Kivitalon "lisäneliöiden" kustannusarpajaiset

Macro

Morjens,

Yritän puolileikilläni arvioida, paljonko "kuivien" lisäneliöiden, eli ylimääräisen kalustamattoman perushuoneen (ovi, ikkuna, pistorasiat, ei kiinteää kalustusta, ei märkätiloja) maksaisi, suhteessa projektin kokonaiskustannuksiin. Arvauksesi on tervetullut. Mitä valistuneempi sen parempi.

Koko projektin kustannukset arviolta 600 000 euroa. Tästä tontti 90000, maatyöt 40000 ja talli 70000. Talon (170 neliötä, yhdessä tasossa) budjetiksi jää 400 000 eli n. 2350 per neliö.

Tästä jos lasketaan pois "kiinteitä" kuluja (huom: amatöörin karkeita arvioita):

Maalämpö 20000
Takka oheiskuluineen 10000
Jätevesijärjestelmä 8000
Kaivo talon "tulovesijärjestelmä" kraanoihin saakka putkineen 10000
Keittiön kalusteet ja kodinkoneet 12000
Kahden kylpyhuoneen (suihku vessa molemmissa, saunaa taloon ei tule) kalusteet ja "märkätilaistamisesta" kuivaan tilaan verrattuna aiheutuvat kulut 15000
= 75 000

Talolle jää hintaa 325 000 eli n. 1900 per neliö.

Voisiko tämä olla edes sinne päin realistinen arvio kustannuksista, jos taloon (jota ei ole vielä edes suunniteltu loppuun saakka) lisäisi esim. yhden 16 neliön varasto-/työhuoneen? Eli koko projektin hintaan tulisi (1900 * 16) n. 30 000 lisää?

Korjatkaa ja neuvokaa, mutta älkää ottako liian vakavasti, jos arviomani summat eivät ole sinne päinkään, tai jos olen unohtanut jotain. Ensiaskelia tässä vasta otetaan ja talo on vielä enemmän korvien välissä kuin paperilla. Kysyn mielipiteitä ammattilaisiltakin, kun on sen aika..

6

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tutkijanero

      Suosittelen unohtamaan nämä uretaani- tai sipoharkko talot, tosin mainitsit että tekemässä "kivitaloa", tuskin kuitenkaan kivestä.
      Kallis ja työläs talotyyppi ja et saavuta mitään lisäarvoa tekemällä harkoista vaikka yleinen luulo on toista. Myös talon muunneltavuus on myöhemmin lähes nolla. Talon arvo ei vastaa rakentamiseen käytetyn rahan määrää niin hyvin kuin esim. puutalossa.
      Jos rakennusvaiheessa tehdään virheitä ja hutiloidaan niin korjaaminen tietyiltä osin mahdotonta, kovan luokan harkkorakantajat on harvassa, esim Etelä-Karjalassa ei ole ensimmäistäkään.
      Jotkut mainostaa talon "hengittävyyttä" , ei hengitä uretaani eikä kaasubetoni.

      • Nerottaako

        Katokato. Puutalomyyjä eksynyt kommentoiman kivitalojuttuja... Varsinainen tutkijanero kun osaa noin tyhjentävästi argumentoida mm. hengittävyyttä. Heh jeh


      • perinnerakentamista

        > Jotkut mainostaa talon "hengittävyyttä" , ei hengitä uretaani eikä kaasubetoni.

        Miksei voi käyttää vanhaa tuttua "vetoisuus" -termiä, joka kuvaa asiaa (tuuli puhaltaa seinistä läpi) paljon paremmin?


    • valitse_viisaammin

      Vetoisessa talossa asuminen on parempi vaihtoehto kuin homeen kanssa pullotalossa asuminen

    • NickNailer

      Budjetti vaikuttaa ensi silmäyksellä suhteellisen realistiselta, joskin KV-puoli tuntuu olevan alakanttiin. Talotekniikka vastaa nykyään 1/3 kokonaiskustannuksista.

      Yhden harrastetilan rakentamisen kustannuksia on jokseenkin mahdotonta laskea erikseen. Aika paljon riippuu siitä, miten talo on suunniteltu. Hyvässä suunnittelusssa yhden lisähuoneen hinta uppoaa yleiskustannuksiin, eli se ei maksa juuri mitään, mikäli ilmanvaihtokoneessa on kapasiteettia.

      Harrastetila (siis askarteluhuone) vaatii suhteellisen paljon ilmavirtausta, joten LTO/IV -kone on mitoitettava vastaavasti. Sähköissä ei kannata säästää, joten harrastetilaan on hyvä vetää joko 3 x 16 A tai 3 x 32 A (jälkimmäinen toimii rakennussähkäjen syöttönä ja sallii naisväen keramiikkaharrastuksille kunnon uunin).

      Termi "työhuone" on syytä julistaa heti pannaan. Askarteluhuone ei välttämättä syö kerrosoikeusneliöitä, joten käytä sitä. "Varasto" taas saattaa olle pakollinen termi, jos muuta varastoa ei ole.

      • Macro

        Kiitän ensimmäisestä kommentista, joka liittyi alkuperäiseen postiini!

        Lisään arviossani hieman vesipuolen kuluja, joka itseasiassa vahvistaa käsitystäni siitä, että talon "kiinteät kulut", joihin muutama kuivaneliö ei juuri vaikuta, ovat aika suuret, suhteessa kokonaiskustannuksiin. Eli talon hinta ei nouse suoraan suhteessa neliöihin, kun piirtelen sinne hieman lisää "harrastetilaa" ja varaston.

        Sähköä harrastetila ei, ainakaan toistaiseksi, vie kuin sen verran mitä kotiteatteri kuluttaa. Muut harrastukset eivät vaadi sähköä lainkaan, joskin hyvän valaistuksen, mutta LEDit eivät onneksi ole kovia sähkösyöppöjä.

        Rakennusoikeus tulee joka tapauksessa olemaan suurempi kuin talo, joten sen suhteen mitään neliökikkailua ei tarvita. Vaikuttaako johonkin muuhun (kuten verotukseen?) miten mikäkin huone kirjoihin ja kansiin merkitään?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3599
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1409
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1239
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1134
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1028
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1016
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe