Skitsofrenia ja autismiskirjo

kysymystokivainseon

Yksinkertainen kysymys kuuluu: Voiko skitsofreniaa sairastavalla olla jokin autismin kirjoon kuuluva oireyhtymä, eli voiko skitsofrenia ja autismi olla samalla henkilöllä samaan aikaan, laittaisitko lähteen myös. Mielenkiinnosta kysyn, vain asialliset vastaukset noteeraan.

12

847

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Salil_eka_salil_vika
    • dfassdfa

      Itse asiassa autismi on alunperin Eugene Bleuerin keksimä käsite, ja se viittaa maailmasta ja sosiaalisesta kommunikaatiosta vetäytyneeseen psykoosipotilaaseen. Bleuer kehitti myös käsitteen skitsofrenia. Myöhemmin tosin autismi alkoi viitata porvariperheiden kehitysvammaisiin lapsiin, joita ei tohdittu kutsua jälkeenjääneiksi, koska se oli tuohon aikaan hyvin stigmatisoiva käsite. Myöhemmin autismi on laajentunut oikein autismikirjoksi ja autistien esiintyvyys on kasvanut 4000 %. Se voi viitata toisin sanoen edelleen porvarien kehitysvammaisin lapsiin, taikka vain introvertteihin hulluihin, joihin ei hoidot pure ja jolle pitää saada joku diagnoosi kuitenkin, taikkaj oihinkin epäsosiaalisiin mutta analyyttisiin heppuihin, joilla on vaikeuksia sopeutua yhteiskuntaan epäsosiaalisuutensa vuoksi, mutta joilla ei ole ongelmia kognitiivisessa suorituskyvyssä.

    • mikkelikikkeli

      terve. edellinen kirjoitus oli todella hyvä ja valaiseva tätä suomen nykytilannetta ajatellen.

      oikeastaan alussa minulla oli pitkä psykoosijakso ja melkein vuoden suljetulla osastolla jonka jälkeen olin todella huonossa kunnossa.

      nykyisin olen melko kohtuullisessa kunnossa. sinänsä erittäin naurettavaa että sairauden alussa ja myöhemmin olen saanut kuulla todella paljon epäsosiaalisuudestani ja myöhemmin sairaanhoitajat ovat rummuttaneet todella paljon tyttöystävästä.

      kyllä sitä voi olla sosiaalinen ilman kumppania ja voi entistä paremmin panostaa kuntoutumiseen ja itsensä hoitamiseen yksin, ja se ei estä että voi harjoitella sosiaalisia taitoja muutenkin.

      sinällään olen todella pitkään käynyt kuntouttavassa työtoiminnassa ja mielestäni siellä ei todellakaan käy mitään sosiaalisia ihmisiä, vaan tämän pikkukaupungin suurimmat tyhmyrit ja ongelmatapaukset.

      muut mielenterveypalvelut... päivätoiminta kaupungin toisella laidalla, ainoa positiivinen on siellä ilmainen kahvi. mitään muuta hyvää sieltä en keksi millään tavalla.

      ja, sinnekin koitettiin ängetä sosiaalisuuden varjolla.

      se on naurettavaa että minun henkinen kunto ja fyysinen kunto on aikaisemmin ollut järkyttävän huonoa ja yhtäkkiä pitää käydä kuntouttavassa työtoiminnassa.

      ja myöhemmin lisäksi päivätoiminnassa 2 päivää lisäksi, muutin sen yhdeksi päiväksi.
      enkä jaksanut sitäkään oikein.

      tuossa tulee aikatodennäköisesti negatiivisiin oireisiin jo lähivuosina lääke jonka ajattelin ottaa päälääkkeen rinnalle. varsinainen lääkitys hoitaa positiivisia oireita ja toinen lääkitys hoitaa negatiivista oiredimensiota.

      ja mikä on sosiaalinen?

      mikä on riittävän sosiaalinen?

      suurin osa suomalaisista on kateellisia, umpimielisiä ja rasistisia ihmisiä jotka pitävät itseään parempana kuin toista ihmistä ja toivovat toiselle ihmiselle mahdollisimman pahaa jos hänellä on uusi hieno auto, naiset ovat tietysti sosiaalisempia tässäkin suhteessa ja koittavat heti paritella ja mennä sänkyyn tämän miehen kanssa.

      se kertoo suomalaisten älykkyydestä paljon että saastutetaan mahdollisimman paljon vaikka maapallo on jo nyt aikamoinen saastepallo mitä jälkipovet joutuvat toden teolla kärsimään.

      kaloissa on muovia ja lääkkeitä ja tyynellämerellä on 2-3 suomen kokoista jätelauttaa ja napajäätiköt sulavat ennätysvauhtia ja erittäin moni eläinlaji kupsahtaa sukupuuttoon millä on arvaamattomia vaikutuksia ihmiskunnan selviytymisen kannalta.

      tietysti, kun kuntoudun ja hoidot kehittyvät, niin hoitojakin lisätään automaattisesti.

      halusin sitä tai en, joten minun on työtominnan lisäksi suoraan sanottuna rakastettava että pääsee päivätoimintaankin. se on niin terapeuttista!

      ja enkä tiedä ei sairaanhoitajilla mikään muu oikein pyöri mielessä kuin sosiaalisuus ja vagina!

      no, olen kuitenkin kuntoutunut, enkä hoidon tai "vertaistuen" ansiosta vaan lääkkeiden ja omaisten ja itseni ansiosta.

      mutta, olen kuolemaani ja hautaani saakka hoidon piirissä sillä sairaanhoitajat ja lääkärit tienaavat sillä rahaa.

      enkä usko että tulee parantavaa hoitoa skitsofreniaan sillä jos potilas syö koko loppuelämänsä ajan yhdestä ehkä 2-3 lääkettä maksimissaan, niin se on niin iso rahasampo lääketehtaille että miksi pitäisi keksiä parantava hoito skitsofreniaan, hoidetaan vain oireita ei syitä sairauden taustalla.

      onneksi ei vielä ole sentään 2-tyypin diabetesta kun miettii minkälaisia nämä lääkkeet loppujen lopuksi ovat nykyisellään.

      • samoja_juttuja

        Juttusi kuullostaa niin tutulta.. 5kk. suljetulla ja myrkyt doupattuna= 30kg lisää painoa.. Ja tiedän itsekin, että joudun syömään lääkkeitä kuolemaani asti. Boonuksena skitsofrenia-lääkkeestä tuli vielä korkea kolesteroli, jota hoidetaan, milläs muulla kun kolesteroli-lääkkeellä..


    • Anonyymi

      Captain Banétti on hahmo, joka taistelee skotaofeeniaa vastaan

    • Anonyymi

      Miksi ei autisti voisi sairastua skitsofreniaan? Siksi kyllä skitsofreenikko voi olla autisti ja kaikkea "outoa käytöstä" ei pitäisi laittaa sirauden piikkiin. Mikäli nämä kaksi olisivat toisensa poissulkevia tiloja, olisi autismiin keksitty parannus; traumatisoidaan autistia niin, että se sairastuu psykoosiin: ei ole enää autisti, kun on kerta skitsofreenikko!

    • Anonyymi

      voi olla.tsekkaa youtubessa aktivisti Cecilia McGough.hänellä on skitsofrenia ja hän on myös käsittääkseni autismin kirjolla

    • Anonyymi

      Varmaan eri diaknoosilla, mutta en osaa vastata. Autismi seulotaan nykyään lapsena ja on ominaisuus, mutta mielensairaudet kehittyvät tai jäävät kehittymättä.

      • Anonyymi

        Autisminkirjon häiriö voidaan diagnosoida myös aikuisella, jos se on lievempää eikä vaikuta niin rajusti ihmisen toimintakykyyn. Perinteinen Kannerin autismi, eli autismi joka ilmenee kehitysvamman yhteydessä, toki diagnosoidaan jo lapsuudessa, koska siihen liittyy huomattavia kehityksellisiä haasteita. Autisminkirjon häiriöllä ja skitsotyyppisellä persoonallisuudella on siinä mielessä päällekkäisiä piirteitä, että niille on molemmille ominaista sosiaalinen kömpelyys ja taitamattomuus sekä vetäytyminen sosiaalisista tilanteista sekä ulospäin näyttäytyvät pakkomielteiset kiinnostuksen kohteet. Toisaalta skitsotyyppiselle persoonallisuudelle on ominaisia monet asiat, jotka ilmenevät usein dissosiaatiohäiriöiden yhteydessä kuten derealisaatio ja depersonalisaatio, joita ei autisminkirjon häiriöstä kärsivillä ole.

        Ei ole mitenkään tavatonta, että autisminkirjon häiriön diagnoosin lapsena saanut saa myöhemmin skitsofreniadiagnoosin tai päin vastoin. Autisminkirjon häiriö nostaa skitsofreniadiagnoosin saamisen riskiä myöhemmin elämässä. Toisaalta ei ole myöskään tavatonta, että skitsofreniadiagnoosin saanut saa myöhemmin autisminkirjon tai aspergerin häiriön diagnoosin, koska usein skitsofreniaan liittyy aika vahva sosiaalisten tilanteiden tulkinnan vaikeus ja sosiaalisen toimintakyvyn haasteet. Toisaalta ei se taida kovin yleistäkään olla, koska oletetaan diagnoosin asettamisen jälkeen, että nuo ovat osa skitsofrenian tai skitsotyyppisen persoonallisuuden oirekuvaa, eivätkä osa autisminkirjon häiriötä. Lähinnä silloin jos hoito ei täysin tehoa skitsofreniaan ja yritetään löytää muita syitä potilaan haasteille, niin lätkäistään autisminkirjon häiriön diagnoosi (yleensä siis aspergerin häiriö, mikä on poistumassa). Autisminkirjon häiriö on laaja yläkäsite, joka viittaa hyvin kirjavaan joukkoon hyvin erilaisia ja eri ongelmista kärsiviä ihmisiä. Sillä käytännössä ei selitetä yhtään mitään sen enempää kuin skitsofreniadiagnoosillakaan, lähinnä tautologisesti tehdään oirepohjainen diagnoosi, jolla selitetään oireita, joiden taustalla on kirjava joukko lukuisia erilaisia heikkoja tilastollisia riskitekijöitä, jotka ovat usein yhteisiä esimerkiksi skitsofrenia kanssa. En ymmärrä miksi aikuinen ihminen, joka on siedettävästi pärjännyt elämässään, viitsisi hankkia moisen diagnoosin. Sen ainoa merkitys ja funktio on byrokraattinen ja siitä hyötyvät käytännössä lähinnä ne, joilla on niin merkittäviä haasteita jo lapsena sosiaalisissa tilanteissa, että he tarvitsevat erilaisia terveydenhuollon tukitoimia selvitäkseen elämästään.


      • Anonyymi

        Autismi on kyllä ihan sairaus koska siitä on haittaa. Monet (mutta eivät läheskään kaikki) autistit ovat myös älyllisesti jälkeenjääneitä.


    • Anonyymi

      Minä olin pitkään hiljaa, koska hävetti, että olenko minä nyt niin paljon muita yksinkertaisempi, kun en osaa painokonetta käyttää vaikka painaja olenkin. Toisaalta samalla mietin, että onko se oikeastaan minun heikkous, jos en halua alkaa opastamatta satojen tuhansien painokoneella painamaan raamattua, varsinkin, kun mustetta lentää joka suuntaan ja voi olla vaarallistakin.

      Mutta siis, jos perehdytetään jopa kesähessu, joka paikalla vain 3 kk, mutta minua ei voida, koska teen vaan osittaista työaikaa, on se minusta kohtuutonta. Varsinkin, kun perusteena oli henkilökuntapula. Samaan aikaan oli koko heinäkuu niin hiljaista, että vakiporukalla ”oli jopa tylsää”. Tämäkin näkyy tehdyistä suoritteista. Jos on tylsää, niin eikö juuri silloin olisi sitä aikaa perehdyttää?

    • Anonyymi

      Sosiaalisen tilanteiden tulkinnan vaikeudesta vielä. Olin monta kertaa ilmaissut huoleni mm. keittiömme toiminnasta litkujen kanssa, kun siellä on paikkoja, joita ei voi suojata asianmukaisesti. Kyseenalaistin myös toimimisen minuuttiaikataulun mukaan ja ehdotetut pystybanaanit taukojen sijaan, jotta matalan kynnyksen palautetta ulkopuolisilta vierailijoilta ei tule. Ei reaktiota. Lopulta jäin sairauslomalle ja laiton sähköpostitse viestin, jossa erittelin asiat, jotka em. toiminnassa huolettaa. Sanoin, että minua huolettaa toinen käsi puhtaana ja toinen käsi likaisena -periaate. Sain myöhemmin vastauksen, että ”laitoit pitkän viestin, en mene siihen enempää. Mitä sinulle kuuluu?” Kun menin viemään sairauslomatodistusta työpisteelle, josta olin ilmaissut huoleni, minut otettiin vastaan toinen käsi paljaana ja toisessa kädessä suojahanska. Palasin kotiin entistä ahdistuneempana.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2823
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2390
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2170
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1972
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1816
    6. 160
      1804
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1777
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe