Tietoisuus noudattaa fysiikan lakeja

fysiikan.lait

Katutasolla yksilö kokee olevansa hengellisfyysinen (dualistisen opin mukaan) kokonaisuus, yksikkö, joka pitää tietoisuuttaan, minää, itsestäänselvänä. Mitä enemmän yksilö alkaa ajatella elämää tieteellisestä näkökulmasta, sitä mystisemmäksi aiheeksi tietoisuus muuttuu. Kun olet vuosia tutkinut ja pohtinut elämää, alat ymmärtämään elämää syvemmillä tasoilla. Huomio kiinnittyy siihen, että suurempi kokonaisuus rakentuu aina pienemmistä yksiköistä.

Ihminen muodostuu soluista. Solu on itsenäinen eliö, mutta ihminen on monisoluinen olento, jossa kaikki ihosta aivojen monimutkaiseen rakenteeseen rakentuu soluista. Solut kommunikoivat ohjelmoidusti keskenään, joka ylläpitää "symbioosia". Soluja on aikuisessa ihmisessä voi arviolta olla jopa yli 70 biljoonaa kappaletta. Numerona se on 70 000 000 000 000. Solujen määrää on tosin hankala päätellä, sillä solut ovat eri kokoisia ja eri tiheyksisiä.

Kun tutkitaan solua, huomataan, että se rakentuu vielä pienemmistä osista. Alkuaineista. Alkuaineet ovat rakennusaineita, joista rakentuu mm. planeettamme ja kaikki mitä se kantaa päällään, kaasuista itse elämään. Ihminen rakentuu 11:stä eri alkuaineesta.

Kun tutkitaan alkuaineita, huomataan, että ne rakentuvat vielä pienemmistä osista. Atomeista. Atomit ovat alkuaineiden rakennusaineita. Atomeja on aikuisessa ihmisessä arviolta huimat 7 kvadriljardia kappaletta. Numerona se on 7 000 000 000 000 000 000 000 000 000.

Kun tutkitaan atomia, huomataan, että se koostuu vielä pienemmistä osista; neutroneista, protoneista, elektroneista. Jos tutkitaan näitä pieni hiukkasia, huomataan, että ne koostuvat jälleen pienemmistä osista, kuten kvarkit ja gluonit. Ne ovat tieteen havaitsemia pienimpiä hiukkasia, mutta emme voi olla varmoja, miten pitkälle rakennusaineiden ketju jatkuu, sillä laitteistomme erottelukyky voi olla rajallinen. Lopullinen pienen pienten hiukkasten lukumäärä on niin suuri, ettei jaksa naputella niin monta nollaa.

Kun lähdetään tästä taas suurempaan päin, huomataan, että kaikki todella rakentuvat aina suuremmista rakennelmista.

Tässä vaiheessa kun miettii ihmisen tietoisuutta, sen oivaltaa olevan ominaisuus, jonka mahdollistaa sille muodostuva "alusta", ihminen, ja se kehittyy nollasta täydelliseksi kehityksen ja opin kautta. Esim. munasolulla ei ole tietoisuutta. Eikä siittiöllä. Eikä varhaisvaiheen sikiöllä. Sikiön kehittyessä DNA ohjelmoi siihen perustoiminnot, kuten nälkä ja kipu. Syntyvän vauvan tietoisuus on jo kehittymässä, mutta se on hyvin pientä. Vauva tunnistaa mm. vanhempiensa äänen.

Syntymän jälkeen alkaa tietoisuuden varsinainen kehittyminen. Se vaatii jatkuvia signaaleja ja ärsykkeitä, jotka tallentuvat informaationa vauvan vielä lähes tyhjään "muistimoduliin". Muisti on tietoisuuden tärkeimpiä asioita, sillä ilman kykyä tallentaa jatkuvasti informaatiota, eläisimme hyvin ohuessa oppimattomassa "tapahtumahorisontissa", jossa meitä ohjaisi lähes yksinomaan DNA:han tallennetut perusvaistot. Visuaaliset ärsykkeet eivät ole välttämättömiä, mutta auttaa tietoisuutta kehittymään nopeammin ja vahvemmaksi. Esim. kuurosokeamykän vauvan tietoisuus kehittyy hyvin hitaasti ja heikoksi, koska signaalit, jotka hän vastaanottaa, on suppeita, perustuen lähes yksinomaan tuntoaistiin ja hajuaistiin.

Tietoisuus on siis kehittyvä ohjelma, joka vaatii ympärilleen "symbioosissa" toimivan kokonaisuuden (toimiva suljettu järjestelmä: keho ja elimet, nesteiden kierto, sähkökemialliset prosessit jne.) sekä riittävästi tallennettua informaatiota. Kun ihmistä nyt miettii hiukkastasolta lähtien, voimme tehdä päätelmän, että ihminen on joktotietokone. Sen ymmärtämisen ja erityisesti hyväksymisen esteenä on tällä hetkellä kymmeniä tuhansia vuosia ihmiseen vaikuttanut ominaisuus luoda itselleen korviketietona (uskomukset) alkulähde, merkitys ja tarkoitus, sekä kyvyttömyys havaita ja mitata sen lähdettä ja muodostumista.

Kun yksikkö, joka koostuu suuresta määrästä pieniä hiukkasia, lakkaa toimimasta, se pysäyttää myös tietoisuuden toimintaa ylläpitävät prosessit. Näin ollen tietoisuus fyysisenä ilmiönä ei ole erillinen olio tai funktio, joka siirtyy (toistaiseksi tuntemattomassa ulottuvuudessa) paikasta A paikkaan B.

46

867

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvä aloitus.
      Jatkoksymykseksi ajattelen että sikiön tietoisuuteen vaikutetaan jo paljon ennen syntymää, siis äidin reaktiot muokkaavat sitä, no mihin äidin reaktiot perustuvat, tietenkin hänen kokemuksiinsa jotka alkoivat jo sikiövaiheessa, ja niin poispäni. minne saakka? ...
      Vedän mutkat suoriksi ja ajattelen että Kristityt sanovat sitä perisynniksi mikä on minusta kammottavaa syyllistämistä. (kolmanteen ja neljänteen polveen...)
      En olisi aivan varma sanomaan milloin tietoisuus syntyy. Siksi tyydyn ajatukseen että Jumala loi sen.
      Fysiikka on arvokas selitystapa asioille jotka ovat ihmismielen määriteltävissä.

    • MaterialismiEiOleTiede

      Kyllähän se taitaa olla niin, että tietoisuus ennen mitään aate- ja uskomusjärjestelmiä on jokaiselle itsestäänselvyys. Tiedekään ei tee tietoisuudesta minkäänlaista kummaketta, vaan tietoisuus on selvästikin tieteen teon perusedellytys. 1800-luvun fysiikka yritti kovasti selittää maailmaa (ja siten jopa tieteentekoa) ilman tietoisuutta, mutta tieteen edistyttyä maailmankaikkeus alkoi näyttää ennemminkin isolta ajatukselta kuin vääjäämättömästi raksuttavalta fatalistiselta kellokoneistolta. Kvanttimekaniikka on osoittanut, että maailmaa ei pystytä tyhjentävästi kuvaamaan ilman viittausta havainnoijaan ja tämän tekemiin valintoihin havainnoimistaan asioista ja havaintotavoista.

      Kummalliselta näyttävän olion tietoisuudesta tekee vain materialistinen perusoletus, koska materialistinen käsitys maailmasta ei sisällä mitään tietoisuuteen viittaavaakaan. Tietoisuus ei selity materialismissa, vaan jää materialistisen maailmankäsityksen ulkopuolelle. Jotkut materialistit vastentahtoisesti kuitenkin myöntävät tietoisuuden olemassaolon, koska suuren yleisön silmissä näyttäisi jo liian paksulta kieltää tietoisuuden olemassaolo.

      Materialismi on selvästikin eri asia kuin tiede, vaikka äänekkäimmät materialistit usein samaistavatkin nämä kaksi keskenään. Tosiasiassa materialismi on pelkkä uskomusjärjestelmä, jonka mukaan vain materiaa on olemassa. Sellainen oletus on niin loogisesti kuin empiirisestikin täysin todistamaton ja vailla mitään muuta kuin uskomuksellista tukea.

      Materialisti katsoo tietoisuutensa aistisisältöjä ja tulkitsee ne itsestään riippumattomaksi todellisuudeksi. Itsekäsityksestään hän unohtaa kokonaan tietoisuuden ja rakentaa mielessään itsensä näistä aistisisältöjensä tarjoamista leegopalikoista.

      Tätä sivuavia teemoja käsitellään tässä suomennetussa videossa (tekstitykset saa näkyviin napsauttamalla youtube-ruudun oikean alakulman vasemmanpuolisinta kuvaketta, josseivät ole valmiiksi näkyvissä). Video on tietoisuusteeman lisäksi hyvä kuvaus tieteen historiasta.

      https://www.youtube.com/watch?v=ETynDYINhOY

      • TietoisuusEnsin

        Vielä paremmin tieroisuuden (awarness, conciousness) ensisijaiisuutta osaa selvittää mielestäni Rupert Spira. Häneltä löytyy satoja YouTube -videoita.

        Eli tietoisuus on kaiken pohja. Sen värähtelystä syntyy meli ja sitten aine (havaittava maailma, päivätajunta). Siis aivan päinvastoin kuin mihin materialismi ja valtakulttuuri uskoo. Kukaan ei ole löytänyt maalmaa tietoisuuden ulkopuolelta mutta niin vahvasti siihen uskomme!!!


      • niitä-näitä

        Onko joku väittänyt, että materialismi on tiede? Materialistinen todellisuuskäsitys on tieteen saavutus, kun jumalien, henkiolentojen yms. on todettu perustuvan muinaisiin vaistonvaraisesti syntyneisiin käsitteisiin ja yliluonnolliseen luonnon kokemiseen. Nyt sitten tapellaan uususkontoja vastaan, kun perinteisen hengellisyyden lisäksi on syntynyt tieteelliseltä kuulostavia "kvanttiuskomuksia". Ihminen ei halua kirveelläkään uskoa, eikä myöntää, että tietoisuus olisi luonnollinen fyysinen ilmiö. Mikä siinä on, ettei sitä haluta hyväksyä? Pitääkö mennä muutama tuhat vuotta vielä eteen päin, ennen kuin rohjetaan luopua uskomuksellisuudesta?


      • MaterialismiOnIdeologia
        niitä-näitä kirjoitti:

        Onko joku väittänyt, että materialismi on tiede? Materialistinen todellisuuskäsitys on tieteen saavutus, kun jumalien, henkiolentojen yms. on todettu perustuvan muinaisiin vaistonvaraisesti syntyneisiin käsitteisiin ja yliluonnolliseen luonnon kokemiseen. Nyt sitten tapellaan uususkontoja vastaan, kun perinteisen hengellisyyden lisäksi on syntynyt tieteelliseltä kuulostavia "kvanttiuskomuksia". Ihminen ei halua kirveelläkään uskoa, eikä myöntää, että tietoisuus olisi luonnollinen fyysinen ilmiö. Mikä siinä on, ettei sitä haluta hyväksyä? Pitääkö mennä muutama tuhat vuotta vielä eteen päin, ennen kuin rohjetaan luopua uskomuksellisuudesta?

        "Onko joku väittänyt, että materialismi on tiede? "

        Materialistijärjestöjen johtohahmoilta ja niiden kannattajilta tulee jatkuvasti kommentteja, että "tämä-ja-tämä on ristiriidassa tieteen kanssa" (esim. tietoisuuden jatkuminen aivotoiminnan lakkaamisen jälkeen), vaikka se onkin ristiriidassa vain materialistisen ideologian kanssa. Itse asiassa moni sellainen asia, jota materialistit vastustavat vain ideologisista lähtökohdista käsin, on tieteellisen tutkimuksen todellinen tulos.

        " Materialistinen todellisuuskäsitys on tieteen saavutus"

        :D Jahah, nyt vain todisteet pöytään. Linkkaapa tähän nähtäväksi jokin tieteellinen tutkimus, joka sanoo osoittavansa materialismin todeksi.

        "kun jumalien, henkiolentojen yms. on todettu perustuvan muinaisiin vaistonvaraisesti syntyneisiin käsitteisiin"

        Jos olet itse käsityksenäsi "todennut" jotakin, se ei tee asiasta totta. Näitä materialistisia asioiden "toteajiahan" kyllä riittää.

        " ja yliluonnolliseen luonnon kokemiseen"

        Kokemus on kuitenkin kokemus, ei ennakkokäsitys.

        "Nyt sitten tapellaan uususkontoja vastaan, kun perinteisen hengellisyyden lisäksi on syntynyt tieteelliseltä kuulostavia "kvanttiuskomuksia"."

        Kvanttimekaniikan tulokset tosiaan ovat hyvin yhteensopivia mystisten kokemusten kanssa, joiden mukaan aine on illuusiota (vain jonkinlaista unenomaista havaintoa), ja kaikki on ajan ja avaruuden ylittävässä yhteydessä keskenään. Jo vuosituhansia tämän ovat kokeneet mystikot "sisältä päin", ja viimeisen vuosisadan aikana asia samanlaisia lauseita on vahvistettu tieteen kokeellisina tuloksina "ulkoa päin". Nämäkin (nonlokaalisuus, antirealismi) ovat tieteen tuloksia, jotka kumoavat materialismin. Uskovaiset materialistit pysyvät silti yhä tiukasti ja härkäpäisesti kiinni uskomuksissaan.

        "Ihminen ei halua kirveelläkään uskoa, eikä myöntää, että tietoisuus olisi luonnollinen fyysinen ilmiö. Mikä siinä on, ettei sitä haluta hyväksyä?"

        Kuten uskontojen historiasta tiedämme, jokaisesta uskovaisesta tuntuu tyhmältä ja suorastaan käsittämättömältä , että kaikki eivät usko juuri niinkuin hän uskoo.

        Tietoisuuden "fyysisyydestä" (kuten esim. aivoperäisyydestä) ei ole ainoatakaan todistetta, mutta sitä vastaan on kyllä kosolti todisteita. Ja silti meidän pitäisi vasten kaikkia todisteita uskoa ja hyväksyä mukisematta se, mitä materialistinen uskovainen väittää ja julistaa.

        "Pitääkö mennä muutama tuhat vuotta vielä eteen päin, ennen kuin rohjetaan luopua uskomuksellisuudesta?"

        Materialisti on siitä outo uskovainen, ettei hän miellä uskoaan lainkaan uskoksi. Toki moni muunkinlainen uskovainen on asiastaan niin varma, että hän pitää uskoaan täysin varmana tietona, mutta ainoastaan materialisti sanoo, että hän ei usko kertakaikkiaan yhtään mitään, ei siis edes omia uskomuksiaan. Uskominenhan on tietenkin todeksi uskomista, joten materialisti ei itsekään usko mitä sanoo. Siinäpä vasta uskottava markkinamies.


      • Bongauskisa
        MaterialismiOnIdeologia kirjoitti:

        "Onko joku väittänyt, että materialismi on tiede? "

        Materialistijärjestöjen johtohahmoilta ja niiden kannattajilta tulee jatkuvasti kommentteja, että "tämä-ja-tämä on ristiriidassa tieteen kanssa" (esim. tietoisuuden jatkuminen aivotoiminnan lakkaamisen jälkeen), vaikka se onkin ristiriidassa vain materialistisen ideologian kanssa. Itse asiassa moni sellainen asia, jota materialistit vastustavat vain ideologisista lähtökohdista käsin, on tieteellisen tutkimuksen todellinen tulos.

        " Materialistinen todellisuuskäsitys on tieteen saavutus"

        :D Jahah, nyt vain todisteet pöytään. Linkkaapa tähän nähtäväksi jokin tieteellinen tutkimus, joka sanoo osoittavansa materialismin todeksi.

        "kun jumalien, henkiolentojen yms. on todettu perustuvan muinaisiin vaistonvaraisesti syntyneisiin käsitteisiin"

        Jos olet itse käsityksenäsi "todennut" jotakin, se ei tee asiasta totta. Näitä materialistisia asioiden "toteajiahan" kyllä riittää.

        " ja yliluonnolliseen luonnon kokemiseen"

        Kokemus on kuitenkin kokemus, ei ennakkokäsitys.

        "Nyt sitten tapellaan uususkontoja vastaan, kun perinteisen hengellisyyden lisäksi on syntynyt tieteelliseltä kuulostavia "kvanttiuskomuksia"."

        Kvanttimekaniikan tulokset tosiaan ovat hyvin yhteensopivia mystisten kokemusten kanssa, joiden mukaan aine on illuusiota (vain jonkinlaista unenomaista havaintoa), ja kaikki on ajan ja avaruuden ylittävässä yhteydessä keskenään. Jo vuosituhansia tämän ovat kokeneet mystikot "sisältä päin", ja viimeisen vuosisadan aikana asia samanlaisia lauseita on vahvistettu tieteen kokeellisina tuloksina "ulkoa päin". Nämäkin (nonlokaalisuus, antirealismi) ovat tieteen tuloksia, jotka kumoavat materialismin. Uskovaiset materialistit pysyvät silti yhä tiukasti ja härkäpäisesti kiinni uskomuksissaan.

        "Ihminen ei halua kirveelläkään uskoa, eikä myöntää, että tietoisuus olisi luonnollinen fyysinen ilmiö. Mikä siinä on, ettei sitä haluta hyväksyä?"

        Kuten uskontojen historiasta tiedämme, jokaisesta uskovaisesta tuntuu tyhmältä ja suorastaan käsittämättömältä , että kaikki eivät usko juuri niinkuin hän uskoo.

        Tietoisuuden "fyysisyydestä" (kuten esim. aivoperäisyydestä) ei ole ainoatakaan todistetta, mutta sitä vastaan on kyllä kosolti todisteita. Ja silti meidän pitäisi vasten kaikkia todisteita uskoa ja hyväksyä mukisematta se, mitä materialistinen uskovainen väittää ja julistaa.

        "Pitääkö mennä muutama tuhat vuotta vielä eteen päin, ennen kuin rohjetaan luopua uskomuksellisuudesta?"

        Materialisti on siitä outo uskovainen, ettei hän miellä uskoaan lainkaan uskoksi. Toki moni muunkinlainen uskovainen on asiastaan niin varma, että hän pitää uskoaan täysin varmana tietona, mutta ainoastaan materialisti sanoo, että hän ei usko kertakaikkiaan yhtään mitään, ei siis edes omia uskomuksiaan. Uskominenhan on tietenkin todeksi uskomista, joten materialisti ei itsekään usko mitä sanoo. Siinäpä vasta uskottava markkinamies.

        Tässä hauska wapputehtävä: Montako olkiukkoa löydät uskovan mielipiteitten joukosta?


    • Tieteentuloksia

      "Kvanttimekaniikka on osoittanut, että maailmaa ei pystytä tyhjentävästi kuvaamaan ilman viittausta havainnoijaan ja tämän tekemiin valintoihin havainnoimistaan asioista ja havaintotavoista."

      Ettei synny tahallisia tai tahattomia väärinkäsityksiä, pieni täsmennys salittaneen.

      Eräs tunnettu koe, jossa todennettiin havaitsijan olemassaolon vaikutus todellisuuteen kulkee kirjallisuudessa nimellä 1998 Weizmann. Siinä ammuttiin elektroneita hilan läpi tutussa koejärjestelyssä, jolla saadaan aikaan perinteinen interferenssikuvio. Tämän lisäksi elektonivirtaa mitattiin laitteella, joka ei millään tavalla häirinnyt elektroneita. Siitä huolimatta havaittiin, että elektonien mittaaminen (eli havainnointi) muutti interferenssikuviota.

      Tässä tapauksessa todellisuutta maagisesti muuttava havaitsija oli elektroninen mittalaite, ei (tietoinen) ihminen.

      • InformaatiotaKysyjälle

        "elektonivirtaa mitattiin laitteella, joka ei millään tavalla häirinnyt elektroneita. Siitä huolimatta havaittiin, että elektonien mittaaminen (eli havainnointi) muutti interferenssikuviota."

        Ja tämä onkin se oleellinen asia: vaikka mittalaite ei häirinnyt elektroneita, ne muuttivat käyttäytymistään sen mukaan, minkälaista informaatiota mittauksella haettiin. Kaksoisrakokokeessa, jos ei olla kiinnostuneita elektronin kulkureitistä. elektronit interferoivat niin kuin ne kulkisivat molemmista raoista, mutta jos mittauksella tarkastellaan elektronin kulkureittiä, ne eivät interferoi vaan näyttävät kulkevan vain yhdestä raosta kerrallaan. Ne antavat sen informaation, jota niiltä kysytään, ja tämä ei selity mittalaitteen aiheuttamilla fysikaalisilla vuorovakutuksilla.


      • nää_on_näitä
        InformaatiotaKysyjälle kirjoitti:

        "elektonivirtaa mitattiin laitteella, joka ei millään tavalla häirinnyt elektroneita. Siitä huolimatta havaittiin, että elektonien mittaaminen (eli havainnointi) muutti interferenssikuviota."

        Ja tämä onkin se oleellinen asia: vaikka mittalaite ei häirinnyt elektroneita, ne muuttivat käyttäytymistään sen mukaan, minkälaista informaatiota mittauksella haettiin. Kaksoisrakokokeessa, jos ei olla kiinnostuneita elektronin kulkureitistä. elektronit interferoivat niin kuin ne kulkisivat molemmista raoista, mutta jos mittauksella tarkastellaan elektronin kulkureittiä, ne eivät interferoi vaan näyttävät kulkevan vain yhdestä raosta kerrallaan. Ne antavat sen informaation, jota niiltä kysytään, ja tämä ei selity mittalaitteen aiheuttamilla fysikaalisilla vuorovakutuksilla.

        Fysiikka rakennetaan selittämän asioita, ei määräämään ilmiöitä.
        Fysiikka on ihmismielen tuotos, olevaisuus on jotain enemmän.


      • niitä-näitä
        nää_on_näitä kirjoitti:

        Fysiikka rakennetaan selittämän asioita, ei määräämään ilmiöitä.
        Fysiikka on ihmismielen tuotos, olevaisuus on jotain enemmän.

        "Jotain enemmän" on myös ihmismielen tuotos. Uskomus, tieteellinen havainnointi tms., kaikki syntyy ihmismielessä sen omilla ehdoilla. Ei ole olemassa mitään ihmismielen ulkopuolista havainnoijaa, joka esittäisi sulle ulkopuolisen kuvan olevaisuudesta. Sellaiset uskomukset, kuten jumalat, luojat tms. on kaikki ihmismielen tuotoksia.


      • Järkisyitä

        ”Tämän lisäksi elektonivirtaa mitattiin laitteella, joka ei millään tavalla häirinnyt elektroneita.”

        Liikkuva elektroni luo sähkökentän ja usein ajatellaan, että tuon kentän mittaaminen ei klassisen fysiikan mukaan vaikuta elektroniin millään tavalla. Mutta kun mennään hiukkasfysiikanpuolelle meidän on katsottava, että elektronin kanssa on vuorovaikuttanut vähintään yksi fotoni, jotta informaatio elektronista on voitu mitata. Tämän vuorovaikutuksen katsotaan olevan selitys elektronin käyttäytymisen muutokseen.


      • OikeanTieteenTulokset
        Järkisyitä kirjoitti:

        ”Tämän lisäksi elektonivirtaa mitattiin laitteella, joka ei millään tavalla häirinnyt elektroneita.”

        Liikkuva elektroni luo sähkökentän ja usein ajatellaan, että tuon kentän mittaaminen ei klassisen fysiikan mukaan vaikuta elektroniin millään tavalla. Mutta kun mennään hiukkasfysiikanpuolelle meidän on katsottava, että elektronin kanssa on vuorovaikuttanut vähintään yksi fotoni, jotta informaatio elektronista on voitu mitata. Tämän vuorovaikutuksen katsotaan olevan selitys elektronin käyttäytymisen muutokseen.

        Kaksoisrakokeessa elektronin interferenssi katoaa myös sen kulkiessa siitä raosta, johon ei ole asetettu detektoria. Interferenssin katoaminen ei siis vaadi fysikaalista vuorovaikutusta mittalaitteen kanssa, joten mikään fysikaalinen vuorovaikutus ei ole syynä interferenssin katoamiseen, vaan ainoastaan se, haetaanko kokeella "kummasta-raosta"-informaatiota.


    • nää_on_näitä

      Näin ollen tietoisuus fyysisenä ilmiönä ei ole erillinen olio tai funktio, joka siirtyy (toistaiseksi tuntemattomassa ulottuvuudessa) paikasta A paikkaan B. ???

      Kunhan menen katsomaan nuo paikat A - B sitten tiedän. Onko minulla silloin mukana vain soluja ja hiukkasia, vai onko pelkkä tietoisuus.
      Väännetään tarinaa kun muuta ei tiedetä

      • niitä-näitä

        Olet jo paikassa A. Sitä kutsutaan elämäksi maan päällä. B perustuu uskomuksiin ja kuvitelmiin. Mitään todistettavia havainnointeja sieluista tai henkiolennoista, tai paikasta B, ei ole koskaan tehty. Nykyaikaiset uskomukset perustuu muinaisiin yliluonnollisiin luonnonkokemuksiin ja niistä johdettuihin vaistonvaraisesti syntyneisiin käsitteisiin. Ne on koko uskontomaailman alkuperä.


      • nää_on_näitä
        niitä-näitä kirjoitti:

        Olet jo paikassa A. Sitä kutsutaan elämäksi maan päällä. B perustuu uskomuksiin ja kuvitelmiin. Mitään todistettavia havainnointeja sieluista tai henkiolennoista, tai paikasta B, ei ole koskaan tehty. Nykyaikaiset uskomukset perustuu muinaisiin yliluonnollisiin luonnonkokemuksiin ja niistä johdettuihin vaistonvaraisesti syntyneisiin käsitteisiin. Ne on koko uskontomaailman alkuperä.

        olisiko yhtään keksintöä tehty jos mitään ei ole kunnes se on tieteellisesti todistettu.
        Tiedän kärjistäväni. On kuitenkin tietteellisesti todistettu että tarkkailija huomaa ne asiat mitä odottaa tapahtuvaksi.
        Kuten itsekin luettelet ilmiöitä, myös tieteen tulokset luokitellaan uskomuksiksi kun tehdään korjaavia teorioita.
        Koska uskomukseni on että jotakin vielä keksitään, siksi olen odottavalla kannalla siksi olen uskovainen.


    • Hauskaahuuhaata

      Tietoisuus ei noudata fysiikan lakeja, tietoisuus tietää mitä ei ole olemassa, ja se ymmärtää tyhmyyttä, se on jo viisautta. informaatio ei ole fysiikkaa. matematiikka on metafysiikkaa, ja geometria, tämä evoluutio natseille käsittämätön kuin tyhjä aivolohko, ei siellä ole kuin homottuneita hämähäkin seittejä, siis tietoisuus on sellaisille huuhaata. Vääristynyt luonne kuin punasilmä possulla-

      • hihittelevainuskis

        Niinhän sä luulet, uskis. Heitäppä nieluusi mitä tahansa myrkkyä, kuten alkoholi ja heroiini. Miten nämä fyysiset aineet vaikuttaa sun tietoisuuteesi? Kun juot viidessä minuutissa pullon koskenkorvaa, niin mitä tietoisuudellesi tapahtuu? Tai kun imeksit parit LSD laput. Aivan. Tietoisuutesi muuttuu. Se jopa sammuu ja kun heräät et muista tietyltä ajalta mitään. Millaisen selityksen uskis keksii, jotta uskomus erillisestä tietoisesta olennosta ei kärsi?


      • hihittelevainuskis
        hihittelevainuskis kirjoitti:

        Niinhän sä luulet, uskis. Heitäppä nieluusi mitä tahansa myrkkyä, kuten alkoholi ja heroiini. Miten nämä fyysiset aineet vaikuttaa sun tietoisuuteesi? Kun juot viidessä minuutissa pullon koskenkorvaa, niin mitä tietoisuudellesi tapahtuu? Tai kun imeksit parit LSD laput. Aivan. Tietoisuutesi muuttuu. Se jopa sammuu ja kun heräät et muista tietyltä ajalta mitään. Millaisen selityksen uskis keksii, jotta uskomus erillisestä tietoisesta olennosta ei kärsi?

        Eräs uskismainen teoria: "aivot toimii 'radiona' kahden ulottuvuuden välillä. Kun 'radio' sammuu, sielu ei voi kommunikoida tämän ulottuvuuden kanssa." Mutta tämäkin teoria ontuu siinä, että se ei selitä, miksi on black out tietyn ajan. Erillinen tietoinen sieluolento pitäisi pysyä koko ajan tietoisella tasolla. Jos "minä" sammuu ja "tietoinen henkiolento" ei pysty kommunikoida tämän ulottuvuuden kanssa, silloin "minä" ja "tietoinen henkiolento" on kaksi eri asiaa. Tietoinen henkiolento et siis ole sinä = tietoista henkiolentoa ei ole olemassa.


      • k.r.y.o
        hihittelevainuskis kirjoitti:

        Eräs uskismainen teoria: "aivot toimii 'radiona' kahden ulottuvuuden välillä. Kun 'radio' sammuu, sielu ei voi kommunikoida tämän ulottuvuuden kanssa." Mutta tämäkin teoria ontuu siinä, että se ei selitä, miksi on black out tietyn ajan. Erillinen tietoinen sieluolento pitäisi pysyä koko ajan tietoisella tasolla. Jos "minä" sammuu ja "tietoinen henkiolento" ei pysty kommunikoida tämän ulottuvuuden kanssa, silloin "minä" ja "tietoinen henkiolento" on kaksi eri asiaa. Tietoinen henkiolento et siis ole sinä = tietoista henkiolentoa ei ole olemassa.

        Ilman tuota radioyhteyttä ihmiset jatkavat toimiaan zombeina, ilman tietoisuutta. Näin uskovat ovat minulle kertoneet.


      • SisällötTiedostetaan
        hihittelevainuskis kirjoitti:

        Niinhän sä luulet, uskis. Heitäppä nieluusi mitä tahansa myrkkyä, kuten alkoholi ja heroiini. Miten nämä fyysiset aineet vaikuttaa sun tietoisuuteesi? Kun juot viidessä minuutissa pullon koskenkorvaa, niin mitä tietoisuudellesi tapahtuu? Tai kun imeksit parit LSD laput. Aivan. Tietoisuutesi muuttuu. Se jopa sammuu ja kun heräät et muista tietyltä ajalta mitään. Millaisen selityksen uskis keksii, jotta uskomus erillisestä tietoisesta olennosta ei kärsi?

        Tämä oli osoitettu jollekin toiselle henkilölle, mutta vastaan silti, koska tämäntyyppinen argumenttivirhe istuu materialistisessa liturgiassa niin sitkeästi, että se ei sieltä pois lähde. Ei vaikka se tulisi ymmärretyksi, ja ei etenkään, jos se ei tule edes ymmärretyksi.

        Erilaisten aineiden vaikutusta tietoisuudensisältöihin ei tietääkseni ole kukaan koskaan ollut kiistämässä. Tietoisuus tiedostaa aineen vaikutukset mielentiloihin; ilman sitä tiedostamista tietoisuus ei sitä raportoisikaan. Tietoisuus ei muutu miksikään, mutta tietoisuudensisällöt (mielentilat) vaihtuvat. Jokainen mielentila ja muu tietoisuudensisältö voidaan tiedostaa ei-itsenä, joka oli tässä äsken ja nyt ei ole, tai joka ei ollut tässä äsken ja nyt on. Tietoisuudensisällöt tulevat ja menevät. Ainoastaan tietoisuutta ei voi koherentisti poistaa itsekäsityksestä.


      • niitä-näitä
        SisällötTiedostetaan kirjoitti:

        Tämä oli osoitettu jollekin toiselle henkilölle, mutta vastaan silti, koska tämäntyyppinen argumenttivirhe istuu materialistisessa liturgiassa niin sitkeästi, että se ei sieltä pois lähde. Ei vaikka se tulisi ymmärretyksi, ja ei etenkään, jos se ei tule edes ymmärretyksi.

        Erilaisten aineiden vaikutusta tietoisuudensisältöihin ei tietääkseni ole kukaan koskaan ollut kiistämässä. Tietoisuus tiedostaa aineen vaikutukset mielentiloihin; ilman sitä tiedostamista tietoisuus ei sitä raportoisikaan. Tietoisuus ei muutu miksikään, mutta tietoisuudensisällöt (mielentilat) vaihtuvat. Jokainen mielentila ja muu tietoisuudensisältö voidaan tiedostaa ei-itsenä, joka oli tässä äsken ja nyt ei ole, tai joka ei ollut tässä äsken ja nyt on. Tietoisuudensisällöt tulevat ja menevät. Ainoastaan tietoisuutta ei voi koherentisti poistaa itsekäsityksestä.

        Koska kaikki näytöt puhuu materiaalisen todellisuuden puolesta, on täysin inhimillistä, että uskomuskollektiivi julistaa materialistisesta näkökulmasta olevan maailmankuvan kirosanaksi ja valheeksi, koska se uhkaa dualistista uskomusta.

        Aina löytyy erilaisia sana- ja lausemuotoja, joilla muotoillaan vastaväitteitä, mutta sinunkaan selityksen perustaksi ei ole mitään näyttöjä. Mihin oikeasti perustuu oletus, että ihmisessä on erillinen henkiolento? Mikä on sen alkuperä? Entä mitä konkreettisia näyttöjä erillisestä henkiolennosta on? Aivan. Ei mitään. Jos sieluista yms. olisi näyttöjä ja täsmätietoa, näistä asioista väitteleviä koulukuntia ei olisi, eikä väittelyitäkään. Ne olisi ihan arkipäiväistä tietoa.


      • SisällötTiedostetaan
        niitä-näitä kirjoitti:

        Koska kaikki näytöt puhuu materiaalisen todellisuuden puolesta, on täysin inhimillistä, että uskomuskollektiivi julistaa materialistisesta näkökulmasta olevan maailmankuvan kirosanaksi ja valheeksi, koska se uhkaa dualistista uskomusta.

        Aina löytyy erilaisia sana- ja lausemuotoja, joilla muotoillaan vastaväitteitä, mutta sinunkaan selityksen perustaksi ei ole mitään näyttöjä. Mihin oikeasti perustuu oletus, että ihmisessä on erillinen henkiolento? Mikä on sen alkuperä? Entä mitä konkreettisia näyttöjä erillisestä henkiolennosta on? Aivan. Ei mitään. Jos sieluista yms. olisi näyttöjä ja täsmätietoa, näistä asioista väitteleviä koulukuntia ei olisi, eikä väittelyitäkään. Ne olisi ihan arkipäiväistä tietoa.

        "Koska kaikki näytöt puhuu materiaalisen todellisuuden puolesta,"

        Mitkä kaikki näytöt, ja minkälaisen materiaalisen todellisuuden puolesta? Klassisen biljardipallofysiikan mukaisen maailmankuvan kannattajien oletukset materiasta itseriittoisena substanssinako? Toki havaitsemme aisteillamme jotakin, ja kutsumme havaintoamme "materiaksi", mutta tiede on kuitenkin edistynyt huimasti tuosta naiivista todellisuuskäsityksestä, jonka mukaan materia on havainnoista riippumattomista hiukkasista koostuvaa olemassaolevaa, joka ajelehtii avaruudessa täysin havainnoista riippumatta.

        Kvanttimekaniikassa on (usein vastentahtoisestikin) päädytty toteamaan mm., että ”materia ei ole materiaa” (Hans-Peter Dürr); ”kaikki, mitä pidämme todellisena, koostuu jostakin, mitä ei voi pitää todellisena” (Niels Bohr); ”atomit tai alkeishiukkaset itsessään eivät ole todellisia” (Werner Heisenberg).

        "että uskomuskollektiivi julistaa materialistisesta näkökulmasta olevan maailmankuvan kirosanaksi ja valheeksi,"

        Mikä uskomuskollektiivi? Tiedeyhteisökö, joka on falsifioinut naiivin todellisuuskäsityksen?

        ", koska se uhkaa dualistista uskomusta. "

        Mitä dualistista uskomusta?

        "Aina löytyy erilaisia sana- ja lausemuotoja, joilla muotoillaan vastaväitteitä, mutta sinunkaan selityksen perustaksi"

        Minkä selityksen? En selittänyt mitään, vaan totesin vain edellä esitetyn julistuksen epäpäteväksi. Vastauksessani toin esille vain, että aineiden vaikutus mielentiloihin ei millään muotoa todista (jo muutoinkin kumottua) materialismia todeksi. Jos todistaisi, niin myös auton ratin tärinän vaikutus kuskin käsiin todistaisi, että kuski on auton luomus.

        Tämän luulisi olevan aivan selvää jokaiselle, mutta ei näytä olevan.

        "ei ole mitään näyttöjä. Mihin oikeasti perustuu oletus, että ihmisessä on erillinen henkiolento?"

        Mikä oletus?

        " Mikä on sen alkuperä? "

        Mistään oletuksista en tiedä mitään, mutta ihmisillä on kautta aikojen ollut kokemuksia tietoisuudesta, jonka elämä ei ole sidoksissa ruumiin elämään. Ruumiin toiminnot ovat lakanneet ja tietoisuus on irronnut kehosta. Nämä kokijat ovat kertoneet olleensa ruumiin ulkopuolella ja ymmärtäneensä, että he eivät olekaan keho. Tästä havaintoperspektiivistä he ovat ymmärtäneet, että keho on vain pussi, johon he ovat olleet samaistuneita.

        "Entä mitä konkreettisia näyttöjä erillisestä henkiolennosta on? "

        Etenkin elvytysten tultua muotiin on tullut ilmi tonneittain tapauksia, joissa tietoisuus on tehnyt oikeaksi vahvistettuja havaintoja ajalta, jolloin ruumis on ollut kliinisesti kuollut. Havaintoja on tehty, vaikka edes aivorefleksit eivät ole toimineet. Tämä on sairaaloissa arkipäivää, ja ajoitus on pystytty todentamaan myös tieteellisissä tutkimuksissa.


        "Aivan. Ei mitään. "

        Kuten nuoren maan kreationistillekaan ei ole olemassa ainoatakaan näyttöä evoluutiosta. Denialismi on vain myönnettävä maailmassa vaikuttavaksi voimaksi.

        "Jos sieluista yms. olisi näyttöjä ja täsmätietoa, näistä asioista väitteleviä koulukuntia ei olisi, eikä väittelyitäkään."

        Täysin aiheesta riippumatta: tuollainen väite on denialismin vaikutusten näkemättömyyttä. Väite perustuu naiiviin käsitykseen, jonka mukaan jokainen ihminen tulee suoralta kädeltä ja riemumielin hyväksymään kaikki hyvin todennetut todisteet, vaikka ne olisivat vastoin hänen elättelemiään toiveita ja uskomuksia.

        "Ne olisi ihan arkipäiväistä tietoa."

        Tieto NDE:istähän ja havainnoista aivotoiminnan lakkaamisen jälkeen on jo ihan arkipäiväistä tietoa.


      • nää_on_näitä
        SisällötTiedostetaan kirjoitti:

        "Koska kaikki näytöt puhuu materiaalisen todellisuuden puolesta,"

        Mitkä kaikki näytöt, ja minkälaisen materiaalisen todellisuuden puolesta? Klassisen biljardipallofysiikan mukaisen maailmankuvan kannattajien oletukset materiasta itseriittoisena substanssinako? Toki havaitsemme aisteillamme jotakin, ja kutsumme havaintoamme "materiaksi", mutta tiede on kuitenkin edistynyt huimasti tuosta naiivista todellisuuskäsityksestä, jonka mukaan materia on havainnoista riippumattomista hiukkasista koostuvaa olemassaolevaa, joka ajelehtii avaruudessa täysin havainnoista riippumatta.

        Kvanttimekaniikassa on (usein vastentahtoisestikin) päädytty toteamaan mm., että ”materia ei ole materiaa” (Hans-Peter Dürr); ”kaikki, mitä pidämme todellisena, koostuu jostakin, mitä ei voi pitää todellisena” (Niels Bohr); ”atomit tai alkeishiukkaset itsessään eivät ole todellisia” (Werner Heisenberg).

        "että uskomuskollektiivi julistaa materialistisesta näkökulmasta olevan maailmankuvan kirosanaksi ja valheeksi,"

        Mikä uskomuskollektiivi? Tiedeyhteisökö, joka on falsifioinut naiivin todellisuuskäsityksen?

        ", koska se uhkaa dualistista uskomusta. "

        Mitä dualistista uskomusta?

        "Aina löytyy erilaisia sana- ja lausemuotoja, joilla muotoillaan vastaväitteitä, mutta sinunkaan selityksen perustaksi"

        Minkä selityksen? En selittänyt mitään, vaan totesin vain edellä esitetyn julistuksen epäpäteväksi. Vastauksessani toin esille vain, että aineiden vaikutus mielentiloihin ei millään muotoa todista (jo muutoinkin kumottua) materialismia todeksi. Jos todistaisi, niin myös auton ratin tärinän vaikutus kuskin käsiin todistaisi, että kuski on auton luomus.

        Tämän luulisi olevan aivan selvää jokaiselle, mutta ei näytä olevan.

        "ei ole mitään näyttöjä. Mihin oikeasti perustuu oletus, että ihmisessä on erillinen henkiolento?"

        Mikä oletus?

        " Mikä on sen alkuperä? "

        Mistään oletuksista en tiedä mitään, mutta ihmisillä on kautta aikojen ollut kokemuksia tietoisuudesta, jonka elämä ei ole sidoksissa ruumiin elämään. Ruumiin toiminnot ovat lakanneet ja tietoisuus on irronnut kehosta. Nämä kokijat ovat kertoneet olleensa ruumiin ulkopuolella ja ymmärtäneensä, että he eivät olekaan keho. Tästä havaintoperspektiivistä he ovat ymmärtäneet, että keho on vain pussi, johon he ovat olleet samaistuneita.

        "Entä mitä konkreettisia näyttöjä erillisestä henkiolennosta on? "

        Etenkin elvytysten tultua muotiin on tullut ilmi tonneittain tapauksia, joissa tietoisuus on tehnyt oikeaksi vahvistettuja havaintoja ajalta, jolloin ruumis on ollut kliinisesti kuollut. Havaintoja on tehty, vaikka edes aivorefleksit eivät ole toimineet. Tämä on sairaaloissa arkipäivää, ja ajoitus on pystytty todentamaan myös tieteellisissä tutkimuksissa.


        "Aivan. Ei mitään. "

        Kuten nuoren maan kreationistillekaan ei ole olemassa ainoatakaan näyttöä evoluutiosta. Denialismi on vain myönnettävä maailmassa vaikuttavaksi voimaksi.

        "Jos sieluista yms. olisi näyttöjä ja täsmätietoa, näistä asioista väitteleviä koulukuntia ei olisi, eikä väittelyitäkään."

        Täysin aiheesta riippumatta: tuollainen väite on denialismin vaikutusten näkemättömyyttä. Väite perustuu naiiviin käsitykseen, jonka mukaan jokainen ihminen tulee suoralta kädeltä ja riemumielin hyväksymään kaikki hyvin todennetut todisteet, vaikka ne olisivat vastoin hänen elättelemiään toiveita ja uskomuksia.

        "Ne olisi ihan arkipäiväistä tietoa."

        Tieto NDE:istähän ja havainnoista aivotoiminnan lakkaamisen jälkeen on jo ihan arkipäiväistä tietoa.

        Havainnot ovat kyseisen henkilön aistimuksia. Aistimuksen sisältö eli todistusvoima ei voi olla riippuvainen pärstäkertoimesta. (uskon tai uskomattomuuden suunnasta)
        Sehän vasta olisikin henkimaailmaan uskomista.
        Fysiikan lakien kehittelijät erityisesti ovat pystyneen katsomaan asioita uudella tavalla. Vielä on paljon juttuja joita on syytä muotoilla udelleen siksi reipas epäily ja kysyminen on viisaampaa kuin inttäminen


      • Järkisyitä
        SisällötTiedostetaan kirjoitti:

        Tämä oli osoitettu jollekin toiselle henkilölle, mutta vastaan silti, koska tämäntyyppinen argumenttivirhe istuu materialistisessa liturgiassa niin sitkeästi, että se ei sieltä pois lähde. Ei vaikka se tulisi ymmärretyksi, ja ei etenkään, jos se ei tule edes ymmärretyksi.

        Erilaisten aineiden vaikutusta tietoisuudensisältöihin ei tietääkseni ole kukaan koskaan ollut kiistämässä. Tietoisuus tiedostaa aineen vaikutukset mielentiloihin; ilman sitä tiedostamista tietoisuus ei sitä raportoisikaan. Tietoisuus ei muutu miksikään, mutta tietoisuudensisällöt (mielentilat) vaihtuvat. Jokainen mielentila ja muu tietoisuudensisältö voidaan tiedostaa ei-itsenä, joka oli tässä äsken ja nyt ei ole, tai joka ei ollut tässä äsken ja nyt on. Tietoisuudensisällöt tulevat ja menevät. Ainoastaan tietoisuutta ei voi koherentisti poistaa itsekäsityksestä.

        Tietoisuus saadaan sammutettua anestesialääkityksillä. Tämä ei olisi mahdollista, jos tietoisuus olisi ruumiista irrallinen.


      • Monet-muistavat
        Järkisyitä kirjoitti:

        Tietoisuus saadaan sammutettua anestesialääkityksillä. Tämä ei olisi mahdollista, jos tietoisuus olisi ruumiista irrallinen.

        Anestesiassa on myös mahdollista kokea aivoista vapautunut tila ruumiista irtautuneena. Anestesia näyttää olevankin vain yksi lukuisista syistä, joka voi laukaista ruumiista irtautumisen, muiden syiden ollessa mm. "liian jännittävä" tilanne (alppilaskettelu, riippuliitely), meditaatio, jne, aina kliiniseen kuolemaan saakka. Laukaisevat tekijät vain vaihtuvat, mutta ilmiö/kokemus on samanlainen. Eli NDE ei vaadi mitään tietynlaista kemiallista tai farmakologista aineellista aiheuttajaa. Kokemuksen synty ei ole riippuvainen laukaisseen tekijän piirteistä. Syynä kokemukselle näyttääkin olevan todellinen ruumiista irtautuminen ja aivoista vapautuminen.


      • Tieteentuloksia
        Monet-muistavat kirjoitti:

        Anestesiassa on myös mahdollista kokea aivoista vapautunut tila ruumiista irtautuneena. Anestesia näyttää olevankin vain yksi lukuisista syistä, joka voi laukaista ruumiista irtautumisen, muiden syiden ollessa mm. "liian jännittävä" tilanne (alppilaskettelu, riippuliitely), meditaatio, jne, aina kliiniseen kuolemaan saakka. Laukaisevat tekijät vain vaihtuvat, mutta ilmiö/kokemus on samanlainen. Eli NDE ei vaadi mitään tietynlaista kemiallista tai farmakologista aineellista aiheuttajaa. Kokemuksen synty ei ole riippuvainen laukaisseen tekijän piirteistä. Syynä kokemukselle näyttääkin olevan todellinen ruumiista irtautuminen ja aivoista vapautuminen.

        "Syynä kokemukselle näyttääkin olevan todellinen ruumiista irtautuminen ja aivoista vapautuminen"

        Sellainen pieni tarkistuskysymys, että millaisissa tilanteissa koet tai tunnet aivojesi olemassaolon, ollen jotenkin niihin kiinnittyneenä?


    • kepsap

      Isäukko kun kuoli ja sitä elvytettiin 50 min, saatiin eloon mutta tietoisuus oli hävinnyt. Samalla tavalla atomit, kvarkit, proteiinit, dna ja solut oli tallella, veri kiersi kehossa, sydän toimi taas vaikka hengityskoneessa oli tosin, mutta tietoisuutta ei hänessä enää ollutkaan vaikka oli fyysisesti elossa. Ei toki enää elossa, kuoli vuorokauden kuluessa tuosta elvytyksestä. Tietoisuus <> fysiikka.

      • niitänäitä

        Olen kuullut, että lääkärien käyttämässä ammattikielessä tällaista potilasta sanotaan tajuttomaksi.


      • Aivogeeli
        niitänäitä kirjoitti:

        Olen kuullut, että lääkärien käyttämässä ammattikielessä tällaista potilasta sanotaan tajuttomaksi.

        Tällaisten "pysyvästi tajuttomien" potilaiden aivojen on ruumiinavauksissa havaittu menneen geeliksi niiden kuukausien aikana, jonka he ovat maanneet ventilaattorissa ennen sydämen pysähtymistä. Siis täydeksi mössöksi, vaikka muu kroppa pysyy kiinteänä ja muodossaan sydämen yhä lyödessä. Ei tämä tietenkään sellaisenaan riitä todistamaan, että aivojen ainoa tehtävä on toimia "sielun kanavana" jotka nesteytyvät pelkästään aivojen käyttäjän puutteen vuoksi, mutta hyvin mielenkiintoinen asia tämä on.

        Lähde: Parnia, Sam; Young, Josh. Erasing Death: The Science That Is Rewriting the Boundaries Between Life and Death (p. 262). HarperCollins. Kindle Edition.


      • kepsap
        niitänäitä kirjoitti:

        Olen kuullut, että lääkärien käyttämässä ammattikielessä tällaista potilasta sanotaan tajuttomaksi.

        Tajuttomuus on väliaikainen tila, ei pysyvä, isäni oli fyysisesti elävä kuollut tuon vuorokauden ajan.

        Mutta mitä näitä NDE kertomuksia katsellut youtubesta, luulenpa että isäni on todennut vastaavassa tilanteessa vain että fuck it, pitäkää tunkkinne maallinen elämä, mä jatkan matkaa ja siinä vaiheessa keho sammui lopullisesti.


    • kehitys_vs_denialismi

      Ihmiselon kirous on kyky luoda käsitteitä. Jos tietoa ei ole, käsitteitä syntyy siitä huolimatta. Ja näin tapahtuikin kymmeniä tuhansia vuosia sitten, kun kommunikaatio kehittyi. Asiat ja ilmiöt saivat kollektiivisia selityksiä ja merkityksiä. Niiden kehityskaari on pitkä ja siinä kehityskaaressa syntyi lopulta uskonnot, jotka on selitysten ja merkitysten kokoelmia. Kun asioille ja ilmiöille luodaan keinotekoinen selitys ja merkitys, joka vakiintuu, siitä tulee todellista. Myöhemmin käsitteen syntymän alkuperä häviää ja sen tilalle voidaan luoda mitä tahansa, esim. jotain jumalallista. Tai paholaismaista. Tms. Näin syntyy mystiikka ja sen mystiikan vaikutuksen alaisena ihmiskunta on edelleen. Uskomuksista on vaikea luopua jopa silloinkin, kun tiede todistaa asian toisin. Vieläköhän jossain päin maailmaa uskotaan Ukkosen Jumalan lyvän suutuspäissään vasamaa pilvestä?

      • SatujaJaTarinoita

        Ei kyky luoda käsitteitä itsessään millään lailla synnytä taipumusta takertua lempiajatuksiinsa.

        Itse näytät tuossa tehtailleen melkoisen tarinan (tai olet lukenut sen jostakin muualta), ja luultavasti uskot sen täysin todeksi.


      • kehitys_vs_denialismi
        SatujaJaTarinoita kirjoitti:

        Ei kyky luoda käsitteitä itsessään millään lailla synnytä taipumusta takertua lempiajatuksiinsa.

        Itse näytät tuossa tehtailleen melkoisen tarinan (tai olet lukenut sen jostakin muualta), ja luultavasti uskot sen täysin todeksi.

        "Ei kyky luoda käsitteitä........." Tä? :O

        Jos väität, että luomani "tarina" ei perustu todellisiin tapahtumiin, niin voit toki esittää sen kumoavan tiedon. Jaksat kyllä kieltää, muttet vaivaudu esittämään mitään näyttöä sen tueksi.


      • SatujaJaTarinoita
        kehitys_vs_denialismi kirjoitti:

        "Ei kyky luoda käsitteitä........." Tä? :O

        Jos väität, että luomani "tarina" ei perustu todellisiin tapahtumiin, niin voit toki esittää sen kumoavan tiedon. Jaksat kyllä kieltää, muttet vaivaudu esittämään mitään näyttöä sen tueksi.

        Eihän se niin päin mene, että heitetään ensin ilmoille väite tai tarina ja annetaan sitten muiden tehtäväksi kumota se, vaan väitteen esittäjällä on todistustaakka.

        Tästä huolimatta: Väite siitä, että kyky luoda ja käyttää käsitteitä johtaa johonkin tiettyyn, etenkin nonmaterialistiseen ajattelutapaan, on hyvin helppo kumota esimerkin avulla. Itse esimerkiksi käytät käsitteitä propagoidaksesi materialismia.

        Mutta kommentoidaan nyt kuitenkin vähän tarkemminkin tätä suostuttelutarinaasi, ja katsotaan, mitä se pitää sisällään.

        ”Ihmiselon kirous on kyky luoda käsitteitä. Jos tietoa ei ole, käsitteitä syntyy siitä huolimatta.”

        Käsitteet syntyvät useimmiten kokemuksellisesta materiaalista kommunikoinnin tarpeisiin. Varsinaisen tiedon puuttuessa luodaan tietysti myös hypoteettisiä teoreettisia käsitteitä, kuten kosminen inflaatio, flogiston, pimeä energia, mustan aukon singulariteetti jne, joiden tarkoitus on useimmiten selittää jotakin havaittua ilmiötä, tai ne on johdettu joistakin oletuksista. Osa näistä käsitteistä voi ajan myötä osoittautua viittaavan johonkin aktuaalisesti olemassaolevaan asiaan, osa niistä osoittautuu ajan ja testien myötä mihinkään olemassaolevaan viittaamattomiksi.

        Mitä nk. ”mystiikan käsitteisiin” tulee, niin ei niitä ole paljoakaan. Esim. mystisen ykseyskokemuksen kokenut lähinnä kertoo vain kaiken olevan yhtä, ja tässä ei ole käytetty ainoatakaan uutta käsitettä. Jos hän kuitenkin nimeää kokemansa kaiken takana olevan perimmäisen todellisuuden brahmaniksi, ei siinä kyse kuin vain nimen antamisesta koetulle asialle, jolloin siihen voidaan viitata helposti.

        Jos joku kertoo kokeneensa äitinsä elävän läsnäolon tämän kuoleman jälkeen, ei siinäkään ole käytetty ainoatakaan uutta käsitettä. Tietenkin sellainen kokemus johtaa spekuloimaan mahdollisuudella, jatkuuko äidin olemassaolo kuoleman jälkeen ja eikö äiti rajoittunutkaan vain ruumiiseen, joka makaa nykyisin matojen syötävänä mullan alla. Ihmiselle on luonteenomaista tieteellinen selittävä ajattelu: tähän kokemuksesta syntyneeseen selitystarpeeseen luodaan selittävä ja kuvaava käsite sielusta tai hengestä, joka jatkaa olemassaoloaan ruumiista ja ruumiin kuolemasta riippumatta.

        Ne, jotka eivät tahdo hyväksyä sellaista ruumiista riippumattoman olemassaolon mahdollisuutta, pyrkivät kiistämään sellaiseen viittaavien kokemusten todellisuuden, käyttäen apunaan käsitteitä aivan samassa kokemusta edeltävässä käsiteavaruudessa. Äidin läsnäolo joko hyväksytään todellisena tai ei hyväksytä. Mikään kokemusta edeltävä käsitteellinen ero ei ole syynä eroon tahtotiloissa. Sielun käsitteen tapauksessa materiaalista käsitejärjestelmää on tietenkin laajennettu, jotta koettuja ilmiöitä voidaan mahduttaa kuvausjärjestelmään ja (materiaalisista oletuksista johtuvat) näennäiset järjenvastaisuudet voidaan poistaa.

        Varsinaisena ongelmana siis ei näyttäisikään olevan ihmisen kyky laajentaa käsitejärjestelmiään ja luoda uusia selittäviä käsitteitä kokemusten ja havaintojen mukana. Varsinainen ongelma voikin olla ihmisen kyvyttömyys ja haluttomuus laajentaa vanhoja käsitejärjestelmiään. Halutaan uskoa, että jo olemassaolevilla aistipohjaisilla käsitteillä voidaan maailma kuvata kertakaikkisen tyhjentävästi. Materialistisessa käsitejärjestelmässä äidin läsnäolo ruumiin kuoleman jälkeen on tietenkin absurditeetti. Haluttomuus laajentaa vain aistipohjaista käsitejärjestelmää liittyy tietenkin tahtotiloihin: tahdommeko jostakin syystä olla uskomatta sellaisiin kokemuksiin todellisina kokemuksina tai edes todellisena mahdollisuutena?


        ”Näin syntyy mystiikka ja sen mystiikan vaikutuksen alaisena ihmiskunta on edelleen.”

        Kyllä mystiikan syntymän taustalla ovat vain ihmisten mystiset kokemukset. Niitä ovat kokeneet ihmiset kaikilla mantereilla, kaikissa kulttuureissa ja uskomusjärjestelmissä, myös materialistit (joista on tullut kokemuksen myötä entisiä materialisteja) . Kokemuksen sisältö on ollut samanlainen kulttuurin yleisistä uskomuksista riippumatta. Jopa pienet lapset, joille ei ole milloinkaan opetettu mitään sielun tai hengen käsitettä, kokevat sisällöltään samanlaisia kuolemanrajakokemuksia kuin aikuiset (ruumiistapoistuminen, asioiden tarkkailu katonrajasta, valo-olennot, valo,...) Tästä kokemusten yleismaailmallisesta ja kulttuurista riippumattomasta jatkuvuudesta johtuen voidaan pitää varmana, että ihminen tulee aina olemaan ”mystiikan vaikutuksen alainen”, olivatpa yhteiskunnan tiettyjen yksilöiden pyrkimykset millaisia tahansa.


      • SatujaJaTarinoita

        "Uskomuksista on vaikea luopua jopa silloinkin, kun tiede todistaa asian toisin.”

        Totta. Uskomuksista kiinnipitäminen on ihmisen luonne. Ja tämä ei rajoitu mihinkään tiettyyn uskomusjärjestelmään. Kun maailmankuva fiksataan kiinni joihinkin tiettyihin oppeihin ja dogmeihin, ei niistä enää hevillä luovuta, vaikka todisteita päinvastaisesta ilmenisi kuinka paljon. Ei olla halukkaita hyväksymään ilmiöitä, jotka eivät mahdu ideologian sallimaan kehikkoon tai ovat suoranaisesti sen vastaisia. Tämä vaatii vain tahtoa uskoa asioiden aivan tietyllä tavalla. Esimerkiksi, vaikka tiede on toistuvasti osoittanut materialismin olevan paikkansapitämätön filosofia, eivät materialistit lakkaa uskomasta ja tahtomasta.

        ”Vieläköhän jossain päin maailmaa uskotaan Ukkosen Jumalan lyvän suutuspäissään vasamaa pilvestä? ”

        Tällaisia tarinoita, joissa sade johtuu siitä, että enkelit itkevät taivaassa jne, ovat tietenkin aikuiset antaneet vastaukseksi kyselyikäiselle lapselle, joka kyselee, ”mistä sade johtuu? Mistä ukkonen johtuu?”. Näin kysely loppuu edes hetkeksi. Osa näistä hauskoista sepityksistä jää kuitenkin elämään kansan suussa. Myös erilaiset eepostehtailijat ovat sepitelleet kaikenlaisia tarinoita a'la Homeros jne. Ihmisen syntyä on myös selitelty savenvalajan toimintana, maailman syntyä munivan hanhen toimintana, vauvan maailmaan tuloa haikaran toimintana jne, mutta näitähän riittää. Näistä kaikista on kuitenkin selvästi nähtävissä alkuperänä olevan tarinatehtailun, eikä ihmiskunnan yleinen kokemus.


    • ajattelen-näin

      Asia varmaankin on keskustelun otsikon mukaan niin, että "tietoisuus noudattaa fysiikan lakeja". Sana fysiikka ilmeisesti juontuukin sanasta luonto. Jotenkin näin:

      https://peda.net/kuopio/p/riistavesi/oppiaineet/fysiikka/fmfel


      Luonnollisesti luonto kaikkineen, myös ihmisineen noudattaa omia lakejaan. Luonnonlakeja vaan ei nykyään tunneta läheskään täydellisesti, vasta pieni osa tunnetaan. Ja vaikka lisää luonnonlaeista opitaan, niin tapahtumien ennustamisen perustana oleva laskenta tulee yhä mutkikkaammaksi ja vaativammaksi uusien lakien tai ainakin yhä useampien huomioitavien äärimmäisen pienten nyanssien keskinäisten vuorovaikutusten vuoksi. Ajattelen näin, en tiedä, mitä mieltä muut ovat.

      • LuonnollinenHarha

      • no.niin
        LuonnollinenHarha kirjoitti:

        Mistä fysiikan lait, materia ja luonto on peräisin? Ei ainakaan tietoisuudesta?

        Kvanttimekaniikan mukaan havainnoista riippumaton olemassaolo ja kaiken periaatteellisesti laskettavissa oleminen on mahdotonta.

        http://www.science20.com/hammock_physicist/einstein_got_it_wrong_can_you_do_better-85544

        Tuo linkin sivulla oleva Johannes Koelmanin kirjoitelma on kieltämättä kiinnostava ja inspiroiva. Näitä on kiva mietiskellä, vaikka todellista syvää ymmärrystä asiasta olisi vähemmänkin.


      • realitycheck
        LuonnollinenHarha kirjoitti:

        Mistä fysiikan lait, materia ja luonto on peräisin? Ei ainakaan tietoisuudesta?

        Kvanttimekaniikan mukaan havainnoista riippumaton olemassaolo ja kaiken periaatteellisesti laskettavissa oleminen on mahdotonta.

        http://www.science20.com/hammock_physicist/einstein_got_it_wrong_can_you_do_better-85544

        Mistä päätellen fysiikan lait ei ole peräsin tietoisuudesta? "Fysiikan lait" on täysin ihmisen itsensä luomia käsitteitä sen mukaan, miten asioita ja ilmiöitä havaitaan ja ymmärretään. Ihmisen itsensä havaitsema ja ymmärtämä on mielikuva, jonka ihminen projektoi mielessään. Vastaako se todellisuutta ihmismielen ulkopuolella?


      • Haloota
        realitycheck kirjoitti:

        Mistä päätellen fysiikan lait ei ole peräsin tietoisuudesta? "Fysiikan lait" on täysin ihmisen itsensä luomia käsitteitä sen mukaan, miten asioita ja ilmiöitä havaitaan ja ymmärretään. Ihmisen itsensä havaitsema ja ymmärtämä on mielikuva, jonka ihminen projektoi mielessään. Vastaako se todellisuutta ihmismielen ulkopuolella?

        Eihän tuossa väitetty, että fysiikan lait, luonto ja materia eivät ole peräisin tietoisuudesta, vaan kysyttiin eikö niin voi olla.

        Mutta mielestäsi ketjun aiheeseen vastaus on: tietoisuus noudattaa ihmisen luomia käsitteitä? Mitä jos käsitteet olisivat toisenlaiset? Entä mikä loi ne käsitteet jollei tietoisuus?


      • realitycheck
        Haloota kirjoitti:

        Eihän tuossa väitetty, että fysiikan lait, luonto ja materia eivät ole peräisin tietoisuudesta, vaan kysyttiin eikö niin voi olla.

        Mutta mielestäsi ketjun aiheeseen vastaus on: tietoisuus noudattaa ihmisen luomia käsitteitä? Mitä jos käsitteet olisivat toisenlaiset? Entä mikä loi ne käsitteet jollei tietoisuus?

        Ei väitetykään. Se oli kysymys, johon vastasin.

        Tietoisuus noudattaa fysiikan lakeja, koska mieli on fyysinen ilmiö. Me olemme luoneet havaituille prosesseille nimet, käsitteet, kuvaukset jne.


      • Haloota

        Eli tietoisuus noudattaa ihmisen luomia käsitteitä? Mutta mikäs ne ihmisen käsitteet loi ellei mieli, joka kai tarvitsee välttämättömäksi osakseen tietoisuuden voidakseen olla minkäänlainen mieli? Ei kai nyt mikään arvonta sentään?


    • SupraMarkIV

      Tietoisuus on yksinkertainen ja luonnollinen ilmiö. Siitä on tekemällä tehty ongelma, mitä ei todellisuudessa ole olemassa. Tietoisuutta esiintyy kaikkialla missä prosessoidaan ja yhdistellään informaatiota.

      Esimerkiksi tietoisia koneita on ollut olemassa jo pitkään. Emme vain tajua sitä, koska kuvittelemme tietoisen koneen olevan jotain ihmisen kaltaista. Yksi tämän hetken edistyneimmistä tietoisista kulutustuotteista on itseään ajava auto. Toistaiseksi tätä tekniikkaa on vain yhdellä merkillä, Teslalla. Tässä video kuinka sen konetietoisuus toimii käytännössä: https://www.tesla.com/fi_FI/autopilot

      Teslan tietoisuus toimii samalla tekniikalla millä aivotkin. Aivoista tekniikka onkin suoraan kopioitu.

      • Järkisyitä

        Olet vähemmistössä, jos katsot, että nykyiset keinoälyt ovat tietoisia. Ihmisen aivoissakin voi tapahtua paljon aktiviteettia ja ihminen on edelleen tiedottomassa tilassa. Oppiva neuroverkko ei ole automaattisesti tietoinen. Tietoisuutta ei vielä ymmärretä, mutta katsoisin, ettei ole mitään syytä katsoa, että nykyiset oppivat järjestelmät olisivat sillä tasolla, että niille syntyisi tietoisuus.


      • SupraMarkIV
        Järkisyitä kirjoitti:

        Olet vähemmistössä, jos katsot, että nykyiset keinoälyt ovat tietoisia. Ihmisen aivoissakin voi tapahtua paljon aktiviteettia ja ihminen on edelleen tiedottomassa tilassa. Oppiva neuroverkko ei ole automaattisesti tietoinen. Tietoisuutta ei vielä ymmärretä, mutta katsoisin, ettei ole mitään syytä katsoa, että nykyiset oppivat järjestelmät olisivat sillä tasolla, että niille syntyisi tietoisuus.

        Tietoisuus on siitä hauska keskusteluaihe, että kukaan ei koskaan yritä sitä edes määritellä. Vaivihkaa olen yrittänyt uskovilta kysellä. Lätinää riittää loputtomasti kvanttiteoriaa myöten :-D

        Stephen Hawking antoi ennen kuolemaansa varoituksen tekoälyn kehittymisestä. Hän uskoi tekoälyn voivan kehittyä jonkinlaiseksi omaksi elämänmuodokseen. En varsinaisesti usko samoin mutta pidän skenaariota mahdollisena.

        Olisiko mahdollista olla olemassa elämänmuoto ilman minkäänlaista tietoisuutta? Ehkäpä. Määritelmästä riippuen tietenkin ;-)


      • Järkisyitä
        SupraMarkIV kirjoitti:

        Tietoisuus on siitä hauska keskusteluaihe, että kukaan ei koskaan yritä sitä edes määritellä. Vaivihkaa olen yrittänyt uskovilta kysellä. Lätinää riittää loputtomasti kvanttiteoriaa myöten :-D

        Stephen Hawking antoi ennen kuolemaansa varoituksen tekoälyn kehittymisestä. Hän uskoi tekoälyn voivan kehittyä jonkinlaiseksi omaksi elämänmuodokseen. En varsinaisesti usko samoin mutta pidän skenaariota mahdollisena.

        Olisiko mahdollista olla olemassa elämänmuoto ilman minkäänlaista tietoisuutta? Ehkäpä. Määritelmästä riippuen tietenkin ;-)

        Totta. Olisi pitänyt täsmentää termejä. Olemme todennäköisesti molemmat oikeassa.

        Minä puhuin fenomenaalisestatietoisuudesta, kun sinä varmaankin tarkoitit pääsyytietoisuutta.

        Termit määritelty:
        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tietoisuus


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      136
      3975
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      88
      1952
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      1841
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      54
      1438
    5. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1432
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      132
      1358
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      99
      1302
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      70
      1186
    9. Mitä toivot

      Tulevilta päiviltä?
      Ikävä
      69
      1053
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      115
      1040
    Aihe