Myooman poistoleikkaus, missä?

Myomisti

Tietääkö joku Oulun seudulta kirurgin, joka tekisi myooman poistoleikkauksia keski-ikäiselle naiselle. Julkisella on aina sanottu, että pitää viedä kohtu samalla kun en enää synnytä, mutta en itse usko tähän. Olisiko yksityisellä puolella joku lääkäri, jolla taitoa tehdä suuren subseroottisen myooman poisto ilman kohdun poistoa? Oulussa tai muualla Suomessa ja mikäs olisi hinta tälle leikkaukselle?

8

2678

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • embolisaatio

      Kyllä yhden myoman voi poistattaa. Vielä paljon järkevämpää on, että pyydät päästä myomaembolisaatioon. Toimenpide tehdään selkäydinpuudutuksessa valtimoteitse pienellä katetrilla. Kohtuvaltimoon päästetään pieniä partikkeleja, jotka vähentävät kohdun verenkiertoa sen verran, että myoma kutistuu ja poistuu itsekseen muutamassa kuukaudessa. Näitä tehdään kaikissa yliopistosairaaloissa ja useissa keskussairaaloissa. Kotiin pääsee viimeistään seuraavana päivänä ja töihin viikossa - vertaa ison alavatsaleikkauksen sairauslomaan ja riskeihin: rakko, suoli, hermot lähellä leikkausaluetta. Vakiohoito USAssa ja Keski-Euroopassa, meillä toistaiseksi tehdään vähän mutta jos potilas haluaa, pääsee kyllä. Googlaa uterine artery embolization tai UAE tai kohtuvaltimoiden embolisaatio. http://gks.fi/wp-content/uploads/2012/08/Halo-myoomat.pdf

      • Selätti

        Ei tehdä selkäydinpuudutuksessa embolisaatiota.


    • Myomisti

      Kiitos. Tunnen kyllä kaikki menetelmät. Minulle on julkisella puolella kymmenen vuoden ajan tarjottu ainoana vaihtoehtona kohdun poistoa enkä ole halunnut siihen missään vaiheessa enkä vieläkään halua. Muuta ei vaan tarjota, vaikka olen pyytänyt.

      • Myomisti

        Niin ja UAE:ta on lähinnä KYS:ssä ja HIFU-hoitoa Turussa vai onko tilanne muuttunut?


    • 46vee

      Olen ihan samassa tilanteessa. Minulla on kookas myooma kohdun takaseinämässä joka ei oikeastaan oireile muuten kuin pari päivää on todella runsaat kuukautiset. OYS halusi vain kohdunpoiston mutta en ala niin hirveään leikkaukseen ihan mitättömän vaivan takia.

      • Myomisti

        On se outoa, että tarjotaan tylysti vain yhtä vaihtoehtoa ja sitten sanotaan, että vastuu on itsellä jos myooman päättää jättää vielä. Olen lukenut vuosien varrella niin paljon aiheesta naisten kokemuksia, tieteellisiä ja epätieteellisiä julkaisuja, että en todellakaan halua kohdunpoistoa missään muodossa. Silti sitä tarjotaan ainoana vaihtoehtona etenkin keski-ikäiselle naiselle, joka ei enää synnytä. En ihan heti ainakaan keksi yhtään ainoaa elintä ihmisessä, jolla olisi vain yksi tehtävä. On edelleen outoa se, että tähän ei ole Suomessa tämän enempää pistetty resursseja ja olisi opittu hyödyntämään laajemmin muita hoitokeinoja. Rahahan tässä tietysti ratkaisee julkisella puolella. Kohdunpoisto on nopeampi toimenpide kuin esim. myooman poisto.

        Jokaisen naisen, joka on joutunut vastaavan tilanteen eteen, tulisi lukea kirja "Sex, lies and the truth about uterine fibroids" . Se on hyvin valaiseva. Myös keskustelu ja tiedot nettisivulla www. hystersisters.com ovat hyödyllisiä. Näyttää siltä, että internet on tuonut esiin kohdunpoiston seuraukset naisille sillä seuraamuksia on muutoin vähän tutkittu. Niille, joille kohdunpoisto on välttämättömyys ja joille leikkaus ei tuo jälkiseuraamuksia (ilmeisesti 70%), toimenpide on tietenkin ok. Mutta mitä jos MINÄ kuulun vähemmistöön? Lääkäreillä kiinnostaa miten leikkaus keskimäärin onnistuu, mutta minulla kiinnostaa miten se minun kohdalta onnistuu.

        Olen keskustellut asiasta usean gynekologin ja kahden leikkauksia tekevän kirurgin kanssa vuosien varrella. Yksi GYN sanoo, että ei voi olla syöpää ja olisin kuollut jo jos näin olisi, toinen GYN sanoo, että syövän mahdollisuus ei poissuljettu, yksi GYN ja KIR sanoo, että tulee leikata heti, toinen GYN ja KIR sanoo, että voi vielä odottaa mahdollisia vaihdevuosia, yksi GYN sanoo, että riskit leikkauksessa kasvaa kun myooma kasvaa, yksi KIR sanoo että ei riskit kasva. Ristiriitaista tietoa tulee ja asiakas on aika ymmällään ja tulee vain olo, että kaikkea ei kerrota eikä ehkä edes tiedetä. Ja tulee tunne, että halutaan vain opetusmateriaalia opiskelijoille leikkauksen muodossa.

        Sitten ihmettelee myös, että miksi myoomaa ei suostuttu leikkaamaan tähystyksellä siinä vaiheessa kun se oli alle 5 cm vaan annettiin kasvaa niin isoksi, että tähystys ei onnistu. Aina on vaan tarjottu kohdunpoistoa, joka ei ole valveutuneelle ja suht oireettomalle oikea vaihtoehto. Kyllä on retuperällä naisten terveydenhuolto. Siltä osin ollaan kuitenkin vähän kehitytty, että munasarjoja ei enää niin helposti poistella kohdunpoiston yhteydessä ihan pelkästään sen takia että niissä on matala syöpäriski. Kohdellaankohan miehiä tällä tavalla terveydenhuollossa - herää kysymys? Aletaanko heti leikellä elimiä pois jos jotain ongelmaa tai syöpäriskiä ilmenee? Eikö naisen seksuaalinen mielihyvä ole vieläkään samanarvoinen kuin miesten?


    • Myomisti

      Menetelmiä on kuitenkin olemassa tilanteen tutkimiseksi jos asiakas ei halua kohdunpoistoleikkaukseen. Jos epäillään syöpää niin voidaan ottaa koepala, jos halutaan seurata missä kasvain tarkalleen ottaen on ja kuinka suuri niin voidaan magneettikuvata ja jos halutaan todeta onko vaihdevuodet lähestymässä niin voidaan mitata FSH verikokeella. Lisäksi, vaihtoehtoiset hoidot HIFU ja UEF ilman leikkausta. Mutta ei. Sen sijaan vain tyrkytetään kohdunpoistoleikkausta. Asiakasta ei kuunnella ollenkaan.

    • Eptietoinen

      Minulta poistettiin myooma höyläämällä paikallispuudutuksessa, en munasarjoissa oli myös kystia ja lääkäri sanoi että ne ehkä sieltä katovat kuivuvat itsestään. Selkeitä vastauksia en saa suostuin kuitenkin tuohon höyläykseen oli aika ikävä toimenpide. Kystat minua nyt enemmän askarruttaa, vuoden päästä saan käydä kontrollissa kystien suteen. Mietin nyt vaan että voiko tässä vielä kehittyä munasarjasyöpä. Olen keski-ikäinen ja riskit kai kasvaa iän myötä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6263
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4006
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2416
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1413
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe