Lohkomiseen liittyvä puiden kaataminen

Metsäkäs

Hei,

Ostimme määräalan suuremmasta kiinteistöstä, ja myyjällä oli kova hinku "hoitaa lohkominen kustannuksineen". Kauppakirjaan siis merkittiin, että hän hoitaa lohkomisen kustannukset. Emme jääneet asiaa sen tarkemmin miettimään, mutta nyt on herännyt epäilys, että motivaattorina on kaataa itse puut rajoilta vähän "laveammalla kädellä" ja pitää ne itsellään, alan yrittäjä kun on. Raja-alueilla on kuitenkin kauniita isoja puita, jotka haluaisin säästää, jos suinkin mahdollista.

Kaupat tehtiin karttaa käyttäen, ja kyse on maastoltaan hyvin haasteellisesta, metsäisestä ja kallioisesta (useiden metrien pystynousuja, pienehköjä "rotkoja" jne.) maapalasta. Rajojen paikkoja on siis aika hankala "kuvitella" maastoon, ja tarkkojen kulmien löytäminenkin on epävarmaa.

Miten suosittelisitte etenemään asiassa?

Haluaisin kovasti löytää kulmien tarkat paikat, jotta voisin viritellä tuonne jotkut nauhat osviitaksi siitä, missä rajat suunnilleen kulkevat, lohkomistoimitusta edeltävää "rajojen aukaisua" viitoittamaan, ettei kaadeta ihan silmittömästi puuta "varmuuden vuoksi". GPS-käsikapulassa joka minulla on, ei kuitenkaan riitä tarkkuus moiseen.

Lohkomista odotellessa, että saa rajapyykit sinne metikköön. Tuo puiden kaataminen tulee vaan tehdä ensin..

11

253

  Vastaukset

  • Suosittelemme harkitsemaan kahdesti tällaisten turhien aloitusten tekemisen kanssa

  • Maanmittausinsinööri kyllä mittaa vekottimellaan sentin tarkkuudella rajojen kulmakohdat ja pystyttää tarvittavat rajamerkit. Tässä vaiheessa siellä pöpelikössä on yleensä myyjä, ostaja, rajanaapurit ja se insinööri. Missään ei ole niin tiuhaan puita, etteikö niitä rajoja pystyisi puita kaatamatta merkitsemään. Eiköhän ole paras ratkaisu, että soitat sille myyjälle ja sanot ettet halua että puun puuta kaadetaan, ennen kuin on ne rajat merkitty.

   • No tämähän olisi paras vaihtoehto. Rajojen merkitseminen ilman hakkuita siis. Olen vaan jäänyt siihen käsitykseen, että rajalinja tulee "avata" ennen kuin herrat tulevat mittaamaan ja rajapyykkejä asentamaan?


  • Jos puu on rajalinjalla niin se kaadetaan. Linjan pitää olla auki rajapyykiltä seuraavalle.

  • Puiden oksat ja juuret poikki rajalinjalta tämmösen kaverin kanssa. Siinähän säilyttelee arvokkaita puitaan.

  • Suomi 24:n aloitusepertti asialla kun ei tänne aloituksia muuten tule!

  • Aloittajalle
   Se menee just kuten kolmas vastaus opastajaksi kirjoittaa
   Itse ei rajapyykkejä laiteta

   • Höpöjä selität, kyllä ostaja ja myyjä voi merkata pyykit palstalle.

    Maanmittari käy sitten merkkaamassa karttaan pyykkien paikat ja asia selvä.

    Kauppakirjaan vain lause; "ostaja ja myyjä merkinneet erotettavan palstan maastoon".


   • näin-on kirjoitti:

    Höpöjä selität, kyllä ostaja ja myyjä voi merkata pyykit palstalle.

    Maanmittari käy sitten merkkaamassa karttaan pyykkien paikat ja asia selvä.

    Kauppakirjaan vain lause; "ostaja ja myyjä merkinneet erotettavan palstan maastoon".

    "Höpöjä selität, kyllä ostaja ja myyjä voi merkata pyykit palstalle.

    Maanmittari käy sitten merkkaamassa karttaan pyykkien paikat ja asia selvä.

    Kauppakirjaan vain lause; "ostaja ja myyjä merkinneet erotettavan palstan maastoon".

    >>> Juuri näin! Ostaja ja myyjä päättävät mihin rajat tulee, ei maanmittari!

    MUTTA: Jos kauppakirja on jo tullut lainvoimaiseksi (usein esim. omistusoikeuden siirtyminen ehdollinen) niin maanmittarilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lohkoa kauppakirjan liitekartan mukaisesti. Määräalan kaupoissa noudatetaan aina kaupan kohdetta tarkoittavassa lausekkeeessa "NOIN" -pinta-alaa mikä tarkoittaa että rajoja ja pinta-aloja voidaan vähän soveltaa vielä maastossa. Ei kuitenkaan siten että koko aluerajaus menee ihan mullin mallin! Silloin pitää tehdä uusi kauppakirja tai vanhan kauppakirjan korjaus.


  • Vanha ketju, mutta yli 20 vuoden maanmittarikokemuksella ja paljon lohkomisten maastomittauksia tehneenä voin kertoa, että kyllä niitä puita vaan joskus joudutaan sieltä rajanmittausten tähden kaatamaan! Takymetrimittauksissa lähtökohtaisesti mitataan suoraan pisteestä A pisteesen B, mutta jonkin verran voidaan käyttää sovimittaakin. Jos on pitkä ja polveileva raja, pitää puita kaataa rajalinjalta jos ne osuvat suoraan linjalle sillä takymetrin valonsäde ei läpäise puuta. Gps (Gnss) -laitteilla taas ei voi mitata tarkasti jos on oikein sakeaa kuusikkoa niiin ettei satelliitit näy.

   MUTTA: Takymetrimittaus ei vaadi 2m leveää mittausaukkoa, vaan ihan 5-10 cm:kin riittää joten vain suoraan linjalla olevia puita tavallisesti kaadellaan ja siellä en ole vielä koskaan nähnyt että olisi motoilla tai muilla metsäkoneilla reuhatta vaan mukana on myyjä ja osataja, mittari mittaa ja asianosaiset käyttelevät moottorisahaa jos on tarve. Usein ei ole, mutta toisinaan on.

   • "sovimittaakin" = sivumittaakin, tai sivusta mittaamista. (kaksi eri asiaa)


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   99
   5022
  2. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   158
   4692
  3. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   100
   3042
  4. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   44
   2370