Keliakiako? mitä syödä?

oireitaon

Voisiko tämä olla keliakiaa, ilmeni yhtäkkiä olen aikuinen:
saan vatsaoireita ja kramppeja myös joskus jos syön esim. leipää, vehnäjauhokeksejä yms. ja vessaan on mentävä noin 5-30 minuutin kuluttua syömisestä. Näin ei aina tapahdu muiden ruokien kohdalla, paitsi niiden joille olen myös allerginen. Olen huomannut että saan erityisesti oireita mallasvehnästä, jota on usein mm. kekseissä. Mitä voin jatkossa syödä? onko pakko luopua leivästi, kekseistä, pastasta? onko pakko ostaa gluteiinittomia tuotteita kun ne ovat paljon kalliimpia?

3

100

Vastaukset

  • Kyse voi olla useammastakin asiasta. Vatsan ja suoliston kuntoon voi monet asiat vaikuttaa https://goo.gl/UKGzuB , mutta tärkein asia on tietysti se mitä syö, eli ruokavalio. Omin päin voi kokeilla, mikä ruokavalio sopii omalle vatsalle parhaiten.

  • Apteekista voi ostaa keliakiatestin. Mutta kannatttaa mennä lääkäriin, niin että ottavat verikokeet, joista näkee onko keliakiaan liittyviä vasta-aineita. Keliakiaruokavalio on sitten ehdoton, ei muruakaan, ei koskaan.

  • Saatavilla on helppo ja nopea kotitesti https://goo.gl/RcxQgh , jolla voi alustavasti tutkia, olisiko kysymys keliakiasta. Tarkempiin tutkimuksiin sitten lääkäriin. Ruokavalioremontti auttaa siinä tapauksessa. Aika iso ruokaremontti.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.