Kokemuksia Havannasta helmikuulta 2018

Tocororo

Olimme Havannassa omatoimimatkalla kaksi viikkoa helmikuun alussa 2018. Tässä kokemuksia, joista voi olla hyötyä matkaa suunnitteleville. Olemme suhteellisen mukavuudenhaluinen keski-ikäinen pariskunta, emme siis reppumatkailijoita.

Lennot

Kuubaan matkustavalla pitää olla passin lisäksi turistikortti, jonka saa suurlähetystöstä. Sitä kannattaa hakea postitse useita viikkoja ennen matkaa. Kortti leimataan Havannan lentokentällä passintarkastuksen yhteydessä saapuessa ja lähtiessä.

Otimme Finnairin suorat lennot Helsingistä Havannaan. Havannan lentokentällä passintarkastus sujui menomatkalla melko nopeasti, samoin sen jälkeinen turvatarkastus. Muodollisuudet olivat siis huomattavasti vähäisemmät kuin esimerkiksi New Yorkissa, jossa otettiin (ainakin vuonna 2015) sormenjäljetkin. Paluumatkalla lentokentällä oli liian vähän henkilökuntaa, minkä vuoksi lähtö viivästyi.

Majoitus

Majoitusta harkitsimme pitkään. Casa particularin varaaminen tuntui vaivalloiselta ja hotellit kalliilta. Päädyimme Airbnb:hen, josta meillä oli hyviä kokemuksia sekä Suomesta että ulkomailta. Koska Airbnb on usalainen firma ja USA rajoittaa omien kansalaistensa
matkustamista, varauksen yhteydessä kysytään matkan tarkoitusta. Siihen kohtaan voi valita minkä tahansa muun kuin turismin. Itse valitsimme ”Support for cuban people”. Asunto sijaitsi Maleconin varrella ja vastasi tarkasti siitä annettua kuvausta.

Rantakatu Malecon on vilkasliikenteinen ja talot varsinkin Centron alueella ulospäin rähjäisen näköisiä. Idyllisemmissäkin paikoissa on siis tullut oltua, mutta Havanna onkin suurkaupunki, jossa on monenlaisia kaupunginosia. Rauhaa ja idylliä löysimme toisaalta Kuubasta, retkeltä Topes de Collantesin luonnonpuistoon.

Valuutta

Turistipesojen (CUC) vaihto sujuu ainakin Obispo-kadun varrella olevassa pankissa, jossa eurolla sai noin 1,2 pesoa. Rahanvaihdossa tiskillä pitää olla mukana passi ja majoituspaikan osoite. Myös automaatteja on ympäri kaupunkia. Lentomme oli myöhässä ja perillä vasta yöllä, joten lentokentän valuutanvaihtopiste ei ollut avoinna.

Pientä rahaa (1 CUC tai alle) kannattaa pitää jatkuvasti mukana. Sitä tarvitaan juomarahoihin ja erinäisiin pikku palveluihin, kuten ravintoloiden muusikoille.

Ruoka ja muut perustarpeet

Ravintoloissa on hyvä palvelu ja listalla yleensä ainakin lihaa ja kalaa riisin kanssa. Monista paikoista saa myös pastaa ja pitsaa. Jos ei kaipaa mausteista ruokaa eikä ole erityisruokavaliota, pysyy kyllä ruoan puolesta tyytyväisenä. Maleconin varrella kannattaa käydä Castropol-ravintolassa, jossa on erinomainen palvelu ja hyvää ruokaa. Yleensäkin kohtasimme Kuubassa ystävällistä ja nopeaa palvelua.

Itse ei kannata ruveta ruokaa laittamaan. Ruokakauppoja on harvakseltaan ja niiden valikoima suppea. Ravintolassa saa tavanomaisen pääruoan 7 CUCilla, tosin kalliimpiakin annoksia tietysti on. Myöskään juomien (esim. veden) hintaero kaupassa ja ravintolassa ei ole huikea.

WC-käyntejä varten kannattaa aina pitää aina mukana vessapaperia ja heittää se käytön jälkeen roskikseen, jottei viemäri tukkeudu. WC:stä huolehtiva henkilö (jos sellainen on ovella) antaa paperia ja odottaa pientä korvausta. Suomesta ei sentään nykypäivänä tarvitse kuljettaa vessapaperia ja saippuaa, niitä on kyllä kaupoissa ja hotelleissa.

Liikenne

Joukkoliikenne tuntuu olevan lapsenkengissään. Busseja kulkee, mutta ne näyttivät olevan täysiä emmekä saaneet selkoa aikatauluista ja reiteistä. Monenlaisia takseja sen sijaan on valtavasti ja niitä ollaan tarjoamassa heti kun pysähtyy hetkeksi kadunkulmaan. Havanna on laaja kaupunki, joten kävellen ei jaksa kulkea kaikkiin kiinnostaviin paikkoihin.

Loman alussa suosittelemme tekemään kiertoajelun Habanatoursin punaisella kaksikerrosbussilla (Tour 1). Sen kyydissä näkee laajasti Havannan eri osia, jotka ovat hyvin erilaisia. Päivän lippu maksoi 10 CUCia. Tour 3 puolestaan kuljettaa Playas del Esten hyvälle uimarannalle, joka on noin 25 km:n päässä. Edestakainen matka maksaa 5 CUCia. Molemmat bussit löytää helpoiten Parque Centralista.

Liikenne ei ole niin kaoottista kuin vaikkapa Egyptissä, mutta jalankulkija saa olla varuillaan. Suojateitä ei keskustassa yleensä ole (vaikka eivätpä ne paljoa suojaa Suomessakaan).

Netti ja puhelin

Soittaminen ja puhelujen vastaanottaminen maksaa useita euroja minuutilta, ja netin käyttöä omalla liittymällä ei kannata ajatellakaan. Hotelleista saa wifikortin kahdella CUCilla tunniksi. Verkkoa ei kuitenkaan löydy joka paikasta eikä joka hetki. Hotellien edustoilla on paras kenttä.
Elämä Havannassa on kuitenkin netin ulkopuolella.

7

3017

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tocororo

      Tässä vielä lisää:

      Nähtävyydet ja retket

      Havannassa on paljon nähtävää. Jo pelkästään Havana Viejon ja Centron alueella saa kulumaan useita päiviä museoissa ja kaduilla kuljeskellen. Vedado ja Miramar puolestaan ovat hoidetumpia kaupunginosia ja iltaelämän kannalta ehkä kiinnostavampia. Kävimme niin Tropicanassa kuin Casa de la Musicassakin. Molemmissa meitä myös pyydettiin lavalle tanssimaan ja tietysti suostuimme.

      Museoissa on hämmästyttävän vähän vierailijoita, koska usalaisia ei tällä hetkellä maassa juurikaan ole. Saimme usein kuljeskella saleissa keskenämme. Museotarjonta on monipuolista. Esimerkiksi Museo nacional des bellas artes (taidemuseo) koostuu kahdesta rakennuksesta, joista vallankumousmuseon puoleinen keskittyy Kuuban taiteeseen ja on kiinnostavampi. Valitettavasti museoissa on opastaulut yleensä vain espanjaksi. Muutenkin espanjan kielen taidosta olisi ollut paljon iloa.

      Hyvä opaskirja kannattaa hankkia - nettihän ei aina ole käytettävissä. Meillä oli ahkerassa käytössä Irina Bajinin englanninkielinen Cuba (Eyewitness Travel 2017).

      Kahdessa viikossa ehtii myös Havannan ulkopuolelle. Varasimme Aurinkomatkojen oppaalta kahden päivän retken Trinidadiin, Cienfuegosiin ja Topes de Collantesiin. Retken järjesti Gaviotatours, ja sen olisi varmaan saanut varattua mistä tahansa hotellistakin. Ensimmäinen
      päivä katseltiin kauniita kaupunkeja, yö vietettiin vuoristohotellissa ja toisena päivänä patikoitiin metsässä ja uitiin vuoristolammessa. Tämä retki oli mielestämme hyvin järjestetty. (Yleensä vuokraamme ulkomailla auton, mutta kuubalaisilla autoilla emme moiseen uskaltautuneet. ) Muuten vietimme pääosin kaupunkilomaa.

      Yleisvaikutelma

      Ennen matkaa luimme netistä monenlaisia kokemuksia. Meille Havanna näyttäytyi ystävällisenä, turvallisena ja rentona kaupunkina, joskin toki rähjäisenäkin. Kuubaan ei kannata tulla, jos haluaa kaiken olevan samanlaista kuin Euroopassa. Shoppailu ja jatkuva somen päivittäminen eivät siellä ainakaan vielä ole ensisijaisia ajankäyttötapoja. On myös huomattavasti rennompi olo, jos ei koko ajan suhtaudu ihmisiin kuin nämä olisivat potentiaalisia huijareita. Monenlaista tyrkyttäjää tuli tuttavuutta tekemään lähinnä vanhassa kaupungissa, mutta vaivaksi asti ei. Rähinöitä emme nähneet, ja meistä pidettiin hyvää huolta.

      Latinalainen Amerikka ylipäätään on meille uusi tuttavuus. Vertailukohteita on kuitenkin Euroopan ulkopuolelta Egyptistä ja Thaimaasta, joiden kulttuuri poikkeaa huomattavasti enemmän eurooppalaisesta kuin Kuuban. Monet asiat sujuvat Kuubassa turistin kannalta mutkattomammin kuin noissa maissa. Myöskään ilmasto ei ole aivan niin kuuma kuin Thaimaassa. Ehkä vielä palataan joidenkin vuosien päästä katsomaan, mihin suuntaan maa kehittyy.

    • TulipaKäytyä

      Ollaankohan oltu samassa maassa? Näkemys tuokin, ja selkeästi kirjoitettu.

      Itse en allekirjoittaisi läheskään kaikkia väittämiä kuten ; Maassa ei ollut kovin paljon usalaisia. Miten niin? niitähän on siellä vaikka miten paljon. Ei matkustuskielto/rajoitus käytännössä vaikuta mitenkään matkustamiseen. Lennät ensin meksikoon tai kanadaan ja sieltä havannaan. Simple as that! kukaan ei kysele oletko jenkki.

      Ja havannan joukkoliikenne lapsenkengissä - lähes jokainen havannalainen käyttää liikkumiseen joukkoliikennettä eli joku taxi colectivoa tai jonottelevat niihin täpötäysiin busseihin. Ei tavallisilla ihmisillä todellakaan ole autoa. Ja jos on se on yhtä täynnä kuin bussi. Ainoastaan "turisti"takseissa on tilaa ja niitä on vapaana joka kulmassa. Hintakin on sen mukainen, kymmen tai satakertainen verrattuna jaetulla taksilla kulkemiseen.

      Kuubalaisten palvelualttius riippuu usein pitkälti siitä, voivatko he saada tippiä, tai onko todennäköistä että he sitä saavat. Jos ei ole mahdollista, yrittävät usein huijata. Sitä ei välttämättä huomaa jos ei ajattele, mutta kaupassa ei ole kuittinauhaa koneessa "no papel" ja hymy päälle. Kappas kun hinnat ovatkin paljon korkeammat kuin edellisellä kerralla tai jokaisessa saman ketjun kaupassa muualla. Toinen tapa huijata on myydä pienempi annos. Jos ostat keskikokoisen muutaman euron pizzan katukojusta (reiästä seinässä) saatkin pienimmän koon vaikka maksat keskikoosta. jne jne. Rahanvaihdossa summa pyöristyy viisi senttiä tai euron pari väärin jokaisen asiakkaan kohdalla. Eipä sitäkään niin huomaa, jos ei pyydä kuittia. Sitähän ei toki anneta jos ei pyydä. Sitten pahoitellaan, tai kiistetään koko juttu. Parhaimmillaan (pahimmillaan) en voinutkaan vaihtaa rahaa ollenkaan asiasta huomauttaessani. Ruokatunti oli näet juuri alkanut! paikka pistettiin kiinni eikä rahanvaihto onnistunut. Tämä tapahtui varaderossa.

      Mutta olen osittain ihan samaa mieltä, eikä jokainen ole kusettaja joka sattuu puhumaan turistille. Usein olivat kuitenkin jotain vailla, jos tulivat puheille. Välillä pitkänkin juttelun jälkeen (osaan jonkun verran espanjaa) selvisi rahantarve, tai olisi pitänyt ostaa sikari. Sinänsä nuo temput oppi aika nopeaan, mutta olihan se ikävää kun turisti oli - taas kerran - vain cajero automatico, niinkuin miljoona kertaa ennenkin

      Shoppailua kuubalainen toki harrastaa ja paljonkin. Kuubalainen tosiaan ei shoppaile muoti-merkkivaatteia vaatteita kaupoista pää märkänä. Syy on se, ettei niitä yksinkertaisesti ole myynnissä. Tavarat tilataan sukulaisilta jenkeistä, tai vaihtoehtoisesti ihmisiltä joilla on varaa matkustaa ulkomaille sukuloimaan tai muuten ostosmatkalle tai lomalle esim. meksikoon. Sensijaan kuubalainen shoppailee löytääkseen leipää, lihaa, kalaa ja muita perustarvikkeita. Kaikkea kun ei saa yhdestä paikasta (jos mistään ylipäätään) etenkään paikallisten käyttämällä kansallisella pesolla, eikä myöskään kohtuuhintaan. Meininki on vähän samanlainen kun neuvostoliitossa; jonottaa saa pirusti, ja kävellä paikasta toiseen tai hikoilla täydessä bussissa tunnin odottamisen jälkeen ruokatarpeita metsästäessä.

      Netissä ei roikuta yötä myöten, koska netti toimii erittäin huonosti ja on myös hyvin kallis keskivertokuubalaiselle.

      Myönnän, en päässyt sisälle "kuubalaiseen sielunelämään". Siellä on kait rommi, sikarit ja salsa. Ehkä en ottanut tarpeeksi rennosti. Matkustanut olen paljonkin, eikä kuuba ollut parhaasta päästä eikä oikeastaan huonoimmastakaan. Pienet asiat tekivät siitä kuitenkin ärsyttävän paikan. Toisaalta hyviäkin hetkiä oli parin viikon ja neljän paikan reissulla paljon. Luonto on kaunista, ja monet ihmiset ystävällisiä ihan muutenvain. Tunnelma on varsin leppoisa, kun menee turistialueelta pois. On turvallista. Ei pelkoa ryöstäjistä, aika on vähän kuin pysähtynyt. Ei ole kiire mihinkään, ihmisillä on aikaa aivan erilailla kuin suomessa. TV-kanavia muutama (valtion propagandakanava), ei nettiä, ei ostoskeskuksia, ei rahaa tuhlattavaksi. Tavallaan vähän kuin suomessa joskus 50-luvulla. Ja rapistuvat rakennukset tukevat kiireetöntä tunnelmaa.

      Mutta ymmärrän kyllä miten olette saaneet sen kuvan kuubasta mitä kerroit, ja hyvä että viihdyitte. Itse suosittelen lentämään ensin Meksikoon tai johonkin toiseen lähimaahan ja sieltä Kuubaan. Kaksi kärpästä samalla reissulla ja tavallaan samaan hintaan. Voi sitten vertailla.

      • Tocororo

        Asiallinen vastaus eri näkökulmasta. Tavallisen kuubalaisen elämä ei ole helppoa, se tulee kyllä selväksi, kun katselee ympärilleen. Ei siis todellakaan pelkkää sikaria ja salsaa. Kirjoitimmekin turistin näkökulmasta, emme kuubalaisen, ja meillä tosiaan oli pääosin hyviä kokemuksia. Ehkä olemme sitten käyneet Havannassa eri paikoissa, mutta Havannan palvelua en edelleenkään voi moittia. Varaderossahan emme käyneet.

        Kun luki ennen matkaa täältä turistien kokemuksia, sai sen käsityksen, ettei maassa toimi mikään. Ennakkoluuloja oli siis paljon. Suurin osa ei meidän kohdallamme pitänyt paikkaansa. Samalla tavalla helppo lomakohde Havanna ei ole kuin vaikkapa Kanaria, mutta tuskinpa moni niin odottaakaan.

        Joukkoliikennettä vertaisin muiden miljoonakaupunkien vastaavaan. Havannassa ei ole minkäänlaista kaupungin sisäistä raideliikennettä - ei metroa eikä edes raitiovaunuja - mikä tekee liikkumisesta hankalaa sekä paikallisille että turisteille. Jos yksityisautoilu lisääntyy nopeasti eikä joukkoliikennettä kehitetä, voi tuloksena olla aikamoinen kaaos.

        Jenkkituristeja tuli vastaan vähän, vaikka USA on niin lähellä. Näimme pääasiassa eurooppalaisia ja eteläamerikkalaisia. Myös Airbnb-emäntämme sanoi, että Obaman aikaan heitä oli paljon enemmän, ja odottaa matkustusrajoitusten poistumista. Siinä mielessä nyt on suomalaisille hyvä aika matkustaa, ettei ole älytöntä tungosta niin kuin vaikka Euroopan suurkaupungeissa.

        Iso kaupunki - monta näkökulmaa. Varmaan saataisiin Helsingistäkin aikaan erilaiset tekstit :)


    • Reissulaiset

      Olimme muutama vuosi sitten Havannassa pari viikkoa. Ajelimme taksilla pitkin ja poikin, kävimme retkillä jne. En vaan ymmärrä mikä tekee Kuuban luonnosta kauniin? Sellasta emme nähneet.
      Kaupunki on rähjäinen, hotelli useilla tähdillä, homeen hajuinen. Kaikesta pula.
      Olihan se nähtävä, mutta lomalta haluamme kyllä muuta.

    • Peukaloputti

      Hei Tocororo ja kiitos hyvästä kirjoituksesta! Olemme mieheni kanssa lähdössä Kuubaan kahdeksi viikoksi ensi tammikuussa, keski-ikäinen pariskunta mekin:) Suorat lennot otimme Finnairilta. Kuten tekin majoituspaikaksi valitsimme Havannasta airbnb huoneiston. (Hyviä kokemuksia ympäri Eurooppaa). Matkustussyyksi valitsimme "people to people", koska kuulosti järkevimmältä... Mutta luettuani tekstisi tajusin, että olisi sittenkin ehkä pitänyt valita tuo " tuki kuubalaisille". Auts! Nyt kysynkin, oliko tuolla valinnalla oikeastaan mitään merkitystä matkanne aikana? Kiinnostiko se ketään viranomaisia tai puutuiko siihen kukaan? Emme meinaan halua mitään ongelmia Amerikan päässä... Kiitos vastauksestasi!

      • Tocororo

        Hei, ja anteeksi että huomasin kysymyksesi vasta nyt. Eipä kukaan paikan päällä kysellyt aiheesta mitään ainakaan meiltä. Ehkä Airbnb-isäntänne osaa kertoa, mitä väärästä valinnasta seuraisi - jos mitään.


    • Riihipaita

      Hei ja kiitos Tocororo todella positiivisesta kirjoituksestasi. Olemme (4 aikuista) lähdössä helmikuussa kahden viikon omatoimimatkalle Havannaan ja ehkä muuallekin Kuubaan. Matkasuunnitelmia on vielä kesken. Sain hienon kuvan Havannasta kertomasi perusteella, eikä siitä saanut perinteistä suomalaisille tyypillistä negatiiviisuudella pönkitettyä vaikutelmaa. Meitä on matkalla aina joka lähtöön sakkia ja usein metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Uskon, että myös meidän matkamme on onnistunut. Airbnb on Vedadossa varattuna.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Evita Enni Bettiina Kolmosen 3 vuoden ja 2 kuukauden mittaiseen

      23-vuotias Kolmonen suunnitteli aseellista iskua Isonkyrön yläkouluun. Hän muutti mielensä viime hetkellä. Koulusurmaa K
      Maailman menoa
      138
      2803
    2. Rasistinen ääripersu iski Oululssa taas

      Jo toinen veitsihyökkäys Oulun Valkeassa: viitteitä, että teko olisi kopio edellisestä viikosta, sanoo poliisi. Kauppak
      Maailman menoa
      462
      1974
    3. Nainen, tilanne on sellainen

      kovin erikoinen, ja sellainen, etten sitä tänne voi kirjoittaa. Mutta voin sanoa olevani kiperässä tilanteessa, tilantee
      Ikävä
      118
      1813
    4. Suojatiellä ei tarvitse kiittää!!

      Suomen liikennesääntöihin kuuluu että jalankulkija suojatiellä on ykkönen ja auto ym.ajoneuvo kakkonen.Ärsyttävää kun ny
      Maailman menoa
      133
      1701
    5. Paula Koivuniemi täyttää tänään 77 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi on yksi Suomen iskelmätaivaan legendaarisimmista tähdistä. Laulajatar on ollut suomalaisten kestosuosik
      Suomalaiset julkkikset
      21
      914
    6. En usko että nainen meidän suhteesta

      Olisi tullut mitään. Kumpikin olisi ollut koko ajan mustasukkainen, kateellinen ja katkera jostain. Volatile combination
      Ikävä
      56
      913
    7. Miten pitkään olet kirjoittanut

      omalle kaivatulle ?
      Ikävä
      78
      898
    8. Tollanen supernainen oot...

      Kunnon pakkaus, ja sitten asut jonkun idiootin kanssa jossain korvessa. Oliko sulla siinä joku ajatuskin kun siihen ru
      Ikävä
      83
      833
    9. Vielä näistä Oulun puukotuksista.

      Nyt on kovasti julkisuudessa esillä nämä kaksi Oulussa tapahtunutta rasistisin motiivein tehtyä puukotusta, jotka minist
      Maailman menoa
      158
      785
    10. Yhden asian voin kertoa

      Sinulle nainen. En usko että olit tosissasi ja siitä syystä itse en aijo tehdä enää mitään "juttumme" eteen ellet itse o
      Ikävä
      45
      779
    Aihe