Uuraisten Valokuituverkko Oy rahapulassa

Mömmöön.Meni

Voihan.Vvrainen kirjoitti Uuraisten palstalla

21.3.2018 6:29

Kuuskaista omistaa Uuraisten valokuituverkosta 99 % ja Uuraisten Kunta 1 %

Miksi sitten Uuraisten Kunta omistajan on taannut yhtiön lainat 100 % ja Kuuskaista 0 %?

Ja Uuuraisten Kunta tulee myös maksamaan kaiken ja Kuuskaista ei mitään.

Lainaus
Keskisuomalainen

Valokuituverkon lainanlyhennyksestä neuvottelut meneillään
20.3.2018

Uurainen
Eeva Salminen

Uuraisten valokuituverkot Oy:n tilannetta selvitettiin valtuustossa maanantaina, mutta isompaa keskustelua ei tässä vaiheessa käyty.

-Neuvottelut pankkien ja yhtiön kanssa lainajärjestelyistä ovat käynnissä parhaillaan. Kyse on 300 000 euron lainanlyhennyksestä, jossa kunta on takaajana. Yhtiö haluaisi siirtää osuuden laina-ajan loppuun, mutta järjestely nostaa lainan korkoa niin paljon, että se olisi riski kunnalle, kunnanjohtaja Juha Valkama sanoi.

Kunnanhallitus onkin kieltäytynyt siirrosta. Valkama muistutti, että kunnalla on oikeus myös maksaa takaamansa lainaerä pankille, mikä tarkoittaa neuvotteluja yhtiön omistusjärjestelyistä.

Valtuusto sai kuulla yhtiön hallituksen jäsenen Jari Flytmanin näkemyksiä yhtiön tilasta. Flyktman kertoi, että nenä pysyy pinnalla, jos rahoitusjärjestelyihin saadaan helpotusta.
Yhtenä helpottavana keinona on kunnan takausprovision alentaminen. Kunnanhallitus onkin päättänyt laskea provision 3,8 prosentista 2 prosenttiin.

Valtuusto merkitsi kunnanhallituksen tekemät päätökset tiedokseen.

Uuraisilla on nyt kattava valokuituverkko. Verkkoyhtiön talouden kannalta ongelmallista on, että kaikkia ostettuja liittymiä ei käytetä, nistä ei laskuteta silloin mitään, eikä yhtiö saa tulovirtaa.

https://keskustelu.suomi24.fi/t/13519608/uurainen-kuituverkkoon

16

1654

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • että.mitä.häh

      Joko Uuraisten kunnanjohtaja on ruvenna rahhoo tekemää kuivulla?

    • Kankkulankaivoon

      Kyllä edelleen ihmettelen, että miksi lähdettiin kyseisen yhtiön kelkkaan, vaikka viisaita varoituksia ja neuvoja tuli paljon mm. Saarijärveltä ja Viitasaarelta. Yhtiö oli jo käräjillä sopimusrikkomuksen takia ja kuitenkin jokin voima ajoi Uuraisten kunnan takaamaan käsittämättömän isoja lainoja konkurssi kypsään yritykseen. Sopimusluonnoksissa liioiteltiin lähes kaikkea. Puhuttiin 2000 asiakkaasta ja yrittäjien vyörystä kuntaamme. Nyt maksavia liittymiä on 200 ja uusia yrityksiä saa hakea suurennuslasilla. Näitä Pekkarisen helppoheikkejä liikkui myyntimiehinä sankoin joukoin. Nyt ei näy herroja enää katukuvassa. Rotat ovat jättäneet laivan.

      • Oppivainen66

        Juu. Koko valokuitu on täällä maaseutukäytössä ihan älytön. 4 g toimii ja satelliitti teknologia peittoaa kuidun ihan pian. Nuo kuitu maksut ihan sairaita. No puhallettiinhan jätevesiputket ihan turhaan. No saatiin joku lestamiljonääri. Valokuitu kiertää ainakin minun maat tosi kaukaa. Jotain opin jätevesi hölmöydestä.


    • raha.on.arvotavaraa

      Uuraisten Valokuituverkolla on kaksi ongelmaa: liittymien määrä ei koskaan kata kuluja ja investointirahat ovat menneet pohjalaisille Kuuskaistan mukana.

    • joko.on.housuissa

      Älkää saarijärviset millään ilveellä liittykö Kuuskaistan (Uuraisten) pyydykseen. Koskee etupäässä lannevetisiä.

    • Maksunaika.lähenee

      Onko alkanut rahanlypsy Uuraisilla? Kuuskaistan laajakaista huutaa todennäköisesti lisää liksaa. Kuntalaiset pistetään suurilla veronkorotuksilla kaikki maksumiehiksi, vaikkei omista kuituyhteyttä.
      Veronkorotukset tulevat lähiaikoina tai viimeistään ensivuona koskemaan myös kaikkia Keski-Suomen Valokuituverkkoihin liittyneitä kuntia. Tulossa on isot velkamaksut kaikille näille kunnille, kun Hallinto-oikeudet ovat käsitelleet kunnista annetut laittomat rahoitukset.

    • Anonyymi

      No mitenkä se Uuraisten valokuitu yhtiö jaksaa?

      Joko on vuoden 2018 tipinpäätös valmis ja julkinen?

    • Anonyymi

      Mielipidekirjoitus 17.7.2019 02:00

      Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

      Uuraisten Valokuituverkot Oy (UurVV Oy) on vuonna 2015 perustettu yhtiö, josta Osuuskunta Kuuskaista omistaa 99,9 % ja kunta 0,1 %. Kunta on takaajana yhtiön 2,8 miljoonan euron lainalle. Sen takausprovisio 3,8 % on EU:n komission mukaan aloittelevien yritysten osalta valtiontakaukseen liittyvä pienin vuosimaksu.

      Verkko-osuuskunta Kuuskaista ajautui 2017 yrityssaneeraukseen. Myös sen tytäryhtiön UurVV Oy:n taloudellinen tilanne on ollut haastava. Se ei pystynyt maksamaan lainan ensimmäistä 300 000 euron lyhennyserää eikä sovittuja takausprovisioita. Kunnanhallitus laski 26.2.2018 takausprovision 2,0 %:iin. Voi kysyä, ylittikö se toimivaltansa, kun antoi asian valtuustolle vain tiedoksi, vaikka alun perin valtuusto on tehnyt provision määrää koskevan päätöksen.

      Uuraisten valtuusto päätti 28.5.2018, että takaajana kunta ottaa vastatakseen em. 300 000 euron lainaerän. 5 000 eurolla ostetaan 24,9 %:n omistusosuus yhtiöstä ja lopusta summasta syntyy kunnalle regressiosaatava.
      Tämä operaatio oli päättäjiltä vain ongelmien lykkäämistä. Sillä ei ollut mitään mahdollisuutta parantaa yhtiön kassavirtaa ja kannattavuutta, koska liittymiä on liian vähän. Miten valtuutetut tohtivatkin tehdä kuntalaisten rahoilla tällaisen riskisijoituksen?

      Kuntalain 129 § sanoo: ”Lainaa, takausta tai muuta vakuutta ei voi myöntää, jos niihin sisältyy merkittävä taloudellinen riski”.

      Riskinottoa on sekin, että tulevaisuudessa yhtiön toiminta edellyttää jatkuvasti kunnan lisärahoitusta. 129 § koskee myös vastavakuutta.

      Inspira Oy arvioi UurVV Oy:n velattomaksi arvoksi noin 1,7 miljoonaa euroa, joten ei ole riittävä vastavakuus saada yhtiöltä 3 miljoonaa euroa yrityskiinnityksiä.

      Tästä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka antoi valtuuston päätökselle täytäntöönpanokiellon 27.6.2018.

      UurVV Oy:n talousongelmat vain jatkuivat, ja 20.5.2019 valtuusto teki päätöksen, jossa yhtiö ottaa kunnalta 1,7 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan 8 %:n korolla. Kunnalla on optio-oikeutena merkitä yhtiön osakkeita. Tällä järjestelyllä kunta pyrkii saavuttamaan yhtiössä määräysvallan ja lopulta lunastamaan sen kokonaan.

      Mutta vaihtovelkakirjalainaa koskevassa sopimuksessa lähtökohtana on se, että kunta omistaa nyt 24,9 % osakkeista, vaikka tästä asiasta valtuuston 28.5.2018 tekemä päätös ei ole saanut lainvoimaa. Tästä valtuuston 20.5.2019 tekemästä päätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka on antanut asiassa täytäntöönpanokiellon 20.6.2019.

      Kummassakin tapauksessa kunnanhallitus kiirehti valtuuston päätöksen toimeenpanon ennen valitusajan päättymistä ylittäen näin toimivaltansa. Kummankin valituksen käsittely on kesken hallinto-oikeudessa.

      Takausprovision alentaminen ja muu yhtiön lainojenhoitokulujen helpottaminen on julkista tukea, mikä puolestaan vähentää valtion antamaa laajakaistatukea. Traficom (ent. Viestintävirasto) ei maksanut laajakaistatukea UurVV Oy:lle täysimääräisenä.

      Nyt olisi päättäjien syytä tutkia kuntalakia ja katsoa kunnan tehtävät. Niihin ei kuulu valokuituyhtiön ylläpito ja tekohengityksen antaminen.

      Täytäntöönpanokiellon vastaisesti Uuraisten kunta on siis maksanut UurVV Oy:n velkoja. Veronmaksajana kysyn: Pitäisikö kunnan noudattaa näitä hallinto-oikeuden välipäätöksiä ja odottaa sen aikanaan antamia lopullisia päätöksiä?

      Päivi Partanen
      Uurainen

      https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Veronmaksajana-saa-ihmetellä-Uuraisten-valokuitupäätöksiä/1406119

    • Anonyymi

      Kunta pelaa yhtiön hallituksen kannalta uhkapeliä, koska yhtiön hallitus ottaa vastaan laitonta tukea. Yhtiön hallituksen tulee ottaa huomioon, että huolimattomuuskynnys voi laueta ja korvaukset yksilöityvät. Sama voi tulla kunnanhallituksen jäsenille jos heillä ei ollut toimivaltaa maksaa lainanlyhennystä eli kyseinen päätös ei ole kunnan päätös vaan yksityisten henkilöiden tekemä päätös.

    • Anonyymi

      Mielipidekirjoitus 19.8.2019 02:02

      Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

      Päivi Partanen on uuraislaisena veronmaksajana ryhtynyt ihmettelemään Uuraisten Valokuituverkot Oy:n (UVV Oy) kiemuroita (KSML 17.7.) ja moittimaan nykyisiä päättäjiä mielestään lainvastaisesta toiminnasta.
      Minua uuraislaisena veronmaksajana ihmetyttää Partasen lyhytmuistisuus. Kun UVV Oy 14.9.2015 valtuuston yksimielisellä päätöksellä perustettiin, hän osallistui valtuuston kokoukseen. Hän oli kunnanhallituksen jäsenenä aktiivisesti valmistelemassa kunnanvaltuuston päätöstä.
      Liekö kyse perussuomalaisten savuverho-operaatiosta ja valmistautumisesta tuleviin vaaleihin. Perussuomalaiset oli tuolloin valtuuston suurin ryhmä (10 edustajaa 21:stä), kunnanhallituksen puheenjohtajana oli Päivi Partanen ja myös valtuuston puheenjohtaja oli perussuomalainen. Nyt jäljet halutaan peittää ja syyttää nykyistä valtuustoa ja kunnanhallitusta.
      UVV Oy jatkoi rahoitusvaikeuksiin joutuneen Osuuskunta Kuuskaistan aloittaman valokuituverkon rakentamista Uuraisilla ja verkko valmistui. Jos ei määräajassa, niin valmistui kuitenkin. Olennaista on, että tuossa valtuuston päätösasiakirjassa 2015 sovittiin yhtiön 2,8 miljoonan euron lainan takauksesta ja muista rahoitusehdoista. Kokouksessa tehtiin Partasen myötävaikutuksella hänen kirjoituksessaan peräämä riskisijoitus eli kunnan takaus yhtiön lainalle Kuoreveden Osuuspankista.
      Toisin kuin Partanen väittää, meille nykyisille päättäjille eli valtuuston jäsenille selvitettiin perusteellisesti UVV Oy:n taloudellista tilannetta sekä tuloskehitystä ja kassavirta-arvioita tuleville vuosille kokouksessamme 20.5.2019. Yhtiön perusliiketoiminta on terveellä pohjalla ja liiketoiminta kannattavaa käyttökatetasolla. Mutta yhtiö pystyy nykyisellä toiminnan tasolla eli tilaaja- ja palvelumäärällä suoriutumaan vain osasta rahoituskuluja, eli käytännössä yhtiö ei pysty maksamaan lainanlyhennyksiä kokonaan. Tämä hoituisi, jos laina-aikaa voitaisiin pidentää.
      Partanen hämärryttää roolinsa UVV Oy:n kehityksessä ja mustamaalaa yhtiötä ja nykyisiä päättäjiä. On toki turhaa jälkiviisautta spekuloida mahdollisilla tehdyillä virheillä, mutta vähintään 30 vuoden matalatuottoisen investoinnin rahoitusrakennetta ja yhtiön pääomarakennetta olisi voitu harkita. Liian lyhyellä takaisinmaksuajalla otettu laina ja liian pieni oman pääoman osuus ovat johtaneet siihen, että takaajalla ei ole vaihtoehtoja. Vaihtovelkajärjestelyssä kunta takaajana maksaa osan lainan lyhennyksistä, tämä kirjataan kunnan korolliseksi saatavaksi yhtiöltä ja kunta saa sopimuksella option merkitä yhtiön osakkeita.
      Sovittujen järjestelyjen vaihtoehtona on joko yhtiön hakeutuminen velkasaneeraukseen tai konkurssiin. Kumpikin on kunnan kannalta erittäin huono. Molemmissa vaihtoehdoissa kunta joutuisi maksamaan takaajana velan saamatta välttämättä mitään vastinetta.
      Mielestäni valokuitu on nykyaikaa ja meillä on oltava mobiilidatalle vaihtoehto haja-asutusalueisiin ja pieniin keskuksiin rakentuvassa kunnassa. Mobiiliverkko – 5G tai sen seuraajat – ei tarjoa meille kaikille tarpeellista vaihtoehtoa.
      Kuntalaisia ei hyödytä kunnan päätöksenteon ja Uuraisten Valokuituverkot Oy:n mustamaalaus. Ihmisiä tulee kannustaa liittymään kuituverkkoon nyt, kun päätöksillä taataan yhtiön vakaa kehitys.
      Yhtiön osalta markkinointia tulee tehostaa ja ehkä katsoa joitain päätöksiä uudestaan. Yhtiötä kehittämällä autamme yhteisöämme pysymään kehityksen mukana, teemme kunnastamme houkuttelevan etätyöntekijöille ja yrityksille sekä lisäämme kuntalaisten liike- ja muita toimintamahdollisuuksia.
      Kannatan kansalaisten valitusoikeutta tässäkin asiassa, josta hallinto-oikeus tekee päätöksen aikanaan, mutta en hyväksy Partasen edustamaa kunnan päätöksenteon ja UVV Oy:n mustamaalausta.
      Veli Hytönen
      Uuraisten Valokuituverkot Oy:n hallituksen jäsen
      kunnanhallituksen ja -valtuuston jäsen (vas.)
      Uurainen
      Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

      https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Mustamaalaus-ei-hyödytä-Uuraisia/1422523#comments

      • Anonyymi

        Yhtiötä tulee hoitaa niillä resursseilla joita on, ei lainvastaisilla rahoituskuvioilla. Kun on lähdetty mukaan yhtiön toimintaan, niin se on lähtötilanne. Yhtiötä pitää hoitaa taloudellisesti järkevästi.


    • Anonyymi

      Veli Hytösellä se on lyhyt muisti

      Aikanaan kun käsiteltiin UVV:n pystytystä, Uuraisten omistus oli 0,5 prosentia ja vastuut yhtiöärjestyksen ja osakeyhtiölain mukaan sen mukaiset. Elikkä täysin pieniä perunoita.

      Nykyinen valtuusto ja valtuutetut ovat alkaneet haalimaan Kuuskaistan vastuut ja velvoitteet Uuraisten kunnalle ja hevostelemaan kunna rahoilla hankkiakseen enemmistöosuuden tuhoon tuomtusta yhtiöstä ja päästämällä Kuuskaistan pälkähästä.

      Kun Kuuskaista kieltäytyi maksamasta lainavelvoitteitaan, paras ratkaisu olisi ollut päästää UVV selvitystilaan tai konkurssiin. Olisi ainakin vastuut ja jälkiseuraamukset kohdistuneet oikein Kuuskaistalle.

      • Anonyymi

        Unohdit, että Partasen ja persujen johdolla taattiin 2,8 miljoonan euron laina. Konkursissa kunta olisi joutunut ja joutuu maksamaan lainan pankille. Sitä voi sitten yrittää saada konkurssipesältä.

        Äläpä nyt hämää ja sotke asioita Rami


    • Anonyymi

      Kotimaa 13.08.2019 21:50

      Uurainen höylää laajasti kuluvan vuoden budjettia – säästöjä myös perusopetuksesta ja toimeentuloturvasta

      Uuraisilla haetaan kuumeisesti säästöjä vielä kuluvan vuoden talousarvioon, jotta kunnan talous saataisiin tasapainoon ensi vuonna. Kunnanhallitus esittää valtuustolle määrärahaleikkauksia kautta linjan.

      https://www.ksml.fi/kotimaa/Uurainen-höylää-laajasti-kuluvan-vuoden-budjettia-–-säästöjä-myös-perusopetuksesta-ja-toimeentuloturvasta/1419999

      Rahaa leikataan Uuraisten kunnan budjetista perusopetuksesta ja toimeentuloturvasta sekä kaikesta muustakin, jotta rahaa riittää Laajakaistaan ja Kuuskaistalle.

    • Anonyymi

      Kuuskaista on kunnostautunut rahastamalla muitakin kuntia Pohjanmaan ulkopuolella. Jyväskylä, Saarijärvi ja Viitasaari asukkaineen kärsivät päättäjien hölmöilyistä, Keski-Suomen Valokuituverkkojen synnytys tapahtui Kuuskaistan raunioilta.
      Koska Keski-Suomen päättäjät oppivat olemaan näppejään polttamatta tällaisten kierojen houkutuksilta?

    • Anonyymi

      Hyvin toimii, olen tyytyväinen. Nopeus saisi nousta kuten kuuskaistalla, ja hinnat sais pysyä samana.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1372
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1170
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1052
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      993
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      971
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      970
    Aihe