Skoda octavian kaasu hirtti kiinni! Vaarallinen

urheiluautoharrastaja

Olin lähes kaksi vuotta sitten eteläsuomalaisella moottoriradalla tekemässä suorituskykymittauksia erääseen koeajoautoon. Kevät oli juuri puhjennut kukkaan, ja ruoho tuoksui.

Paikalla oli paljon kilpa-autoilijoita herättelemässä kilpakalustoaan talven unilta. Paikalla oli myös erikoinen projekti, jota oli pakko mennä katsomaan lähempää.

Suomalainen myyntimies oli tuonut paikalle Skoda Octavia -auton, jossa oli Skodan 1.8-kuutioinen moottori. Venäjällä valmistettu Octavia oli hinnaltaan hyvin kilpailukykyinen, joten kaverin oli tarkoitus alkaa myydä näitä enemmänkin.

KUN RENKAITA oli tarpeeksi potkittu, pyysi kaveri minua testaamaan autoa. Ja koska mittalaitteetkin olivat mukana, asensin ne samalla koeajettavaan kiinni.

Auto oli kaksijakoinen. Siinä oli paljon valmista kilpa-autoa, mutta myös pelottavaa keskeneräisyyttä. Polkimet olivat vähän löysän oloiset, ja ohjauspyörässä oli klappia.

Aloitin koeajon 0–400 metrin kiihdytyksellä. Asetin auton kiihdytyssuoran päähän, jolla käydään myös viralliset kiihdytysautokilpailut.

Lada lähti viivalta yllättävän hyvin, olihan teho/painosuhde kunnossa. Neljänsadan metrin kohdalla oli jo 6 vaihde päällä, ja vauhtia yli 150 km/h.

Nostin jalan kaasulta maaliviivalla, mutta auto jatkoi kiihtymistään. Jokin oli jumittanut kaasun. Turva-aluetta oli jonkin verran, mutta heti oli ryhdyttävä reagoimaan.

Onneksi jarru ja kytkin yhä toimivat, joten pystyin molempia polkemalla aloittamaan hidastamisen. Sain auton helposti pysähtymään turva-alueelle, mutta moottori ulvoi selän takana yhä täysillä.

Käänsin seuraavaksi päävirtakatkaisimesta, mutta kone jatkoi ulvomistaan. Ääni oli yllättävän kova, ja puseroon alkoi hivuttautua tunne, että kuinkakohan kauan moottori tuon kestää. Seuraavaksi saapui paikalle auton mekaanikko, joka repi puolan johdot irti. Tähän se vihdoin sammui.

Koeajo jäi siltä erää kesken, mutta olihan se siihen asti mielenkiintoinen.

14

521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • skodajakke

      Et saa myytyä niitä vanhoja uitettuja linttoja ainakaan tolla tavalla valehtelemalla.

      Aikoinaan kakstahtisen Suzukin kaasu hirtti kiinni, eikä siihen auttanut edes tulpanjohtojen repiminen irti. Kone huusi täysillä, kunnes älysin pistää nelosen silmään ja nostaa kytkimen nopeasti. Karsta siellä pytyssä ilmeisesti hehkui ja piti moottorin käynnissä. Kaasun hirttäminen tapahtui yleensä kostealla kelillä.

      Eipä tullut muuta mieleen.

    • Skodavailada

      Skoda vaihtui yllättäen Ladaksi :)

    • TSI2012

      ruostuvatkin pirun nopeasti.

    • erkki.nimimerkki

      Tuo on kyllä tosiaan aika vaarallista, kaasuvaijeri jumiutunut, luulis olevan koneen tuho. Huh huh

    • turvallisuusosasto

      Huh - Kaikkia temppuja noi itäkiesit tekeekin. Venäläistä rulettia koko skodan käyttäminen

    • kaalimaan_preemium

      Skoota on tikittävä aikapommi maanteillä. Mitä tahansa voi tapahtua, kun itä "laatua" on liikenteessä. On ne veikeitä ne itåpremiumit.....

      • Juu ei kaalilaatikko ole auto ensinkään. Skoda itäauto on vain semmoinen sosialisti-kippa, auton korvike. Hymyn saa ihmisten huulille, tuo itäblokin muisto, siinä skodan ainoita hyötyjä.


    • tästä oli muuten ilta sanomissa laaja artikkeli joitakin vuosia sitten. uuden skoda octavian vakionopeuden säädin oli laittanut kaasun pohjaan ja jarrut eivät olleet riittävät hillitsemään kasvavaa vauhtia ja skoda oli pysähtynyt vastaantulevan rekka auton keulaan. näitä samanlaisia tapauksia on sattunut jo tuhansia ympäri euroopan. skoda ilmoitti tutkivansa asiaa mutta mitään selvitystä ei koskaan ole tiedotettu. eli jotain on todella pahasti vialla jonka myös skoda tehdas huomasi ja vaikeni asiasta.

      • oottosiholisti

        Ihan Ilta-Sanomissa laaja artikkeli? Sattunut tuhansia ympäri Eurooppaa? Sittenhän voit pistää linkkejä, ei noin vakava asia jää tiedoitusvälineiltä huomaamatta, ensin vaikka linkki siihen I-S:n juttuun?
        Huomasithan toki, että aloittajan typerä provo oli kopioitu valheellisesti vanhasta Tekniikan Maailman jutusta, totuuttahan siinä ei ollut pätkääkään?


    • Hernekäinen

      kaasuvaijerit itäauto skootassa on jenkemipitoista terästä. paitsi levittävät hirveää ahua, myös hirttävät kiinni

    • tästä uutisesta ilta-sanomat uutisoi jo vuosia sitten, kaasu hirttää auki ja jarru ovat niin heikkotehoiset etteivät pysty hillitsemään yhä kiihtyvää vauhtia ja skodat pysähtyvät lopulta rekka autojen keulaan tai muuhun esteeseen, jälki on sen mukaista. kymmeniätuhansia ihmisiä jo kuollut tämän tyyppivian takia, mitä tekee skoda? ei yhtään mitään. levittelevät vain käsiään suu auki ja katselevat taivaalle josko huomenna on poutailma.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1522
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1329
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1172
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1129
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      30
      955
    6. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      795
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      55
      720
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      646
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      627
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      624
    Aihe