Nyt menee arviot väärin

RistoPäreperä

Olemme laittamassa ensimmäistä omistusasuntoa. Kävimme pankissa keskustelemassa ja saadaan laina. Nyt vain satuimme törmäämään pankissa erittäin hyvään nuoruuden ystävään, joka olikin edennyt urallaan pankin juristiksi. Otti meidät sinne omaan huoneeseen kahvien ja pullien kera.

Ihan hyvää hyvyyttään halusi avata meille hieman asuntokaupan problematiikka ennen kuin teemme päätöksen ottaa lainaa. Toden totta, kyllä hän sai ilmeemme vakavaksi ja meidät päätymään samanlaiseen asuntoon, mutta vuokralle.

Näin se lähti. Kerrostaloasunnon hinta on 250 000€. Saimme lainan 250 000 € ajalle 25 vuotta 2,25% korolla. Lyhennys kuukaudessa 1090 €/kk. 25 vuoden aikana yhteissummaksi muodostuu 388 788 €.

Hän väänsi meille rautalangasta että asunnon todellinen hinta on meille tuo 388 788 €, joka meidän tulisi saada siitä pois , jotta saamme omamme pois. Jos asunnolle tapahtuisi arvonnousua uskomattomat 10% kun se on maksettu, saisimme siitä kauppahinta 250 000 € 10% = 275 000 €. Tämä on yli optimistinen arvio, mikä tuskin toteutuu, mutta tässäkin häviäisimme yli 100 000 €.

Hän kertoi että todellisuudessa kerrostalohuoneiston hinta on korkeimmillaan ollessaan uusi ja laskee siitä nollaa kohti. Jokaisella kerrostalolla on oma käyttöikänsä, jolloin sitä ei yksinkertaisesti kannata enää korjata. Talo puretaan pois ja osakkeiden arvo on saavuttanut nolla tason. Arvo on siis alussa suuri ja etenee nollaan noin 50-90 vuoden kuluessa. 25 vuoden jälkeen ostosta asunnon arvosta on lähtenyt noin 30%, eli noin 130 000 €. Asunnon arvoa voi pitää yllä jatkuvasti sitä remontoimalla, mutta koska tiedetään että jokaisesta remonttieurosta tulee takaisin vain 50%, voitanee jättää se tässä huomioimatta.

Tässä vaiheessa olimme pankissa jo aika tyrmistyneitä, mutta tekstitys jatkuu. Olemmeko huomioineet että vaikka asunto on oma, pitää meidän maksa yhtiövastike 540 €/kk. Se on vain vähänvähemmän kuin asunnon vuokrahinta 930 €/kk. Tuohon yhtiövastikkeeseen meillä menee koko asumisen aikana 12 x 25 x 540 = 162 000 €.

Eli koko 25 vuoden aikana olemme antaneet asunto-osakeyhtiölle tämän vastikeosuuden 162 000 ja asunnon todellisen hinnan 388 788, eli yhteensä 551 000 €. Tämä on 25 vuoden aikana 1835 €/kk, eli 960 €/kk enemmän kuin vuokratessamme asunnon hintaan 930 €/kk.

No sanoimme että onpahan asunto ainakin oma. Ei kä mitä!! Asunto-osakeyhtiölaki kieltää asunnon myymisen. Vaikka ostamme asunnon, emme saa sitä oikeasti omaksi. Saamme vain asumisoikeuden ko. huoneistoon. Asunnon omistaa edelleen täydellä määräysvallassa asunto-osakeyhtiö ja olemme sitoutuneet noudattamaan taloyhtiön sääntöjä ihan samoin kuin vuokralaisena ollessamme. Samassa talossa on myös ihan samanlaisia vuokra-asuntoja ja ymmärrän tämän kyllä.

Asunnon voi oikeasti omistaa vain omakotitalossa kun omistaa talon ja tontin.

Muutoinkin aloimme ajattelemaan asiaa siltä kantilta että kannattaako meidän sitoa itseämme tähän kaupunkiin ja työpaikkoihin 25 vuoden ajaksi. On aika vapauttava tunne kun ei ole tuota velkaa selässä ja vapaus tehdä muutoksia elämäänsä. Tietenkin vielä se että vuokraaminen tukee puolta halvemmaksi on meille pisteenä i:n päälle.

Hän kertoi että asunnot markkinoidaan aina sijoituskohteena. Ihmiset eivät ymmärrä että jokaisen asunnon hinta on määränpäässä nolla ja purkutraktori hoitaa asian loppuun. Jos sen arvo pikkuhiljaa edes vähäsen todellisuudessa nousisi, tai pysyisi edes ennallaan, ei nollaa saavutettaisi koskaan. Silloin kaava on kyllä ”vinossa”, mutta ei innokas asunnon ostaja tällaista ajattele.

On myös mukava että voidaan vaihtaa asuntoa ihan vaihtelun vuoksi, tai vaikka sen että naapuri hommaa koiran ja pianon.

6

265

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei.kiveä.kiven.päälle

      Eihän asunnon arvo mene lopuksi nollaan.
      Se menee pakkaselle, koska purkamiskustannukset tulevat yhtiön osakkaiden maksettavaksi.

      Mikäli yhtiöllä ei ole säästöjä sen on otettava yhtiölainaa pystyäkseen maksamaan purkukulut.
      Yhtiölainan saaminen taloyhtiölle, jolla ei ole enää rakennuksia voi olla melko haasteellista.

      Mainitussa tilanteessa osakkaat joilla ei ole velkaorjuutensa jäljiltä mitään säästössä ovatkin leipäjonoluokassa.

    • Åpoiop

      On kai tontillakin joku arvo, jos ei osta asuntoa vuokratontilla tai jostain kuihtuvasta pitäjästä.

    • NickNailer

      Jopas oli tyhmä juristi, ei ainakaan Helsingin yliopiston pääsykokeen läpäissyt.

      Olen henkilökohtaisesti ollut korjaamassa 1500-luvulla rakennettua taloa. Normaalin rakennuksen hinta ei laske nollaan tai pakkaselle keskimääräisen eliniän aikana. Tähän on poikkeus: maaseudun omakotitalot keskellä ei mitään.

      Olen asuntoja ostamalla, remppaamalla, asumalla ja myymällä tienannut enemmän kuin samaan aikaan keski/ylimmässä johdossa palkkatyössä.

      Kun rakennutan taloja, niin lasken rakennusten kestävän vähintään 100 vuotta (perusrakenteet ei talotekniikka tai ikkunat yms.). Voin toki tehdä huonompaakin laatua, mutta riskit kasvavat. On typerää säästää esimerkiksi perustuksissa, koska niiden korjaaminen se vasta kallista on.

      Muuttaminen on kallista.

      Maanrakennuslain mukaan talon on kestettävä vähintään 50 vuotta. Kuinka kauan luulet eläväsi?

    • jokainentavallaan

      Et sinä rahojasi hautaan mukaan saa, ja vaikka pyytäisit omaisia laittamaan ne arkkuun, niin mitenpä ajattelit niistä nauttia?
      Joten, kannattaisiko ajatella niin, että elät tämän elämäsi niin kuin itsestäsi hyvältä tuntuu, asut silleen kuin sinulle tai perheellesi on paras ja that's it, nautit matkasta hautaa kohti täysillä.

      Ja annat muiden asua ihan niin kuin niitä huvittaa ja niistä hyvältä tuntuu. Eihän se ole sinulta pois. Vai onko?

    • sijoitusvinkki

      Viisainta olisi asua veneen alla, niin saisi kaikki rahat omaa käyttöön.

    • jtyjtjytyjtyjytjt

      Ensimmäisenä huomaa, että et taatusti missään pankissa ole käynyt. Nimittäin pankissa ei sanottaisi noin, koska he haluavat myydä asuntolainan.

      Ja tietenkin korko on kiskurihinnoiteltu, koska todellisuudessa asuntolainojen korot ovat yleensä alle 1%. Selvästikin nappasit luvun lainalaskurista, johon on tahallaan laitettu hieman korkeampi korko (itse asiassa juuri 2,25% on ainakin yhdessä laskurissa vakiona). Toki 2,25% on mahdollista, jos pankki pitää sinua riskiasiakkaana tai otit korkosuojauksen. Normaalille asiakkaalle ei noin järkyttävän korkeaa korkoa tarjottaisi. Hyvät asiakkaat saisivat nykyisin 0,5% koronkin.

      Ja muuten, Suomessa on paljon 1800-luvulla tehtyjä kerrostaloja. Esimerkiksi Helsingissä näitä on todella paljon. Joten ainakaan sen perusteella 50-90 vuoden ikä on hatusta vedetty. Ja onhan 1700-luvulla tehtyjä asuinkerrostaloja ihan normaalissa käytössä. Euroopassa on toki vieläkin vanhempia taloja. Muutenkin koko laskelmasi asunnon arvon alenemisesta on huuhaata. Varsinkin, kun kaupungeissa tontitkin ovat arvokkaita. Kerrostalon tontti itsessään voi maksaa jopa miljoonia euroja keskusta-alueella (huomaa, tontin hintaan vaikuttaa enemmän rakennusoikeuden määrä kuin pinta-ala).

      Ja onko sillä merkitystä, onko asunto "oma" vai "asuntoyhtiön", jos osake voidaan aina myydä. Asuntoyhtiö ei voi koskaan pakkolunastaa osaketta itselleen ja myydä sitä. Ei edes silloin, jos asuntoyhtiö saa asunnon haltuunsa, koska silloinkin osakkeen omistajuus ei silloinkaan siirry taloyhtiölle ja haltuunotto on lain mukaan aina määräaikainen (max 3 vuotta). Ei asuntoyhtiön osake mitenkään eroa pörssiyhtiön osakkeesta. Ja asuntoyhtiö ei voi kieltää myymästä osaketta, ellei sitten ole jättänyt velkoja maksamatta. Tai teknisesti ottaen ei silloinkaan, koska osakkeen omistaja saa myydä jopa haltuunotetun asunnon.

      ps. Oma korko on 0,2% (12kk euribor, mikä on -0,2% 0,4% marginaali), mutta se onkin otettu ajat sitten. Ja, kyllä, asuntoni arvon on oston jälkeen noussut kymmeniä prosentteja viimeisen 10 vuoden aikana naapuriasuntojen myyntien perusteella. Joten ainakin sen perusteella tuo tekstisi oli täyttä puppua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      244
      2140
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      82
      1836
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      74
      1534
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      109
      1255
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1150
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1115
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1044
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      970
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe