Kuinka laitatte hirvipaistin?

maatusska

Mitä, miten.....? KIITOS!!

29

2426

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maissiiii

      Tykkään tehdä hirvipaistin jääpaistina,
      jotkut sanovat routapaisti, suoraan pakkasesta voi laitta uunuiin.
      Aina onnistuu ja on sopivan mehevää miun makuun.
      Nuo liemen aineet vaihtelevat eri resepteissä,
      ja niitähän löytyy.


      https://kotiliesi.fi/resepti/routapaisti/

      • Itse en ole kokeillut jääpaistia, mutta sanovat, että hyvin onnistuu, niinkuin maissiikin sanoo.
        Tein palapaistia, laittaen nautaa sekaan. Hirvi kestää kypsyä kauemmin.
        Vielä on pakkasessa hirvijauhelihaa yksi ruoka, ostan sekaan vähän nautaa.


    • korppis11

      Vìmeksi laitoin huoneen lämmössä sulaneen hirvenpaistin uunivuokaan. Hieroin lihaan suolaa ja mustaa pippuria, lisäsin hieman vettä ja katajanmarjoja. Uuni sataan, pitkän kypsytyksen jälkeen paisti omi valmis, leikkasin muhevan lihan siivuiksi....mmmm..hyvää

      • korppis11

        ps, ruskistin paistia ennen ùunivuokaan laittamista ja maustamista.😨


      • korppis11 kirjoitti:

        ps, ruskistin paistia ennen ùunivuokaan laittamista ja maustamista.😨

        Paljonko se painoi ja kuinka kauan pidit uunissa?


      • eppu2 kirjoitti:

        Paljonko se painoi ja kuinka kauan pidit uunissa?

        En punninnut, ehkä kilonen, se oli uunissa reippaat pari tuntia. Lähdin asioille ja muistin, että paisti oli uunissa. Palasin ja otin sen pois uunista, annoin vetäytyä alumiinifoliolla peitettynä. Hyvää oli. Tein sienikastikkeen ja söin perunasoseen ja puolukoiden kanssa.


    • Ensin täytyy hankkia hirvi, joko itse ampuen tai metsästysseuraan kuuluen.
      Jakavat kaadetun hirven porukan kesken, harvoin kunnon paistipalan saa.
      Mutta jos saa, niin ruskista se ensin, suolaa pintaan, sitten uuniin riittävän pitkäksi aikaa.
      On kypsää jos saat pureskeltua ilman suurempaa voimankäyttöä.

      • Kaupan tiskiltäkin saa ostettua.


      • siilenämää kirjoitti:

        Kaupan tiskiltäkin saa ostettua.

        Liian helppoa.


      • KS109 kirjoitti:

        Liian helppoa.

        Ei kait metsästysseuraan kuuluminen ole sen vaikeampaa :).


      • siilenämää kirjoitti:

        Ei kait metsästysseuraan kuuluminen ole sen vaikeampaa :).

        Ei kait se pelkkä kuuluminen, mutta mahdottoman antoisaa ja liikunnallisesti rasittavaa on päivän aikana suoritettu 6-8 tunnin metsässä kulkeminen. Jopa useamman kerran metsästyskaudella ja kavereiden seura vielä bonuksena sekä hirvipaisti jos oikein onnestaa.


      • KS109 kirjoitti:

        Ei kait se pelkkä kuuluminen, mutta mahdottoman antoisaa ja liikunnallisesti rasittavaa on päivän aikana suoritettu 6-8 tunnin metsässä kulkeminen. Jopa useamman kerran metsästyskaudella ja kavereiden seura vielä bonuksena sekä hirvipaisti jos oikein onnestaa.

        Niivvai eikös jotkut saa paistia sillainkin et antavat ampua hirven omilta mailtaan, sinä ei paljoa tarvitse vaivautua.


      • siilenämää kirjoitti:

        Niivvai eikös jotkut saa paistia sillainkin et antavat ampua hirven omilta mailtaan, sinä ei paljoa tarvitse vaivautua.

        Mikäli antaa maataan hirviporukan käyttöön, saavat ampua sieltä.
        Siitä tehdään erillinen sopimus.
        Ennen, kun vielä kotitilalla joku asui, sai aina joka toinen vuosi lihanpalan. Joka toinen vuosi on isot peijaiset.
        Mökin mailla on tapana, että viimeisen hirven paloittelevat ja arpovat maanomistajien kesken.
        Viime vuonna kävi arpaonni, sain 2,5kg lihaa.


      • siilenämää kirjoitti:

        Niivvai eikös jotkut saa paistia sillainkin et antavat ampua hirven omilta mailtaan, sinä ei paljoa tarvitse vaivautua.

        Tässä meidän hirviporukassa on niin paljon osallistujia, että hyvä kun hirvenpaloja hirvimetsällä kävijöille riittää.
        Maanomistajat eivät saa mitään, hirvipeijaisiin voivat tulla hirvikeittoa syömään.


      • KS109 kirjoitti:

        Tässä meidän hirviporukassa on niin paljon osallistujia, että hyvä kun hirvenpaloja hirvimetsällä kävijöille riittää.
        Maanomistajat eivät saa mitään, hirvipeijaisiin voivat tulla hirvikeittoa syömään.

        Höh. Jos olisin maanomistaja en sitten antaisi maillani hirvestää.


      • Anonyymi
        KS109 kirjoitti:

        Tässä meidän hirviporukassa on niin paljon osallistujia, että hyvä kun hirvenpaloja hirvimetsällä kävijöille riittää.
        Maanomistajat eivät saa mitään, hirvipeijaisiin voivat tulla hirvikeittoa syömään.

        Aika itsekkäästi sanottu. Entä jos ei ole maita missä hirvestää.??


      • Anonyymi
        eppu2 kirjoitti:

        Mikäli antaa maataan hirviporukan käyttöön, saavat ampua sieltä.
        Siitä tehdään erillinen sopimus.
        Ennen, kun vielä kotitilalla joku asui, sai aina joka toinen vuosi lihanpalan. Joka toinen vuosi on isot peijaiset.
        Mökin mailla on tapana, että viimeisen hirven paloittelevat ja arpovat maanomistajien kesken.
        Viime vuonna kävi arpaonni, sain 2,5kg lihaa.

        Oliko se 2,5kg niiku palkkio hirviporukalta metsästysoikeudesta ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oliko se 2,5kg niiku palkkio hirviporukalta metsästysoikeudesta ?

        Not.

        Tai tavallaan jes. "Mökin mailla on tapana, että viimeisen hirven paloittelevat ja arpovat maanomistajien kesken.
        Viime vuonna kävi arpaonni, sain 2,5kg lihaa."

        Noit metästysalue vuokraukset sopimuskysymyksiä. Jos lupaa ei tipu, ei tipu. Jos vuokrataan, kai siitä korvaustakin pitää saada, jotain. Useinhan hirvimailla hitosti omistajia, tarvitaan hitosti sopimuksia. Kaikki pitää kysyä ja sopia. On siinä hommansa kehitell kaikille sopiva vuokrahinta.

        Meilläpäin oli muistin mukaan just noin, kun vuokras metästysmaita, pääsi peijaisiin. Jos omilla mailla joku ampui hirven, se sitten kiikutti paistin niinkuin vuokran bonuksena. Ikinä en ole peijaisissa käynyt, enkä kyllä saanut paistikaan. Sielläpähän kävelkööt tussariensa kanssa.

        Tossa oli sellanenkin. Ennen metästysmaita vuokrattiin määräaikaisiksi. En muista, aika pitkiä soppareita net oli. Metästäjät joutui säännöllisin väliaajoin kiertelemässä taloja, että tehtäsikö jatkoa soppariin. Nykyisin sopparit toistaiseksi voimassa olevevia, että pitää sitten erikseen irtisanoa, jos ei halua maitaan antaa vuokralle metästyskäyttöön.

        Ja sopparit on soppareita. Tiedän tapauksen, missä heebo antoi kyllä metästysoikeudet metsästysseuralle, pois lukien ilvelksen metästyksen. Noh, jos sen metissä havaitaan ilves, sitä ei saa ampua sen mailla, silloin se ois metästysrikos. Ihan sama kaikessa, myös hirvien kans, ilman voimassa olevaa sopimust, eip saa metästellä luvattomilla mailla.

        Kyllä paisti on ok- korvaus, oikeestaan niinkuin xtraa peijaisten päälle. Ja kai aika normi käytäntökin.

        =DW=


    • Palapaistikastikkeeksi pilkon. Ruskistan, keitän riittävän kauan ja sitten suurustan ruskealla maizenalla kastikkeeksi.

    • Eipä ole tullut laitettua.
      Äiti kyllä aikoinaan laittoi.
      Saimme Hirveä usein, koska silloinen koiramme oli Hirvien mestari-ajaja.
      Puttea lainailtiin ahkerasti.
      Isä ampui enää ilma-kiväärillä tauluihin.
      Isä-raukka joutui tappamaan nuoruudessaan niin paljon.
      Ja isosti.
      Oli hän tykistön miehiä.
      Ihan toisen Kaliberin miehiä kuin monet muut miehet.
      Onneksi tulin isääni.
      -
      Mutta jos laittaisin itse...
      Aloittaisin tekemällä reppuuni energia-pitoiset maukkaat eväät.
      Kuumaa kahvia termariin.
      Tasku-Matillinen Whiskyä.
      -
      Tarkistaisin että repussa on riittävästi, riittävän tehokkaita patruunoita kivääriin.
      Sitten hankkisin Mönkijä-kyydin hakkuu-aukean laidassa nousevaan anpuma-torniin.
      Sitten vaan raaka ilme naamaan ja etu-sormi valkoiseksi.

      H.

    • Minulle annaeettiin joskus muinoin ohje, että hirvenliha, kokonaisena tai karjalanpaistipaloina paistopussiin, vähän vettä, suolaa, pippuria, minä laitan hivenen myös mustapippuria ja lihaliemikuutio, siinä on suolaa jo aika paljon.
      Sitten uuniin vaan unohduksiin 125 astetta ainakin illasta aamuun, ei niin haittaa, vaikka unohtuu puoleen päivään.
      Kyllä sitä sitten syö, jos muuten yrittää, voi olla sitkeää.
      Joskus yritin paistaa ilman paistopussia, oli niin sitkeää kun kengänpohja, ja pahanmakuista. Arvelin, jos vaikka voilla maku paranisi, mutta sitten se vasta pahanmakuiseksi meni, oli siinä syömistä, eikä ollut koiraakaan.
      En niin suurena herkkuna hirvenlihaa pidä, että ostamaan menisin, mutta aina ampuvat tuonne metsään, niin sitä vaan saa.

    • Uskovaistenjuhlatohi

      Sipilältä kannattaa kysyä Cesna on nyt pystysuorassa nousussa. Kun voima loppuu alkaa syöksykierre.

    • nauta-parempaa

      Meikän suussa maistuu outo metsän maku hirvenlihassa,

      en koskaan ole saanu hyvänmakusta hirvenlihaa, en pidä kitkerästä metsänmausta,

    • Muut-tehköön-paremmin

      Minä en uskaltaisi laittaa. Siitä tulisi hirviöpaisti ilman pippuriakin.

      Käyn vain valmiisiin pöytiin tai ostan lähes valmiina.
      Elämäni aikana olen elättänyt perheitäni eli hankkinut raaka-aineen eli rahan. Se, että minun olisi täytynyt omata kokkaustaidot, olisi ollut liikaa miehiselle kuninkuudelleni.

    • peijai

      Palapaistia teen. Ruskistan palat pannulla. Lohkon sipulin, porkkanat la lantun. Lisään lientä ja mausteeksi suolaa, mustapippuria ja chiliä. Saa hautua uunissa savipadassa miedossa (150 astetta) lämmössä. Lisätään kermaa ja syödään vaikkapa juuressoseen kanssa. Viimekauden lihat on jo syöty.

    • Söimme juuri peuraa, joka oli pilkottu pieniksi ohuiksi paloiksi, paistettu ensin pannulla ja maustettu, laitettu sen jälkeen uuniin ja paistettu kypsäksi. Syötiin perunamuhennoksen ja puolukkasurvoksen kanssa. Oli suurta herkkua.

    • PateTietää

      Soijassa sekä tummassa oluessa ja mausteissa vähintään 25-30 tuntia jääkaapissa marinoitu hirvenpaisti porsaan reilu kylkipala tavalliseen kannelliseen pataan tai sähköiseen haudutuspataan 10-12 tunniksi matalalla lämmöllä pippureineen lihaliemessä hautumaan, yksinkertaista ja hyvää eikä epäonnistua voi. Lihasta tulee niin pehmeää ja suussa sulavaa että anoppikin voi ripustaa tekohampaansa naulaan ruokailun ajaksi. Ps. liemestä kannattaa suurustaa kermakastike.

    • Anonyymi

      Filleen ruskistan voissa, pinta kiinni, ja sitten noi 30 min savustuspönttöön, tai kun
      sisälämpötila on vähän alle 60 astetta

    • Anonyymi

      Vanha aloitus.

      Mutta kommentoidaan nyt kuitenkin. Kyllä meitsi hirveä on syönyt, siis kokannutkin paljon. Ite en metsästä, saa hirveä kaupoista, tutuilta, sukulaisilta. Aikanaan joskus sai hirvimettien "vuokristakin".

      Mutta juu. Hirvi on siis lihaa, ei sen kummempaa. Paitsi voimakkaamman makuista ja joskus aika sitkeetäkin, aina ei saa vasaa. Jonkinlainen karjalanpaisti-tyyppinen jutska toimii hyvin, siis palapaisti. Ihan normi reseptillä ok, paitsi kypsentää saapi kauemmin.

      Tolleen paisti-paistina mun mielestä vähän samantyyppisesti uunittaa, kuin lammaskin. Sulattaa paistin. Suolaa pippuria pintaan, lisäks valkosipulinkynttä upottaa lihaan, lihalientä pannuun, kastelee aina joskus,Aluks iso lämpö ja sitten pitkä kypsennyt miedossa lämmössä. Ei ainakaan tule sitkeetä.Sitä nestettä ei pidä unohtaa, paistettuna tulos voi olla sekä kuivakas, että sitkee.

      Mun mielestä hirven pitää maistua riistalle, ite en erikoisemmin spedeile mausteiden kans, Toi valkosipulikin ehkä kerettiläistä, mutta kandee kokeilla kaikenlaista, oletan, sellanen hapanimelä ehkä ois hiton hyvä, ananasmehu?

      Jokatapauksessa palapaisti aika varma juttu, kunnolla kun keittelee ikivanhaa jäärää padassa ainakin saapi pehmeetä lihaa. Liha nyt on vaan lihaa, riista vähän eri asia, kuin tupakin tumpeilla kasvatettu broileri. Broileri jne on teollisesti kasvatettu ja prosessoitu kaupan hyllyyn, riistassa enenpi laatuvaihteluita.

      =DW=

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6975
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1259
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1052
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      804
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe