Kivitalon "lisäneliöiden" kustannusarpajaiset

Macro

Morjens,

Yritän puolileikilläni arvioida, paljonko "kuivien" lisäneliöiden, eli ylimääräisen kalustamattoman perushuoneen (ovi, ikkuna, pistorasiat, ei kiinteää kalustusta, ei märkätiloja) maksaisi, suhteessa projektin kokonaiskustannuksiin. Arvauksesi on tervetullut. Mitä valistuneempi sen parempi.

Koko projektin kustannukset arviolta 600 000 euroa. Tästä tontti 90000, maatyöt 40000 ja talli 70000. Talon (170 neliötä, yhdessä tasossa) budjetiksi jää 400 000 eli n. 2350 per neliö.

Tästä jos lasketaan pois "kiinteitä" kuluja (huom: amatöörin karkeita arvioita):

Maalämpö 20000
Takka oheiskuluineen 10000
Jätevesijärjestelmä 8000
Kaivo talon "tulovesijärjestelmä" kraanoihin saakka putkineen 10000
Keittiön kalusteet ja kodinkoneet 12000
Kahden kylpyhuoneen (suihku vessa molemmissa, saunaa taloon ei tule) kalusteet ja "märkätilaistamisesta" kuivaan tilaan verrattuna aiheutuvat kulut 15000
= 75 000

Talolle jää hintaa 325 000 eli n. 1900 per neliö.

Voisiko tämä olla edes sinne päin realistinen arvio kustannuksista, jos taloon (jota ei ole vielä edes suunniteltu loppuun saakka) lisäisi esim. yhden 16 neliön varasto-/työhuoneen? Eli koko projektin hintaan tulisi (1900 * 16) n. 30 000 lisää?

Korjatkaa ja neuvokaa, mutta älkää ottako liian vakavasti, jos arviomani summat eivät ole sinne päinkään, tai jos olen unohtanut jotain. Ensiaskelia tässä vasta otetaan ja talo on vielä enemmän korvien välissä kuin paperilla. Kysyn mielipiteitä ammattilaisiltakin, kun on sen aika..

6

281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tutkijanero

      Suosittelen unohtamaan nämä uretaani- tai sipoharkko talot, tosin mainitsit että tekemässä "kivitaloa", tuskin kuitenkaan kivestä.
      Kallis ja työläs talotyyppi ja et saavuta mitään lisäarvoa tekemällä harkoista vaikka yleinen luulo on toista. Myös talon muunneltavuus on myöhemmin lähes nolla. Talon arvo ei vastaa rakentamiseen käytetyn rahan määrää niin hyvin kuin esim. puutalossa.
      Jos rakennusvaiheessa tehdään virheitä ja hutiloidaan niin korjaaminen tietyiltä osin mahdotonta, kovan luokan harkkorakantajat on harvassa, esim Etelä-Karjalassa ei ole ensimmäistäkään.
      Jotkut mainostaa talon "hengittävyyttä" , ei hengitä uretaani eikä kaasubetoni.

      • Nerottaako

        Katokato. Puutalomyyjä eksynyt kommentoiman kivitalojuttuja... Varsinainen tutkijanero kun osaa noin tyhjentävästi argumentoida mm. hengittävyyttä. Heh jeh


      • perinnerakentamista

        > Jotkut mainostaa talon "hengittävyyttä" , ei hengitä uretaani eikä kaasubetoni.

        Miksei voi käyttää vanhaa tuttua "vetoisuus" -termiä, joka kuvaa asiaa (tuuli puhaltaa seinistä läpi) paljon paremmin?


    • valitse_viisaammin

      Vetoisessa talossa asuminen on parempi vaihtoehto kuin homeen kanssa pullotalossa asuminen

    • NickNailer

      Budjetti vaikuttaa ensi silmäyksellä suhteellisen realistiselta, joskin KV-puoli tuntuu olevan alakanttiin. Talotekniikka vastaa nykyään 1/3 kokonaiskustannuksista.

      Yhden harrastetilan rakentamisen kustannuksia on jokseenkin mahdotonta laskea erikseen. Aika paljon riippuu siitä, miten talo on suunniteltu. Hyvässä suunnittelusssa yhden lisähuoneen hinta uppoaa yleiskustannuksiin, eli se ei maksa juuri mitään, mikäli ilmanvaihtokoneessa on kapasiteettia.

      Harrastetila (siis askarteluhuone) vaatii suhteellisen paljon ilmavirtausta, joten LTO/IV -kone on mitoitettava vastaavasti. Sähköissä ei kannata säästää, joten harrastetilaan on hyvä vetää joko 3 x 16 A tai 3 x 32 A (jälkimmäinen toimii rakennussähkäjen syöttönä ja sallii naisväen keramiikkaharrastuksille kunnon uunin).

      Termi "työhuone" on syytä julistaa heti pannaan. Askarteluhuone ei välttämättä syö kerrosoikeusneliöitä, joten käytä sitä. "Varasto" taas saattaa olle pakollinen termi, jos muuta varastoa ei ole.

      • Macro

        Kiitän ensimmäisestä kommentista, joka liittyi alkuperäiseen postiini!

        Lisään arviossani hieman vesipuolen kuluja, joka itseasiassa vahvistaa käsitystäni siitä, että talon "kiinteät kulut", joihin muutama kuivaneliö ei juuri vaikuta, ovat aika suuret, suhteessa kokonaiskustannuksiin. Eli talon hinta ei nouse suoraan suhteessa neliöihin, kun piirtelen sinne hieman lisää "harrastetilaa" ja varaston.

        Sähköä harrastetila ei, ainakaan toistaiseksi, vie kuin sen verran mitä kotiteatteri kuluttaa. Muut harrastukset eivät vaadi sähköä lainkaan, joskin hyvän valaistuksen, mutta LEDit eivät onneksi ole kovia sähkösyöppöjä.

        Rakennusoikeus tulee joka tapauksessa olemaan suurempi kuin talo, joten sen suhteen mitään neliökikkailua ei tarvita. Vaikuttaako johonkin muuhun (kuten verotukseen?) miten mikäkin huone kirjoihin ja kansiin merkitään?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1429
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe