Pakkoruotsi

JohanB43

Täytyy sanoa että ihmetyttää tämä nyt Kaustisella noussut meteli pakkoruotsin poistamiskokeilusta. Minusta kyse on valinnan vapaudesta ja esimerkin näyttämisestä tulevaisuudesta. Olen omasta elämästäni asunut suurimman osan enemmän tai vähemmän Yhdysvalloissa ja Suomeen tulossa on ollut ihmettelyä. Suomeen tultua olen ihmetellyt sitä miksi Vaasa - Kokkola akselilla on yrityksiä, joissa palvelun saaminen suomen kielellä on käytännössä mahdotonta tai se takeltelee erittäin pahasti. Miten tämä on mahdollista Suomessa? Olen myös ymmärtänyt että varsinkin Vaasan seudulla on nuorisoa, jotka eivät suostu puhumaan lainkaan kotimaansa kieltä eli suomea? Pari tuttavaani, jotka ovat asuneet ison osan elämästään Ruotsissa, sanovat että eivät ymmärrä puoliakaan siitä ruotsia muistuttavasta murteesta jota mm. Teerijärvellä ja Ala-Vetelissä käytetään, muista osittain ruotsinkielisistä rantakaupungeista puhumattakaan?

Pelkääkö joku vähemmistö osansa menettämistä vai mistä tässä on kysymys? Ei Ruotsissa tietääkseni oli pakkosuomea, vaikka siellä paljon edelleenkin ruotsiin siirtolaisia on. Samoin ei Yhdysvalloissa ole pakkosuomea, vaikka siellä on pieniä kaupunkeja joissa puhutaan paljon suomeksi, siirtolaisyhdyskuntia jne.

Minusta näiden vain ruotsia tai sitä jotain murretta puhuvien, Suomessa asuvien ihmisten, tulisi ensi kädessä opetella puhumaan suomen kieltä, eikä toisinpäin. Samalla tavoin minun oli opeteltava englannin kieli kun muutin Yhdysvaltoihin.

Jos aikanaan hakeutuu uralle jossa paljon tekemisissä skandinaaviassa, niin ymmärrän kyllä ruotsinkielen opiskelun aikuisemmalla iällä mutta englanti on kuitenkin universaali kieli ja sillä hyvin paljon pärjää lähes missä tahansa. Venäjän ja Kiinan kieli on joltain kantilta katsottuna tänä päivänä tärkeämmässä roolissa.

24

493

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tittahäär

      Ei koskaan oppilaat ole halunneet pakkoruotsia pois, vaan kysessä on vanhempien pakkomielle.
      Oppi ei ole koskaan pahitteeksi, mitä enemmän sen parempi.
      Huvittaa että ne joka vastustaa ruotsinopetusta, ne ei enää käy koulua.
      Ei muuta kuin yhtä kieltä vaan ja maalima kapeaksi, vai mitä persut?

      • jokurunkkari

        Ei koskaan? Miksi sitten minä vastustin pakkoruotsia lukiossa?

        Ja se että pakkoruotsi poistetaan ei tarkoita että kouluissa opetettaisiin vain suomea. Muitakin kieliä (siis ruotsiakin) saisi opiseklla, jos haluaisi.


    • Paitsi_että

      Muutaman viikon välein nämä kielihörhöt aloittavat aina yhden ja saman mölinänsä uudelleen ja uudelleen.

    • ettänäinpäinjoo

      Tietää just ketä kaustisen kunnanhallituksessa on saattanut meidän kunta tähän häpeälliseen pisteeseen, kehtaako ruottinkielen seudulle kulkea töissä enää.
      Kiitti vaan Ps.

    • eipakkoa

      Nykyinen kielilaki ajaa suomalaiset Pohjoismaalaiseen kielityhjiöön, suomenkielisten kustannuksella.

      Kielivaranto karttuu hitaasti, sillä oppi ottaa väistämättä aikansa. Nyt pitäisi ennakoida sitä mitä tarvitaan vuosikymmenien kuluttua.Tuore selvitys Suomen kielivarannosta on silmiä avaavaa. Suomessa on kaksi virallista kieltä.

      Suomi ja Ruotsi: 88,3 % / 5,3 % kielisuhteella."

      Internet on teknisesti yhdistänyt maat ja ihmiset. Sen lisäksi tarvitaan yhteinen kieli .Englanti on kieli jota puhutaan noin 80% mailman kielistä ,siitä onkin muodostunut kieli jolla pärjää laajimmin kansainvälisessä kanssakäymisessä. Kieli on ajattelun väline ja jos sen hallitsee huonosti, on oletettavaa, että sen ymmärtäminenkin on vaikeaa.Globaalinen kielimailma muuttuu. Viime vuoden lopussa Manner- Suomessa asui vieraskielisiä yhteensä 351 738 ja puhuttiin jo yli 150:tä eri äidinkieltä. Ruotsinkielisiä oli 263 948. Suomi on monikulttuuristunut ja -kielistynyt viime vuosina voimakkaasti kasvaneen maahanmuuton myötä.

      Tämä asettaa uusia vaatimuksia maahanmuuttajien muun kielitaidon tunnistamisen ja tunnustamisen käytännöille. Vaikka ruotsi ja ruotsin kieli on ollut osa suomen historiaa, olisi aika suunnata katse tulevaisuuteen.Suomi tarvitsee monipuolista kieliosaamista, globaalinen kielimailma on rantautunut suomeenkin.

      Myös viime aikaiset tutkimukset tukevat muuttuvaa kieliympäristöä, sekä muuttuvaa kielten tarvetta suomessa. Nuorista 23% enää haluaa opiskella kieltä, jota he ei arjessa kohtaa. Ruotsin kielen tarvetta ,ei pysty enää perustelemaan suomen muuttuvaan kieliympäristöön. Nykyinen kielilaki, sekä ensimmäinen kansalliskielistrategia hyväksyttiin joulukuussa 2012. Se on kahden "elinvoimaisen" kansalliskielen strategia(Anna-Maja Henriksson oikeusministeri (Katainen) 22.06.2011 - 23.06.2014 ), joka kurottaa vuosikymmenien päähän. Tämä strategia ajaa suomalaiset pohjoismaalaiseen kielityhjiöön-suomenkielisten kustannuksella. Kaksikielisyys on järjetön fantasia 2000-luvun suomessa.Toivotaan että suomi on muuttuvassa globaalisessa kielimailmassa mukana, eikä tämän päivän päättäjät pidä käsijarrua päällä, nuoret ovat tulevaisuuden pääomaa, päättäjiä sekä rakentajia suomessa.

    • ainavallanalla

      Sinulle valehdellaan. Se historia mitä sinulle opetetaan on pelkkää valetta. Kova väite? Kerrottiinko sinulle koulussa tämä?

      Käräjillä 1646 julistettiin: Jokainen suomalainen, joka ei tahdo oppia ruotsia, käydä kirkossa, käräjillä ja kokouksissa ja kaikin tavoin olla esivallalle kuuliainen ja tottelevainen pappisviranomaisille sekä hurskas ja lempeä ruotsalaisille, samaten kuin maan ja valtakunnan muut asukkaat, sen koti on poltettava, talonkirja tehtävä mitättömäksi ja on hän jokaisen ruotsalaisen edessä henkipatto...

      Hups? Eikö? Hmmm. Minäkin muistan opetuksen hieman toisin tuolta peruskoulusta, jonka tarkoitus on iskostaa eliitin ajatukset kansaan - siis eikun - valmistaa kansalaiset yhteiskuntaan ja työhön. Mutta entäpä tämä?

      Kolmannes suomalaisista kuoli sotiessaan Ruotsin puolesta vierailla mailla.

      Näin tapahtui vuosien 1600-1700 välisenä aikana, jolloin Suomen väkiluku oli runsaat 300 000 ja suomalaisia miehiä kaatui arvioiden mukaan ruotsalaisten puolesta 100 000 - 120 000.

      No mutta ei mutta hei, ei tällaisia saa tarinoida. Sitäkään ei saa sanoa, että Suomessa on joukkohautoja, joita museovirasto ei anna kaivaa ja tutkia tai sitä, että Suomessa aktiivisesti häivytetään historiaa.

      Ruotsista ei puhuta totta, ruotsalaisten ristiretket Suomeen olivat hirvittäviä. Lallin kirvesmurhaksi ristitty tapahtuma oli sissisotaa valloittajia vastaan, kyseessä ei ollut yksittäistapaus vaan maan tapa.

      Ruotsin vallan aikana suomalaista nostoväkeä on käytetty käytännössä kaikissa Ruotsin sodissa keski-eurooppaa myöden ja rahat on aina kannettu rosvoretkistä Tuhkolmaan.

      Oletko koskaan ajatellut minkä takia Ruotsi on Suomea rikkaampi? Tästä syystä! Suomi oli Ruotsin alusmaa, siirtomaa, jonka pojat tapettiin Ruotsin sodissa Ruotsin kuninkaan rikastuttamiseksi.

      Tosiasiassa Ruotsi on meille velkaa 600 vuoden ajalta aika paljon, mutta eliitti on tästä hiljaa kuin hiiri sukassa ja höpisee pehmeitä siitä miten Suomi kuuluu länsimaiseen arvoyhteisöön, jonka nimissä meitä tapettiin, raiskattiin, poltettiin ja tapatettiin vuosisatoja. Tämä totuus halutaan haudata ja omaksua valloittajien historiankirjoitus.

      Suomalaisten kapinoissa Ruotsin kruunua vastaan tapettiin hurjasti väkeä. Kerran tai pari tapettiin ainakin 10% väestöstä kapinan takia. Kannattaa pysähtyä hetkeksi tämänkin luvun ääreen. He olivat suomalaisia sankareita, jotka taistelivat kohtuutonta kruunua vastaan, perheen, kodin ja isänmaan puolesta, mutta myös naisia ja lapsia.

      Onko siis pakkoruotsi mitään muuta kuin edelleen jatkuvaa kulttuuri-imperialismia ja kenen puolella kaikissa yllämainituissa verilöylyissä mahtoi ja mahtaa olla se porukka, joka on sitä mieltä, että tätä totuutta ei saa kertoa? Kun tänään kävin kuvan patsaan luona, jonka nimi on hakkapeliittain kotiinpaluu, mietin, kuinka harva pääsi kotiin.

      Kun tänään kävin kuvan patsaan luona mietin, miten kenelläkään on otsaa, julkeutta ja röyhkeyttä valehdella tässä määrin Suomen kansalle. Kun tänään kävin kuvan patsaan alla, mietin, miksi pieni vähemmistö omistaa kolmasosan Suomen varallisuudesta ja minkä takia kaikki ovat aina Ruotsia, Viroa, USA:ta ja NATO:a myöten valmiita kuolemaan viimeiseen suomalaiseen.

      Mietin myös sitä, miksi suomalaisten päättäjien, kuten Cai-Göran Alexander Stubbin ja Carl Haglundin mielestä NATO on loistava idea ja sitäkin, onko Suomi jälleen tai edelleen länsimaisten imperialistien siirtomaa.

    • nallew

      täytyy kommentoida lyhyesti. tunnen vaasan lääni ku oma tasku. toi kaustisen juttu naurettava on ruotsinkielisiä kyliä ympäristössä, edes venäjän rajan seudulla ei haluttu poistaa ruotsi. on rannikolla nuori tai vanhoja joka ei osa osaa suomea sen kummempaa ku joku alajärveläinen ruotsia. ihmettelen että näin lähellä rannikkoa ei ole edes tieto että kristiina-kokkola on suurimman osan kylistä melkein täys ruotsinkielisiä poikkeus kaupungit vaasa, p:saari, kokkola minne muutettu työn perään sisämaasta. kouluiss opiskellaan Suomi alkaen 3 lk miksi suomenkieliset aloittaa vasta 5lk varsinkin rannikkoseudulla kaikki pitäis aloittaa 2lk.lta sisämaasta ei väliä puhuu mitä osaa. ruotsinkielellä on rikkaus koko skandinaaviassa voi muuttaa ruotsiin tai norjaan

      • ihmettelenkyllä

        Kyllä suomenruotsilla ei niin vaan pärjää edes skandinaavissa,ja mitä se sitten on,nämä hurrit ei muka tarvi suomenkieltä miksei?kyllä etusijalle pitää mennä ainaki eurooppalaisilla kielillä,on jotain hyötyä tulevaisuudessa!ja minusta tämä suomenruotsi on rumaa vaskady vara variksensaappaat!ja tämä kieli kysymys ei johdu PSlaisista!!!


    • eipakkoa

      Mitä perustuslakiin tulee, siellä ei lue että "kaikkien" suomalaisten tulee lukea pakkoruotsia, ja tämä on perustuslain suurin ongelma.Pakkoruotsi alkaa kääntymään ruotsinkielisiä vastaan ja tämän pitäisi päättäjienkin, median sekä meidän kaikkien yhdessä huolestua ( äskettäin julkaistu nuorten e2 tutkimus , miksi opiskella kieltä, jota he ei arjessa kohtaa?) vain historiallisiin syiden vedoten, RKP:n oma kielipolitiikkaa rikkoo suomalaista demokratiaa ja yhteisöllisyyttä, syy ei ole kielivähemmistön.

      ( mitä suomen historiaan ja yhteiseloon tulee ruotsin vallan alla on se aivan eri lukunsa)

      Vapaan kielivalinnan puolustaminen muuttuvassa globaalikielimailmassa ei ole ruotsinkielen eikä kulttuurin kieltämistä, eikä millään muotoa ruotsinkielisiä vastaan, mielipiteet ovat olleet vapaan kielivalinnan puolesta. Somen ja lehtien mielipiteitten myötä tunteita herättävästä pakkoruotsista Somessa, ovat kieliriitojen jatkuva aihe vuodesta toiseen -miksi?

      Miksi vapaaehtoisuus nähdään huonona pakon sijaan, vaikka suuri enemmistö suomalaisista kansalaisadressien myötä sitä haluaa. Yleensä länsimaisessa demokratiassa kannatusta saa vapaaehtoisuus eikä pakko.

      Lopuksi Pohjoismaisessa kaupanteossa, puolustusyhteistyö ym. yhteistyössä on kielenä englanti, jo eri murteitten takia. Pitää muistaa että Ruotsin kieli jota puhuu vain noin 0.2 % mailmassa, jolla ei muuttuvassa kielimailmassa enään pärjää. Kaikissa muissa pohjoismaissa toisena kielenä on englanti.

    • nej-tack

      Det år inte bra.Nej tack Svenska här.

      • HerraAurinkoinen

        Puhuvittuasuomeaapinanperse.


      • tonttuja

        miten tänne on hurri eksynny?hemmetin bra!


    • eipakkoa

      Då måste du åka till Sverige, inte Mole eller den svenska provinsen.
      Silloin pitää mennä Ruotsiin, Suomi ei ole enää Ruotsin maakunta.

    • eipakkoa

      Pakkoruotsin puoltajat eivät vain itse halua katsoa totuutta suoraan silmiin? EU ja globalisaatio ovat täällä tänään ja se on luultavasti myöskin ihan pysyvä tilanne. Samoin vieraiden kielten taito.

      Ruotsalaiset firmat käyttävät myöskin Suomessa yleisesti englantia sisäisenä konsernin kielenä, mutta se ei näytä näitä puoltajia hätkähdyttävän. Luulisi, että juuri tuo sanonta vanhasta Olaus Petrin lakikirjasta, että mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan", niin pätee juuri tähän kielipolitiikkamme kukkaseen. Kukaan ei kiellä ihmisten puhumasta äidinkieltään, mutta ei sen pidä olla enemmistön rasitteena, jos sen käyttö on lähes olematonta?

      Meidän ruotsinkielisistä ystävistämme kaikki osaavat hyvin suomea, ja täytyy kyllä olla aika "kuuro, tai täysin eritäytynyt kansalainen", joka ei opi jo lapsena suomea, kun valtaväestö sitä ympärillä kuitenkin puhuu. Sitä sanotaan luonnonmenetelmäksi:)

      Siitä huolimatta meillä päättäjät katsovat, että näinkin pienen ruotsinkielisen väestöosan tähden pitää koko ikäluokka vastustuksesta huolimatta, opiskella ruotsia. Lisäksi vielä vuosi vuodelta aina vain enemmän ja aikaisemmin ruotsia. Kohta meillä määrätään varmaankin jo lastentarhoihinkin pakkoruotsin tunnit?

      Missään muussa maassa maailmassa ei tätä tapaa noudateta, mutta meillä se on kiveen kirjoitettu aina vain, vaikka muiden tärkeämpien kielten taito alkaa olla yhä tärkeämpää, jotta suomalaiset pärjäisivät ulkomailla yhtä hyvin kuin kilpailijansa Euroopassa.

    • Hallaahon.äänestäjä44

      Rkp ei aja ruotsin kielen osaamista vaan omaa poliittista valtaansa

      Tammisaaren terveyskeskukseen suomea osaamattomille mummoille tulkit ja lääkäreitä Uppsalasta

      https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-uutta-lahestymistapaa-kielikokeiluun/
      Kielikysymys on varsin helposti ratkaistavissa. Kummankin kotimaisen kielen osaamista edellytettäköön viranhaltijoilta vain oikeasti kaksikielisillä alueilla, ja vain tehtävissä, joissa kielitaitoa oikeasti tarvitaan. Muualla pärjätään mainiosti tulkkipalveluilla

      Lisäksi huono kielipolitiikka tärvelee aivan turhaan kieliryhmien välisiä suhteita. RKP on pitkällisellä propagandakampanjallaan saanut peloteltua suuren osan ruotsinkielisistä uskomaan, että kielipolitiikan kritisoiminen olisi hyökkäys ruotsinkielistä vähemmistöä vastaan, ja että nykytilan muuttaminen uhkaisi ruotsinkielisten perusoikeuksia

    • Halppispihangrillijono

      Herätkää pahvit, ei teidän enää tarvi opiskella ruotsia, teidän kouluaika meni ohi jo aikoja sitten. Joten mitä te vanhat ihmiset oikein ruikutatte. Te olette jo senverran vanhoja käämiä, ei teitä kukaan enää tosissaan ota...

      • jotenpidäläpeskiinni

        Kuule halpisihminen!samaminkä ikäinen on mutta nyt puhutaan SUOMENNUORISOSTA!jotka monet kokee turhaks tommoisen olemattoman kielen opettelun!


    • matkailuavartaa1

      "Herätkää pahvit, ei teidän enää tarvi opiskella ruotsia" Totta me eläkeläiset opiskelemme nyt Espanjaa ja Englantia matkailu avartaa. Nyt ei tehdä enää rasvamatkoja Ruotsiin.
      Kansalaisopistot on täynnä meitä eläkeläisopiskelijoita.Nykynuoret on aivopestyjä RKP:n kielipolitiikalla. Elävät historian menneisyydessä, eivtkä näe että kielimailma ympärillämme muuttuu, me vanhat näemme.

    • älypuhelin

      Hallituksen kertomuksesta kielilainsäädännön soveltamisesta 2017
      ilmenee, ettei alueilla, joilla ruotsinkielisten osuus on pieni
      saada enää virkoihin henkilöitä, jotka osaisivat ruotsia, kuten
      kielilaki edellyttää. Se näkyy mm. Helsingin terveyskeskuksissa.
      Useassa niistä lääkäreiden enemmistö on ulkomaalaisia, joista monet
      eivät osaa suomeakaan kunnolla.

      Ainoa alue, jossa ei ole ongelmia ruotsin osaamisen suhteen on
      Pohjanmaan maakunta, joka on vielä niukasti enemmistöltään
      ruotsinkielinen ja tietenkin Ahvenanmaa.
      Kielilaki ja arkitodellisuus ovat siis pahasti ristiriidassa.
      Toisaalta puhentunnistus älypuhelinten avulla tarjoaisi teknisen
      ratkaisun ongelmaan palvella ruotsinkielisiä, joista moni tosin
      osaa suomea erinomaisesti.
      Puheentunnistuksella voidaan ratkaista
      kieliongelmia henkilöiden lyhytaikaisessa kohtaamisessa juuri
      tilanteissa, joita varten virkamiesten tulisi osata asiakkaan
      kieltä, siis ruotsia.

      Runouden, kaunokirjallisuuden lakitekstien
      ym. kääntäminen vaatiikin sitten jo erikoiskoultusta.
      Puheentunnistus älypuhelimilla auttaisi myös kohtaamaan
      suomea osaamattomia maahanmuuttajia ainakin isojen kieliryhmien
      osalta.

    • Orjanmerkki

      Tässä muutama esimerkki ruotsalaisten tuomasta "sivistyksestä" suomalaisille: 

      -noitavainot 
      -teilipyörä 
      -mestauslava 
      -jalkapuu 
      -raipparangaistus 

      ja lisään vielä ättestupan.Sille ei ole vastinetta suomen kielessä. Ättestupan oli tapa jolla ruotsalaiset pääsivät eroon vanhuksista. 
      Vanhus työnnettiin rotkoon. Yhteinen syyllisyys torjuttiin siten,että kaikki kyläläiset työnsivät pitkillä kepeillä yhtäaikaa vanhuksen rotkoon. 

      Ahvenanmaalla ruotsalainen "sivistys" viettää riemujuhliaan: Suomen kielen puhuminenkin on kielletty Ahvenanmaan keskussairaalassa. Suomenkielistä seurakuntaa ei sallita. (Jumala on "ruotsinkielinen"). Kuolinilmoitustenkin pitää olla ruotsiksi Ahvenanmaa lehdissä. 
      Suomenkielisille lapsille ei sallita oman äidinkielen opetusta. Saatika omakielistä opetusta. 

      Että silleen.

    • Gjkkkkjj

      Jaahas, venäläismieliset PerusTrollit taas liikkellä.
      Hämmennetään ja kylvetään eripuraa, tyypillistä.

      • Kljgjkcj

        Hävettäis olla semmoinen,


    • AsunutMari

      Minäkin olen asunut Amerikassa. En kuitenkaan ihmettele ollenkaan, että Suomessa on kaksi kansalliskieltä ja on alueita, joissa puhutaan lähinnä vain ruotsia. Se on vain rikkautta. Amerikassa tutustuin espanjankielisiin ja ranskankielisiin, enkä ihmetellyt yhtään, että puhuivat omaa kieltänsä.

      On hieman kummallista muutenkin, että Amerikassa asunut häiriintyy entisen kotimaansa kansalliskielestä siksikin, että Amerikkahan on rotujen ja kielten sulatusuuni. Siellä puhutaan oikeasti valtaisa määrä eri kieliä, ja englantia moni puhuu kuten taitaa (monet eivät sielläkään aina kovin hyvin, esim. taksikuskit).

    • Koulussa

      "Jos aikanaan hakeutuu uralle jossa paljon tekemisissä skandinaaviassa, niin ymmärrän kyllä ruotsinkielen opiskelun aikuisemmalla iällä"

      Kielten opiskelu kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena, aikuisiällä on liian myöhäistä, jos on kyse työelämän tarpeista (eri asia on kielen harrastaminen, kieltä voi harrastaa koko ikänsä ja aloittaa kielikurssin vaikka 100-vuotiaana). Siksi meillä koulussa opiskellaankin eri kieliä, jotta niiden taitoja voi sitten aikuisena syventää. Kielen oppii parhaiten, kun lähtee koulun jälkeen opiskelemaan tai töihin ulkomaille, koulusta saa hyvän pohjan kielten oppimiseen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe