NX/NX2 yhteispeli

nexutus

Veneessä on nyt Nexus NX -sarja (start pack 4). Langaton tuulianturi, WSI -boksi, loki- ja kaikuanturit, sea data- ja wind -näytöt. Hyvin toimii. Puute jonka nykyisestä järjestelmästä tunnistan ja mihin toivon parannusta on se, että en saa järjestelmästä AWA -tietoa autopilotille windvane -ajoa varten. Autopilottina on Raymarine EV-200.

Sattui käsiin ylimääräinen NX2 serveri ja multi display. NX2 serveristä saisi NMEA:lla tuulitiedon autopilotille. Löytyiskö kokemusta näiden komponenttien yhdistämisestä? Onko käytännössä suoraviivainen homma? Muuttaako järjestelmän luonnetta käytössä monimutkaisemmaksi? Pääsisinkö nauttimaan joistain muista arvokkaista lisominaisuuksista?

Mietin siis, että viitsisikö alkaa askartelemaan. Vene on puhtaasti matkapurjehduskäytössä.

9

1750

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joakim1

      WSI-boksi on karsittu serveri langaton vastaanotin tuulianturille. Sen voi kytkeä NX2-serveriin, joka on ominaisuuksiltaan monipuolisempi. Sen hyödyntämiseksi tuo "multi display", joka toivottavasti on NX2 Multi Control on tarpeen. Tuolla saa enemmän dataa ulos kuin NX-näytöillä ja lisäksi serverin asetukset pääsee laittamaan. Tässä on FAQ, jossa mainitaan tuollainen kytkentä ja sellainen oli myös tutun veneessä. http://www.nexusmarine.se/support/nx2/faq/

      Ainoa vaadittu uusi kytkentä on siis NEXUS-väylä WSI;n ja serverin välille sekä tietysti virta serverille. Serverille kannattaa syöttää GPS-data, joka taisi puuttua NX:stä. Samoin autopilotilta saanee myös kompassisuunnan NMEA 0183:na. Sekin taisi puuttua NX:stä? Kaiken datan saa serveriltä NMEA 0183:na ulos.

      Jos serveri on FDX-mallia, saat kaiken datan helposti myös tietokoneelle, jolla voit hoitaa kaikki asetukset ja kalibroinnut Race Softwarella (ilmainen).

      Harmi, että Garmin meni tuon ostamaan ja ainakin minun näkökulmasta pilaamaan.

    • AinaOppiiUutta

      Kiitos Joakim WSI:n roolin avauksesta. Itsellä langallinen tuulimittari niin eipä ihme ettei ollut näkynyt.

      Ensi kevän harraste itsellä houkutella GND-10 läpi tavara NMEA 2000 väylään. Syksyn pikatestin perusteella ainakin osa datasta löysi plotterille asti.

      Se autopilotti on kyllä kanssa listalla mutta vähän epäilen että plotteri - GND-10 - NX2 Server - autopilotti on pikkasen liian optimistinen hanke mutta jos sen pilotin saisi juttelemaan edes Nexuksen kanssa niin oishan sekin jotain. Itsellä Nexus GPS joten suuntatiedot tulisi sieltä.

    • lue.tämäkin
    • nexutus

      Kiitoksia Jokke,

      NX2 Server on FDX -malli ja näyttö NX2 Multi Control. Ylimääräinen NX2 wind data -näyttö löytyy myös.

      Taidan toimia siten, että lisään väylään NX2 serverin ja laitan NX2 Multi Control -näytön navipisteeseen. Pysyköön nykyiset NX -näytöt ruoritolpalla.

      Suuntatietoa en osaa ainakaan vielä kaivata, eli en luultavasti kytke GPS- enkä kompassisuuntaa NMEA:lla serveriin. Osaan kaivata nykyisiin ominaisuuksiin lisää ainoastaan mahdollisuutta ajaa autopilottia windvane -ohjauksella ja siihen riittää käsittääkseni NMEA:lla AWA -tieto serveriltä autopilotille. AWA:aan ei tarvita suuntaa. Missaanko jotain, eli kannattaisiko sittenkin ottaa GPS:ltä SOG/COG ja/tai autopilotilta heading serverille sisään? Jos vain toinen niin kumpi? Toki TWD olisi nice to have.

      Eikös NX -väylä ole sellainen, että näytöt voi tarvittaessa kytkeä rinnan/tähteen (hub-spoke), eli ei tarvitse välttämättä ketjuttaa?

      Taitaakin tulla vielä yksi mutka: EV-200 autopilotissa ei ole NMEA 0183 -liityntöjä. Tarvitisisin siis konvertterin SeatalkNG väylän ja NMEA0183/NX2 serverin väliin. Olisko kellään joutilasta?

      • gnd-zero

        Osta GND-10, sillä saat GPS:n (jos siis NMEA 2000) NX:lle, sekä AWA:n EV-200:lle, NMEA2000/SeatalkNG on vain liittinadapterikysymys.


      • nexutus
        gnd-zero kirjoitti:

        Osta GND-10, sillä saat GPS:n (jos siis NMEA 2000) NX:lle, sekä AWA:n EV-200:lle, NMEA2000/SeatalkNG on vain liittinadapterikysymys.

        Joo. Näin se on tehtävä. Mutta ilmeisesti en tarvitsekkaan siinä tapauksessa NX2 serveriä. Vai miten on? Saanko siis NX väylästä ilman NX2 serveriä AWA tiedon autopilotille GND-10:n kautta.


      • Nx2 serveri on tässä tapauksessa tarpeeton. Saat sieltä vain nmea0183 datana tiedot ulos ja Reiska ei ymmärrä sitä ilman n2k adapteria.

        GND 10 hoitaa homman sujuvasti
        https://www.heater.fi/fi/garmin-gnd-gateway-silva-nexus-bus-nmea-2000.html

        Yksi t-haara vain lisää raymarinen stng väylään ja adapterikaapelilla tai väri väriin kytkemällä purkki kiinni.

        Läppärillä voit joutua vähän konffaamaan, mutta muuten tieto kulkee ristiin rastiin. Jos väylässä on plotteri, tulee tuulitiedot myös sinne. Samoin saat kompassitiedot pilotilta nexukselle.

        Nexukset voi kytkeä vain väri väriin, ei tarvi ketjuttaa sen kummemmin.


      • Nexutus

        Loistavaa, kiitos Mika. NX2 serveri, multidata- ja wind- näytöt jää siis käyttämättä. Olisko jollekin tarpeen eli kiinnostusta lunastaa?


      • Nexutus

        Raportoidaan:
        GND10 asennettu. Olin varautunut PC:llä jossa Nexus Race softa ja USB -ajuri. Laitoin ensin virrat Raymarinen autopilottiin joka syöttää STNG väylään virran ja totesin, että saan PC:llä GND10:iin yhteyden. Kokeilin myös kytkemättä NX väylää GND10:iin, että Nexuksen järjestelmä toimii talven jäljiltä. Toimihan se. Sitten kaikista virrat pois ja Nexus väyläkaapeli kiinni GND10:iin. Säätämättä mitään Raymarine alkoi saamaan Nexukselta tiedot. Kovasti hämmästyin, kun mm täältä lukenut, että joutuu Race softan kautta säätämään. Minun ei siis tarvinnut säätää yhtään mitään. Harvoin vene-elektroniikan asennuksen yhteydessä tulee iloisia yllätyksiä. Tämä oli sellainen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5208
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3387
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1522
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1373
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1046
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      749
    Aihe