Hirvikannat itä-Suomi

Loppusuorallako

Eilisen Luken järjestämän info tilaisuuden lopputulos oli shokki monelle metsästäjälle,joka oli kyllä osittain tiedossa .
Luke järjesti lentolaskennan hirvien osalta Ilomantsin,Lieksan,Nurmeksen ja Valtimon alueella.Vuoden alussa tehty tulos on suoraan verrannollinen nykyisestä petokannasta.Alueet kartalla jotka löi tyhjää,ovat pantasusien asuinaluetta,ainakin pohjoisen osan kohdalla.Nyt olisi aika Luken hirvitutkijoiden ja petotutkijoiden istua samaan pöytään ja tuoda julki se voimakkaasti,että petokanta on räjähdysmäisesti kasvanut ja hirvirauhoituksen myötä petolupia on saatava reilusti enemmän ja keskityttävä petojen voimakkaaseen vähentämiseen.Ei enää täysin voida syyttää metsästäjiä siitä,että ollaan laskettu pöydällä hirvikanta lupien saamiseksi,vaikka varmaan voi olla epäilyjä tästäkin.Eilisen asiantuntijan mukaan Susilauma käyttää hirviä 60-70kpl/vuosi ja Karhu keskimäärin 4-7kpl.suomessa,mitä nyt irti saa tyhjenevästä metsästä.Sudet ja karhu käyttävät etupäässä vasoja ja lehmiä ravinnokseen.Lopputulos käsitykseni mukaan on se,että jollei voimakkaasti tehdä poistoja Susien ja karhujen suhteen olemme uppoamassa suohon hirvikannan suhteen.Susien suojelu mm.ei ole onnistunut,salopaikallani susihavainnot ovat yleisempiä,kuin hirvieläinten(jälki,kuulo/näkö)jos kerta näin on maallikon silminnähden, niin miksi soudamme vastavirtaan?

36

960

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jopanäinkin

      Tuohan kuulostaa siltä, että männyntaimikot saavat kasvaa melko lailla rauhassa hirviltä. Taimikon istutuskustannukset ovat liki tonnin hehtaarilta laikutuksineen ja hirvilauma rouhaisee kymmenvuotiaan taimikon paskaksi yhden talven aikana.

      Susi on siis metsänkasvattajan paras kaveri.

    • Itsekinmaanomistaja

      Kyllä.Mutta siinä on se ongelma että vähäiset hirvet laumoittuvat ja lumisina talvina pysyvät ruokamaiden lähettyvillä,jottei ylimääräistä liikettä tule..silloin taimet saa samalla kyytiä jopa tuplasti enemmän.Siinä mielessä nuorten metsien suojelija on talvella ainoastaan susi..jos kanta olisi tasapainoinen homma toimisi.

    • Åouyrgbkk

      Petojen takia pysyvät aloillaan.

    • 6475877

      Ottakaa metsästäjät oppia lapin poronhoitajista. Jos siellä pedot verottavat porotokkia niin peto "rauhoitetaan" ja asiasta ei huudella eikä kirjoitella.

      • tultamunille

        Salametsästäjät ja petovihaajat ovat ihmisjätettä, joka pitää hävittää.


    • laskenta

      Minne ne höljäkän ja porosaaren hirvet ovat kadonneet.

    • maurizio100

      todellinen hirvien määrä lentolaskennalla.Ennen metsästäjät laskivat jos oli yksi hirvi kulkenut niin se kerrottiin neljällä koska oli neljä jälkee....näin koivurinteen erässä

    • kuhankehun

      Puiroolla muuten asuu yksi Susihukkanen, joka on ollut kohta viisikymmentävuotta eläkkeellä. Huono selkä.

      • Virkaholhooja

        Miten Susihukkanen puiroolla liittyy Hirvenmetsästykseen?


      • kuhankehuin
        Virkaholhooja kirjoitti:

        Miten Susihukkanen puiroolla liittyy Hirvenmetsästykseen?

        Huonoselkäisenä ei kykene hirvenajoon.


      • Illemmallakin

        Olisi ollut järkevää samalla laskea minkälainen on SUSIKANTA,Mutta tämähän on eräälle ryhmälle tabu.


      • sus111
        Illemmallakin kirjoitti:

        Olisi ollut järkevää samalla laskea minkälainen on SUSIKANTA,Mutta tämähän on eräälle ryhmälle tabu.

        samalla on laskettu myös pedot....mutta tuloksia ei yllätys yllätys julkaista


    • lisääreikiä

      Metsästäjät vain ampuvat toisilleen uusia peräreikiä. Persettä ei hirvestä osata erottaa. Ammutaan mitä nyt sattuu näkymään. Typerää porukkaa.

      • kuhankehut

        Hyvää on hirvipaisti myös ihmiselle, ei pelkästään susihukkasen persieen.


    • lihatlopussamishirvet

      Julkaistu 19.2.2018 15:47
      Heikki Rissanen
      Lentolaskenta paljasti hirvityhjiön Nurmeksessa – Tutkija: "Mystinen juttu"
      Luken erikoistutkija Jyrki Pusenius (oik.) ja riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kortelainen jatkoivat keskustelua palaverin jälkeen. Heikki Rissanen
      Luken erikoistutkija Jyrki Pusenius (oik.) ja riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kortelainen jatkoivat keskustelua palaverin jälkeen.
      Nurmeslaisten hirvestäjien pelot kävivät toteen Luonnonvarakeskus Luken julkistaessa alkutalvesta tehdyn hirvien helikopterilaskennan tulokset viime viikolla Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksessa. Laskenta toteutettiin Nurmeksessa ja Valtimolla tammi- ja helmikuun vaihteessa. Nurmeksen hirvikannaksi arvioitiin yksi hirvi tuhannella hehtaarilla. Valtimolla tilanne on hieman parempi, tuhannella hehtaarilla on 2,8 hirveä. Hirvikanta kestää metsästyksen, kun tiheys ylittää kaksi hirveä tuhannella hehtaarilla.

      Puhtaasti lentolaskennan lukemilla hirvikiväärit joutavat tulevana jahtikautena Nurmeksessa naulaan. Valtimolla metsästys olisi mahdollista, Luken erikoistutkija Jyrki Pusenius avasi lentolaskennan tuloksia salintäyteiselle yleisölle Hyvärilän auditoriossa.

      MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA

      MAINOS PÄÄTTYY
      Lentolaskennalla on vahva painoarvo verotussuosituksia laskettaessa ja Nurmeksen osalta tilanne vaikuttaa huonolta. Luke antaa lausuntonsa verotussuunnitelmaan maaliskuun aikana.

      – Olihan tämä meillekin yllätys ja mystinen juttu. Täytyy vielä keskustella laskijoiden kanssa, oliko laskennassa jotain tulokseen vaikuttaneita erityispiirteitä, tutkija Pusenius pohti kuultuaan aikaisempien vuosien arvioluvut.

      Laskenta tehtiin etäisyysmenetelmällä, jonka luotettavuus on tutkijan mukaan parhaimmillaan 90 prosentin luokkaa.

      Hirvitiheys tuli yllätyksenä myös Nurmeksen riistanhoitoyhdistykselle. Oma riista -ilmoitusten mukaan metsästyksen jälkeinen kanta-arvio huomattavasti suurempi.

      – Olihan tämä melkoinen yllätys, kun hirviä on paikka paikoin runsaastikin. Toisaalta on isoja nolla-alueita. Vielä istutaan monta vilkasta palaveria kevään aikana, riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kortelainen ounasteli.

      • kuhankehun

        Yritin katsoa Ylä-Karjalan kuvasta näkyykö siellä Hyvärilässä susi lammasten vaatteissa mutta ei tarttunut silmään.


    • vihervassari1

      Ripuloin metsästäjien päälle!

      • yritänytedes

        Kannattaa olla tarkkana, voi helposti tulla ruhjevammoja tuossa touhussa. Ja paskat jää housun sisäpuolelle.


    • puhdistusta

      Hirvet tehneet joukkoitsemurhia,osa on juossut autojen eteen ja osa on halunnut kitumatta varmasti päästä hengestään,joten jääneet radalle odottelemaan junaa. Viimeinen 10 prosenttia on varmaan tuupertunut vahingonlaukauksiin asetta puhdistaessa.

    • Näinonnäin

      Turha pitää mitään palavereita,kolmen vuoden rauhoitus ja pedot kuriin...

    • mitäihmeenmärinää

      Sudet ja karhut lähtevät vapaaehtoisesti jos ei ole riittävästi syötävää.

      Viime syksynä kun laski koiran metsään, niin vartin päästä oli hirvi ajossa. Joka kerta ja eri paikoissa.

      • nupopää

        ajavat hirvikoirat EI JATKOON........


    • totaaaaaa

      Väkisin vaikka heikoille jäille ...Arvostan kyllä suomalaista periksiantamattomuutta, mutta kun tulee vettä niskaan niin ei kai silloin paista aurinko...oliko liian vaikea?

    • luonnonlaki

      Savon puolella nostavat talkooporukalla jäihin pudonneita ja sinne jäätyneitä hirviä,joita on tiedossa puolenkymmentä,nostoon päässeet nyt jäiden vahvistuttua. Tämä alkutalvi on ollut petollinen juuri hirville,kun heikkojen jäiden päälle satoi paksun lumikerroksen. Nurmeksessakin muutamia menehtyi jäihin.

    • hirvihävikkiä

      Juojärveen hukkuneita hirviä on ollut nostamassa metsästysseuralaisia,jotka ovat sahanneet hirvet jäästä irti ja moottorikelkalla vetäneet ruhot maihin. Maanomistajien luvalla ruhot ovat saaneet jäädä metsään asumattomalle alueelle ja luontoäiti kuulema hoitaa lopputyön.

    • Näreeton

      Jos Nurmeksen alueelle myönnetään lupia osittain alueille missä kanta on jonkinmoinen,niin se on väärin.Jokainen lohko osallistuu rauhoitukseen tai sitten ei.Tasapuolisuus olipa hirviä tai ei.Jukka puhuu puuta heinää ja höpö,höpöä.

    • liekkötarkoitus

      Koskahan Nurmeksen jäihin pudonneet hirvet nostetaan,ennen kuin jäiden häipyessä raadot ajelehtivat jonkun mökkirantaan haisemaan.

    • hirviökö

      jos naapuriseuran alueella on hyvä hirvikanta niin onhan se ihan pakko lupia hakea omille metsästysmaille yhtä paljon ....vaikka metsä huutaa tyhjyyttään tämmöstä on HIRVI KATEUS

    • Åbhtjfgh

      Pitäisi ajatella kokonaisuutta ja tajuta,että tämä koskee nyt koko Nurmeksen aluetta.Onko tämä minä,minä ajattelu nyt tärkein,että kun meillä on niin meidän pitää saada lupia.Ja teillä on tyhjää niin te ette saa..apinalauma ajattelee niin,että missä on pähkinöitä niin syödään ne kaikki.Mitä väliä jos ne pähkinät loppuvat joskus,kunhan me nyt saamme,syödäänkö siemenetkin niin ei takulla jää mitään..

    • Onnioliolla

      Ei se ole hirvikateutta vaan demokratiaa.Hirvet liikkuvat kyllä,että tuskin niitä nolla alueita on missään..varsinkin nyt,kun tietyiltä alueilta pedot siirtyvät paremmille apajille missä hirviä on reilusti,ne muutamat elukat jää kyllä sinne ns.nolla alueille.Eli toivottakaa sudet tervetulleiksi teidän yhteisten liika hirvien talkoisiin.

    • IhminenOnJulma

      Metsästys on muutaman harrastus ja huvi, siitä ei suurempi yhteisö juurikaan hyödy tai se ei suuremman yhteisön elämään vaikuta oikeastaan mitenkääm.

      Eläinkannat luonnossa tyypillisesti tasaantuvat itsestään tasapainoon. Paitsi jos ihminen on mukana, silloin alkaa yleensä lajeja kuolemaan sukupuuttoon.

      Voihan sitä metsään mennä ja metsästämään vaikka olisi vähemmän riistaeläiiä. Kai sinne on muitakin syitä mennä, kuin tappamaan tai ammuskelemaan? Riistanhoitohommiin ja makkaranpaistoon. Jättää aseet kotiin kokonaan?

      Ehkä ihan hyvä että hirviä on vähemmän. Arvostus sitäkin eläintä koskien muuttuu. Kun se on tässä muutaman kymmenen vuoden ajan koettu joko lihakarjaksi, autoilijoiden kauhuksi tai metsän tuholaiseksi. Ja siksi ne on pakko tappaa kaikki, tai pitää yllä sellaista kantaa, että seuraavana vuonnakin pääsee tappamaan.

      Nyt kun hirviä on vähemmän, ehkä niitä ei tarvitse metsästää.

      Kyynel metsästäjille, kun ei menekään laatikollista patruunoita syksyssä.

    • petukanerä

      Me metsästetään hirveä ensisyksynäkin kuten aina ennenkin. Eikä se ole niin tarkkaa missä ne hirvet juoksentelee. Huutelijoille soitellaan yökaudet kännipäissä.

    • Äljfwtio

      Kaikki ammutaan mikä liikkuu,se on täällä motto..myös tikapuita ampuillaan pystystä.

    • lehmäpaisti

      Muistakaahan marjastajat laittaa huomioliivi päälle,ettei käy kuten eräälle lehmälle,johon isäntä oli maalannut kylkeen varoitukseksi tekstin,että en ole hirvi. Harmiksi muu teksti oli piilossa puskan takana ja näkyi vain sana hirvi,no seuraukset jokainen tietää.

      • ihankotottalienee

        Sekö oli petukanerän juoppolauma asialla?


    • Eeeiikaeaa

      Eikai siellä juopotella...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1402
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1149
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe