Kannattaako keski-iässä yrittää alalle?

Kaavamaakari

Ihan pystymetsästä en ole lähdössä; olen fysiikan ope. Ohjelmoinnista joka opintoihin kuului (fysiikan omia juttuja, ei olio-) on tosin toista kymmentä vuotta. Nyt on kengänkuva persuuksissa, joten mietin voisiko IT puoli työllistää vielä meikäläisenkin? Neuvoja/ mielipiteitä?

35

1712

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onnistuu_varmasti

      Kun kerran olet fysiikan opettaja, niin matemaattiset taitosi ovat melko rautaa. Se puoli ei ole kesäterässä. Ohjelmointi parhaimmillansa on algoritmien kanssa touhuamista ja kehittämistä. Tekoälyn (AI) ohjelmointi (neuroverkot jne) on kenties sinun juttusi. Ohjelmointialustoja/kieliä on lähes loputtomasti. Tulet varmasti menestymään jos lähdet ohjelmointialalle. Koska fysiikka on sinulle ollut leipätyö, niin sinulla täytyy olla luovuuttakin päänupissa. Onneksi ihmisaivot säilyttävät periaatteessa uuden oppimiskyvyn läpi elämän (plastisuus, langoittuminen, verkottuminen). Toki jos iskee dementia niin se on sitten eri juttu. Seksikäs peilohjelmointi on vain näkyvä huippu ohjelmointialasta. Sinun kannattaa tehdä ensin tutkimustyötä mille puolelle suuntautua. Ja muista se pareton 80/20 periaate kun opettelet uutta. Silloin saat nopeiten tilanteen ja pelikentän haltuusi.

    • gvghjnkhcbhv

      Näytöt on nolla ja ikää on. Ei hyvät lähtökohdat.

    • paharasti

      Kyllähän sitä voi yrittää... mutta aika paljon duunia edessä, ja alalle koulutetaan jatkuvasti nuorta porukkaa. Markkinoilla on ollut jo pitkään liikaa väkeä tunkemassa duuneihin, tämä laskee palkkoja ja huonontaa työoloja. Lähdet ihan pohjalta ja ikä ei ole välttämättä enää 20-25 v. Joudut kilpailemaan lähes teinien kanssa työpaikoista, se syö miestä. Lehdissä sanotaan, että alalla on aivan suunnaton pula tekijöistä, mutta kun paikkoja hakee niin ei pääse. Pula-aika on tehty jotenkin markkinointimielessä. Open taustalla itse kehittäisin ennemmin jotain koulutukseen liittyvää kuin hc koodaamista. Olisikohan esim. koodauskurssin vetäjä sellainen ammatti, jos siis haluaa olla juuri koodaamisen kanssa tekemisissä. Jos taas haluaa duunia niin lukase vaikka rakennusinsinööriksi niin ei tarvi miettiä, että saako duunia ja vähemmällä opiskelulla saavuttaa paremmat tulot ja paremman työpaikan varmuuden. Open taustalla tuo lienee tehtävissä noin parissa vuodessa.

      • Anas_Haijjar_Huijjar

        Eli työvoimapula on tälläkin alalla HUIJAUSTA??


      • Höpöhöpöhöpö

        Joo, työvoimapula on huijausta. Tavallisen web developerin paikkaan tulee satoja hakemuksia. Vaatimukset ovat ihan ihmeellisiä. Ehkä niillä tosiaan on jossain pulaa jostain C tai COBOL -koodaajista, mutta täyttä paskaahan toi työvoimapula melkein kaikkien koodaajien kannalta on.


      • Työtön.Cobol.mies
        Höpöhöpöhöpö kirjoitti:

        Joo, työvoimapula on huijausta. Tavallisen web developerin paikkaan tulee satoja hakemuksia. Vaatimukset ovat ihan ihmeellisiä. Ehkä niillä tosiaan on jossain pulaa jostain C tai COBOL -koodaajista, mutta täyttä paskaahan toi työvoimapula melkein kaikkien koodaajien kannalta on.

        Ei ole pulaa Cobol-koodaajista. Ehkä kerran vuodessa joku työvoimanvuokraajan ilmoitus on netissä. Ei niillä töitä ole, vaan keräävät nimiä "kortistoonsa" / mainostavat itseään.
        Itse lähentelen jo eläkeikää, ikä alkaa nyt jo numerolla kuusi!

        Lisäksi kysyntä kohdistuu lähes aina pankki- tai vakuutusalaa tunteviin Cobol osaajiin.
        Muille Cobolia osaaville kokeneille henkilöille sanotaan jo puhelimesta, että hae osaamasi XXX-toimialan töitä vaikka yrityksestä ZZZ. Sitten, kun töitä teetetään Intiassa, niin esim. pankkitoimialan tuntemusta ei enää vaaditakaan "inkkareilta", heille annetaan kyllä aikaa oppia sovellusta!

        Näitä IBM mainframe töitä on viety hartiavoimin Intiaan. Syyllisiä ovat asiakasyritykset, varsinkin pankit, sekä suuret softatalot (joilla on pankkiasiakkaiden järjestelmiä), esim. Tieto, Accenture ja CapGemini, joiden avulla töiden teettäminen onnistuu kehitysmaissa.


      • Anonyymi
        Anas_Haijjar_Huijjar kirjoitti:

        Eli työvoimapula on tälläkin alalla HUIJAUSTA??

        Taas kerran, halpatyövoimasta on huutava pula.
        Ulkomaalaisia joka alan "erityisosaajia" lappaa pitkin maata.

        Yhdistävänä tekijänä on olematon palkka mitä voi myös kutsua riistoksi.


    • amoroni

      Noh, IT-alalle palkataan paljon alan vaihtajia, joten mahdollisuutesi päästä alalle on varsin hyvät.
      Käytännössä eivät pysty tekemään muuta kuin aiheuttamaan kuormaa kaikille muille kun alalle koulutetut joudutaan aina lopulta laittamaan korjaamaan heidän käden jälkensä.

      Eli sinun näkökulmastasi tilanne on hyvä. Meille muille se on huono. IT-alalla on muutenkin tärkeä 'tiimihenki' joka suomeksi tarkoittaa sitä että koko tiimi joutuu laahaamaan kaikkien perässähiihtäjien tahtia.

      • Lönström

        Rakennusala on hyvä, jos on rikollista luonteenlaatua.


    • uweiruiwe

      Fysiikan opetteja "kengänkuva persuuksissa" tarkoittaen kenties irtisanomista?

      Miten (fysiikan) opettaja on voitu irtisanoa? Oletko kenties tehnyt virkavirheen?

      • kdkdkdkndkekekkffk

        On myös yksityisiä kouluja - esim. miltei kaikki lukiot on nykyään oy tai säätiöitä. Niissä ei ole virkoja.


      • errwe
        kdkdkdkndkekekkffk kirjoitti:

        On myös yksityisiä kouluja - esim. miltei kaikki lukiot on nykyään oy tai säätiöitä. Niissä ei ole virkoja.

        "esim. miltei kaikki lukiot on nykyään oy tai säätiöitä"

        Tuo on vale, minkä halusin tuoda esille, ettei kukaan omaksu väärää tietoa.


      • Työtön.Cobol.mies
        errwe kirjoitti:

        "esim. miltei kaikki lukiot on nykyään oy tai säätiöitä"

        Tuo on vale, minkä halusin tuoda esille, ettei kukaan omaksu väärää tietoa.

        Niin minäkin uskon, väittämä säätiöistä/oy:sta kuulostaa valheelta. Mutta kyllä opettajien tarve voi vähentyä joillain paikkakunnilla, kun lopetetaan pienempiä kouluja ja luokkakokoja kasvatetaan suuremmissa kouluissa.


    • Töitä_hakenut_5k

      Tämä ala on yksi huonoimmista Suomessa tällä hetkellä ja ikä todellakin on työllistymisen este. Edellisestä varmaan selvisi vastaus kysymykseen.

      • IchKommeWieder

        Ulkomailla on myös paikkoja tarjolla. Varsinkin Saksassa ja Hollannissa on jatkuvalla syötöllä.


    • askopetteri238902

      Kyllähän se mahdollista on, mutta kannattaa olla taktinen ja hypätä legacy-koodauksen yli suoraan pilvimaailmaan ja serverless-koodaukseen. Vaatii toki sitä, että otat pilvipalvelut ja valitsemasi ohjelmointikielet sekä tarvittavat frameworkit ensin haltuun omalla ajalla ja harrastuspohjalta. Kukaan tuskin palkkaa sua opiskelemaan asioita varsinkin kun lähtötaso on matalalla. Mutta jos jaksat lähteä tähän mukaan ja teet jotain projekteja aiheeseen liittyen omalle GitHub-tilille, että löytyy näyttöjä, niin kyllä se työpaikka täysin mahdollinen kun on esim. vuosi kokemusta pohjilla. Vaatii senkin jälkeen toki sitä, että pysyttelet ajan tasalla pilvipalveluiden ja serverlessin kehityksessä ihan päivittäisellä tasolla. Kannattaa myös alkaa heti verkostoitua LinkedInissä, viilata profiili siellä viimeisen päälle ja kommunikoida sitä kautta maailmalle itsestäsi. Ja kuten yllä sanottiin, niin ei kannata rajata työpaikan hakua vain Suomeen, koska Keski-Euroopassa on valtavat työmarkkinat ja vähemmän ikärasismia.

      • Lexical

        Suurin osa työstä on legacyjen tekohengittämisessä


      • Anonyymi
        Lexical kirjoitti:

        Suurin osa työstä on legacyjen tekohengittämisessä

        "Suurin osa työstä on legacyjen tekohengittämisessä"

        Ja jos ei ole legacyn tekohengittämistä, niin sitten se on uuden (seuraavan) legacyn tekemistä. Tämä ala pyörii legacyn ympärillä tavalla tai toisella.


    • tsemppiä.sinulle

      Ohjelmointi on vaivannäköä. Ja vie aikaa. Siinä ei ole mitään sellaista, joka olisi kompleksisuudeltaan yli yliopistotasoisen fysiikan.

      Monimutkaisimmat analytiikka-, optimointi- tai grafiikkarutiinit nimenomaan edellyttävät, että asiaa koskeva matemaattinen kyvykkyys on olemassa. Sulautettujen järjestelmien puolella ei ole ollenkaan haitaksi, että ymmärtää jotain sähköstä. Niinikään sovellettu elektroniikka tai automatiikka pelaa jo fyysisten kappaleiden kanssa niin, että takuulla pitäisi olla fysiikan tajuajalle kysyntää. Radiotekniikan laitteet vielä taas uusi ulottuvuus.

      Ei välttämättä olisi huono investointi hakeutua työttömille suunnatuille ohjelmointikursseille. Vaikkei työpaikka aukenisi suoraan niistä, ainakin perusasiat kehitysvälineiden käyttöliittymistä tulisivat tutuksi.

      Jos osoittaudut työssä hyväksi, ulkomaat tai oma yritys ei ole ollenkaan huono ajatus.

      Jos olet fysiikassa ihan superhuippu-pro, niin sinähän varmaan siirryt rakentamaan ja ohjelmoimaan suoraan kvanttitietokoneita - jotain mitä me puhtaat softaihmiset emme osaa kuin ihmetellä :)

    • matemaatikkokoodari

      Tunnen erään fyysikon, joka ei pärjännyt ensimmäisellä yrittämällä C -ohjelmoijana. Sitten hän haki sellaisia paikkoja, joissa hän pääsi hyödyntämään matemaattista ja fysikaalista ohjelmointia. Nyt hän on pärjännyt omissa hommissaan vallan mainiosti. Tosin tuntemani fyysikko kirjoitti väikkärin, eli ilmeisesti hän on opiskellut ennemmän kuin moni fysiikan ope.

      Eli koeta hakea sellaisia paikkoja, joissa käytetään fysiikkaa ohjelmoinnin lisäksi. Olen itse matemaatikko. En millään uskoisi pärjääväni vaikkapa web-developerina. Mutta kun voin hyödyntää omassa työssäni matikkaa, tilastotiedettä ja fysiikkaa ohjelmoinnin lisäksi, niin nykyistä työnantajaa ei ole haitannut vaikka joskus ohjelmointi ei olekaan niin sujuvaa. Teen prototyyppejä, jotka taitavammat viimeistelevät valmiiksi.

      Voin sanoa, että data-analyysi sujuu multa hyvin, mutta perusohjelmointi on hitaampaa kun en tunne kaikkia hyviä kirjastoja. Onneksi netistä löytyy aika helposti toimivia kirjastoja, joilla pääsee kulloisestakin ongelmasta eteenpäin. Huomattavasti enemmän olen oppinut nykyhommissa kuin kotona koodaamalla ja ihmettelemällä miten joku ongelma ratkeaa.

      Ja joissakin työpaikoissa vaaditaan ihan älytöntä osaamista. Kannattaa skipata ne ja etsiä järkevän ja realistisen oloisia firmoja.

      • looiugiyg

        mitä horisee eikö kirjastot vaan hidasta ohjelmia kun pitää selata niiden kaikkien läpi


      • Matemaatikkokoodari

        Riippuu mitä tekee. Kuulemma esimerkiksi Fisherin testiin kesti kauan keksiä kunnollinen algoritmi. Mieluummin pistän yhden R-funkton laskemaan P-arvon kuin koodaan asian uudelleen. Ja aika usein kirjastot on testattu paremmin kuin oma koodi.


      • Anonyymi

        "fysikaalista ohjelmointia" uusi termi minulle.


    • PrivatcyPolicy

      Onhan noita fyysikoita nähty IT-alalla. Eivät ne sen paremmin tai huonommin pärjää kuin vaikka It-alalle vaihtanut merimies. Joutuvat opettelemaan kaiken tyhjistä. Tekes kaikkien palkat kuitenkin maksavat, joten mikä vaan kelpaa. Yrittäjät saavat tulonsa siitä mitä enemmän pääsevät laskuttamaan tunteja. Mitä enempi sitä enempi.

    • Kl554_

      Onko aloittaja joku trolli?

      En suosittele IT-alalle tuloa, jatka vaan mielummin opetustöissä.

      • Työtön.Cobol.mies

        Ehdottomasti opetusala on työpaikan säilymisen kannalta paljon turvallisempi, kuin IT-ala.
        Löytyisikö joltain syrjäiseltä paikkakunnalta Suomesta opettajan virka helpommin kuin Helsingin seudulta, jossa on paljon hakijoita lähes mihin tahansa opetushommaan?

        Muuten, Ruotsissa haetaan opettajia, on haettu Suomesta asti. Ruotsissa on kauheat oppilaat ja opettajan ammattiala heikosti arvostettu. Tästä kertoi tuttavani, työtön opettaja. Hän ei vain pääse vielä lähtemään Ruotsiin perhesyistä, ja ikääkin tällä miehellä on turhan paljon.


    • nerorennelo

      Kannattaa pitää mielessä että it-alalla on pakko viedä työt mukana kotiin, vapaa-ajasta joutuu tinkimään aika tavalla jos meinaa pysyä mukana kehityksessä. Opettajan työssäkin on varmasti omat miinuksensa mutta siinä ei tarvitse sentään olla päivittämässä tietotaitoa jatkuvasti, rutiini syntyy väkisinkin kun saarnaa samat kaavat ja periaatteet vaihtuville naamoille vuodesta toiseen.

    • Alanvaihtaja

      Kannattaa vältellä koko alaa. Tämä eroaa muista aloista niin että joudut käymään haastattelussa kolme kertaa ennen kuin tiedät ettet saa paikkaa. Muilla aloilla riittää jostain syystä yksi haastattelu. Lisäksi vaatimustaso on aivan ihmeellinen, sinun pitäisi olla ekstrovertti asiakaspalvelija samaan aikaan kun olet introvertti nörtti, joka on jo valmiiksi opetellut kaikki uusimmatkin tekniikat, riippumatta siitä onko niille käytännön käyttöä vai ei.

      Olen itsekin vaihtanut alaa ja nyt kaduttaa. IT-ala on osoittautunut paljon pahemmaksi vaihtoehdoksi.

    • IT_Tappaa

      Tämä on ehkä vuoden paras trolli.

      Mikset kysy kannattaako tolua juoda tai kannattaako junan alle hypätä? Ovathan nekin jossain kamikaze-mielessä ihan hienoja toimenpiteitä, mutta normaalilla logiikalla suunnilleen yhtä järkeviä kuin IT-alalle siirtyminen.

      • Lexiconicon

        Kannattaako Tolua sitten juoda?

        IT-alalla on kaksi linjaa, tyhjänpuhujat (80%) ja koodaajat (20%). Ensimmäisellä linjalla pärjää varsin mittava joukko porukkaa. Siihen on helppo hypätä, jos on kontakteja ja on "hyvä tyyppi (tm)". Sitten, jos ei ole hyvä tyyppi, niin pitää osata ja paljon, todella paljon, ja pitää nähdä vaivaa.


      • Yli40v

        Mitens toi yli 40v ikä vaikuttaa tyhjänpuhujalinjalla? Koodaajalinjalla näyttäis olevan armoton este.


    • Yli40v

      Yli 40v on tällä iällä armottomasti liian vanha. Minulle on sanottu tämä ihan suoraan.

      Oman firman perustaminen voi toimia. Työnhaku on kuitenkin ihan turhaa hommaa yli 40-vuotiaalle.

      • Ikärasismi

        Mitäs muuten luulette, voisko yli 40v onnistua frerlancerina tai pienyrittäjänä, vai vaaditaanko oma firma, että voi olla CEO yhden ihmisen organisaatiossa ja välttää näin ikärasismin?


      • tkorhonen

        Laita yhteystietosi tänne (vaikka anonyymi gmail-osoitekin kelpaa), pääset maanantaina haastatteluun ja aloittaa voit tiistaina, jos osaaminen kunnossa. Paikka Tampereen keskustassa. Iällä ei mitään merkitystä.


      • Anonyymi
        tkorhonen kirjoitti:

        Laita yhteystietosi tänne (vaikka anonyymi gmail-osoitekin kelpaa), pääset maanantaina haastatteluun ja aloittaa voit tiistaina, jos osaaminen kunnossa. Paikka Tampereen keskustassa. Iällä ei mitään merkitystä.

        ”jos osaaminen kunnossa”
        Miten meni niinkuin omasta mielestä tuo luetun ymmärtäminen? AP nimenomaan joutuu aloittamaan alusta.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 115
      2396
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2237
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2001
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1638
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1442
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      13
      1378
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1373
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1357
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1282
    Aihe