Epilepsian jälkitila ja mitä voin tehdä

Rose-kysyy

Minulla on ohimolohko epilepsia: saan poissaolokohtauksen, josta en muista mitään ja tämän jälkeen on deja-vu, etova/huono olo sekä väsymys ja ahdistunut/pelokas olo. Tässä jälkitilassa menee joku aika, minkä jälkeen olen väsynyt.
Lääkkeellä kohtaukset pysyneet aika hyvin kurissa. Silloin tällöin kuitenkin tulee lievempänä tätä jälkitilan kaltaista oireilua, Joskus tätä jatkuu pitkin päivää tai tietyn osan päivää.
Tämä jälkitila ahdistaa minua: deja-vu tuntuu tekevän ällöstä olosta vielä etovamman, kun yritän rauhoittaa itseäni, tehdä jotain, olla tekemättä mitään.

Miten minun pitäisi toimia tämän jälkitilan aikana? Makaanko paikallaan, teenkö jotain "toiminnallista" viedäkseni ajatukset muualle, vai mitä? Mikä rauhoittaisi? Vai rauhoittaako mikään? Odotanko vaan kiltisti kohtauksen/jälkitilan loppumista?

4

375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minä-vastaan

      Voih, tiedän jokseenkin tunteesi!
      Mulla alkaa kohtaukset deja vulla, jälkioireita onkin sitten pidempi liuta aina pahoinvoinnista päänsärkyyn, oksentelusta muistihäiriöihin jne.. Kohtauksen jälkeinen väsymys on niin valtavaa, että saatan nukkua lähes puoltoista vuorokautta putkeen. Ehkä parempi kuitenkin niin, ei tarvitse kärvistellä sen muun huonon olon kanssa niin kauaa.

      Mutta voin vaan kuvitella miten inhottavaa on, jos se jälkitila kestää kauemminkin.
      Oletko kokeillut esim. suihkua tai raittiissa ilmassa kävelyä kohtauksen jälkeen? Toki riskinsä noissakin, mutta jos vaikka joku lähtisi seuraksi tai huolehtisi ettet loukkaa itseäsi suihkussa.
      Nää nyt on vaan näitä ehdotuksia, jokaisen varmaan pitää kokeilla ja löytää ne itselle sopivat keinot. Joillekin niitä ei välttämättä löydy ja varmasti useimmilla vaihtelee päivän mukaan minkälaisia nuo jälkitilat ovat.
      Miten kauan sulla on ollut epilepsia?

      Vaikea tarkemmin neuvoa, sanoisin vaan että kokeile rohkeasti ja pistä vaikka ylös jos jonkun teon tai tekemättä jättämisen kohdalla on tuntunut edes vähän helpotusta oloon.
      Itse joskus makaan vain sängyssä ja jos kykenen, niin luen kirjaa tai kuuntelen jotain rentoutusmusiikkia. Telkkaria tai kännykkää ei pysty kyllä katsomaan.
      Joskus on niin etova olo, että on lähes pakko lähteä pesulle tai sitten tuntuu tarvitsevan raitista ilmaa ja lähdenkin usein metsään kävelemään.
      Joskus taas sitten kaikki näyttää, tuntuu ja haisee pahalle niin parempi yrittää pysyä sängyssä vaan. Särkylääke naamaan ja nukkumaan (edellyttäen että kohtauksia ei kovin useasti tule, sillä noiden särkylääkkeiden syöminen jatkuvasti ei kyllä ole enää hyväksi..)

      • Rose-kysyy

        Kiitos vielä tuosta neuvostasi.


    • Rose-kysyy

      Mulla diagnosoitiin epilepsia yli kaksi vuotta sitten, mutta se on ollut kauemmin, en ollut vain ymmärtänyt deja-vuta epilepsia kohtauksen oireeksi. Äitini oli todistamassa automatkalla kotiin, kun sain kaksi kertaa poissaolo-kohtauksen enkä muistanut mitään siitä paitsi sen jälkitilan. Siitä sitten aika lääkärille/neurologille ja tutkimukset lähti käyntiin. Nyt oon melko sujut epilepsian kanssa. Mutta kohtauksia ei voi ilmeisesti täysin estää. Ehkäistä kylläkin.

      Voisin kyllä kokeilla tuota musiikin kuuntelua, ja muutenkin kokeilla mikä sopisi parhaiten tilanteeseen. Joskus se on ollut tiskien hoitaminen, mutta välillä haluaa/ täytyy vain maata ja odottaa parempaa oloa, kun ei kykene muuhun. Vaihtelee ilmeisesti päivästä riippuen.

      • Minävastaan

        Ole hyvä vaan ohjeista, kiva jos jotenkin voi olla avuksi :)
        Hyvä että olet sujut epilepsian kanssa, se helpottaa jo kovasti tilannetta!

        Kärsivällisyyttä vain mukaan ja päivä kerrallaan eteenpäin. Saattaa nimittäin olla, että juuri kun luulet löytäneesi sen "oikean" tavan toimia noissa jälkitiloissa, niin se jo tuntuukin täysin mahdottomalta. Sitten taas seuraavalla kerralla saattaakin kyseinen tapa toimia taas.

        Toivon sinulle pitkäjänteisyyttä ja uskoa siihen, että mikään ei kestä ikuisesti - ei huonotkaan päivät!
        Ja kevään odotusta myös, ehkä se piristää mieltä!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      239
      3706
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2264
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe