euroa/asukas. Kunnan taseessa ei ole centtikään alijäämää. Vuosikate vahvistuu 2018-2021.

      • kjjatkavaan

        Kyllä kunnanjohtaja on tehnyt hyvää työtä, sanottakoon mitä tahansa.

        Kapuloita on koko ajan lyöty rattaisiin sen kuin ehditty. Siitä huolimatta hän on jaksanut taistella Rautavaaran puolesta.

        Ei ole turhaa kehuttu hänen aikaansaannoksiaan. Toki on toisella tavalla kirjoittaviakin. Täytyy vain ihmetellä heidän motiivejaan.


      • Anonyymi

        Totta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta.

        Eekö se eläkeläistä nukuta kun pittää vielä vanhoja muistella


    • MökinTyttö

      Keitä nämä kapulan lyöjät ja mollaajat ovat? Nimet?

    • Talomäki

      Rautavaarasta ikäihmisen mallikunta. Mitkä asiat tukevat hyvää ikääntymistä? Paluumuuttajat ovat ikäihmisiä. Aikuislukiolle tilaus.

      • Anonyymi

        Ilmainen lukio on kai tarkoitettu nuorille ei eläkeläisille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5225
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3267
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1847
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1820
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1675
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1521
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1395
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1287
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe