Mikä on yleistä proosakirjallisuudessa?

kristokursoe

Hei vain kaikille!

Olen miettinyt jo melkein minuutin, mikä mahtaa olla yleistä kirjallisuudessa. Kirjoissa yleistä ovat perinteisesti olleet kannet ja sivut ja teksti. Sähkökirjojen aikakaudella tämäkin lienee muutoksen tiloissa?

Mikä voisi olla yleistä kirjallisuudessa? Ja mitä ylipäätään on kirjallisuus? Ei varmaankaan pelkkää kaunokirjallisuutta? Tosin vaikuttaisi siltä, että tässä osastossa käsitellään nimenomaan kaunokirjallisuuden proosateoksia. Kaikenmoinen tietokirjallisuus lienee useimmiten sen ulkopuolella. Tietysti matkakertomukset ja muistelmat, varsinkin toisista ihmisistä kertovat muisteluteokset voivat ihan hyvin olla kaunokirjallisuutta. Nehän ovat kumminkin subjektiivisia näkemyksiä aiheesta, eikö totta? Joskus omasta elämästä kertova elämäkerta voi muodostua hyvinkin fiktiiviseksi. Ainakin muitten mielestä.

Mikä sitten olisi yleistä kaunokirjallisessa proosassa? Ehkä jonkinmoinen kauneuden sisäänsaattaminen tekstiin? Kauneus, jonka huhut kertovat olevan katsojan silmissä, on tietysti vaikeasti määriteltävä asia. Puhutaanhan joskus rumankauniistakin. Ehkä pikemminkin voisi kauneuden sijasta ajatella kiinnostavuutta kaunokirjallisen proosan yleiseksi piirteeksi. On totta, että monikaan kaunokirjallinen teos ei minun silmissäni täytä tätäkään määritelmää, mutta näkisin niin, että joku suuntaus tai pyrkimys kiinnostavuuteen olisi hyväksi kaunokirjalliselle tekstille. Tarkoitan tässä tarinan, henkilöhahmojen ja itse kerronnan kiinnostavuutta. Kyllä niistä jonkinlaiset sävärit pitäisi saada!

Jos avaan keskustelun siitä mikä on yleistä proosamuotoisessa kaunokirjallisuudessa esittämällä väitteen, että kiinnostavuus on eräs ko. kirjallisuudenlaijin yleisistä piirteistä. Mitä sanovat muut? Mitä muita piirteitä nostaisitte esiin?

5

741

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TarinatOvatTunnetta

      Kiinnostavuus varmaankin tarkoittaa, että tarinan pitää jättää jotain jälkeensä: tarinoilla on opetus, sanoma, jotain pientä sanottavaa tai jopa lisättävää ihmisenä olon suurimpiin kysymyksiin, tapaamme olla maailmassa ja katsella maailmaa ja toisiamme. Elämänkerrat ovat kiinnostavia kun ne paljastavat jotain oleellista ja sanoisinko yleismaailmallista ihmiselosta. Elämänkerta jossa vain listattaisiin kaikki juhlat, joissa biletetty ja ihmiset, joita tavattu, olisi aika turhanpäiväinen.

      Kauneutta en pidä minään mittarina. Ei taiteen ja kulttuurin tuosten tarvitse olla kauniita -- tai helppoja -- herättääkseen ajatuksia. ARS 95:n Jakobsenin verta, virtsaa ja spermaa tehosekoittimissa ei ollut kaunista mutta kylläkin hyvin vaikuttava yhteiskunnallinen kommentti. Amerikan psyko ei ole kaunis kirja. Ovatko Primo Levin keskitysleirimuistelmat "kaunista" kaunokirjallisuutta ja tarvitseeko niiden edes olla?

    • Kirjahyllytäyteen

      Edellinen kommentti oli ihan hyvä. Laajentaisin vielä niin, että juonen merkitys on sitä suurempi, mitä vähäarvoisemmasta kirjallisuudesta on kyse. Tarkoitan sitä, että roskakirjallisuuddessa ihmiskuvaus on kliseistä, kieli latteaa, ja filosofiset teemat köykäisiä, ja ainoa varsinainen elementti on pintapuolinen juoni. "Karaistunut etsivä John Harrington laski viskilasin kädestään ja katsoi naisen upeata vartaloa" Sanataiteessa sitten muut asiat kuin "juoni" ovat tärkeämpiä.

      Merkittävää kirjallisuutta, vaikka eivät olekaan fiktiota, ovat mm. kuuluisien henkilöiden kirjeenvaihto (kuten Flaubertin kirjeet), matkakertomukset (Goethen matka Italiaan), muistelmat (Saint-Simon esimerkiksi), tai jopa laadukas tiedeproosa: Stephen Jay Gouldin esseet.

    • Kyssäri_Potivaari

      Ajattele tunteella, äläkä tukehdu puppuun.

    • TarinatOvatTunnetta

      "Roskakirjallisuudessakin" tarinalla on kyllä sanoma. Se vaan on aika kliseinen, koska se toistuu läpi genren. Rakkausromaaneissa: "rakkaus voittaa," "tosi rakkautta kannattaa odottaa," "rakkauden puolesta kannattaa taistella" jne. Länkkäreissä, dekkareissa: "oikeus voittaa," "paha saa palkkansa." Väittäisinkin, että tämän genrelle tyypillisen universaalin "perussanoman" toistuminen variaatioina tarinasta toiseen on yksi iso syy, miksi lukijat "ahmivat" massaviihdettä.

    • volkubigila

      Suomen kieli

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7658
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2842
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2155
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1819
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1424
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1349
    Aihe