yläikäraja veneen kuljettamiselle

yläikäraja

Muistihäiriöiden ja kordinointikykyjen heiketessä ikääntyvä nopean veneen kuljettaja asettaa tahtomattaan matkustajat hengenvaaraan. Jos ajatellaan nopeita matkaveneitä, joiden omistajat lähes poikkeuksetta ovat elämän ehtoopuolella olevia 65- ikäisiä niin tulisiko alkaa pohtia jonkinlaista yläikärajaa ? Nopea painava vene hidasreagointisen ihmisen kuljettamana muuttuu oikeaksi ohjukseksi myös muille vesíllä liikkuville, mikä tekee siitä myös kaikkien muiden ongelman.
Varoittava esimerkkivideopätkä siitä miten käy, kun keskittyminen herpaantuu löytyy oheisesta clipistä

https://www.youtube.com/watch?v=hOzhaiKv_Zg

23

379

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tyrnäväntorpedo

      Yläikäraja ei ole perusteltu tai sitten sen pitäisi olla niin korkea ettei sillä ole merkitystä.
      Joku voi olla rapakunnossa 50-vuotiaana ja toinen täysin skarppi 100 vuotiaana.
      Havaintovirheet ovat vain pieni riski, paljon suurempi riski on sairauskohtauksissa, jotka johtuvat usein sydän- ja verisuonitaudeista. Myös muut taudit kuten diabetes, tai epilepsia lisäävät riskiä.

      Ajokorttivaatimuksia voisi soveltaa myös vesille. Oikeuden toimia kipparina rekeisteröidyssä veneessä voisi ihan hyvin sitoa ajokortin vaatimuksiin. Onhan vesillä liikkuminen hankalissa olosuhteissa paljon vaativampaa kuin autolla.

      Piittaamattomuus säännöistä tai alkoholismi ovat myös hyviä syitä kieltää veneily. On turha tehdä tuplajärjestelmää, kun on yksi ihan toimiva. Siten on ne, joilla ei ole ajokorttia ollutkaan, Heidän pitäisi läpäistä sama terveystarkastus kuin autoilijoiden. Heidän osaltaan en pidä tarpeellisena rikosrekisterin läpikäymistä.

      Kaikenkaikkiaan ongelmat ovat hyvin pienet eikä niidne takia kannata ryhtyä mitään tekemään. Jos kuitenkin näytttää siltä, että onnettomuuksien määrä kasvaa ja etenkin, jos niihin pystytään vaikuttamaan jollain tavalla, asia kannataa ottaa esiin.

      • yläikäraja

        Tuossa ehdotuksessa on itseasiassa vinha perä, eli samat säännöt kuin auton ajokortissakin ja koskien myös eritoten näkökykyä. Sairaskohtaukset ja epilepsia on juuri sellaisia jotka iän myötä tulee riskiksi iäkkäillä yhdistettynä nopeaan veneeseen.


    • Jononekana

      Yllättävän harvoin vanhukset syyllistyvät riskikäyttäytymiseen. Nuoret miehet mielestäni holtittomimpia ja niissäkin aktiivisesti turvallisuusorientoituneet ovat enemmistöä ja kaaharit tosipienii vähemmistö.

    • Landstorm

      Ei tuossa luultavasti iästä kyse ollut, jos ei sitten automaattiohjauksen iästä, mutta sekään ei tuota aiheuttanut, vaan se ettei seurata ympäristöä. Siihen syyllistyvät kaikenikäiset, joten se raas siitä älykääpiöiden venekorttiin veivaamisesta. Mitään välinettä ei ajeta kortilla. Kortillinen ja kortiton voivat olla tasan yhtä huolimattomia, ja se taas on asennevamma, joka ei krtilla poistu.

      • Kallistuisin samalle kannalle, veneen ajokortti ei asennevammoija poista, ja olisi kielenkiintoista, millä helvetillä nuo "venekrtin" taakse piiloutuvat hoitaisivat valvonnan supistuvilla resursseilla. On se merkillistä, että muutamat huutavat kaikkea "valvonnan" alle. Idiootteihin toimii palsjon paremmin asenteen korjaukseen, klassinen "turpaan veto" töppien poistuessa.


      • yläikäraja
        Sea_Ray kirjoitti:

        Kallistuisin samalle kannalle, veneen ajokortti ei asennevammoija poista, ja olisi kielenkiintoista, millä helvetillä nuo "venekrtin" taakse piiloutuvat hoitaisivat valvonnan supistuvilla resursseilla. On se merkillistä, että muutamat huutavat kaikkea "valvonnan" alle. Idiootteihin toimii palsjon paremmin asenteen korjaukseen, klassinen "turpaan veto" töppien poistuessa.

        Älkää nyt vaan luulko että kannatin veneajokorttia vaikka ehdotinkin että samat säännöt kun ajokortinkin suhteen. Nuo on kaksi eri asiaa mielestäni, ja veneajokortti-idea on hullu jo alun alkaenkin.
        Mutta kyllä näitä merten iäkkäitä täytyisi jotenkin voida ennakkoon seuloa veneturvallisuuden nimissä ettei ihan kuka vain pelkän täysi-ikäisyyden turvin voi veneillä.

        Ehdotan visiittiä vanhainkoteihin ja pohtikaa, mitä jos joku heistä saisi päähänsä ostaa 5000 kilon plaanaavan veneen iltapäiväkahvilla. Tämä nousee akuutiksi aiheeksi lähivuosina kun suuret ikäluokat ovat siinä iässä ja vielä sangen vaurasta sukupolvea. Vain taivas on rajana mitä he voivat päättää haluta ja vielä toteuttaa, kun kaikki muu on jo nähty, koettu ja tehty.

        Yläikäraja olisi yksinkertainen ja tasapuolinen. Lisäksi se voisi tuoda työmahdollisuuksia sitä kautta, että pilotin paikkoja alkaisi avautua, ja joku nuorempi astuisi ruorin taa.


      • hohhoijjaaa
        yläikäraja kirjoitti:

        Älkää nyt vaan luulko että kannatin veneajokorttia vaikka ehdotinkin että samat säännöt kun ajokortinkin suhteen. Nuo on kaksi eri asiaa mielestäni, ja veneajokortti-idea on hullu jo alun alkaenkin.
        Mutta kyllä näitä merten iäkkäitä täytyisi jotenkin voida ennakkoon seuloa veneturvallisuuden nimissä ettei ihan kuka vain pelkän täysi-ikäisyyden turvin voi veneillä.

        Ehdotan visiittiä vanhainkoteihin ja pohtikaa, mitä jos joku heistä saisi päähänsä ostaa 5000 kilon plaanaavan veneen iltapäiväkahvilla. Tämä nousee akuutiksi aiheeksi lähivuosina kun suuret ikäluokat ovat siinä iässä ja vielä sangen vaurasta sukupolvea. Vain taivas on rajana mitä he voivat päättää haluta ja vielä toteuttaa, kun kaikki muu on jo nähty, koettu ja tehty.

        Yläikäraja olisi yksinkertainen ja tasapuolinen. Lisäksi se voisi tuoda työmahdollisuuksia sitä kautta, että pilotin paikkoja alkaisi avautua, ja joku nuorempi astuisi ruorin taa.

        Sinulta on realismi kateissa, mieti nyt vähän mitä kirjoittelet. Käy siellä vanhainkodissa ja sen jälkeen kuvittele ne vanhukset laskemassa vesille 5000 kg plaanaavaa venettä, ajamaan sitä laituriin, huoltamaan, kantamaan sinne tavaroitaan ja kiipeilemässä kiinnitysköysien kanssa märällä kannella...
        Todellisuus on enemmän sitä, että vanhemmat ihmiset luopuu veneistään, kun näkevät sen liian vaivalloiseksi harrastukseksi ja tajuavat fysiikkansa heikentyneen, kun ihmiselle tulee ikää, se haluaa tehdä ihan jotakin muuta, kun ajaa veneellä helvetinmoista nopeutta.


    • PieniPiruVasempaan

      Asennevammoja on vaikea mitata. Terveyttä sen sijaan voi.

      En rajaisi terveysvaatimuksia pelkästään nopeisiin veneisiin koska hidaskin vene voi mennä karille sairauskohtauksen takia ja siinä olijat ovat yhtä arvokkaita ihmisiä kuin muutkin.
      Mitä isompi ja nopeamoi vene on, sitä enemmän sillä on tietenkin potentiaalia aiheuttaa vahinkoa muille.

      Vesillä saa kuitenkin olla enimmäkseen aika omissa oloissa ja muutamaa poikeusta lukuunottamatta kohdattavan veneen näkee usen minuutin ajan. Poikkeavaan tai huolestuttavaan käytökseen voi siis varautua hyvissä ajoin.

      En muista yhtään tapausta, jossa nopean veneen kippari olisi esimerkiksi kääntänyt kaikki vasempaan ja törmännyt toiseen veneeseen huonon näkökyvyn tai hitaan ajattelun seurauksena. Toki, jos sellaisia onnettomuuksia alkaa tulemaan, niin pitää pohtia miten ne estetään. Eihän kukaan halua törmätä muihin tai edes ajaa karille. Tämä riippumatta veneen koosta tai nopeudesta.

      Terveystarkastus ei olisi huono asia vaatimuksena reksiteröityjen veneiden kipareille. En kuitenkaan pidä järkevänä luoda uutta veneluokkaa tai vaatimusta nykyisten lisäksi koska meillä on selkeä venerekisteri ja meillä on olemassa ajokorttivaatimukset. Olemassa olevan käyttäminen on kustannustehokasta ainakin siihen asti, kunnes tulee tarve johonkin muuhun.

      Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu kuitenkin järvellä pienellä veneellä. Vaatimusten lisäämisellä isoille veneille ei niihin päästä edellenkään puuttumaan. Rekka-autojen nopeuden laskeminen ei vähennä henkilöautojen ojaanajoa.

    • Myös väärät mielipiteet ja virheellinen maailmankuva on syy evätä veneilyoikeus. Etunenässä vihervasemmistolaisuus erityisen vahingollisena ja taantumuksellisena aatteena.

      • yläikäraja

        Kerrankin ollaan jostain samaa mieltä, ainakin vihervasemmistolaisuuden osalta


    • Tuon esimerkin valossa veneilyn kieltäminen ikääntyneiltä on väähän sama kuin yleisten kulkuvälineiden kieltäminen ruskeasilmäisiltä. Piittaamattomuus ja välinpitämättömyys ovat ne asiat jotka tulisi voida kieltää.
      Tämä ikunen ajokorttiasia tois varmuuden siitä, että jokainen veneilijä ainakin tietäisi, että vahdinpito ja törmäysten ehkäisy ovat välttämättömyys mutta kun se ei kaikkia kiinnosta. Ainakin Suomenlahdella on ongelmatilanteita kun ajellaan isukin ostamalla huikealla veneellä todella lujaa ja sillä kabiinissa loikoilevalla Nodjanalla on jotain kivaa tarjottavaa, niin klikataan se autopilot päälle ja menoksi. Jos olisi jonkinmoinen ajokortti, niin ei auttaisi selittely, että "emmä tienny ettei autopilottia muka saa käyttää".
      Poliisilla on jo tulkkipalvelu puhelimen avulla. Pysäyttävät hölmön ja tulkin avulla saavat selitettyä asiansa.

      Kannatan jonkinmoista veneilykorttia. Vaadin ehdottomasti, että mökkiläisten peruuttamaton oikeus lähteä pienellä veneellään ongelle, katiskan tai verkon laskuun jne. puuhat pysyvät avoimena kansalaisoikeutena kuten tähänkin asti. Mihin se raja vedetään on vissiin hieman hankalaa?

      P.S. Tuosta ikääntyneiden syyllistämisestä tuli mieleen asiaa sivuava tilasto. Espanjassa kolarien aiheuttajista suurin osa on 18-25 vuotiaita miehiä. Heillä kulttuuri aiheuttaa nuorille miehille todella ison näyttämisen tarpeen. Sitten kun alle saadaan auto, niin näyttäminen alkaa. Tämän voi todeta lähes missä tahansa kaupungissa omin silmin katsomalla iltaliikennettä. Tulisiko siis aloittajan kaavaa soveltaen kieltää alle 30v latinomiehiltä autoilu kokonaan? Sillä saataisiin huomattava likenneturvallisuuden paraneminen.

      • yläikäraja

        En vastaa espanjan liikennelainsäädännöstä mutta ilman muuta hyvä idea. Kortti pois ja auto pakkolunastukseen, yhtälailla kun käy suomessa uusiville rattijuopoillekin


      • Outoja.avautumisia
        yläikäraja kirjoitti:

        En vastaa espanjan liikennelainsäädännöstä mutta ilman muuta hyvä idea. Kortti pois ja auto pakkolunastukseen, yhtälailla kun käy suomessa uusiville rattijuopoillekin

        Se vähentäisi uusiutuvaa rattijuoppoutta, miten ?


      • yläikäraja
        Outoja.avautumisia kirjoitti:

        Se vähentäisi uusiutuvaa rattijuoppoutta, miten ?

        seuraava rangaistus voisi olla linnareissu. Kyllä siellä pehmenee paatuneinkin alkoholisti, ja ensi kerralla ehkä muistaa mitä seuraa että auto olisi otettu pois.


    • Järvisuomesta

      Viimevuosina ainoat törkeät vaarantamiset mitä on vesillä näkynyt, on poliisin järjetön kaahaaminen vesiskootterilla kapeikossa mutkia oikoen, venepoliisien promillemittarien puhallutukset virtapaikassa, missä vilkas veneliikenne ja eräs nuorehko isä vaaransi alle 10 vuotiaan tyttärensä hengen, lapsen istuessa moottoriveneen keulassa, jalat roikkuen yli reunojen, vene mutkitteli kovassa vauhdissa. Holtittomasti kaahaavia vanhuksia ei ole vastaan tullut.

      • JärkeäKaahaajille

        Kyllä näitä järjettömiä kaahaajia on merelläkin. Muutama vuosi sitten Hangon sataman edustalla
        kaksi nuoren näköistä (n.20v) hurjasteli n. 10 metrisellä Rib veneellä varustettuna kahdella suurella perämoottorilla ajaen purjeveneeni ohi oikealta alle 2metrin etäisyydeltä ja nopeus oli
        arviolta 50---60 solmua. Kysyessäni heiltä sitten sataman laiturissa että miksi piti ajaa lähes kylkeen, oli vastaus että he ei huomanneet ??


    • Tyrnäväntorpedo

      Nuorten ja vanhojen ongelmat ovat erilaisia, mutta molemmat olemassa.

      Nuoret ovat kokemattomia ja erityisesti nuoret miehet näyttämishaluisia. Iäkkäillä puolestaan riski sairauskohtauksesta on suurempi ja havainnointikyky ja reaktioajat pitempiä.

      Olen huomannut, että luonteenpiirteet pelkistyvät iäkkäillä ja ihminen, joka on nuorena paskiainen on sitä myös vanhana.

    • yliamiraali

      Turha kysymys. Veneen kuljettaminen on joka tapauksessa kielletty laissa henkilöiltä joilla ei ole siihen vaadittavaa kykyä.

      • yläikäraja

        On, mutta sitä tulisi valvoa huolellisemmin, etenkin isojen ja nopeiden veneiden kuljettajien osalta.


    • Seniilitsyrjään

      Ehdottomasti on saatava nämä veneidensä kanssa päättömästi kaahailevat vanhukset kuriin. Tätä ei voi enää suvaita kun kohta autojakaan ei saa itse ajaa.

      He muodostavat suurimman yksittäisen riskin veneliikenteeseen. Heidän kykynsä hahmottaa liikenneympäristöä on vakavasti alikehittynyttä ja heidän asenteensa kanssaihmisten hyvinvoitia kohtaan edesvastuutonta.

      Muutokset on saatava mandollisimman nopeasti voimaan, jotta ne olisivat täysin toimeenpantavissa kun ketjun aloittaja on saavuttanut kypsän iän - oletettavasti hän on tällä hetkellä ns. ”parhaassa” iässä, jossa vähänkin hitaammat tyrkätään sivuun.

      • yläikäraja

        eipäs suututa siellä ;)


    • Mulkkujen.paratiisi

      Outoa sakkia, kerjäävät valvontaa ja rajoituksia, ja miksi - vittumainen luonne taitaa olla se suurin syy. Muut ovat vaarallisia liikenteessä, tällä se on vanhempi sukupolvi, mikä ryhmä huomenna.

      • Tyrnäväntorpedo

        Tuo on taivaan tosi :D
        Ikäraja ei ratkaise hukkumisongelmaa, jos sekään on mikään oikea ongelma.
        Yhtä hyvin voisi ehdottaa jäätelönsyöntikieltoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1445
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1281
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1235
    4. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1175
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1073
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1053
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe