Koneellinen ilmastointi ja vetoisuus

PitkäSelostusSori

Kerrostalohuoneistossamme on huoneistokohtainen tulo- ja poistoilman säätö liesituulettimesta asennot 1-4. Jopa kakkosella meillä esiintyy niskojen jäykkyyssä ja jumeja, päänsärkyä, sierainten tukkoisuutta, nuhaa, kurkkukipua. Lisäksi meillä on kissa, joka tästä näyttää kärsivän eniten. On ollut koko talven antibioottikuurilla, kun on sieraimet tukossa ja valuu räkäkää ja hengitysvaikeuksia. Lääkekuurilla helpottaa hetkeksi, mutta sitten alkaa taas uudestaan. Pidetään nyt sitten ilmastointi ykkösellä, silloin meillä kaikilla on hyvä olla, mutta aamulla herätessä on ikkunoiden välitila ollu ihan vesipisaroilla/huurteessa/jäässä.
Miten ongelmaa alkaisi selvittää? Pienennänkö kokeeksi poistoilmaventtiilejä vai tuloilmaventtiilejä vai molempia yhtä monta kierrosta? Tai lisäänkö jälkilämmitystä? Nyt se on 20. Muuten meidän huoneistossa on 1,5 m korkeudella lattiasta lämmintä 26 ja 1 m korkeudella 20 ja lattianrajassa 18. Kuulumme kaukolämpöön ja patterit ovat viileät. Termostaatit on käänetty niin suurille kuin pystyy, mutta ne lienevät rajoitetut 20 asteeseen. Eli vetoisuuden huomaa myös istuessa ikkunoiden edessä. Kissa nukkuu nykyisin käpertyneenä eteisen lehtiroskiskassiin, joten se lienee ainoa paikka, jossa vetoa ei tunnu. Se on ainoa paikka, jossa ei ole mitään venttiileitä. Ja joo, isännöitsijälle on asiasta ilmoitettu. Ilmastointiasentaja kävi kerran, mutta ei se tilanne siitä parantunut. Se vain mittaili ja asenteli venttiileitä siihen malliin, että yöllä happi alkoi loppumaan makkareista ja olohuoneessa veti tuplasti enemmän kuin ennen, kun käänsi siellä tuloilmaventtiilin entistäkin suuremmalle. Ajateltiin nyt itse kokeilla, mutta lähteekö veto paremmin pois a) jälkilämpöä lisäämällä, menee tosin huikeisiin lukemiin, b) tuloilmaventtiileitä pienentämällä c) poistoilmaventtiileitä pienentämällä. Jotta voitaisiin käyttää sitä kakkostehoa edes, kun joka paikassa pelotellaan, että se ykkönen on huono vaihtoehto.

11

1314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiedetty

      Ei tule korvausilmaa tarpeeksi tuloilmaventiilit isomalle. Ulkolämpötilaa mitataan ei sisälämpötilaa lämmitysvesi lämpenee sen mukaan. Aivan sama missä asennossa pattereiden termostaatit on 3 jälkeen.

    • Tretu

      Vaikuttaa siltä, että kyse ei ole pelkästä vetoisuudesta, vaan epäpuhtauksia tulee myös joko ilmanvaihdon kautta tai ilmavuotojen kautta. Ei auta kun kutsua paikalle pätevä tutkija/mittaaja, joka selvittää mistä on kyse. Pidä huoli, että kustannukset menee taloyhtiön piikkin, jos vikaa löytyy.


      http://www.sisailmayhdistys.fi/Perustietoa-sisailmasta/Ilmanvaihdon-perusteet

    • InsinööriX

      Tuo ikkunoiden huurtuminen viittaa siihen, että ilmanvaihtoa ei ole tarpeeksi (pitäisi olla aina vähintään 2/4 asennossa kun yksikin asukas kotona). Ja jos kosteus/huurre on ulommaisen lasin sisäpinnalla niin se kertoo, että asunnossa on ylipainetta => poistopuoli tukossa tai venttiilit liian kiinni?

      Ilmeisesti teillä on asuntokohtainen tulo/poisto/LTO IV-kone. Kehottaisin tarkistamaan koneesta seuraavat asiat:
      - Suodattimet puhtaat, milloin viimeksi vaihdettu?
      - Kennossa selvästi pölyä?
      - Kesäpelti: onko talvi- vai kesä-asennossa?

      Lisäksi ota kauluksesta vastapäivään kiertämällä kaikki asunnon poistoventtiilit (WC, kph, keittiö, vaatehuone) irti ja puhdista niiden ilmaraot. Sen jälkeen koita talouspaperiarkilla imevätkö ne ilmaa selvästi IV-koneen tehoasetuksella 2.

      Tarkista myös, että kaikista tuloilmaventtiileistä/hajottajista (olohuone, makuuhuoneet) tulee 2/4 asennolla selvä ilmavirtaus ja että ilman lämpötila suunnilleen vastaa jälkilämmityksen termostaatin asentoa (esim. 17C).

    • PitkäSelostusSori

      Fiksuja vastauksia, kiitos niistä. Nyt tulee sitten tosi tyhmä kysymys, että pitääkö sen olla talouspaperia vai voisiko olla kopiopaperiarkki, kun testaa poistoilmaventtiilin toimintaa? Nyt on tuloilmaventtiileitä käännetty isommalle. Suodattimet on puhtaat, vaihdettu viime syksynä. Pelti talviasennossa. Kennossa ei näkyvää pölyä.

      • InsinööriX

        Mikä tahansa paperi käy. Mutta huomaa, että poistoventtiili voi olla lähes tukossa vaikka se paperi siellä pysyykin. Ikkunoiden huurtuminen vihjaa siihen, että ongelma on nimenomaan poistopuolella.

        Puolivuotta vanhat suodattimet voivat olla täysin tukossa. Niitä olisi hyvä imuroida aina silloin tällöin vaihtovälin aikana. Tai vaihtaa useammin.


    • Uyttu
      • Uyttu

        Vielä. Suodattimet ei voi olla puhtaat, jos vaihdettu puoli vuotta sitten. Suodattimissa on aina homeita, ja mitä likaisempi sitä enemmän.


    • nestorska

      Tässä ketjussa taas sokea taluttaa sokeaa.

      Jos ulkolasi huurtuu lasisen välistä niin eihän sitä voi ilmastointia säätämällä korjata. Sisemmän ikkunan tiivisteet vuotavat ja ulomman ikkunan tiivistys on viallisesti järjestetty. Asunnon vetoisuus voi loppua jo tuon asian korjaamisella.

      Pitää tutkia onko kissa allerginen ihmisen pölylle, koska kissalla on turkki päällä ja eihän siihen voi vaikuttaa 2-3 asteen pudotus tai nousu huonelämmössä.

      Nykyään on asunnon ilman vaihtuvuudesta on määräyksiä ja niille on normitus. Säätämällä sen normin mukaan, asunnon ilmastoinnin niin jopas sukat pyörii jaloissa.

      Suositeltu asunnon lämpö on rajoissa joita suurin osa ihmisistä pitää kylmänä.

      Jos hankit lisälämmittimen asuntoon niin asunnossa olevat lämpöpatterit menevät kiinni ja maksat koko asunnon lämmityksen itse. Villapaita ja paksut välihousut ovat ainut oikea tapa asunnon lämmityksen parantamiseen.

      • Tiedetty

        Ikkunat varmaan uudet kyllä ne tiiviit on.


      • 45678u

        Siinä tapauksessa on varma merkki, että ulkolasissa ei toimi tuulettuminen. Ulkolasi ei koskaan voi huurtua ikkunoitten välistä, jos tuuletus toimii siellä.

        Epäilen tuota tietoa kuitenkin suuresti, koska liesituulettimella ei usissa ja uudistetuissa rakennuksissa hoideta asunnon tuuletusta. -90 luvulla tuo järjestelmä oli toiminnassa ja myöhemmin poistui käytöstä.

        Nyt on käytössä lämmön talteenotto jota saatetaan ohjata liesituulettimen kautta.


    • PitkäSelostusSori

      Joo, sellainen lämmön talteenotto se on, jota tosiaan ohjataan liesituulettimen kautta. Uusimmat käänteet asiassa. Kävi isännöitsijä huoltomiesten kanssa katsomassa. Totesivat kaikki yhteen ääneen, että ikkunoiden välitilan kostuminen/jäätyminen (ulommaisen ikkunan sisäpinta siinä välitilassa) ei ole yhtään huono asia. Se on suorastaan vallan erinomaista, koska se kertoo siitä, että meidän huoneistossa on kosteutta, koska yleensä talvisaikaan huoneet ovat kuivia, mikä on huono asia. MItä vetoisuuteen tulee, niin se on merkki erittäin hyvin toimivasta ilmanvaihdosta. Eli meillä on sitten saakelinmoisen hyvin toimiva ilmanvaihto , käy varmaan kateeksi? Ei tässä tiedä itkeäkö vai nauraa. Luultavasti muutetaan parin vuoden kuluttua muualle. Muiden huolien ja murheiden johdosta ei riitä energiat alkaa tästä asiasta tappelemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      250
      2045
    2. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      82
      2006
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      96
      1683
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      112
      1511
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1171
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1150
    7. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      113
      998
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      63
      988
    9. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      972
    10. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      896
    Aihe