Perinnetalon suunnittelu ja rakentaminen

unelmoija_

Moi,

Haaveenani on oman talon suunnittelu ja rakentaminen / rakennuttaminen. Haluaisin tehdä talosta mahdollisimman pitkäikäisen, riskittömän ja ns. perinteiseen tyyliin rakennetun. Taloon tulisi kivijalka graniitista ja rakennuksen runko olisi joko massiivihirsinen tai vaihtoehtoisesti muurattu tiilestä. Pääasia, että seinärakenteesta tulisi mahdollisimman yksinkertainen homehtumisen välttämiseksi. Ei siis muovia eikä mitään eksoottisia eristeitä. Kaikkein paras olisi vain seinä ja ehkä lautaverhoilu hirsirungon tapauksessa ja rappaus tiilitalossa. Talon katto olisi jyrkkä harjakatto ja materiaalina joko tiili tai pelti. Kokoa talolla voisi olla 3mh olohuone työhuone/vierashuone ja vakiot vessat, kylppärit saunoineen ja keittiöt siihen päälle. Kellari talon alla olisi mukava olla mutta jos tavoitteena on mahdollisimman riskirakenteeton talo niin sellaista ei varmaan kannata tehdä?

Kuinka paljon tälläisen talon rakentaminen tulisi maksamaan? Onnistuuko keskituloiselta pariskunnalta? Kumpi on edullisempi tehdä, hirsirunko vai tiilirunko ja mitkä ovat edut molemmissa? Voiko taloa tehdä kokonaan ilman betonia? Kivijalan voi tehdä graniitista mutta vaatiiko talo aina alleen betonisen anturan? Mielelläni välttäisin betonia talonrakentamisessa kokonaan.

8

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllä_maksaa

      Koska tulee seuraava aloitus rakentamisen maksamisesta?

      • zibbadai

        kiitos hyödyllisestä kommentista.


    • BauHerr

      Täällä Suomi24:llä olleen "varman tiedon" mukaan hirsitalojen rakentaminen juuri perinteisellä tyylillä kielletään ensi vuonna!

    • Osa-aikaeläkeläinen

      Noita kivistä lohkottuja vanhoja kivijalkoja on ainakin tässä kylässä paljon. Sellaisten kivien yläpintojen samaan tasoon saaminen siirron jälkeen onkin hankala homma. Helpointa olisi tasoittaa yläpinta betonilla. Sen virityksen ulkonäköä voi vain arvailla..

    • NickNailer

      Lyhyesti:
      1) Hintaerot ovat rungon osalta melko pieniä. Runko on noin kymmenys kokonaiskustannuksista. Talotekniikka maksaa kolmanneksen.
      2) Rakennuskustannukset riippuvat siitä mihin rakennetaan (pääkaupunkiseutu, kasvukeskukset, periferia), pohjaolosuhteet (kallio halpaa, savipohjalle voi upota 70.000 euroa). Oma työ vähentää rakentamisen hintaa (siivoa, jos et muuta osaa).
      3) Hirsi painuu ja on energiataloudeltaa päästetty apukoululuokalle. Hirsirakentaminen ei useinkaan onnistu kaupunkialueille. Muutenki kaava ja lupa-arkkitehdit määräävät mitä ja mihin saa rakentaa. Päätös ei ole Sinun.
      4) Tiileen on hankala roilottaa talotekiikkaa. Muurarit ovat oma rotunsa - usein tuurijuoppoja.
      5) Onko varaa -kysymykseen on mahdoton ulkopuolisen vastata. Tänään työmaalla viisastelija esitti, että sekä hautausmaalle että mielisairaalaan pitäisi saada oma osasto omakotirakentajia varten. Stressikertoimet ovat rakentamisessa huipussaan. Jos parisuhteessa on ongelmia, niin rakentaminen ei niitä ainakaan korjaa. Tupaa avioero tulemaan ennen harjakaisia. Jos avioliitto kestää lopputarkastukseen asti, niin liitto on sitten koeponnistettu.

      Kun hanke näyttää olevan pahasti hakusessa, niin käyppä syventymässä asiaan ilmaisilla omakotirakentajille tarkoitetuilla kursseilla. Muussa tapauksessa käy helposti niin, että joudut vedätetyksi kalliiseen hintaan.

    • vanhajäärä3

      sauna/pesutilojen rakentaminen perinteiseen tyyliin, kokonaan eri rakennukseen, edesauttaa homeiden pysymistä pois asuintiloista!

      • Zuibbadui

        Voisiko ne rakentaa asuintilojen viereen omille perustuksilleen mutta yhtenäisellä seinällä. Eli tilojen välissä olisi sellainen katko? Sisältä katsoen se näyttäisi siltä, että pesutiloihin mentäessä kuljetaan lyhyen käytävän läpi. Silloin ne olisivat periaatteessa erillään kuivista tiloista mutta silti samaa kokonaisuutta. Onko tälläistä missään tehty?


      • NickNailer
        Zuibbadui kirjoitti:

        Voisiko ne rakentaa asuintilojen viereen omille perustuksilleen mutta yhtenäisellä seinällä. Eli tilojen välissä olisi sellainen katko? Sisältä katsoen se näyttäisi siltä, että pesutiloihin mentäessä kuljetaan lyhyen käytävän läpi. Silloin ne olisivat periaatteessa erillään kuivista tiloista mutta silti samaa kokonaisuutta. Onko tälläistä missään tehty?

        Riippuu kunnan rakennusjärjestyksestä ja kaavasta tai sen puuttumisesta sekä palo-osastoinnista.

        Noin periaatteessa rakennusten väli on paloteknisistä syistä vähintään 8 metriä tai rakennukset on osastoitava.

        Määräysten tulkinta talousrakennusten suhteen vaihtelevat kunnittain.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      50
      3506
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      11
      2079
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1574
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      15
      1424
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1371
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      20
      1292
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1198
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1134
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      9
      1073
    10. 23
      1059
    Aihe