Itse kasattu vai valmis tietokone?

hyvä-pieni-hiljainen

1. Jos kasaan itse tietokoneen, jossa on samat ominaisuudet kuin jommassa kummassa seuraavista tietokoneesta, niin kumpi tulee halvemmaksi, itse koottu vai valmis tietokone? Veikkaan että valmis tietokone tulee halvemmaksi, koska käyttöjärjestelmä erikseen ostettuna on kallis. Itselläni on se käsitys, että valmiisiin tietokoneisiin tulee käyttöjärjestelmä (Win 10) melkein kaupan päälle eli itse koottu tulee noin 200 euroa kalliimmaksi.

Lenovo Ideacentre 310
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/60514/kbkbg/Lenovo-Ideacentre-310S-poytakone-Win-10

Lenovo Ideacentre 510
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/69857/jjsmx/Lenovo-Ideacentre-510-poytakone-Win-10

2. Voiko em. linkissä olevaa tietokonetta päivittää ollenkaan komponenttien osalta? Monissa valmiissa tietokoneissa kotelot ovat omaperäisen näköisiä (esim. DVD-asema voi olla pystysuunnassa eikä vaakasuunnassa). Itselleni on epäselvää, voiko tällaista tietokonetta päivittää ollenkaan itse eli ostaa siihen parempia komponentteja (kovalevy, suoritin, muisti).

3. Miten käy valmiissa tietokoneessa käyttöjärjestelmän (Win 10), jos ostaa uuden, isomman kovalevyn? Käyttishän on kovalevyllä, joten voiko valmiiseen tietokoneeseen vaihtaa kovalevyä? Saako valmiina tietokoneessa tulevan käyttiksen siirrettyä jotenkin uudelle kovalevylle?

4. Jos tällaisten valmiiden tietokoneiden komponentteja ei voi päivittää eli ostaa suorituskykyisempiä, niin mikä tuollaisen valmiin 300-600 euroa maksavan tietokoneen elinikä on eli kuinka monta vuotta sitä voi käyttää, ennen kuin sen suorituskyky on liian heikko uusille ohjelmille ja käyttöjärjestelmälle?

5. Miten saisi etukäteen tietää, että pöytätietokone on hiljainen? Läppäriä on kiva käyttää, koska läppärit ovat hiljaisia. Mistä saisi varmasti(!) hiljaisen pöytätietokoneen? Merkitseekö tietokoneen merkki vai pitääkö vain luottaa mainoksiin? Onko iso kotelo yleensä hiljaisempi kuin pieni vai toisinpäin? Vaikka tietokone olisi myymälässä päällä eikä kuulostaisi pahalta, niin on aivan eri asia, kun se on kotona hiljaisessa huoneessa.

6. Ei taida mistään enää saada valmista tietokonetta, jossa olisi Windows 8.1 eikä Windows 10?

5

886

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gyukfguk

      On se ihan mahdollista.

    • En ostaisi kumpaakaan konetta. Varsinkin ensimmäisen teho on vaatimaton nykyaikana. Vuosia vanha EeeBox joka oli mediatoistimena minulla aikoinaan pärjää vieläkin tuolle.

    • neonaikahiljaa

      Ei ole tarkoitus että näitä koneita päivitetään laitteiden osalta. Ääniä ei juurikaan kuule tuosta 510 mallista. Kun kasaa itse ja ostaa ärhäkän näytönohjaimen, tuulettimet pitää melkoista pöhinää, mutta löytyy myös äänettömiä ohjaimia, puhallinta ei ole ollenkaan.

      • jalaa1x

        Itseasiassa tehokaskin näytönohjain on hyvin hiljainen, kun sillä ei ole kuormaa. Tuulettimet käynnistyvät vasta, kun tietty lämpötila saavutetaan. Itsellä Radeon RX580, niin tuulettimet ovat pysähdyksissä muistaakseni 50 asteen tietämille saakka. Käynnistyksen yhteydessä pyörivät, mutta pysähtyvät sen jälkeen. Lämmöt kortilla ilman sen ihmeempää rasitusta vaihtelevat 39-44 asteen välillä.


    • AsusDeluxe

      2. Pakettikoneen päivitettävyys onkin usein ongelma, etenkin noissa pienissä. Ensinnäkään missään ei koskaan kerrota mikä emolevy noissa on, ja sehän on aina se oleellisin tieto koneestä (ja tämän asian salailu on mielestäni jo riittävä peruste olla ostamatta mokomaa).
      Tuota jälkimmäistä katsoin ja siinä ainakin muistin voi tuplata, kiintolevyn voi vaihtaa tietty isompaan (ja kommenttien perusteella kuulemma laittaa toisenkin). Prossutuesta ei mitään hajua koska emolevyä ei ole kerrottu. Virtalähde on niin surkean pieni, ettei varmasti pysty tehokkaampaa näytönohjainta vaihtamaan, ja pakettikone kun on, niin ei ole tietoa voiko tuohon vaihtaa tavallisen mutta paremman virtalähteen.

      4. Elinikä riippuu täysin siitä mitä teet, olettaen ettei se nyt kirjaimellisesti mene rikki.
      Jos nyt käytät lähinnä nettiä ja muuta someilua, katsot videoita ja kirjoittelet kirjeitä, niin eihän kone mihinkään vanhene. Tietysti voit joutua vaihtamaan Windowsista pois johonkin kevyempään järjestelmään, mutta nettihommissa nyt on ihan se ja sama mikä käyttöjärjestelmä koneessa on. Pelikoneeksi noista ei alunperinkään ole, eli ovat vanhentuneita jo ennen kuin ovat tulleen myyntiin.

      5. Etukäteen ei voi tietää mistään. Paremman prossujäähyn vaihtamalla saa yleensä koneesta hiljaisemman, mutta koska noissa on pieni kotelo, pitää tarkkaan tutkiskella millainen cooleri sinne mahtuu. Läppärit harvemmin on hiljaisia (ainakaan tehokkaat läppärit), koska niissä on pieniä tuulettimia ja pienet pitävät ärsyttävämpää ääntä. Lisäksi läppäri on ihan nokan edessä toisin kuin pöytäkone jonka voi laittaa vähän syrjemmälle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      102
      2107
    2. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      244
      1720
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      257
      1063
    4. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      85
      988
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      951
    6. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      7
      885
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      10
      825
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      811
    9. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      55
      764
    10. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      38
      729
    Aihe