Työterveyspsykologille menemisen vaikeus

haluanapua

Hei!
Olen 26-vuotias nainen, työskennellyt myyjänä kohta 8 vuotta. Olen tilanteessa, jossa en vaan yksinkertaisesti enää jaksa. Olen ollut todella uupunut jo kohta 2 vuotta. Olen työnarkomaani ja oikeasti pidän työstäni, mutta en vaan enää jaksa... Töissä ollessani olen hermoromahduksen partaalla joka ainoa päivä. En nyt ala tähän tarinoimaan että miksi, mutta lyhennettynä: muutaman vuoden sisällä elämässäni on sattunut hirveitä asioita. Rakkaita ihmisiä on menetetty ihan liian monta, on sattunut tapaturmia, ero ja mitä kaikkea. Töissä asiat huonossa jamassa, mutta se on pitkä tarina, eikä siis johdu mitenkään minusta. Teen joka päivä enemmän kuin tarpeeksi, mutta ei se silti riitä.

En pääse työasioista eroon edes vapaa-ajalla. Stressaan ja itken. Herään öisin painajaisiin ja ahdistukseen. Vaikka tiedossa olisi viikon loma, stressaan jo sitä päivää kun pitää takaisin töihin.

2 perheenjäsentä tällä hetkellä sairaita, siis todella sairaita.. Stressaan heitä, joka ainoa minuutti.

Olen muuttunut kyyniseksi ja kylmäksi ihmiseksi kaiken tämän takia, enkä tunnista siitä entistä iloista ja kaikille ystävällistä itseäni. En jaksa nähdä kavereita, enkä jaksa poistua kotoani... Osa kavereista ei tätä ymmärrä, vaikka kuinka olisin yrittänyt puhua tilanteestani suoraan, vaan ovat päättäneet laittaa välit poikki koska ''sinua ei kiinnosta''...

Haluaisin mennä psykologille työterveyden kautta, mutta en vaan uskalla soittaa ja avata suutani... Minua pelottaa se romahdus, mikä varmaan tulee jo puhelimessa. Haluan päästä avautumaan asioista, mutta silti pelkään haavojen avaamista.

Onko muita samankaltaisessa tilanteessa olevia/olleita? Kaikki neuvot on tervetulleita...

16

732

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • samaakokenut

      Kyllähän tuolla perusteella voisi mennä ihan terveyskeskuslääkärille ja varmaan saisit sairaslomaa masennuksen vuoksi. Työterveyspsykologin kautta voit saada kuunteluapua mutta ei psykologi anna sairaslomaa tai tee diagnoosia. Jos taas menet työpaikkalääkärille, saat diagnoosin työuupumus, joka ei oikeuta palkalliseen sairaslomaan. Siksi paras mennä terveyskeskukseen lääkärille ja pyytää lähete ihan oman kunnan psykiatrisen sairaanhoitajan tai psykologin vastaanotolle.

      • haluanapua

        Kiitos vastauksesta!

        Tiedän juu, ettei psykologi voi antaa sairaslomaa tai diagnoosia. Ja olen myös kuullut, ettei palkkaa saa työuupumus sairasloman ajalta. Ja se tekeekin tästä vaikeaa... :(

        En ole varma, koenko oloni masentuneeksi vai en... Lähinnä suurimmilta osin tunnen suurta uupumusta, kroonista stressiä ja kovaa ahdistusta. Olen jo käynyt aiemmin työterveydessä väsymyksestä ja lääkäri sanoi (verikokeiden ym jälkeen), että kaikki muut oireeni (vatsakivut, sydämentykytykset, raskas väsymys...) johtuvat stressistä. En saanut enkä kysynytkään silloin sairaslomaa, asia vaan jäi roikkumaan...

        Koen, että suurin tarve tällä hetkellä on nimenomaan kuitenkin psykologille. Tarvitsen kuunteluapua ammattilaiselta. Niin paljon kun ystävät haluavatkin auttaa, ei se tietenkään ammattiapua korvaa. :(

        Sairaslomaa olen miettinyt, mutta ajatusmaailmani vuoksi se tuntuu niin vastenmieliseltä ajatukselta. Tiedän, että mulla on täysi oikeus ajatella itseäni ja omaa jaksamistani, mutta ajatuskin poissaolosta ahdistaa. Siksikin ehkä haluaisin kuulla ensin psykologin aatteita.

        Ehdottomasti menen kunnalliselle lääkärille, jos sairaslomalle aion. Kannattaiskohan silti ensin hyödyntää työterveyspsykologi kerrat ja siirtyä sen jälkeen kunnalliselle lääkärille?


      • Tollo.höperö

        Kannattaisi ensin lopettaa trollaaminen; koet ihmeparannuksen! Uskomatonta mutta totta!


      • haluanapua

        Eikö sulla parempaa tekemistä ole elämässäs... Tekis psykologille juttelu varmaan sullekkin hyvää.


      • Tollo.höperö

        Juu. Minä käynkin säännöllisesti kallonkutistajalla; ei tarvitse enää trollata. Moni tosiongelmainen ihminen ei kaipaa sinun mielikuvitusjuttujasi.


      • Haluanapua
        Tollo.höperö kirjoitti:

        Juu. Minä käynkin säännöllisesti kallonkutistajalla; ei tarvitse enää trollata. Moni tosiongelmainen ihminen ei kaipaa sinun mielikuvitusjuttujasi.

        Minähän tässä trollaankin juu. Niin mitähän yrität sanoa? Vähätteletkö tosissaan toisten ongelmia? Jos sulla on itselläsi mielenterveysongelmia niin luulisi käytöksen olevan hieman erilaista muita samassa tilanteessa olevia kohtaan. Kerrohan, mikä osa kertomastani sua noin kamalasti ottaa aivoon?


      • Huhhei
        Tollo.höperö kirjoitti:

        Juu. Minä käynkin säännöllisesti kallonkutistajalla; ei tarvitse enää trollata. Moni tosiongelmainen ihminen ei kaipaa sinun mielikuvitusjuttujasi.

        Ettäs kehtaat tulla tänne vähättelemään toisten ongelmia... Työterveyspsykologi on juuri aloittajan tilanteeseen enemmänkin kuin pakollinen. Ne ovat juuri meitä työntekijöitä varten olemassa, tilanteessa kun työmurheet, kova stressi ja työkuorma tuntuvat kaatuvan päälle.

        Jokaisen ei tarvi olla itsetuhoinen ja syvästi masentunut tarvitakseen apua. Aloittaja on todella rohkea ja viisas, kun hakee apua ennenkuin ollaan juuri siinä tilanteessa, että käydään ihan pohjalla. Tälläiset turhat ääliö kommentit voit jättää sikseen, itse olet nimenomaan se trolli, ei kukaan muu.


      • Kyllnäinon

        Työmurheet ja muu stressi on ihmisen omassa päässä.
        Normi ihminen käsittelee ne olevina tulevina menevinä
        Siihen ei tarvita mitään kallonkutistajia
        Ei pidä jäädä tuleen makaamaan


      • nikkau
        Kyllnäinon kirjoitti:

        Työmurheet ja muu stressi on ihmisen omassa päässä.
        Normi ihminen käsittelee ne olevina tulevina menevinä
        Siihen ei tarvita mitään kallonkutistajia
        Ei pidä jäädä tuleen makaamaan

        Tässä ei ole kyse pelkästä stressistä ja työmurheista, jos lukisit aloittajan kirjoituksen. Vaikeat olot työpaikoilla eivät todellakaan ole kenenkään päässä, jos tilanne on oikeasti kaoottinen. Haloo ihmiset...


      • Kyllnäinon

        Olot työpaikalla kaoottiset?!
        Tietysti on, koska henkilö ITSE on luonut tuon tilanteen!
        Hakee muiden hyväksyntää
        Heikolle työpanokselleen
        Narsistinen toimintapa


      • nikkau

        Hahahah, on sullakin ihme ajatusmaailma. Et tiedä apn työstä yhtään mitään, etkä tilanteesta mistä hän puhuu. Lopeta tuo turhan jauhaminen.


    • suominaisen.aivot

      Suominaisen psyyke ei kestä mitään. Tuhansia nuoria naisia jää työkyvyttömyyseläkkeelle joka vuosi, ulkonäköpaineiden takia, Ensin syövät itsensä muodottomiksi ja sitten sanotaan, että en jaksa enää.

    • deerdear

      Voin kertoa, että jos työoloista valitat, niin psykologit löytävät syyn sinusta. Saat aivosi tuhottua lääkkeillä herkästi ja ties minkä diagnoosin, jos lähdet avautumaan:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Rosenhan_experiment
      https://medium.com/the-mission/do-antidepressants-and-other-psychiatric-drugs-kill-a-half-million-people-a-year-12b35f646ebc
      Itsellä on vähän psykiatriavastaisuutta, kun olen vastaavaa kokenut, mutta ottaisin kyllä itse lomaa tai lopputilin, jos ei loma työnantajalle käy. Kyllä sitä jotenkin selviää ja ei kannata itseään työllä tappaa.

    • Vaihtaja2

      Samojen ajatusten kanssa painin reilu pari vuotta hain toisiin tehtäviin ja otin lomaa siinä välissä. Sitten se tapahtui yhtenä työpäivänä ei itkustani vaan tullut loppua ha oli suunnattava kohti työterveyslääkäriä.
      Kahden viikon loma kahdet eri lääkkeet mieliala ja unilääkkeet takaisin töihin jolloin olo vielä paheni . Juossut sitä ennen puoli vuotta työterveydessä korkean verenpaineen kanssa sekä sydämen pistosten nopean pulssin ym. Puolen vuoden tilanne lääkkeet tuplattu verenpaineen osalta. Paino noussut 5 kg ja valoa ei näy tunnelin päässä. Nyt on vain pysähdyttävä ja lähdettävä toiseen suuntaan pois nykyisestä työstäni. Tämä yhteiskunta mitoituksen pitkät työmatkat ym ajaa ihmisen loppuun

    • Myösuupunut
    • minulle.kävi.näin

      Työuupumus ja työpaikkakiusaaminenkin käännetään terveydenhuollossa usein yksilön ongelmaksi:

      https://madinfinland.org/kaannetaanko-olosuhteiden-ongelmat-yksilon-sairaudeksi/

      https://tyopaikat.oikotie.fi/tyontekijalle/artikkelit/tyokyopeli-blogi/kun-tyoolojen-ongelmat-kaantyvat-tyontekijan-sairaudeksi
      "Pari vuotta sitten otin jälleen kerran puheeksi työkuormani työnantajan kanssa. Olin kärsinyt työuupumuksesta jo aiemmin. Työnantajan edustaja kysyi: ”Etkös sä ole opiskellut työhyvinvointia? Eikös siihen kuulu myös ajanhallinta?”. Työnantajani odotuksena oli ilmeisesti, että olisin opintojeni myötä oppinut olemaan uupumatta sietämättömissä työoloissa. En oppinut olemaan uupumatta suoritetusta tutkinnosta huolimatta. " jatkuu linkissä

      Minulle kävi näin. Olin muuten töissä kaupan alalla, kuten aloittajakin ;)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      58
      4377
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      24
      1402
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1205
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe