Äitini juo liikaa...

14-vuotias

Hei! Olen 14-v ja äitini juo mielestäni liikaa. Aina töistä tultua äitilläni on mukana punaviini. Se ei minua haittaa jos yksi punaviini juodaan illalla mutta se ei sitten aina pääty siihen. Kun punaviini on juotu voi sit mennä lähimpään baariin dokaamaan. Sieltä sit tullaa keskellä yötä. Välillä herään kun äitini istuu keitiössä kuuntelemassa musiikia kännissä. Viikonloput on sit erijuttu. Sillo mennää perjantaina baariin ja lauantai päivä nukutaa ja illalla voi sit taas mennä dokaamaan. Ja sunnuntaina sama juttu. Meillä ei ole muuten mitään ongelmia. Jääkaapissa aina ruokaa ja sillee. Eikä äitini ole väkivaltainen tai miten. Oon monta kertaa sanonu et hakis hoitoon mut ei se suostu. Se on monta kertaa myöntäny kännissä että on alkoholiongelma mutta ei halua lopettaa juomista. Minulla on kaksi sisarusta jotka asuvat jo pois kotoa ja isä kuollut 8 vuotta sitten. Sisarukseni tietävät ätini alkoholiongelman mutta äitini ei kuuntele heitäkään. En jaksa enää kattoo sen juomista. En vaa jaksa. Mikä tehdä tai miten saisin sen suostumaan hoitoon?

7

396

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • raitistunut_

   Luulen että sinun on parasta aloittaa tutustumalla kaikkien merkittävimpien Suomen päihdehoitotahojen nettisivuihin ja niiden sisältämään informaatioon. Niillä kaikilla on omia painotuksiaan hoidon toteuttamisen suhteen joten laaja tutustuminen niihin on perusteltua.

   Kun olet opiskellut kaiken tiedon mitä niillä on annettavana niin seuraavaksi alat miettiä kuinka saisit myös äitisi tutustumaan niihin. Usein ympärivuorokautiseen hoitoon lähteminen on ylitsepääsemätöntä mutta avohoito esimerkiksi avo-minnessä saattaa onnistua.

   Tässä muutaman sivusto näin alkuun:

   https://rehappi.fi/

   http://avominne.fi/

   https://www.paihderiippuvaiset.fi/

   http://betelfinland.org/

   Muista että alkoholismi on erittäin sitkeä ongelma joka ei useinkaan ratkea lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä onnistuminen on paljon todennäköisempää. Siihen tosin saattaa kulua vuosia tai vuosikymmen... Hoitopaikat ovat lisäksi usein hyvin kalliita. Ilmaisia ovat vain AA-kerhot ja Betel-koti.

  • docarhis

   Melko rankka viinasten himo on jo syntynyt, minnesota hoitoon ja antabusta nahan alle näin aluksi! Jos ei tehoa niin lobotomia on seuraava askel!

  • rehappi

   Alkoholisteilla on usein ainakin jonkinlaista hoitomotivaatiota krapulapäivinä ja niitä seuraavien morkkisten ollessa päällä. Varsinaista jatkuvaa motivaatiota tuskin on kenelläkään. Se ei kuitenkaan välttämättä ole este toipumiselle:

   Rehappi.fi kirjoittaa näin:

   <<<Vastoin yleistä luuloa, alkoholistin ei tarvitse olla ”motivoitunut raitistumaan” hoitoon tullessaan. Riittää, että hän on suostuvainen lähtemään. Hoidon tehtävänä on muuttaa ulkoinen paine lähteä hoitoon sisäiseksi motivaatioksi elää raitista elämää.

   Keskustelua, jossa alkoholistia yritetään saada hoitoon kutsutaan ”interventioksi” eli ”puheeksiotoksi”. Interventiossa on tärkeää oikea ote ja ajoitus.>>>

   https://rehappi.fi/hoito/hoitoon-tulo/

  • Kun äitisi on selvä tai korkeintaan vähän krapulassa, kerro hänelle miltä hänen juomisensa sinusta tuntuu, rehellisesti ja kaunistelematta. Kerro miltä äitisi juovuksissa näyttää ja kuulostaa, rehellisesti ja kaunistelematta. Kerro kaikki, häpeäntunteesi, pelkosi, säälisi. Kaikki. Älä anna hänelle mahdollisuutta puolustautua työstressillä, rentoutumisilla tms. vaan pitäydy OMISSA tuntemuksissasi; se vie häneltä aseet.

   Keskustele vaikka sisarustesi kanssa asiasta ja puhukaa edelläolevat asiat hänelle yhdessä, samalla periaatteella, ilman kaunistelua, ilman sääliä, ilman korrektiutta.

  • 14-vuotias

   Kiitos neuvoista ja puhun äitini kanssa asiasta. Toivottavasti tajuaa itsekin ongelman🙂

  • AlkoholistinLapsi

   Tarvitset ympärillesi luotettavia aikuisia, jotka ymmärtävät äitisi olevan alkoholisti. Jos sisaruksesi ovat aikuisia, tukeudu heihin. Lisäksi kannattaa hakeutua esim. opettajan avulla koulupsykologille. Puhu asiasta mahdollisimman monelle luotettavalle aikuisille, mutta ole tietoinen mahdollisista hyväksikäyttäjistä, jotka yrittävät päästä lähellesi ja luoda luotettavan suhteen. Puhu kavereiden vanhemmille, sukulaisille, naapureille, opettajille, kenelle tahansa, johon voit luottaa. Älä häpeä! Et ole itse alkoholisti, sinulla ei ole mitään hävettävää.

   Sinulla on oikeus tasapainoiseen elämään ja raittiiseen huoltajaan. Jos meno menee mahdottomaksi, muuta sisarusten luo tai pyydä lastensuojelusta huostaanottoa. Se voi kuulostaa pahalta, mutta on ollut monen lapsen ja nuoren pelastus. Itse otin etäisyyttä alkoholistivanhempaani vasta aikuisena, se vähän kaduttaa, olisi pitänyt olla itsekkäämpi paljon aiemmin.

   Valitettavasti äitisi tuskin tulee muuttumaan. Hänen pitää itse haluta jättää alkoholi, et voi muuttaa häntä. Muista ettet ole vastuussa äidistäsi, älä huolehdi hänestä. Nauti elämästäsi, ole itsekäs!

   P.S. Alkoholistit keksivät valtavasti syitä miksi juoda. He myös tekevät jatkuvasti lupauksia, joita eivät pysty pitämään. Alkoholisteihin ei kannata luottaa, särkee vain oman sydämensä, jos luottaa.

  • Anonyymi

   https://www.tervassalo.fi/
   Tervassalon päihdeklinikka Oy on laitos- ja avomuotoisiin päihde- ja monidiagnoosipalveluihin erikoistunut yritys. Tarjoamme 12 askeleen ohjelmaan pohjautuvaa päihdekuntoutusta ratkaisukeskeisin, moniammatillisin ja lääketieteellisin painotuksin, hyödyntäen mahdollisuuksien mukaan myös luontoyhteyden ja liikunnan terapeuttisia vaikutuksia.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   2
   2131
  2. Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin

   Matti, 72, on myynyt jäätelöä Espalla 27 vuotta, mutta nyt hänelle riittää: "Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin". Rep
   Maailman menoa
   14
   1606
  3. Nythän sitä sopii hallituksen lepäillä lomilla

   kun on Suomi saatu perikadon partaalle. Työpttömyys on huipussaan ja velkaa on vedetty kaksin käsin. Valtion yhtiöistä o
   Maailman menoa
   52
   1145
  4. J mies jos vain vielä voit

   Tule luo https://m.youtube.com/watch?v=F5pinBuBRwE&pp=ygUdam9zIHZhaW4gdmllbMOkIHZvaXQgdHVsZSBsdW8%3D Ikuisuutta ei van
   Ikävä
   12
   1004
  5. Onko sulla joku

   Suunnitelma jo olemassa
   Ikävä
   58
   927
  6. Mites ois nainen?

   Lähdettäisiinkö yhteiselle lenkille joku ilta? Vaikka sinne metsään. Olisi varmaan juteltavaa puolin ja toisin.
   Ikävä
   59
   902
  7. Koska kumpikaan ei saa sanaa suustaan

   niin miten olisi, jos opeteltaisiin viittomakieli ja hoidettaisiin kommunikointi sillä? Olisi varmasti helpompi murtaa j
   Ikävä
   53
   833
  8. Captain suuttui ja mustaksi muuttui

   Nyt on sitten laadittu oikein tiedote. Viimeksi oli siirtämässä laivojaan kun hävisi oikeudessa Savonlinnan kaupunkia va
   Savonlinna
   38
   808
  9. Kolme parasta piirrettä sinussa

   1 Huumorintaju 2 Turvallisuus 3 Sait minun parhaat puolet esiin Miehelle
   Ikävä
   19
   796
  10. Minua nainen vaivaa vähän yksi asia.

   No se vaan kun pidät minua epäilyttävänä ja jotenkin minulla on sellainen olo että kiinnität tekemisiini huomiota vähän
   Ikävä
   25
   763
  Aihe