Leirin voi valita - miksi ei koulun eikä lukion katsomusainetta? Nyt muutoksen mahdollisuus:
Lukiolain uudistusta valmistellaan. Siihen liittyen tuon esiin epäkohdan joka on yhdenvertaisuuden ja lapsen oikeuksien sopimuksen vastainen ja johon myös lapsiasiavaltuutettu kiinnitti huomiota kertomuksessaan eduskunnalle 2018. Asian korjaaminen voidaan aloittaa nyt lukioissa valmisteilla olevan lakimuutoksen yhteydessä.
Kuten KHO:n ratkaisu (Muu päätös 763/2017 23.2.2017, http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/muitapaatoksia/muupaatos/1487671978519.html) osoittaa, vain lakimuutoksella voidaan todettuun epäkohtaan saada korjaus.
Lakiteknisesti korjaus helppo, kyse on parin sanan muutoksesta. Oppiaine- ja tuntijakoon sekä opetussuunnitelman perusteisiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Kyse ei ole mistään suuresta oppiainereformista.
Alla asian keskeinen sisältö ja sen jälkeen lausuntomme Opetus- ja kulttuuriministeriölle kokonaisuudessaan.
ET:n avaamisella on laaja tuki. Vuoden 2017 alkupuolella teettämässämme kyselyssä (Kantar TNS) 76 prosenttia vastasi myönteisesti kysymykseen ”Kannatatteko sitä, että myös kirkkoon kuuluvat oppilaat voisivat opiskella elämänkatsomustietoa uskonnonopetuksen sijaan?”. ET:n avaamista kannatti selvä enemmistö iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, ammatista, tulotasosta, perhetilanteesta ja puoluekannatuksesta riippumatta.
http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2018/03/06/et-opetus-vapaaksi-lausunto-lukiolakiin/
Valinnan vapaus leirin lisäksi katsomusopetukseen
11
1285
Vastaukset
- T..Mirka
Uskonnon opetus (huhaan opetus) ei pitäisi kuulua kouluihin ollenkaan. Opettakoon lahkot itse huuhaansa, omilla varoillansa.
Kannatan uskontojen kriminalisointiaKoulujen uskonnonopetus on todennäköisesti pitänyt kristinuskon viimevuosikymmeninä suhteellisen vaarattomana, ja on ehkä yksi tehokkaimmista ateistien tekijöistä. Kun vertaa maahan, jossa uskonnonopetus julkisissa kouluissa on perustuslaillisesti kielletty, on kristinuskolla aivan mielettömästi valtaa. Muistaakseni yli 80% yhdysvaltalaisista ovat tunnustavia kristittyjä, ja todella iso osa vieläpä nuoren maan kreationisteiksi luettavia.
Eli nykytilanteella on puolensa, sekä hyvät, että huonot. Hyvät mainitsinkin jo, ja huonot ovat juuri valinnanvapauden rajoitus.
Mitä tulee uskontojen kriminalisointiin, olen ehdottomasti tätä vastaan. Suomessa on uskonnonvapaus, eikä tätä tule missään nimessä rajoittaa.- Anonyymi
Uskonnot ovat keksitty köyhien ja muiden yhteiskunnan alistamien huijaamiseksi. Kun kuulee kirkossa paskapuhetta jumalan sanasta, ja uskoo siihen, ja riisto ei tunnu enää merkitsevältä, kun kerran taivaassa paratiisi odottaa. Uskonnot laittomiksi!
- crazy-mad-insane
Kaiken kieltämisellä saavutetaankin hyviä tuloksia? Tai saavutetaanko? Miten kävi kieltolain kanssa? Lopettiko ihmiset ryyppäämisen? Kannabis on kiellettyä. Estääkö kielto käyttämästä sitä? Autolla ajaessa ei saa puhua kännykkään. Miksi sitten kuitenkin näen joka päivä ihmisten tekevän sitä? Näitä esimerkkejä löytyisi vaikka kuinka paljon.
- Minni21
crazy-mad-insane kirjoitti:
Kaiken kieltämisellä saavutetaankin hyviä tuloksia? Tai saavutetaanko? Miten kävi kieltolain kanssa? Lopettiko ihmiset ryyppäämisen? Kannabis on kiellettyä. Estääkö kielto käyttämästä sitä? Autolla ajaessa ei saa puhua kännykkään. Miksi sitten kuitenkin näen joka päivä ihmisten tekevän sitä? Näitä esimerkkejä löytyisi vaikka kuinka paljon.
Lahkot opettakoon itse uskomuksensa. Uskonnot eivät kuulu kouluihin.
Ylläpito on poistanut tämän viestin.
- Lukio.huom
Valitettavasti opetus.- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ei esittänyt ET:n avaamista edes lukiolakiin. Pettymys. Siispä pääsylippu elämänkatosmustietoon hoituu vain kirkosta eroamisella.
Toki hyvä, että yritetään vielä:
http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2018/04/12/etn-avaaminen-ns-omantunnon-asiaksi/- Sekulaarist
Sivistysvaliokunta hylkäsi viime viikolla äänin 12-5 tätä tarkoittavan esityksen. Valitettavasti.
Elämänkatsomustieto eli ET vastaa monen evl kirkkooon kuuluvan oppilaan, lapsen perheen katsomuksellista tilannetta. Jos perheen vanhemmat eivät "usko kristinuskon opettamaan jumalaan", on perusteltua erottaa lapsi kirkosta ja laittaa et-opetukseen.
Uskonnonopetuksesta on hyvä vaihtaa ET-ryhmään lukuvuoden vaihtuessa. Toisin sanoen asiasta on hyvä ilmoittaa koululle kesäloman aikana. Näin tilanne on selvä elokuussa kun koulu alkaa.
Lapsen kirkosta erottaminen tapahtuu kirjalllisella ilmoituksella maistraattiin. Molempien huoljien allekirjoitus. Ja 12-vuotiaan suostumus. Lomaketta ei tarvita, vaan voi vaan kirjoittaa/tulostaa "tyhjälle paperille" tarvittavat tiedoty, mutta voi myös käyttää semmoista lomaketta, jossa vanhempi lapsi eroavat yhdessä, vaikka jättääkin vanhemman kohdan tyhjäksi, jos vanhempi on jo eronnut tai ei halua erota samalla kertaa. (Pelkästään lasten erottamiseen ei ole lomaketta, mikä on outoa.)
15 vuotta täyttänyt on itse eroaja, huoltajien suostumukset tarvitaan. Kirjallinen ilmoitus maistraattiin. Ei ole vaikeeta.
- Lukuje.huom
Tällä mennään, pohjoiminen esimerkki: https://www.chartgo.com/share.do?id=c4379bfeaa#.W0IWRdUzapp
15-vuotias voi erota kirkosta - molempien huoltajien luvalla. (Muista tarvittaessa vanhempainkasvatusmenelmät: uhkailu, lahjonta ja kiritys.) - Luk.lis
"Muutosta perustelee myös se, että monen lukiolaisen perheen katsomuksellinen ja muukin perhetilanne on nyt eri kuin se oli opiskelijan varhaislapsuudessa, jolloin hänet vauvana liitettiin kirkkoon. Kirkosta on eronnut yli 650 000 aikuista. Vaikka nuori nyt haluaisi erota kirkosta, muun muassa mahdollistaakseen elämänkatsomustiedon opiskelun, ja huoltaja sen hyväksyy, toisen huoltajan kielto riittää estämään eron ja siten elämänkatsomustiedon opiskelun lukiossa. Kieltämistapauksissa ei aina ajatella nuoren lukio-opiskelun ja sen jälkeisten jatko-opintojen parasta."
http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2018/05/14/sivistysvaliokunnalle-et-vapaaksi/ - EsaYlikoskelta
Elämänkatsomustieto voidaan ja on syytä avata kaikille mahdolliseksi katsomusaineeksi peruskoulussa ja lukiossa nopealla erillisratkaisulla. Uudistus ei vaadi opetussuunnitelmien eikä oppikirjojen muuttamista. Se voidaan ottaa käyttöön heti seuraavan eduskuntakauden alussa.
Perusteet ja laaja tuki ET:n avaamiselle tulivat esiin viimeksi lukiolain käsittelyn yhteydessä, muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston sekä Kuntaliiton lausunnoissa. Kunnathan ovat ylivoimaisesti suurin koulutuksen järjestäjä.
Lapsiasiavaltuutettu totesi kertomuksessaan eduskunnalle helmikuussa 2018, että nykyinen sääntely on ”yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 2 artiklan vastainen”. Tällaiseen epäkohtaan tarttumista ei pidä lykätä.
Eduskunnassa kesäkuussa 2018 ET:n avaamista koskeva lausuma sai SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden eduskuntaryhmien sekä kahden RKP:n kansanedustajien tuen. Käydyssä keskustelussa ET:n avaaminen sai tukea myös eräiden hallituspuolueiden kansanedustajien taholta, vaikka oppositiopuolueiden yhteiseen ponteen ei äänestyksessä yhdyttykään.
Tällä perusteella voidaan katsoa olevan realistiset mahdollisuudet ET:n avaamiselle nopealla erillisratkaisulla vaalien jälkeen. Mielipidetiedustelun mukaan 75 % kansalaisista pitää ET:n avaamista oikeana.
ET:n nopeaa avaamista vaalikauden työn alussa ei pidä jarruttaa asettamalla se vastakkain muiden katsomusopetusta koskevien ideoiden kanssa, koska ne vaativat pidemmän keskustelun ja valmistelun. Nykyinen oppiaineiden tuntijako sekä uusia opetussuunnitelmia ja oppikirjoja on vasta aivan juuri otettu käytäntöön, joten lienee selvää, että oppiaineita ja tuntijakoa ei voida muuttaa nopealla aikataululla.
Pidemmällä aikavälillä keskusteluun voi nousta katsomusopetukseen annettava tuntimäärän vähentäminen (nyt 10 vuosiviikkotuntia peruskoulun 9 vuoden aikana) esimerkiksi niin, että opetus alkaisi vasta myöhemmin kuin heti ensimmäisellä luokalla. Kun keskustelussa on ollut myös nykyisten katsomusaineiden lakkauttaminen ja uusi ns. yhteinen katsomusaine, esille on noussut myös ns. hybridimalli, jossa olisivat mukana sekä nykyiset aineet että yhteinen aine lukukausittain tai lukuvuosittain vaihdellen. Tämä kaikki vaatii vielä perusteellista keskustelua ja valmistelua sekä myös opetussuunnitelma- ja oppikirjatyötä.
ET:n avaaminen nyt kiireellisellä erillisuudistuksella ei estä katsomusopetuksen kehittämistä koskevan keskustelun jatkumista. ET:n avaaminen korjaa vahvasti esille nousseen akuutin ongelman, lisää valinnan vapautta ja yhdenvertaisuutta sekä lapsen oikeuksia, lasten pääsyä oikeuksiinsa. Vajaakäytössä olleen ET:n vahvistuminen parantaa myös katsomusopetuksen jatkokehitystyön edellytyksiä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 864064
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t353141Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä1022295Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?312118Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell821886Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian281827- 311810
Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja271567Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni91527- 281501