Perukirjoitus lesken kuoleman jälkeen

vxyz

Leski kuoli. Hänen puolisonsa kuoli 37 vuotta sitten. Yhteinen talo oli silloin velkainen. Ositusta ei tuolloin suoritettu. Lesken kuollessa talo oli velaton.

Mitä tietoja lesken perukirjassa pitää olla ensiksi kuolleesta puolisosta? Miten ositus tehdään lesken kuoleman jälkeen? Perillisiä on 2. Miten perintövero lasketaan - onko puolet omaisuudesta jo verotettu ensiksi kuolleen puolison jälkeen?

5

560

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nolo123
      • Lawetorder

        Eeeih juma, mitä hän verotustiedoilla tekee??


    • Lawetorder

      Perukirja tehdään samaan tapaan kui edesmenneen, eli ennemmin kuolleen jälkeen tehty perukirja, eli omaisuus - velat, hautaansaattamiskulut, hautakivineen tai sen muutostöineen.

      Tuo yksinkertaimmillaan.

      Perinnönjako myös helppo, jos ei ole testamenttia mihinkään suuntaan, ei lahjoja/ennakkoperintöjä rintaperillisille.

      Perilliset rintaperillisiä, niin sovitte vain mitä kumpikin saa omaisuudesta, mutta jos ei ole kuin se asunto, niin helpoimmalla pääsee kun sen myy pois, tulee kyllä myyntivoitto verotus, mutta voitte sopia, että se siirtyy toisen omistukseen vain paperilla, asuu siinä määrätyn ajan, jolloin verotus on pienempi myydessä, myytte sen ja jaatta voiton.

      Ositus tehdään perukirjaan verottajaa varten, siis aiemmin kuolleen puolison jälkeen vaikkei siis ns. perinnönjakoa olisikaan tehty, vaan teillä on nyt se tilanne, että nyt kuollut puoliso jätti teille nyt sen loppupuolen eli ei perukirjaan tarvi olla kuin aiemmin kuolleen puolison tiedot, ei muuta, koska hän ei enään ole jättämässä perintöä enään, vaan se tavallaan on teidän omaisuutta ja nyt jää se tavallaan lesken puolikas nyt teille.

      • Olet.Ärsyttävä.Pelle

        Pilaat koko foorumin, sairas!


    • Nolo123

      Palstan helppoheikki on palannut parin päivän tauon jälkeen. Parempi olisi asiallista ja oikeaa tietoa kaipaaville, että L-tunari olisi jäänyt lopullisesti lomalle!

      L-tomppeli kysyy: "mitä hän verotustiedoilla tekee?"

      Kysymys osoittaa, ettei L-tunari tiedä edes sitä, että perukirja antaa nimenomaisesti tiedot verottajalle perintöveron määräämistä varten. Se siis tulee laatia siten, että verottaja siitä saa tarvitsemansa tiedot. Antamassani linkissä verottaja kertoo, miten nimenomaan ap:n tilanteessa lesken perukirja tulee laatia, jotta se täyttää tehtävänsä. Siksi otsikko: "Ensin kuolleen puolison tai lesken jälkeisessä perintöverotuksessa tarvittavat tiedot".

      Mitä taas perinnönjakoon tulee, niin jos lesken lapset ovat myös ensiksi kuolleen puolison lapsia eikä muita rintaperillisiä, testamenttia tai ennakkoperintöjä ole, jako on varsin helppo: sovitte, että nyt käsillä olevan omaisuuden jaatte perinnönjakona molempien vanhempienne jälkeen pääluvunmukaisesti tasan - ja siinä se.

      Se L-tomppelin huomio pitää paikkansa, että lähtökohtaisesti perintöverotettavaksi tulee puolet käsillä olevista jakamattomista varoista lesken kuolinpäivän arvon mukaan. Toinen puoli katsotaan esnsiksi kuolleen puolison osuutena jo aikanaan verotetuksi.

      Jos omaisuutta realisoidaan, lesken osuudesta myyntivoittoa syntyy ainoastaan siltä osin kuin myyntihinta ylittää perintöverotuksessa käytetyn arvon. Ensiksi kuolleen osalta luovutusvoittoa varmasti syntyy, koska omaisuuden arvo nyt on huomattavasti korkeampi kuin 37 vuotta sitten. Hankintamenona voidaan käyttää vaihoehtoisesti silloista perintöverotusarvoa taikka 40 % luovutushinnasta. Luovutusvoitto = luovutushinta miinus hankintameno ja vero voitosta on 30.000 euroon asti 30 % ja sen ylittävältä osalta 34 %.

      Toki, jos joku perillisistä lesken kuoleman jälkeen asuu ko. asunnossa 2 vuotta ennen sen myymistä, luovutusvoitto =>hänen osuudeltaan<= on verosta vapaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1283
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe