Makro määrää mikron?

Ideoinpas

Tulinpa tässä ajatelleeksi... todellisuudessa vaikuttaisi olevan asioita, joissa ilmiö "tietää" mitä sille tulee tulevaisuudessa tapahtumaan. Esimerkiksi kvasikiteiden muodostuminen vaikuttaisi ilmiöltä jota ei voi selittää niin että kide vain lähtee muodostumaan jostain pisteestä päämäärättömästi harhaillen.

Toinen, ehkä vielä parempi, esimerkki on säteilyt mikroaaltouunin sisällä, jossa ne voivat ottaa vain uunin sisään mahtuvia kokonaisia aallonpituuksia. (Tämä on tiedetty jo yli sata vuotta, ks. "ultraviolettikatastrofi".)

Voiko siis olla niin että makroskooppisen tason ilmiöt määräävät jollain kummallisella tavalla mitä mikroskooppisella tasolla voi tapahtua?

Muistaakseni Roger Penrose on myös ounastellut jotain tällaista ihmisen tietoisuuden perustaksi.

11

503

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ideoinpas

      Löytyisikö tästä lähtökohdasta myös (osittais)selitys sille, miten elämä kehittää uusia innovaatioita joista evoluutioteoria sitten voi valkata parhaat jatkoon?

      Entä löytyykö yhtymäkohtia holografisen periaatteen kanssa?

    • Ainakin sellaista on ehdotettu, että kokonaisuus vaikuttaa osiinsa ja kokonaisuuteen kuuluu myös tietoisuus.

    • Altocumulus

      Useimmat osien ja kokonaisuuksien "ihmeellisyyksistä" johtunevat semantiikasta: Yhden pohtijan "osa" on toisen pohtijan "kokonaisuus".

      En ole kidespesialisti, mutta kiteiden kieroutuminen johtunee harvakseltaan toistuvasta virheestä (elementin puuttuminen) kiderakenteessa - vrt. seinän itäpään muurari muurailee laskien tiilet nollasta alkaen, länsipään ykkösestä alkaen ( en ole myöskään muurari tai diskreetin matematiikan spesialisti).

      Kun keskusteluun tuodaan sana tietoisuus, ollaan tultu Sirkus Filosofian kummitusluolaan, jossa todellisuus sekoitetaan fiktioihin vakavalla naamalla.

      Itse puhun reaalimaailman tietoisuudesta, kun on sovitaan, että tarkoitan Aurinkokunnassa ihmisellä tavattavaa toimintaa, jossa hän mieltää kokemaansa tai kuvittelemansa asiain (systeemien) tilan, ja riittävästi koulittuna, syöneenä, juoneena ym. huollettuna kykenee mielteensä sisältöä kielellisesti ilmaisemaan. Tuo mieltäminen viittaa tavallaan muistiaineksen rajaamistoimintaan, jota ilman tajunta olisi tuskaista kaiken koetun myllerrystö tai ehkä onnistunuttakin kokatrippiä.

      Avaruudella, kahvinporoilla, atomeilla jne tietoisuutta ei ole. Eläimillä toimii neuraalinen informaation prosessointi ilman käsitteitä: tietoisuus on vegetatiivisesti (hoemonit) ja aistivaltaisesti (ympäristö) määrättyä.

      Penrose ei taida aina puhua tosiolevaisesta tietoisuudesta (ks. e.o.), vaan yleisemmästä, tulevaisuudessa ehkä teknisesti todentuvasta kvanttimekaanisesta tms. informaation prosessoinnista tai sitten - lukuisten nettikeskustelijain tavoin - vain kuvitteellisesta "pan-tietoisuudesta" - jolla ei ole kohdetta, aktoria eikä mekanismia. On selvää, että ennen pitkää tekoälyjärjestelmällä on tietoisuus edellä kuvatuin ominaisuuksin.

      Varoitankin tässä yhteydessä, että tekoäly on syytä pitää neuvonantajien karsinassa. Äly on aina arvaamaton, jai tekoäly vajavaisestikin ohjelmoituna lisäksi hellittämätön, mutta ei ole pakko päästää sitä päätöksentekijäksi. Taisi olla 1700-luku, kun tajuttiin eliitin - tietynlaisen monomaanisen kollektiivin - vallan vaarallisuus ja epäinhimillisyys. SIlti harvainvaltaa ja plutokratiaa jopa demokratian ja vaurauden valenimellä vähän väliä - kuten nyt - ajetaan valtaan länsimaissa. Keskitetty tekoäly liitettynä kentän tiedustelu- ja väkivaltakoneistoon on diktaattorin unelmatyökalu.

      Kun Sirkus Filosofiaan tuodaan vielä äärettömyys, ollaan peruuttamattomasti fiktioiden puolella. Jos apinoita ja kirjoituskoneita on ääretön määrä, ne kirjoittavat Hamletin ( ja kaikki muut teokset) joka (nano-)sekunti äärettömän monta kertaa. Äärettömyys toimii siis vain matemaatisena struktuurina.

      Reaalimaailman ilmiöiden mielekkäät kuvaukset - tapahtumat, prosessit, kehitys - ovat siis tavallaan makron ja mikron vuorottelua. Yleisesti voitanee sanoa, että makroprosessi ei toteudu, jos ei ole mikroja - elementtejä, mahdollisia tilanmuutoksia - sitä toteuttamassa. Toisaalta on muistettava, että monet tekijät - kuten painovoima"hitausvoima" jne - ovat universaallisia, koko ainellisessa maaimassa jokaiseen aineelliseen elementtiin vaikuttavia - jopa vuorovaikutteisesti kuten painovoima - joten: riippuu tapauksesta.

      Tietoisuus ei kuulu kokonaisuuteen, vaan aivoon (n. 1,5 kg).

    • Ennen kuin lähdette miettimään tätä hmmm.. juttua pidemmälle, niin aammutaan alas ensin nuo ap:n harhaluulot. Mikä kiderakenteiden muostumisessa on sellaista, että se tuleva kristalli "tietää" mitä aikaisemmin tapahtui, selitä minulle se!

      Ja sitten tämä mikroaaltouuni - oletko tosissasi?
      Luuletko, että se pulla lämpeni siellä jotenkin siten, etä se etukäteen tiesi mikä siihen iski?

      Ei jumalauta, minkä pituisia aallonpituuksia luulet 30cm pitkään mikroaaltouuniin mahtuvan?

      En pysty kaikkea tuossa kommentissa olevaa roskaa nyt kommentoimaan, alkaa yrjöttää
      suoraa sanoen tuollainen typeryys / trollaus.

      • oezktr

        Omat lätinäsi ovat näillä sivuilla osoitettu skeidaksi monta kertaa, joten äläpä kuvittele olevasi asemassa mollaamaan muita...


    • Luusin, että makro vaikuttaa makroon ja mikro vaikuttaa mikroon.

      Galaksi tuskin paljoa vaikuttaa esim. aurinkokunnan tapahtumiin. Vaan niistä on eniten vastuussa aurinko itse. Maapallon painovoima vaikuttaa kuuhun, mutta auringon ja galaksin painovoima eivät vaikuta kuuhun.

      Galaksin tähtien valo yössä on mitätön verrattuna kuun valoon ja päivällä auringon valo peittäää muiden tähtien valon täysin.

      Etäisyys, säde r on ratkaisevaa gravitaatiossa ja sähkömagneettisessa voimassa.

    • MushishiGinko

      Jos poikkeuksetta mikro määräisi makron, niin Zenonin paradokseihin ei saataisi tyydyttävää vastausta.

    • Järkisyitä

      Kyllähän nykyfysiikan mukaan makro koostuu mikrosta, jolloin mikro määrää makron. Esimerkit kvasikristalleista tai seisovista aalloista eivät riko tätä periaatetta mitenkään. Seisovan aallon muodostumisen hahmotat parhaiten heiluttamalla hyppynarua, joka on toisesta päästä kiinni seinässä.

      • Belisario

        "Kyllähän nykyfysiikan mukaan makro koostuu mikrosta, jolloin mikro määrää makron. "

        Miksi päättelet niin että makrosysteemin osat määrittelevät sen koko makrosysteemin toiminnan? Ei koostumisesta pelkästään seuraa se että osat määrittelevät kokonaisuuden.

        Esim. kaikki alkuaineet koostuvat protoneista, neutroneista ja elektroneista mutta kemiallisissa reaktioissa nuo alkuaineet käyttäytyvät eri tavalla eli sen atomin RAKENNE määrittelee sen käyttäytymisen ei yksittäisten elektronien, protonien, neutronien tai viime kädessä kvarkkien käytös joka taas on tulosta sen kokonaisuuden käyttäytymisestä.

        Nykyfysiikka on perusoletuksiltaan ja tulkinnoiltaan reduktionistista materialismia joka taas on puhdasta metafysiikkaa ja filosofiaa eli sitä reduktionismia ei voi mitenkään falsifioida eikä vahvistaa tieteen metodin avulla. Tieteen metodi on reduktionistinen pelkästään käytännöllisistä syistä eli koska on helpompaa jakaa monimutkainen tutkittava kokonaisuus osiinsa ja tutkia niitä osia sitten erikseen.

        Joidenkin fyysikoiden höpötykset kvarkkien tanssista ovat pelkkää kaunokirjallista retoriikkaa varsinkin kun useammista (>=3) osista koostuvan systeemin mallintaminen tuottaa jo ylipääsemättömiä vaikeuksia puhumattakaan miljardien atomien kokonaisuuksista jotka nekin ovat vielä ihmisen mittakaavassa hyvin pieniä objekteja.

        Useimmat fyysikot myöntävätkin että käytännössä tuota reduktiota osiin ei pystytä koskaan täydellisesti suorittamaan joten ontologinen reduktionismi on pelkästään vanha, sitkeä ja irrationaalinen uskomus jolle on nollan verran todistusaineistoa. Ideologisesti materialismi ja reduktionismi liittyvät aina toisiinsa.

        Reduktionismin vastakohta on holismi eli kokonaisuus ja sen rakenne on ensisijainen ja sen kokonaisuuden osat toissijaisia. Luonnossa olevat systeemit ovat eri tasoisesti integroituneet kokonaisuuksiksi ja eniten integroituneet kokonaisuudet löytyvät biologisista systeemeistä ja ihmisen kulttuurievoluution tuotoksista ja vastaavasti vähiten integroituneet elottomista systeemeistä joissa satunnaisuus ja entropia määrittelevät sen systeemin käyttäytymistä.


      • Järkisyitä

        ”Miksi päättelet niin että makrosysteemin osat määrittelevät sen koko makrosysteemin toiminnan?”

        Koska makrosysteemissä ei ole muuta kuin sen osat. Se, että lyöt osien kokonaisuudelle nimikkeen ei tuo siihen mitään uusia toiminnallisuuksia, vaan kyseessä on vain mikro-osien yhteisvaikutus. Tämä on ihan perusfysiikkaa. Toki usean osan yhteisvaikutus on enemmän kuin osat erikseen, mutta tässäkin makro-ominaisuudet nousevat mikromaailmasta.


      • Belisario
        Järkisyitä kirjoitti:

        ”Miksi päättelet niin että makrosysteemin osat määrittelevät sen koko makrosysteemin toiminnan?”

        Koska makrosysteemissä ei ole muuta kuin sen osat. Se, että lyöt osien kokonaisuudelle nimikkeen ei tuo siihen mitään uusia toiminnallisuuksia, vaan kyseessä on vain mikro-osien yhteisvaikutus. Tämä on ihan perusfysiikkaa. Toki usean osan yhteisvaikutus on enemmän kuin osat erikseen, mutta tässäkin makro-ominaisuudet nousevat mikromaailmasta.

        "Koska makrosysteemissä ei ole muuta kuin sen osat."

        Unohdat kokonaan sen kokonaisuuden rakenteen eli osien keskinäisen suhteen ja siinä olevan informaation joka taas määrittelee sen makron toiminnan.

        Esim. lause koostuu kirjaimista mutta kirjaimet eivät määrittele lauseen merkitystä. Kuvaruutu koostuu pikseleistä mutta pikselit eivät määrittele siinä näytössä olevaa informaatiota.

        "Tämä on ihan perusfysiikkaa. "

        Tuolta osin perusfysiikka ei ole edes tiedettä vaan puhtaasti ideologinen ja filosofinen valinta perusoletusten suhteen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    7. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    8. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe