Turvallinen älypuhelin?

Foliopolvi

Mikähän mahtais olla? Librem5-älypuhelin valmistuu vasta tammikuussa 2019 ja ainahan nuo myöhästyy jos edes koskaan saavat valmiiksi.

http://etn.fi/index.php/13-news/7597-turvallinen-linux-puhelin-etenee-seuraavaksi-puhelut

15

433

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Foliopolvi
    • jokokolmastikertoensanoo

      Ei mikään ole turvallinen. Ei mikään ole turvallinen. Ei mikään ole turvallinen.

    • kmlkehlkhher

      Jos tällä sekunnilla pitää sanoa niin hanki android mis on unlocked bootloader asenna joku safe rom. Sillä selvä. Jos tota et haluu niin osta joku android mikä päivittyy Android 9 P. Eli Joku uus Nokia tai jotain.

      Jos et halua mitään kommunikointia, niin puhelin pois kaikista verkoista. Siinä sulle turvallisin puhelin. Tuhoa vaikka ne osat mitkä antaa toiminnallisuuden verkoille. Sitten mikroon ja vasaroit ja suolle viskaat kun päätät hankkia eroon.

      • jätä_se_kauppaan

        Eiku pitää poistaa nittä komponettejä jotta o turvallinen (wifi, gps, kamera, mikrofoni, jne. ja jättää vain mahdollisuus tekstiviesteihin (tuokaan ei ole enää turvallinen).
        Nämä nykyisetkin käyttää paikallistamista vaikka ilman sitä SIM-korttia. Nykyään ei saa edes akkua irrotettua useimmista malleista, joten vakoilulle on varattu lohkoa joka paikkaan piippaamalla.


    • josaikanaan

      Ei sellaista ole. Odottele kunnes tulee kunnollinen Ubuntu-puhelin.

      • Turbo-Urpo1

        Sitä saa odottaa kuin kuuta taivaalta, ei ikuna kuuna päivänä tule.


    • tuossanoin

      Niin, kaupoissa on aika vähän vaihtoehtoja, jos et ole valmis luomaan Google-tiliä tai Apple ID:tä. Custom romin asentamalla taas hankit itsellesi porttikiellon mm. Netflixiin ja verkkopankkiin, eli ei sekään ole hyvä vaihtoehto.

      Toisaalta, onko se tilin luominen niin paha asia? Tietenkin Androidin tapauksessa joudut maksamaan käyttöoikeudestasi luovuttamalla Googlelle henkilökohtaisia tietojasi. Applen tapauksessa et kuitenkaan joudu luovuttamaan mitään ylimääräistä, mutta joudut antamaan laskutustietosi, jos meinaat ostaa maksullisia appeja. Tietenkin myös Iphonen monet toiminnot, kuten "Etsi iphoneni", vaativat laajempaa tietojenkeruuta. Mutta niitä ei ole pakko ottaa käyttöön. (Joskin, suosittelen kyllä "Etsi Iphoneni" palvelun käyttöönottamista)

      Kolmansien osapuolten vakoilevat apit, kuten facebook ovat tietenkin yksi ongelma. Androideissa nämä apit tuppaavat yleensä saamaan valtavat käyttöoikeudet automaattisesti, kun asennat ne, mutta onneksi näitä oikeuksia voi kuitenkin rajoittaa laitteen asetuksista jälkikäteen. Iphoneissa homma menee toisin päin, eli apit eivät saa oletuksena juuri mitään oikeuksia ja appien tulee erikseen kysyä oikeudet käyttäjältä.

      Varsinaisten tietoturvauhkien kannalta Iphonet ja uusimmilla päivityksillä varustetut Androidit ovat kuitenkin todella hyviä verrattuna esimerkiksi Windowssiin ja moniin yleisempiin Linux-jakeluihin. Androidien kanssa saa toki olla varovainen sen kanssa, että mitä laitteeseen asentelee, koska Play-kaupan valvonta on huomattavasti Appstorea heikompaa. Lisäksi useiden Androidien päivitystuki on mitättömän lyhyt, minkä vuoksi ne vanhenevat nopeasti. Onneksi parhaat Androiditkin voivat nykyisin pysyä tietoturvan kannalta ajan tasalla jopa kolme vuotta.

      Ja onhan nuita tietoturvaltaan kovitettuja laitteita olemassa:
      https://www.bittium.com/bittiumtoughmobilec

    • KDdk

      "Librem5-älypuhelimen idea perustuu tietoturvaan ja yksityisyyden säilyttämiseen. Maailmalla on paljon käyttäjiä, jotka eivät halua jakaa tietojaan Googlen tai Applen kanssa."

      Toivottavasti tuo laite tulee markkinoille, mutta samalla herää kysymys mitä sillä voi tehdä ja mitä ei voi, eli mitkä ovat sen rajoitteet.

      Vaikkapa Nordean pankkisovellus on ilmeisemmin saatavilla vain Google-kaupasta, eli edellyttää spy-palveluun kirjautumista. Tai vastaavasti Apple-Storessa.

      Entä navigointi? Hienosti toimiva HERE Maps on sekin valitettavasti Google-kaupassa.

      *

      Android-maailmassa HMD Nokioiden etuna on puhdas Android ilman kolmansien osapuolien sälää ja aktiiviset päivitykset.

      14.11.2017: "Android-puhelinten turvapäivityksissä isot erot – T&T selvitti missä puhelimissa päivitykset toimivat"

      "Suomalainen HMD Global yrittää erottautua pitämällä Nokia-puhelinten Android-alustan niin sanotusti puhtaana eli ilman valmistajan tai muiden yritysten laajennuksia. Näin päivitykset voidaan tuoda jokaiseen malliin kuukausittain."

      "HMD Globalin Pohjoismaiden liiketoimintajohtaja Ossi Korpela sanoo, että yritys on onnistunut hyvin tavoitteessaan tuoda Android-päivitykset kuukausittain."

      "HMD lupaa kuukausittaiset päivitykset kahden vuoden ajaksi joka malliinsa."

      - https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/android-puhelinten-turvapaivityksissa-isot-erot-t-t-selvitti-missa-puhelimissa-paivitykset-toimivat-6687155

      Ps. Miksi muuten maksaa kalliisti jostakin korkeamman hintaluokan puhelimesta, kun se melko pian muuttuu turvattomaksi päivityksien loputtua.

      • exBersel

        Nokia on hyvä vaihtoehto juuri puhtaan Androidin takia, vaikka puhelin muuten ei ehkä terävintä kärkeä olisikaan. Ei tulisi mieleenkään maksaa 500-700€ jostain tekniikan ihmeestä, jota vastaavan saa parin vuoden päästä muutamalla satasella. Puhelimet eivät ole kuten itsekasattavat tietokoneet, joissa rahalla saa pidempään kestävää laatua ja keskihintaankin kymmeneksi vuodeksi toimivan laitteen.


    • Doro-Phones

      Moro.Osta DORO.

    • appelsiineja_mummolle

      Jokainen puhelin on turvallinen, kun käyttää sovittua koodikieltä:

      "Joko mummo on saanut appelsiinit?" Jne.

    • vakoilijat_saatanoita

      Turvallinen puhelin on vanha nokialainen ilman data-yhteyksi, siis ei edes bluetoothia. siitä kun vielä mikin poistaa käytöstä ja akku irti kun ei tarvitse läärätä niin alkaa olla piipparin tasonen.

    • KDdk

      Kompromissi, Ubuntu Touch, mutta saisiko siinä toimimaan mitään kunnon navigaattoria?

      Hienosti toimiva HERE Maps on sekin valitettavasti Google-kaupassa ja tukeeko tuo Ubuntu Touch GPS-sirua.

      Ubuntu Touch: https://ubports.com/devices/promoted-devices

    • seppo-pc

      jollan sailfish xperia x:n voisi olla hyvä vaihtoehto: https://jolla.com/sailfishx/

    • purisee

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      135
      3693
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      112
      1440
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1330
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1269
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1154
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1091
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1048
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1029
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1026
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      958
    Aihe