Kuinka laitatte hirvipaistin?

maatusska

Mitä, miten.....? KIITOS!!

29

2465

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maissiiii

      Tykkään tehdä hirvipaistin jääpaistina,
      jotkut sanovat routapaisti, suoraan pakkasesta voi laitta uunuiin.
      Aina onnistuu ja on sopivan mehevää miun makuun.
      Nuo liemen aineet vaihtelevat eri resepteissä,
      ja niitähän löytyy.


      https://kotiliesi.fi/resepti/routapaisti/

      • Itse en ole kokeillut jääpaistia, mutta sanovat, että hyvin onnistuu, niinkuin maissiikin sanoo.
        Tein palapaistia, laittaen nautaa sekaan. Hirvi kestää kypsyä kauemmin.
        Vielä on pakkasessa hirvijauhelihaa yksi ruoka, ostan sekaan vähän nautaa.


    • korppis11

      Vìmeksi laitoin huoneen lämmössä sulaneen hirvenpaistin uunivuokaan. Hieroin lihaan suolaa ja mustaa pippuria, lisäsin hieman vettä ja katajanmarjoja. Uuni sataan, pitkän kypsytyksen jälkeen paisti omi valmis, leikkasin muhevan lihan siivuiksi....mmmm..hyvää

      • korppis11

        ps, ruskistin paistia ennen ùunivuokaan laittamista ja maustamista.😨


      • korppis11 kirjoitti:

        ps, ruskistin paistia ennen ùunivuokaan laittamista ja maustamista.😨

        Paljonko se painoi ja kuinka kauan pidit uunissa?


      • eppu2 kirjoitti:

        Paljonko se painoi ja kuinka kauan pidit uunissa?

        En punninnut, ehkä kilonen, se oli uunissa reippaat pari tuntia. Lähdin asioille ja muistin, että paisti oli uunissa. Palasin ja otin sen pois uunista, annoin vetäytyä alumiinifoliolla peitettynä. Hyvää oli. Tein sienikastikkeen ja söin perunasoseen ja puolukoiden kanssa.


    • Ensin täytyy hankkia hirvi, joko itse ampuen tai metsästysseuraan kuuluen.
      Jakavat kaadetun hirven porukan kesken, harvoin kunnon paistipalan saa.
      Mutta jos saa, niin ruskista se ensin, suolaa pintaan, sitten uuniin riittävän pitkäksi aikaa.
      On kypsää jos saat pureskeltua ilman suurempaa voimankäyttöä.

      • Kaupan tiskiltäkin saa ostettua.


      • siilenämää kirjoitti:

        Kaupan tiskiltäkin saa ostettua.

        Liian helppoa.


      • KS109 kirjoitti:

        Liian helppoa.

        Ei kait metsästysseuraan kuuluminen ole sen vaikeampaa :).


      • siilenämää kirjoitti:

        Ei kait metsästysseuraan kuuluminen ole sen vaikeampaa :).

        Ei kait se pelkkä kuuluminen, mutta mahdottoman antoisaa ja liikunnallisesti rasittavaa on päivän aikana suoritettu 6-8 tunnin metsässä kulkeminen. Jopa useamman kerran metsästyskaudella ja kavereiden seura vielä bonuksena sekä hirvipaisti jos oikein onnestaa.


      • KS109 kirjoitti:

        Ei kait se pelkkä kuuluminen, mutta mahdottoman antoisaa ja liikunnallisesti rasittavaa on päivän aikana suoritettu 6-8 tunnin metsässä kulkeminen. Jopa useamman kerran metsästyskaudella ja kavereiden seura vielä bonuksena sekä hirvipaisti jos oikein onnestaa.

        Niivvai eikös jotkut saa paistia sillainkin et antavat ampua hirven omilta mailtaan, sinä ei paljoa tarvitse vaivautua.


      • siilenämää kirjoitti:

        Niivvai eikös jotkut saa paistia sillainkin et antavat ampua hirven omilta mailtaan, sinä ei paljoa tarvitse vaivautua.

        Mikäli antaa maataan hirviporukan käyttöön, saavat ampua sieltä.
        Siitä tehdään erillinen sopimus.
        Ennen, kun vielä kotitilalla joku asui, sai aina joka toinen vuosi lihanpalan. Joka toinen vuosi on isot peijaiset.
        Mökin mailla on tapana, että viimeisen hirven paloittelevat ja arpovat maanomistajien kesken.
        Viime vuonna kävi arpaonni, sain 2,5kg lihaa.


      • siilenämää kirjoitti:

        Niivvai eikös jotkut saa paistia sillainkin et antavat ampua hirven omilta mailtaan, sinä ei paljoa tarvitse vaivautua.

        Tässä meidän hirviporukassa on niin paljon osallistujia, että hyvä kun hirvenpaloja hirvimetsällä kävijöille riittää.
        Maanomistajat eivät saa mitään, hirvipeijaisiin voivat tulla hirvikeittoa syömään.


      • KS109 kirjoitti:

        Tässä meidän hirviporukassa on niin paljon osallistujia, että hyvä kun hirvenpaloja hirvimetsällä kävijöille riittää.
        Maanomistajat eivät saa mitään, hirvipeijaisiin voivat tulla hirvikeittoa syömään.

        Höh. Jos olisin maanomistaja en sitten antaisi maillani hirvestää.


      • Anonyymi
        KS109 kirjoitti:

        Tässä meidän hirviporukassa on niin paljon osallistujia, että hyvä kun hirvenpaloja hirvimetsällä kävijöille riittää.
        Maanomistajat eivät saa mitään, hirvipeijaisiin voivat tulla hirvikeittoa syömään.

        Aika itsekkäästi sanottu. Entä jos ei ole maita missä hirvestää.??


      • Anonyymi
        eppu2 kirjoitti:

        Mikäli antaa maataan hirviporukan käyttöön, saavat ampua sieltä.
        Siitä tehdään erillinen sopimus.
        Ennen, kun vielä kotitilalla joku asui, sai aina joka toinen vuosi lihanpalan. Joka toinen vuosi on isot peijaiset.
        Mökin mailla on tapana, että viimeisen hirven paloittelevat ja arpovat maanomistajien kesken.
        Viime vuonna kävi arpaonni, sain 2,5kg lihaa.

        Oliko se 2,5kg niiku palkkio hirviporukalta metsästysoikeudesta ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oliko se 2,5kg niiku palkkio hirviporukalta metsästysoikeudesta ?

        Not.

        Tai tavallaan jes. "Mökin mailla on tapana, että viimeisen hirven paloittelevat ja arpovat maanomistajien kesken.
        Viime vuonna kävi arpaonni, sain 2,5kg lihaa."

        Noit metästysalue vuokraukset sopimuskysymyksiä. Jos lupaa ei tipu, ei tipu. Jos vuokrataan, kai siitä korvaustakin pitää saada, jotain. Useinhan hirvimailla hitosti omistajia, tarvitaan hitosti sopimuksia. Kaikki pitää kysyä ja sopia. On siinä hommansa kehitell kaikille sopiva vuokrahinta.

        Meilläpäin oli muistin mukaan just noin, kun vuokras metästysmaita, pääsi peijaisiin. Jos omilla mailla joku ampui hirven, se sitten kiikutti paistin niinkuin vuokran bonuksena. Ikinä en ole peijaisissa käynyt, enkä kyllä saanut paistikaan. Sielläpähän kävelkööt tussariensa kanssa.

        Tossa oli sellanenkin. Ennen metästysmaita vuokrattiin määräaikaisiksi. En muista, aika pitkiä soppareita net oli. Metästäjät joutui säännöllisin väliaajoin kiertelemässä taloja, että tehtäsikö jatkoa soppariin. Nykyisin sopparit toistaiseksi voimassa olevevia, että pitää sitten erikseen irtisanoa, jos ei halua maitaan antaa vuokralle metästyskäyttöön.

        Ja sopparit on soppareita. Tiedän tapauksen, missä heebo antoi kyllä metästysoikeudet metsästysseuralle, pois lukien ilvelksen metästyksen. Noh, jos sen metissä havaitaan ilves, sitä ei saa ampua sen mailla, silloin se ois metästysrikos. Ihan sama kaikessa, myös hirvien kans, ilman voimassa olevaa sopimust, eip saa metästellä luvattomilla mailla.

        Kyllä paisti on ok- korvaus, oikeestaan niinkuin xtraa peijaisten päälle. Ja kai aika normi käytäntökin.

        =DW=


    • Palapaistikastikkeeksi pilkon. Ruskistan, keitän riittävän kauan ja sitten suurustan ruskealla maizenalla kastikkeeksi.

    • Eipä ole tullut laitettua.
      Äiti kyllä aikoinaan laittoi.
      Saimme Hirveä usein, koska silloinen koiramme oli Hirvien mestari-ajaja.
      Puttea lainailtiin ahkerasti.
      Isä ampui enää ilma-kiväärillä tauluihin.
      Isä-raukka joutui tappamaan nuoruudessaan niin paljon.
      Ja isosti.
      Oli hän tykistön miehiä.
      Ihan toisen Kaliberin miehiä kuin monet muut miehet.
      Onneksi tulin isääni.
      -
      Mutta jos laittaisin itse...
      Aloittaisin tekemällä reppuuni energia-pitoiset maukkaat eväät.
      Kuumaa kahvia termariin.
      Tasku-Matillinen Whiskyä.
      -
      Tarkistaisin että repussa on riittävästi, riittävän tehokkaita patruunoita kivääriin.
      Sitten hankkisin Mönkijä-kyydin hakkuu-aukean laidassa nousevaan anpuma-torniin.
      Sitten vaan raaka ilme naamaan ja etu-sormi valkoiseksi.

      H.

    • Minulle annaeettiin joskus muinoin ohje, että hirvenliha, kokonaisena tai karjalanpaistipaloina paistopussiin, vähän vettä, suolaa, pippuria, minä laitan hivenen myös mustapippuria ja lihaliemikuutio, siinä on suolaa jo aika paljon.
      Sitten uuniin vaan unohduksiin 125 astetta ainakin illasta aamuun, ei niin haittaa, vaikka unohtuu puoleen päivään.
      Kyllä sitä sitten syö, jos muuten yrittää, voi olla sitkeää.
      Joskus yritin paistaa ilman paistopussia, oli niin sitkeää kun kengänpohja, ja pahanmakuista. Arvelin, jos vaikka voilla maku paranisi, mutta sitten se vasta pahanmakuiseksi meni, oli siinä syömistä, eikä ollut koiraakaan.
      En niin suurena herkkuna hirvenlihaa pidä, että ostamaan menisin, mutta aina ampuvat tuonne metsään, niin sitä vaan saa.

    • Uskovaistenjuhlatohi

      Sipilältä kannattaa kysyä Cesna on nyt pystysuorassa nousussa. Kun voima loppuu alkaa syöksykierre.

    • nauta-parempaa

      Meikän suussa maistuu outo metsän maku hirvenlihassa,

      en koskaan ole saanu hyvänmakusta hirvenlihaa, en pidä kitkerästä metsänmausta,

    • Muut-tehköön-paremmin

      Minä en uskaltaisi laittaa. Siitä tulisi hirviöpaisti ilman pippuriakin.

      Käyn vain valmiisiin pöytiin tai ostan lähes valmiina.
      Elämäni aikana olen elättänyt perheitäni eli hankkinut raaka-aineen eli rahan. Se, että minun olisi täytynyt omata kokkaustaidot, olisi ollut liikaa miehiselle kuninkuudelleni.

    • peijai

      Palapaistia teen. Ruskistan palat pannulla. Lohkon sipulin, porkkanat la lantun. Lisään lientä ja mausteeksi suolaa, mustapippuria ja chiliä. Saa hautua uunissa savipadassa miedossa (150 astetta) lämmössä. Lisätään kermaa ja syödään vaikkapa juuressoseen kanssa. Viimekauden lihat on jo syöty.

    • Söimme juuri peuraa, joka oli pilkottu pieniksi ohuiksi paloiksi, paistettu ensin pannulla ja maustettu, laitettu sen jälkeen uuniin ja paistettu kypsäksi. Syötiin perunamuhennoksen ja puolukkasurvoksen kanssa. Oli suurta herkkua.

    • PateTietää

      Soijassa sekä tummassa oluessa ja mausteissa vähintään 25-30 tuntia jääkaapissa marinoitu hirvenpaisti porsaan reilu kylkipala tavalliseen kannelliseen pataan tai sähköiseen haudutuspataan 10-12 tunniksi matalalla lämmöllä pippureineen lihaliemessä hautumaan, yksinkertaista ja hyvää eikä epäonnistua voi. Lihasta tulee niin pehmeää ja suussa sulavaa että anoppikin voi ripustaa tekohampaansa naulaan ruokailun ajaksi. Ps. liemestä kannattaa suurustaa kermakastike.

    • Anonyymi

      Filleen ruskistan voissa, pinta kiinni, ja sitten noi 30 min savustuspönttöön, tai kun
      sisälämpötila on vähän alle 60 astetta

    • Anonyymi

      Vanha aloitus.

      Mutta kommentoidaan nyt kuitenkin. Kyllä meitsi hirveä on syönyt, siis kokannutkin paljon. Ite en metsästä, saa hirveä kaupoista, tutuilta, sukulaisilta. Aikanaan joskus sai hirvimettien "vuokristakin".

      Mutta juu. Hirvi on siis lihaa, ei sen kummempaa. Paitsi voimakkaamman makuista ja joskus aika sitkeetäkin, aina ei saa vasaa. Jonkinlainen karjalanpaisti-tyyppinen jutska toimii hyvin, siis palapaisti. Ihan normi reseptillä ok, paitsi kypsentää saapi kauemmin.

      Tolleen paisti-paistina mun mielestä vähän samantyyppisesti uunittaa, kuin lammaskin. Sulattaa paistin. Suolaa pippuria pintaan, lisäks valkosipulinkynttä upottaa lihaan, lihalientä pannuun, kastelee aina joskus,Aluks iso lämpö ja sitten pitkä kypsennyt miedossa lämmössä. Ei ainakaan tule sitkeetä.Sitä nestettä ei pidä unohtaa, paistettuna tulos voi olla sekä kuivakas, että sitkee.

      Mun mielestä hirven pitää maistua riistalle, ite en erikoisemmin spedeile mausteiden kans, Toi valkosipulikin ehkä kerettiläistä, mutta kandee kokeilla kaikenlaista, oletan, sellanen hapanimelä ehkä ois hiton hyvä, ananasmehu?

      Jokatapauksessa palapaisti aika varma juttu, kunnolla kun keittelee ikivanhaa jäärää padassa ainakin saapi pehmeetä lihaa. Liha nyt on vaan lihaa, riista vähän eri asia, kuin tupakin tumpeilla kasvatettu broileri. Broileri jne on teollisesti kasvatettu ja prosessoitu kaupan hyllyyn, riistassa enenpi laatuvaihteluita.

      =DW=

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      95
      1660
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      15
      1531
    3. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      136
      1422
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      98
      1420
    5. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      76
      1326
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      118
      1195
    7. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      265
      1075
    8. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      1001
    9. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      18
      965
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      37
      947
    Aihe