Uudistuotannon yhtiölainat

Kannattaavaroa

Joensuussa rakennetaan aivan järkyttävän paljon uudistuotantoa. Nyt kannattaa todella miettiä ostaako tai antaako esim. vanhempien ostaa yhtään asuntoa näistä 60- 70 prosenttia yhtiölainalla rahoitettavista asunnoista. Kaksi ensimmäistä vuotta vielä annetaan lyhennysvapaata ja jo sinä aikana saattaa pysähtyä uudiskohteiden myynti ja myydään alennuksella asuntoja. Nyt saa asunnon yhtiölainan kuka vaan kun saa 30 % kasaan ja pankki ja rakentaja eivät ole vastuussa lainasta vaan ongelmissa se kaatuu yhtiön piikkiin ja haltuunotossa vuokra ei riitä alkuunkaan kuluihin. Koron nousu, hintojen lasku ym. voi johtaa tilanteeseen, jolloin asunto hylätään yhtiön piikkiin tai siirretään luottohäiriöiselle, jolla ei ole aikomustakaan maksaa mitään. Sijoittajat ja muutoin hyväuskoiset, jotka eivät ole kartoittaneet miten kovat kulut tulee asunnosta korosta, vastikkeesta ja lyhennyksestä ovat riskiryhmä. Korko voi olla hyvinkin kohta 5-6 prosenttia.

92

2054

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näineiriskiä

      Rakentajat ja myyjät ovat tainneet lukea talousalan lehtiä, joissa tästä on varoitettu jatkuvasti. Nykyisin ilmoitetaan vain velaton hinta ja pitää kaivaa muualta yhtiölainaosuus. Keskustaan pitäisi rakentaa yhtiölainaton talo, jolloin voisi olla varma, että ostajat eivät ole sijoittajia eikä vuokralaisilla miehitetä yhtiötä. Samalla ei taloyhtiölle jäisi riskiä. Ketkä ottaisi velkaa, pitäisi läpäistä pankin varsin kovat kriteerit ja lainalla ei olisi mitään tekemistä yhtiön kanssa.

      • EUn-rahanhävitys

        Se korko voi olla hyvinkin pian 500%. Tai jopa miljoona%. Onhan EKP jo vuosikausia jakanut ilmaista rahaa yrityksille joka tosiasissa on ihmisten tienistejä.Näin tavalliset ihmiset joutuvat salaa maksamaan yrityksille ja kaiken maailman mafialle osan ansioistaan ja pakkoköyhtymään näin.Samaan aikaan keinottelijat saavat ilmaista rahaa eikä tämä näy kansantaloudessa. Siten sipilä voi kehua talousnoususta kun syntyneet velat ja rosvoukset eivät heti näy tilastoissa. EKPhän on jo 8 vuotta työntänyt biljoonan vuosittain elvytykseen josta ei ole näkyvissä mitään hyötyä.Arviolta kansa on lahjoittanut jo puolet rahoistaan EKPn kautta yrityksille. Se näkyy kohta kun kysyntä hyytyy ja lama syvenee.Sitten on turtha kenenkään itkeä kun raha loppuu ja on pelkkää velkaa maksettavaksi.Sitten homma hoituu jätti-inflaatiolla jossa korot nousevat kuin Venezuelassa miljoona prosenttia vuodessa.


      • Anonyymi

        Asuntoyhtiöiden lainojakin on maksettu vuosia toimeentulotuilla ikäänkuin kaikilla olisi oikeus maksaa asuntokulut verorahoilla.Kun Kela puuttui tähän alkoi huuto.
        Hankkikaa köyhät oma asunto markkinoilta. Niitä saa suurempia kymmenyshintaan. Palkaksi saatte työn iloa joka teiltä puuttuu. Itse asun vanhassa mökissä jonka arvo on 7000e tontteineen.Olen pienituloisten kärkeä ja voin hyvin siitä huolimatta taloudellisestikin. Miten varakas olisinkin jos veroni olisivat oikeat vailla kaikkea kaupunkilaisten ja kepulaisten rosvousta?


    • hämmästyttää

      Onpa kerrankin viesti oikeasta asiasta. Nyt rakennetaan niin järjettömän paljon, että ongelmia on tulossa. Tällä seudulla ei riitä vuokralaisia kaikkiin asuntoihin, kun samanaikaisesti rakennetaan opiskelija-asuntojakin hirvittäviä määriä. Kerrostaloasuntojen myyminenkin käy mahdottomaksi. Maakunnassa ei ole enää kaupunkiin muuttajia. Mikä tällaisen älyttömän rakentamisen taustalla on, kun työpaikkoja ei täällä ole.

      • syyt

        KMS-sopimus,korruptio ja Sipilä.


      • totuuseipalatulessakaan

        Rakentamisen taustalla on keinotekoinen työvoimamarkkinoiden nostatus ja tilastojen huijaaminen. LÄhtöisin Usa:sta kun trump rupesi mylläämään toimivaa ekosysteemiä purkamalla ja rakentamalla. (näin luodaan näennäisiä työpaikkoja, vaikka heidän tekemä työ on turhaa), mutta pidetään talouden pyörä liikkeessä ja huomio muualla.

        Toinen syy on että runsaille miljoonille tuleville suomenvaltaajille rakennetaan koti tänne.


    • ihmeellistä

      Osa vanhemman huoneiston omistaja muuttaa uuteen, paremmin varusteltuun huoneistoon. Silloin sieltä varmasti vapautuu vanhoista taloyhtiöistä huoneistoja, mitkä menee, jos menee kaupaksi, niin millä hinnalla. Ovatko nuo taloyhtiöille rasitteena, Pitääkö niitä remontoida ennen kun menevät kaupaksi. Työpaikoista puheenollen , noita työpaikkanekatiivisiä kuntia näkyy Itä-Suomessa riittävän. Voittajia tuossa pelissä ei ole monta.

      • näin.se.menee

        Taloyhtiöissä asunnon omistajat remontoivat asuntonsa omalla kustannuksellaan.


    • Onneaostajille

      Sunnuntain Karjalaisessa oli näitä raskaasti yhtiölainoitettuja yhtiöitä peräti yhdeksän myynnissä, joista vain yksi oli valmis. Kaikki eivät edes ole ilmoituksissa. Sitten valtava vuokra-asuntojen tuotanto. Muistaakohan ketkä 90 -luvun laman kun uudistuotannon myynti päättyi kuin seinään? Sinne vaan ostamaan kämppiä, jotka eivät kaadu pankkien niskaan, kuten viime lamassa kävi. Jos on pakko ostaa kannattaa ostaa aivan valmistumassa olevia, ettei jää kesken ja tarkastaa, että sijoittajat eivät ole liian vahvasti mukana. Arvioisin ongelmariskin n. 50 %, joten voi parhaassa tapauksessa asuntoja ei kaadu merkittävästi muiden osakkaiden vastuulle. Seuraava hallituskin on tärkeässä osassa Pohjois-Karjalan kannalta, kuten myös Suomen.

    • ilmaista-rahaa

      EKPn Braghi on jakanut 7 vuotta kaikille bittirahaa 2000 euroa vuodessa.Yhtä huoneistoa kohti siis jaetaan 6000 tonnia vuodessa jos perheessä on 3 jäsentä.Suurperheet eli lestadiolaiset saa vastaavasti enemmän.Eihän tässä jaossa mitään järkeä ole kuten Italian touhuissa ei koskaan. Tällä pelillä EU on saanut kaikista kerjäläisiä ja grynderit ja muut keinottelijat tekee omaisuuksia koko kansan rahoilla,joista tässä onkin kysymys. Tarvitaan tietysti Kataisia ja Niinistöjä petkuttamaan ihmisiä mukaan tähän hullutteluun joka päättyy pian vararikkoon.Euron arvo on jo romahtanut alkuarvostaan n kolmasosaan tämän pelin seurauksena. Ilman paitaa synnyin ja nyt kuolen ilman paitaa EUn ja roistojen takia. Vuosikymmen sitten omistin säästöjä joilla sai ostaa hulppean asunnon . Nyt samalla rahalla saa vain ruostuvan mersun.
      Naapurissa asuu perhe joka on työtön ja asuu 200000 asunnossa ja ajaa mersulla.Puolueitten suojatyöpaikoissa tehdään laskelmat avustuksista joilla maksetaan asunnot ja laskut.Minun mökkini rapistuu arvoltaankohti nollaa ja joudun maksamaan ne laskut työlläni jonka palkka lähenee nollaa ja jopa miinusmerkkistä. Vaan tiedän miten tässä käy lopulta ja nauran makeasti haudassani ahneuden ja piittaamattomuuden seurauksia.Siitäs saatte sitä mitä kerjäätte.EU teki teistä kaikista pölvästejä. En muita ole tavannut.

      • ihmeellinen-vuodatus

        Jos tilanne kerran on niin, että sinulle ei makseta palkkaa, niin mikset sitten itsekin jää työttömäksi ja elämään leveästi niillä tuilla, joita kadehdit.

        Vai onko se sittenkin niin, että tiedät itsekin valehtelevasi.

        Tuilla ja korvauksilla tienaa aina vähemmän kuin palkkatyössä, lukuunottamatta ansiosidonnaista työttömyysturvaa, joka voi olla pienipalkkaisen tuloa suurempi, jos työtön on ollut hyväpalkkaisessa työssä. Sitä e vain nykyisellään kovin kauan saa, ja sen jälkeen tippuu tuloille, jotka taatusti ovat pienemmät kuin mikään työtulo.

        Jotain on paahsti vialla omassa taloudenpidossasi, jos olet ollut koko ajan töissä ja silti köyhtynyt näinä vuosina. Useimmilla aloilla palkkakehitys on ollut hyvä ja vähänkään järkevästi sijoitetun pääoman tuotto hyvä, eli säästäminen oikealla tavalla on kannattanut.


      • Anonyymi

        Vaatimattomalla yrittäjällä ei ole sosiaaliturvaa kuten palkansaajilla. Omaisuudestani en luovu koska sen merkitys tulee lähivuosina nousemaan arvokkaaksi.Minun talous perustuu työhön ja säästämiseen mutta Suemessa puolueet pelaavat veloilla joiden maksajiksi meikäläiset jäävät.Kaikkien talous riippuu pörssikehityksestä joka nyt on negatiivinen ja varmasti romahtaa täysin.Voihan uskoa EUn taikoihin ryöstää rahat säästäjiltä keinotteluun mutta se ei ole pysyvää vaanlyhytaikaista havittelua muiden kustannuksella. En taatusti kadehdi työttömiä vaan säälin valtiota joka pelaa ihmisiltä rahat säästötililtä. Jos sitä puolustelet niin et tajua taloudesta mitään.


    • Kannattaavaroa

      Suuret taloyhtiölainat ovat yleistyneet - maksamattomat rahoitusvastikkeet voivat valua muiden maksettavaksi.

      Tämä otsikko ja juttu oli taas tänään Taloussanomissa. Ostakaa vaan jos uskallatte. Näitä juttuja on ollut talouslehdistössä nyt aivan säännöllisesti. Paikallislehdet eivät näitä varoittele, koska rakennusliikkeet ovat hyviä ilmoittajia. Näistä olisi hyvä olla yleistä juttua enemmän, että olisi pakko pienentää lainat max. 40 %. Oli kyllä varoitus jo uutisten päälähetyksessäkin.

    • Grynderi

      Voi että nyt korpeaa - siis sitä, jolla sattuu olemaan se vanha kämppä ruutukaava-alueella. Pyörät pyörii ja kehitys menee eteenpäin. Rakentaminen tuo työtä ja lisää hyvinvointia. Ei ole köyhältä pois, jos muutama uusi vuokra-asunto nousee.

      • Laskekaa

        Lirissä ovat juuri uuden ostajat tyhmät sijoittajat ja hyväuskoiset, jotka näitä ostavat ja jopa maksavat yhtiölainan pois. Uudella ja vanhalla kaksiolla on hyvin lähellä samanlainen vuokrataso. Laskekaapa vastikkeen hinta, kokonaiskorko esim. 5 % ja lyhennys kun lyhennysvapaa päättyy esim. 200.000 euron kaksiolla, jolla saa vuokraa 700 euroa. Korko 833, lyhennys tasalyhennyksenä 833 euroa, vastike 175 euroa. Saattaa alkaa tulla itku maksaessa kun pitää työntää älyttömästi lisää rahaa vuokran päälle ja paine laittaa kova vuokra, jolloin saa heikkoja vuokralaisia. Yhtiölainaan on turha itkeä myöhemmin lyhennysvapaita ym. Sitten voi hinnat herkästi romahtaa kymmeniä prosentteja. Vahat sijoittajat ovat maksaneet velat terveelle pohjalle ja voivat pudottaa vuokrat vaikka puoleen eikä tunnu missään. Te grynderit olette lirissä kun tämä tieto laajenee yleisemmin ja eivät uskalla ostaa näistä kukaan järkevä enää, paitsi vanhat sijoittajat sitten kun hinnat ovat uudiskohteissa romahtavat.


      • konkurssin-tekijät
        Laskekaa kirjoitti:

        Lirissä ovat juuri uuden ostajat tyhmät sijoittajat ja hyväuskoiset, jotka näitä ostavat ja jopa maksavat yhtiölainan pois. Uudella ja vanhalla kaksiolla on hyvin lähellä samanlainen vuokrataso. Laskekaapa vastikkeen hinta, kokonaiskorko esim. 5 % ja lyhennys kun lyhennysvapaa päättyy esim. 200.000 euron kaksiolla, jolla saa vuokraa 700 euroa. Korko 833, lyhennys tasalyhennyksenä 833 euroa, vastike 175 euroa. Saattaa alkaa tulla itku maksaessa kun pitää työntää älyttömästi lisää rahaa vuokran päälle ja paine laittaa kova vuokra, jolloin saa heikkoja vuokralaisia. Yhtiölainaan on turha itkeä myöhemmin lyhennysvapaita ym. Sitten voi hinnat herkästi romahtaa kymmeniä prosentteja. Vahat sijoittajat ovat maksaneet velat terveelle pohjalle ja voivat pudottaa vuokrat vaikka puoleen eikä tunnu missään. Te grynderit olette lirissä kun tämä tieto laajenee yleisemmin ja eivät uskalla ostaa näistä kukaan järkevä enää, paitsi vanhat sijoittajat sitten kun hinnat ovat uudiskohteissa romahtavat.

        Eniten petkutetaan säästäjiä.Kolmen prosentin inflaatio viime vuonna ja korkoa rahalle 0%. Lisäksi tuo EKPn bittiraha joka jaetaan rikkaille rosvoille jotka pelaavat ihmisten rahat ja omaisuudet liiveihinsä surkeiden korruptiopuolueidensa avulla.


      • taitaa.kommaria.vituttaa
        Laskekaa kirjoitti:

        Lirissä ovat juuri uuden ostajat tyhmät sijoittajat ja hyväuskoiset, jotka näitä ostavat ja jopa maksavat yhtiölainan pois. Uudella ja vanhalla kaksiolla on hyvin lähellä samanlainen vuokrataso. Laskekaapa vastikkeen hinta, kokonaiskorko esim. 5 % ja lyhennys kun lyhennysvapaa päättyy esim. 200.000 euron kaksiolla, jolla saa vuokraa 700 euroa. Korko 833, lyhennys tasalyhennyksenä 833 euroa, vastike 175 euroa. Saattaa alkaa tulla itku maksaessa kun pitää työntää älyttömästi lisää rahaa vuokran päälle ja paine laittaa kova vuokra, jolloin saa heikkoja vuokralaisia. Yhtiölainaan on turha itkeä myöhemmin lyhennysvapaita ym. Sitten voi hinnat herkästi romahtaa kymmeniä prosentteja. Vahat sijoittajat ovat maksaneet velat terveelle pohjalle ja voivat pudottaa vuokrat vaikka puoleen eikä tunnu missään. Te grynderit olette lirissä kun tämä tieto laajenee yleisemmin ja eivät uskalla ostaa näistä kukaan järkevä enää, paitsi vanhat sijoittajat sitten kun hinnat ovat uudiskohteissa romahtavat.

        Tuo mielikuvituslaskelma on täysin irti todellisuudesta :D mm. missään asunto/yhtiölainassa ei ole 5% korkoa ja uuden asunnon vuokra on huomattavasti parempi kun vanhassa. Tuo sepustuksesi on pelkkää kateellisen panettelua :D


      • Turhavääntää

        Ei nyt ole korko, mutta on vaarassa nousta tuonne 6 % tasolle. Vuokrat ovat melko tapissa ja on erittäin vaikea saada uudella juurikaan suurempaa vuokraa. Laskelmassa on lyhennys tarkka ja vastike. Ainut järkevä kauppa on ostaa uudistuotantoa vuokrakäyttöön on todella varakkaalla pitkään salkun ostaa täysin omalla rahalla. Kun ei koskaan myy ei hinnanlaskusta tule niin haittaa. Huippuvuokralaisista kun kilpaillaan, niin ne on vuokrattava hieman alle keskivuokran ja velkaporukat eivät pärjää, vaan ottavat heikompaa ainesta, joiden on pakko maksaa hieman enemmän. Nämä sitten pössyttelevät niitä aineitaan, sotkevat kämpät ym. Tämä on helppoa matematiikkaa. Sijoitetun pääoman tuotto ratkaisee. Velkaporukoilla kova velanlyhennys on se joka tappaa. Katsokaa Torista mitkä on vuokrataso ja mitkä kämpät seisoo. Monet vuokralaiset ovat tukien varassa ja on todella tarkka se max. vuokra. Paras vuokralainen on yliopistossa opiskeleva pariskunta, joilla on tarkat tuet.


      • EU-kommunismi
        Turhavääntää kirjoitti:

        Ei nyt ole korko, mutta on vaarassa nousta tuonne 6 % tasolle. Vuokrat ovat melko tapissa ja on erittäin vaikea saada uudella juurikaan suurempaa vuokraa. Laskelmassa on lyhennys tarkka ja vastike. Ainut järkevä kauppa on ostaa uudistuotantoa vuokrakäyttöön on todella varakkaalla pitkään salkun ostaa täysin omalla rahalla. Kun ei koskaan myy ei hinnanlaskusta tule niin haittaa. Huippuvuokralaisista kun kilpaillaan, niin ne on vuokrattava hieman alle keskivuokran ja velkaporukat eivät pärjää, vaan ottavat heikompaa ainesta, joiden on pakko maksaa hieman enemmän. Nämä sitten pössyttelevät niitä aineitaan, sotkevat kämpät ym. Tämä on helppoa matematiikkaa. Sijoitetun pääoman tuotto ratkaisee. Velkaporukoilla kova velanlyhennys on se joka tappaa. Katsokaa Torista mitkä on vuokrataso ja mitkä kämpät seisoo. Monet vuokralaiset ovat tukien varassa ja on todella tarkka se max. vuokra. Paras vuokralainen on yliopistossa opiskeleva pariskunta, joilla on tarkat tuet.

        Kreikassa nousi korko 570 prosenttiin. EU/EKPn toiminnan takia koko Euroopassa varmasti sitä isommaksi kun peli loppuu. Inflaatio lopulta päättää korkotason. Se voidaan arvioida velkojen perusteella. EUn rauhanvaltio lpppuu sisällissotiin kun köyhä kansa lähtee hakemaan oikeuksiaan ruokaan.


      • Anonyymi

        Rakentaminen ei tuota mitään asunnon omistajalle.Rakentajat tienaa ihmisten kustannuksella kun kaikkien pitää leuhkia asunnollaan jota monet ei edes omista. PKssakin asuntojen hinnat ovat romahtaneet monin paikoin kohti nollaa.


    • hyviäneuvojanyt

      Kannattaa ostaa vain semmosia asuntoja joissa on hyvälaatuisia kodin koneita eikä mitään heikkoja ritsoja. Ja semmosia joissa puhelut kuuluvat sisälle asti kun on hankalla astua parvekkeelle puhumaan. Ja jos vielä ei ole parveketta.

    • Ostolaidallerohkeat

      Karjalaisen etusivulla oli tänään mainos Rantakylän kerrostalosta. Yhtiölainaosuus pahimmillaan 75 %. Sitten pudottavat jo hintaa varainsiirtoveron verran. Sinne vaan ostamaan asuntoa 200.000 eurolla. Siinä ostaja ottaa uskomattoman riskin muiden yhtiölainojen maksusta vaikka itse selviäisi.

      • luukkukansa

        Onko 56 neliötä asunto? Mielestäni tarvitaan myös tontti jossa voi viettää aikaansa ilman naapurin häirintää.


    • taavi-tavis

      Ne asunnut onkin tarkoitettu rikkaille sijoittajille. Sijoittaja saa vähentää lainan lyhennykset vuokratuloista ja hyötyä tuhansia euroja vuodessa ! lisäksi vielä asumistukirahaa köyhiltä vuokralaisilta. Eli ilmaista rahaa valtiolta jopa tuhansia euroja vuodessa.......niin helppoa se on veronkierto suomessa,- mutta vain rikkaille.
      Taavan talliaisen, velkavaroilla ostavan köyhän ei pidä sotkeentua niihin asuntoihin!

      • Eibisnestä

        Ei näistä saa bisnestä tekemälläkään. Kyllä siinä Pielisjoessa on virrattava kauan vettä, että saa omansa pois jos on myymässä käytettynä ja on maksanut n. 200.000 euroa. Siihen täytyy laittaa aivan sikana vuokran päälle lisää rahaa, koska vaikkei korko nousisikaan heti on lyhennys hirmuinen. Pitää olla muita hyviä vuokratuloja, että saa vähennettyä tästä tulevan tappion. Yhtiölainan lyhennyksestä tulee aikanaan vero jos onnistuu saamaan myyntivoittoa. Köyhä ei pysty tälläistä pitämään, kun pitää työntää pahimmillaan maksuja jopa kolme kertaa enemmän rahaa kun saa vuokraa. Monia hämää pari ensimmäistä vuotta kun on lyhennysvapaata.


    • Kannattaaseurata

      Nyt on mennyt nämä varoitukset jo lähes päivittäisiksi. Pitää olla kyllä todella varomaton jos ostaa näistä yhtiöistä, joita kohta saa halvalla, mikäli kenellekkään enää kelpaa.

    • Passaapohdiskella

      Nordea esitti julkisesti myös syvän huolensa ja varoituksen, että yhtiölaina voisi olla maksimissaan 50 %. Jälkeenpäin syyttäjiä kyllä riittää. Näiden yhtiöiden maine kun menee, niin palautus on todella hankala. On aivan järkyttävää ilmoittelua netissä esim. Rantakylän kerrostaloissa, että yhtiölainan vastike ilmoitetaan lyhennysvapaan hinnalla, jolloin kokonaiskustannus hämärtyy.

      • EU-kurjistaa

        Talous perustuu yksityispuolella muitten tyhmyyteen ja koko kansan piirissä sosialismiin jolla luullaan voivan rikastua muitten kustannuksella. Nyt yrittäminenkin on tätä kun vaaditaan ja saadaan tukiaisia joka asiaan. Nyt velkojen vakuudet eivät enää riitä kun Sipilä päättää kaikista asioista. Peli on samaa kuin Venezuelassa ja päättyy samoin. Aatteet ja uskonto tuhoaa kansantalouden ja romuttaa mukanaan säästöt ja rikkaudet.


    • Kauppalehdestä

      Vuokraturvan toimitusjohtaja toivoo, että taloyhtiölainojen riskeihin herättäisiin ajoissa.

      Keskustelu taloyhtiölainojen käyttämisestä asuntosijoittamisessa käy vilkkaana. Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola sanoi kesäkuisessa kirjoituksessaan olevansa osaltaan vastuussa taloyhtiölainojen yleistymisestä asuntosijoittamisessa.

      Yhtiölainat eivät kuitenkaan aina ole olleet samanlainen kuuma peruna.

      "Se on käsitteenä ollut olemassa iät ja ajat. Taloyhtiöt ovat ottaneet lainoja peruskorjausten maksamiseen vuosikymmenten ajan", Metsola sanoo.

      Myös yhtiölainojen käyttäminen uudisrakentamisessa on vanhempaa perua.

      "Uusien kohteiden yhtiölainoista muistini mukaan ensimmäinen oli Skanskalla Sörnäisissä vuosituhannen vaihteessa", Metsola sanoo.

      Sen sijaan taloyhtiölainojen lyhennysten tulouttaminen taloyhtiöiden kirjanpidossa oli Metsolan idea. Järjestely sai alkunsa viitisen vuotta sitten.

      "Ideoin sen aikanaan yhdelle yksittäiselle rakennusliikkeelle, Lehdolle, joka oli meidän asiakkaana. En tietenkään osannut kuvitella, että tämä voisi tällaiseksi yltyä", Metsola sanoo.

      Keskeistä oli lyhennysten tulouttamisen mainitseminen perustettavan taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä.

      "Jos sijoittajalla on yhtiöjärjestyksen kautta tieto, että näin toimitaan, se tekee taloyhtiöstä sijoittajan näkökulmasta erityisen houkuttelevan. Se tuntui silloin älynväläykseltä, mutta myöhemmin olen sitä kyllä katunut", Metsola sanoo.

      Kun yhtiölainojen lyhennykset tuloutetaan kirjanpidollisesti taloyhtiölle, lyhennykset ovat asuntosijoittajalle vuokratulojen verotuksessa verovähennyskelpoisia niin, että korkojen lisäksi verotuksessa voi vähentää myös itse pääoman.

      "Tämä on tietenkin suuri etu. Jos yhtiölaina on 70 prosenttia, niin saat tosiasiallisesti vähentää 70 prosenttia kauppahinnasta vuokratulojen verotuksesta", Metsola sanoo.

      "Ei tässä kenelläkään varmaan ole pahaa tahtoa"
      Metsola ei viisi vuotta sitten osannut arvioida, kuinka suosituiksi taloyhtiölainat tulisivat nousemaan.

      "Ajattelin että tämä voisi tulla ehkä muutamiin kymmeniin taloihin, joista voisi tulla ikään kuin sijoittajille tarkoitettuja taloja. Yhtälö oli kuitenkin sijoittajan kannalta todella houkutteleva."

      Alun perin nyanssiksi tarkoitettu järjestely sekoitti asuntomarkkinoita hämärtämällä asuntojen todellisia hintoja.

      "Se oli kuin bensaa asuntosijoitusbuumin liekkeihin, joita olivat jo aiemmin lietsoneet lyhennysvapaat ja vuokratontit", Metsola sanoo.

      Metsolan mukaan taloyhtiölainojen ongelmallisuus johtuu osaltaan myös monen asian yhteisvaikutuksesta.

      "Ei tässä varmasti kenelläkään ole pahaa tahtoa. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kun monta yksittäisinä hyvää tarkoitusta palvelevaa 'kikka kolmosta' kasataan päällekkäin, niin tulos on huono. Se on vähän sama kuin lastattaisiin laivassa kaikki kuorma samalle laidalle.

      Viime viikolla Suomen Pankin pääjohtajana aloittanut Olli Rehn ilmaisi huolensa suomalaisten velkaantumisesta ja nosti yhdeksi riskitekijäksi juuri taloyhtiölainat. Valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan kertoi asettavansa syyskuussa työryhmän tutkimaan velkaantumista, ja samassa yhteydessä käydään läpi taloyhtiölainat. Myös Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull varoitti taloyhtiölainojen vaaroista tänään julkaistun osavuosikatsauksen yhteydessä.

      Metsola toivoo, että taloyhtiölainoihin sisältyviin riskeihin herättäisiin ajoissa.

      "Maailmalta on olemassa tosi huonoja esimerkkejä siitä, kun ostaja ei ota velkaa, vaan velka on kiinni asunnossa. Tunnetuin on Yhdysvaltojen subprime-kriisi, mutta muitakin on", Metsola varoittaa.

      Jaa juttu

    • Muunneltuatotuutta

      Velaton hinta:
      246 500 €
      (Myyntihinta 99 000 € Velkaosuus 147 500 €)
      Myyntihinta:
      99 000 €
      Velkaosuus:147 500 €Neliöhinta:4 177,97 € / m² Yhtiövastike:
      287,30 € / kk
      (Hoitovastike 188,80 € / kk Rahoitusvastike 98,50 € / kk)

      Tässäkin esimerkissä on aivan järkyttävää mainontaa. 147.500 euron lainasta kulu on 98,50 euroa. Esim. 5 %:n korolla marginaalineen on kulu 1.272 euroa n. 20 vuotta. Sitten pitää jostain kaivaa 99.000 euroa. Ilmoitellaan nyt lyhennysvapaan hinta ja korko on ennusteiden mukaan kyllä edullinen vielä 1 - 2 vuotta.

    • Kannattaavaroa

      Taas kun Karjalaista lukee, niin hikeä puskee kun katsoo näitä uudiskohteiden ilmoituksia. 70 % yhtiölainalla taas yritetään saada kaupaksi kovalla hinnalla asuntoja. Nyt on taas ollut talouslehdissä pahoja esimerkkilaskelmia ja pahimmissa tapauksissa voi vastike nousta myöhemmin yli 5.000 euron. Nyt pitää kyllä katsoa, ettei vaan vanhemmat pääse ostamaan näistä asuntoja, joiden lainat kaatuvat yli 50 % todennäköisyydellä osittain muiden maksettavaksi. Esim. SKV:llä on ainakin kolme yhtiötä, joissa on laina 50 % ja nämä on jo turvallisia ostaa. Nyt jos jotain kiinnostaa, niin erittäin suurella todennäköisyydellä voi lunastaa näitä 70 % yhtiölainan omaavia asuntoja pelkällä yhtiölainaosuudella muutaman vuoden päästä vaikeuksiin joutuneilta sijoittajilta. Vaarana on, ettei ammattisijoittajille kelpaa edes sillä, koska tuotto jää silti pieneksi ja rakentamisen hiljentyessä muuta uudistuotantoa saa edullisemmin kuin nyt. Kun näiden maine romahtaa, niin näitä on todella hankala saada myytyä edes alihinnalla. Amerikassa oli juuri tälläinen Subprime-kriisi, johon kannattaa tutustua netin kautta ja talouslehdissä tämä mainitaan myös näissä Suomea koskevissa varoituksista. Tällaiset varoitukset voi pelastaa monia vaikeuksilta.

      • Stuple

        Uskallatko ostaa uudesta asunto Oy:stä kämpän. Hinnassa 60% yhtiövelkaa. Et tunne keitä ne muut A B C etc rapuissa asuvat ovat. Pystyvätkö maksamaan aikanaan osuutensa tuosta 60%sta? Joudut mukaan maksutalkoisiin. Hieno ajatus tämä matala ”myynntihinta”, kenties vielä pelkkää koronmaksua yhtiölainalle alkutaipaleella.


      • Malttia

        60 on tietysti jo paljon parempi kuin 70 %. 50 % olisi jo käytännössä varma, että ongelmia jos tulee ne voi ratkaista. Käytännössä 70% yhtiölainalla ostajaa ei valvo kukaan, koska pankkikaan ei anna rahaa enää yhtään ilman lisävakuutta ja vakuudenkin kanssa laskee maksukyvyn, kun alkaa hirmuiset maksut. 50 % lainalla ostajaryhmä on väkisinkin hyvä. Haltuunottotilanteessa asunto on realisoitavissa ja ostajat ovat joko varakkaita tai pankin seulan läpikäyneitä. Eli jos on vähänkin järkeä päässä, ei kannata Joensuussa pitkällä tikullakaan koskea 70 % yhtiölainan asuntoon. Kaikki hävitään, jos tämä karkaa käsistä ja siksi on saatava pois nämä ylisuuret yhtiölainat, jotka kaatuvat osakkaiden syliin. Tämä ketju kyllä muistetaan jos itkuvirret alkaa.


    • Hyvä_hyvä

      Hyvä hyvä!

    • Sakumikko

      Köyhät ostajat varoitelkaa vaan toisiaan, ei meitä rikkaita tarvii varoitella! #83asuntoa takataskussa
      Vanhat talot joutaa jo purkaa ja uutta tilalle!

      • EU-EKP

        Tästä se lähtee. Ns rikas luulee elävänsä toisella planeetalla mutta joutuu lopuksi maksamaan 83-kertaisesti köyhään verraten kun loppupeli alkaa. Ota sitten myös vastaavasi vastuuta. Se velanotto ei sitä ole.Tuleva jätti-inflaatio ratkaisee monet ongelmat mutta ei auta monia .Tukiaisten varaan rakennettu kansantalous oli illuusio joka perustuu kommunismin aatteisiin ja romahtaa aina.


      • Buhahahhahaaaaa
        EU-EKP kirjoitti:

        Tästä se lähtee. Ns rikas luulee elävänsä toisella planeetalla mutta joutuu lopuksi maksamaan 83-kertaisesti köyhään verraten kun loppupeli alkaa. Ota sitten myös vastaavasi vastuuta. Se velanotto ei sitä ole.Tuleva jätti-inflaatio ratkaisee monet ongelmat mutta ei auta monia .Tukiaisten varaan rakennettu kansantalous oli illuusio joka perustuu kommunismin aatteisiin ja romahtaa aina.

        Vai oikein jätti-inflaatio, sehän tarkoittaisi myös asuntojen rajua hinnannousua :D :D :D


      • EU-EKPIDIOOTTI
        EU-EKP kirjoitti:

        Tästä se lähtee. Ns rikas luulee elävänsä toisella planeetalla mutta joutuu lopuksi maksamaan 83-kertaisesti köyhään verraten kun loppupeli alkaa. Ota sitten myös vastaavasi vastuuta. Se velanotto ei sitä ole.Tuleva jätti-inflaatio ratkaisee monet ongelmat mutta ei auta monia .Tukiaisten varaan rakennettu kansantalous oli illuusio joka perustuu kommunismin aatteisiin ja romahtaa aina.

        On farkuissa etutaskutkin.
        Hautaan ei täältä saa mitään mukaan, niin ihansama mitä tapahtuu.
        Markat takas ja silleen.....


    • ostakaatajoja

      Näköjänsä kirjoittajat eivät älyä todellisuutta asuntojen vuokrakysyntään.

      Pelko että rakennetaan liikaa asuntoja ja ettei ole asujia tulemaan vuokralle,se on täysin väärä lausunto joensuussa.

      Varmaa on ettei nykyinen rakentaminen edes riitä täyttämään vuokra asuntojen kysyntää,muutenhan vuokrat romahtaisi eikä monikaan asuisi jossain heinävaaran perukoilla halvemmilla vuokrilla jne.

      Jos teitä velkaisia pelottaa ostaa nyt ns:kalliilla hintaa niin te itkette 10-15 vuoden päästä kun hintataso on todella karannut ulottumattomiin kovin monilta.

      Ostakaa nyt sitten vanhoja taloja ja remontoikaa niitä,ne on miltei ilmaisia joensuussa,100000e-150000e saa valita vanhoja asuntoja.

      • Varoakannattaa

        Vanhoja taloja ei ole järkevä ostaa, eikä remontoidakaan. Koskee omakotitaloja, ei kerrostaloja. Ongelma on kun perusrakenteet ovat väärät. Näitä vanhojen alueiden tasamaalla olevia taloja pitäisi saada nostettua 70 cm ylöspäin ja täyttää soralla alapohja ja kondesiokatkolla. Tämä on tietysti mahdoton toteuttaa. Maanpinnan alapuolellakin on joissain tiloja ja ne ovat vielä pahempia. Seinät ovat onnettomilla eristeillä ja kosteuden suojilla. Yläpohjissa on ongelmia lättänä yksitasoisissa ja kaksikerroksissa tuuletuksen suhteen. Alapohjat ovat suurin ongelma. 1990 -luvulla on rakennustekniikka jo käytännössä alapohjien ym. suhteen melko hyvä.


    • Passaamiettiä

      Ongelma on näissä isoissa yhtiölainoissa kun erääntyy lyhennykset täysimääräisinä nousee vastike niin hurjaksi, että kämppiä tulee runsaasti myyntiin ja eivät kelpaa oikein kenellekään. Sitten muut ongelmat seuraavat yhtiötä kun väärät henkilöt ovat ostaneet osakkeita. Mukava varmaan ostaa kolmio eläkeasunnoksi ja maksaa yli 300.000 euroa, itse maksaa säästöillä velka pois, yhtiö on ongelmissa ja runsaasti ongelmaisia vuokralaisia kun on pakko vuokrata kovilla vuokrille, joita maksavat vaan ne ketkä ei muuten saa asuntoja. Omaan käyttöön kannattaa ostaa vain max. 50 % yhtiölainan asuntoja.

      • Hahahahhaaaaa

        ja höpö höpö :D


      • porvari.rules
        Hahahahhaaaaa kirjoitti:

        ja höpö höpö :D

        oot vaan kade ku sul ei o kunnon asuntoo ... punikki


    • älkäähullujaolko

      Älkää suuttuko nyt mutta kerron ain oman näkemykseni.

      Kuka hemmetti ostaa kerrostalo lokeron jos on terve tai ei ole vaikka eläkeläinen?

      Ei niitä kannata ostaa,ne on yhtiöitä ja sinä et osta siitä seiniä,lattiaa ,kattoa vaan sisäilman ja oleskelu luvan sielä ,onko mitään järkeä hä?

      Vanha talo se pitää olla ei uutta muovipussi home ongelma talona,nämä on pahoja riesoja jo nyt ja tulevaisuudessa,vanhat talot ovat usein hyvillä sijainneilla,siihen laittaa remonttiin vaikka 100000e niin saa ainakin jotain hyvää.

      Nyt en tarkoita mitään valesokkelitaloja,tai ikivanhaa kosteusvaurioituneita kerrostaloja vaan kohtuuttoman kalliita uusia kerrostaloja joissa ei ole järjen häiää enään maksaa kaksiosta vaikka 200000e,hullu se on joka tuohon miinaan menee.

      Siis ostaako joku paperin jossa on oleskelu oikeus?Maksat sitä siinä sitten pahimman mukaan ja kalliimman.

    • äärimmäisenhalpaa

      Kerrostalo kolhoosissa kun jokut tai joku jättää maksamatta sille kuuat maksut niin sen maksaa sitten muut,näin se menee,hei haloo onko tuossa järkeä?

      Ostakaa ikianha talo ja remontoikaa se,laittakaa vuokralle ja odottakaa hintojen räjähtämistä,joensuussa on nimittäin ilmaisia taloja ,100000e.150000e on ihan karkkirahaa,siihen päälle remppa niin avot,ei oi verrattakkaa helesinkiä,sielä maksaa kuppaisetkin vanhat 100 vuotta vanhat 400000e,niin että halpaa on joensuussa.

      • Muutmaksaa

        Ei se normaalissa kerrostaloissa haittaa pätkääkään vaikka joku jättää vastikkeet maksamatta. Yhtiö ottaa huoneiston haltuun määräajaksi ja vuokraa sen. Vuokralla kuitatataan rästit pois. Isojen yhtiölainojen ongelma juuri on, että vastikkeet nousevat niin suuriksi, jotta vuokra riittää vaan kolmasosaan vastikkeista ja muut osakkaat maksavat viulut. Sen takia juuri tyhmät sijoittajat joutuvat vaikeuksiin kun ei ole rahaa työntää asuntoon suurta summaa vuokran päälle.


      • 758696
        Muutmaksaa kirjoitti:

        Ei se normaalissa kerrostaloissa haittaa pätkääkään vaikka joku jättää vastikkeet maksamatta. Yhtiö ottaa huoneiston haltuun määräajaksi ja vuokraa sen. Vuokralla kuitatataan rästit pois. Isojen yhtiölainojen ongelma juuri on, että vastikkeet nousevat niin suuriksi, jotta vuokra riittää vaan kolmasosaan vastikkeista ja muut osakkaat maksavat viulut. Sen takia juuri tyhmät sijoittajat joutuvat vaikeuksiin kun ei ole rahaa työntää asuntoon suurta summaa vuokran päälle.

        Kuulehan, kyllä se on pankki, joka ottaa ne osakkeet haltuunsa ja myy sitten kuka eniten tarjoaa. Ei ne sille asunto-osakeyhtiölle ehdi.


      • Näinsson

        Höpö, höpö. Pointti on juuri, että pankkia ei kiinnosta pätkääkään maksaako joku 70 % tai pienemmän yhtiölainan. Pankki on antanut yhtiölle lainan ja yhtiö vastaa lainasta, mikäli yksittäinen osakas ei maksa. Luuletteko todella, että kuka tumpelo hyvänsä saisi 70 % yhtiölainan vaikka 250.000 euron asuntoon? Nyt saa kun rakentaja ja pankki ei ole missään vastuussa. Se juuri on näitten yhtiölainojen pointti, että eläkeukot ja mummot mm. maksavat tyhmän sijoittajan tai muun ymmärtämättömän lainan, vaikka itse olisi maksanut asunnon velattomaksi.


    • typeriäriittää
    • Kannattaatarkastaa

      Taloyhtiössä saattaa piillä jättiriski – Tämä yllättävä asia asunnonostajan kannattaa selvittää etukäteen.
      Pankit kehottavat asunnonostajaa syynäämään, kuinka paljon taloyhtiön asunnoista on sijoittajien omistuksessa.
      Enää ei riitä, että asunnonostaja tutkii suurennuslasilla taloyhtiön tehdyt ja tulevat korjaukset. Nyt täytyy myös tietää, millaiset ihmiset taloyhtiön asuntoja omistaa.

      Kauppalehdestä tänään lainattua. Tarkoitetaan näitä suurten yhtiölainojen taloja.

    • velatonkeiju

      mitä se auttaa selvittää kuka tänään asuu , muutatko jo heti huomenna pois jos naapuriksi tulee sijoittaja. ja miten sinä selvität niitä ostajia kun varaat kämppäsi nykytyyliin 2 vuotta etukäteen , vesiväreillä kuvitetun lumekuvan pohjalta.
      ja laumasijoittajahan on rakennusliikkeen "salainen konttäostaja"
      sitten on niitä "luotettavia ennakkovaraajia" joilla kiima laitetaan alkuun , jotta luullaan kämppien loppuvan jos en silmät kiinni käy kimppuun , lähe sitten siltä ex missiltä noita perusasioita kyselemään joka noita kauppaa , kaikki asiathan on juuri nyt kesken.....nimi tähän sitoumukseen ja käsiraha tilille , voi maksaa vaikka heti täällä sunnuntai näytillä...
      kysyt autopaikoista ni on "jotain" suurta tulossa alueelle...
      kauppakeskuksia "mielenkiintoisia"........suuria nimi ennakkoon sovittu....
      joku kuuluisuus yleensä varannut ison kämpän juuri tästä yhtiöstä....
      ja katolla muutema 120neliöinen penthaus hintaan 3.5 miljoonaa jotta talon yksiökoppijen kanalauma saa kertoa omat neliönsä samalla summalla, tulee niin onnistunut olo hetkeksi...
      .......kunhan sitten alkaa rakenteilla olevien ongelmat , oman myynti jonka hinta ei ollukkaan ihan sitä mitä myyjä arveli ja taloustilannekin on synkentynyt ja duunissakin ylennys ja laajenemis suunnitelmat muuttukin yt tunnelmiin.....
      ihan on suunniteltu kuvio ja näin perinteiseen tapaan vuosikymmenen loppuun.......muutema vuosi on nyt sitte nälänhätä , koittakaahan pärjätä.

      • VelallinenKeiju

        Asunnon voi ostaa ilman tuota kiimaakin. Asuntoja ostavia ihmisiä on aina ollut useammassa ikäluokassa, kuten noita elämän- ja työtilanteitakin.
        Vaikka nimimerkistäsi päätellen tunnut olevan velaton, (asunto)velallisia on ollut ja tulee olemaan sinun jälkeenkin. Asuntojakin löytyy noita 3,5 miljoonan kämppiä, kuten "...yksiökoppijen kanalauma..."-ihmisiä halpoine asuntoineen, kuten heistä halveksuvasti kirjoitit.
        Toivottavasti pärjäävät elämässään ja asuntokaupoissaan, eikä heistä kasva katkeroituneita kansalaisia. Esimerkkejähän voi löytää läheltäkin.


    • etua.asuntosijoittajille

      Jättäkää uudistuotannon ison yhtiölainan asunnot VAIN MILJONÄÄREILLE joita vartenhan tuo systeemi on räätälöity koska se on yksi keino ns. "verosuunnittelua"

      • Näinmenee

        Eivät ne miljonäärit ole tyhmiä. Ne odottaa, että nyt 200.000 euron pikkukaksion saa 120.000 - 140.000 euron hintaan pelkällä yhtiölainalla. Käytännössä nämä myydään vaan riittävän varakkaille, jolloin eivät enää rasita yhtiötä.


    • historiastaylös

      200 asunnon lainanneuvottelu meneekin 1 kertaa kun pankin boss ja rakennusliikkeen boss tekevät taloyhtiölainan 1 kpl ( säästyy 199 neuvottelua ja ne 25 kilpailutusta , nykytyyliin 199×25 neuvottelua).
      taloyhtiöön sitten tuleekin kaiken maailman pikavippi tulokkaat joilla päästään oman rahoitusosuuden alkuun ja 2-3 vuoden lyhennysvapaat siihen alkuun ,
      kun tulee ensimmäiset ongelmat , yhtiön vastuullinen marssii jonotusnumerolla 221 , hattu kädessä hakemaan taas lyhennysvapaata ja neuvottelemaan korkoehdot ö luokkaan ( riskiyhtiö).
      onhelpommin sanottu kuin tehty että "otetaan asunto haltuun" asuntohan ei ole taloyhtiön vaan rahoittajan jolle taloyhtiö on miljoonat velkaa , se kun myydään yhtiölainoja halvemmalla , vastaa yhtiö velasta itse , voi sitten käydä oikeudessa hakemassa rahoja ex asukkaalta , juuri näiden syiden takia olemme siirtyneet yhtiölainakommuuniin.
      hiljasta oli näytöillä 1993 , vaikka kämppiä myytiin -50% 1989 hinnoista , ja silloin kauppaan kuului usein tonttikin, iso piha parkkipaikoilla.
      2008 jälkeen usa ssa jätettiin monet avaimet pöydälle että päästiin lainoista eroon kun kämpät niias huolella.
      ei totuuksia vastaan itku auta.

    • Tukkataika

      Takki auki vastatuuleen oli muotia muutema vuosii sitte .......nousukausi loppuu uuden sadon sijoitta legioonaan.
      Tukka takana, velat edessä , .....

      • Älälakkaahaaveksimasta

        Miksi olet noin katkera. Minulla on muutama milli tilillä. Sulla todennäköisesti vain mittanauha saa.


    • Talohuoli

      Talous pyöörii juurikin vain talojen ja niiden ylihintavelkojen ympärillä sekä överihintaisten autojen velkojen ympärillä, muilla välineillähän ihmiset ei ajaudu elämää suurempiin velkaongelmiin.
      Asuntoihin liittyvät haaskalinnut ovatkin seuraava ilmiö ( vakuutukset, vesimaksut, yleishuollot,korjaukset,energiamaksut , sähkönlataustolpat , kiinteistöverot, tontinvuokrat, autopaikkamaksut .......) ja näiden huolet...vesivahinkohuoli, arvonlaskuhuoli, velanmaksuhuoli, örkkinaapurihuoli, myyntihuoli.....myynninjälkeinen riitahuoli........

    • Tonttimies

      Firman täysautoetu , ja asuntoetu vuokrakämppä alle ja kyllä on monta huolta kerralla poissa , rahat tonttiin säilöön.

    • velkatuuletus

      yhtiölainaa arkut täyteen ja muurataan kivijalkaan , sitten heitellään ilmaan kun lyhenykset alkaa vähän yt neukkareiden jälkeen ....

      • ennustajaeukko

        En ole selvänäkijä, mutta tiedän, että Joensuussa tulee tapahtumaan asuntojen hintojen "laskukiito". Se tulee vuorollaan pitkin maakuntaa, alkanu kauan sitten sivukyliltä. Sen jälkeen siirtynyt kirkonkylille= Valtimo, Juuka ,Uimaharju, Eno.. Nykyvuosina "laskukiitoa" on esiintynyt mm. Lieksa, Nurmes, Ilomansi, Kitee...Nyt se on jo yllättävän lähelllä Joensuuta...Kuplat puhkeaa.


      • samaamieltäolen

        Jes näin tapahtuu noin kymmenen vuoden päästä mutta mulla ei ole silloin velkaa :) Totta kai kaikki kehä kolmosen ulkopuolella ajetaan alas koska se on esim. SDP:n ja vihdreiden keskeinen ajatus. Näillä valtion velkaannuttajapuolueilla ei ole mitään muuta mielessä kuin miten saadaan maa "vihreämmäksi" ja se tapahtuu verottamalla kaikkea mahdollista ja ajamalla koko kansa 1-3 metropoliin. Lopulta meillä asuu koko maa 10 000km2 alueella ja loput 320 000km2 jätetään rakkaan kleptokratian eli Venäjän vallattaviksi. Suomi on lopulta pienempi kuin Viro. Eli ei kun uurnille antamaan ääni äiti Venäjän ehdokkaille, SDP:lle ja vihreille.


      • Kuusenjuuri

        Onpa kerrankin kirjoituksia Joensuun asunto asiasta. Eniten säälittää ne jotka ostivat kalliilla asunnon ja nyt arvo on pudonnut ettei omiansa saa jos joutuu myymään sen.. Tämä asuntojen määrä mitä nyt on Pohjois-Karjalassa myynnissä,1300kpl noin, kertoo jo sen ettei markkina vedä. Lainojen saanti on myös vaikeutunut, työpaikat ei liiemmin kasva, päin vastoin, joten mikähän mahtaa tästäkin koitua?


    • Einaurata

      Nyt kyllä oli Karjalan Heilissä kova juttu! Penttilästä myyvät kerrostaloa, joka valmistuu elokuussa. Yhtiölainaosuus oli 79 %. Tästä jos joku hullu vielä ostaa on vaikeudet käytännössä aivan varmat. Nyt kun on jo ylihinnalla muutoinkin, niin ongelmatilanteissa kaatuu varmaksi muiden osakkaiden maksettavaksi. Sitten kun jo nykyinen ostajaryhmä äärimmäisen tyhmää, koska kukaan järkevä ei osta tälläisestä mitään on vaikeudet täysin varmaa.

    • Varoitusta

      Wihonen mainostaa Karjalaisen rivi-ilmoituksessa omaa uudistuotantoa siten, että tyhmempi voi mennä lankaan ja kuvitella vuokralaisen maksavan lainat ja jäävän vielä rahaa taskuun. Yhtiölainan lyhennykseen menee 28 vuotta, vuokralaskelma on yläkantissa, pikkuyksiöön on sijoitettava muuta rahaa 44.000 euro, joka voisi tuottaa jossain muussa aivan eri tavalla. Eihän korko ole 1 % kovinkaan pitkään. Nyt on perustettu hädissään työryhmä, joka ottaa kantaa näihin vaarallisiin yhtiölainoihin ja yrittävät ainakin poistaa nämä lyhennysvapaat, jotka sotkevat tyhmemmät menemään ongelmiin. Nyt sitten hädissään jo 70 % yhtiölainoja yritetään saada nuoria ottamaan maksamalla vuoden vastikkeet. Kun muutaman vuoden päästä on täydet lyhennykset ja hirmuinen vastike päällä, ei näitä osta kukaan näillä hinnoilla.

    • Anonyymi

      Oli taas Karjalaisessa näitä jopa yli 70 % yhtiölainoilla varustettuja asuntoja myynnissä. Nyt kannattaa katsoa, ettei vanhemmat mene tyhmyyksissään ostamaan näitä ja siinä sitten perinnöistä huiskahtaa n. 40 % taivaan tuuliin asunnon osalta. Sitten yhtiölainat kaatuvat muiden osakkaiden maksettaviksi ja silloin etsitään syyllisiä. Kuitenkin on ministeriö asettanut työryhmän asettamaan rajoituksia näiden tulevien ongelmien ehkäisemiseksi. Näiden osalta on myöhäistä ketkä ovat jo ostaneet. Jo seuraava hallituskausi voi olla paha Joensuunkin kannalta. Miettikääpä miten Savonlinnalle kävi! Luuletteko todella olevan bisnes ostaa 42 m2:n kaksio yli 200.000 eurolla?

      • Anonyymi

        Kyllä se on bisnes.
        tv. nimikerkki
        rakentaja


      • Anonyymi

        Sinä olet kelkasta pudonnut tyhmä ihminen. Minulla on vanhemmat ja lapset ostaneet näistä asuntoja. Vuokralle tulijoita nimittäin riittää.


      • Anonyymi

        Nyt on kysymys tuotoista ja me kokeneet sijoittajat emme mene riskeeraamaan omaisuutta ostamalla rankalla ylihinnalla uusia asuntoja siksi, että niissä on valmiina jättimäisen riskin sisältävä yhtiölaina. Ihan kauhealta kuulostaa, jos koko suku on repsahtanut tälläiseen retkuun. Laskutaitoiset osaavat laskea miten paljon enemmän pitää asuntoon pumpata rahaa yli saadun vuokran. Käytännössä tiedetään, että jos siirrät yhtiölainoitetun 200.000 euron asunnon ostoa n. kolmella vuodella ja ostat saman käytettynä vaikeuksissa olevalta, niin erotuksella ostat uuden Audin maasturin, eikä tarvitse ostaa pienimpiä malleja. Nyt meille kokeneille on ongelma, että ollaan suuniteltu lunastaa näitä kämppiä sitten 70 prosentin yhtiölainalla, mutta alkaa näyttää todennäköiseltä, että ei kelpaa edes silläkään. Jos on ihan pakkomielle ostaa nyt, niin Joensuuhun sisältyy Kuopion eduksi suuria riskejä ja kannattaa ostaa Kuopiosta. Käytettyjen hinnat ovat laskeneet aika lailla ja näillä on mahdollista vielä saada tuottojakin. Tämä ketju tullaan muistamaan kun itkut alkavat.


      • Anonyymi

        Näin on. Ja ei toinna ostaa Kuopiostakaan vaan Tampere-Turku-Helsinki kolmiosta tai sitten Lapista. Kaksi vuotta ja kaikki Lahdesta pohjoiseen on käytännössä kuollutta. Joensuussa on kahden vuoden päästä asuntojen neliöhinnat alle tonnin ja osan saa ilmaiseksi. Väkeä on käsitykseni mukaan enimmillään 37890, analysoin sen tarkkaan männä viikolla. 10 vuoden päästä on vielä huonompi tilanne koska yliopistohan on tehnyt sisäisesti 5 vuotisen lopettamispäätöksen josta ilmoitetaan vasta elokuussa. Kuopioon jää lääkis ja jotain muuta. Siellä siis pystyy pärjäämään vielä ehkä 7-10 vuotta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt on kysymys tuotoista ja me kokeneet sijoittajat emme mene riskeeraamaan omaisuutta ostamalla rankalla ylihinnalla uusia asuntoja siksi, että niissä on valmiina jättimäisen riskin sisältävä yhtiölaina. Ihan kauhealta kuulostaa, jos koko suku on repsahtanut tälläiseen retkuun. Laskutaitoiset osaavat laskea miten paljon enemmän pitää asuntoon pumpata rahaa yli saadun vuokran. Käytännössä tiedetään, että jos siirrät yhtiölainoitetun 200.000 euron asunnon ostoa n. kolmella vuodella ja ostat saman käytettynä vaikeuksissa olevalta, niin erotuksella ostat uuden Audin maasturin, eikä tarvitse ostaa pienimpiä malleja. Nyt meille kokeneille on ongelma, että ollaan suuniteltu lunastaa näitä kämppiä sitten 70 prosentin yhtiölainalla, mutta alkaa näyttää todennäköiseltä, että ei kelpaa edes silläkään. Jos on ihan pakkomielle ostaa nyt, niin Joensuuhun sisältyy Kuopion eduksi suuria riskejä ja kannattaa ostaa Kuopiosta. Käytettyjen hinnat ovat laskeneet aika lailla ja näillä on mahdollista vielä saada tuottojakin. Tämä ketju tullaan muistamaan kun itkut alkavat.

        Ime keilaas, kun et ymmärrä mitä sijoittaja hyötyy yhtiölainasta. Kaiva sukset tallista ja suksi kuusen.


    • Anonyymi

      Nyt se alkaa. Hallituksen esityksessä on sijoitusasuntojen rahoitusvastikkeen vähennysoikeuden poistaminen. Uudistuotantokauppa pysähtynyt ja kohta alkaa heikkohermoisten myynti!!! -20% pois helposti.

      • Anonyymi

        Vaikutukset näkyy jo Helsingissä. Myin jo omani Joensuusta ja Helsingistä pienellä tappiolla.


      • Anonyymi

        Toivottavasti tuo esitys myös menee läpi vaikka arvattavastikin rahamiehet ovat parhaillaan suplimassa että ko.asia saataisiin vesitettyä.
        Jos onnistuvat sen torppaamaan tietää se SDP: lle rankkaa tappiota seuraavissa vaaleissa sillä mitä virkaa silloin on hallituksella joka ajaa hyväosaisten etuja.


      • Anonyymi

        Oletpa muuten harvinainen älykääpiö. Sikäli harvinainen, että älykääpiötkin loukkaantuvat sinun jäsenyydestä.

        Mutta mietitäänpä mistä tässä on oikeasti kyse. Koska taloyhtiö on oikeutettu tekemään poistoja - jotka ovat perusteltuja - syntyy tappiota. Tappio kuitataan, kun maksetaan taloyhtiöön vastikkeita. Maksetut rahoitusvastikkeet kattavat poistot. Jos menevät yli poistojen niin syntyy verotettavaa tuloa taloyhtiölle. Näin yksinkertaista. Hallituksen kiusantekoesitys tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikista yhtiöistä taloyhtiöiltä kielletään poistot. Eli vaikka talo olisi 50 vuotta vanha niin sen kirjanpitoarvon tulee olla sama kuin 50 vuotta sitten. Ymmärrätkö idiootti?

        Mutta mennäänpä pidemmälle... mitä tästä kaikesta seuraa? Markkinoille tulee paljon vivutettuja asuntoja, uudistuotanto romahtaa, rakennusalalta tulee iso liuta työttömiä... maksaa valtiolle paljon paljon enemmän, kuin mitä kiusanteolla saadaan kassaan. Mutta tässä yhteiskunnassahan on paljon näitä elättejä, jotka eivät koskaan tuota mitään, mutta aina vaativat itselleen tulonsiirtoja ja he toki ovat iloisia. Mutta vain hetken. Kun lama vyöryy lähtee edut heiltäkin. Ja raha siirtyy muualle, rajojen ulkopuolelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletpa muuten harvinainen älykääpiö. Sikäli harvinainen, että älykääpiötkin loukkaantuvat sinun jäsenyydestä.

        Mutta mietitäänpä mistä tässä on oikeasti kyse. Koska taloyhtiö on oikeutettu tekemään poistoja - jotka ovat perusteltuja - syntyy tappiota. Tappio kuitataan, kun maksetaan taloyhtiöön vastikkeita. Maksetut rahoitusvastikkeet kattavat poistot. Jos menevät yli poistojen niin syntyy verotettavaa tuloa taloyhtiölle. Näin yksinkertaista. Hallituksen kiusantekoesitys tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikista yhtiöistä taloyhtiöiltä kielletään poistot. Eli vaikka talo olisi 50 vuotta vanha niin sen kirjanpitoarvon tulee olla sama kuin 50 vuotta sitten. Ymmärrätkö idiootti?

        Mutta mennäänpä pidemmälle... mitä tästä kaikesta seuraa? Markkinoille tulee paljon vivutettuja asuntoja, uudistuotanto romahtaa, rakennusalalta tulee iso liuta työttömiä... maksaa valtiolle paljon paljon enemmän, kuin mitä kiusanteolla saadaan kassaan. Mutta tässä yhteiskunnassahan on paljon näitä elättejä, jotka eivät koskaan tuota mitään, mutta aina vaativat itselleen tulonsiirtoja ja he toki ovat iloisia. Mutta vain hetken. Kun lama vyöryy lähtee edut heiltäkin. Ja raha siirtyy muualle, rajojen ulkopuolelle.

        "Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa"
        Omistako kuinkakin paljon ison yhtiölainan sijoitusasuntoja?
        Siitäkö tuo aggressiivinen kommentointi?

        ps. toivattavasti et loukkaantunut jäsenyydestäni?

        -terveisin, älykääpiö idiootti


    • Anonyymi

      Nyt on vielä ongelma kun monet ovat ostaneet asunnon omaan käyttöön yhtiölainan sokaisemana, vaikka ei olisi ollut resulsseja niin kalliiseen asuntoon. Nyt on päätös, että toimeentulotuessa ei huomioida ollenkaan yhtiölainan kuluja. Iso yhtiölaina ei ole leikkiä kun yhtiölainassa alkaa lyhennykset. Nyt jos joku ostaa uutta, jossa on iso yhtiölaina voi jo epäillä terveyttä.

    • Anonyymi

      Joensuussa on liikaa rakennettu uudistuotantoa jo nyt ja joutaakin pysähtyä toistaiseksi. Eihän tässä ole mitään järkeä kun ihmiset sokaistuvat ja maksavat liikaa asunnoista kun saavat hirmuisen yhtiölainan. Yhtiölainan lyhennyksestä vaan verovähenneys pois ja samoin toimeentulotuen muutokset voimaan. Uudistuotannon hinta laskee heti ja tavallinen ihminen voi ostaa taas muutaman vuoden tauon jälkeen asunnon omaan käyttöön pienemmillä riskeillä kun on terve omistajarakenne. Nyt rakennettujen kolmen viimeisen vuoden aikana tehtyjen yhtiöiden, joissa on suuri yhtiölaina on kohtalo kova. Tyhmyydestä sakoitetaan ja kun vaikeuksiin joutuneilta otetaan näitä max. yhtiölainan hinnalla asuntoja itselle on silti oltava varakas, että pystyy pumppaan reippaasti rahaa yli vuokratuoton. Toisaalta on kätevä ottaa pelkällä lainalla ja muilla tuotoilla voi reippaasti lyhentää lainaa.

    • Anonyymi

      Hallituksen tavoite on ilmeisesti hillitä kotitalouksien velkaantumista. Uusissa rakennuskohteissa taloyhtiölainan osuus voi olla jopa 80 prosenttia asunnon kokonaishinnasta. Iso lainaosuus on riski paitsi asunnon ostajalle itselleen myös muille osakkaille.

      Hallituksen kannattaisi kuitenkin odottaa velkaantumistyöryhmän ehdotuksia. Taloyhtiölainojen rajoittaminen esimerkiksi 60 prosenttiin asunnon kokonaishinnasta hillitsisi velkaantumista ilman, että se hyydyttäisi kovin pahasti asuntosijoittamista.
      Kauppalehdestä tänään lainaus.

    • Anonyymi

      Asuntomarkkinaa sekoittavat nyt uudistuotannon myymättömät asunnot, joiden hintoja on alettu laskemaan. Näin toteaa tuore Suomen Kiinteistövälittäjien SKVL:n markkinaennuste tälle kesälle.

      Kauppalehdestä tänään. Tarkoittaa varmaan näitä isoilla yhtiölainoilla olevia pommeja.

    • Anonyymi

      Kyllä kauhulla katsoin Karjalan Heilistä, että vaan kaksi asuntoa myymättä 44 asunnosta Penttilässä ja nyt valmistuu. Kaikissa yhtiölaina yli 70 % ja osassa 80 %. Tulee hirveä vuokrakolossi ja täysin varmat vaikeudet, jotka kääntyvät osakkaiden vastuulle kun yhtiölainan lyhennys alkaa. Miten ihmiset voivat olla niin tyhmiä? Vuokratilanteessakin alkaa olla jo heikentymisen merkkejä ja vuokrien hinnat laskevat, jolloin nämä ovat todella vaikeuksissa ensimmäisinä kun pitää laittaa niin suuri summa saadun vuokran päälle lyhennyksiin ja korkoonkin.

    • Anonyymi

      "Yhtiölainasta vastaavat viime kädessä kaikki yhtiön osakkaat. Se tarkoittaa, että maksuvaikeuksiin ajautuneiden asunnonomistajien rahoitusvastikkeet ja lainaosuudet kaatuvat taloyhtiölle. Siinä joutuu jokainen taloyhtiön osakas tätä lainaa maksamaan, vaikka itse olisi maksanut oman osuutensa taloyhtiölainasta pois", sanoo rakennusmarkkinoiden asiantuntijayritys Foreconin johtava asiantuntija Pekka Pajakkala, yksi raportin tekijöistä.
      Siinä on lainaus, joka kertoo hirveän tilanteen. Vaikeuksissa on eniten omaksi asunnokseen ostaneet ja velkansa heti pois maksaneet. Monet luopuvat suosiolla ja ottavat tappioksi omarahoitusosuuden ja myyvät luottovikaiselle lainan hinnalla. Maksavat pari tonnia ostajalle ja varsinsiirtoveron. Luottovikainen ei välitä pätkääkään vaan sinne muiden velkojen joukkoon. Parilla tonnilla voi dokata jo mukavasti. Myyjä on maksanut oppirahat ja luottotiedot säilyy. Lainansa maksaneet ovat jumissa ja maksavat muiden velat.

    • Anonyymi

      Näissä olisi ehdottomasti pyrittävä ennen kauppaa selvittämään onko ostajissa paljon sijoittajia? Onko joku ostanut useita huoneistoja? Onko joku firma ostanut huomaattavan osan yhtiöstä? Niinivaarallakin nyt yhdestä yhtiöstä oli suuri määrä tehty ennakkovarauksia. Siinä kun yhtiö joutuu konkurssiin ja voi olla kymmenenkin huoneistoa on vitsit vähissä muilla osakkailla. Varakkaimmat sijoittajat taas lyö hanskat tiskiin ja hommaa luottovikaisen uuden omistajan, niin saa verovähennyksiin tappion ja 34 % takaisin. Rantakylässä alkaa ongelmat jo näkyä ja luvataan aikaa sitten valmistuneisiin myymättömiin huoneistoihin lisähuone kaupan päälle. Eli kohta rakentaja myy yhtiölainan hinnalla, ainakin melkein.

      • Anonyymi

        Tokkopa noita ostaja-sijoittajien lukumääriä on saatavilla vaikka on sellaisiakin taloja joissa on pelkästään sijoittaja(t) ostajina.


    • Anonyymi

      Tänään Kauppalehdessä

      Asunto näyttää halvalta, kun myyntihinta on vain 20–30 prosenttia velattomasta hinnasta, mutta oikeasti se ei sitä ole.

      Sanotaan se nyt heti kärkeen. Asunto-osakeyhtiöille kohdistetut ja rakentamiseen tarkoitetut taloyhtiölainat ovat olleet rakennusteollisuuden pelastusrengas vuosikausia. Ne ovat ylläpitäneet asuntojen sijoittajakysyntää yli taantumavuosien.
      Ilman taloyhtiölainajärjestelmää moni kerros­talo olisi jäänyt rakentamatta ja rakennusmies työllistymättä.
      Suuria ongelmia uudiskohteiden kasvaneista taloyhtiölainaosuuksista ei ole raportoitu, eikä taloyhtiöiden konkurssiaaltoja ole nähty. Ei ainakaan vielä. Mutta historia ei ole tae tulevasta. Nollakorkoympäristö, halpa raha ja suotuisa taloussuhdanne eivät ole ikuisia.

      Suomen Pankki on monen muun tahon ohella varoittanut taloyhtiölainojen kasvusta. Taloyhtiölainat ovat yleistyneet uudiskohteiden rahoitusmuotona ja samalla niiden koko on kasvanut.
      Suomen Pankin ­makrovakausasiantuntija ­Kristiina Tuomikoski kirjoittaa Euro ja talous ­-blogissaan, että ”aiempaa paljon mittavampi osa uusien asuntojen kaupoista on osittain rahoitettu hyvin suurella taloyhtiölainalla”.
      ”Kallis on ­meikattu näyttämään ­halvalta.”
      Uuteen asuntoon voi olla pumpattu 70–80 prosenttia rakentamisaikaista yhtiölainaa. Asunto näyttää halvalta, kun myyntihinta on vain 20–30 prosenttia velattomasta hinnasta, mutta oikeasti se ei sitä ole.

      Taloyhtiölainojen kasvu on herättänyt kahdenlaista huolta. Jos suuri määrä ­asunto-osakeyhtiön asunnoista on yhdellä sijoittajalla, voivat lainat kaatua muiden asujien maksettavaksi, kun sijoittaja joutuu vaikeuksiin.
      Lisäksi yhtiölainojen lyhennysvapaat hämärtävät kuluttajan käsitystä asumisen kustannuksista. Rahoitusvastike voi pompata lyhennysvapaiden jälkeen niin korkealle, että velanhoito vaikeutuu. Suuri taustalla oleva huoli on se, että ”hintameikkauksella” kannustetaan kotitalouksia velkaantumaan. Velkataakan kasvu heikentää koko kansantalouden kykyä sopeutua häiriötilanteisiin. Ja taantumariski kolkuttelee Euroopassa jo ovelle.
      Kansainvälisten rahoittajien katse on ­tiukasti suomalaisessa asunto-osakeyhtiöjärjestelmässä. Tämä täysin kotimainen malli on taannut sen, ­että asunnonostajille on tarjolla edullista lainarahaa, kun lainoja myös lyhennetään säntillisesti. Rahoittajilla on vahva luottamus.
      Luottamus voi horjua, jos kriisitilanteessa asunto-osakeyhtiöt ajautuvat maksukyvyttömyyteen. Se olisi pelottava isku niin vuokra- kuin omistusasuntojärjestelmällekin.
      Kirjoittaja on Kauppalehden toimituspäällikkö.

    • Anonyymi

      Todellinen hinta pääse monilla hämärtymään pahoin näiden yhtiölainojen johdosta. Jopa kolmasosalla näistä hurjista hinnoista saa asunnon yhtiöistä, joissa on nämä perinteiset remontit on jo tehty ja pääsee oikeastikin jo kohtuulliselle vuokratuotolle. Sitten ei koskaan tarvitse vastata muiden veloista, eikä yhtiön maine ole vaarassa romahtaa. Pystyy valikoimaan myös parempaa ainesta vuokralaiseksi kun on terve asukasrakenne ja vähän vuokralaisia.

    • Anonyymi

      Ei nämä varoitteluja ole vaan vittuilija hölmöille ja puhaltavat tuulta hintoihin ylhäältä päin , ihan samaa kusetusta kun valtion obligaatio myynnit 1938 , halukkaille kun lainahanat avattiin vuosikymmenen loppuun ( jälleen kerran ) myytiin jopa olympia obligaatioita joilla piti rakentaa 1940 kisoja ...ihan tietoisia kusetuksia , velkahanat / vuosikymmenen lopun lama , aina.

      Kämppä jossa 80 % yhtiölaina , todennäköisesti vielä vuokratontti ( tonttirahaston omaisuus)
      Omakotitalo joka maksaa helsingissä 500 000 e niin siinä ostetaan tontti arvosta 250 000e / talo on 250 000e , kun talo on 50 vuoden päästä 0e niin tontti myydään hintaan 500 000e

      Näissä kerrostaloissa 500 000e arvo on 0e , koska tontti on mallia vuokra.

      Eihän tämä ole edes ostamista vaan , omistusvuokralla asumista toisten mailla .

      Talokin pitää vielä itse purkuuttaa vuokra ajan loputtua , ja tontistakin vuokrat pyörii hamaan tappiin jos et löydä uunoa jonka nimiin siirrät lainat , lainat eivät katoa mihinkään itsestään. Jos taas vuokratontin vuokraa ei jatketa , mihin kannat talon.

    • Anonyymi

      Nyt vaan uudistuotantoa ostamaan isolla yhtiölainalla. Oli tänään Karjalaisessa taas ilmoitus, että tee tarjous, varainsiirtovero maksetaan ja vielä sähköpyörä. Näissä taloissa kun on alkanut yhtiölainan lyhennys, niin ei varmaan naurata. Ovat vielä tyhjillään ilman tuottoa.

    • Anonyymi

      Nyt pitää ottaa paljo velekoo ja rakentoo paljo uusii ja isoja liikenneylpyrölöitä.
      Nissanilla ohittelu ylpyröissä on vakavasti uhattuna jos ei ylpyräkantaa saaha äkkiä elpymään. Myöskin kuumille imastonmuutospalleille pitää rakentaa lentelykenttilöitä ympäri kaapuntia ja myös häpyselän saariin. Erkinpellitykseen tarvitaan lisäksi sumutusvalopöteröihen polttelupaikka

    • Anonyymi

      Se mikä liitäen tulee , rysähtäen pysähtyy.
      Ei liitokonetta energia vie vaan tuulet ja toiveet.

      Vuosikymmenen taika on taas lauennut kuin teinin vehje käteen.
      Nyt tämän laman nimi on korona.
      Entiset olivat nimeltään sub prime kriisi , it kriisi , 90 luvun alun lama , öljykriisi , maailmansota , 30 luvun alun pörssiromahdus.........jos näkisin 1600 luvulle niin varmaan tuli silloinkin lama vuosikymmenen vaohteessa kun paikallisesta kiviluola pankista hävisi kaikki 5 kultahippua jja ainut maitotonkka kaatui ja maidot valu maahan.
      Kohti uutta nousua uusilla tunareilla.
      Vain ahneus on ikuista.

    • Anonyymi

      Monen taloyhtiön taloyhtiö ( kommuunilaina) lähti automaattiohjaukselle , nyt alkaa käsi ojentua , kättä taskuun , kolikoilla maksaminen loppuu , isoa seteliä pöytään tai pöytä kannetaan sateeseen.

    • Anonyymi

      Minun mielestä kyllä nyt pitäs torille siihen kaupustelu tallin ja näköhormin etustalle rakentoo iso viis kaistanen liikenneylpyrä. Lainoo vois ottoo vaikka venäjältä niillä on siellä paljo raholoita. Oishan se turistiloillahi mukava käyvä ulukomaan nissaniloillaan torin ylpyrässä ohittelemassa. Sinne kaupustelu talliin pitäs laittoo sumutusvalo kauppa ja vakonopeuspiristin korjaamo

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4336
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2209
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1724
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1468
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1400
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1195
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe