Mihin rahat kiinni?

a_p

''Ylimääräistä'' rahaa sijoitushommiin olisi noin 100 tonnia. Kannattaako pistää nyt mihinkään osakkeisiin vai ihan vaan pitää pankissa? Omistusasunto löytyy jo, mutta ei muuta kiinteää omaisuutta. Luin tuosta lehdestä, että Sampo maksaa 2,6€ per osake osinkoa, mutta osakkeen hinta on aika korkea ja en tuollakaan 100 tonnilla vielä ihan järjetöntä määrää niitä saisi, mutta toki useita tuhansia osinkoa vuodessa. Eikö ole kuitenkin vaarallista sijoittaa kaikkea rahaa yhteen osakkeeseen? Pitäisikö hajauttaa ja miten paljon? Entä alkavatko pankkitilien korot nousta nyt ja pitäisikö niitä kyttäillä jos sinne tulee useiden prosenttien nousuja?

120

9577

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yngvets

      Pistä muutama tonni hamppu osakkeisiin. Itsellä on Aurora cannabis Inc ja cannaby crowth corporationia

      • Nythalvalla

        Hamppua saa nyt halvalla. Viisinkertaisella hinnalla syksystä.


    • LueWarrenBuffetista

      Suunnitelma sijoittamisesta on kannustettavaa, mutta kysymys on kinkkinen varsinkin ajatellen miten pörssikurssit ovat oleet _todella_ pitkässä nousuputkessa historiallisissa huipuissaan ja ainakin itse koen, että olemme pikemminkin noususyklin loppuvaiheessa, jolloin riski sijoituksiensa tulevalle arvolle on melko korkea.

      Kukaan ei toki tiedä milloin käänne realisoituu, kuluvana vuonna vain vuoden parin kuluttua, mutta tätäkin puolta kannattaa pohtia ja analysoida, varsinkin kun on kyse sijoituksiensa aloittamisen ajankohdasta.

      Mikäli ja kun seuraava pörssirysäys taloudellisine taantumineen tulee, niin olisin taipuvainen ajattelemaan pankkiosakkeiden olevan yksiä ensimmäisiä kovaa osumaa ottavia.

      Kannustaisin kuitenkin malttiin ja aloittamaan vaikka oheista ainestoa kahlaamalla ja hankkimaan muutaman hyvän sijoituskirjan ja kahlaamaan ne kaikessa rauhasa lävitse.

      Warren Buffetin sjoitustavasta kertoviin kirjoihin kannattaa tutustua. Pohjan aon yityksiin sijoittaminen, joka edellyttää kohteiden huollellista anlyysiä. Hyvänkään osingon maksaja ei aina automaattisesti ole ole hyvä yrityskohde.

      - https://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/ann.jspa?annID=27&forumID=4

      Hajautus on yksi ikuisuuskysymys ja riippuu sijoitettavasta pääomastakin, sekä tavoitteista. Suurella hajautuksella on vaikea voittaa indeksin kehitys, joka sekin on niitä ikuisuuskysymyksiä.

      Itse ole taipuvainen ajattelemaan, että eri aapisten markkinoima liika hajautus syö tuoton ja siinä vaiheessa on helpompaa investoida selektiivisesti valittuihin indeksihin, kuin tehdä kunnolla kotityönsä lukemattomien sijoituskohteidensa / yrityksien tilanteiden selvittelyjen, tiliraporttien ja seurannan kanssa. Tokihan indeksisijoittaminenkin edellyttää oman tilanneanalyysin tekemistä kohteidensa suheen.

      Pääomansa turvaamiseen ja osinkotuottoon keskittyvä tekee erilaisia valintoja kuin henkilö, joka koettaa "maksimoida" arvonnousua, eli ottaa enempi riskiä tuossa tavoitteidensa vaiheessa.

      Sata tonnia on kuitenkin jo varsin mukava summa investoitavaksi pitkäjänteisellä suunnitelmalla, ett'ei sille olisi viisasta ottaa kohtuuttomia riskejä.

      Pitkäjänteisen osinkosalkun ABC: https://blogi.nordnet.fi/pitkajanteisen-osinkosalkun-abc/

      Arvonnousua ja osinkojakin tavoitellessa saattaisin tuon 100T sijoittaa kolmeen tai neljään yritykseen tai poikkeuksellisesti ehkä jopa yhteen ainoaankin yritykseen, mikäli olisin "varma" analyysistäni kohteen suhteen, vaikka se on toki selkeästi riskialttiimpaa.

      Ps. Kaikkien tulee tehdä ne omat analyysiinsä ja ratkaisunsa ja siksi tämä ei ole kehoitus sijoittaa, mutta kannustan kuitenkin tutustumaan yhtenä potentiaalina kohteena _Nokian nykytilanteeseen_, sillä ilman globaalia talousrysäystä, joka tekee kipeää kaikille yrityksille, se riskeeraa olla tuottava sijoituskohde seuraavan 3-5 vuoden kuluessa ja mahdollisesti jo aiemminkin. Nykykurssilla se maksaa kevät-kesällä liki 5%:n osingon, jonka on luvattu hieman kasvavan jatkossa. Kun uusi verkkorakentamisen sykli 5G:n myötä lähtee kunolla liikkeelle (rakentamisen alkuvaihe 2019/2020), niin arvonnousukin riskeeraa olla varsin kiitettävä.

      Uskallan toki epäillä, että jos suurempi taloustaantuma, globaali taloussyklin käänne ja porssirysäys iskee ennen kuin 5G rakennushankkeet ovat kunnolla lähteneet liikkeelle, niin asiakkaat riskeeraavat supistaa ja / tai lykätä hankkeitaan.

      "Entä alkavatko pankkitilien korot nousta nyt ja pitäisikö niitä kyttäillä jos sinne tulee useiden prosenttien nousuja?"

      Pikaista korkojen nousua en osaa odottaa ja yleensä koronnousujen myötä tulee myös inflaatio korkotuottoja syömään.

      • Ehkäjostaisittenkenties

        Paljon voi sanoa sanomatta mitään.


      • LueWarrenBuffetista
        Ehkäjostaisittenkenties kirjoitti:

        Paljon voi sanoa sanomatta mitään.

        Tuossa tapauksessa kannattaisi aivan ensimmäiseksin investoida luetun ymmärtämiseen.

        Mitä sinulla on sanottavaa itse asiaan?


      • Hieno yhteenveto!

        Ei jää muuta lisättävää, kuin aloittajalle vihje lopettaa vatulointi, ja perehtyä asiaan sen verran, että ymmärtää haluaako sijoittaa indeksiin, vai osakkeisiin? Molempien perusteet pitää tietenkin opiskella ennen päätöksen tekoa.

        Sen jälkeen ei ole mitään syytä odotella aloittamista. Ei tietenkään itselle merkittävää pottia kerralla All-In, vaan sopivan pitkä valittujen kohteiden osto-ohjelma, joka hajauttaa ostot ajallisesti.


      • Ei.rakettitiedettä

        "Hajautus on yksi ikuisuuskysymys ja riippuu sijoitettavasta pääomastakin, sekä tavoitteista. Suurella hajautuksella on vaikea voittaa indeksin kehitys, joka sekin on niitä ikuisuuskysymyksiä."

        Pitkässä juoksussa indeksin voittaminen on hyvin haastavaa. Etenkin samalla riskillä. Helpoimmalla pääsee kun laittaa rahansa edullisiin indeksiosuusrahastoihin. Laaja maantieteellinen hajautus, USA, Eurooppa, kehittyvät markkinat ainakin.


      • LueWarrenBuffetista
        Ei.rakettitiedettä kirjoitti:

        "Hajautus on yksi ikuisuuskysymys ja riippuu sijoitettavasta pääomastakin, sekä tavoitteista. Suurella hajautuksella on vaikea voittaa indeksin kehitys, joka sekin on niitä ikuisuuskysymyksiä."

        Pitkässä juoksussa indeksin voittaminen on hyvin haastavaa. Etenkin samalla riskillä. Helpoimmalla pääsee kun laittaa rahansa edullisiin indeksiosuusrahastoihin. Laaja maantieteellinen hajautus, USA, Eurooppa, kehittyvät markkinat ainakin.

        "Laaja maantieteellinen hajautus, USA, Eurooppa, kehittyvät markkinat ainakin."

        Pelkkä hajautus hajautuksen vuoksi menee tikanheitoksi.

        Vaikkapa Jenkki-osakkeet noin yleisesti ottaen ovat jo kaliita liikevaihtoonsa ja katteisiinsa nähden ja niissä alkaa olla enempi riskiä kuin kasvuvaraa siitäkin huolimatta, että Jenkkien talouden arvellaan edelleen kasvavan. Olemme kuitenkin lähempänä taloussyklin huippua kuin sen alkua.

        Ennen idnekseihin sijoitamista tulee aivan osakesijoituksien tapaan itselleen perustella kohteensa.

        Miksi juuri tietyn toimialan indekseihin tai yleisindekseihin ja miksi juuri tietyille maantieteellisille alueille.

        Taloussyklin pitkään hyvin korkealle nousseessa nykyvaiheessa itse koen todella haastavaksi perustella itselleni uusien investointien kohteita, eli koen sellaisten löytämisen erityisen haasteellisena.

        EU:ssa osakkeet ovat kuitenkin edelleen maltillisemmin hinnoiteltuja tuoloskuntoonsa nähden kuin Jenkki-osakkeet ja siksi Jenkeistä on pääomia siirtynytkin Eurooppaan. Kuitenkin aikanaan uudessa taantumassa ja kuplan puhjetessa tuo sama pääoma vetäytyy pois ja vahvistaa laskutrendiä.


      • Ei.rakettitiedettä

        "Pelkkä hajautus hajautuksen vuoksi menee tikanheitoksi. "

        Tikkaa heittävän apinan valitsema osakesalkku voittaa pitkässä juoksussa yli 90% aktiivisten rahastojen salkunhoitajista.

        "Vaikkapa Jenkki-osakkeet noin yleisesti ottaen ovat jo kalliita liikevaihtoonsa ja katteisiinsa nähden "

        Jos on sitä mieltä että jenkkiosakkeet ovat kalliita niin sitten ei sijoita niihin euroakaan.

        Kaikki Eurooppaan ja kehittyville markkinoille jos on sitä mieltä että niissä osakkeet ovat halvempia ja niiden hinnat ovat "oikeat" ja jenkkiosakkeiden hinnat "väärät".

        Itselläni on USA (MSCI USA) 35%, Eurooppa 35% (MSCI Europe) ja kehittyvät markkinat 30% (MSCI emergin markets). Kaikki indeksirahastoissa jotka seuraavat eri alueiden MSCI indeksejä.

        Ei sijoittamisesta pidä tehdä liian monimutkaista, ei se ole rakettitiedettä. Alhaiset kustannukset ja laaja maantieteellinen hajautus, helppoa kuin heinänteko.

        Passiivinen sijoittaja pääsee niin paljon helpommalla. Ei tarvitse talousuutisia seurata, ei valita "voittaja" osakkeita tai arvailla markkinoiden käänteitä. Ostaa ja unohtaa, kerran vuodessa salkun tasapainottaa.


    • alaska12345

      Mitäpä jos ostaisit palan maata Itämeren läheltä,minä myyn. Maassa ja puissa on aina varmasti rahat tallella,tai myy sen vaikka venäläisille datsaksi,tosin kiinalaiset ovat nykyvenakoita.Otappa yhteyttä jos kiinnostaa

    • rahat

      Sijoitukset ovat olleet kannattavia, kuitenkin aina rahastot vuotuinen korko 25-30% 2017 31,5%

      Ei kuitenkaan Suomessa.

    • cbnc

      Tee suunnitelma valmiiksi, ja isket kultasuoneen kun seuraava isompi lasku tapahtuu. Sinun pitää silloin olla valmis tekemään se päätös, eikä enää vatuloida. En tarkoita edes eilisen kaltaista 4 % laskua, vaan ihan 10-20% suurempaa tiputusta. Voi toki olla että menee paljon syvemmällekin kuin tuo. Itse uskon, että tämä tapahtuu ennen vuosikymmenen vaihdetta. Kenties jo tänä vuonna. Alkaa kuitenkin olla jo tilastollisesti selvä asia, että ollaan paljon lähempänä suurta laskua, kuin nousujakson puoliväliä.

      • putousmalli

        voi käydä niinkin , että kun tuo iso romahdus tulee, ei lasketa edes tämän päivän tasolle. Jos romahdus antaa odotuttaa vaikkapa 2 vuotta, tiputus alkanee melkoisen korkealta.


    • Minä.olen.jo

      Kaikki bitcoiniin niin sinusta tulee miljonääri!

      • Isosijoittaja

        Sinne vaan, jos sinulla on miljardi ! Sieltä se taas nousee.
        Pari viikkoa sitten bitcoinin arvo oli yli 17000 euroa ja tänään taitaa heilua siinä 6000 paikkeilla!
        On kai se negatiivinen tuottokin jotain?


    • 35789367

      Kannattaa lyödä rahat suuriin pörssiyhtiöihin. Esimerkiksi tasan Dow Jones -yhtiöiden kesken.

      Vuosituhannen vaihteessa Dow Jones rikkoi indeksiluvun 10 000, nykyään on jo 25 000. Pienestä riskistä huolimatta jo kurssinousun tuotto on siis aika kova. Osingot tulevat tietysti siihen päällle.

      Ja kun sijoituskohteitaan ei vaihtele, verottaja ei pääse varastamaan myyntivoittojasi. Näin nekin rahat ovat pysyvät tuottamassa osakesalkussasi.

      • Pien-artisti.maksaa

        Kunpa meilläkin alettaisiin oikeasti kannustaa kansalaisia vaurastumaan ja annettaisiin piensijoittajille edes ne samat veroedut kuin instituutiolla ja rahastoillakin on.

        Jostakin syystä eliitti ei kuitenkaan halua kansankapitalismia tukea vähääkään. Liekö pelkäävät yhteiskuntajärjestelmän maksumiesten vähenevän mahdollisesti vaurastuvien poistuessa palkkaorjien rivistä euroineen - melko kaukaa haetulta vaikuttaisi, vrt. esim. Ruotsiin.

        Verotukselliset syyt haittaavat nyt sijoitustoimintaa, vaikkei niiden perusteella pitäisi toki päätöksiä tehdä (pelkästään). Joissakin tilanteissa on kuitenkin myyntejä tehtävä, eikä veroseuraamuksien takia ole mukavaa sitten säätää salkkua "puolipakolla".


      • veromyyrä

        joskus sekin valinta on tehtävä. hyötyykö sijoituksista, sinä ja verottaja, vai perilliset ja verottaja.


      • LueWarrenBuffetista

        35789367: "Vuosituhannen vaihteessa Dow Jones rikkoi indeksiluvun 10 000, nykyään on jo 25 000. Pienestä riskistä huolimatta jo kurssinousun tuotto on siis aika kova. Osingot tulevat tietysti siihen päällle."

        Miksi kohdistaa investointinsa juuri sinne missä riski on suurin, sillä Jenkki-osakkeet ovat nykyisellään pitkän noususyklinsä vaiheessa jo huomattavan kalliita, kasvuvaraa rajallisesti ja kun taloustaite tapahtuu, niin niistä riskeeraa lähteä sitäkin radikaalimmin arvoa pois?

        Lisäksi tuo mainuttu kurssituoton kovuus on taustapeilissä ja edessä olevaa kasvuvaraa hyvin rajallisesti nykytasoiltaan.


      • 35789367
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        35789367: "Vuosituhannen vaihteessa Dow Jones rikkoi indeksiluvun 10 000, nykyään on jo 25 000. Pienestä riskistä huolimatta jo kurssinousun tuotto on siis aika kova. Osingot tulevat tietysti siihen päällle."

        Miksi kohdistaa investointinsa juuri sinne missä riski on suurin, sillä Jenkki-osakkeet ovat nykyisellään pitkän noususyklinsä vaiheessa jo huomattavan kalliita, kasvuvaraa rajallisesti ja kun taloustaite tapahtuu, niin niistä riskeeraa lähteä sitäkin radikaalimmin arvoa pois?

        Lisäksi tuo mainuttu kurssituoton kovuus on taustapeilissä ja edessä olevaa kasvuvaraa hyvin rajallisesti nykytasoiltaan.

        Menee helposti salatieteeksi pohtia, ovatko osakkeet kalliita vai halpoja. Todelliset asiantuntijat voivat tehdä rahaa löytämällä virheitä markkina-arvoista, mutta se on vaikeaa.

        Jo vuonna 2014 puhuttiin noususyklin olevan muka huipulla, mutta siitä on tultu ylöspäin Dow Jonesissa 10 000 pojoa. Ja joka tapauksessa kyseinen indeksi on vain esimerkki. Muut vakaiden maiden suuryhtiöt ovat myös hyviä kohteita.


      • 35789367
        veromyyrä kirjoitti:

        joskus sekin valinta on tehtävä. hyötyykö sijoituksista, sinä ja verottaja, vai perilliset ja verottaja.

        Älä nyt sekoita omistusten realisoimista käteiseksi siihen, että osakkeita vaihtaa toisiin osakkeisiin. Verotusta kannattaa pyrkiä lykkäämään mahdollisimman myöhäiseksi, jotta rahat olisivat tuottamassa eivätkä verottajalla. Tuotosta kun vain osa päätyy sitten lopulta verottajalle.


      • LueWarrenBuffetista
        35789367 kirjoitti:

        Menee helposti salatieteeksi pohtia, ovatko osakkeet kalliita vai halpoja. Todelliset asiantuntijat voivat tehdä rahaa löytämällä virheitä markkina-arvoista, mutta se on vaikeaa.

        Jo vuonna 2014 puhuttiin noususyklin olevan muka huipulla, mutta siitä on tultu ylöspäin Dow Jonesissa 10 000 pojoa. Ja joka tapauksessa kyseinen indeksi on vain esimerkki. Muut vakaiden maiden suuryhtiöt ovat myös hyviä kohteita.

        Luonnon laki.

        Salatiedettä ei ole nykyinen hyvin pitkään jatkunut liki kaikki historiallisetkin tasot rikonut talous-pörssisykli, liki megasykli, joka on suurelta osin keskuspakkien halvan rahoituksen ansiota.

        Raskas käänne on välttämätön, ennemmin tai hieman myöhemmin... tänä vuonna vai vuoden kahden kuluessa? Toki kukaan ei ole validi kertomaan sen ajoitusta, mutta jo pidempään sen merkkejä on ollut ilmassa. Niin oli vuosituhannen vaihteessa ja niin vuoden 2008:kin edellä.

        Henkilökohtaisesti olen pitkälti alla olevan analyysin linjoilla, mutta tilanteen laukaisija ja ajoitus on vain auki, ajoitus joka on vaikea ennustaa.

        * Synkkä arvio: Maailmantalouteen tulossa ”täydellinen myrsky” – 5 syytä tulevaan romahdukseen

        - https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005495328.html

        Alkavaan noususykliin on helppoa ja turvallisempaa sijoittaa tuottavasti, mutta kuumenneen talouden ja pelottoman ylioptimismin huippujen tuntumassa riskit ovat korkeat.

        Jokaisen rysäyksen alla kun indeksit ovat heilahdelleet voimakkaasti, ovat alan monet analyytikot ja pankkien edustajat oitis rauhoittelemassa ja kertomassa, että kyse on vain teknisestä korjausliikkeestä. Sitten riitää jälkiviisaita.


      • Ei.rakettitiedettä

        "Raskas käänne on välttämätön, ennemmin tai hieman myöhemmin... "

        Joo, näinhän se tietysti on. Lisää elämänviisauksia, ennemmin tai myöhemmin jokainen meistä on kuollut.

        Suuri romahdus ei ole mikään luonnonlaki. Aivan yhtä hyvin voi alkaa pitkä hitaan kasvun aika. Tai nousu voi jatkua vielä vuosia, kukaan ei tiedä.

        Lukemattomissa tutkimuksissa on todettu että ei kannata yrittää ajoittaa oikeaa ajankohta milloin tulee ja poistuu markkinoilta. Ajallinen hajautus toimii parhaiten eli jos on kyse esm. perintörahoista sijoittaa ne 2-3 vuoden aikana. Menettää osan tuotoista jos markkinat tuon ajan nousevat mutta riski siitä että ostaa juuri ennen romahdusta vähenee huomattavasti.

        Romahduksia tulee ja menee eikä pitkäaikaiselle sijoittajalle niillä ole merkitystä.


      • LueWarrenBuffetista
        Ei.rakettitiedettä kirjoitti:

        "Raskas käänne on välttämätön, ennemmin tai hieman myöhemmin... "

        Joo, näinhän se tietysti on. Lisää elämänviisauksia, ennemmin tai myöhemmin jokainen meistä on kuollut.

        Suuri romahdus ei ole mikään luonnonlaki. Aivan yhtä hyvin voi alkaa pitkä hitaan kasvun aika. Tai nousu voi jatkua vielä vuosia, kukaan ei tiedä.

        Lukemattomissa tutkimuksissa on todettu että ei kannata yrittää ajoittaa oikeaa ajankohta milloin tulee ja poistuu markkinoilta. Ajallinen hajautus toimii parhaiten eli jos on kyse esm. perintörahoista sijoittaa ne 2-3 vuoden aikana. Menettää osan tuotoista jos markkinat tuon ajan nousevat mutta riski siitä että ostaa juuri ennen romahdusta vähenee huomattavasti.

        Romahduksia tulee ja menee eikä pitkäaikaiselle sijoittajalle niillä ole merkitystä.

        "Ajallinen hajautus toimii parhaiten eli jos on kyse esm. perintörahoista sijoittaa ne 2-3 vuoden aikana. Menettää osan tuotoista jos markkinat tuon ajan nousevat mutta riski siitä että ostaa juuri ennen romahdusta vähenee huomattavasti."

        Ajallinen hajautus on toki yksi turvallisuutta lisäävä kompromissi. Kuitenkin, mikäli nykyisessä taloussyklin vaiheessa omaisin satatuhatta extraa sijoitettavaksi tai sillä vasta aloittaakseni, niin riskeeraisin odotella kunnes yhä kasvava kupla on puhjennut ja aloittaa sijoitukset sitten maltilliseen hintaan poikkeuksellisella kasvumarginaalilla (saaden myös enempi osinkoa maksavia osakkeita paremalla oskinko-%-tuotolla), sillä omaan vaikeuksia löytää pitkäjänteisiä sijoituskohteita nykyhinnoilla ja juurikin siksi, että tulkitsen talouden sykilin tuoman riskin olevan jo huomatava.

        Mahdollisesti jokin osikoa maksava perusteiltaan vakaa käänneyhtiö, jonka arvostus on jo valmiiksi liiankin matala vs. sen potentiaali kun yrityksen uusi sylki lähtee hyvin liikkeelle. Tosin taloustaantuman iskiessä tuokin riskeerasi viivästyä lisää.

        15.1 *Osakekurssien outo levollisuus huolettaa osakestrategeja –”Tiedämme, että bileet loppuvat”

        * Yhä useammat tietyssä iässä olevat sijoittajat, jotka ovat nähneet riittävästi syklejä, ajattelevat että ”tämän olemme nähneet ennenkin. Bileet aina loppuvat. Tämä ei pääty hyvin, kuvasi Rebecca Patterson, sijoituspalveluyhtiö Bessemer Trustin johtaja New York Timesille.

        - https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005524988.html

        Kaikkiin näihin ratkaisuihin vaikutaa myös kunkin henkilökohtainen tilanne, se oma tilanneanalyysi, tavoitteet, lähetymistapa ja aikajänne.

        Ainahan voi mennä syklien ja myrskyjen lävitse Warren Buffetin viisailla metodeilla.


      • LueWarrenBuffetista
        Ei.rakettitiedettä kirjoitti:

        "Raskas käänne on välttämätön, ennemmin tai hieman myöhemmin... "

        Joo, näinhän se tietysti on. Lisää elämänviisauksia, ennemmin tai myöhemmin jokainen meistä on kuollut.

        Suuri romahdus ei ole mikään luonnonlaki. Aivan yhtä hyvin voi alkaa pitkä hitaan kasvun aika. Tai nousu voi jatkua vielä vuosia, kukaan ei tiedä.

        Lukemattomissa tutkimuksissa on todettu että ei kannata yrittää ajoittaa oikeaa ajankohta milloin tulee ja poistuu markkinoilta. Ajallinen hajautus toimii parhaiten eli jos on kyse esm. perintörahoista sijoittaa ne 2-3 vuoden aikana. Menettää osan tuotoista jos markkinat tuon ajan nousevat mutta riski siitä että ostaa juuri ennen romahdusta vähenee huomattavasti.

        Romahduksia tulee ja menee eikä pitkäaikaiselle sijoittajalle niillä ole merkitystä.

        Niin, tuli vielä se mileen, että globaalin nykysyklin huippujen tuntumassa voisi olla tuottavaa investoida muutamiin indekseihin muutaman vuoden juoksuaikaisilla shortileilla.


      • Ei.rakettitiedettä
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        "Ajallinen hajautus toimii parhaiten eli jos on kyse esm. perintörahoista sijoittaa ne 2-3 vuoden aikana. Menettää osan tuotoista jos markkinat tuon ajan nousevat mutta riski siitä että ostaa juuri ennen romahdusta vähenee huomattavasti."

        Ajallinen hajautus on toki yksi turvallisuutta lisäävä kompromissi. Kuitenkin, mikäli nykyisessä taloussyklin vaiheessa omaisin satatuhatta extraa sijoitettavaksi tai sillä vasta aloittaakseni, niin riskeeraisin odotella kunnes yhä kasvava kupla on puhjennut ja aloittaa sijoitukset sitten maltilliseen hintaan poikkeuksellisella kasvumarginaalilla (saaden myös enempi osinkoa maksavia osakkeita paremalla oskinko-%-tuotolla), sillä omaan vaikeuksia löytää pitkäjänteisiä sijoituskohteita nykyhinnoilla ja juurikin siksi, että tulkitsen talouden sykilin tuoman riskin olevan jo huomatava.

        Mahdollisesti jokin osikoa maksava perusteiltaan vakaa käänneyhtiö, jonka arvostus on jo valmiiksi liiankin matala vs. sen potentiaali kun yrityksen uusi sylki lähtee hyvin liikkeelle. Tosin taloustaantuman iskiessä tuokin riskeerasi viivästyä lisää.

        15.1 *Osakekurssien outo levollisuus huolettaa osakestrategeja –”Tiedämme, että bileet loppuvat”

        * Yhä useammat tietyssä iässä olevat sijoittajat, jotka ovat nähneet riittävästi syklejä, ajattelevat että ”tämän olemme nähneet ennenkin. Bileet aina loppuvat. Tämä ei pääty hyvin, kuvasi Rebecca Patterson, sijoituspalveluyhtiö Bessemer Trustin johtaja New York Timesille.

        - https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005524988.html

        Kaikkiin näihin ratkaisuihin vaikutaa myös kunkin henkilökohtainen tilanne, se oma tilanneanalyysi, tavoitteet, lähetymistapa ja aikajänne.

        Ainahan voi mennä syklien ja myrskyjen lävitse Warren Buffetin viisailla metodeilla.

        Kuinka monta vuotta odotat romahdusta, entä jos sitä ei tulekaan vaan alkaa pitkä hitaan kasvun aika?


      • LueWarrenBuffetista
        Ei.rakettitiedettä kirjoitti:

        Kuinka monta vuotta odotat romahdusta, entä jos sitä ei tulekaan vaan alkaa pitkä hitaan kasvun aika?

        Olenko jossakin edes anatanut ymmärtää omaavani sen kuulun kristallipallon?

        Sen sijaan seuraan markkinoita ja niiden ison kuvan kehittymistä, joista olen laittanut jokusen linkin kunkin itse harkittavaksi ja analysoitavaksi, mutta joiden asisisältö ei vaikuta lainkaan kiinnostavan.

        22.10.2017 * Kommentti: 10 sytykettä seuraavaan finanssikriisiin

        * 10. Arvopaperimarkkinoiden yliarvostus

        * Kymmenes suuri riski kytee finanssimarkkinoiden omassa keskiössä. Se on osakkeiden, velkakirjojen ja useiden muidenkin arvopaperilajien karkaaminen monin paikoin jo ennätyksiä hipoviin yliarvostuksiin.

        * Kehittyneen maailman velkakirjamarkkinat ovat nyt suunnilleen kalleimmillaan sitten 1800-luvun alun, ja suuri osa maailman osakemarkkinoistakin on nyt noin kolmanneksi kalleimmillaan sataan vuoteen. Vain vuosituhannen vaihteen teknokupla ja vuoden 1929 jättikupla olivat vielä suurempia

        - https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005416981.html

        Itse näen enempi elementtejä ja riskejä kehittyvästä kuplasta kuin argumentteja kaikki historiallisetkin syklit ylittävästä kaikkien äitien mega-syklistä.

        Saatan toki erehtyä ja vain aika sen näyttää, mutta sijoitusratkaisunsa voi ja tulee tehdä vain omien arvioidensa pohjalta.

        Oudoksuntaa kuitenkin herättää se, ettei sijoitusta mahdollisesti aloittavaa edes koeteta varoittaa esille nostamistani asioista, jotta hän sitten voisi niihin itse enempi perehtyä lisää ja koettaa muovata niistä sen oman näkemyksensä.


      • Kristallipalloavaille

        Elämme poikkeuksellista aikaa. Korot 0%.
        Talousteoriat ja historiaan pohjautuvan tiedon voi heittää roskakoriin.
        Johonkin ne rahat pitää laittaa. Vaihtoehtoina: käteinen, pörssiosake, asunto-osake, kulta. Siinä ne yleisimmät.
        Mikä tuottaa tai pitää edes realiarvonsa 10v tai 20v tähtäimellä ?


      • virtual.currency

        Oiskohan virtuaaliraha tulevaisuutta...


      • Murewereev

        Virtuaaliraha.... osta ja myy, muista ajoitus 😉


      • Tietämätön387
        Murewereev kirjoitti:

        Virtuaaliraha.... osta ja myy, muista ajoitus 😉

        Sama pätee osakkeisiin.
        Silloin pitää ostaa kun saa halvalla ja silloin pitää myydä kun hinnat on kalliit.
        Nyt kannattaa myydä kaikki, rommaus alkaa ehkä jo ensi viikolla.

        Ostot sitten kesästä 2022 lähtien.


      • ghfjg

        No ei se romahdus 4 vuotta kestä. Kannattaa antaa laskea jonkin aikaa ja sitten pikkuhiljaa ostella ajallisesti hajauttamalla, näin tulee ostaneeksi koko laskusyklin ajan olipa se nyt minkämoinen tahansa. Ostotoimintaa kannattaa vähentää pikkuhiljaa sitten kun näyttää taas nousukausi alkavan.

        Virtuaaliraha on ihan uhkapelivaluuttaa, jossa todennäköisyydet on melkein 50-50. 99% altcoineista on sellaisia jotka jossain vaiheessa räjähtävät 300-5000% ylöspäin mutta hiipuvat sitten sen 70-90% alaspäin eivätkä todennäköisesti enää nouse uudelleen tuossa mittakaavassa. Eli, uhkapeliä mielestäni... kannattaa pelata sellaisilla summilla joilla olisi valmis pelaamaan lottoa.


      • LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        Olenko jossakin edes anatanut ymmärtää omaavani sen kuulun kristallipallon?

        Sen sijaan seuraan markkinoita ja niiden ison kuvan kehittymistä, joista olen laittanut jokusen linkin kunkin itse harkittavaksi ja analysoitavaksi, mutta joiden asisisältö ei vaikuta lainkaan kiinnostavan.

        22.10.2017 * Kommentti: 10 sytykettä seuraavaan finanssikriisiin

        * 10. Arvopaperimarkkinoiden yliarvostus

        * Kymmenes suuri riski kytee finanssimarkkinoiden omassa keskiössä. Se on osakkeiden, velkakirjojen ja useiden muidenkin arvopaperilajien karkaaminen monin paikoin jo ennätyksiä hipoviin yliarvostuksiin.

        * Kehittyneen maailman velkakirjamarkkinat ovat nyt suunnilleen kalleimmillaan sitten 1800-luvun alun, ja suuri osa maailman osakemarkkinoistakin on nyt noin kolmanneksi kalleimmillaan sataan vuoteen. Vain vuosituhannen vaihteen teknokupla ja vuoden 1929 jättikupla olivat vielä suurempia

        - https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005416981.html

        Itse näen enempi elementtejä ja riskejä kehittyvästä kuplasta kuin argumentteja kaikki historiallisetkin syklit ylittävästä kaikkien äitien mega-syklistä.

        Saatan toki erehtyä ja vain aika sen näyttää, mutta sijoitusratkaisunsa voi ja tulee tehdä vain omien arvioidensa pohjalta.

        Oudoksuntaa kuitenkin herättää se, ettei sijoitusta mahdollisesti aloittavaa edes koeteta varoittaa esille nostamistani asioista, jotta hän sitten voisi niihin itse enempi perehtyä lisää ja koettaa muovata niistä sen oman näkemyksensä.

        Luemme samoja uutisia, mutta nimimerkin Ei Rakettitiedettä kysymys on silti aiheellinen. Kauanko suosittelet odoteltavan kässimiehenä ja mikä on entrykriteerisi?

        Myös käteisessä pysyminen on riskin ottoa ajoituksella, joka tunnetusti ei toimi kovin luotettavasti.


      • Ei.rakettitiedettä
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        Olenko jossakin edes anatanut ymmärtää omaavani sen kuulun kristallipallon?

        Sen sijaan seuraan markkinoita ja niiden ison kuvan kehittymistä, joista olen laittanut jokusen linkin kunkin itse harkittavaksi ja analysoitavaksi, mutta joiden asisisältö ei vaikuta lainkaan kiinnostavan.

        22.10.2017 * Kommentti: 10 sytykettä seuraavaan finanssikriisiin

        * 10. Arvopaperimarkkinoiden yliarvostus

        * Kymmenes suuri riski kytee finanssimarkkinoiden omassa keskiössä. Se on osakkeiden, velkakirjojen ja useiden muidenkin arvopaperilajien karkaaminen monin paikoin jo ennätyksiä hipoviin yliarvostuksiin.

        * Kehittyneen maailman velkakirjamarkkinat ovat nyt suunnilleen kalleimmillaan sitten 1800-luvun alun, ja suuri osa maailman osakemarkkinoistakin on nyt noin kolmanneksi kalleimmillaan sataan vuoteen. Vain vuosituhannen vaihteen teknokupla ja vuoden 1929 jättikupla olivat vielä suurempia

        - https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005416981.html

        Itse näen enempi elementtejä ja riskejä kehittyvästä kuplasta kuin argumentteja kaikki historiallisetkin syklit ylittävästä kaikkien äitien mega-syklistä.

        Saatan toki erehtyä ja vain aika sen näyttää, mutta sijoitusratkaisunsa voi ja tulee tehdä vain omien arvioidensa pohjalta.

        Oudoksuntaa kuitenkin herättää se, ettei sijoitusta mahdollisesti aloittavaa edes koeteta varoittaa esille nostamistani asioista, jotta hän sitten voisi niihin itse enempi perehtyä lisää ja koettaa muovata niistä sen oman näkemyksensä.

        Kerro nyt kuitenkin kuinka kauan aiot suurta romahdusta odottaa? Jos kasvu jatkuu pari vuotta, vielä odotat? Entä jos parin vuoden railakkaan kasvun jälkeen alkaa vuosia kestävät hitaan kasvun aika, silti yhä edelleen odotat?


      • LueWarrenBuffetista
        E220_CDI kirjoitti:

        Luemme samoja uutisia, mutta nimimerkin Ei Rakettitiedettä kysymys on silti aiheellinen. Kauanko suosittelet odoteltavan kässimiehenä ja mikä on entrykriteerisi?

        Myös käteisessä pysyminen on riskin ottoa ajoituksella, joka tunnetusti ei toimi kovin luotettavasti.

        Kerrot lukevasi samoja uutisia, muuta et kuitenkaan edes ota niihin kantaa, komentoi niiden asiasisältöä ja merkitystä, mutta sen sijaan kyselet kristallipallon perään.

        En suosittele kennellekään mitään muuta kuin silmät auki perehtymään myös isoon kuvaan ja sitten luomaan siitä ne omat johtopäätökset ja ratkaisunsa.

        Olen kiinnittänyt huomiota siihen miten juuri kukaan ketjussa ei edes varoita nykyisestä globaalista tilanteesta, eli sykleistä lainkaan piittaamatta ja niitä edes analysoimatta sokeasti vain kannustetaan laittamaan varallisuus osakkeisiin ... näin oli teknokuplakin edellä ja sitten bileet loppuivat kuten jokaisen syklin huipulta.

        Luonnollisestikaan sen tarkempaa ajoitusta ei kukaan tiedä, mutta kokonaiskuvan haarukointi on kuitenkin mahdollista.

        Nykyisessä tilanteessa ristiriitana tai loogis-tyypillisenä sykilin huipun läheisyytenä on se, että talous kasvaa edelleen, monet yritykset tuottavat varsin hyvin, kuluttajaluottamukset ovat uudestaan sylkien tapissa, valtioiden, yrityksien ja kotitalouksien velkaisuusaste korkea ja samaan aikaan myös yrityksien arvostukset ovat jo huomattavan korkealla, nyt seitsemän vuotta suunnilleen yhteen menoon jatkuneen nousun seurauksena.

        Avoin kysymys. Mitä työkaluja keskuspankit omaavat seuraavaan rysäykseen kun korot ovat jo valmiiksi matalalla ja helikopterirahaa on jo kylvetty markkinoille edellisestä vuoden 2008 kriisistä alkaen tai miten vahvasti velkaantunut talous kestää korkojen nostoja? Tästä huolimatta pankkisektorilla on edelleen vakavia ongelmia.

        *

        * Raju ennuste talousromahduksesta – ja 3 ohjetta siitä selviytymiseen

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005496199.html

        *

        "Myös käteisessä pysyminen on riskin ottoa ajoituksella, joka tunnetusti ei toimi kovin luotettavasti."

        Onko viisasta sijoittaa silloin kun taloudessa ollaan sykliltään historiallisen korkealla ja jossa keskipitkän ja puhumattakaan pidemmän aikavälin riskit ovat suurempia kuin turvallisen kasvun mahdollisuudet?

        Mutta sijoittajan ikuinen ongelma on ristiriita, pelko ja ahneus, eikä sijoittamiseen tottunut pidä laiskasta rahasta.

        Samaan aikaan vanhan pörssiviisauden mukaan paras ase pörssirysäykseen / syklin kääntymiseen ja "rikastumiseen" ja varallisuuden uudelleen jakoon on käteinen, jolloin on saatavilla hyvien osinkoa maksavien yrityksien osakkeita maltilliseen hintaan pitkälle aikavälille. Parhaimmillaan tuolloin on mahdollista tehdä huomattavan vahvan tulevan kertoimen investointeja.

        Itse sijoitin takaisin vain osan edellisen vuoden osingoista ja nyt tulevatkin osingot suunnittelen pitää käteisenä tilannetta tarkkkaillen.


      • LueWarrenBuffetista
        Ei.rakettitiedettä kirjoitti:

        Kerro nyt kuitenkin kuinka kauan aiot suurta romahdusta odottaa? Jos kasvu jatkuu pari vuotta, vielä odotat? Entä jos parin vuoden railakkaan kasvun jälkeen alkaa vuosia kestävät hitaan kasvun aika, silti yhä edelleen odotat?

        Johan sinulle annoin tuohon nyanssisen vastuaksen.

        Tuo kristallipallon perään inttämisesi toistuvine jossitteluineen, kommenttini asiasisällön sivuuttamisineen ja esille laitetttuun itse aineistoon kantaa ottamattomuus menee jo suorastaan lapsellisuuden asteelle.


      • Humpuukitesti
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        Kerrot lukevasi samoja uutisia, muuta et kuitenkaan edes ota niihin kantaa, komentoi niiden asiasisältöä ja merkitystä, mutta sen sijaan kyselet kristallipallon perään.

        En suosittele kennellekään mitään muuta kuin silmät auki perehtymään myös isoon kuvaan ja sitten luomaan siitä ne omat johtopäätökset ja ratkaisunsa.

        Olen kiinnittänyt huomiota siihen miten juuri kukaan ketjussa ei edes varoita nykyisestä globaalista tilanteesta, eli sykleistä lainkaan piittaamatta ja niitä edes analysoimatta sokeasti vain kannustetaan laittamaan varallisuus osakkeisiin ... näin oli teknokuplakin edellä ja sitten bileet loppuivat kuten jokaisen syklin huipulta.

        Luonnollisestikaan sen tarkempaa ajoitusta ei kukaan tiedä, mutta kokonaiskuvan haarukointi on kuitenkin mahdollista.

        Nykyisessä tilanteessa ristiriitana tai loogis-tyypillisenä sykilin huipun läheisyytenä on se, että talous kasvaa edelleen, monet yritykset tuottavat varsin hyvin, kuluttajaluottamukset ovat uudestaan sylkien tapissa, valtioiden, yrityksien ja kotitalouksien velkaisuusaste korkea ja samaan aikaan myös yrityksien arvostukset ovat jo huomattavan korkealla, nyt seitsemän vuotta suunnilleen yhteen menoon jatkuneen nousun seurauksena.

        Avoin kysymys. Mitä työkaluja keskuspankit omaavat seuraavaan rysäykseen kun korot ovat jo valmiiksi matalalla ja helikopterirahaa on jo kylvetty markkinoille edellisestä vuoden 2008 kriisistä alkaen tai miten vahvasti velkaantunut talous kestää korkojen nostoja? Tästä huolimatta pankkisektorilla on edelleen vakavia ongelmia.

        *

        * Raju ennuste talousromahduksesta – ja 3 ohjetta siitä selviytymiseen

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005496199.html

        *

        "Myös käteisessä pysyminen on riskin ottoa ajoituksella, joka tunnetusti ei toimi kovin luotettavasti."

        Onko viisasta sijoittaa silloin kun taloudessa ollaan sykliltään historiallisen korkealla ja jossa keskipitkän ja puhumattakaan pidemmän aikavälin riskit ovat suurempia kuin turvallisen kasvun mahdollisuudet?

        Mutta sijoittajan ikuinen ongelma on ristiriita, pelko ja ahneus, eikä sijoittamiseen tottunut pidä laiskasta rahasta.

        Samaan aikaan vanhan pörssiviisauden mukaan paras ase pörssirysäykseen / syklin kääntymiseen ja "rikastumiseen" ja varallisuuden uudelleen jakoon on käteinen, jolloin on saatavilla hyvien osinkoa maksavien yrityksien osakkeita maltilliseen hintaan pitkälle aikavälille. Parhaimmillaan tuolloin on mahdollista tehdä huomattavan vahvan tulevan kertoimen investointeja.

        Itse sijoitin takaisin vain osan edellisen vuoden osingoista ja nyt tulevatkin osingot suunnittelen pitää käteisenä tilannetta tarkkkaillen.

        Eli, pitäisi nyt pelätä, hallita jotakin isoa kuvaa, hallita ajoitus jne

        Mitä jos ostaa vaan tasaisesti niinkuin ennenkin, niin ei tarvi sitä kristallipalloa niin hinkata eestaas.

        Joskus laskee joskus nousee, pelko on stressaavaa ja pankkitilillä seisottamalla ei tuota mitään.


      • LueWarrenBuffetista
        Humpuukitesti kirjoitti:

        Eli, pitäisi nyt pelätä, hallita jotakin isoa kuvaa, hallita ajoitus jne

        Mitä jos ostaa vaan tasaisesti niinkuin ennenkin, niin ei tarvi sitä kristallipalloa niin hinkata eestaas.

        Joskus laskee joskus nousee, pelko on stressaavaa ja pankkitilillä seisottamalla ei tuota mitään.

        Olen ihan samaa mieltä, että yksi optio on vain sulkea silmänsä ja jatkaa samaan tuttuun tapaansa mitään muuttamatta ;-)

        "Joskus laskee joskus nousee, pelko on stressaavaa ja pankkitilillä seisottamalla ei tuota mitään."

        Nyt ei ole kuitenkaan ollut kyse "laskuista ja nousuista" vaan todellisista pörssisyklseistä ja globaaleista muutoksista tyyliin: noin - 30% / 2011 & 2008 / - 60% .

        Kyse ei suinkaan ole pelosta ja stressistä vaan kokonaiskuvan ja syklin analysoinnista / siinä kohtuullisen onnistumisen tavoittelusta ja pelkästä laskemoinnista.

        Tokihan vain tuurilla onnistuu ostamaan matalimmiltaan ja myymään korkeimmiltaan. Sama kun koettaa arvioida ja onnistua syklien ajoituksissaan.


      • LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        Kerrot lukevasi samoja uutisia, muuta et kuitenkaan edes ota niihin kantaa, komentoi niiden asiasisältöä ja merkitystä, mutta sen sijaan kyselet kristallipallon perään.

        En suosittele kennellekään mitään muuta kuin silmät auki perehtymään myös isoon kuvaan ja sitten luomaan siitä ne omat johtopäätökset ja ratkaisunsa.

        Olen kiinnittänyt huomiota siihen miten juuri kukaan ketjussa ei edes varoita nykyisestä globaalista tilanteesta, eli sykleistä lainkaan piittaamatta ja niitä edes analysoimatta sokeasti vain kannustetaan laittamaan varallisuus osakkeisiin ... näin oli teknokuplakin edellä ja sitten bileet loppuivat kuten jokaisen syklin huipulta.

        Luonnollisestikaan sen tarkempaa ajoitusta ei kukaan tiedä, mutta kokonaiskuvan haarukointi on kuitenkin mahdollista.

        Nykyisessä tilanteessa ristiriitana tai loogis-tyypillisenä sykilin huipun läheisyytenä on se, että talous kasvaa edelleen, monet yritykset tuottavat varsin hyvin, kuluttajaluottamukset ovat uudestaan sylkien tapissa, valtioiden, yrityksien ja kotitalouksien velkaisuusaste korkea ja samaan aikaan myös yrityksien arvostukset ovat jo huomattavan korkealla, nyt seitsemän vuotta suunnilleen yhteen menoon jatkuneen nousun seurauksena.

        Avoin kysymys. Mitä työkaluja keskuspankit omaavat seuraavaan rysäykseen kun korot ovat jo valmiiksi matalalla ja helikopterirahaa on jo kylvetty markkinoille edellisestä vuoden 2008 kriisistä alkaen tai miten vahvasti velkaantunut talous kestää korkojen nostoja? Tästä huolimatta pankkisektorilla on edelleen vakavia ongelmia.

        *

        * Raju ennuste talousromahduksesta – ja 3 ohjetta siitä selviytymiseen

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005496199.html

        *

        "Myös käteisessä pysyminen on riskin ottoa ajoituksella, joka tunnetusti ei toimi kovin luotettavasti."

        Onko viisasta sijoittaa silloin kun taloudessa ollaan sykliltään historiallisen korkealla ja jossa keskipitkän ja puhumattakaan pidemmän aikavälin riskit ovat suurempia kuin turvallisen kasvun mahdollisuudet?

        Mutta sijoittajan ikuinen ongelma on ristiriita, pelko ja ahneus, eikä sijoittamiseen tottunut pidä laiskasta rahasta.

        Samaan aikaan vanhan pörssiviisauden mukaan paras ase pörssirysäykseen / syklin kääntymiseen ja "rikastumiseen" ja varallisuuden uudelleen jakoon on käteinen, jolloin on saatavilla hyvien osinkoa maksavien yrityksien osakkeita maltilliseen hintaan pitkälle aikavälille. Parhaimmillaan tuolloin on mahdollista tehdä huomattavan vahvan tulevan kertoimen investointeja.

        Itse sijoitin takaisin vain osan edellisen vuoden osingoista ja nyt tulevatkin osingot suunnittelen pitää käteisenä tilannetta tarkkkaillen.

        Asiallinen kysymys, joten annas kun täsmennän. Peesasin nimimerkkiä "EiRakettitiedettä", jonka kysymys on isossakin kuvassa täysin oikeutettu.

        Jos päättää jäädä kässimieheksi nyt, mitä en muuten moiti ollenkaan, ei riitä päätös "pidän rahat ja odotan parempaa ostopaikkaa", vaan pitää myös suunnitella millä ehdoilla on valmis palaamaan markkinoille? Juuri sitä entrykriteeriä minäkin sinulta peräsin, koska suosituksesi oli "odotella kunnes yhä kasvava kupla on puhjennut ja aloittaa sijoitukset sitten maltilliseen hintaan poikkeuksellisella kasvumarginaalilla".

        Tuosta ohjeesta on täysin oikeutettua kysyä mistä tiedät ostopaikan saapuneen. En toki odotakaan sinun katsovan kristallipallosta päivämäärää ehdon täyttymiselle, kunhan kerrot mistä tiedät sitten kuin "kupla on puhjennut ja voit aloittaa sijoitukset maltilliseen hintaan"? Tuo koko strategia nojaa sille, mistä maltillisen hinnan voi tunnistaa, joten kerrotko?

        Täsmennän vielä, että omalta osaltani en kysy ilmaista konsulttipalvelua. Olen tietoinen sekä arvostustason että riskitason kasvusta. Minun salkussani on vaan niin paljon osinkoja tuottavaa verovelkaa ja osinkoja odotettavissa lähiaikoina, että myyntinapin painallus aiheuttaa välittömän henkilökohtaisen pörssiromahduksen kaksinumeroisella prosenttiluvulla.

        Tiedän kyllä, että romahdus on tulossa, ja se on taas vuoden lähempänä kuin viime helmikuussa. Mutta ei minulla sinne romahdukseen niin kova kiire ole, että aloittaisin omani nyt heti. Mitä useampi vuosi ehtii kulua ennen romahdusta, sitä suuremmalla osinkopotilla olen ostamassa kuopan pohjalta itseäni takaisin pinnalle.

        Vaikka näemme saman tilanteen, on uuden salkun, vanhan salkun ja käteisen pelitapa täysin oikeutetusti erilainen ilman että kukaan olisi laskenut väärin.


      • LueWarrenBuffetista
        E220_CDI kirjoitti:

        Asiallinen kysymys, joten annas kun täsmennän. Peesasin nimimerkkiä "EiRakettitiedettä", jonka kysymys on isossakin kuvassa täysin oikeutettu.

        Jos päättää jäädä kässimieheksi nyt, mitä en muuten moiti ollenkaan, ei riitä päätös "pidän rahat ja odotan parempaa ostopaikkaa", vaan pitää myös suunnitella millä ehdoilla on valmis palaamaan markkinoille? Juuri sitä entrykriteeriä minäkin sinulta peräsin, koska suosituksesi oli "odotella kunnes yhä kasvava kupla on puhjennut ja aloittaa sijoitukset sitten maltilliseen hintaan poikkeuksellisella kasvumarginaalilla".

        Tuosta ohjeesta on täysin oikeutettua kysyä mistä tiedät ostopaikan saapuneen. En toki odotakaan sinun katsovan kristallipallosta päivämäärää ehdon täyttymiselle, kunhan kerrot mistä tiedät sitten kuin "kupla on puhjennut ja voit aloittaa sijoitukset maltilliseen hintaan"? Tuo koko strategia nojaa sille, mistä maltillisen hinnan voi tunnistaa, joten kerrotko?

        Täsmennän vielä, että omalta osaltani en kysy ilmaista konsulttipalvelua. Olen tietoinen sekä arvostustason että riskitason kasvusta. Minun salkussani on vaan niin paljon osinkoja tuottavaa verovelkaa ja osinkoja odotettavissa lähiaikoina, että myyntinapin painallus aiheuttaa välittömän henkilökohtaisen pörssiromahduksen kaksinumeroisella prosenttiluvulla.

        Tiedän kyllä, että romahdus on tulossa, ja se on taas vuoden lähempänä kuin viime helmikuussa. Mutta ei minulla sinne romahdukseen niin kova kiire ole, että aloittaisin omani nyt heti. Mitä useampi vuosi ehtii kulua ennen romahdusta, sitä suuremmalla osinkopotilla olen ostamassa kuopan pohjalta itseäni takaisin pinnalle.

        Vaikka näemme saman tilanteen, on uuden salkun, vanhan salkun ja käteisen pelitapa täysin oikeutetusti erilainen ilman että kukaan olisi laskenut väärin.

        "Jos päättää jäädä kässimieheksi nyt, mitä en muuten moiti ollenkaan, ei riitä päätös "pidän rahat ja odotan parempaa ostopaikkaa", vaan pitää myös suunnitella millä ehdoilla on valmis palaamaan markkinoille."

        Syklin suunnilleen pohjien haarukoiminen / tunnistaminen ei ole rakettitiedettä jos on läheltä elänyt muutaman syklin. Alla olevien tunnelmien aikaan tuskin ainakaan paljoa alempaa pohjia käydään hakemassa.

        Kuinka paljon on tultu huipuilta alas kun seuraavan kerran ollaan tuossa vaiheessa, niin se jää nähtäväksi ... 35% - 40% - 50% tai jopa enempi? ... Sillä keskuspakit ovat jo käyttäneet suunnilleen kaikki keinonsa ja seraava rysäys saattaa olla haastavempi oikaistavaksi.

        Kuten jo mainitsin, niin jossakin vaiheessa allekirjoittanutta saattaa jotkin pitkät shorttipositiot kiinnostaa, tosin maltillisilla panostuksilla, mutta sille on toistaiseksi liian aikaista.

        30.9.2009 * Taloudesta on kuultu erityisesti viime päivinä jo monia elpymisen merkkejä. Ekonomistien mielestä vielä ei kuitenkaan ole aihetta mihinkään ohi on -juhliin.

        * Sellainen tunne on, että olemme taantuman pohjalla, mutta vielä ei voi sanoa, että tämä oli nyt tässä. Kyllä taantuma tulee vaikuttamaan ja jatkumaan suomalaisten ihmisten elämässä pitkään, sanoo OP-Pohjolan pääekonomisti Anssi Rantala.

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001648922.html

        Mutta uuden kestävän nousun alkamisen tunnistaminen on aivan yhtä haasteellista kuin syklin alas kääntymisen tunnistaminen / ajoittaminen, eli marginaalia on kummassakin. On kuitenkin helpompi ostaa kuin myydä.

        "Vaikka näemme saman tilanteen, on uuden salkun, vanhan salkun ja käteisen pelitapa täysin oikeutetusti erilainen ilman että kukaan olisi laskenut väärin."

        Totta. Juurikin tuohon olen jo ketjussa aiemmin viitannut.

        Mutta olihan niitä joitakin rohkeita, jotka seurasivat analyysiään ja vaistoaan ja myivät salkkunsa tyhjiksi teknokuplan alla, odottivat maltillisesti ja palasivat sitten kun bileet olivat ohi, musiikki ja juhlajuoma loppu, krapulaiset ryömineet tappioineen koloihinsa haavojaan nuolemaan ja savu oli haihtunut.

        Allekirjoittanut seurasi tuon vaiheen hyvin läheltä, mutta tuli markkinoille mukaan vasta tuon jälkeen.

        Katselin läheltä myös 80-luvun talouskiiman ja sitä seuranneen pankkikriisin ja romahduksen. Muistan erään Helsingin pankkimaailmassa vaikuttaneen nuorehkon talousneroksi mediassa luokitellun henkilön, joka oli tehnyt valtaista voittoa velkavivulla ja johdannaisilla, velkaa sijoituksiin jota oli vapaamielisesti tarjolla. Sitten hän valitettavasti teki täystuhon sijoituksillaan ja katosi julkisuudesta kun kriisi yllätti.

        Moni suunnilleen "maallikkokin"helpon rikastumisen toivossa otti 100 000 mummon-markkaa lainaa sijoituksiin vain vähän ennen kuin taloudessa oli piru merrassa. Loppu sekin on historiaa.


      • Ei.rakettitiedettä
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        Johan sinulle annoin tuohon nyanssisen vastuaksen.

        Tuo kristallipallon perään inttämisesi toistuvine jossitteluineen, kommenttini asiasisällön sivuuttamisineen ja esille laitetttuun itse aineistoon kantaa ottamattomuus menee jo suorastaan lapsellisuuden asteelle.

        Eli et osaa tai tahdo vastata kuinka pitkään odotat romahdusta. Ilmeisesti maailman tappiin saakka. Sinä se tässä lapsellinen olet kun et vastaa yksinkertaiseen kysymykseen. Ei pitäisi olla vaikeaa.


      • LueWarrenBuffetista
        Ei.rakettitiedettä kirjoitti:

        Eli et osaa tai tahdo vastata kuinka pitkään odotat romahdusta. Ilmeisesti maailman tappiin saakka. Sinä se tässä lapsellinen olet kun et vastaa yksinkertaiseen kysymykseen. Ei pitäisi olla vaikeaa.

        On hyvin haasteellista edes koettaa keskustella (ilmeisen valmisasenteellisen ja riidanhaasteellisesti asennoituvan) henkilön kanssa, joka joko ei halua ymmärtää lukemaansa tai ei edes vaivaudu lukemaan.

        1) Olen kertonut olevani pitkälti samoilla linjoilla kuin materiaali johon olen linkittänyt ja jota ilmeisemmin et edes ole vaivautunut lukemaan. Tuo materiaali haarukoi talouden syklin nykytilannetta, mutta ei luonnollisestikaan tarjoile päivämääriä, kuten en itsekään.

        Tästä huolimatta takaisin sijoittamattomat osinkoni eivät polttele taskussa / tilillä.

        2) Olen myös kommentoinut, että syklien läpi voi myös mennä Warren Buffetin metodeja soveltamalla, joskin hänelläkin on käteisvaroja reservissä otollisia tilanteita hyödyntääkseen.

        Mikä näin yksinkertaisessa asiassa tuottaa älyllisesti noin ylitsepääsemättömiä ongelmia?

        Sen sijaan vastineena on ollut edellä olevien elementtien ja kaiken muunkin esille nostamani toistuvan systemaattista skippaamista ja niille vastineeksi syväluotaavia ja toistettuja "jos-jos-jos" analyysejä tukemaan ajatusta, että kyseessä on kaikkien äitien super-sykli, ettei isoa kuvaa tule edes koettaa hahmottaa sijoituksiaan allokoidaksseen ja jos ei jatka kaikkien panoksiensa sijoittamista, niin menettää huomattavasti tuottoa.


      • LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        "Jos päättää jäädä kässimieheksi nyt, mitä en muuten moiti ollenkaan, ei riitä päätös "pidän rahat ja odotan parempaa ostopaikkaa", vaan pitää myös suunnitella millä ehdoilla on valmis palaamaan markkinoille."

        Syklin suunnilleen pohjien haarukoiminen / tunnistaminen ei ole rakettitiedettä jos on läheltä elänyt muutaman syklin. Alla olevien tunnelmien aikaan tuskin ainakaan paljoa alempaa pohjia käydään hakemassa.

        Kuinka paljon on tultu huipuilta alas kun seuraavan kerran ollaan tuossa vaiheessa, niin se jää nähtäväksi ... 35% - 40% - 50% tai jopa enempi? ... Sillä keskuspakit ovat jo käyttäneet suunnilleen kaikki keinonsa ja seraava rysäys saattaa olla haastavempi oikaistavaksi.

        Kuten jo mainitsin, niin jossakin vaiheessa allekirjoittanutta saattaa jotkin pitkät shorttipositiot kiinnostaa, tosin maltillisilla panostuksilla, mutta sille on toistaiseksi liian aikaista.

        30.9.2009 * Taloudesta on kuultu erityisesti viime päivinä jo monia elpymisen merkkejä. Ekonomistien mielestä vielä ei kuitenkaan ole aihetta mihinkään ohi on -juhliin.

        * Sellainen tunne on, että olemme taantuman pohjalla, mutta vielä ei voi sanoa, että tämä oli nyt tässä. Kyllä taantuma tulee vaikuttamaan ja jatkumaan suomalaisten ihmisten elämässä pitkään, sanoo OP-Pohjolan pääekonomisti Anssi Rantala.

        - https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001648922.html

        Mutta uuden kestävän nousun alkamisen tunnistaminen on aivan yhtä haasteellista kuin syklin alas kääntymisen tunnistaminen / ajoittaminen, eli marginaalia on kummassakin. On kuitenkin helpompi ostaa kuin myydä.

        "Vaikka näemme saman tilanteen, on uuden salkun, vanhan salkun ja käteisen pelitapa täysin oikeutetusti erilainen ilman että kukaan olisi laskenut väärin."

        Totta. Juurikin tuohon olen jo ketjussa aiemmin viitannut.

        Mutta olihan niitä joitakin rohkeita, jotka seurasivat analyysiään ja vaistoaan ja myivät salkkunsa tyhjiksi teknokuplan alla, odottivat maltillisesti ja palasivat sitten kun bileet olivat ohi, musiikki ja juhlajuoma loppu, krapulaiset ryömineet tappioineen koloihinsa haavojaan nuolemaan ja savu oli haihtunut.

        Allekirjoittanut seurasi tuon vaiheen hyvin läheltä, mutta tuli markkinoille mukaan vasta tuon jälkeen.

        Katselin läheltä myös 80-luvun talouskiiman ja sitä seuranneen pankkikriisin ja romahduksen. Muistan erään Helsingin pankkimaailmassa vaikuttaneen nuorehkon talousneroksi mediassa luokitellun henkilön, joka oli tehnyt valtaista voittoa velkavivulla ja johdannaisilla, velkaa sijoituksiin jota oli vapaamielisesti tarjolla. Sitten hän valitettavasti teki täystuhon sijoituksillaan ja katosi julkisuudesta kun kriisi yllätti.

        Moni suunnilleen "maallikkokin"helpon rikastumisen toivossa otti 100 000 mummon-markkaa lainaa sijoituksiin vain vähän ennen kuin taloudessa oli piru merrassa. Loppu sekin on historiaa.

        Muiden tuskaillessa yli 10% asuntolainakorkija minä maksoin rivarista ensimmäiseen omakotitaloon välirahan 1990-luvun alussa korkotilisäästöillä ja niiden tuotoilla.

        Sen jälkeen 2000 luvun pörssin ylä- ja alamäkiä en ole seurannut läheltä, enkä vierestä, vaan lähes koko ajan itselleni merkittävällä omalla positiolla MUKANA.

        Tuurilla selvisin dotcom kriisistä, kun en ollut markkinoilla. Löin keväällä 2000 säästöpossun kuoliaaksi ja ostin isomman ja uudemman talon lainaa kysymättä.

        Pelottihan se viime vuosikymmenen lopulla, kun jopa verokuoressa olleet lyhyet korkosijoituksetkin menettivät arvoaan yhtä aikaa osakkeiden kanssa. Oli ihan ihmeellistä, kun korot ja osakkeet eivät tarjonneet hajautusta, vaan tuntui kuin millään ei olisi ollut mitään arvoa.

        Kk-erä sijoituksiin pysyi silti samana kuin ennenkin, eikä tuo vielä ainakaan ole kaduttanut.

        Silloin kun on tilillä ollut jostain syystä tavallista isompi potti, olen syöttänyt sen sisään normaalia isompina kk-erinä ja yksittäisinä 10% markkinan pudotuksesta kerralla liipaistuina saman kokoisina osakeostoina.


      • Ei.rakettitiedettä
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        On hyvin haasteellista edes koettaa keskustella (ilmeisen valmisasenteellisen ja riidanhaasteellisesti asennoituvan) henkilön kanssa, joka joko ei halua ymmärtää lukemaansa tai ei edes vaivaudu lukemaan.

        1) Olen kertonut olevani pitkälti samoilla linjoilla kuin materiaali johon olen linkittänyt ja jota ilmeisemmin et edes ole vaivautunut lukemaan. Tuo materiaali haarukoi talouden syklin nykytilannetta, mutta ei luonnollisestikaan tarjoile päivämääriä, kuten en itsekään.

        Tästä huolimatta takaisin sijoittamattomat osinkoni eivät polttele taskussa / tilillä.

        2) Olen myös kommentoinut, että syklien läpi voi myös mennä Warren Buffetin metodeja soveltamalla, joskin hänelläkin on käteisvaroja reservissä otollisia tilanteita hyödyntääkseen.

        Mikä näin yksinkertaisessa asiassa tuottaa älyllisesti noin ylitsepääsemättömiä ongelmia?

        Sen sijaan vastineena on ollut edellä olevien elementtien ja kaiken muunkin esille nostamani toistuvan systemaattista skippaamista ja niille vastineeksi syväluotaavia ja toistettuja "jos-jos-jos" analyysejä tukemaan ajatusta, että kyseessä on kaikkien äitien super-sykli, ettei isoa kuvaa tule edes koettaa hahmottaa sijoituksiaan allokoidaksseen ja jos ei jatka kaikkien panoksiensa sijoittamista, niin menettää huomattavasti tuottoa.

        On vähintään yhtä todennäköistä se että alkaa pitkä hitaan kasvun aika kuin että seuraa suuri romahdus lähitulevaisuudessa. Jos vain odottaa rommia menettää senkin nousun kun makuuttaa rahojaan pitkään nollakorkoisella tilillä.

        Nuo romahdukseen uskovat ovat jo monta vuotta sitä hokeneet, ovat menettäneet jo paljon ja tulevat menettämään lisää kun rommia ei tulekaan.

        Entä sitten vaikka romahdus tulee, sitten vain alkaa uusi nousu. Se että lukee Warren Buffetista ei tarkoita että tulisi yhtä hyväksi sijoittajaksi kuin hän. Saahan sitä kaikenlaista haaveilla. Vilkas mielikuvitus on köyhän ainoa huvitus.


      • LueWarrenBuffetista
        E220_CDI kirjoitti:

        Muiden tuskaillessa yli 10% asuntolainakorkija minä maksoin rivarista ensimmäiseen omakotitaloon välirahan 1990-luvun alussa korkotilisäästöillä ja niiden tuotoilla.

        Sen jälkeen 2000 luvun pörssin ylä- ja alamäkiä en ole seurannut läheltä, enkä vierestä, vaan lähes koko ajan itselleni merkittävällä omalla positiolla MUKANA.

        Tuurilla selvisin dotcom kriisistä, kun en ollut markkinoilla. Löin keväällä 2000 säästöpossun kuoliaaksi ja ostin isomman ja uudemman talon lainaa kysymättä.

        Pelottihan se viime vuosikymmenen lopulla, kun jopa verokuoressa olleet lyhyet korkosijoituksetkin menettivät arvoaan yhtä aikaa osakkeiden kanssa. Oli ihan ihmeellistä, kun korot ja osakkeet eivät tarjonneet hajautusta, vaan tuntui kuin millään ei olisi ollut mitään arvoa.

        Kk-erä sijoituksiin pysyi silti samana kuin ennenkin, eikä tuo vielä ainakaan ole kaduttanut.

        Silloin kun on tilillä ollut jostain syystä tavallista isompi potti, olen syöttänyt sen sisään normaalia isompina kk-erinä ja yksittäisinä 10% markkinan pudotuksesta kerralla liipaistuina saman kokoisina osakeostoina.

        "Muiden tuskaillessa yli 10% asuntolainakorkija minä maksoin rivarista ensimmäiseen omakotitaloon välirahan 1990-luvun alussa korkotilisäästöillä ja niiden tuotoilla."

        Noiden korkeiden korkojen vastapainona oli korkea inflaatio syömässä kuukauismaksuja korkoineen tai saamiaan korkotuloja.

        "Kk-erä sijoituksiin pysyi silti samana kuin ennenkin, eikä tuo vielä ainakaan ole kaduttanut."

        Kuukausittaisilla sijoituksilla voi mennä syklien läpi, mutta kyllähän tuo teknokulpakin kirpaisi rajusti sijoittajia ja varsinkin niitä joiden salkku oli juurikin teknopainotteinen. Silloin ei piipputeollisuutta juuri lainkaan noteerattu kun teknot toivat aivan hurjiakin arvonnousuja.

        Olen säilyttänyt joitakin tuon ajan finassilehtiä joiden maalailemat teknoyrityksien arvonmääritykset ovat nyt jälkikäteen (-kin) melko hurjaa luettavaa.

        Mutta kyllä tuo seuraava rysäys alkaa puhuttaa yhä enempi medioissa kautta maailman.

        * 4 vinkkiä pörssiromahduksesta selviytymiseen

        - https://blogi.nordnet.fi/4-vinkkia-porssiromahduksesta-selviytymiseen/?utm_campaign=newsletter&utm_content=12-2-2018&utm_medium=email&utm_source=apsis&utm_term=cm

        .


      • LueWarrenBuffetista
        Ei.rakettitiedettä kirjoitti:

        On vähintään yhtä todennäköistä se että alkaa pitkä hitaan kasvun aika kuin että seuraa suuri romahdus lähitulevaisuudessa. Jos vain odottaa rommia menettää senkin nousun kun makuuttaa rahojaan pitkään nollakorkoisella tilillä.

        Nuo romahdukseen uskovat ovat jo monta vuotta sitä hokeneet, ovat menettäneet jo paljon ja tulevat menettämään lisää kun rommia ei tulekaan.

        Entä sitten vaikka romahdus tulee, sitten vain alkaa uusi nousu. Se että lukee Warren Buffetista ei tarkoita että tulisi yhtä hyväksi sijoittajaksi kuin hän. Saahan sitä kaikenlaista haaveilla. Vilkas mielikuvitus on köyhän ainoa huvitus.

        Tuo pakonomasuus alkaa kuulostaa aivan keskenkasvuisen ja märkäkorvaisen inttämiseltä.

        Olen nimeomaan ottanut mm. kantaa siihen, miten kunkin oma tilanne vaikuttaa ratkaisuihin, eli onko jo vanha salkku vain juuri sijoittamista aloittamasa jne.

        Olen kaiken aikaa kannustanut analysoimaan myös isoa kuvaa ja samalla maininnut, että on erilaisia lähestymistapoja, ei yhtä ainoaa oikeaa, jonka nyt kuitenkin vaikutat omaavan, kuin paatoksellinen fundisuskova ikään.

        Rasittavaa on tuo märkäkorvainen kakara-penikkamainen riidanhaasteellisuus, joka nyttemin taipuu jo suunpieksennän asteelle täysin epärelevantteine Buffetin viisauksien lukijaansa vastaan kääntämisineen.

        Mahtaneeko tuolla henkisellä kakaratudilla olla mitään rajaa, vai nouseeko ja kasvaako sekin loputtomasti kuten tuo loputon super-syklikin.

        "Nuo romahdukseen uskovat ovat jo monta vuotta sitä hokeneet, ovat menettäneet jo paljon ja tulevat menettämään lisää kun rommia ei tulekaan."

        Eli vaikutat universiumin ainoana specimeninä omaavan sittenkin sen kuulun kristallipallon ;-)

        * Seuraavan finanssikriisin yleiset syyt ovat paremmin tiedossa kuin se, milloin ja mistä erityisestä syystä kriisi syttyy.

        - https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005448904.html

        Mutta ei muuta kun silmät vain kiinni ketjun avauksen, eli aloittajankin tilanteessa.


      • Ei.rakettitiedettä

        Jaahas, nyt Buffetista lukenut suureksi pörssineroksi itsensä ylentänyt alkaa solvaamaan. Kertoo paljon kotikasvatuksesta tai pikemminkin sen puutteesta. Olet jäänyt teinipojan tasolle vaikka ikää olisikin enemmän, säälittävää.

        Sinun "analyysisi" on naurattava, tuota on hoettu jo monta vuotta. Jatka vielä seuraavat kymmenen vuotta niin ehkä se suuri romahdus tulee tai sitten ei tule. Ei romahdus ole mikään luonnonlaki.


      • LueWarrenBuffetista
        Ei.rakettitiedettä kirjoitti:

        Jaahas, nyt Buffetista lukenut suureksi pörssineroksi itsensä ylentänyt alkaa solvaamaan. Kertoo paljon kotikasvatuksesta tai pikemminkin sen puutteesta. Olet jäänyt teinipojan tasolle vaikka ikää olisikin enemmän, säälittävää.

        Sinun "analyysisi" on naurattava, tuota on hoettu jo monta vuotta. Jatka vielä seuraavat kymmenen vuotta niin ehkä se suuri romahdus tulee tai sitten ei tule. Ei romahdus ole mikään luonnonlaki.

        Kuuleppas nappikauppaa käyvä poikanen. Mitä sinä ylipäätään teet _keskustelufoorumilla_ kun systemaattisesti .... loikit kokonaan kaikkien saamiesi vastineiden ja niiden itse asiasisällön ohitse niihin edes perehtymättä ... ja tyydyt noihin nolla-arvon yksisuuntaisiin ja karikatyrisen nyansittömiin saman hokemisiin?

        Miksi loikit suoraan kaikkien saamiesi vastineiden ohitse?

        Onhan se nyt erityisen merkillistä kun sijoittamisesta kiinnostuneella hekilöllä ei ole edes alkeellisinta älyllistä uteliasutta perehtyäkseen tutkimaan globaaliin talouteen vaikuttaviin tekijöihin.

        Sijoittamisessa kaikki on sijoituspäätöksiensä itselleen perustellista perustelemista ja tulevan ennakointia, vaikka ideaaliin ajoitukseen osuu vain tuurilla.

        Jenkkiosakkeiden kalliista hinnasta, selkeästi kasvaneesta riskistä ja jopa yliarvostuksestakin on jo jonkin aikaa saanut lukea analyysejä valideine perusteluineen, mutta miksipä niihinkään perehtyä ja ei muuta kuin Jenkki-indekseihin sijoittamisen suositteluita juuri markkinoille tuleville aloittelevillekin.

        Alla olevan analytikon mukaan olemme nyt jo menneet yli normaalin suhdannejakson pituuden, joka sekin kertoo miten riskiä alkaa olla enempi kuin kasvuodotetta, siitäkin huolimatta, että kasvu edelleen jatkuu.

        Mutta tämäkin tulee sivuuttaa, sulkea siltä silmänsä ja olla edes sitä huomioimatta sijoituksiensa riskianalyysissään.

        #

        01.06.2015

        * Analyytikko Hannu Angervuo sanoo ykskantaan, että osakekurssien huippu ei ole vielä käsillä. Lue, mitkä ovat hänen pettämättömät mittarinsa ajankohdan ennakoimisessa.

        * Suhdanteet ovat keskimäärin kestäneet 40–55 kuukautta. Amerikkalaisten suurimpien yhtiöiden SP 500-indeksi käväisi finanssikriisissä pirunluvussa 666, mutta nyt nousua on jatkunut kuusi vuotta ja indeksi näyttää lukemaa 2 100.

        * – Jos katsotaan Suomen HEX-Portfolio-indeksin kurssikehitystä vuoden 2012 syksystä, nousua on jatkunut 30 kuukautta. Vielä 10–15 kuukautta, niin olemme suhdannejakson normaalissa pituudessa, sanoo Angervuo

        - http://www.porssisaatio.fi/blog/2015/06/01/puheet-porssikuplasta-vahvasti-liioiteltuja/

        .


      • LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        "Muiden tuskaillessa yli 10% asuntolainakorkija minä maksoin rivarista ensimmäiseen omakotitaloon välirahan 1990-luvun alussa korkotilisäästöillä ja niiden tuotoilla."

        Noiden korkeiden korkojen vastapainona oli korkea inflaatio syömässä kuukauismaksuja korkoineen tai saamiaan korkotuloja.

        "Kk-erä sijoituksiin pysyi silti samana kuin ennenkin, eikä tuo vielä ainakaan ole kaduttanut."

        Kuukausittaisilla sijoituksilla voi mennä syklien läpi, mutta kyllähän tuo teknokulpakin kirpaisi rajusti sijoittajia ja varsinkin niitä joiden salkku oli juurikin teknopainotteinen. Silloin ei piipputeollisuutta juuri lainkaan noteerattu kun teknot toivat aivan hurjiakin arvonnousuja.

        Olen säilyttänyt joitakin tuon ajan finassilehtiä joiden maalailemat teknoyrityksien arvonmääritykset ovat nyt jälkikäteen (-kin) melko hurjaa luettavaa.

        Mutta kyllä tuo seuraava rysäys alkaa puhuttaa yhä enempi medioissa kautta maailman.

        * 4 vinkkiä pörssiromahduksesta selviytymiseen

        - https://blogi.nordnet.fi/4-vinkkia-porssiromahduksesta-selviytymiseen/?utm_campaign=newsletter&utm_content=12-2-2018&utm_medium=email&utm_source=apsis&utm_term=cm

        .

        "Noiden korkeiden korkojen vastapainona oli korkea inflaatio syömässä kuukauismaksuja korkoineen tai saamiaan korkotuloja."

        Mainitsemani vuosikymmenen vaihteen yli käytännössä säästövuosina (jotka tiedän ulkomaan työkomennukseni vuosista) oli keskimäärin noin 5%. Asuntolainojen marginaalit olivat selvästi suuremmat ja vähemmän kilpaillut kuin nyt. Muut maksoivat lähes, ja välillä jopa yli 10% asuntolainakorkoa. Minä maksoin negatiivista korkoa valtion tekemän typerän laskuvirheen vuoksi, kun ASP-lainan korot sai vähentää täysimääräisenä korkokattoon törmäämättä ja sen LISÄKSI sai absoluuttisen vähennyksen tuloverosta x 2 koska omistamme asuntomme yhdessä.

        Voit väittä mitä tahdot, mutta tuohon aikaan 10% ylikorkotalletus oli selkeä etu, ja negatiivisella oman lainan korkoprosentilla se oli dramaattinen etu, etenkin kun omat liksat nousivat reilusti yli inflaation ulkomaan työmatkan pätevöittämänä:

        http://findikaattori.fi/fi/1

        "Kuukausittaisilla sijoituksilla voi mennä syklien läpi, mutta kyllähän tuo teknokulpakin kirpaisi rajusti sijoittajia ja varsinkin niitä joiden salkku oli juurikin teknopainotteinen. Silloin ei piipputeollisuutta juuri lainkaan noteerattu kun teknot toivat aivan hurjiakin arvonnousuja."

        Puhut koko ajan muista, jotka olivat markkinoilla? Minä olin tuossa vaiheessa jo oikeasti mukana, koska koroilla ei enää tienannut. Salkkuni oli teknoja, mutta pelastuin DotComista ainoastaan tuurilla ostamalla talon oikeaan aikaan. Nykyinen salkkuni on vanhoja tylsiä Suomi-
        firmoja ja koko muu maailma indeksoituna, joten yhteen toimialaan en kaadu.

        "Olen säilyttänyt joitakin tuon ajan finassilehtiä joiden maalailemat teknoyrityksien arvonmääritykset ovat nyt jälkikäteen (-kin) melko hurjaa luettavaa."

        Milloin viimeksi olet löytänyt turvallisen ajankohdan olla markkinoilla mukana? Minä ainakin katson omasta Excelistä enkä vanhoista lehdistä, miten mikäkin vuosi meni.


      • LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        Kuuleppas nappikauppaa käyvä poikanen. Mitä sinä ylipäätään teet _keskustelufoorumilla_ kun systemaattisesti .... loikit kokonaan kaikkien saamiesi vastineiden ja niiden itse asiasisällön ohitse niihin edes perehtymättä ... ja tyydyt noihin nolla-arvon yksisuuntaisiin ja karikatyrisen nyansittömiin saman hokemisiin?

        Miksi loikit suoraan kaikkien saamiesi vastineiden ohitse?

        Onhan se nyt erityisen merkillistä kun sijoittamisesta kiinnostuneella hekilöllä ei ole edes alkeellisinta älyllistä uteliasutta perehtyäkseen tutkimaan globaaliin talouteen vaikuttaviin tekijöihin.

        Sijoittamisessa kaikki on sijoituspäätöksiensä itselleen perustellista perustelemista ja tulevan ennakointia, vaikka ideaaliin ajoitukseen osuu vain tuurilla.

        Jenkkiosakkeiden kalliista hinnasta, selkeästi kasvaneesta riskistä ja jopa yliarvostuksestakin on jo jonkin aikaa saanut lukea analyysejä valideine perusteluineen, mutta miksipä niihinkään perehtyä ja ei muuta kuin Jenkki-indekseihin sijoittamisen suositteluita juuri markkinoille tuleville aloittelevillekin.

        Alla olevan analytikon mukaan olemme nyt jo menneet yli normaalin suhdannejakson pituuden, joka sekin kertoo miten riskiä alkaa olla enempi kuin kasvuodotetta, siitäkin huolimatta, että kasvu edelleen jatkuu.

        Mutta tämäkin tulee sivuuttaa, sulkea siltä silmänsä ja olla edes sitä huomioimatta sijoituksiensa riskianalyysissään.

        #

        01.06.2015

        * Analyytikko Hannu Angervuo sanoo ykskantaan, että osakekurssien huippu ei ole vielä käsillä. Lue, mitkä ovat hänen pettämättömät mittarinsa ajankohdan ennakoimisessa.

        * Suhdanteet ovat keskimäärin kestäneet 40–55 kuukautta. Amerikkalaisten suurimpien yhtiöiden SP 500-indeksi käväisi finanssikriisissä pirunluvussa 666, mutta nyt nousua on jatkunut kuusi vuotta ja indeksi näyttää lukemaa 2 100.

        * – Jos katsotaan Suomen HEX-Portfolio-indeksin kurssikehitystä vuoden 2012 syksystä, nousua on jatkunut 30 kuukautta. Vielä 10–15 kuukautta, niin olemme suhdannejakson normaalissa pituudessa, sanoo Angervuo

        - http://www.porssisaatio.fi/blog/2015/06/01/puheet-porssikuplasta-vahvasti-liioiteltuja/

        .

        "Tuo pakonomasuus alkaa kuulostaa aivan keskenkasvuisen ja märkäkorvaisen inttämiseltä."
        "Rasittavaa on tuo märkäkorvainen kakara-penikkamainen riidanhaasteellisuus"
        "Kuuleppas nappikauppaa käyvä poikanen."

        Poimin tuohon ylle muutaman sitaatin mielestäni aika tavalla Suomi24-tyylisestä argumentoinnista, jota pidin autopuolen omituisuutena. Voidaanko kaikki laittaa jäitä hattuun ja palata aiheeseen?

        "Miksi loikit suoraan kaikkien saamiesi vastineiden ohitse?"
        En tiedä, koska kirjoitan vain yhdellä nimimerkillä. Mutta minuakin jäi (anteeksi vain pakonomainen inttämiseni) vaivaamaan strategiastasi puuttuva osuus, jota kysyttiin jo parikin kertaa?

        Kirjoituksesi tekee kässimiehelle järkeä. Ihan oikeasti, en minäkään uskaltaisi nyt hypätä all-in, ellen olisi sitä jo. Minun ikiholdarin kysymykseni on, millä osakkeilla voin ajaa täydellä kaasulla kuilun reunan yli ilman konkursseja. Siksi minun salkkuni on tylsiä lappuja täynnä. Minulla on firmoja, joiden tuotteiden käyttöä ihmiset eivät kysele, koska heidän elämänsä nykymuodossaan lakkaa olemasta ilman niitä.

        Mutta sinun kysymyksesi, johon et vielä vastannut, on mikä on kässimehen entrykriteeri? On turhaa väitellä eri sijoittajien omista lähtökohdistaan suunnitelemista entry- ja exit-kriteereistä, koska jokaisen se on itselleen suunniteltava. Minun exit kriteeriani on tuhkauurnassa, sitä ennen pyrin nauttimaan osinkoja niin pitkään kuin voin.

        Jos olet kässinä, eikä sinulla ole SINUN OMAA entrykriteeriaa oikeasti määriteltynä eikä vain mielikuvatasolla "sitten kun on edullisempaa", vaan riittävän tarkasti tietääksesi milloin ostopaikkasi toteutuu, niin silloin et ole sijoittaja, vaan setelien säästäjä.

        En kysy väittääkseni vastaan kriteerillesi, joka on omasi, vaan haluaisin ymmärtää, mitä sanot. Strategiamme poikkeavat niin paljon toisistaan, että en edes voisi pummata sinulta ilmaista konsultaatiota.

        Toinen syyni kysyä on, että tunnistan puheessasi saman tarinan, jonka kuulin todella monelta 2011 syöttäessäni rahaa salkkuun kaksin käsin OSTOnappia rämpyttäen. Silloin joidenkin mielestä suutariksi jäänyttä "puhdistavaa romahdusta", "luovaa tuhoa" ja "2009 tasoista ostopaikkaa" varmaan yhä muutama odottelee 7 vuoden inflaation nakertama rahatukko kourassaan?

        Varo, ettei sinulle käy samoin. Ellet halua meille sanoa kriteerejäsi, niin mieti ne edes itsellesi.


      • LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        Kuuleppas nappikauppaa käyvä poikanen. Mitä sinä ylipäätään teet _keskustelufoorumilla_ kun systemaattisesti .... loikit kokonaan kaikkien saamiesi vastineiden ja niiden itse asiasisällön ohitse niihin edes perehtymättä ... ja tyydyt noihin nolla-arvon yksisuuntaisiin ja karikatyrisen nyansittömiin saman hokemisiin?

        Miksi loikit suoraan kaikkien saamiesi vastineiden ohitse?

        Onhan se nyt erityisen merkillistä kun sijoittamisesta kiinnostuneella hekilöllä ei ole edes alkeellisinta älyllistä uteliasutta perehtyäkseen tutkimaan globaaliin talouteen vaikuttaviin tekijöihin.

        Sijoittamisessa kaikki on sijoituspäätöksiensä itselleen perustellista perustelemista ja tulevan ennakointia, vaikka ideaaliin ajoitukseen osuu vain tuurilla.

        Jenkkiosakkeiden kalliista hinnasta, selkeästi kasvaneesta riskistä ja jopa yliarvostuksestakin on jo jonkin aikaa saanut lukea analyysejä valideine perusteluineen, mutta miksipä niihinkään perehtyä ja ei muuta kuin Jenkki-indekseihin sijoittamisen suositteluita juuri markkinoille tuleville aloittelevillekin.

        Alla olevan analytikon mukaan olemme nyt jo menneet yli normaalin suhdannejakson pituuden, joka sekin kertoo miten riskiä alkaa olla enempi kuin kasvuodotetta, siitäkin huolimatta, että kasvu edelleen jatkuu.

        Mutta tämäkin tulee sivuuttaa, sulkea siltä silmänsä ja olla edes sitä huomioimatta sijoituksiensa riskianalyysissään.

        #

        01.06.2015

        * Analyytikko Hannu Angervuo sanoo ykskantaan, että osakekurssien huippu ei ole vielä käsillä. Lue, mitkä ovat hänen pettämättömät mittarinsa ajankohdan ennakoimisessa.

        * Suhdanteet ovat keskimäärin kestäneet 40–55 kuukautta. Amerikkalaisten suurimpien yhtiöiden SP 500-indeksi käväisi finanssikriisissä pirunluvussa 666, mutta nyt nousua on jatkunut kuusi vuotta ja indeksi näyttää lukemaa 2 100.

        * – Jos katsotaan Suomen HEX-Portfolio-indeksin kurssikehitystä vuoden 2012 syksystä, nousua on jatkunut 30 kuukautta. Vielä 10–15 kuukautta, niin olemme suhdannejakson normaalissa pituudessa, sanoo Angervuo

        - http://www.porssisaatio.fi/blog/2015/06/01/puheet-porssikuplasta-vahvasti-liioiteltuja/

        .

        Lyhyt kertaus tilastomatemaatiikasta: Keskiarvo on vain koko otantaa kuvaava suure, joka ei kerro otannan yhdestäkään yksilöstä yhtään mitään.

        Annan pari esimerkkiä toivottomasta yrityksestä vääntää yhtä yksilöä noudattamaan koko otannan keskiarvoa:
        - useimmissa koululuokissa on vain yksi henkilö, jonka ikä ylittää ryhmän keski-iän
        - Koska minä olen mies ja suunnilleen puolet meistä on miehiä ja puolet naisia, sinun on pakko olla nainen

        Juuri tällaisista johdatteluista seuraa vanha tunnettu sananalksu "valhe, emävalhe, taitamaton tilastojen tulkitsija"

        Ja sitten sitaatit muistaen keskiarvon kuvaavan koko otantaa:

        " Suhdanteet ovat keskimäärin kestäneet 40–55 kuukautta...nyt nousua on jatkunut kuusi vuotta "

        200 vuoden periodilla keskimäärin. Vuosikausien jatkuvia laskuja ja vuosikymmenien nousuja löytyy silti, eikä niistä voi päätellä, minne nyt ollaan menossa.

        Kannattaisiko mieluummin katsoa arvostustasoja, yritysten tuottoja tai ostajan saavuttamia tulostuottoja?


      • LueWarrenBuffetista
        E220_CDI kirjoitti:

        "Noiden korkeiden korkojen vastapainona oli korkea inflaatio syömässä kuukauismaksuja korkoineen tai saamiaan korkotuloja."

        Mainitsemani vuosikymmenen vaihteen yli käytännössä säästövuosina (jotka tiedän ulkomaan työkomennukseni vuosista) oli keskimäärin noin 5%. Asuntolainojen marginaalit olivat selvästi suuremmat ja vähemmän kilpaillut kuin nyt. Muut maksoivat lähes, ja välillä jopa yli 10% asuntolainakorkoa. Minä maksoin negatiivista korkoa valtion tekemän typerän laskuvirheen vuoksi, kun ASP-lainan korot sai vähentää täysimääräisenä korkokattoon törmäämättä ja sen LISÄKSI sai absoluuttisen vähennyksen tuloverosta x 2 koska omistamme asuntomme yhdessä.

        Voit väittä mitä tahdot, mutta tuohon aikaan 10% ylikorkotalletus oli selkeä etu, ja negatiivisella oman lainan korkoprosentilla se oli dramaattinen etu, etenkin kun omat liksat nousivat reilusti yli inflaation ulkomaan työmatkan pätevöittämänä:

        http://findikaattori.fi/fi/1

        "Kuukausittaisilla sijoituksilla voi mennä syklien läpi, mutta kyllähän tuo teknokulpakin kirpaisi rajusti sijoittajia ja varsinkin niitä joiden salkku oli juurikin teknopainotteinen. Silloin ei piipputeollisuutta juuri lainkaan noteerattu kun teknot toivat aivan hurjiakin arvonnousuja."

        Puhut koko ajan muista, jotka olivat markkinoilla? Minä olin tuossa vaiheessa jo oikeasti mukana, koska koroilla ei enää tienannut. Salkkuni oli teknoja, mutta pelastuin DotComista ainoastaan tuurilla ostamalla talon oikeaan aikaan. Nykyinen salkkuni on vanhoja tylsiä Suomi-
        firmoja ja koko muu maailma indeksoituna, joten yhteen toimialaan en kaadu.

        "Olen säilyttänyt joitakin tuon ajan finassilehtiä joiden maalailemat teknoyrityksien arvonmääritykset ovat nyt jälkikäteen (-kin) melko hurjaa luettavaa."

        Milloin viimeksi olet löytänyt turvallisen ajankohdan olla markkinoilla mukana? Minä ainakin katson omasta Excelistä enkä vanhoista lehdistä, miten mikäkin vuosi meni.

        "Mainitsemani vuosikymmenen vaihteen yli käytännössä säästövuosina (jotka tiedän ulkomaan työkomennukseni vuosista) oli keskimäärin noin 5%."

        Niin, itselläni oli tuolloin noin 200 000 mummon markkaa odottamassa muistaakseni 6% korolla, mutta inflaatio toki söi tuota nykypäivän valossa korkaa korkotuottoa. Siiten korkotaso alkoi laskea voimakkaasti. ASPi oli itselläkin tuolloin talovelan osana aikansa ehdoilla.

        "Puhut koko ajan muista, jotka olivat markkinoilla? Minä olin tuossa vaiheessa jo oikeasti mukana, koska koroilla ei enää tienannut. "

        Komentoin siitä miten seurasin markkinoita hyvin läheltä ja tiiviisti, koska harkitsin sijoittamisen konkreettista aloittamista kulpaa edeltävänä periodina (no olihan siellä HPY -> Elisa pölyttymässä), ollen siksi taloudesta ja pörssistä erityisen kiinnostunut, itse asiassa jo paljon tuota kauemminkin. Sijoittamisen aloitin teknokuplan jälkeen ja edelleen varsin sykkien tunnelmien aikaan, eli silloin lähdin sopivaan syklin vaiheeseen.

        Tuolloin ei ollut nettiä käytössä, joten luonnollisestikin tuli luettua mm. alan lehtiä, joissa teknojen tulevaisuuden tuottavuuslaskelmat eivät vastanneet mitään siihen asti tunnettua arvostuksien laskelmien kaavaa. Mikä tässä oudoksuttaa?

        "Jos olet kässinä, eikä sinulla ole SINUN OMAA entrykriteeriaa oikeasti määriteltynä eikä vain mielikuvatasolla "sitten kun on edullisempaa", vaan riittävän tarkasti tietääksesi milloin ostopaikkasi toteutuu, niin silloin et ole sijoittaja, vaan setelien säästäjä. "

        Miksi sinä(-kään) et vaivaudu lukemaan sitä mihin olet vastaanivasi? Tuohonkin olen jo vastannut, miksi et lue?

        Käteisen suhteenhan tuossa vasta mainitsin, että (suurin) osa edellisen vuoden ja tulevan kevään osingoista tulee odottelemaan sijoiutskohteitaan edelleen.

        Tokihan nyky Nokiassa näen vahvan potentiaalin 5G:n myötä sillä edellystyksellä, ettei talousrysäys ehdi sitä ennen asiakkaiden hankkeita lyykkäämään.

        "200 vuoden periodilla keskimäärin. Vuosikausien jatkuvia laskuja ja vuosikymmenien nousuja löytyy silti, eikä niistä voi päätellä, minne nyt ollaan menossa. "

        Maailma ja sen tilanteet muuttuvat, eli en katso tarpeelliseksi ulottaa jälkiviisautta 30-luvun lamaa kaemmaksi, mutta alla varsin kiinnostavaa haarukoitia siitä kaipaamastasi entrystä, jolla on merkitystä vain niille jotka arvioivat nykysyklin olevan lähestymässä huippujaan.

        Aiemmin maalasin vuoden 2009 artikkelilainauksella millaissa taloustunnelmissa riskeerataan olla aika lailla seuraavissakin pohjissa, joskaan prosenttilakuja ei voi edeltä ennustaa.

        *

        * ”Ostoksille voi lähteä, kun osakekurssi on pudonnut 30 prosenttia. Kerran kymmenessä vuodessa on 50 prosentin alennusapajat. Silloin voi lisätä ostoja. Pankkiin kannattaa lähteä lainaa anomaan, kun pudotuslukemat ovat 70 prosentissa.”

        - http://www.porssisaatio.fi/blog/2015/06/01/puheet-porssikuplasta-vahvasti-liioiteltuja/

        *

        "Kannattaisiko mieluummin katsoa arvostustasoja, yritysten tuottoja tai ostajan saavuttamia tulostuottoja?"

        Tuohonkin olen jo viitannut, mutta tuo luenta vaikuttaa olevan kovin selektiivistä.

        *

        Mutta toistetaan jälleen sinullekin. Olen kaiken aikaa sanonut ett'ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa lähestymistapaa, jokainen muokkaa omansa oman kontekstinsä raameissa ja ottaa vastuun omista valinnoistaan. Warrantitkaan eivät sovellu kaikkien toimintamoodiin.

        *

        Tuossa - 14.2.2018 22:05 - kommentissasi kommentoit siihen, joka ei sinulle ole kohdistettu.


      • Hohhoijakkaa
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        "Mainitsemani vuosikymmenen vaihteen yli käytännössä säästövuosina (jotka tiedän ulkomaan työkomennukseni vuosista) oli keskimäärin noin 5%."

        Niin, itselläni oli tuolloin noin 200 000 mummon markkaa odottamassa muistaakseni 6% korolla, mutta inflaatio toki söi tuota nykypäivän valossa korkaa korkotuottoa. Siiten korkotaso alkoi laskea voimakkaasti. ASPi oli itselläkin tuolloin talovelan osana aikansa ehdoilla.

        "Puhut koko ajan muista, jotka olivat markkinoilla? Minä olin tuossa vaiheessa jo oikeasti mukana, koska koroilla ei enää tienannut. "

        Komentoin siitä miten seurasin markkinoita hyvin läheltä ja tiiviisti, koska harkitsin sijoittamisen konkreettista aloittamista kulpaa edeltävänä periodina (no olihan siellä HPY -> Elisa pölyttymässä), ollen siksi taloudesta ja pörssistä erityisen kiinnostunut, itse asiassa jo paljon tuota kauemminkin. Sijoittamisen aloitin teknokuplan jälkeen ja edelleen varsin sykkien tunnelmien aikaan, eli silloin lähdin sopivaan syklin vaiheeseen.

        Tuolloin ei ollut nettiä käytössä, joten luonnollisestikin tuli luettua mm. alan lehtiä, joissa teknojen tulevaisuuden tuottavuuslaskelmat eivät vastanneet mitään siihen asti tunnettua arvostuksien laskelmien kaavaa. Mikä tässä oudoksuttaa?

        "Jos olet kässinä, eikä sinulla ole SINUN OMAA entrykriteeriaa oikeasti määriteltynä eikä vain mielikuvatasolla "sitten kun on edullisempaa", vaan riittävän tarkasti tietääksesi milloin ostopaikkasi toteutuu, niin silloin et ole sijoittaja, vaan setelien säästäjä. "

        Miksi sinä(-kään) et vaivaudu lukemaan sitä mihin olet vastaanivasi? Tuohonkin olen jo vastannut, miksi et lue?

        Käteisen suhteenhan tuossa vasta mainitsin, että (suurin) osa edellisen vuoden ja tulevan kevään osingoista tulee odottelemaan sijoiutskohteitaan edelleen.

        Tokihan nyky Nokiassa näen vahvan potentiaalin 5G:n myötä sillä edellystyksellä, ettei talousrysäys ehdi sitä ennen asiakkaiden hankkeita lyykkäämään.

        "200 vuoden periodilla keskimäärin. Vuosikausien jatkuvia laskuja ja vuosikymmenien nousuja löytyy silti, eikä niistä voi päätellä, minne nyt ollaan menossa. "

        Maailma ja sen tilanteet muuttuvat, eli en katso tarpeelliseksi ulottaa jälkiviisautta 30-luvun lamaa kaemmaksi, mutta alla varsin kiinnostavaa haarukoitia siitä kaipaamastasi entrystä, jolla on merkitystä vain niille jotka arvioivat nykysyklin olevan lähestymässä huippujaan.

        Aiemmin maalasin vuoden 2009 artikkelilainauksella millaissa taloustunnelmissa riskeerataan olla aika lailla seuraavissakin pohjissa, joskaan prosenttilakuja ei voi edeltä ennustaa.

        *

        * ”Ostoksille voi lähteä, kun osakekurssi on pudonnut 30 prosenttia. Kerran kymmenessä vuodessa on 50 prosentin alennusapajat. Silloin voi lisätä ostoja. Pankkiin kannattaa lähteä lainaa anomaan, kun pudotuslukemat ovat 70 prosentissa.”

        - http://www.porssisaatio.fi/blog/2015/06/01/puheet-porssikuplasta-vahvasti-liioiteltuja/

        *

        "Kannattaisiko mieluummin katsoa arvostustasoja, yritysten tuottoja tai ostajan saavuttamia tulostuottoja?"

        Tuohonkin olen jo viitannut, mutta tuo luenta vaikuttaa olevan kovin selektiivistä.

        *

        Mutta toistetaan jälleen sinullekin. Olen kaiken aikaa sanonut ett'ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa lähestymistapaa, jokainen muokkaa omansa oman kontekstinsä raameissa ja ottaa vastuun omista valinnoistaan. Warrantitkaan eivät sovellu kaikkien toimintamoodiin.

        *

        Tuossa - 14.2.2018 22:05 - kommentissasi kommentoit siihen, joka ei sinulle ole kohdistettu.

        "Ostoksille voi lähteä, kun osakekurssi on pudonnut 30 prosenttia. Kerran kymmenessä vuodessa on 50 prosentin alennusapajat. Silloin voi lisätä ostoja. Pankkiin kannattaa lähteä lainaa anomaan, kun pudotuslukemat ovat 70 prosentissa.”"

        Hyvin ohjeistettu.

        http://www.porssisaatio.fi/en/files/2012/03/NasdaqHelsinki-yleisindeksi_31_12_2014.jpg

        OMX kävi korkeimmillaan noin 18.000:ssa.

        Tuon väitetyn mukaan, ostoja kannatti aloittaa kun oltiin tilanteessa 12600
        Kun laskeuduttiin 9000:een, lisättiin ostoja.
        Lainarahalla aloitettiin ostamaan 5400:ssa.

        Lopputulos, lainaa otettuna ja ostettujen osakkeiden keskimääräinen tuotto jäi tilaan plus miinus nolla vuosiksi.


      • LueWarrenBuffetista
        Hohhoijakkaa kirjoitti:

        "Ostoksille voi lähteä, kun osakekurssi on pudonnut 30 prosenttia. Kerran kymmenessä vuodessa on 50 prosentin alennusapajat. Silloin voi lisätä ostoja. Pankkiin kannattaa lähteä lainaa anomaan, kun pudotuslukemat ovat 70 prosentissa.”"

        Hyvin ohjeistettu.

        http://www.porssisaatio.fi/en/files/2012/03/NasdaqHelsinki-yleisindeksi_31_12_2014.jpg

        OMX kävi korkeimmillaan noin 18.000:ssa.

        Tuon väitetyn mukaan, ostoja kannatti aloittaa kun oltiin tilanteessa 12600
        Kun laskeuduttiin 9000:een, lisättiin ostoja.
        Lainarahalla aloitettiin ostamaan 5400:ssa.

        Lopputulos, lainaa otettuna ja ostettujen osakkeiden keskimääräinen tuotto jäi tilaan plus miinus nolla vuosiksi.

        "Lopputulos, lainaa otettuna ja ostettujen osakkeiden keskimääräinen tuotto jäi tilaan plus miinus nolla vuosiksi. "

        Vai lopputulos.

        Ilmeisesti tuossa koetetaan sanoa, että lopputulemaltaan pitkään holdiin investoisedessa on yhdentekevää tulevan arvonnousun kuin osinkotulon kuin riskinkin suhteen se, saako ostettua osinkoa vakaasti maksavan yrityksen x osakkeita samalla summalla, vaikkapa 50% enempi tai 50% vähempi.

        Myös tuon matalasuhdanteen flättivaiheen "keskimääräinen tuottokin", siis osinkotulo, on ilmeisesti plus miinus nolla riippumatta saako samalla summalla 50% enempi tai 50% vähempi osakkeita.

        Tilanteista riippuen, osinkotulolla kuittaa myös velkarahoituksen koron ja parhaimmillaan senkin suhteen on edelleen hieman voitolla, eli korkeampi osinko kuin sijoituslainan korko.

        Mutta tuohon - Hohhoijakkaa - voi vain todeta, että sanos muuta.


      • Hohhoijakkaa
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        "Lopputulos, lainaa otettuna ja ostettujen osakkeiden keskimääräinen tuotto jäi tilaan plus miinus nolla vuosiksi. "

        Vai lopputulos.

        Ilmeisesti tuossa koetetaan sanoa, että lopputulemaltaan pitkään holdiin investoisedessa on yhdentekevää tulevan arvonnousun kuin osinkotulon kuin riskinkin suhteen se, saako ostettua osinkoa vakaasti maksavan yrityksen x osakkeita samalla summalla, vaikkapa 50% enempi tai 50% vähempi.

        Myös tuon matalasuhdanteen flättivaiheen "keskimääräinen tuottokin", siis osinkotulo, on ilmeisesti plus miinus nolla riippumatta saako samalla summalla 50% enempi tai 50% vähempi osakkeita.

        Tilanteista riippuen, osinkotulolla kuittaa myös velkarahoituksen koron ja parhaimmillaan senkin suhteen on edelleen hieman voitolla, eli korkeampi osinko kuin sijoituslainan korko.

        Mutta tuohon - Hohhoijakkaa - voi vain todeta, että sanos muuta.

        No laske tuon antamasi ohjeistuksen mukaisesti miten käy.

        Kurssin historiatiedot on ihan julkisesti saatavilla.

        Voit huomata että ohjeistuksesi ei ole mikään yleispätevä kultakaivos.


      • LueWarrenBuffetista
        Hohhoijakkaa kirjoitti:

        No laske tuon antamasi ohjeistuksen mukaisesti miten käy.

        Kurssin historiatiedot on ihan julkisesti saatavilla.

        Voit huomata että ohjeistuksesi ei ole mikään yleispätevä kultakaivos.

        Miksi koetat riidanhaasteellisesti toistamiseen laittaa suuhuni sellaista mitä siellä ei ole, mistä tuo vääristelyvietti kumpuaa?

        En ole ohjeistanut mitään, vaan ainoastaan laittanut aineistoa ja esimerkkejä linkkkeineen esille syklisyyttä haarukoimaan ja luonnollisestikin kokonaan luettavaski, ettei revi asioita irti niiden viitekehyksistä. Miksi tämä on noin vaikeaa ymmärtää?

        Toisaalta et edes vastannut sinulle antamaani vastineeseen, joka tarkoittaa juurkin niitä ristiriitoja joita nostin esille väittämiesi suhteen.

        Vaikuttaa kuin 'ei.rakettitiedettä' olisi vaihtanut nikkiä kesken matkan, kun tuo krooninen ohiluenta, reaktiomallit ja riidanhaasteellinen esitystapa ovat niin kovin identtiset.


      • Hohhoijakkaa
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        Miksi koetat riidanhaasteellisesti toistamiseen laittaa suuhuni sellaista mitä siellä ei ole, mistä tuo vääristelyvietti kumpuaa?

        En ole ohjeistanut mitään, vaan ainoastaan laittanut aineistoa ja esimerkkejä linkkkeineen esille syklisyyttä haarukoimaan ja luonnollisestikin kokonaan luettavaski, ettei revi asioita irti niiden viitekehyksistä. Miksi tämä on noin vaikeaa ymmärtää?

        Toisaalta et edes vastannut sinulle antamaani vastineeseen, joka tarkoittaa juurkin niitä ristiriitoja joita nostin esille väittämiesi suhteen.

        Vaikuttaa kuin 'ei.rakettitiedettä' olisi vaihtanut nikkiä kesken matkan, kun tuo krooninen ohiluenta, reaktiomallit ja riidanhaasteellinen esitystapa ovat niin kovin identtiset.

        Ooolrait

        Paasaa yssisses jos et suomea kerran osaa ja noin paha miäliki o. Sä kyll tarttet meit taviksii ku muutenha kukaa ei huomaa et kuin viksu sä oikeest ootkaa. Mutt leiki ny jonku muun kaa seuraavaks, mää en jaksa tollast.

        Moroooo


      • LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        Miksi koetat riidanhaasteellisesti toistamiseen laittaa suuhuni sellaista mitä siellä ei ole, mistä tuo vääristelyvietti kumpuaa?

        En ole ohjeistanut mitään, vaan ainoastaan laittanut aineistoa ja esimerkkejä linkkkeineen esille syklisyyttä haarukoimaan ja luonnollisestikin kokonaan luettavaski, ettei revi asioita irti niiden viitekehyksistä. Miksi tämä on noin vaikeaa ymmärtää?

        Toisaalta et edes vastannut sinulle antamaani vastineeseen, joka tarkoittaa juurkin niitä ristiriitoja joita nostin esille väittämiesi suhteen.

        Vaikuttaa kuin 'ei.rakettitiedettä' olisi vaihtanut nikkiä kesken matkan, kun tuo krooninen ohiluenta, reaktiomallit ja riidanhaasteellinen esitystapa ovat niin kovin identtiset.

        Aika vaikea on seurata kertomustasi, kun entrykriteeriä kydyttäessä vastaat ykeisellä tilastotiedolla. Uudelleen asiasta kysyttäessä vastasit kertoneesi jo, ilmeisesti viitaten antamiisi tilastotietoihin sanatarkasti näin:

        "Miksi sinä(-kään) et vaivaudu lukemaan sitä mihin olet vastaanivasi? Tuohonkin olen jo vastannut, miksi et lue?"

        Luetasn me, mutta kun koko tarinaa ei ole näkyvissä, niin kysytäön täsmennystä entrykriteeristä, jolla toinen kirjoittaja laskikin vähän toteutumia jo tuossa ylempänä. Siihen vastasit kiukkuisesti, että

        "En ole ohjeistanut mitään, vaan ainoastaan laittanut aineistoa ja esimerkkejä"

        Nyt ei enää kiinnosta oletko vastannut vai et, se saa jäädä sinun omaksi salaisuudeksesi. Koska parempiakaan vaihtoehtoja ei ole esitetty, minä laitan ainakin vuoden osingot takaisin kuluvan vuoden aikana ja lisäksi jatkan kk-erien ostoa systemaattisesti.

        Aloittaja hei, tuossa yllä demonstroidaan sinun suurin riskisi, eli se, ettei aloita ollenkaan. Täydellistä ostopaikkaa ei tule, joten ikuisen odottelun sijasta kannattaa tyytyä riittävän hyvään ja ryhtyä sijoittajaksi, toki markkinan ja hajautuksen huomioonottaen.


      • LueWarrenBuffetista
        Hohhoijakkaa kirjoitti:

        Ooolrait

        Paasaa yssisses jos et suomea kerran osaa ja noin paha miäliki o. Sä kyll tarttet meit taviksii ku muutenha kukaa ei huomaa et kuin viksu sä oikeest ootkaa. Mutt leiki ny jonku muun kaa seuraavaks, mää en jaksa tollast.

        Moroooo

        ei.rakettitiedettä -> alter ego Hohhoijakkaa:lle

        Niin, tuossa edellä "perustelit" miten on yhdentekevää ostaako osakkeensa 30% tai 50% ymv. kalliimmalla vai ei. Osakkeen tuotonkin kerroit olevan sama.

        Sitten jätit toistamiseen tavoillesi uskollisena vastaamatta omaan huutoosi, vastineisiin ja loikitkin kehoittamaan katselemaan tilastoja.


      • LueWarrenBuffetista
        E220_CDI kirjoitti:

        Aika vaikea on seurata kertomustasi, kun entrykriteeriä kydyttäessä vastaat ykeisellä tilastotiedolla. Uudelleen asiasta kysyttäessä vastasit kertoneesi jo, ilmeisesti viitaten antamiisi tilastotietoihin sanatarkasti näin:

        "Miksi sinä(-kään) et vaivaudu lukemaan sitä mihin olet vastaanivasi? Tuohonkin olen jo vastannut, miksi et lue?"

        Luetasn me, mutta kun koko tarinaa ei ole näkyvissä, niin kysytäön täsmennystä entrykriteeristä, jolla toinen kirjoittaja laskikin vähän toteutumia jo tuossa ylempänä. Siihen vastasit kiukkuisesti, että

        "En ole ohjeistanut mitään, vaan ainoastaan laittanut aineistoa ja esimerkkejä"

        Nyt ei enää kiinnosta oletko vastannut vai et, se saa jäädä sinun omaksi salaisuudeksesi. Koska parempiakaan vaihtoehtoja ei ole esitetty, minä laitan ainakin vuoden osingot takaisin kuluvan vuoden aikana ja lisäksi jatkan kk-erien ostoa systemaattisesti.

        Aloittaja hei, tuossa yllä demonstroidaan sinun suurin riskisi, eli se, ettei aloita ollenkaan. Täydellistä ostopaikkaa ei tule, joten ikuisen odottelun sijasta kannattaa tyytyä riittävän hyvään ja ryhtyä sijoittajaksi, toki markkinan ja hajautuksen huomioonottaen.

        "Aika vaikea on seurata kertomustasi, kun entrykriteeriä kydyttäessä vastaat ykeisellä tilastotiedolla. "

        Lopeta jo tuo toistuva skeidan tuuppaaminen, kun sisälukutaito ja sen kontekstiin yhdistäminen vaikuttaa olevan kerrassaan selektiivistä.

        Toistaiseksi olen edelleen markkinoilla, joten hokemastasi entrystä ei voitane kohdallani edes puhua, ellei sellaiseksi halua laskea lisäsijoituksia.

        Rautalankaa. Viimeistään silloin kun veri virtaa kaduilla, indeksit raskaasti flopanneet ja markkinat jälleen ruoskivat itseään ja puhutaan taantumassa olemisesta, kysellään uuden nousukauden perään, yrittäjien ja kuluttajien luottamus depressiossa, niin tuskin aivan liian hurjan aikaisin lisäsijoituksia tekee tai salkkuaan avaava astuu kuvaan mukaan.

        Mutta yllä olevan touteumiselle en edelleenkään omaa sitä peräänkuulutettua kuulua kristallipalloa voidakseni ennustella sille päivämääriä.

        "Aloittaja hei, tuossa yllä demonstroidaan sinun suurin riskisi, eli se, ettei aloita ollenkaan."

        Katsos kun ne parjaamasi tilastot, eli syklien keskimääräinen pituus ja linkittämieni artikkelileden asiasisältö osaltaan auttaa muodostamaan käsitystä missä globaali talous on menossa, vaikka edelleen kasvaakin. Miksi tältä tulisi sulkea silmänsä?

        Siis neuvot aloittavan olla edes olla huomioimasta globaalin talouden syklisyyttä, siihen lainkaan perehtymästä ja edes yrittämättä muodostaa siitä _omaa_ arviotaan ja olla sitä edes huomioimatta sijoitussuunnitelmiensa aloittamisessa.

        Tuon perusteella teknokuplan alla oli viisasta alkaa sijoittajakisi. Samoin 2008 finanssikriisin edellä.

        Ideaalisti ajoitetut ja kannustetut entryt.

        *

        Ps. Toistetaan nyt toistamasta päästyäkin etten ole sanonut, että olisi yksi ainoa oikea lähestymistapa, sillä siihen vaikuttaa useat tekijät.

        Salkun jo omaava ja markkinoilla 'ajan tappiin' (hautaansa) saakka pysyvä voi mennä syklien läpi ja niistä piittaamatta Buffetin metodilla, jota vaikutat soveltavan, eli osingot takaisin vakavaraisiin osinkoa maksaviin yrityksiin joiden toiminnan ymmärtää ja lisäksi mahdolliset kuukasittaiset lisäykset muista tuloista. Poikkeusena mahdolliset toimialalliset tai maantieteelliset painotuksien muutokset.

        - -> Sen sijaan ole peräänkuuluttanut sitä, miten sijoittamisen aloittamisesta kiinnostunutta ei edes varoiteta talouden syklisyydestä ja siksi olen laitanut sitä käsiteleviin artikkleihin linkkejä, joista lukija sitten muodostaa sen oman käsityksensä.

        Joillekin jo pelkkä syklisyydestä puhuminnekin vaikuttaa olevan kuin kirosana, nostaa vahvat defenssit ja vakuuttelut siitä ettei sellaisia voi edes ennakoida, aistia, aavistaa, eikä millään globaalin talouden realiteeteillä analysoida.


      • LueWarrenBuffetista
        Hohhoijakkaa kirjoitti:

        Ooolrait

        Paasaa yssisses jos et suomea kerran osaa ja noin paha miäliki o. Sä kyll tarttet meit taviksii ku muutenha kukaa ei huomaa et kuin viksu sä oikeest ootkaa. Mutt leiki ny jonku muun kaa seuraavaks, mää en jaksa tollast.

        Moroooo

        "Paasaa yssisses jos et suomea kerran osaa ja noin paha miäliki o."

        Kun "Hohhoijakkaa" eli "ei.rakettitiedettä" nikin alter ego heittäytyy kömpelönä hämäysyrityksenä käyttämään pönden teini-junttimurretta, niin hän kuitenkin kokee validiksi vastakommentoijansa satunnaisiin kirjoitus- näppivirheisiin takertumisen.

        Tämäkin yhtenä itse aisan, eli vastineiden ohi sivuraiteille loikkiakseen à la argumentum ad hominem.

        Sellaistakin se märkäkorvainen ontuvan egon penikkatauti vaikuttaa saavan aikaan.

        Stadilaisittain spraakattuna, tuolla metodilla kloddi vain skytaa omaan klabiin.

        ;-)


      • Hohhoijakkaa
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        ei.rakettitiedettä -> alter ego Hohhoijakkaa:lle

        Niin, tuossa edellä "perustelit" miten on yhdentekevää ostaako osakkeensa 30% tai 50% ymv. kalliimmalla vai ei. Osakkeen tuotonkin kerroit olevan sama.

        Sitten jätit toistamiseen tavoillesi uskollisena vastaamatta omaan huutoosi, vastineisiin ja loikitkin kehoittamaan katselemaan tilastoja.

        Ei ole alter ego.

        Olen ihan eri ihminen kuin ei.rakettitiedettä.

        Terveisin Hohhoijakkaa, ihmettelen kyllä että miksi edes vaivaudun vastaamaan.


      • Hohhoijakkaa
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        "Paasaa yssisses jos et suomea kerran osaa ja noin paha miäliki o."

        Kun "Hohhoijakkaa" eli "ei.rakettitiedettä" nikin alter ego heittäytyy kömpelönä hämäysyrityksenä käyttämään pönden teini-junttimurretta, niin hän kuitenkin kokee validiksi vastakommentoijansa satunnaisiin kirjoitus- näppivirheisiin takertumisen.

        Tämäkin yhtenä itse aisan, eli vastineiden ohi sivuraiteille loikkiakseen à la argumentum ad hominem.

        Sellaistakin se märkäkorvainen ontuvan egon penikkatauti vaikuttaa saavan aikaan.

        Stadilaisittain spraakattuna, tuolla metodilla kloddi vain skytaa omaan klabiin.

        ;-)

        No vastavaan nyt vielä tähänkin.

        Ainoa mitä yritin sanoa on se että en ainakaan henkilökohtaisesti jaksa tuollaista paskanpullistelevaa vääntöä lukea.

        Asiat asiana ja mielenterveysongelmat mielenterveysongelmina, nyt sekoitat kahta asiaa keskenään ja siitä ei saa kukaan mitään tolkkua.

        Ugh, olen puhunut ja se oli viimeinen kommentti minun osaltani, ei ole tämä tyyppi kommentoinnin arvoinen.


      • LueWarrenBuffetista
        Hohhoijakkaa kirjoitti:

        No vastavaan nyt vielä tähänkin.

        Ainoa mitä yritin sanoa on se että en ainakaan henkilökohtaisesti jaksa tuollaista paskanpullistelevaa vääntöä lukea.

        Asiat asiana ja mielenterveysongelmat mielenterveysongelmina, nyt sekoitat kahta asiaa keskenään ja siitä ei saa kukaan mitään tolkkua.

        Ugh, olen puhunut ja se oli viimeinen kommentti minun osaltani, ei ole tämä tyyppi kommentoinnin arvoinen.

        "Ugh, olen puhunut ja se oli viimeinen kommentti minun osaltani, ei ole tämä tyyppi kommentoinnin arvoinen. "

        Onhan tuossa merkillinen älyllisyyden logiikka.

        Ensin nostetaan esille väittämä ja sitten jätetään vastaamatta omaan huutoonsa, saamaansa vastineeseen, ajellaan sivuraiteille, sekä vielä boonuksena argumlentum ad hominemia peliin pönden teini-junttimurteineen ja lopuksi pakeneminen takaviistoon. Hieno mentaliteetti.

        *

        The Väittämä

        Tuossa edellä "perustelit" miten on aivan yhdentekevää ostaako samalla summalla (vaikkapa 10 000 eurolla) osakkeita x, joko 30% tai 50% ymv. kalliimmalla vai ei.

        Osakkeen tuotonkin kerroit olevan sama.


        *

        Kaiken tämän perustella yhdestä asiasta olen toki samaa mieltä ... tuo takaviistoon siityminen.

        Stadilaisittain spraakattuna, tuolla metodilla kloddi vain skytaa omaan klabiin.


      • LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        "Aika vaikea on seurata kertomustasi, kun entrykriteeriä kydyttäessä vastaat ykeisellä tilastotiedolla. "

        Lopeta jo tuo toistuva skeidan tuuppaaminen, kun sisälukutaito ja sen kontekstiin yhdistäminen vaikuttaa olevan kerrassaan selektiivistä.

        Toistaiseksi olen edelleen markkinoilla, joten hokemastasi entrystä ei voitane kohdallani edes puhua, ellei sellaiseksi halua laskea lisäsijoituksia.

        Rautalankaa. Viimeistään silloin kun veri virtaa kaduilla, indeksit raskaasti flopanneet ja markkinat jälleen ruoskivat itseään ja puhutaan taantumassa olemisesta, kysellään uuden nousukauden perään, yrittäjien ja kuluttajien luottamus depressiossa, niin tuskin aivan liian hurjan aikaisin lisäsijoituksia tekee tai salkkuaan avaava astuu kuvaan mukaan.

        Mutta yllä olevan touteumiselle en edelleenkään omaa sitä peräänkuulutettua kuulua kristallipalloa voidakseni ennustella sille päivämääriä.

        "Aloittaja hei, tuossa yllä demonstroidaan sinun suurin riskisi, eli se, ettei aloita ollenkaan."

        Katsos kun ne parjaamasi tilastot, eli syklien keskimääräinen pituus ja linkittämieni artikkelileden asiasisältö osaltaan auttaa muodostamaan käsitystä missä globaali talous on menossa, vaikka edelleen kasvaakin. Miksi tältä tulisi sulkea silmänsä?

        Siis neuvot aloittavan olla edes olla huomioimasta globaalin talouden syklisyyttä, siihen lainkaan perehtymästä ja edes yrittämättä muodostaa siitä _omaa_ arviotaan ja olla sitä edes huomioimatta sijoitussuunnitelmiensa aloittamisessa.

        Tuon perusteella teknokuplan alla oli viisasta alkaa sijoittajakisi. Samoin 2008 finanssikriisin edellä.

        Ideaalisti ajoitetut ja kannustetut entryt.

        *

        Ps. Toistetaan nyt toistamasta päästyäkin etten ole sanonut, että olisi yksi ainoa oikea lähestymistapa, sillä siihen vaikuttaa useat tekijät.

        Salkun jo omaava ja markkinoilla 'ajan tappiin' (hautaansa) saakka pysyvä voi mennä syklien läpi ja niistä piittaamatta Buffetin metodilla, jota vaikutat soveltavan, eli osingot takaisin vakavaraisiin osinkoa maksaviin yrityksiin joiden toiminnan ymmärtää ja lisäksi mahdolliset kuukasittaiset lisäykset muista tuloista. Poikkeusena mahdolliset toimialalliset tai maantieteelliset painotuksien muutokset.

        - -> Sen sijaan ole peräänkuuluttanut sitä, miten sijoittamisen aloittamisesta kiinnostunutta ei edes varoiteta talouden syklisyydestä ja siksi olen laitanut sitä käsiteleviin artikkleihin linkkejä, joista lukija sitten muodostaa sen oman käsityksensä.

        Joillekin jo pelkkä syklisyydestä puhuminnekin vaikuttaa olevan kuin kirosana, nostaa vahvat defenssit ja vakuuttelut siitä ettei sellaisia voi edes ennakoida, aistia, aavistaa, eikä millään globaalin talouden realiteeteillä analysoida.

        " Viimeistään silloin kun veri virtaa kaduilla, indeksit raskaasti flopanneet ja markkinat jälleen ruoskivat itseään ja puhutaan taantumassa olemisesta, kysellään uuden nousukauden perään, yrittäjien ja kuluttajien luottamus depressiossa, niin tuskin aivan liian hurjan aikaisin lisäsijoituksia tekee tai salkkuaan avaava astuu kuvaan mukaan."

        Juuri näin. Täydellinen ostopaikka on helppo tunnistaa sitten kun se tulee kohdalle.

        Kysymys onkin aloittajan kannalta siitä, milloin se varmasti hyvä ostopaikka tulee kohdalle, ja kannattaako sitä jäädä odottamaan? "


      • Ei.rakettitiedettä
        LueWarrenBuffetista kirjoitti:

        Kuuleppas nappikauppaa käyvä poikanen. Mitä sinä ylipäätään teet _keskustelufoorumilla_ kun systemaattisesti .... loikit kokonaan kaikkien saamiesi vastineiden ja niiden itse asiasisällön ohitse niihin edes perehtymättä ... ja tyydyt noihin nolla-arvon yksisuuntaisiin ja karikatyrisen nyansittömiin saman hokemisiin?

        Miksi loikit suoraan kaikkien saamiesi vastineiden ohitse?

        Onhan se nyt erityisen merkillistä kun sijoittamisesta kiinnostuneella hekilöllä ei ole edes alkeellisinta älyllistä uteliasutta perehtyäkseen tutkimaan globaaliin talouteen vaikuttaviin tekijöihin.

        Sijoittamisessa kaikki on sijoituspäätöksiensä itselleen perustellista perustelemista ja tulevan ennakointia, vaikka ideaaliin ajoitukseen osuu vain tuurilla.

        Jenkkiosakkeiden kalliista hinnasta, selkeästi kasvaneesta riskistä ja jopa yliarvostuksestakin on jo jonkin aikaa saanut lukea analyysejä valideine perusteluineen, mutta miksipä niihinkään perehtyä ja ei muuta kuin Jenkki-indekseihin sijoittamisen suositteluita juuri markkinoille tuleville aloittelevillekin.

        Alla olevan analytikon mukaan olemme nyt jo menneet yli normaalin suhdannejakson pituuden, joka sekin kertoo miten riskiä alkaa olla enempi kuin kasvuodotetta, siitäkin huolimatta, että kasvu edelleen jatkuu.

        Mutta tämäkin tulee sivuuttaa, sulkea siltä silmänsä ja olla edes sitä huomioimatta sijoituksiensa riskianalyysissään.

        #

        01.06.2015

        * Analyytikko Hannu Angervuo sanoo ykskantaan, että osakekurssien huippu ei ole vielä käsillä. Lue, mitkä ovat hänen pettämättömät mittarinsa ajankohdan ennakoimisessa.

        * Suhdanteet ovat keskimäärin kestäneet 40–55 kuukautta. Amerikkalaisten suurimpien yhtiöiden SP 500-indeksi käväisi finanssikriisissä pirunluvussa 666, mutta nyt nousua on jatkunut kuusi vuotta ja indeksi näyttää lukemaa 2 100.

        * – Jos katsotaan Suomen HEX-Portfolio-indeksin kurssikehitystä vuoden 2012 syksystä, nousua on jatkunut 30 kuukautta. Vielä 10–15 kuukautta, niin olemme suhdannejakson normaalissa pituudessa, sanoo Angervuo

        - http://www.porssisaatio.fi/blog/2015/06/01/puheet-porssikuplasta-vahvasti-liioiteltuja/

        .

        Minä olen sijoittanut osakkeisiin silloin kun sinä vielä kastelit kapaloitasi. Olet naurattava pelle jolla ei ole käytöstapoja. Teinipojan tasolle jäänyt, säälittävää.


      • katsohan.peiliin
        Ei.rakettitiedettä kirjoitti:

        Minä olen sijoittanut osakkeisiin silloin kun sinä vielä kastelit kapaloitasi. Olet naurattava pelle jolla ei ole käytöstapoja. Teinipojan tasolle jäänyt, säälittävää.

        Tuntemattomien solvaaminenko nettikeskusteluissa sitten kuuluu hyviin käytöstapoihin? Ja anonyyminä luonnollisesti. Säälittävää todellakin, ilm. aikuiselta(?) ihmiseltä.


    • luottomennyt

      Siinä se onkin pulma. Täällä kokemusta muun muassa Nokiaan sijoittamisesta pankkien ja analyytikoiden ennusteita peesaten noin kysyjän kokoisella summalla. No siinähän kävi kuten pahat kielet kertovatkin, eli osakkeen hinta tippui noin neljäsosaan hankintahinnasta. On siinä polla kovilla kun katselee 75 tonnin miinus merkkiä salkussa!.
      Mitä opimme tästä?, pörssissä mikään ei ole varmaa. Mitä tapahtui esim. Orionille?, kurssi oli kai lähellä 60 vielä kesällä.. siinäkin olisi tehokkaasti saanut sadasta tonnista yli puolet haihtumaan n. puolessa vuodessa.
      No näistä tuli selvittyä lisää ostamalla ja tiukasti pitämällä sekä onnella (Nokia puhelinten kauppa) kutakuinkin kuivn jaloin. Nyt vetäydytty pörssistä lähes kokonaan, takaisin ehkä sitten jos tulee kunnon rominat, tarkoittaa udeiden kymmenien % alamäen jälkeen vasta. Päiväkaupoilla pääsee helposti rahoistaan..

    • Tuurillamillitkotiin

      Sattumalta sain vuosi sitten pari milliä. 100k€/kk vauhtia olen sijoittanut osakkeisiin. Parhaimmillaan olin 110k€ plussalla ,nyt jotain 65k€.
      Ajallinen ja toimiala hajautus. Pääosin kotimaisia osakkeita.
      Ennestään oli kiinteistöjä ja asunto-osakkeita.

    • EetosArkko

      Osta suomalaisia "suurien" firmojen osakkaita, ajallisesti hajauttaen neljän vuoden aikana:

      Sampo Plc A
      Kesko Corporation B
      Neste Oil Corporation
      Elisa Corporation
      Orion Corporation B
      UPM-Kymmene Corporation
      KONE Corporation
      Tieto Corporation
      Nokian Tyres Plc
      Fortum Corporation
      Nordea Bank AB (publ) FDR
      Wärtsilä Corporation

      Noi kun ostat yksi kerrallaan, 4kk välein, aina laittaen 8000€ kerralla niin saat huipputuoton pienellä riskillä seuraavan 10 - 15 vuoden aikajanalla.

      • Tuurillamillitkotiin

        Suurinpiirtein samat löytyy salkusta. Ostan 10-20k€ eriä. Ykdenkäämn painoarvo ei ole yli 13%,
        Eilen ostin Finnairia pari erää.


      • Tietotoimisto7

        Kurssit nousseet lähes kymmenen vuotta putkeen, joten on todennäköisempää että ne tulevan seuraavan 10-15 vuoden aikana alas kuin että jatkavat edelleen nousuaan. Varsinkin jos korot nousevat, siirtävät suursijoittajat miljardeja korkoihin, jolloin osakekurssit laskevat vääjäämättä kysynnän ja tarjonnan lain vuoksi.


      • uyguy
        Tietotoimisto7 kirjoitti:

        Kurssit nousseet lähes kymmenen vuotta putkeen, joten on todennäköisempää että ne tulevan seuraavan 10-15 vuoden aikana alas kuin että jatkavat edelleen nousuaan. Varsinkin jos korot nousevat, siirtävät suursijoittajat miljardeja korkoihin, jolloin osakekurssit laskevat vääjäämättä kysynnän ja tarjonnan lain vuoksi.

        Unohdit sen, että seuraavan 10 - 15 vuoden aikana maksetaan myös osinkoja.


      • korot.vaikutt.kaikkeen

        Kyllähän osinkoja maksellaan jos yhtiöiden tulokset sen sallivat.
        Mutta sehän ei poista eikä estä mahdollista kurssilaskua, eivätkä hyvätkään osingot korvaa ylihintaan ostetun osakkeen reilua arvonlaskua.
        Mitenkään nyt ennustelematta kurssilaskua tai sen aikataulua.


      • korot.vaikutt.kaikkeen kirjoitti:

        Kyllähän osinkoja maksellaan jos yhtiöiden tulokset sen sallivat.
        Mutta sehän ei poista eikä estä mahdollista kurssilaskua, eivätkä hyvätkään osingot korvaa ylihintaan ostetun osakkeen reilua arvonlaskua.
        Mitenkään nyt ennustelematta kurssilaskua tai sen aikataulua.

        Eihän kyse olekaan siitä, tuleeko romahdusta.

        Kyse on siitä, milloin on kannattava aika myydä, kun myynnistä nyt seuraa 2-numeroisen prosenttiluvun henkilökohtainen romahdus verojen ja menetettyjen osinkojen vuoksi?


      • koulusiivooja
        korot.vaikutt.kaikkeen kirjoitti:

        Kyllähän osinkoja maksellaan jos yhtiöiden tulokset sen sallivat.
        Mutta sehän ei poista eikä estä mahdollista kurssilaskua, eivätkä hyvätkään osingot korvaa ylihintaan ostetun osakkeen reilua arvonlaskua.
        Mitenkään nyt ennustelematta kurssilaskua tai sen aikataulua.

        Väität ettei osingot korvaa vaikkapa 50% kurssilaskua 15 vuoden aikana?

        Kun vuosittain maksetaan keskimäärin 4% osinkoa, ja kun se kerrotaan 15 vuodella, saadaan 60%.


      • korot.vaikutt.kaikkeen
        E220_CDI kirjoitti:

        Eihän kyse olekaan siitä, tuleeko romahdusta.

        Kyse on siitä, milloin on kannattava aika myydä, kun myynnistä nyt seuraa 2-numeroisen prosenttiluvun henkilökohtainen romahdus verojen ja menetettyjen osinkojen vuoksi?

        Taisin ymmärtää jotain väärin, ostamisesta tällä kurssitasolla luulin olevan puhe.
        Myymään en ole aikonyt itsekään ryhtyä (ne piensijoittajan verot tosiaankin).

        Ja kyllä, hyvä yhtiö maksaa osinkoa sykleistä riippumatta, parhaat jopa jatkuvasti nousevaa, mutta esim. mainittu 15 vuotta on pitkä aika tienata osingoilla takaisin ylihintaista ostoa. Hyväkään yhtiö ei ole aina hintansa väärti, ostohinta ratkaisee.

        Kyllähän ajoittaminen on vaikea laji, yhtä vaikea kuin osakepoimintakin, mutta kyllä kai ihan yleinen konsensus juuri tällä hetkellä arvioi kurssien olevan kohtuullisen korkeat.
        Kertapamauksella en siis nyt henk-koht ostaisi isoilla summilla mitään. Pienillä ehkä.


      • korot.vaikutt.kaikkeen kirjoitti:

        Taisin ymmärtää jotain väärin, ostamisesta tällä kurssitasolla luulin olevan puhe.
        Myymään en ole aikonyt itsekään ryhtyä (ne piensijoittajan verot tosiaankin).

        Ja kyllä, hyvä yhtiö maksaa osinkoa sykleistä riippumatta, parhaat jopa jatkuvasti nousevaa, mutta esim. mainittu 15 vuotta on pitkä aika tienata osingoilla takaisin ylihintaista ostoa. Hyväkään yhtiö ei ole aina hintansa väärti, ostohinta ratkaisee.

        Kyllähän ajoittaminen on vaikea laji, yhtä vaikea kuin osakepoimintakin, mutta kyllä kai ihan yleinen konsensus juuri tällä hetkellä arvioi kurssien olevan kohtuullisen korkeat.
        Kertapamauksella en siis nyt henk-koht ostaisi isoilla summilla mitään. Pienillä ehkä.

        Kiitokset muistutuksesta! Minulla jäi levy päälle rommareiden kanssa väitellessä, joten eksyin aiheesta.

        Itsekin ehdin jo toisaalla muistuttaa, ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa, vaan jatkotoimet riippuvat nykytilanteesta ja tavoitteista. Silti jäin vääntämään omasta näkökulmastani vaikka aloittaja kysyy ihan muuta.


      • koulusiivooja kirjoitti:

        Väität ettei osingot korvaa vaikkapa 50% kurssilaskua 15 vuoden aikana?

        Kun vuosittain maksetaan keskimäärin 4% osinkoa, ja kun se kerrotaan 15 vuodella, saadaan 60%.

        50% romahduksen 15 vuodessa korjaavassa 4% osingossa on laskuvirheen lisäksi pari äärimmäisen harvinaista oletusta.

        Jos arvon lisäksi myös osingot puolittuvat, ja markkinan, tai ainakin oman salkun arvon kehitys pysähtyy nollaan, silloin rommin jälkeen 4% osingot palauttavat 15 vuodessa salkun 90% alkuarvosta. Tasoissa, tai ihan tarkalleen 1% voitolla ollaan 18 vuoden kuluttua.

        Jos taas muut muuttujat pysyvät samana, mutta absoluuttinen euromääräinen osinko ei laskekaan (mikä on yleensä lähempänä totuutta), silloin romahdus nostaa oman osinkoprosentin 8%, jonka turvin nokka on pinnalla 9 vuoden jälkeen.

        Nikkei-indeksi teki vähän tuon tyylisen syväkyykyn 28 vuotta sitten, eikä ole siitä vieläkään toipunut. Silti äärimmäisen epäedullinen markkinoille tulokin kääntyy lopulta voitoksi, kunhan aikaa on riittävästi. Syy on siinä, että hieman liioiteltuna arvoindeksikäyrä seilaa vaakasuorassa putkessa suhdanteiden mukana nousten ja laskien, mutta korkoa korolle ilmiö vääntää osingot takaisin sijoittavan kasvuindeksin kohti oikeaa yläkulmaa nouseviksi portaiksi.


      • Telakkahitsari
        E220_CDI kirjoitti:

        50% romahduksen 15 vuodessa korjaavassa 4% osingossa on laskuvirheen lisäksi pari äärimmäisen harvinaista oletusta.

        Jos arvon lisäksi myös osingot puolittuvat, ja markkinan, tai ainakin oman salkun arvon kehitys pysähtyy nollaan, silloin rommin jälkeen 4% osingot palauttavat 15 vuodessa salkun 90% alkuarvosta. Tasoissa, tai ihan tarkalleen 1% voitolla ollaan 18 vuoden kuluttua.

        Jos taas muut muuttujat pysyvät samana, mutta absoluuttinen euromääräinen osinko ei laskekaan (mikä on yleensä lähempänä totuutta), silloin romahdus nostaa oman osinkoprosentin 8%, jonka turvin nokka on pinnalla 9 vuoden jälkeen.

        Nikkei-indeksi teki vähän tuon tyylisen syväkyykyn 28 vuotta sitten, eikä ole siitä vieläkään toipunut. Silti äärimmäisen epäedullinen markkinoille tulokin kääntyy lopulta voitoksi, kunhan aikaa on riittävästi. Syy on siinä, että hieman liioiteltuna arvoindeksikäyrä seilaa vaakasuorassa putkessa suhdanteiden mukana nousten ja laskien, mutta korkoa korolle ilmiö vääntää osingot takaisin sijoittavan kasvuindeksin kohti oikeaa yläkulmaa nouseviksi portaiksi.

        No eikö toi nyt ollut ihan riittävän hyvä estimaatio kun itse sait aikaväliksi 9 - 18 vuotta ja kaveri kirjoitti että 15.

        Väärin sammutettu sano palokunta.


      • Telakkahitsari kirjoitti:

        No eikö toi nyt ollut ihan riittävän hyvä estimaatio kun itse sait aikaväliksi 9 - 18 vuotta ja kaveri kirjoitti että 15.

        Väärin sammutettu sano palokunta.

        Prosenttilaskun virheitä olennaisempi havainto olisikin, että osakkeen arvon kyykätessä arvostustason alentuessa suhdanteiden vuoksi, saman osakkeen osinko kyykkää paljon vähemmän, jos ollenkaan.


    • Hallaahon.äänestäjä

      Torstaina 8.2. tuli aivan lopussa paniikki, dow putosi yli 1000 ja sp500 yli 100

      • sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf

        Ja huomenna sataa lunta.

        Liittyy aiheeseen yhtä paljon.


      • Hallaahon.äänestäjä

        aiotko panna rahat kiinni
        a) jos kurssit heluvat
        b) jos huomenna sataa lunta

        kumpi liittyy otsikkoon

        mihin rahat kiinni?

        Nimittäin lumi sataa maassa kun taas kurssit lentävät lähellä aurinkoa
        jolloin siivet saattavat sulaa


      • sdfsdfsdfsdfsdfsdfsdf
        Hallaahon.äänestäjä kirjoitti:

        aiotko panna rahat kiinni
        a) jos kurssit heluvat
        b) jos huomenna sataa lunta

        kumpi liittyy otsikkoon

        mihin rahat kiinni?

        Nimittäin lumi sataa maassa kun taas kurssit lentävät lähellä aurinkoa
        jolloin siivet saattavat sulaa

        Otsikko voi olla vaikka Lada1200L mutta aiheena on jonkun aloittelijan sijoitusvinkit.

        Siihen jollakin jenkkien paniikilla ei ole mitään merkitystä.


    • eetu.h

      Muista ettei ikinä pidä sijoittaa koko omaisuuttaan kerralla. Jos sinulla on 100k€ joutorahaa, niin ainakin 1/5 eli 20k€ kannattaa jättää helposti saataville, jotta sillä voi jatkossa tankkailla lisää jos tarve vaatii.

    • vinkki545

      Laita 10k jokaiseen superrahastoihin ja sitten 10k kolmeen eri ETF:ään, USA, Eurooppa, kehittyvät. Säästä loput pahan päivän varalle.

    • HarriMäkelä

      Osta pieniä käänneyhtiöitä. Poimi listalta muutama Tulikiven kaltainen yhtiö ja vältä Valoen kaltaisia yhtiöitä. Ihmettelen sitä, miten Valoen markkina-arvo on puolet suurempi kuin Tulikiven. Markkina tulee korjaamaan tämänkin hinnoitteluvirheen.

      Tulikiven tuoreimman neljänneksen liikevaihto oli 8,6 miljoonaa, liiketulos 0,0 miljoonaa ja kauden tulos -0,2 miljoonaa. Tulevaisuuden näkymät: Vuoden 2018 liikevaihdon arvioidaan kasvavan, ja liiketuloksen arvioidaan olevan voitollinen.

      Valoen tuoreimman neljänneksen liikevaihto oli 0,2 miljoonaa, liiketulos -0,6 miljoonaa ja kauden tulos -1,2 miljoonaa.

      Pörssilistan markkina-arvoltaan pienimmät
      14 Endomines 28,9
      13 Componenta 26,6 (saneerauksessa)
      12 Honkarakenne 24,3
      11 Yleiselektroniikka 24,0
      10 Uutechnic Group 21,2
      9 QPR Software 20,7
      8 Aspocomp Group 16,3
      7 Kesla 14,9
      6 Valoe 14,6
      5 Trainers' House 11,2 (saneerauksessa)
      4 Wulff Yhtiot 11,0
      3 Tulikivi 10,2
      2 Tecnotree 9,8 (saneerauksessa)
      1 Soprano 8,9

      • TerkkujaKaikille

        Riski aivan tajuton, mutta muuten kiva idea


      • Isojayhtiöitäsalkkuun

        Pienet yhtiöt liikku huonosti pörssissä. Päivävaihdot on pieniä. Eilen iltapäivällä jopa kauppalehti hehkutti miten Robit nousee pörsissä. Joku oli ostanut ylihintaa Robitia 33k€:lla. Olisko ollut joku vedätys ?
        Samoin Consti viime viikolla (pe ?) oli nousukärjessä jonkun pikkuveivauksen ansiota.
        Pikkuyhtiöt on alttiita manipulaatiolle ja niistä on vaikea päästä eroon kun myyntimäärät on pieniä.


    • viisasraha

      Pienillä yhtiöillä on paljon vaihtoa silloin, kun esim. tulosparannuksesta kerrotaan. Tuolloin osake saattaa nousta jopa 50-100 %. Vain pienyhtiöillä piensijoittajan on mahdollista rikastua. Esim. KONE on noussut kolmessa vuodessa vain 8,02%, eli 2,7 % vuodessa. Isoilla yrityksillä ei piensijoittaja valitettavasti voi rikastua.

      • isot-yhtiöt-isot-nousut

        Miten esimerkiksi Neste? Tai Outokumpu? Tai Finnair?

        Lukemattomia isojenkin yhtiöiden nousuja löytyy, joissa mukana olemalla on päässyt vaurastumaan.


      • Millään osakkeilla ei voi äkkirikastua ilman suurta riskiä.

        Pikkurahoilla voisi kokeilla vedätyksiä, jos olisi pelimies. Mutta kun en ole, sijoitan vain yrityksiin, joiden uskon hyvällä todennäköisyydellä tuottavan kohtuullista korkoa korolle.

        Tässä on vähän sama profilointi kuin asiantuntijavedonlyönnissä. Jotkut hakevat suuria kertoimia, mutta silloin kun vielä asiantuntijapelejä pelasin, minä hain oikeassa olemisen tuomaa voittoa.


      • isot-yhtiöt-isot-nousut kirjoitti:

        Miten esimerkiksi Neste? Tai Outokumpu? Tai Finnair?

        Lukemattomia isojenkin yhtiöiden nousuja löytyy, joissa mukana olemalla on päässyt vaurastumaan.

        Sammon osake tällä vuosituhannella osingot takaisin sijoitettuna antanut 3751% tuoton, eli yli 38-kertaistunut alle 20 vuodessa.

        Mihin tuo ei riitä?


      • Miljooooooniiiiia

        Tämä menee jo kehumisen puolelle.
        Paras tuotto meikäläisellä on n. 240 000%, nettona, sijoitusaika 6v, alkupääoma 2500€.
        Joku fiksumpi voi päätellä mistä oli kysymys.


      • Miljooooooniiiiia kirjoitti:

        Tämä menee jo kehumisen puolelle.
        Paras tuotto meikäläisellä on n. 240 000%, nettona, sijoitusaika 6v, alkupääoma 2500€.
        Joku fiksumpi voi päätellä mistä oli kysymys.

        Hyvin vedetty. Mutta sijoituskohteena oli silti yhtiö, jota en uskaltaisi tunnuslukujen valossa ostaa lainkaan.

        Sijoittajan eri elämänvaiheissa tuollainen on silti hyvä löytö, vaikka en itse uskalla enää moisia edes hakea.

        Paljonko saat koko salkun tuottoprosentiksi keskimäärin samalla ajalla? Jos pystyt toistamaan saman ilmiön edes kohtalaisella onnistumisprosentilla, silloin pitkän ajan keskituottosi per annum ylittää oman vaatimattoman mutta ikiholdarille realistisen 13 - 14% vuosituoton. Seassa on parempia ja huonompia vuosia, mutta keskituotto rullaavalla 5 vuoden periodilla on pysynyt tuossa jo vuosia.


      • riskipeliä123
        Miljooooooniiiiia kirjoitti:

        Tämä menee jo kehumisen puolelle.
        Paras tuotto meikäläisellä on n. 240 000%, nettona, sijoitusaika 6v, alkupääoma 2500€.
        Joku fiksumpi voi päätellä mistä oli kysymys.

        Ei kai mikään muu asia maailmassa ole noussut noin paljoa kuin Bitcoin tai muut olemattomat rahat?


      • Miljooooooniiiiiaa

        Oma yritys voi nousta ja minulla nousi. Lopussa exit eli myin yhtiön pääomasijoittajille. 2500e oli yrityksen pääoma, se minimi.
        Myönnettäköön että matkan varrella oli lainarahaa avittamassa.


      • riskipeliä123

        Huhhuh. En olisi koskaan uskonut että kuukausipalkalla pystyy tekemään miljoonia. No, joku osaa nuo hommat. Itsellä ei olisi harmainta aavistusta mitä pitäisi tehdä jos saman meinaa toistaa.


      • riskipeliä123 kirjoitti:

        Huhhuh. En olisi koskaan uskonut että kuukausipalkalla pystyy tekemään miljoonia. No, joku osaa nuo hommat. Itsellä ei olisi harmainta aavistusta mitä pitäisi tehdä jos saman meinaa toistaa.

        600 € kuukaudessa S&P500 indeksiin 40 vuoden työuran ajan?

        Vaatii toki kohtuullisen palkan, mutta aika moni maksaa tuon verran asuntolainas vuosikymmenet.

        Toinen vaihtoehto Nordnet blogin Martin Paasin laskelma lapsilisillä miljonääriksi, jolloin naurettava pääola riittää, kun aikajänne painuu yli 60 vuoden.


      • korot.vaikutt.kaikkeen
        E220_CDI kirjoitti:

        600 € kuukaudessa S&P500 indeksiin 40 vuoden työuran ajan?

        Vaatii toki kohtuullisen palkan, mutta aika moni maksaa tuon verran asuntolainas vuosikymmenet.

        Toinen vaihtoehto Nordnet blogin Martin Paasin laskelma lapsilisillä miljonääriksi, jolloin naurettava pääola riittää, kun aikajänne painuu yli 60 vuoden.

        Juuri näin. Säästämällä ts. jättämällä kuluttamisen vähemmälle ja sijoittamalla säästöt on pystynyt vaurastumaan - toistaiseksi kohtuullisen hyvinkin. Tulevastahan emme tiedä.

        Kenenköhän etu on kannustaa kansalaisia ostamaan varsin hintavia asuntoja?
        Aiheen pohdinta menee niin paljon salaliittoteoretisoinnin ja maailmantuskan väliseen hetteikköön, että on parempi olla yrittämättäkään sen suon ylittämistä (niin että heilahtaa).

        Toivottavasti koulumaailmassa annetaan nuorille nykyään jo parempia eväitä talouden ja varsinkin sijoittamisen perusteisiin kuin muutama vuosikymmen sitten.
        Vaihtoehtoisten polkujen valitseminen perinteisen elämänpolun sijaan (koulu-opiskelu-palkkatyö-perhe-asuntovelka-autovelka-mökkivelka-jne.jne.kuluttaminen) ei tosin taida olla verovaroista elävän päättäjäeliitin mieleen - koska "hyvinvointiyhteiskunta".

        Nykynuoriso vaikuttaa kylläkin sen verran fiksulta ja rohkealta (tai ainakin osa, hehe), että he uskaltavat tehdä niinkuin itsestä järkevimmältä tuntuu, eikä toisten odotusten mukaan.
        Jää nähtäväksi jääkö tänne raukoille rajoille montakaan fiksua nuorta pitämään järjestelmää pystyssä...


      • korot.vaikutt.kaikkeen kirjoitti:

        Juuri näin. Säästämällä ts. jättämällä kuluttamisen vähemmälle ja sijoittamalla säästöt on pystynyt vaurastumaan - toistaiseksi kohtuullisen hyvinkin. Tulevastahan emme tiedä.

        Kenenköhän etu on kannustaa kansalaisia ostamaan varsin hintavia asuntoja?
        Aiheen pohdinta menee niin paljon salaliittoteoretisoinnin ja maailmantuskan väliseen hetteikköön, että on parempi olla yrittämättäkään sen suon ylittämistä (niin että heilahtaa).

        Toivottavasti koulumaailmassa annetaan nuorille nykyään jo parempia eväitä talouden ja varsinkin sijoittamisen perusteisiin kuin muutama vuosikymmen sitten.
        Vaihtoehtoisten polkujen valitseminen perinteisen elämänpolun sijaan (koulu-opiskelu-palkkatyö-perhe-asuntovelka-autovelka-mökkivelka-jne.jne.kuluttaminen) ei tosin taida olla verovaroista elävän päättäjäeliitin mieleen - koska "hyvinvointiyhteiskunta".

        Nykynuoriso vaikuttaa kylläkin sen verran fiksulta ja rohkealta (tai ainakin osa, hehe), että he uskaltavat tehdä niinkuin itsestä järkevimmältä tuntuu, eikä toisten odotusten mukaan.
        Jää nähtäväksi jääkö tänne raukoille rajoille montakaan fiksua nuorta pitämään järjestelmää pystyssä...

        "Toivottavasti koulumaailmassa annetaan nuorille nykyään jo parempia eväitä talouden ja varsinkin sijoittamisen perusteisiin kuin muutama vuosikymmen sitten. "

        1.


    • Viisasraha

      Näin tilanne eteni Honkarakenteen kanssa:

      27-10-2016 osavuosikatsaus 1.1.–30.9.2016. Kerrottiin kovenanteista. Osakekurssi 1,34 euroa.
      03-11-2016 Sistema Finance A.S. ilmoitti tekevänsä ostotarjouksen Honkarakenteen osakkeista 1,50 euroa kappale. Osakekurssi 1,73 euroon.
      03-03-2017 Honkarakenne suuntasi 1,5 miljoonalla eurolla (1,5 euroa kappaleelta) osakkeita entiselle hallituksen puheenjohtajalleen. Osakekurssi 2,81 euroon.
      13-02-2018 Osakekurssi 3,92 euroa.

      Honkarakennetta kannatti ostaa 27.10.2016, kun kovenanteista kerrottiin. Tänään nuo ostetut osakkeet ovat 192 prosenttia korkeammalla. Tuhannen euron sijoitus muuttui kolmeksi tuhanneksi euroksi vähän yli vuodessa. Nyt vastaava tilanne on tarjolla Tulikivessä.

      • NappiaNaamaan

        nojoo

        sijoitappa tuohon miljoona ja koeta myydä, huomaat että kurssi "elää" jonninverran kun miljoonan edestä tulee osakkeita myyntiin


    • Opastaja100

      Turkisala on hyvin syklinen ala ja silloin kun pyyhkii hyvin, niin alueilla jossa turkistuotantoa on, niin tuottajat heiluvat ko. paikkauntien eniten ansaitsijoiden joukossa. Samaan aikaan nousee myös entinen turkistuottajat oy, eli nykyinen Saga Furs. Kurssi on nyt noin 14,50€ ja viisi vuotta sitten huiput oli 49,48€. Eli all in Saga Furs:iin ja peukut pystyyn, että turkisala lähtee taas lentoon nousukauden siivittämänä ja vaikka ei pottia triplaisi, eikä edes tuplaisi, niin Saga Furs on hyvä osingon maksaja, viimeisin osinko 6,83%. Kaiken kukkuraksi avainluvut P/E, P/S ja P/B kohdallaan.

      • megatrendi.vastaan

        Saga Furs arvelluttaa mahdollisen maailmanlaajuisen turkisvastaisuuden lisääntymisen takia.
        Viime vuonna esim. Gucci ilmoitti luopuvansa kokonaan turkiksien käytöstä ja jo aiemmin Armani, Boss jne ovat tehneet saman päätöksen.

        Vaikka kiinalaiset ja venäläiset eivät vielä nyt olisikaan niin turkisvastaisia kuin länsimaalaiset kuluttajat, niin em. erittäin tunnettujen brändien päätökset muodin edelläkävijöinä eivät voi olla vaikuttamatta kulutuskäyttäytymiseen heilläkin.
        Varsinkin juuri kiinalaiset ja venäläisethän ovat hyvin bränditietoisia.


    • Ten_Packer

      Tulikiven talkkiesiintymän arvo ehkä hyvänä aikana luokkaa 20 miljoonaa, joku tarjonnut nyt esim. 2-4 milliä haarukassa ja Vauhkoset ei sillä halua luopua, kun ei ole pakko.
      Palkkajohtaja olis myyny heti.

      Tulikiven arvo nyt 10 miljoonaa. Rahanteon paikka.

    • pappa_vaan

      Nyt...........pidä pankissa.

    • Ossi_Tiihonen

      Honkarakenteelta erinomaisen luvut. Se tulee nousemaan tänään. Honkarakenteen toimitusjohtaja (Marko Saarelainen) on ostanut itsensä Tulikiven suurimpien omistajien listalle. Hän tuntee erinomaisesti Tulikiven potentiaalin, joten nyt kannattaa seurata Saarelaista ja ostaa Tulikiven osaketta.

      • Asia.selvä

        Kaikki rahat Tulikiveen!


      • missä.markkinat

        Omakotirakentaminen on vähentynyt eikä sen noususta ole toistaiseksi kai merkkejä.
        Mökkirakentamisen määristä ei ole aavistustakaan, mutta ainakin käytettyjen mökkien kauppamääräthän ovat olleet laskussa, joten mökkeilyn suosio lienee yleisesti laskussa.

        Joten mihin niitä tulisijoja myydään jossei uudisrakentaminen ala pikkuhiljaa lisääntyä?
        Vai viekö Tulikivi ulkomaille valtaosan tuotannostaan?


      • Hohhoijakkaa

        Varmat vinkit suomi24:tä

        Klo 14.30:

        Honkarakenne B -2.08%


    • Risto_Pentti

      Eilen jenkeissä noustiin vahvasti. Tänään noustaan Suomessakin vahvasti. Pienet käänneyhtiöt nousevat aina voimakkaimmin, joten aamulla salkkuun Tulikiveä.

      • HerranHaltuun

        Tarkoititko että aloittaja laittaisi nyt 100t tulikiveen vai miten kommenttisi liittyy aiheeseen?


    • EskoTuominen

      Ostin Tulikiven osakkeita. Tulikivi vuoden 2018 nousija.

      Arvopaperi 9.2.2018
      Tulikivi karisti tappiot loppuvuonna - ennakoi voitollista tulosta.

      Kauppalehti 9.2.2018
      Tulikivi ennakoi voitollista tulosta - Karelia-mallisto parantaa näkymiä

    • Ajatustako

      Muista, että asiat eivät ole aina sitä, miltä ne näyttävät.
      Tutki ennen päätöksiäsi kohteesi huolella.
      Kun puhutaan rahasta, muista aina, että siihen olennaisena osana kuuluu voiton maksimointi.
      Tutkithan tuloskehityksen lisäksi ainakin Goodwill, velkaisuus, tase-arvo-muutokset, jne.
      Suurilla sijoittajilla on myös mahdollisuus spekulatiivisilla ostoilla/ myynneillä vähitellen vaikuttaa myös toimenpide- kohdeyhtiönsä /etujensa mukaiseen kurssitasokehitykseen. Seuraathan myös kurssi- ja volyymikehitystä pidemmällä aikavälillä.

    • OnHyväOlla

      Minäkin olen myymässä Honkarakennetta ja Tulikiveä, kiva kun ostatte.

    • Gusonis

      Tulikiven liikevaihto ulkomailta kasvoi 4,1 miljoonasta eurosta 5,2 miljoonaan euroon viimeisellä neljänneksellä. Ulkomailta tullut liikevaihto nousi 27 prosenttia. Viimeisen neljänneksen liikevaihdosta ulkomaiden osuus oli jo 60 prosenttia.

      Juuri PTT nosti ennustettaan, joten alkaa Tulikiven takkaa ja kiuasta menemään kaupaksi:
      Vuodelle 2018 odotetaan yli 8000 omakotitaloaloitusta, eli omakotirakentamisen odotetaan kasvavan lähes 10 %..

      • dwdwe

        Totta, parani, mutta se on ollut jo 2 kk osakkeen hinnassa, nyt ei taida olla viisasta ajatella.

        Näyttää robotit ylistävän tulikiveä useimmalla palstalla, ei kukaan järkevä kerro edullisista osakkeista, ei myöskään muista "marjapaikoista" tai sienipaikoista.


    • OnHyväOlla

      En kyllä ostaisi tulikiveä.

      Riskianalyysi
      Hinnat 23.2.2018
      Päätöskurssi 0.17
      Muutos edellisestä -1.72%
      Kurssin alarajaennuste 0.16
      Riskiluku 5.3
      Riski/OMXH 325
      Kokonaisriski 5/5

      Periodi (historiallinen) 1 kk 3 kk 12 kk
      Tuotto -12% -19% -26%
      Volatiliteetti 57% 43% 37%
      Sharpe -1.46 -1.39 -0.78
      Beta - - 0.11
      Alpha - - -0.13%

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      375
      4779
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      86
      1924
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      68
      1652
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1566
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      256
      1509
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1420
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1396
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1377
    9. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1264
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    Aihe