Pelkään, että iso hajaannus tulee vielä

Uniniekka

Pelkään, että tulemme kohtaamaan vielä suuren hajaannuksen vanhoillislestadiolaisten keskuudessa. Jo pitkään pinnan alla on kuplinut ja aikojen saatossa on hyllytetty puhujia. Suurimmat uhkat kuitenkin lienevät seurakansan keskuudessa, sillä yhä useammalla on kateissa seurakuntaopin keskeisimmät opinkohdat. Huolestuneena olen laittanut merkille esimerkiksi ekumenian lisääntymisen keskuudessamme. Kysymyksestä, miten ihminen tulee autuaaksi, ei enää tunnu olevan yksimielisyyttä.
Näinkin tässä viime yönä pahan unen, jossa tilanne oli päässyt kärjistymään siihen pisteeseen, että Rauhanyhdistyksiä oltiin jo jakamassa kahden leirin kesken. Meidän, jotka pidättäydymme nykyisessä uskonkäsityksessä, ja niiden, jotka haluavat vähän päivittää seurakuntaoppia ekumeenisempaan suuntaan. Päivämies oli tässä painajaisunessa myös menetetty molempien haltuun, eli siinä ilmoitettiin molempien tapahtumista. Päivämiehestä oli tullut vähän, kuin kirkollinen lehti ja sitten omilla haaroilla oli omat pienemmät julkaisut suunnitteilla.

Rukouksenani on, ettei tämä viimeöinen uni saisi toteutua. Hajaannus tulee kuitenkin ennen pitkään, mutta toivon, ettei Rauhanyhdistyksissä ikinä alettais opettamaan vääränlaista opetusta. Ja että mahdollisimman moni saisi säilyä uskomassa, eivätkä menisi eksyttäjien mukana harhaan.

27

827

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarkoitatko

      Joonaa ja hänen yhdeksäätoista hulluinhunelaistaan? Melko mitätöntä.

      • Tajua jo, että siinä kristillisessä yhtesössä, jota Joona ryhmänä kutsutte, on ainakin 900 jäsentä jo.
        Mikä tärkein, Jeesus on sen joukon kulmakivi.


      • Joonahan
        Kesitas kirjoitti:

        Tajua jo, että siinä kristillisessä yhtesössä, jota Joona ryhmänä kutsutte, on ainakin 900 jäsentä jo.
        Mikä tärkein, Jeesus on sen joukon kulmakivi.

        siellä on kulmakivenä.


      • Johtajanpaikkaauki
        Kesitas kirjoitti:

        Tajua jo, että siinä kristillisessä yhtesössä, jota Joona ryhmänä kutsutte, on ainakin 900 jäsentä jo.
        Mikä tärkein, Jeesus on sen joukon kulmakivi.

        Näissä eriseuran laajuuden spekulaatioissa ei ole sanottu, haluaako Joona olla näiden 900 jäsenen päällikkö. Uskon, että ei.


    • PuhdistettujaRyhmiäTulee

      Näe hajaannuksien positiivinen puoli: saadaan useita ryhmiä valittaviksi. Tuskinpa liikkeen kaikki harhat siirtyvät niihin jokaiseen.

    • kyssäri

      Hajaannus tulee mutta millainen?
      Jos joku haluaa että entisellainen meno(-70-lukulaisuus) vahvistuu ja seurakunta homogenisoituu on silloin erottava kirkosta ja perustettetava oma seurakunta Lappiin aitojen sisälle.
      Jos nykymeno jatkuu liike liudentuu osaksi kirkkoa ja normaalia yhteiskuntaa, se suola katoaa että olemme jostain syystä erikoisempia.
      Henkilötasolla alkaa olla jo mahdotonta määritellä kuka on uskovainen ja kuka ei. Ennen oli helpompaa kun määritelmän pystyi tekemään television ja naisten ulkonäön perusteella.

    • Neulekerho

      "Meidän, jotka pidättäydymme nykyisessä uskonkäsityksessä, ja niiden, jotka haluavat vähän päivittää seurakuntaoppia ekumeenisempaan suuntaan. "

      Mitä tämä tarkoittaa? Eli -Meidän, jotka pidättäydymme nykyisessä uskonkäsityksessä - siis uskonkäsityksessä, joka hyväksyy henkisen väkivallan ja korjaamattomat hoitotoimenpiteet. Totuushan on, hoitamisia ei ole korjattu ja niiden kannattajia on jopa puhujina! Tämän vuoksi moni jättää tai on jättänyt yhteisön toimintaan osallistumisen. Juurikin säilyttääkseen puhtaan omantunnon - epärehellisyyttä ei voi hyväksyä. En tiedä, onko tuo toinen vaihtoehto oikea, mutta pitkään on jo ollut nähtävissä etenkin "nuorissa", että he haluavat sen yhteisöhengen takaisin, joka vaikutti ennen hoitokokouksia.

      • "Neulekerho"
        -
        Se tarkoittaa sitä, että exklusiivinen seurakuntaoppi on väärä,
        Siitä pitää tulla Jeesuksen Kristuksen oppi, eli sen hyväksyntä
        tulee tulla keskeiseksi ( Kristus keskeiseksi)ö.
        -


      • padasjoenukko kirjoitti:

        "Neulekerho"
        -
        Se tarkoittaa sitä, että exklusiivinen seurakuntaoppi on väärä,
        Siitä pitää tulla Jeesuksen Kristuksen oppi, eli sen hyväksyntä
        tulee tulla keskeiseksi ( Kristus keskeiseksi)ö.
        -

        Amen.


    • anna.arvo.toisillekin

      Ihan hyvä juttu hajaannus. Se puhdistaa ilmaa kummassakin leirissä ja samalla opettaa ajattelemaan, ettei se oma tapa uskoa ole yhtään parempi, kuin muidenkaan. Ekumenia on myös arvostettavaa, siinä oppii tulemaan toimeen muiden kanssa ja jopa oppimaan heiltä. Kohtaamisen paikkoja!

    • ihmettelenvaan

      Kuinka moneksi ryhmäsi lestadiolaiduus on nyt jo levinnyt? muistaakseni 23:een . Kuinka moneksi sen pitää vielä hajota? ja kaikki ryhmät ovat tietysti sitä mieltä, että ovat sen ainoan oikean uskon edustajia. NAURETTAVA LAHKO!

      • Räpeltäjätäti

        Lestadiolaisuus on tosiaan sirpaloitunut kymmeniksi sirpaleiksi, mutta ydinjoukot ovat pitäneet pintansa vuodesta toiseen. Näitä ydinjoukkoja ovat vanhoillislestadiolaiset, esikoislestadiolaiset ja rauhansanalaiset. Tosin esikoiset on nykyään kahdessa leirissä. Nähtäväksi jää, kumpi niiden leireistä näivettyy pois.
        Useimmat erimieliset tai uudistajat eivät edes halua perustaa uusia sirpaleryhmiä, niin kuin ex puhujaveljemme Joona Korteniemikin totesi. Kuitenkin ihmiset ovat taitavia antamaan näille ryhmille nimiä, vaikka ne sulautuisivatkin kirkon valtavirtaan, tai muihin olemassa oleviin kirkkokuntiin.
        Edelleen puhutaan mm. Pappiseriseurasta, vaikka nämä niinsanotut pappislaisethan jäivät yleisluterilaisina kirkon piiriin. Uskon, että Joonan johtamaa joukkoa tullaan vielä kutsumaan korteniemeläiseksi, tai järkeiseriseuraksi, vaikka löytäisivät uuden hengellisen kotinsa vaikka katolilaisen kirkon helmasta.
        Eli oikeasti lestadiolaisuuden suuntia ei ole koskaan ollut elinvoimaisina, kuin muutamia kerrallaan. Sivuoksat aina oksastetaan ennen pitkään muihin puihin, tai kuten ekumeenikot sanovat, omavanhurskauden puusta itse Kristus-puuhun.


      • LionOfZion

        Unohdat mainita, että ns. pappislaiset pitävät seuroja tänäkin päivänä, esim. Oulussa. Toinen ryhmä joka on yhtä elinvoimainen, kuin SRK-laisuus Amerikassa, on ns. töröläiset, joka syntyi SRK:n henkiopin seurauksena.


      • LionOfZion

        Myös jotkut Norjan lestadiolaisryhmät ovat elinvoimaisia. Tuo edellä esitetty ei siis pidä paikkaansa.


      • Kannattajamääränsuunta
        LionOfZion kirjoitti:

        Unohdat mainita, että ns. pappislaiset pitävät seuroja tänäkin päivänä, esim. Oulussa. Toinen ryhmä joka on yhtä elinvoimainen, kuin SRK-laisuus Amerikassa, on ns. töröläiset, joka syntyi SRK:n henkiopin seurauksena.

        Töröläläisyys on näivettynyt lähes olemattomiin Suomessa. Lähes.


    • etsivä-xxxx

      Pelkäät vääraa asiaa avaaja. Elät menneisyydessä. Siinä mielessä että kuvittelet että lestadiolaisuus hajaantuisi liikkeenä niin että olisi kaksi lestadiolaista liikettä. Kehitys menee kuten koko evl kirkossa ja länsimaissa muutenkin niin että että väki ei käy missään kirkolliissa tilaisuuksissa. Ensimmäinen sukupolvi tyytyy siihen että on kirkkohäät ja kenties ristiäiset. Seuraava sukupolvi eroaa kirkostakin.

      Ei ole syntynyt mitään toista lestadiolaisuutta. ihan voit todeta Hesankin seuroissa että jopa sunnuntain iltaseuroihin voi huoletta tulla vaikka alkuvirsien ja puheen alkamisen jälkeenkin ja hyvin saada istumapaikan. Helsinki itsessään kaupunkina kasvaa mutta väki seuroissa vähenee.

      Osa nuorista käy seuroissa vain siksi että siellä on helppo tavata kavereita ja tavata toista sukupuolta. Helsngin ry on pääkaupunkiseudun suurinpia nuorisotaloja. Toinen kysymys kokonaan on kuinka suuri osa nuorista aikoo perheen perustamista niin että ajattelee saavansa kymmenen tienoilla olevan lapsimäärän, pääkaupunkiseudun pätkätyömarkkinoilla ja aunto-olosuhteilla. Kun vielä tulee autojen tullimaksut ei työssäkäynti pendelöimällä kehyskunnista enää suju entiseen tapaan. Lestdiolainen elämäntapa sattui kehittymään Suomen hyvinvoinnin kehitysvuosina hyvin autoriippuvaiseksi elämänmuodoksi ja nyt on edessä tie missä tämä kehitys päättyy. Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla. Nyt ei enää ole Nokian hyvinpalkattuja töitä Espoossakaan niin että olisi varaa isoon omakotitaloon. Peheasunnot vuokra-asuntoina ovat toki olemassa, valtaosin Suvelan alueella. Muualle Espooseenkin rakennetaan yksityisten vuokrayhteiöiden toimesta vain yksiöitä tai minikaksioita minkä lisäksi vanha asuntokanta on sekin pieniä aravastandardin mukaisia kolme - 4 huonetta ja keittiö yhdellä kylppärillä varustettuna.

      Vanhoillislestadiolaisten nuorten joukossa on sinkkuelämä lisääntynyt. Varsinkin naimattomien naisten osuus tulee kasvamaan. Siihen riittää sekä pääkaupunkisudun asuntojen koko että palkka.
      Paradoksaalista tavallaan että uuden testamentin teksti ovat nimenomaan kaupunkiseurakuntien kasvun kirjeitä mutta nyt on menossa muutos joka poistaa sekä maaseudun rauhanyhdistykset, koska ei ole kuin iäkkäitä ylläpitämässä taloja ja toimintaa kun ei ole työpaikkoja. Toisaalta siellä missä on työpaikat on asumisen ja liikenteen muutos sekä pätkätyöt.

      • Jumalan_johdatuksessa

        Pormestari Vapaavuori saa pohtia noita materiaalisia asioita, voiko vielä jatkossakin olla rinta rottingilla Helsingin kasvun kestävyyden suhteen. Kenties hän joutuu entistä enemmän turvautumaan maahanmuuttajiin, josko heillä on kiinnostusta näille alueille.

        Uskovaiset saavat turvallisesti ajatella niin, että Jumala pitää omistaan huolen, minne sitten tie viekin ajallisen toimeentulon vuoksi. Jumalan valtakunta lähestyy silloin niitä uusia alueita, jonne uskovaisia syystä tai toisesta muuttaa eikä paikka välttämättä ole Etelä-Suomessa.


    • bmlihbk

      Lestadiolaisuus on auto-, materiaali- ja tukijaiskeskeinen alakulttuuri. Lapsia tehdään vastuuttomasti ja sitten kun ei pärjätä huudetaan yhteiskuntaa ja veronmaksajia hätiin. Meneekö oikein?

      • Jobinpostia

        Oikein meni, ja toiset veronmaksajat maksavat, heidän lapsilisät.


    • Mitäs pelkäämistä tuossa on? Olisi suorastaan toivottavaa.

    • loppuu

      Luulenpa, että "materialismi" on se seuraava "eriseura"! Ihmisiä kiehtoo enempi aineellinen hyvinvointi, kuin uskonnollinen elämän tapa. Ei enää haluta sitoutua mihinkään "vakavampaan" elämäntyyliin, kunhan vain on ns. hauskaa, harrastusta ja tavaraa ympärillä, ne kiehtoo ihmisiä. "Päivän lapsena" on hyvä elää, mutta olisi hyvä joskus ajatella missä "sieluni lepää" iankaikkisesti !?

      • ämjiugmk

        Näinhan lestadiolaisten joukossa on juuri käynyt. Älä kuitenkaan yleistä: meitä ihmisiä on moneen lähtöön. Hyvin monet ihmiset eivät ole kuvaamiasi materialisteja! Henkisyyttä ja hengellisyyttäkin on paljon--lestadiolaisuuden ulkopuolella!


      • loppuu
        ämjiugmk kirjoitti:

        Näinhan lestadiolaisten joukossa on juuri käynyt. Älä kuitenkaan yleistä: meitä ihmisiä on moneen lähtöön. Hyvin monet ihmiset eivät ole kuvaamiasi materialisteja! Henkisyyttä ja hengellisyyttäkin on paljon--lestadiolaisuuden ulkopuolella!

        Ei ollut mikään yleistys, ajatus vain nykymenosta, ns. "ulkona ja sisällä". Hyviä ihmisiä löytyy molemmista "porukoista". Uskon käsitykset ovat vain erilaisia. Jokaisella meillä on omat arvonsa. Toisille tärkeää se mikä näkyy ulkopuolelle, kun ihmisen "sisuksiin" emme näe, eikä ajatuksia voi "lukea". Joskus asiat kumminkin tulevat julki, yllättäenkin. Harvassa ne ihmiset, joita tuntee aivan "napin alta", ei aina omia sukulaisiaankaan. Sitten, kun "Taivaassa tavataan", saadaan varmuus kuka on päässyt "perille". Kilvoitukseen ja uskoon se jäänee !?


      • loppuu

        Lisäisin vielä edelliseen, kun on tätä maailmaa jo katsellut kohta 70 v. "silmillä", monenlaista kohtaloa on nähnyt ja kokenut, Siionin "sisällä", huolestuttaa nykymeno. Paljon on rukouksen aihetta. "Luoja "hulluistaan" huolen kantaa, kun vain "viisaat" varansa pitävät." Noin mummoni lausui muinoin. Hän on jo päässyt "kunnian rannalle", jonne itsekin joskus soisin pääseväni. Aika näyttää miten meno jatkuu. Itseäänkin muistutettava, että pyrkii elämään keskitien kulkijana, ei "kuikuile" oikealle tai vasemmalle.
        Kommentointini loppuu....


    • omakohtainen

      Avaajalle:
      Osoitat merkkejä siitä, että olet unohtanut omakohtaisen valvomisen, näet roskan veljiesi/sisartesi silmissä, mutta et äkkää, että omassa silmässäsi on hirsi.

    • Ex-lessunUni

      Joskus kirjoittelin tänne enemmän. Olenhan ollut lapsena ja nuorena mukana tässä lahkossa. En enää viitsi. Olen sanomani sanonut ja läpikäynyt.
      Nyt näin kuitenkin unta, jossa olin seuroissa tai vanh.lest. kokoontumisessa. Siellä oli hauska ja lämmin tunnelma. Oli teatteriesitys, jossa esittäjillä oli jonkinlaiset jättipuvut (hahmot) päällä ja esittivät jotain hauskaa. Ihmiset olivat iloisia. Yhdellä lähelläni istuvalla näin korvakorut. Olin iloinen ja ajattelin, että jos tämä näin ihanaksi ja vapaaksi on mennyt, voisi vaikka palata.

      Mutta kaikki olisin pelkkää unta.

    • 1960.e.per.kk

      Erinomaisen kannatettava asia tuollainen suuri hajaannus jo pelkästään työllisyyden kannalta. Joka klikille omat hyvinpalkatut pomonsa. Oulusta voi ottaa mallia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      322
      3393
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      212
      2827
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      144
      2514
    4. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      18
      2029
    5. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      2025
    6. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      10
      1696
    7. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1672
    8. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      17
      1578
    9. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      122
      1286
    10. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      246
      1231
    Aihe