Voi tätä soppaa: masennustuskat ja "lääkitykset"

MitenSelvilleVesille

Kattokaa ny tätäkin IL:n juttua!
Nytkö joku jossakin tutkijankammiossa miettii tiedoilla "ehkä" ja "saattaa" ....
Otsikko on tämmöinen "Suomalaistutkimus paljastaa: masennuslääkkeet saattavat turruttaa myös ilon tunteita". Lisäksi "Vielä ei tiedetä, johtuuko ilmiö lääkkeiden haittavaikutuksesta vai psykiatrisista ongelmista".

Linkki:
http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201802152200746174_we.shtml

Miten on mahdollista, että varsinainen lääketiede funtsintoineen on näin jäljessä. Minäkin olen tapaus, joka olen painostettuna aloittanut tavanomaisen SSRI-lääkkeen käytön masennukseeni parikymmentä vuotta sitten. Välillä yrittänyt lopettaa ja kyllä tuntuu kamalalta, sillä pelkään, että "lääkitys" se minut vasta onkin muuttanut sairaanloiseksi.

Kannattaa lueskella muitakin noita aihepiirin juttuja tästä IL:sta.
Miltä tuntuu?
Miten saan lääkkeen (fluoksetiini) lopetettua?

12

907

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eiapualääkkeestä

      Sinuun ei varmaankaan sitten tehoa kuin painostus sen lääkityksen lopettamiseksikin. Kuka voi olla masentunut 20 vuotta putkeen ja vielä lääkityksessä?

    • XXCCOO

      Kyllä minuakin nauratti tuo "paljastus". SSRI-lääkkeitä käyttäneet tienneet tuon jo parisenkymmentä vuotta.
      Psykiatrien mielestä ilmiö johtuu tietenkin potilaan sairaudesta,ei lääkkeistä.

    • Kandee-lukea-ainakin
      • Lisäys

        Löytyy myös joistakin kirjastoista.


    • kdkfkdkk

      Ikävä sanoa mutta kannattaa herätä kuplasta.

      Masennuslääkkeistä ei todellakaan tiedetä kaikkea mitä ne ihmisille tekee, etenkään pitkällä käytöllä. Haittoja tutkitaan vieläkin! Vieroituksen ongelmia tutkitaan vieläkin. Kovalla tempolla lyhyen lääketutkimuksen ihmisillä jälkeen ne tuotiin markkinoille.

      Tutkimisen arvoisia asioita olisi myös niiden riippuvuutta aiheuttava luonne. Ei pääse eroon niistä kun on paskempi olo mihin ne aloitti aikanaan.

    • Virtahepo45

      Eivät he ole mitenkään jäljessä. Juttu on IL:n. Jäljessä tietotasollisesti voivat olla ainoastaan niin sanotut ruohonjuuritason psykiatrit ja lääkärit.

      Yksi syy miksi asioiden ilmaisun kanssa ollaan niin varovaisia ja konservatiivisia on tiedemaailman säännöt. Kun tiedemaailmassa väittää jotain täytyy olla tieteellistä evidenssiä väitteensä tueksi. Vain siten tulee vakavasti otetuksi. Vaikka kaikki tietäisivät jo, että aineet turruttavat tunteet, se tai ne osapuolet, jotka hyötyvät näytön puutteesta ja asian kyseenalaistamisesta käyttävät vallitsevaa tilannetta hyväkseen ja kiistävät yhteyden. Kyllä kaikki tietävät, että psykiatriassa käytettävät erilaiset aineet aiheuttavat tunteiden turtumaa eikä mikään aine turruta vain negatiivisia fiiliksiä! Sehän olisi ihan naurettava ajatuskin. :) Negatiivinen tunnehan on henkilöstä ja tilanteestakin riippuva käsite.

      Tunteiden turtuminen on SSRI-aineiden käytön tarkoitus. Sitä varten niitä kuin muitakin huumausaineita ihmiset käyttävät. SSRI-aineita ja neurolepteja myös pakotetaan ihmisiin vastentahtoisesti, mikä on tuomittavaa, mutta eri keskustelunaihe. Jutussakin mainittu käsite emotional blunting eli suomeksi tunteiden turtuma on siis seuraamus SSRI-aineista sekä SSRI-aineiden aiheuttamasta pysyvästä aivovaurioista (itseasiassa mistä tahansa aivovauriosta, esim. vakavan aivotärähdyksen seurauksena) eikä siinä ole mitään uutta.

      Aliarvioit psykiatrian alalla toimivien henkilöiden älykkyyttä. He tietävät ilmiön ja ovat tienneet sen vuosikymmenet. Psykiatrian alan johtohenkilöt ympäri maailmaa pitää asian piilossa niin pitkään kuin vain mahdollista, sillä asian julkitulo olisi psykiatrian alan omien intressien. Psykiatria tarvitsee ihmisten uskovan ilmiöön mahdollisena "haittavaikutuksena", kuten jutussakin selitettiin. Psykiatria ei välitä eikä voi välittää aiheuttamistaan seuraamuksista uhreilleen. Muuten ala ei voisi toimia. Psykiatrit ovat ilkeitä, mutta eivät tyhmiä.

      • Yks-viisas-psykiatri

        kirjoitti;
        "Kun sivistyneistön logiikka lähestyy kadunmiehen logiikkaa, on paljon voitettu".
        Jos pystyt mieti tuo lause kertomaasi tarinaa vasten.


      • fdsadsfa

        "Yksi syy miksi asioiden ilmaisun kanssa ollaan niin varovaisia ja konservatiivisia on tiedemaailman säännöt. Kun tiedemaailmassa väittää jotain täytyy olla tieteellistä evidenssiä väitteensä tueksi. "

        Tässä tiedemaailmassa tieteellisen evidenssin pitää näyttävästi myös usein olla myös oikeanlaista, että se edes julkaistaan. Tutkimuksen mukaan 60 % lääkeyhtiöiden tekemistä negatiivisista lääketutkimuksista jätetään julkaisematta ja 30% negatiivisista tuloksista vääristellään positiiviseksi. Psykoosisairauksien pitkäaikaisennustetta tutkinut Martin Harrow oli vaarassa menettää myös rahoituksensa, kun hän julkaisi tutkimuksensa välitulokset, joiden mukaan ne, jotka eivät käyttäneet lääkkeitä, voivat dramaattisen paljon paremmin kaikilla mittareilla mitattuna kuin lääkityksellä olevat. Häntä kehotettiin olemaan myös julkaisematta tuloksia, koska ne eivät tee hyvää psykiatrian maineelle. Todellisuudessa psykiatrian sisällä on jo 80-luvulta saakka ollut julkinen salaisuus, että neuroleptit heikentävät pitkän aikavälin toimintakykyä ja lisäävät psykoosiriskiä, mutta tämä tutkimuksiin pohjautuva fakta ei vain ole sopinut psykiatrien intresseihin. Kornia kyllä neuroleptien aiheuttama dopamiinijärjestelmän yliherkkyys sopii täydellisesti heidän omiin hypoteeseihinsa siitä, että dopamiinilla on jotain tekemistä psykoottisuuden kanssa. Aivan sama ongelma on ollut masennuslääkkeiden kanssa. On massiivisesti tieteellistä evidenssiä siitä, että a)SSRI-lääkkeet ovat tehottomia b)ne aiheuttavat usein vakavia, joskus parantumattomia sivuvaikutuksia. Tätä evidenssiä ei vain aina edes julkaista, mikä vääristää terveydenhuollon ammattilaisten mielikuvaa lääkkeiden tehosta. On myös aivan valtavasti evidenssiä siitä, että suurin osa plasebokontrolloiduista tutkimuksista ei ole plasebokontrolloituja, koska ihmiset tietävät, mitä syövätkö ne mauttomia plasebolääkkeitä vai oikeaa lääkettä, joka aiheuttaa ne oikeat sivuvaikutukset. Ei-sokkoutetut plasebokontrolloidut tutkimukset liiottelevat tutkitusti kymmeniä prosentteja lääkkeiden tehoa, joten ei tarvita paljoakaan, että kontrolloidusta tutkimuksesta tulee ei-kontrolloitu tutkimus. Moncrieff et al. (2013) tekemän meta-analyysin mukaan SSRI-lääkkeiden teho verrattuna plaseboon laskee 1.3 Hamiltonin asteikolla, jos plasebona käytetään aktiivista plaseboa, joka aiheuttaa sivuvaikutuksia masennuslääkkeiden tavoin. Asteikolla 5 pistettä on se minimi, joka tarvitaan kliiniselle merkitsevyydelle. Onkin ihan loogista ja ymmärrettävää, miksi lääkeyhtiöt eivät yleensä käytä aktiivista plaseboa lääkekokeissaan. Jos koko lääketiede on suurelta osin pohjautunut korruptiolle ja vääristyneelle tutkimusnäytölle, niin ei voida puhua enää tieteestä lainkaan. Varovaisuus evidenssin suhteen muuttuu tällöin lähinnä puhtaasti huoleksi omasta asemasta ja huoleksi taloudellisesta voitosta. Todellisuudessa SSRI-lääkkeet ovat yhtä tehottomia kuin kaikki muutkin puoskarihoidot. Yhtä hyvin masentunut voi mennä enkeliterapiaan taikka homeopatiaan, ja todennäköisesti saa yhtä hyvän tehon ilman lääkkeiden sivuvaikutuksia.


      • psykiatrianvalheet

        Hyvin kirjoitettu. Psykiatria esiintyy tieteenä vaikka sen painottuminen biologiseen "hoitamiseen" ei täytä tieteen kriteerejä, sillä niin paljon vastakkaista todistusaineistoa lääkkeiden haitoista ja tehottomuudesta on, jota psykiatria ignooraa. Miksi näin tehdään? Miksi ihmisille kaikesta huolimatta, tehottomuus, koukuttavuus ja haitat huomioiden tyrkytetään pilleriä jos toisenlaista "tieteen nimissä" laajasti elämänongelmiin nykypäivänä vaikka uutta pilleriä kokeiluun ja reseptinuusintaa koko elämän ajan vaikka potilas ei edes voi paremmin niillä? Siksi koska psykiatria = pillerit. Psykiatrian oikeurtamiseen ihmisten mielissä kuuluu ajatella että pillerit on tehokkaita ja turvallisia, muuten koko järjestelmä alkaa menettää (Käypähoitosuosituksineen jossa joka tilan hoitoon on ehdotettu pilleriä jos toista )uskottavuutta ihmisten silmissä. Tietenkin urallaan vuosia lukeneet itsensä aivopesseet psykiatrit, "tieteilijät", eivät halua kyseenalaistaa "tiedettään", vaikka osa datasta on täysin epäluotettavaa ja potilaille jopa haitallista.

        Osalle potilaista valehdellaan lääkkeiden toimintaperiaatteista, ei kerrota harmeista todellakaan oikeaoppista kuvaa, annetaan lähes katteettomia lupauksia lääkkeistä tai syystä miksi ja miten lääke vaikuttaa. On ihan sama mitä vääristeltyä jargonia niistä potilaalle sanotaan kun ne on kumminkin käypähoidon mielestä potilaan parhaaksi. Tai ainakin psykiatrin, kun hän kylvää omaa huonosti laajasti tutkittua omasäätämäänsä koktailia potilaalle. Tieteellistä, eh? Käytön perusteena sanotaan(valehdellaan ilman kunnon tieteellistä näyttöä tai hyvin heppoisella näytöllä kertomatta koko kuvaa) esim potilaalle että lääke korjaa kemiallisia epätasapainoja, lääkkeet yhdessä tehostaa toisiaan, lääke auttaa masennukseen (esim antipsykootit vaikka todellisuus voi olla täysin eri tai potilas ei ehkä käyttäisi niitä jos tietäisi lääkkeestä kaiken), antipsykootit auttaa pelkkään unettomuuteen(niitä ei todellakaan suositella haittojen takia unettomuuteen), lääke ehkäisee psykoosissa aivovauriota, lääke tai sähkö"hoito" suojelee aivoja ja kognitiota(kuinkas pitkällä käytöllä ja mites ne vauriot?) lääkkeestä tulee lähinnä haittana vain kuiva suu (niin ja seksuaalihäiriöitä suurimmalle osalle) ssri lääkkeet ja antipsykootit ei aiheuta riippuvuutta jne..unohdetaan mainita tärkeitä asioita että lääke voi turruttaa tunteita ja ihmiset saa hirveitä vieroitusoireita. Lääkkeiden potilaskokemuksista tehdään muutenkin hirveän vähän tutkimusta ja potilas voi joutua psykiatriassa tilanteeseen jossa lääkehaitat laitetaan aina hänen omien ongelmiensa piikkiin. Miten niitä edes silloin kirjataan mihinkään rekisteriin? Psykiatria on tämän takia vaarallinen, sillä haitat voivat tulla potilaalle täytenä yllätyksenä. Puuttuu ns informoitu suostumus lääkkeen käyttöön. Kaikki ei edes saa tehdä sitä kun aineita jopa pakotetaan ihmisille psykiatrisilla osastoilla.

        Jatkuvaa ihmisten lääkintää vuositolkulla/koko elämän pidetään itsestäänselvänä että se on hyödyllistä psykiatriassa vaikka hyöty on kyseenalainen ja osa hyödystä voi selittyä joko plasebolla tai sillä että ihmiset fysiologisesti koukuttuu pillereihin, mikä johtaa pahoihin vieroituaoireisiin, minkä takia he jatkavat lääkkeitään jopa koko elämän koska lääkkeet altistavat heidät pahemmalle kärsimykselle kun he yrittävät lopettaa ne. Esim antipsykoottien käytön vaikutukset potilaan aivoissa joka altistaa heitä jatkossa psykooseille. Osa joutuu loputtomiin lääkekierteisiin kun yhden haittavaikutuksiin tungetaan toisia kun aina hoidetaan biologisesti, vaikka ongelman alku ja juuri on lääke. Jo narkitkin ymmärtävät, ettei huumeita voi käyttää lopun ikäänsä saamatta terveysvaurioita, mutta psykiatrialla on ongelmia tajuta että aivot ja terveys ei pidä loputtomasta kemiallisesta kuormituksesta ja aivot yleensä kompensoivat lääkkeen vaikutuksia niin että lopputulos on kemiallinen epätasapaino lääke lopettaessa mikä ilmenee vieroitusoireina. Tai tehon loppuminen mihin psykiatria näkee hyväksi ideaksi kylvää uutta lääkettä. Tämä johtaa hyvään lopputulokseen pitkällä tähtäimellä, eh? Tämä usein psykiatrian vakioasiakkailla johtaa tilan kroonistumiseen, loputtomaan hoitosuhteeseen, huonompaan toimintakykyyn, polyfarmasiaan ja isoilla lääkemäärillä kuolemaan vuosikymmeniä aiemmin tai sairastumiseen fyysisesti. Kenties dementiaan? No ehkäpä se tulevaisuudessa selviää. Eläkkeeseen nyt ainakin.

        Lääkkeistä voi ilmetä paljon haittoja jopa vuosikymmeniä myöhemmin, otetaan esimerkkinä nk neuroleptien aiheuttamat pakkoliikkeet eli tardiivi dyskinesia mikä vasta paljon myöhemmin tajuttiin niiden aiheuttamaksi.

        Parhaiten itseä suojelee psykiatriassa suojelee käyttämällä lääkkeitä mahdollisimman pieninä annoksina, lyhyen aikaa, niinkuin alkuperäisessä lääketutkimuksessa on tehty. Tai tutustuu lääkkeiden luonteeseen ja kritiikkiin. Moni on ollut koekaniini käyttäessään lääkkeitä pitkään, mutta sitäpä ei potilaille ole sanottu.


    • Kun sairauden vakavimmat oireet ovat ilottomuus ja jaksamattomuus, ja siihen määrätyillä lääkkeillä on juuri samat sivuvaikutukset, kuinka sitä koskaan edes huomaa parantuneensa?

    • Parempiilman

      Just niin on asia, että lääkkeet sairastuttaa monta kertaa pahemmin. Itse söin yli kymmenen v. masennuslääkkeitä ja makasin suuren osan noista vuosista sängyssä ja tein kuolemaa. Ahdistus oli valtava. Tyhmä en ole enkä yksinkertainen ihminen.
      Sitten pari vuotta sitten sanoin psykiatrille, että lopetan serotoniinin syönnin, koska se ei minua auta. Hän myöntyi. Oli välillä vaikeaa ja eräät lääkärit tuputtivat minulle kaikenlaisia antipsykootteja, litiumia ym., mutta en suostunut. Tein selväksi omalle lääkärilleni, että niitä on turha tarjota, ne eivät auta, vievät viimeisetkin elämän mahdollisuudet. Monia tunnen, jotka niillä ovat lihoneet muodottomiksi ja muuttuneet ihan oudoiksi.
      Syön kyllä Voxraa ja Anksilonia sekä lamotrigiiniä, mutta koko ajan on vointini korjautunut serotoniinin lopettamisen jälkeen ja nyt tunnen olevani 'normaali' oma itseni. Pidän ihmeenä, että olen toipunut.
      Lamotrigiiniä syönyt myös kymmenisen vuotta. Sitä en pysty lopettamaan, koska sitä ei kerran saanut apteekista toimitusongelmien vuoksi, niin tuli kauhea olotila muutaman päivän tauon jälkeen. Ei osaa oikein kuvata, mutta kaikki tuntui 'venyvän', aivot ja kaikki, ympäristö tuntui etäiseltä, oli paniikki mutta minnekään siitä olosta ei päässyt. Ajeltiin kaikki lähikaupungeista apteekit läpi etsimässä jos jostakin apteekista löytyisi lamotrigiiniä. Kun sain, niin helpotti. En ikinä halua enää sellaista tunnetta. Aivot kai mukautuneet lääkityksen vuoksi. Muuten en sitäkään enää tarvitsisi.

    • Rouva.Columbo

      Minulle psykoterapiaani antava psykiatri sanoi että hänen velvollisuutensa on kirjoittaa minulle masennuslääkitys, mutta minulla on oikeus kieltäytyä lääkemääräyksestä. Kieltäydyin.

      Sitten hän pahoitellen kysyi että loukkaannuinko kun hän totesi minun olevan lääkekielteinen ja siksikö sitten kieltäydyin niin jyrkästi hänen lääkemääräyksestään. Muistutin häntä siitä, miten hän oli aiemmin todennut kyseisestä lääkkeestä, että sitä ei enää minulle määrätä, koska "ei me enää tehdä sinusta zombieta".

      Sitten me keskustelimme siitä miten toisaalla on keskusteltu siitä, miten potilastietoihin kirjataan potilaan kieltäytyminen tarjotusta hoidosta. Että tarvitaanko jopa erillinen potilaan allekirjoittama hoitokiellosta kertova paperi. Koska olin lukenut aiheesta jutun, totesin jonkun tietävän sanoilla, että kyllä ihan pelkkä lääkärin proosa potilastietoihin riittää.

      Olen tietoinen potilaiden hoitokieltäytymisiin liittyvien keskustelujen taustoista (esim. Turun Kupittaan psyk. sairaalan ongelmat käräjillä asti, todettakoon vain yleisellä tasolla), joten ymmärsin terapeuttini halun käsitellä sydämensä päällä olevan asian pois omasta päiväjärjestyksestään.

      Sitä en kyllä ymmärtänyt, miksi hän tarjosi minulle lääkettä jonka monet sen lääkkeen minulle aiheuttamat vakavat haitat hän tiesi, ja sitten sälytti outoa vastuuta harteilleni kehottamalla minua puntaroimaan sen lääkkeen hyötyjä ja haittoja voinnilleni. Eikä tässä kaikki mutta viitsi enää loppuhuipennukselle uhrata ajatustakaan. Asia on nyt käsitelty niin hyvin kuin vaivaudun asiaa enää hänen kanssaan käsittelemään.

      Uutisfriikki Watson vinkkasi, että nykyään potilastietoihin tulee kirjata potilasta koskevat oleelliset tiedot tarkemmin ja huolellisemmin kuin aiemmin on ajateltu olevan tarpeellista.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6489
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4193
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2597
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2030
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1538
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1397
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1101
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1046
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe