aktiivimalli luo jo valetyöllisiä

kikkailua1

IL-analyysi: Työllisyystilastot liian ruusuisia - aktiivimalli luo jo valetyöllisiä
Torstai 22.2.2018 klo 06.31
Vain yksi tunti töitä viikossa tekee työttömästä työllisen tilastoissa. Aktiivimalli kiihdyttää valetyöllisten määrän kasvua.

Työelämä muuttuu vauhdilla, mutta tilastointimenetelmät pysyvät samoina.
Tilastokeskus katsoo henkilön työlliseksi, jos hän on tehnyt yhden tunnin töitä viikossa. Kyseinen ihminen pitää itse itseään työttömänä. Tilastointimenetelmä luokin Suomeen yhä enemmän ns. valetyöllisiä.
Osa-aikatöitä tekevien ihmisten määrä on kasvanut selvästi viime vuosina Suomessa. Kyseessä on kansainvälinen murros työn tekemisessä.
Suomessa on nyt saman verran piilotyöttömiä kuin oli 1990-luvun lopussa. Piilotyöttömien määrä laski Suomessa juuri ennen finanssikriisiä 80 000 henkeen, mutta määrä lähti voimakkaaseen kasvuun finanssikriisin jälkeen.

Mikä on aktiivimalli? Katso videolta selitys.

Suomessa iloittiin tiistaina uusista työllisyystilastoista. Työllisyysaste eli työllisten osuus 15-64-vuotiaista oli tammikuussa 69,3 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 67,0 prosenttia. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli 70,9 prosenttia.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoitteena on saada vaihteluista tasoitettu työllisyysaste 72 prosenttiin. Tavoitetta pidettiin vielä vuosi sitten epärealistisena. Nyt tavoitetta arvioidaan vähintäänkin mahdolliseksi.

Suurin syy hallituksen tavoitteen mahdolliseen toteutumiseen johtuu parantuneesta taloustilanteesta. Maailmantaloudessa on menossa poikkeuksellisen vahva vaihe, jossa sekä Yhdysvaltain, Euroopan että Aasian talouksilla menee lujaa samaan aikaan.

Vain yhden luvun tuijottaminen on kuitenkin vaarallista. Työelämä muuttuu vauhdilla, mutta tilastointimenetelmät pysyvät samoina. Tilastokeskus katsoo henkilön työlliseksi, jos hän on tehnyt yhden tunnin töitä viikossa. Kyseinen ihminen pitää itse itseään työttömänä. Tilastointimenetelmä luokin Suomeen yhä enemmän ns. valetyöllisiä.

Osa-aikatöitä tekevien ihmisten määrä on kasvanut selvästi viime vuosina Suomessa. Kyseessä on kansainvälinen murros työn tekemisessä. Esimerkiksi Ruotsissa osa-aikatöitä tekeviä on suhteessa vielä paljon enemmän kuin Suomessa. Tämä osaltaan selittää, miksi Ruotsissa työllisyysaste on Suomea selkeästi korkeammalla.

- Voi sanoa, että Suomessakin työllisissä on tapahtunut laadullista heikkenemistä, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki toteaa.

Tilastokeskus selvittää työllisten ja työttömien määrää haastattelemalla suomalaisia. Jos haastateltava kertoo tekevänsä osa-aikatyötä, häneltä kysytään vielä erikseen, miksi hän tekee osa-aikatyötä. Jos haastateltava kertoo haluavansa tehdä enemmän työtä, mutta hänellä ei ole siihen mahdollisuutta, tilastoituu henkilö alityölliseksi.

- Alityöllisten määrä on kasvanut voimakkaasti pitkän taantuman aikana ja on ennätyslukemissa. Luvut ovat tulleet hieman alaspäin vuoden 2016 jälkeen, mutta vielä ollaan korkealla tasolla, Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta toivoo, että Suomessa kiinnitettäisiin enemmän huomiota työpaikkojen laatuun pelkän määrän sijaan.

- Keskustelu on nyt keskittynyt siihen, että kunhan ihmiset vain saadaan töihin. Mielestäni tavoitetaso voisi olla myös työpaikkojen laadun parantamisessa. Että työ tarjoaa riittävän toimeentulon ja mahdollisuuden urakehitykseen, Kauhanen toteaa.

Aktiivimalli luo jo valetyöllisiä

Sipilän hallituksen aktiivimalli on tuonut jo lisää valetyöllisiä uusimpiin tilastoihin. Tammikuussa alkoi ensimmäinen noin kolmen kuukauden tarkastelujakso, jonka aikana työttömien tulee tehdä keskimäärin reilu tunti viikossa töitä.

Tarkalleen ottaen työttömän työnhakijan on 65 työttömyysetuuden maksupäivän tarkastelujakson aikana tehtävä 18 tuntia palkkatyötä, ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (vuonna 2018 241 euroa) tai oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa. Mikäli mikään näistä edellytyksistä ei täyty, työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia.

Iltalehden haastattelemien ekonomistien mukaan aktiivimallin vaikutusta ei pysty varmuudella lukemaan tammikuun työvoimatiedoista. He pitävät kuitenkin varmana, että jonkin verran työttömiä on jo muuttunut tilastoissa valetyöllisiksi aktiivimallin vuoksi. Eli työttömät tekevät vain juuri sen verran töitä, että välttyvät päivärahan leikkaukselta, eivätkä ole aidosti työllistyneet.

Tosin aktiivimallin uskotaan lisäävän myös ihan oikeasti työllisten määrää, vaikkakin vain hieman.

- Aktiivimalli ei ole mikään hopealuoti, Brotherus toteaa.

23

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kikkailua2

      Piilotyöttömyys laskee

      Tilastokeskuksen mukaan työvoiman ulkopuolella olevista oli piilotyöttömiä 140 000 henkeä, mikä oli 22 000 vähemmän kuin vuoden 2017 tammikuussa. Piilotyöttömäksi luetaan työvoiman ulkopuolella oleva henkilö, joka haluaisi ansiotyötä ja olisi työhön käytettävissä kahden viikon kuluessa, mutta ei ole etsinyt työtä viimeisen neljän viikon aikana.

      Piilotyöttömyyden syitä ovat työnhausta luopuminen tai muut syyt kuten opiskelu, lasten hoito tai terveydelliset syyt. Henkilö voi olla te-toimistossa kirjoilla työttömänä työnhakijana, mutta jos hän ei ole etsinyt aktiivisesti töitä, niin tilastokeskus kirjaa hänet piilotyöttömäksi.

      Brotherus muistuttaa, että Suomessa on nyt saman verran piilotyöttömiä kuin oli 1990-luvun lopussa. Piilotyöttömien määrä laski Suomessa juuri ennen finanssikriisiä 80 000 henkeen, mutta määrä lähti voimakkaaseen kasvuun finanssikriisin jälkeen.

      - Voidaan sanoa, että ainakin 40 000 ihmistä on saatavissa paremmin työmarkkinoille, Brotherus toteaa.

      Piilotyötön voi palata työmarkkinoille työntekijänä, jolloin hän nostaa työllisyysastetta. Tai sitten hän päättää ryhtyä aktiivisesti etsimään työtä, jolloin tilastokeskus kirjaa hänet piilotyöttömän sijaan työttömäksi.

      - Piilotyöttömyyden vähentyminen onkin vaikuttanut siihen, että työttömyys ei ole nyt juuri vähentynyt tilastokeskuksen luvuissa, Brotherus jatkaa.

      Ikääntyminen parantaa työllisyysastetta

      Työllisyysaste mittaa 15-64-vuotiaiden työllisten osuutta. Tämä osa väestöstä supistuu, kun Suomi ikääntyy vauhdilla. Viimeisen vuoden aikana 15-64-vuotiaiden määrä Suomessa väheni 11 000 hengellä.

      - Kun 15-64-vuotiaiden osuus supistuu, niin sehän helpottaa työllisyysasteen nostamista, Kauhanen huomauttaa.

      Myös vuoden 2017 alussa voimaan astunut eläkeuudistus vaikuttaa. Uusi eläkejärjestelmä kannustaa yhä useampaa suomalaista työskentelemään vähintään 65-vuotiaaksi asti, jolloin työssäkäyvien 15-64-vuotiaiden osuus kasvaa.

      - Samaan aikaan varhaiseläkereittejä on karsittu. Nyt on entistä vaikeampi poistua aikaisemmin työelämästä, Kauhanen jatkaa.

      Iäkkäämpien työntekijöiden työllisyysaste on noussut lisäksi paremman kansanterveyden ja koulutustason ansiosta. Yhä useampi työntekijä pystyy tekemään työtään entistä pidempään.

      Väestön ikääntymisen vuoksi Sipilän hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite ei tule riittämään Suomen taloudelle. Työllisyysasteen tulee olla tulevaisuudessa huomattavasti korkeampi, lähempänä 80 prosenttia, jotta työssäkäyviltä kerättävät verot ja sosiaaliturvamaksut riittävät ikääntyvän väestön hoitokuluihin.

      Iltalehden haastattelemien ekonomistien mukaan aktiivimallin vaikutusta ei pysty varmuudella lukemaan tammikuun työvoimatiedoista.
      Iltalehden haastattelemien ekonomistien mukaan aktiivimallin vaikutusta ei pysty varmuudella lukemaan tammikuun työvoimatiedoista."

      • Tilastoharhaa

        kunnat joutuu maksamaan sanktiot jos eivät kykene työllistämään pitkäaikaistyöttömiä. Siksi kärsämäkeenkin perustettiin ihan virka sitä varten että ohjataan työttömiä näennäistoiminnan pariin sanktioiden välttämiseksi. Esim. kuntouttavaan työtoimintaan


      • U.Telias

        Miten työlliseltä ihmiseltä voi vähentää 5 prosenttia työttömyyskorvauksesta?


    • ropsipinopurkaantuu

      ..ikääntyvän väestön ja lisääntyvän pakolaiset vuoksi rosentit ei riitä", semminkin, kun ropsit tulee EU ostokykyisten maitten mkansalaisten ostovoimasta, ei #Kikytyksestä.
      Korkojen noustessa ostovoima vähenee ja suomen propsit!

    • Aktiivi-oon

      Minäkin aktivoiduin.Rupesin tekemään pimeitä hommia.

    • suomi.Terroristeille

      Onneksi matujen ei tarvitse aktivoitua. Lait eivät heitä koske.

    • Saliini

      Järjestäydytään!! Paljonko meitä on kaiken kaikkiaan Suomessa? Paljonko on siis jäsenkelpoisia, mikäli perustetaan Valetyöväenliitto? SAK olisi varmasti erinomaisen kiinnostunut uudesta liitännäisjäsenjärjestöstä. Turha täällä on marista, valetyöllisillä ei ole mitään muuta menetettävää kuin kahleensa, jotka Sipilä, Orpo ja eriväriset persut ovat takoneet. Veljet, siskot, sorron kahleet pois!!

      • KOK.vie.nahatkin.selästä

        Ei tarvitse, meillä on jo vas ja SKP. Kunhan ihmiset vaan tajuais äänestää.


    • entäpäs

      nämä väliinpudonneet 600000 alle toimeen tulon eläjät köyhät, neo ovat ulkona työelämästä ja kohta leipäjonostakin, kun ei jaksa ja kunnan- maksamaan pörssihoitoon pääse.
      Ja päälle painaa maahantulijat, Kanisteri Mykkänen kukkakimpuin ja seremonioineen Tervetuloa toivotukset!

      unohtamatta Sipilän 300000 työkykyistä työtöntä!

      Luulen, vaan en tiedä, että Orpolla alkaa olemaan orpo-olo!

    • kärsäänolistunkua

      30 luvun"Sianpään aikainen Kokomusta hallitus, on jo jäänyt 2seksi; nykyisellä miljoonalla #kurjalla, "kurjat jotka 30-luvulla suomen teitä vaelsi huojuen, kiitollisena vähäisestäkin avusta vaikka, vaikkapa sian kanssa samalla kaukalolla ruuasta ja nukkua karjun vieres karsinassa!

      • Ummikot.Sikalassa

        Jarkko nukkuu vieläkin.


    • beethooven

      Piilotyöllistetyt itä-eurooppalaiset vielä hyvinkin kymmenin ja jopa sadointuhansin täällä ihka oikeassa pohjoisessa-itä-Euroopassa. Eli Suomessa vielä tietenkin vääristelemässä tilastoja polkutyön hinnoillaan tätä nykyä valitettavasti.

      • aariaoopperastakurjat

        "siihen se johtaa automatic, kun tulijoita tarjolla on, yritykset #Kikyttää voitot #illaksi kotiiin!


    • Herraahyvääkiittäkääiloi

      Onneksi on Hursti, Kirkko ja PunainenRisti
      Kauppojen ilta-myynnit ja kauppojen takapihojen dyykkaajat!

      • MV_LEHTI.paras

        Niinpä..


    • kynnellekykenevät

      1880 luvun lopun nälkävuosina puuron tarpeet jäisiltä hevosraiteilta..

    • persudemari

      En ole koskaan töitä tehnyt enkä tee.

    • työtä_EI_ole

      Kyseessähän on työllisyysloukku joka korjataaan poistamalla työttömyystuet ihmisiltä jotka tilastomatematiikka lukee työllisiksi, vaikka vain yhden päivän viikossa.

      Hopealuodilla tapetaan vampyyreitä. Ovatko työttömät siis yhteiskunnan verenimijöitä joidenkin mielessä kun erikseen vakuutetaan että eihän tässä nyt siitä sentänsä ole ajatuksissa kyse?

    • pääomantyöreservikasvaa

      matu maksaa yhteiskunnalle 100% enemmän kuin työtön, mutta matun elatuskustanuksia ei pyritäkään leikkaamaan, eikä maahantulo vähentämään, vaan päinvastoin, joku kanisteriministeri sai virkansa, kun oli myötä sukaa Hallituksen takahuoneen hämärässä sovitun kanssa ja 10000matua tostavaan lisää entiseen, tottamaar silloin työttämältä leikataan siten, ettei pv-rahaa koroteta ja sanktioilla loput, joka Lindströmin innovaatiolla pihvi ohenee, lopuksi jää käärepaperi nuoltavaksi.

    • hattutemppu

      lopuksi matut saa kansalaisuuden ja työttömät pakkopalautetaan

    • kustaapolkee

      kuulin, että Kärsämäen Keskustan-ydin estää kuntalaisiaan kirjoittamasta S24,, ynm, puolue sanktioilla, erottamisella ja mustamaalaamisella, joka eritoten kärsämäessä on kehittynyt Olympiatasolle, vähäjärkiset luonnekierot yksilöt joita Kustaa käyttää hyväkseen antamalla ymmärtää ymmärtämättä antamaan.
      Sananvapauden rajoittaminen onkin uutta Keskusta-politiikkaa, sitä harrastaa mm P-Korea!
      Keskustan sanktioista julkisin ja häpeällinen tapaus on #Paavo!
      ne mitkä ei tule näkyviin ovat hullujenhuoneella!

      • väärintulkitt

        Kunnanjohtaja laitettiin allekirjoittamaan sopimus jonka mukaan hän ei saa arvostella paikallisia kyläpäälliköitä tai heidän tekemisiään joten - Missä se uutinen oli?

        "Positiivisten tarinoiden pitäjä"

        Lainaus kunnan nettisivuilta. Positiivisia ovat tarinat kun suut on tukittu. Omille porttikielto someen ja lopuille estot. Jopa kyyyllä hiljennettiin..Ei koske reagania joka saa ihan vapaasti käydä avautumassa haukkuen kaikki jos on huono päivä.

        provo


      • Xvalt
        väärintulkitt kirjoitti:

        Kunnanjohtaja laitettiin allekirjoittamaan sopimus jonka mukaan hän ei saa arvostella paikallisia kyläpäälliköitä tai heidän tekemisiään joten - Missä se uutinen oli?

        "Positiivisten tarinoiden pitäjä"

        Lainaus kunnan nettisivuilta. Positiivisia ovat tarinat kun suut on tukittu. Omille porttikielto someen ja lopuille estot. Jopa kyyyllä hiljennettiin..Ei koske reagania joka saa ihan vapaasti käydä avautumassa haukkuen kaikki jos on huono päivä.

        provo

        kottiin soitettiin jos ei sanomiset kokkoussalissa miellyttäny ja pysttyyn haukuttiin miten sinä voit olla eri mieltä kun me. tänne ei kirjoteta kun tätäkin valvotaan


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1926
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe