Äitini juo liikaa...

14-vuotias

Hei! Olen 14-v ja äitini juo mielestäni liikaa. Aina töistä tultua äitilläni on mukana punaviini. Se ei minua haittaa jos yksi punaviini juodaan illalla mutta se ei sitten aina pääty siihen. Kun punaviini on juotu voi sit mennä lähimpään baariin dokaamaan. Sieltä sit tullaa keskellä yötä. Välillä herään kun äitini istuu keitiössä kuuntelemassa musiikia kännissä. Viikonloput on sit erijuttu. Sillo mennää perjantaina baariin ja lauantai päivä nukutaa ja illalla voi sit taas mennä dokaamaan. Ja sunnuntaina sama juttu. Meillä ei ole muuten mitään ongelmia. Jääkaapissa aina ruokaa ja sillee. Eikä äitini ole väkivaltainen tai miten. Oon monta kertaa sanonu et hakis hoitoon mut ei se suostu. Se on monta kertaa myöntäny kännissä että on alkoholiongelma mutta ei halua lopettaa juomista. Minulla on kaksi sisarusta jotka asuvat jo pois kotoa ja isä kuollut 8 vuotta sitten. Sisarukseni tietävät ätini alkoholiongelman mutta äitini ei kuuntele heitäkään. En jaksa enää kattoo sen juomista. En vaa jaksa. Mikä tehdä tai miten saisin sen suostumaan hoitoon?

7

360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • raitistunut_

      Luulen että sinun on parasta aloittaa tutustumalla kaikkien merkittävimpien Suomen päihdehoitotahojen nettisivuihin ja niiden sisältämään informaatioon. Niillä kaikilla on omia painotuksiaan hoidon toteuttamisen suhteen joten laaja tutustuminen niihin on perusteltua.

      Kun olet opiskellut kaiken tiedon mitä niillä on annettavana niin seuraavaksi alat miettiä kuinka saisit myös äitisi tutustumaan niihin. Usein ympärivuorokautiseen hoitoon lähteminen on ylitsepääsemätöntä mutta avohoito esimerkiksi avo-minnessä saattaa onnistua.

      Tässä muutaman sivusto näin alkuun:

      https://rehappi.fi/

      http://avominne.fi/

      https://www.paihderiippuvaiset.fi/

      http://betelfinland.org/

      Muista että alkoholismi on erittäin sitkeä ongelma joka ei useinkaan ratkea lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä onnistuminen on paljon todennäköisempää. Siihen tosin saattaa kulua vuosia tai vuosikymmen... Hoitopaikat ovat lisäksi usein hyvin kalliita. Ilmaisia ovat vain AA-kerhot ja Betel-koti.

    • docarhis

      Melko rankka viinasten himo on jo syntynyt, minnesota hoitoon ja antabusta nahan alle näin aluksi! Jos ei tehoa niin lobotomia on seuraava askel!

    • rehappi

      Alkoholisteilla on usein ainakin jonkinlaista hoitomotivaatiota krapulapäivinä ja niitä seuraavien morkkisten ollessa päällä. Varsinaista jatkuvaa motivaatiota tuskin on kenelläkään. Se ei kuitenkaan välttämättä ole este toipumiselle:

      Rehappi.fi kirjoittaa näin:

      <<<Vastoin yleistä luuloa, alkoholistin ei tarvitse olla ”motivoitunut raitistumaan” hoitoon tullessaan. Riittää, että hän on suostuvainen lähtemään. Hoidon tehtävänä on muuttaa ulkoinen paine lähteä hoitoon sisäiseksi motivaatioksi elää raitista elämää.

      Keskustelua, jossa alkoholistia yritetään saada hoitoon kutsutaan ”interventioksi” eli ”puheeksiotoksi”. Interventiossa on tärkeää oikea ote ja ajoitus.>>>

      https://rehappi.fi/hoito/hoitoon-tulo/

    • Kun äitisi on selvä tai korkeintaan vähän krapulassa, kerro hänelle miltä hänen juomisensa sinusta tuntuu, rehellisesti ja kaunistelematta. Kerro miltä äitisi juovuksissa näyttää ja kuulostaa, rehellisesti ja kaunistelematta. Kerro kaikki, häpeäntunteesi, pelkosi, säälisi. Kaikki. Älä anna hänelle mahdollisuutta puolustautua työstressillä, rentoutumisilla tms. vaan pitäydy OMISSA tuntemuksissasi; se vie häneltä aseet.

      Keskustele vaikka sisarustesi kanssa asiasta ja puhukaa edelläolevat asiat hänelle yhdessä, samalla periaatteella, ilman kaunistelua, ilman sääliä, ilman korrektiutta.

    • 14-vuotias

      Kiitos neuvoista ja puhun äitini kanssa asiasta. Toivottavasti tajuaa itsekin ongelman🙂

    • AlkoholistinLapsi

      Tarvitset ympärillesi luotettavia aikuisia, jotka ymmärtävät äitisi olevan alkoholisti. Jos sisaruksesi ovat aikuisia, tukeudu heihin. Lisäksi kannattaa hakeutua esim. opettajan avulla koulupsykologille. Puhu asiasta mahdollisimman monelle luotettavalle aikuisille, mutta ole tietoinen mahdollisista hyväksikäyttäjistä, jotka yrittävät päästä lähellesi ja luoda luotettavan suhteen. Puhu kavereiden vanhemmille, sukulaisille, naapureille, opettajille, kenelle tahansa, johon voit luottaa. Älä häpeä! Et ole itse alkoholisti, sinulla ei ole mitään hävettävää.

      Sinulla on oikeus tasapainoiseen elämään ja raittiiseen huoltajaan. Jos meno menee mahdottomaksi, muuta sisarusten luo tai pyydä lastensuojelusta huostaanottoa. Se voi kuulostaa pahalta, mutta on ollut monen lapsen ja nuoren pelastus. Itse otin etäisyyttä alkoholistivanhempaani vasta aikuisena, se vähän kaduttaa, olisi pitänyt olla itsekkäämpi paljon aiemmin.

      Valitettavasti äitisi tuskin tulee muuttumaan. Hänen pitää itse haluta jättää alkoholi, et voi muuttaa häntä. Muista ettet ole vastuussa äidistäsi, älä huolehdi hänestä. Nauti elämästäsi, ole itsekäs!

      P.S. Alkoholistit keksivät valtavasti syitä miksi juoda. He myös tekevät jatkuvasti lupauksia, joita eivät pysty pitämään. Alkoholisteihin ei kannata luottaa, särkee vain oman sydämensä, jos luottaa.

    • Anonyymi

      https://www.tervassalo.fi/
      Tervassalon päihdeklinikka Oy on laitos- ja avomuotoisiin päihde- ja monidiagnoosipalveluihin erikoistunut yritys. Tarjoamme 12 askeleen ohjelmaan pohjautuvaa päihdekuntoutusta ratkaisukeskeisin, moniammatillisin ja lääketieteellisin painotuksin, hyödyntäen mahdollisuuksien mukaan myös luontoyhteyden ja liikunnan terapeuttisia vaikutuksia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6382
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4106
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      265
      2529
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1990
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1498
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      96
      1348
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1080
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1026
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1001
    Aihe