Olen alkanut haaveilemaan elämästä asunnottomana

OmaisuusMahtuisiRinkkaan

kesällä voisi yöpyä autiotaloissa, telttailla metsissä, matkata paikasta paikkaan kuin kulkuri (vailla sen tarkempaa päämäärää). Talvisin voisi yöpyä yömajoissa ja siellä mistä onnistuu lämpimän yösijan saamaan.

Yllämainittu elämäkin olisi varmasti sosiaalisempaa, kuin viettää päivät yksiössä. Niinhän siinä helposti käy, ihmisestä tulee asunnon vanki.

14

346

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huuda.apua

      Onko joku lukinnut ovesi ulkopuolelta?

    • Ensuosittele

      Mä tunnen erään, joka on ollut - omasta valinnastaan - asunnoton jo vuodesta 1989. Eipä ole kovin hääviä elämää, mitä sitä on sivusta seurannut. Suurin haaste siinä on hygienian kanssa, että jos meinaa olla sosiaalinen, niin ei se ole muille mitään mukavaa, kun yksi siinä haisee. Eikä ole itellekään mukavaa olla paskoissaan.
      Kyllä ihmisellä pitää olla joku paikka, missä asuu ja yönsä nukkuu. Ei se asunnottomana pyöriminen ole mitään hienoa. Jos meinaat tota hommaa kokeilla, niin lähde ensin normaalia pidemmälle vaellukselle. Vaellat ilman tarkempaa päämäärää, telttailet ja välillä teet illaksi laavun ja laitat nuotion pystyyn jne. Luultavasti tulet huomaamaan, että loppua kohden se elämä alkaa väsyttää. Sattuu siihen vielä surkeet kelit.

      • helpponakkilähteä

        Johan mä kysyin, että onko ovi lukittu ulkopuolelta, kun ei sieltä ulos pääse. Harvaa kukaan vierasta henkilöä tulee kotoa ulos hakemaan,. Kyllä se on itse lähdettävä ihmisten ilmoille.


    • kulkurinainen2018

      Voit kulkea, vaikket olisi asunnoton. Suosittelen harjoittelemaan etukäteen. Olen ollut asunnoton ja viettänyt osittain kulkevaa elämää. Se ei ole edes halpaa, jos haluat oikeasti myös jaksaa liikkua. Kun ei omista jääkaappia, ruoka tulee kalliimmaksi kuin tarjouksissa juosten ja säilöen. Jos on minimituloinen, niin asumistuki tasoittaa asumista aika hurjasti. Voithan ottaa kämpän jostain halpa-alueelta, vaikka todellisuudessa menisit missä vaan. On jokin tukikohta.

      Kulkeminen ei edes kesällä ole kauhean idyllistä. On ollut muutama hemmetin sateinen kesä. Siitä seuraa hypotermiariski. Kastuneita kamppeita ei saa millään kuiviksi. Jalkojen iho vettyy ja irtoaa. Kaikki varusteet kulkuri itse alkavat lemuta jo parissa päivässä. Välillä iskee kimppuun järkyttävä lauma mäkäröitä, jotka tulehduttavat ihon. Ylirasitus saa nivelet kipeiksi, ja kävely on yhtä tuskaa.

      Käytännössä et voi mennä lääkäriin tai yömajaan missä vaan, vaan lähinnä asuinkunnassasi. Eli olet palvelujen ulkopuolella kulkiessasi. Toki se toisilla onnistuu. Jos et ole edes harjoitellut minkäänlaisia erätaitoja ja jos peruskuntosi on huono, niin onnistumisen mahdollisuudetkin ovat huonot. Et vaan osaa ennakoida kaikkia asioita. Eli ota rinkka selkään ja lähde harjoittelemaan saman tien. Mistään sitten ei voi valittaa, kaikki kuuluu asiaan: vapaana juoksevat ja ihmisiä purevat koirat (koska haiset, koirat villiintyvät), hyönteiset, sade, liukkaus, kipu, nälkä, jano, ihon palaminen, muut vammat, likaisuus, yöpaikan puuttuminen, häiritsevä valo tai valon puute, aggressiiviset ja häiriintyneet ihmiset.

      Miten vietä muuten päiväsi? Jäätkö kaipaamaan jotain? Lukemista, suihkua, teeveetä, musiikkia, harrastuksia, kunnon ruokaa? Pistä plussat ja miinukset paperille. Et menetä mitään, jos painelet rinkka selässä muutaman viikon tai kuukaudenkin vuodesta. Tai pistät jonnekin metsäleirin pystyyn.

      Ja viimeisenä: Jos kärsit yksinäisyydestä, ongelmasi on ihmissuhteiden luominen. Et onnistu siinä asunnottomana kulkurina yhtään paremmin kuin yksinäisenä yksiössäsi. Päin vastoin, haiseva kulkuri on monen mielestä pelottava ja uhkaava tuttavuus. Jos olet nainen, tilanne on hieman erilainen.

    • Autiotaloissa yleensä hometta ja kauhee lemu (vanha autiotalotutkija heh). Hanki halpa tontti, pystytä sissiteltta tai jurtta, keittiökota ja saunateltta. Lähikaupasta, bensikseltä, purosta vedet. Keitä vesi. Oma maa oma lupa leiriytyä. Myöhemmin kasaa laudoista mökin. Tarttee ehkä luvan jos on tulisija tai sitte ottaa riskin ja rakentaa luvatta.

      • jyrjr

        Jokamiehenoikeus takaa luvan leiriytyä tilapäisesti luonnossa muidenkin mailla. Lukekaa tarkemmin jos kiinnostaa.


      • jfcjcgvgk
        jyrjr kirjoitti:

        Jokamiehenoikeus takaa luvan leiriytyä tilapäisesti luonnossa muidenkin mailla. Lukekaa tarkemmin jos kiinnostaa.

        Mutta ei anna mitään erityisoikeutta esim. tulentekoon tai polttoaineksen keräämiseen. Lisäksi tulenteko merkittyjen tulipaikkojen ulkopuolella on muutenkin useimmissa maakunnissa ainoastaan luvan varassa.


      • Asuminen_ei_onnistu
        jyrjr kirjoitti:

        Jokamiehenoikeus takaa luvan leiriytyä tilapäisesti luonnossa muidenkin mailla. Lukekaa tarkemmin jos kiinnostaa.

        Itsekin kirjoitit tuossa että TILAPÄISESTI. Se tulkitaan yleensä yön tai parin leiriytymistä. Tuossa toinen jo kirjoittikin ettei silloin saa keräillä edes risuja ja polttaa nuotiota ilman maanomistajan lupaa.


    • missä_miten

      >kesällä voisi yöpyä autiotaloissa, telttailla metsissä, matkata paikasta paikkaan kuin kulkuri (vailla sen tarkempaa päämäärää). Talvisin voisi yöpyä yömajoissa ja siellä mistä onnistuu lämpimän yösijan saamaan.

      >Yllämainittu elämäkin olisi varmasti sosiaalisempaa, kuin viettää päivät yksiössä. Niinhän siinä helposti käy, ihmisestä tulee asunnon vanki.
      -------
      ---------------------------------------------------------
      Tervetuloa joukkoon!

      Olen asunut autossa vuoden ajan. Auton verotus maksoi silloin hieman yli 700, vakuutukset mekein 600 ja dieselia jonkun 50 euroa per kaksi viikkoa. Peseytyminen ja suihkut onnistui kuntosalilla jonka on auki vuorokauden ympäri. Kukaan ei häiritsee ja kukaan ei tuijota, eikä seiniä ole, vaan auto tai töissä. Talvella tai muutenkin milloinvaan nukkuminen makuupussissa on tosi helppoa. Vuokran ei enää maksa 700 euroa, eikä muutenkaan lisä kuluja vuokrauksesta ole.

      Päivällä on kuika paljon tekemistä sitä auton ulkopuolella, kirjasto taikka töissä käyntiä.
      Olen käyttänyt farmari auton, mutta näppärä voi käyttää pienen dieselin pakun, silloin verot on alle puolet, ja enemmän tilaa nukkumaan.

      Isona miinuksena kaikissa tässä on sitten roan laittoa. Se osoittautui ainakin turhauttavan hankalaksi. Eli varmasti, joku pitää löytää jonkun tutun johon kotona voi käydä ja keittää ruokaa vaikka kahdelle päivälle. Lämmittäminen onnistuu sitten monille muille tavoille. Itse hankin agregaattorin ja sähkö induktiouunin, mutta en ole vielä niitä kokeillut. Varmaan pääsen pannulla makeisen ruoan laittamaan.

      Siinä oli kaikki, sen jäkeen en ole vuokrannut, enkä aio näin tehdä, yhden vuokran hinnan olisi menopaluunlipun arvoinen matkakuluineen Intiaan, edes ja takaisin. Kyllä se on isoa rahaa säästää työstä. Kun haluaa säästää palkasta lisää, niin verottajaa käy kimpuun.

      Toki , ihmiset eivät hyväksy sen että ihmiselle ei ole asuntoa, se ei ole normaalia monien mielestä. Eli kannattaa sen sijaan ilmoittaa ettei ole virallista osoitetta vielä.

    • unx432

      Hyvä, mäkin oon asunut autossa keväästä syksyyn.Etupenkki pois (oli vanha ford escort 1,3 L) siihen vanerista sänky.takapenkki kaatuu tietysti.

      Ajelin sinne sun tänne, nukuin jossain kadun varsilla, metsäautoteillä ym.Retkikeitin, sillä kahvit.Pikaruokaloista sapuskat.

      Päivät ajelin pitkin suomea, matkailin.Hieno vapaus, ei naapureita, ei kälättävää akkaa.

      Hieno ketju, jatketaan tätä.

    • unx432

      Yöt voi ajella, päivät nukkua.Autosta saa sähköt kännyyn ja tablettiin.

      Yöllä ei liikennettä ja suomessa on tilaa ajella missä vaan kunhan pysyy poissa pääkaupunki seudulta.

    • unx432

      youtubesa tottakai paljon videoita.

      • iyugfukhl

        Taitaa olla aika vähän Suomesta. Yleensä nuo "kulkurivideot" on lämpimistä maista joissa säätila ei haittaa vaikkapa ulkosalla asumista.


      • missä_miten
        iyugfukhl kirjoitti:

        Taitaa olla aika vähän Suomesta. Yleensä nuo "kulkurivideot" on lämpimistä maista joissa säätila ei haittaa vaikkapa ulkosalla asumista.

        Olen asunut farmari autossa ainakin yöksi. Koko talvin ajan olin siella. Muistan hyvin 2017 talven, siinä oli muutamia päiviä missä lämpötila oli 20 pakkasta. niin silloin kengät olivat niin jäissä että tuskin sain niitä jaloihin aamuksi. Mutta nukkuin hyvin, oli minulla kaksi päällökkäisiä makuupussiä, ja riisun vaatteitä ennen astumistani siihen pussiin, enää muutamia sekuntia ennen kuin lämpoä astuu minun ja pussin väliin. En ole kertaakaan nukkunut huonosti. Mutta näin ei varmasti sopi kaikille.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1860
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1489
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1265
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1262
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1190
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      979
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      952
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      905
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      102
      846
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      45
      689
    Aihe