Ilmainen passiivilämmitys

EiTunnuPakkasen

Suomessa on ihan liikaa valkoisia tai keltaisia taloja. Näinä keväisinä päivinä sen huomaa. Itselle on omakotitalo, varasto ja autotalli rakennettu eurooppalaiseen U-kirjaimen muotoon niin että se aukeaa etelään. Ja rakennukset on maalattu ruskeiksi. Mikäs siinä oli eilenkin istuskellessa pihalla kahvia juomassa kun lämpötila oli 11 astetta.

Meillä olisi Suomessa saman verran lämmintä kuin syksyllä puoli vuotta sitten jos rakennuskantamme olisi sellaista että se absorboisi auringon säteet. Mutta kun jostain kumman syystä suomalaiset talot ovat pääsääntöisesti välimeren maiden tapaan valkoiset. No, eilenkin jokaisessa rakennuksessa kaksi ulkoseinää olivat sen 10 asteen lämpöisiä, joten lämmityskulut päivällä eivät olleet suuret. Vasta sen jälkeen kun aurinko laski mailleen niin pihapiiriin tuli pakkasta.

Joten, jos haluatta vähentää lämmityskustannuksianne 20-25% niin maalatkaa talonne/rakennuksenne ruskeiksi. Ja jos asuu asuntoalueella jossa on useampi rakennus, niin koko asuntoalueen lämpötila nousee sen 10 astetta syksyllä ja keväällä, Kesällä rakennukset ei kuumene (yleinen virhe) yhtään sen enempää kuin ennenkään koska räystäät estävät auringon säteiden osumisen rakennuksen seiniin. Kattojen kautta se kuuma taloihin tulee. Ja kun yhden kerran sijoittaa maaliin, niin se kestää sen parikymmentä/kolmekymmentä vuotta.

Yöllä oli pakkasta se parikymmentä astetta. Saas nähdä kuinka nopsaan aurin noustua lämpötila pihalla nousee plussan puolelle.

11

353

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • auringonottopaikka.hyvä

      Asiassa on vain sellainen varjopuoli että talon lämmöneristys on julkisivun takana. Vaikka ulkoseinän pintalämpötila olisi korkeampi niin sillä on todella vähäinen vaikutus huonelämpötilaan. Etelä-Euroopassa tilanne on toinen koska lämmöneristykset ovat vähäisiä.

    • EiTunnuPakkaset

      Näin ajateltuna onkin. Mutta talosta energia joka virtaa seinien ja ikkunoiden läpi ulos, on lineaarisesti verrannollinen lämpötilojen erotukseen. Ja silloin, se onko ulkona -9 vai 13 (12.7 kuten juuri tarkastettuna) vakuttaa suuresti ulos siirtyvään energiamäärään. Toki talon kaksi seinää ja ikkunat ovat sielä "pakkasen puolella", mutta kaksi ovat "viileässä kesäsäässä".

      Tämän huomaa erityisesti kun lämmittää taloa. Ennenkuin aurinko paisaa sisäpihalle, taloa saa lämmittään kolmella tulipesällä ja sisälämpötila nousee 0.7-astetta tunnissa. Mutta heti kun sisäpihan lämpötila nousee nolla kieppeille, talon sisälämpötila nousee 2.5-3 astetta tunnissa. Saa pitää varansa ettei karkaa normaalista 24-25 asteesta.

      Ensi kesänä otankin sitten polycarbonaattia ja teen niistä itse argonilla ulkolasin paikalle 2-"laisisen" elementin. Polycarbonaatin eristyskyky on 2.5-kertaa lasin eristyskyky. Joten, sen jälkeen pitäisi ikkunoidenkin kautta ulos menevä energia pienentyä radikaalisti. Nyt ikkuna on lähes aina kuusi astetta kylmempi kuin huoneen sisälämpötila. Ja ulkoakin mitattuna plussan puolella, vaikka ulkona olisi pakkasta. Nelilasisina ja PMMA:lla varustettuna ikkuna vastaa kuusielementtistä lasi-ikuunaa.

      ...mikseiväthän Suomalaiset ikkunatehtaan osaa laskea ikkunalaiseissa enempään kuin kolme? Euroopassakin osataan neljään ja jopa viiteen...

      • Tumma seinä jäähtyy nopeammin kuin vaalea. Koska talvella pimeää on enemmän kuin valoisaa, on valkoinen seinä parempi vaihtoehto.


    • auringonottopaikka.hyvä

      Pihan lämpötila ei voi auringon vaikutuksesta nousta 22 astetta lämmityskauden aikana. Jos ulkona on 13 astetta niin taloa ei tarvitse lämmittää. On outoa jos sisälämpötila on 24 - 25 astetta. Meillä omakotitalon sisälämpötila on yli 20 vain saunomisen yhteydessä ja takkauunia lämmitettäessä.. Jos asennat ikkunoihin polykarbonaattilevyt niin sälekaihtimia ei tarvita koska näkyvyys heikkenee automaattisesti.

    • sivuhuomautus

      Sanoit aloituksessa U-muotoon rakennetuista taloista ja pihapiiristä.
      Euroopassa ja Etelä-Ruotsissa näkee tuota tyyliä, mutta pohjoisempana ja Suomessa on ollut tapana jostain syystä sirotella/roiskia pientalot ja apurakennukset sinnetännepitkin.

      Onko jollain järkeviä perusteluja tähän Suomi-tyyliin?
      En ole keksinyt muuta kuin mahdollistaa pihan läpiajon ilman käännöksiä. Tuulella taas tulee se mistä suunnasta vaan niin aina pihapiiri on epämiellyttävä.
      ---

      Aikanaan Helsingissä kantakaupungissa rakennettiin kerrostalot umpikortteleina, jotka hivelevät silmääni puolustuksenkin kannalta. Kaupunginvaltauksessa se on kuin linnoitus.
      Laajat sisäpihat mahdollistavat tuulettoman auringon kesäaikaan.

      Umpikorttelin pihalla kaikilla on yhtä "kivaa", mutta lähiöiden pitkin roiskitut kerrostalot mahdollistavat kaikilla olevan tasapuolisesti yhtä kurjaa.

      • EiTunnuPakkaset

        Tämäkin oli aikoinaan sellainen perustalo johon oli aikojen saatossa tehty 90-asteen kulmaan autotalli. Kun minä sitten aloin remppaamaan niin tein talosta 1 1/2-kerroksisen ja siinä yhteydessä tein kunnon räystäät. Vanha kansa sanoo että kun on kunnon räystäät ja ehjä sokkeli, niin kyllä se siitä välistä kuivana pysyy.

        Jatkoin taloa sen verran että sain sen päittäin autotallin kanssa. Jonne tein myös korotuksen. Molemmat kun olivat yksi kerroksisia. Ja sitten, U-kirjaimen sai tehtyä kun rakensi taloa vastapäätä kunnon kokoisen varastorakennuksen jossa on työpaja sekä puu- että metallipuolelle. Sielä on tilaa vaikka minkälaiselle toiminnalle. Ja kun sekin oli 1 1/2-kerroksinen niin tuuli loppui pihapiiristä kerralla. Toki toisinaan tuiskuttaa pihaan paljonkin lunta, mutta ne saa sieltä pääsääntöisesti kolattua pois.

        Itse olen kanssa ihmetellyt että kuinka paljon toistaitoisempia suomalaiset ovat. Kun kerran tällä tavalla pidetään elinympäristö säädyllisen lämpöisenä ja kuivana euroopassa, miksi sitä ei osata Suomessa. Jossa jokainen kilowttitunti on puhdasta säästöä. Aurinko paistaa vuodessa noin 9300kWh/neliömetri. Siitä aurinkopaneelit pystyvät muuttamaan energiaksi 15%. Joten ihan lämmin vesikin katolta on kullan arvoista näillä leveysasteilla.


    • sdfghjklkjhgf

      Onhan se ihan tervettä, että kehittelee kaikenlaisia näkemyksiä kohden parempaa, mutta vähän sinulta karkasi mopedi käsistä, ei ne räystäät estä kesällä tummaa seinää kuumenemasta, kuten väität.
      Vaalea talo pysyy kesällä mukavan viileänä, ei tarvita sähkösyöppöä ilmastointia viilentämään.
      Keväällä kun tarvittaisiin lisälämpöä auringosta, se paistaa muutaman tunnin päivässä ja niitäkin päiviä on harvassa.
      Mielessä on käynyt, että rakentaisi aurinkovaraajan, mutta siltä vaikuttaa, ettei se suomen aurinkosäteilymäärillä maksa itseään takaisin, tietysti harrastusmielessä voisi puuhastella.

      Talo, autotalli ja varastot kannattaa hajasijoittaa, jos autossa syttyy tulipalo tallissaan, tai missä tahansa palaa, menee helposti kaikki kerralla tuhkaksi. Vanha sanonta pätee, ei kaikkia munia samaan koriin.
      Pelkän keväisen auringossa oleilun takia rakennuksia ei kannata niputtaa, pihaan voi rakentaa erikseen huvimajan ja tuulensuojaisen lekottelusopen aurinkoon päin, vaikka jollakin avattavilla parvekelasi tyylisellä sovellutuksella.

      • sivuhuomautus

        Joo, tulipalo tuli mieleeni hetken päästä tökittyäni enteriä.
        Se on varsin hyvä peruste, kun Suomessa maaseudun talot ovat lähes poikkeuksetta puuta, joka taas Euroopassa on vähemmistömateriaali.

        Toki oleilurakennuksia kukin voi rakentaa.


    • Tknk

      Hmmm.... toimisikohan puinen viistorimasäleikkö, joka olisi toiselta puolelta maalattu valkoiseksi ja toiselta mustaksi, "köyhän miehen" passiivisena aurinkokeräimenä? Kesäksi valkoinen puoli esiin ja syksyn tullen musta puoli. Eli tuo tarpeen mukaan jäähdyttäisi tai lämmittäisi talon etuseinustaa.

    • EiTunnuPakkaset

      Kyllä ne räystäät riittävät estämään auringonvalon osumisen seiniin. Varjoa on sokkelin juurella noin 50cm. Tosin, räystäisen pitää olla 1.2m pitkät, kuten minulle. Se takaa myös sen että vaikka sataisi melko vaakaan niin seinät pysyvät melko kuivina. Samat räystäät jotka kesällä suojaavat auringolta, suojaavat myös talviöisin avaruuden kylmydeltä. Avaruus ei kylmetä suoraan talon seiniä vaan pitää mennä melko vinoon ennenkuin avaruus näkyy.

      Ja jos joku epäilee PMMA:n käyttöä lasin tilalla/lisäksi niin hän ei tiedä että työkoneissa ikkunalasit on tehty jo toistakymmentä vuotta polycarbonaatista. Ne eivät naarmuunnu eivätkä samene. Acryyli samenee, polycarbonatti (PMMA) ei.

      Tässä viikon aikana on kaikki lumi sulanut jo sisäpihalta, Tänäänkin lämpöä oli toistakymmentä astetta ja mikäs siinä oli vaihdellessa autoihin öljyt. Valoa riittää ekä sormiakaan palele. Kunhan muistaa laittaa retkipatjan maan ja itsensä väliin. Ei se maa vielä niin lämmintä ole.

      Sitä mietin että vuoden päästä voisi laittaa katolle aurinkokennot. Sitä ennen pitää laittaa katolle 50mm mustaa muovikutkea jonka sisällä on vesi-glykoli yhdistelmä. Aurinkopanelien alla se kerää "kuumuuden" pois, jolloin panelit kestävät pidempään. Ja rakennusten sokkelien ympärille kierrettynä ja sisäpihalle kieputeltuna, maahan saa ajettua eksta-energiaa. Pari kiertovesipumppua pumppaamaan maahan lämpöä aina kun katolla on kuumempaa. Ja meillä on syksyllä maa paljon normaalia pidempään lämpimänä.

      Nyt on aikaa rakennella kun on työttömänä.

    • haitta.hyötyä.suurempi

      Kesällä taloa pitää enneminkin jäähdyttää. Lämmityskauden aikata ei taas aurinko pahemmin lämmitä. Pihan lämmittämiseen en jaksa ottaa kantaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2486
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      38
      1399
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      61
      1372
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1156
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1101
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1032
    Aihe