Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Struuma ja kilpirauhasongelmat

Greipinsiemen

Heippa!

Kysyisin neuvoa, koska lääkärin mielestä kilpirauhasarvoni ovat hyvät. Eli kesällä huomasin kaulallani patin, jota kävin näyttämässä lääkärille. Lähinnä itseäni häiritsevänä oireena oli äänen käheytyminen, katkeilu ja madaltuminen. Ultrassa löytyi struuma, joka oli läpimitaltaan 5cm. Kilpirauhasarvot otettiin kesällä, joulukuussa ja maaliskuussa. TSH oli 1.22, 0.9, 0.7 (viitearvot 0.5 -3.5). T4V 15, 14, 14 (viitearvot 10 -19, tosin tätä en muista varmaksi). Tboab otettiin joulukuussa ja se oli alle 25.
Muita oireita on ollut huimaus, näköhäiriöt, hikoilu, väsymys, palelu, on hankala muistaa asioita ja nyt uutena rytmihäiriöt. Kyselin lääkäriltä aivolisäkeperäisestä vajaatoimminnasta, mutta hänen mukaansa ei ole sitä, koska arvot hyvät. Mikähän mun struuman aiheuttaa ja onko noi arvot tosiaan hyvät?

8

423

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kilpikonnatar

      Minulla oli struuma ja kilpirauhasarvot olivat viitearvoissa. Kilppari piti leikata pois, kun kasvoi liikaa. Huomasin leikkauksen jälkeen, että säännöllisen lääkityksen alottaessani moni outo oire katosi. Oli väsymystä ym.

    • Hashimoto

      Olet oikeassa kertoessasi aivolisäkeperäisen vajaatoiminnan mahdollisuudesta. Kun miettii TSH- ja T4v-arvoja niin teoriassa mahdollista, mutta varsinkin jos sinulla on näköhäiriötä. Tavallisesti tähän syynä on hyvänlaatuisen adenooman aiheuttama näkökentän kaventuminen.
      Lisäksi olisi hyvä mitata Tyg-vasta-aineet sillä Tpo ei nouse kaikilla.
      Onko muita oireita?

    • Greipinsiemen

      En osaa yhdistää muita oireita tähän, mutta EKGssä leposyke oli 47. Se on siis kanssa laskenut.

      • Hashimoto

        Selvä juttu. Sopii vajaatoimintaan matala syke. Melko matala sykkeesi on ellet sitten ole tavallista parempikuntoinen. Kerroit rytmihäiriöistä, mutta ei filmissä näkynyt. Hypotyreoosissa voi esiintyä pidentynyttä Qt-aikaa. Onko veren natrium mitattu, sillä vajaatoiminnassa hyponatremia melko tavallinen? Voi ilmetä väsymyksenä, lihasväsymyksenä, rytmihäiriöinä ym. Kilpirauhanen vaikuttaa myös näköön ja jos sulla ei ole näkökentät kaventuneet eikä päänsärkyä niin tuskinpa on adenoomaa.


    • Greipinsiemen

      Kiitos, kun jaksat vastata! Päänsärkyä on ollut jo pitkään. Olen ajatellut sen olevan niskajumeja ja migreeniä, mihin löytyy myös estolääkitys. Ehkä täytyy yrittää luottaa lääkärin arvioon...

      • Hashimoto

        Hyponatremia voi aiheuttaa myös päänsärkyä. Mutta niin voi moni muukin, kuten mainitsemasi. Hyvä jos löydät sisätautilääkärin joka ottaa sinut ja oireesi kunnolla ja hoitaa nimenomaan oireita. Vastaavia oireita kuin sulla aiheuttaa lisäksi mm. raudan ja folaatin puute. Testosteronin ja estrogeenin eritykseen liittyviä oireita voi myös tulla. "Tärppinä" kerrottakoon, että 85%:lla akillesrefleksi hidastuu vajaatoiminnassa.
        Oireiden taustasyystä eli onko viimeisimmän vuoden aikana ollut mainittavaa tulehdusta, aivovammaa, rokotettu tai jotain muuta erityistä?


      • kilpikonnatar

        Onko sinulle laitettu säännölliset kontrolliajat tuon struuman takia?
        Niinkuin tuossa ylempänä kerroin, niin minullakin oli struuma ja arvot oli tsh 1-2 välillä ja t4v oli aina 11. Minulla oli säännölliset kontrolliajat ultraan, kun seurattiin tuota kilpparin kasvua.

        Oli tuon kilpparin koon takia kaikenmoisia oireita ja yhtäkkiä ihan lyhyessä ajassa se kiihdytti kasvua, ja minut laitettiin aika nopeasti leikkaukseen. Toi kilppari on lähellä henkitorvea eli on hyvä seurata sen kasvua.


    • Mariaaaaaaa

      Mulla struuma ja arvot alarajoilla. Ei ole
      kyllä mukavuusalueella kun kokoajan kuristaa kurkkua. Nyt lähete endokrinologille tarviiko leikata mut kestää..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2307
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2103
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1718
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1526
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1520
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1437
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1409
    8. 52
      1288
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      64
      1226
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe