Pääsin kuvataideseuraan jäseneksi mutta....

Näinonnäppylät

Itselläni on vähän kummalliset kokemukset moisesta. Täällä kaupungissani on aikoinaan eräästä "Työväen taidepiiristä" myöhemmin perustettu *********n kuvataiteilijat Ry. Minä myös pyrin siihen, en tuon idealismin vuoksi vaan siksi, että saisin joskus edes teoksiani näyttelyihin.
Minut hyväksyttiin siihen oitis ilman että olisin edes esitellyt heille töitäni. Ihmettelin kovasti tuota helppouttani päästä jäseneksi siihen kuvataideseuraan.

Pian ilmeni että seurassa ei ollut aktiivisia miesjäseniä kuin minä ja yksi toinen joka oli lähes saman ikäinen minun kanssani, eli 60 vanhoja ja mekin jo hieman liikuntarajoitteisia ukkoja. Lisäksi niissä "päättäjäelimissä" oli käytännössä vain saman ikäisiä vanhoja kukkahattutätejä jotka myös itse vaikuttivat olevan kovin aktiivisia itse myös maalaamaan.
Niinpä niitä näyttelyitä olikin tuhkatiheään ja aina tietyissä paikoissa. Siinä vaiheessa aloin ymmärtää miksi pääsin sisään niin helposti tuohon kuvataideseuraan. Tarvittiin taulujen ripustajia! Ja ketkäs muut sitä hommaa jouduttiin tekemään kuin me kaksi ainoata miesjäsentä ja lisänä pari näitä kukkahattutätien miestä jotka pitivät huolen että heidän muijien työt oli hyvin esillä ja parhaimmilla paikoilla. Siitäkään huolimatta niihin töihin ei ilmestynyt niitä "punaisia täpliä" jotka yleensä ilmoittavat näyttelyvieraille että kyseinen taulu on jo näyttelystä ostettu, tai varattu.
Ensimmäiseen näyttelyyn, jossa sain olla mukana voin tuoda vain kolme taulua ja voi sitä paikkaa salissa mihin nämä kukkahattutädit tauluni määräsivät!
Kaikesta huolimatta olin ainoa taiteilija jonka kaikki taulut varattiin näyttelystä kahden ensimmäisen näyttelypäivän aikana. Minun lisäksi myös toinen, joka oli nuorempi naistaiteilija sai näyttelystä kaksi taulua myydyksi. Hänen taulunsa olivat suurinpiirtein samaa "ismiä" minun kanssani.

Seuraavat näyttelyt menivät suurinpiirtein samalla tavalla. Näyttelysali oli yleensä täynnä näiden kukkahattutätien asetelma,- tai kukkakimppumaalauksia ja näissä näyttelyissä minun seuraavat neljä tauluni ja tämän nuoremman naisen kolme taulua "hajautettiin" eri paikkoihin syystä josta en tiedä vieläkään. Siltikään niitä punaisia täpliä ei ilmestynyt kuin meidän kahden taiteilijan tauluihin.
Nuo näyttelyn pystyttämiset ja purku olivat työläät meille kahdelle ennestäänkin vaivaisille miehelle, niinpä sanouduinkin suoraan irti niistä.
Se herätti pahaa verta näissä kukkahattutädeissä ja he ryhtyivät yksissä tuumin rajoittamaan entisestäänkin taulujeni määrää näyttelyissä. Silloin lopetin näyttelyt kokonaan enkä ole sen koommin taulujani sinne vienyt.
Myöhemmin johto siinä seurassa on friskaantunut ja nuortunut ja he ovat pyytäneet minua jälleen aloittamaan näyttelytoiminnan. Valitettavasti ei vaan enää sytytä mitkään "työväen taidepiirit". Olen pitänyt itse omat harvat näyttelyni ja olen ollut niihin tyytyväinen.

3

181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jovainn

      Varmaan näiden "kukkahattutätien" vuoksi Seurassasi kävi kato ja sen vuoksi sinne vaihdettiin nuorempaa väkeä johtoon.
      Saako kysyä onko tämä sinun asuinpaikkakuntasi Lapin läänin alueelta? Nimittäin olen kuullut jotain vastaavaa jossain niillä suunnilla joskus olleen.
      No, meitä on moneen junaan. ;)

    • JarmoHinkka

      Liityin itsekin aikanaan tuollaiseen "Eläkeläisten taideseuraan" ja lopulta jätin jäsenmaksuni maksamatta kun huomasin että meikäläistä taiteilijaa ei siinä seurassa tarvittu muuhun kuin näyttelyiden ripustajaksi. Kaikilla muilla tuntui aina ripustuksen aikoihin olevan jos minkälaista remppaa. Törkeintä siinä oli että meikäläisille "terveimmille" ripustajille annettiin layout kuinka- ja mihin kukin taiteilija sai taulujensa paikat. Huomasin että itse sain aina kaikkein vähäpätöisimmät ja surkeimmat paikat.
      Minun tauluni kuitenkaan eivät olleet niin haluttavia kuin sulla näyttää olleen. Minulla ei koskaan tullut niihin niitä punaisia lätkiä,- tosin ei kyllä yleensä muillakaan.
      Kaiken huipuksi meidän seurassa ei postit kulkeneet kaikille seuran jäsenille. Jäin paitsi monista seuran tapaamisista sen sisältöineen ja se lopulta katkaisi kamelin selän.
      Ovat kyllä näin jälkeenpäin olleet yhteydessä ja tietenkin aina silloin kun on ollut seuran yhteisnäyttelyitä. Silloin teki aina mieli sanoa rumastikin mutta niin paska- ja vihan sokaisema taiteilija kuitenkaan en ole, vaan sanoin että minulla on muita menoja.

      Enää en ole missään taideseurassa mukana ja taiteilen yksikseni siinä toivossa että ehkä kuoltuani minunkin teoksia arvostetaan. :D

    • karjalainen0000

      Olin kahdesti samanlaisessa seurassa, josta toinen oli jotakin HIAA kansainvälinen T seura

      Yhden "kukkahattu-leninki" seuran jäsenmaksu oli 12 euroa, eikä vaatimuksia ollut. Saan postiini näyttelyuutisia, eikä muuta tapahdu. Joskus musiikkikonsertti. Galleria vuokramaksu jotakin 100-300 väliltä. Galleria tuntematon, tyhjä, ei saa kuuluisuutta lehdessäkään. Ketä huvittaa ripustaa paikassa, joka on suljettu? Seurassa enemmistönä harrastajanaisia. Yksi, kaksi ammattilainen ja sekin siirtymässä työkyvyttömyyseläkkeelle vissiin jostakin masennuksesta.

      Toinen oli kansainvälinen seura. Mukana vain 2-3 miestä ja loput naisia. Naiset viisikymppisiä, työssäkäyviä, jolloin vapaalla ajalla tehdään taidetta. Kaikilla on rahaa maksaa maksuja. Suomalaisen ei kuvataiteilijan johdolla etsitään näyttelypaikkaa. Outoa oli, että ensin ripustetaan ja sen jälkeen maksetaan rahaa. Ei saa puhua rahasta ennen kuin näyttelyä tehdään. Hinta voi siis yhtäkkiä ties mistä syistä kasvaa. Siksi lähdin heti pois seurasta, koska en saanut vastauksia kysymyksiini, että paaaaljonko maksaaaaa.

      Ekassa seurassa maksettiin 20 euroa siitä, että osallistui hallituksen kokoukseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5228
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3397
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1532
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      185
      1399
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      759
    Aihe