Yleistä keskustelua pääsykoekirjoista

Oikikseen12345

Heips laitellaan tänne yleisiä tunteita pääsykoekirjoista ja hakemiseen liittyvistä asioista. Kuinka paljon ootte saanu luettua ja missä vaiheessa olis hyvä alottaa ulkoaopettelu?

64

8201

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eihän_nyt_ulkoaopetella

      Ulkoaopettelu ?

    • Otm789

      Tyylejä lukea ja oppia on yhtä montaa kuin hakijaa, mutta itse koin hyvänä menetelmänä lukea ensin kirjat parisen kertaa läpi nopeasti ilman sen syvempää pänttäämistä tai muistiinpanojen tekoa. Näin sai hyvän yleiskuvan koko alueesta. Kolmannen kerran luin tarkemmin ja aloin käyttää lyijykynää kevyeeseen alleviivaukseen. Vasta noin neljännellä lukukerralla aloin käyttää erilaisia yliviivaustusseja ja värikoodeja, merkaten säännöt, termit, poikkeukset jne omilla väreillä. 5-7 lukukerrat olivat sitten sitä varsinaista pikkutarkkaa mieleen painamista, listojen, lappujen ja termikorttien tekemistä jne. Toki tällöin oli pidempi aika lukea, peräti 3kk. Itseni mielestä ensimmäisellä lukukerralla sanatarkka pänttääminen/ulkoa opettelu on aika voimaa ja aikaa viepää kun ei vielä hahmota kokonaisuutta eikä ymmärrä vielä kaikkea. Itselläni toimi se, että ensin opettelin alueen ja kokonaisuudet niin, että ymmärsin mitä ne merkitsevät ja miten liittyvät toisiinsa, ja vasta sen jälkeen menin syvällisemmälle tasolle. Mutta tyylejä tosiaan on monia ja on tärkeää löytää se oma toimiva tapa. Joku taisi joskus päästä sisään sillä, että luki koko kevään aina tunnin yhtä sivua ja siirtyi sitten seuraavalle. Harjoitustehtävien tekemisen hyötyä en voi liikaa korostaa, sillä niiden kautta pääsee kunnolla testaamaan osaamistaan ja joskus kysymykset voivat olla jopa samantyyliset kokeessa. tsemppiä kaikille!

    • Mattlock

      Omista pääsykoeajoista on jo sen verran aikaa, että en rupea neuvomaan yksityiskohdissa ja silloin lukuaikaa oli lähes 3 kuukautta ja luettavan määrä nelinkertainen. Koska kuulemani mukaan lukuaikaa on nyt vain reilu kuukausi ja kirjat tuollaisia läpysköjä, niin suosittelen aloittamaan asioiden mieleenpainamisen heti toisen lukukerran aikana.

      Ensimmäisellä kerralla kannattaa vaan lukea ja ymmärtää ja sisäistää lukemansa. Sitten niitä sääntöjä voi alkaa opettelemaan ulkoa pikkuhiljaa. Kannattaa vaan rohkeasti ruveta tekemään kirjaan alleviivauksia ja merkintöjä, mitkä kokee hyödylliseksi.

      Valmennuskurssien hyödyn voisi myös kuvitella näissä kuukauden lukukinkereissä marginalisoituvan. Joka hetki pois kirjojen äärestä, kun on tasoisuksen antamista muille. Kun lukuaikaa on se 34 päivää, niin kovin suurta etua ei siitä varmaan saa, että istuu kurssilla kuunnellen opettajaa.

      Tsemppiä lukukinkereihin!

    • Hyvinmenee

      Oon lukenu kaikki kirjat ilman merkintöjä kerran läpi. Sit oon käyny alle- ja yliviivaten EU:n läpi. Sit oon melkein saanu rikosoikeuden kirjan käytyä noin läpi ja velvoiteoikeudesta puolet :) hyvä fiilis tähän mennessä lukemisista, vaikka on tullu jo epätoivon hetkiä. Seuraavaks alan tekemään muistiinpanoja samalla kun luen kolmannen kerran kirjat läpi :) ulkoa yritän opetella jo nyt mahdollisimman paljon ettei sit tuu lopussa liikaa ulkoa opeteltavaa aivoille. Itellä ei ainakaa kerralla jää paljoo muistiin.

    • Jepulis

      Itse pidän todella paljon pääsykoekirjojen aiheista. Haen nyt ensimmäistä kertaa oikeustieteelliseen ja fiilis lukemisesta on tähän asti ollut kyllä todella hyvä! Luen päivittäin, toisinaan enemmän kertausmeiningillä ja toisinaan pänttään kunnolla tehden muistiinpanoja ja alleviivauksia. Mulla on myös oman lukemisen tukena verkossa toimiva etäkurssi, johon teen harjoitustehtäviä ja välikokeita ja voin kyllä sanoa, että niistä on oikeasti hyötyä!

      Tällä hetkellä oon lukenut velvoteoikeuden kokonaan ja kyseisestä kirjasta oon tehnyt rutkasti muistiinpanoja, merkintöjä ja semmosia ''kortteja'', joissa toisella puolella kysymys tai jokin käsite/asia ja toisella puolella oikea vastaus/sanaselitys :D Kohta hyppään rikosoikeuden kimppuun ensin vain lukemalla kirjan läpi ja sitten syvemmin tutustuen.

      Tsemppiä kaikille hakijoille ja samassa veneessä oleville! Pääsykoe vaatii paljon työtä, mutta kova työ kyllä palkitaan. :)
      ps. Kertokaas mikä on teidän ensimmäinen hakukohde? Itsellä Turku.

    • Hyvinmenee

      Mulla kans Turku :)

    • Kevät12345

      Mielenkiintoista nähdä, miten tämä uusi hakujärjestelmä, aiempaa lyhyempi hakuaika ja lyhyempi koealue vaikuttavat hakuun, tuloksiin ja pisterajoihin jne. Aikoinaan kun itse hain, oli alue suhteellisen laaja mutta aikaakin oli enemmän kirjojen lukemiseen. Silloin osa hakijoista "väsyi" hakuaikana ja lukuteho heikkeni. Jotkut saattoivat luovuttaa. Silloin lukustrategiaan kuuluikin sopivan lukutahdin suunnitteleminen; miten maksimoi tehokkuuden ilman että väsähtää jne. Luulen, että nyt haku on kilpailua aikaa vastaan ja asiat täytyy mahdollisesti opetella vielä yksityiskohtaisemmin kuin aiemmin, mikä toisaalta on ihan mahdollista koska alue on suhteellisen lyhyt. Toisaalta oli aika ja alue sitten lyhyt tai pitkä, kaikki hakijat ovat kuitenkin loppupeleissä samassa asemassa.

    • Anniiiiinnaa

      Osaisko joku selittää sosiaalioikeudellisen sääntelyn kirjasta miten päällekkäiset etuudet lasketaan. Ja myös miten tämä ensisijainen maksettava korvaus toimii alemman esimerkin kohdalla?

      Jos joku taitava osais vaan vinkkaa jonkun hyvän esimerkin avulla mitä hittoa tarkoittaa Työntekijän eläkelain 92: 1 momentin 1 kohdan mukainen "työntekijän eläkelain perusteella maksettavasta eläkkeesä vähennetään työtapaturma- ja ammattitautilakiin perustuva ansionmenetyskorvaus". (esim tapaturmaeläke? -Joka voi siis olla 85% työtapaturman aikaisista työansioista)

      Jos esim nyt tapaturmaeläke, joka on ensisijainen olisi A 700€/kk ja työkyvyttömyyseläke olisi B 300€/kk niin miten vähennän "Työtapaturma- ja ammattitautilain nojalla maksettavat korvaukset (A) muun lain perusteella maksettavista korvauksista (B)" Silloinhan tulos on A 700- B 300 =-400. ?? Vähennänkö tuon erotuksen jostain, vai olenko väärillä jäljillä?

      Jos taas työkyvyttömyyseläke B on suurempi 700€ ja tapaturmaeläke A 300€ niin onko vähennettävä osa silloin vaan 400€ ja lopullinen maksettava eläke A B josta vähennetään 400€ eli 600€

      Kiitos jos joku osaa täsmetää tämän säännöksen!
      Ja tsemppiä vaan kaikille lukuihin! :)

      • Slfvsofj

        Sosiaalioikeuden kirja sai epäilemään onkohan oikis ees mun juttu. Suurimmilta osin aika hirveetä luettavaa.


      • 12345678899999

        Ei sitä vähennetä


      • abbacd

        Hengitä syvään. Tietenkään eläke ei ole negatiivinen. Henkilö saa sekä ensimmäisessä että toisessa tapauksessa 700 €/kk.

        Kylläpäs sait ilmaistua asian monimutkaisesti. Kyse on vaan siitä, kuka sen rahan maksaa. Henkilö ei saa sekä eläkettä että sitä vahingonkorvausta, eli hän ei hyödy tapaturmasta rahallisesti.


    • Kfkrjtkg

      Se rikosoikeuden eka osa siitä vihapuheesta ja sananvapaudesta on kyllä sellaista tajunnavirtaa että huhhuh.

      Ja niin muuten, on se mieltä ylentävää lukea sitä Mika Hemmon velvoiteoikeuden kirjaa kun on niin paljon tuttua asiaa, kun olen jo joskus aikaisemmin lukenut hänen teoksiaan ko. aiheesta.

      • jjuupelis

        itekki mietin sitä rikoksen ekaa osiota että onneksi tenttikirjat ei ole samanlaisia😂


      • KivatKirjat2018

        Mun mielestä mielekkäin kirja toi rikosoikeus. Varsinkin toi tajunnanvirta osio.
        Ihanasti kirjoitettu ja hyvän mittanen. Kaikki tuotu esiin taidokkaasti ja järjestelmällisesti. Paras olis kun tulis vaan tästä kirjasta kysymyksiä.

        Velvoiteoikeuden kirja täynnä sääntöjä! Heitetty liikaa sanatarkkaa ulkoaopettelua tähän lukuaikaan. Teoreettisesti kirjoitettu kirja jää ainakin paremmin minulle reilussa kuukaudessa mieleen kuin sääntöjen tolkuton pänttääminen. Pidemmällä lukuajalla se on iha jees.


    • jjuupelis

      toki rikosta kiva lukea ku väikkärityylinen mutta se mimmosia kysymyksiä siitä tulee niin on mielenkiintosta nähä.. Toivottavasti siitä kirjasta vähiten kysymyksiä😂

    • 1.hakukerta

      No mitäs olette mieltä rikoskirjan viimeisestä sivusta "keskeinen kirjallisuus"... Miksi on laitettu esille; a)jos jotain sattuu kiinnostamaan, b)onkohan merkitystä kokeessa...

      • semmosetsieltä123

        aivan hyvin voi kyllä tulla, typerä kysymys kaiken kannalta mutta testaa onko kaikki luettu😂


      • Akfvskfbk

        Joo. Siit tulee essee.


      • 1.hakukerta

        Näin ajattelin itsekin, että esseetä varmaan pukkaa 😏 Rikos olisikin hyvä aihe esseelle, kun sillä voidaan hakea yleisiä pohdinta- ja perustelutaitoja - osaako ajatella laajasti ja eri näkökulmista jne... Varmasti mielenkiintoinen koe edessä 😅😁


    • Oikkari

      Oikiksen pääsykokeessa ei haeta mitään yleisiä pohdinta- ja perustelutaitoja, vaan sanatarkkaa osaamista. Voin kertoa, että olet menossa väärän alan pääsykokeeseen, jos kuvittelet pääseväsi pohtivalla esseellä sisälle. Kokeessa tärkeintä on muistaa vain mahdollisimman paljon ulkoa pääsykoekirjasta.

      • Dontspillthebeans

        Hyshys, älä nyt ihan kaikkea kerro. Se on aina yksi kilpailija vähemmän kun pysyvät pohdiskeluesseeuskoissaan.


      • 1.hakukerta

        Tiedän kyllä mihin olen pyrkimässä ja kuinka vaaditaan sanatarkkaa osaamista ja ulkoa yritän kaiken oppiakin. Mutta kuten edellä sanottu, rikos-osio sisältää sellaista "tajunnanvirtaa" ja pohdintaa (miten VOIDAAN tuomita/tulkita sekä miten tuomio perustellaan), että ei sitä tosiaan tiiä mitä kokeeseen keksivät. "Pohtivalla" esseellä tarkoitan esseetä, jossa täytyy kirjaan nojaten perustella kaikki mahdolliset vaihtoehdot, ei antaa vain yhtä ainoaa ratkaisua... Jos ymmärrät mitä ajan takaa.

        Odotin nimittäin, että kaikki kirjat sisältäisivät vain "kylmää faktaa", mutta tämä kirja hieman yllätti pohdiskelullaan. Tähän liittyen voin myös siteerata johdantoa "Monista argumenteistamme voi myös olls perustellusti toista mieltä. Erityisen tyytyväisiä olemme silloin, jos lukija kokee argumentaatiomme epäkelvoksi ja innostuu miettimään parempia ehdotuksia esiin nousevien ongelmien ratkaisemiseksi".


    • Aivovammanen

      En ymmärrä eläke-etuuksien yhteenlaskemista tuon kirjan taulukon perusteella... ei ole voitu laittaa sitte vastausta että vois siitä jotain päätellä

    • Epätoivoinenolo

      Aluksi ajattelin että EU-sosiaalioikeus on helpohko kirja. Nyt kun luen toista kertaa niin en ole enää samaa mieltä. Ihan järjetöntä yrittää muistaa mitä uutta EU-jäsenyys on tuonut mihinkäkin kansalliseen etuuteen ja miten yhteensovittaminen minkäkin etuuden kohdalla toteutuu. Ei naurata enää kyllä yhtään :/

      • Djfbsogbd

        Samaa mieltä. Turha kuitenkaan panikoida. Se kirja on kaikille sama


    • 2rjebrjrj
    • Ihmettelijä

      Tyhmä kysymys, vaan oliko jossain jo sanottu, että mitä koetilanteessa pitää ja saa olla mukana? Millaiset kirjoitusvälineet, ruokaa...? En muista lukeneeni mistään 🤔

      • Ksbss

        Salijaon mukana kerrotaan


    • Ogjsc

      Missä vaiheessa porukalla opiskelut menossa? Montako kertaa kirjat on jo luettu?

    • Pöllö

      Lukeminen ihan ok mallilla.... Pari krt luettu. Kunhan vain oppisi kaikki pienet yksityislohdat.. Ja mitä muuten tarkoittaa "(ään)" KKO ratkaisun perässä?? Häiritsee, kun ei tiedä... 😏

      • Äänestäjä

        (ään.) Tarkoittaa, että ratkaisu ei ole ollut yksimielinen, vaan siittä on äänestetty.


      • Pöllö

        Kiitos! Näin hieman epäilinkin, mutta ei ole oik. perustiedot hallussa, niin ei voi olla mistään varma...


    • Mesimäyrä

      Huh aattelin että oon jotenkin jäljessä kun oon lukenu kirjat vaan 4-6 kertaa. Alleviivaukset on tehty, muistiinpanot vaikeimmista aiheista ja muistilaput, Tuntuu vaan että aika loppuu kesken. Aluksi tuli luettuu vain 8 tuntia päivässä mutta nyt menee jo yli kymmenen, Silti tuntuu että kaikkea ei millään ehdi opetella ulkoa, Paniikki alkaa jo vähän iskeä kun kokeeseen on aikaa enää reilu pari viikkoa! Valmennuskurssistakaan ei ole ollut oikein mitään hyötyä kun en oikeasti ehdi katsoa niitä videoita ja harjoituskokeessa olisi pitänyt muistaa ihan hirveä määrä asioita viikon opiskelun perusteella. Sain vielä kirjat viikkoa myöhemmin julkaisupäivästä kun en voinut tilata niitä ennakkoon.

      • 758358

        Ei sillä ole juuri mitään merkitystä, montako kertaa ne kirjat lukee läpi. Kymmentä sivua voi lukea läpi kokonaisen päivän, kun yrittää painaa ulkomuistiin kaiken kysymisen arvoisen, muistiinpanoja tehden ja muistisääntöjä mieleensä luoden. Joku toinen taas huitelee 200 sivun päivävauhtia, mutta osaa kuitenkin kokeessa asiat huonosti, kun jokaisella lukukerralla mielessä ovat vahvistuneet vain pääasioiden osaamista edesauttavat assosiaatiot.

        Päivittäisten opiskelutuntien määrä on myös syytä pitää järkevänä. Jos normaalin työpäivän mittainen lukeminen ei riitä opiskelupaikkaan, tuskin se enempikään riittänyt olisi. Ensimmäiset tunnit ovat joka päivä ne tehokkaimmat, sitten alkaa omaksumiskyky heiketä.

        Ja kaikkea eivät opiskelupaikan saavat yleensä ulkoa osaa. Pitää vain katsoa, osaako ulkoa enemmän kuin reject. Jos ei, niin omantasoisia opiskelumahdollisuuksia tietää sitten suosiolla etsiä vaikkapa valtiotieteelliseltä tai humanistiselta alalta.


      • Mesimäyrä
        758358 kirjoitti:

        Ei sillä ole juuri mitään merkitystä, montako kertaa ne kirjat lukee läpi. Kymmentä sivua voi lukea läpi kokonaisen päivän, kun yrittää painaa ulkomuistiin kaiken kysymisen arvoisen, muistiinpanoja tehden ja muistisääntöjä mieleensä luoden. Joku toinen taas huitelee 200 sivun päivävauhtia, mutta osaa kuitenkin kokeessa asiat huonosti, kun jokaisella lukukerralla mielessä ovat vahvistuneet vain pääasioiden osaamista edesauttavat assosiaatiot.

        Päivittäisten opiskelutuntien määrä on myös syytä pitää järkevänä. Jos normaalin työpäivän mittainen lukeminen ei riitä opiskelupaikkaan, tuskin se enempikään riittänyt olisi. Ensimmäiset tunnit ovat joka päivä ne tehokkaimmat, sitten alkaa omaksumiskyky heiketä.

        Ja kaikkea eivät opiskelupaikan saavat yleensä ulkoa osaa. Pitää vain katsoa, osaako ulkoa enemmän kuin reject. Jos ei, niin omantasoisia opiskelumahdollisuuksia tietää sitten suosiolla etsiä vaikkapa valtiotieteelliseltä tai humanistiselta alalta.

        Niin tiedän että sillä ei ole väliä miten monta kertaa kirjat lukee kunhan ne osaa. Olen jakanut kaikki kirjat pieniin osiin ja luen joka päivä vähän kerrallaan että varmasti opin kaiken, sen lisäksi kertaan aina kaiken opiskelemani. Ajattelin vain että tämä tekniikkani on liian hidas vaikka se onkin tehokas, kun kirjat on käyty läpi vain n. 5 kertaa. Testaan myös koko ajan lukemista on kysymyksillä että se ei ole ns. tyhjää lukemista.


        Tuo on kyllä ihan totta että aamulla on tehokkaimmat lukutunnit. Olen ottanut sen huomioon lukusuunnitelmassani.


        Kahdeksan tuntia päivässä tuntui vaan jotenkin liian rennolta kun opiskelin promodoron kanssa ja jatkuvasti oli taukoja. Mitä olen lukenut sisäänpäässeiden lukuajoista he ovat lukeneet sen 10-14 tuntia päivässä! Sen takia olen skarpannut että luettua tulee vähintään 10 tuntia per päivä.


      • 758358
        Mesimäyrä kirjoitti:

        Niin tiedän että sillä ei ole väliä miten monta kertaa kirjat lukee kunhan ne osaa. Olen jakanut kaikki kirjat pieniin osiin ja luen joka päivä vähän kerrallaan että varmasti opin kaiken, sen lisäksi kertaan aina kaiken opiskelemani. Ajattelin vain että tämä tekniikkani on liian hidas vaikka se onkin tehokas, kun kirjat on käyty läpi vain n. 5 kertaa. Testaan myös koko ajan lukemista on kysymyksillä että se ei ole ns. tyhjää lukemista.


        Tuo on kyllä ihan totta että aamulla on tehokkaimmat lukutunnit. Olen ottanut sen huomioon lukusuunnitelmassani.


        Kahdeksan tuntia päivässä tuntui vaan jotenkin liian rennolta kun opiskelin promodoron kanssa ja jatkuvasti oli taukoja. Mitä olen lukenut sisäänpäässeiden lukuajoista he ovat lukeneet sen 10-14 tuntia päivässä! Sen takia olen skarpannut että luettua tulee vähintään 10 tuntia per päivä.

        Jos 10 tuntiin sisältyy kohtalainen määrä taukoja, niin kyllä sen verran voi olla järkevää lukea. Ei paljokaan lukeminen yhdessä kuukaudessa itseään vastaan käänny, jos nyt ei syömättä tai nukkumatta ala jättää.


    • ohmagaaash

      toivottavasti ens vappua ei tarvi viettää kirjojen kans

    • Kffh

      2,33 kertaa luettu kirjat läpi. Pitäsköhän sitä jo luovuttaa jos kerran muut on vedellyt jo tyyliin 6 kertaa läpi tässä vaiheessa.

      • Laws

        Lukukerroilla ei ole mitään merkitystä, vaan sillä, sisäistääkö ja oppiiko asiat. Muistan että itse aikoinaan olin nopea lukemaan kirjat kannesta kanteen (luin varmaan jokaisen kirjan 6-10 kertaa läpi), koska minulla asioiden sisäistäminen ja kokonaisuuksien hamottaminen vaati useampaa lukukertaa. Samaan aikaan pyrkivä kaverini taas luki hitaammin ja vähemmän kertoja kirjat läpi (ehkä 3-4 krt), mutta opetteli samalla asioita ja painoi niitä mieleen. Eli ei kannata verrata siihen, miten monta kertaa kukin kirjat lukee koska tyylejä oppia on yhtä montaa kuin hakijaa. Merkitystä on sillä, oppiiko asiat. Tsemppiä lukemisiin!


      • Lukeenlukeen
        Laws kirjoitti:

        Lukukerroilla ei ole mitään merkitystä, vaan sillä, sisäistääkö ja oppiiko asiat. Muistan että itse aikoinaan olin nopea lukemaan kirjat kannesta kanteen (luin varmaan jokaisen kirjan 6-10 kertaa läpi), koska minulla asioiden sisäistäminen ja kokonaisuuksien hamottaminen vaati useampaa lukukertaa. Samaan aikaan pyrkivä kaverini taas luki hitaammin ja vähemmän kertoja kirjat läpi (ehkä 3-4 krt), mutta opetteli samalla asioita ja painoi niitä mieleen. Eli ei kannata verrata siihen, miten monta kertaa kukin kirjat lukee koska tyylejä oppia on yhtä montaa kuin hakijaa. Merkitystä on sillä, oppiiko asiat. Tsemppiä lukemisiin!

        Näin se on. Ei lukukerroilla ole mitään merkitystä, mutta sillä on, miten asiat oppii ja sisäistää. Itse luin kirjat kaks kertaa, mutta kertasin paljon. Ja kun yksi tapa oppia alkoi turruttaa, piti opetella toisella tavalla. Päivittäin käytin aikaa lukemiseen 10 tuntia. En ole koskaan lukenut niin paljon ja tokkopa tulen lukemaankaan.


    • Jasu

      Olen työtaustaltani (syyttäjä) lupautunut auttamaan paria kaveriani rikoskirjan ymmärtämisessä, ja mielestäni se on todella vaikeasti hahmotettava, ja etenkin ensimmäinen viharikos/vihapuheosuus varsin huonosti jäsennelty. Samaa jotenkin jankataan jäsentymättömästi, joten on hankala hahmottaa muistisäännöin, missä kirjoitettiin mitäkin.

      Toinenkin osuus on sitä, että liian pieneen tilaan on yritetty änkeä vähän kaikesta, eikä yhtenäistä kuvaa saa kunnolla mistään. 2015 olin ihan valmennuskurssilla opettamassa, ja silloin kirjassa oli ideaa: hyvin looginen, jäsennelty ja hahmotettavissa.

      Jos joku siis tuskailee rikosoikeuskirjan kanssa - etenkin alun kanssa - niin voin lohduttaa, että yhtä sekava se on syyttäjälle, joka on vihamotiivilla värittyneitä syytteitä salissa ajanut.

      Onnea kaikille ja JAKSAMISTA!

      • Jfjftjktkt

        Oi ihanaa kun joku on kanssani samaa mieltä. Ja tämä joku on vieläpä syyttäjä.


    • Laatukorvaamäärän

      Itse olen lukenut päivittäin 6-6,5 tuntia. Mieluummin käytän käyttämäni tunnit tehokkaasti. En pystyisi omaksumaan 10 tunnin lukemisen jälkeen kyllä yhtään mitään. Viime vuonna jäin 1p päähän rajasta kun luin 5h/pv. Tietenkin lukutuntien päälle tulee vielä tauot, joten tauot mukaan laskettuna tulee se työpäivän mittainen päivä nyt.

    • squire

      Rikosoikeuden kirja tuntuu helpolta omaksua, koska argumentit ja pohdinta ovat loogisia (ja ne on mahdollista linkittää aiemmin sanottuun, toisin kuin kahdessa muussa normia normin perään -paukutuksessa, jossa perusteita ei rajatun tilan vuoksi erityisesti jäädä pohtimaan). En tosin jaksa uskoa, että pohdiskelevasta kirjasta tulisi pohdiskeleva kysymys, vaan haasteena on pikemminkin ymmärtää sanottu ja referoida kirjoittajien päättely koetilanteessa olennaisilta kohdin juuri sellaisena, kun se kirjassa esitetään. En usko, että arvostelijoita kiinnostaisi tiedustella kenenkään omaa pohdintaa aiheesta - miten sellainen edes arvosteltaisiin?

      Velvoiteoikeus on noin muuten huippukiinnostava ja helposti sovellettavissa käytännön elämään -> mielekästä lukemista. Sosiaalioikeuden kirjan tarkoitus lienee testata, kuka ylipäätään hakee tosissaan, koska sitä ei vastaavasti kukaan huvikseen pänttää.

    • Hfuhh

      Sosiaalioikeuden kirjassa on ihan käsittämättömän paljon muistamista. Sitä tuskin kukaan, tai ainakaan minä, pysty opettelemaan kunnolla. Hyvällä tuurilla sieltä kysytään juuri sitä mitä et ole kunnolla painanut mieleesi. Vähän epätoivoinen fiilis kyllä tällä hetkellä tuota kirjaa opetellessa.

    • Fjrkrnbf

      Olen tämän kahden viikon aikana lukenu kirjat jo 6 kertaa ja on fiilis että asiat on hyvin jo hallussa. Että jos ei pääse äkkiä tekemään sitä koetta, niin menee ylikuntoon. On ihan eri asia lukea n. 300 kuin n. 600 sivua. Velvoiteoikeus ja sosiaalioikeus on parhaat, rikosoikeus hirveetä shaibaa. En tajuu miks kaikki valittaa sosiaalioikeuden olevan hankalaa.

    • eitoimipääenää

      Haluaako joku selittää mulle sosiaalioikeuden kirjasta sivulta 79 eli Oikeus hakeutua hoitoon toisessa jäsenvaltiossa-kappaleesta yhden asian. Eli kun oikeus hakeutua hoitoon käsittelee kahta tilannetta: 1) Ennakkoluvan vaativaa hoitoa JA 2) Tilanteita, joissa henkilö päättää hakeutua omatoimisesti hoitoon toiseen jäsenvaltioon.

      Ykköskohdassa siis henkilö tarvitsee tuon ennakkoluvan saadakseen toisessa jäsenvaltiossa tehdystä hoidosta aiheutuvat kustannukset korvatuksi. Sen sijaan tossa kakkoskohdassa taas kyse on potilasdirektiivin sääntelemistä tilanteista.

      Eli voiko joku vääntää rautalangasta että koska tota ennakkolupaa tarvitaan ja koska henkilö voi vaan oma-aloitteisesti lähteä hoitoon toiseen jäsenvaltioon JA saada siitä korvaukset potilasdirektiivin mukaisesti?

      Joo täällä luki että ennakkolupaa voidaan vaatia sairaalahoidosta, ei sairaalan ulkopuolisesta hoidosta. Mutta siis tajuaakohan kukaan mitä mä haen takaa. Summasummarum: koska vaaditaan tuo ennakkolupa ja koska henkilö voi vaan olettaa että hän voi lähteä oma-aloitteisesti toiseen EU-maahan ja saada hoitonsa korvatuksi?

      • Jfjrjrkr

        Toi ennakkolupa vaaditaan sillon, jos on vaikka leikkausjonossa julkisella puolella ja henkilö haluaa tulla hoidetuksi ja omalta osaltaan purkaa jonoja hakeutumalla ulkomaille hoitoon, niin sillon tarvitaan ennakkolupa Kelalta, jonka päätös on sidottu henkilön sairaanhoitopiirin arvioon hoidon tarpeesta. Eli on sairas ja odottaa saavansa hoitoa. Sit toi omaehtoinen hakeutuminen on sillon jos vaikka torniolainen menee Haaparannalle hammaslääkäriin yksityiselle johonki vuositarkastukseen omalla kustannuksellaan, niin siitä saa Kelalta korvauksen, joka siis on vaan osa hinnasta, jonka maksaa yksityisellä. Tässä tilanteessa käy muuten vaan terveystarkastuksessa ulkomailla. Auttoko yhtään?


    • xyz_llm

      Osaako joku selventää? Sosiaalioikeuden kysymys.

      Ensin kirjassa todetaan näin: "Euroopan unionin tuomioistuin on linjannut, että etuudet ovat samanlaisia silloin, kun niiden tarkoitus, laskemisperusteet ja myöntämisperusteet vastaavat toisiaan". (s. 40)

      Mutta sitten vähentämisen erityisistä edellytyksistä: "Erityisedellytysten sisältö riippuu siitä, ovatko päällekkäiset etuudet toisiinsa nähden samanlaisia vai erilaisia. Asetuksen 53 artiklan 1 kohdan mukaan samanlaisina etuuksina pidetään kaikkia:
      a) samalle henkilölle,
      b) täyttyneiden vakuutus- tai asumiskausien perusteella laskettuja tai myönnettyjä;
      c) päällekkäisiä työkyvyttömyys-, vanhuus- ja perhe-eläke-etuuksia." (s. 41)

      Kaksi poikkeavaa määritelmää? Vai onko tuo jälkimmäinen vain ymmärrettävä puhtaasti eläke-etuuksien samanlaisuuteen liittyvänä, kun taas toinen on yleisempi...

      • Jfifkrkg

        Itse en näe mitään ristiriitaa noiden välillä. Ensimmäisessä EU-tuomioistuin on vain hienojakoisemmin todennut lain sisällön ja toisessa sitten on sanallistettu säännöksen teksti siitä, että mitä etuuksia pitää henkilölle maksaa ensisijassa ja mitä toissijassa ja jos saa useammasta maasta, niin mikä maa maksaa vai maksaako useampi ja jos maksaa yksi, niin mitä sen yhden pitää ottaa huomioon maksaessaan. Muistathan sen kirjan alussa olleen luettelon oikeuslähteiden keskinäisestä riippuvuudesta ja velvoittavuudesta?


    • Voihanpäällekkäisyys

      Selittäkää please joku tota päällekkäisten etuuksien ehkäiseminen kappaletta, en oikein ymmärrä mistä siitä on kyse :(

      • Erikoinenaihe

        Lakimiesten ei pitäisi joutua mihinkään tekemisiin sosiaalioikeuden kanssa. Miksi tällaisesta aiheesta ylipäänsä on kirjoitettu pääsykoekirja? No ehkä... tällä voidaan valmentaa lakimiehiä valmistumisen jälkeiseen työttömyyteen! Murhat, sopimukset, yhtiöt ja konkurssit ovat oikeata juridiikkaa, mutta sosiaalioikeus... - ketä se kiinnostaa? Ei ainakaan lakimiehiä.

        Yritä nyt motivoida itseäsi vielä muutama päivä, jotta pääset oikikseen. Sen jälkeen saat unohtaa päällekkäiset etuudet.


      • squire

        Jotenkin helpompi ymmärtää, jos ajattelee näillä säännöksillä tavoiteltuja asioita. Tavoitteena on ehkäistä tilanne, jossa henkilö saisi suhteettoman suurta etua nauttimalla etuuksia samaa tarkoitusta varten useasta jäsenvaltiosta. Pahimmillaan tällainen tilanne johtaisi siihen, että etuuksien määrä ylittäisi henkilön työansiot. Jos EU-oikeuden säännöksiä ei olisi, tämä saattaisi jossain tilanteessa olla toisistaan poikkeavien kansallisten säännösten vuoksi mahdollista, vaikka kukaan ei olisi tällaista mitenkään tavoitellut.

        Toisaalta sosiaaliturva-asetus myös rajoittaa jäsenvaltioiden mahdollisuuksia soveltaa omia päällekkäisyyssäännöksiään miten huvittaa, esimerkiksi niin, että ulkomailta saatavien etuuksien vähennysten jälkeen henkilölle ei jäisi oikein mitään maksettavaa. Näin kustannuksia ikään kuin siirrettäisiin toisen jäsenvaltion kontolle tai vastaavasti etuuden saaja joutuisi kärsimään pienemmistä korvauksista (eikä saisi hyväksiluettua kaikkia ansaitsemiaan vakuutuskausia - tämä olisi sosiaaliturva-asetuksen taustalla olevan kausien yhteenlaskemisen periaatteen vastaista).

        Säännösviidakko on tarpeen, koska eläkkeitä on sekä vakuutus- ja asumiskausiin perustumattomia että kausista riippuvaisia, ja kansalliset säännökset poikkeavat paljonkin toisistaan. EU ei siis määrää, mihin jäsenvaltioiden pitäisi eläkkeidensä maksu perustaa, vaan asetuksella säädellään sitä, kuinka eläkkeet tällaisessa tilanteessa yhteesovitetaan. Samanlaisuudella ja erilaisuudella viitataan tässä mm. siihen, onko tarkasteltavan etuuden perusteena vakuutuskausi vai onko etuuden määrä vakuutuskaudesta riippumaton. Jäsenvaltioiden sosiaaliturvajärjestelmistä löytyy molempia. Tyypillinen esimerkki kahdesta keskenään erilaisesta etuudesta olisi kirjassa mainittu työkyvyttömyyseläke ja tapaturmaeläke, joista toisen perusteena olisi maksavan jäsenvaltion lainsäädännössä asumis- tai vakuutuskausi, kun taas toinen olisi esimerkiksi aina euromäärältään vakio.

        Lopuksi täytyy vielä muistaa, että lopullisen eläke-etuuden määrittämiseksi on kaikissa tilanteissa aina laskettava sekä pro rata -etuus että itsenäinen etuus, vertailla näitä ja valita maksettavaksi se korkeampi.


    • Oikis-hakija

      Tulin tänne vaan ihmettelemään, että pääsykoekirjathan maksaa - mitä ihmettä?! Tietysti peruskoulun jälkeiset koulukirjat eivät mitkään ole ilmaisia, mutta mua järkyttää tämä käytäntö, että jokaisen pitää maksaa päälle 100€ materiaalista, joka ei kuitenkaan takaa pääsyä yhtään mihinkään. Tämän lisäksi ensikertalaiselle valmennuskurssi on pääsyn kannalta melkeinpä pakollinen, jos sisään aikoo päästä ensimmäisellä kerralla - nekin on ihan perkeleen kalliita. Miksi mun rahat on yliopistoille arvokkaampia kuin mun taidot ja tiedot?

      Muutenkin musta tuntuu, että tää rahastushomma on suuri tabu - valmennuskursseja tyrkytetään hyvinkin laajalla hintahaarukalla , mutta siitä ei kerrota mitään, että pääsykoemateriaalistakin pitää maksaa. Tää ei olis selvinyt mulle ellen olisi hakukoneella etsiskellyt valmennuskurssien hintoja: törmäsin mainokseen pääsykoekirjoista. Yhdelläkään nettisivulla tai keskustelupalstalla ei mainittu mitään pääsykoekirjojen maksullisuudesta. Jotenkin musta tuntuu huijatulta, vaikka en vielä mistään olekaan maksanut.

      Onko muilla samankaltaisia ajatuksia vai tajuanko mä vasta nyt yhteiskunnan olevan kapitalistinen?

      • halvemmatkirjat

        Tänä vuonna pääsykoekirjat voi lukea verkossa maksutta - hyvä niin. Jotenkin ymmärrän vielä painettujen materiaalien maksullisuuden, koska kuka kustantaisi vajaalle 10 000:lle (?) hakijalle kirjat joka vuosi? Kirjoihin tehdään kuitenkin merkintöjä, joten lainaamismenetelmä ei oikein toimi. Se on kylläkin aika selviö että eivät ne 3 ohkaista läpyskää ole kuitenkaan 200 euron arvoiset, hintaa saisi laskea 20-30€:een per kirja.


      • Harakkka

        "Onko muilla samankaltaisia ajatuksia vai tajuanko mä vasta nyt yhteiskunnan olevan kapitalistinen?"

        Hyvä vitsi ja silmät auki ihan kerrasta!

        Kommunismi voi hyvin vielä ainakin Pohjois-Koreassa ja osittain myös Kuubassa.


    • Hakija2019

      Onko kellään tietoa tuleeko tuo verkossa luettava materiaali olemaan sellaista, jonka voisi itse tulostaa?

      • Utuopiskelija

        Joo kyllä voi tulostaa, ainakin viimevuonna tulosteltiin ihan sujuvasti kaikki verkkomateriaalit


      • Hakija2019

        Kiitos tiedosta!


      • hukassa
        Utuopiskelija kirjoitti:

        Joo kyllä voi tulostaa, ainakin viimevuonna tulosteltiin ihan sujuvasti kaikki verkkomateriaalit

        Viime vuonna? Eihän kirjat tuolloin olleet sähköisinä? Vai mitä materiaalia tarkoitat


      • Tietäjätietää1
        hukassa kirjoitti:

        Viime vuonna? Eihän kirjat tuolloin olleet sähköisinä? Vai mitä materiaalia tarkoitat

        Kyllä oli viime vuonna myös sähköisessä muodossa, tosin ei ilmaisena.


      • Tulongelmia

        Miten tulostus käytännössä tapahtui? Ainakaan tänä vuonna en keski, miten tulostaa muuten kuin "sivu kerrallaan".


    • Oiks

      Tulostaminen tuottaa ongelmia täälläkin... Ei oo tehty turhan helpoksi ainakaan, saa nähdä onnistuuko ollenkaan..?

    • minämaksoin

      Ei voi tulostaa. Ideahan on, että maksamalla saa tulostetut aineistot. Vapaamatkustajat lukekoot näytöltä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1615
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1244
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1086
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1072
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      857
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      741
    Aihe