heitätkö sinä paljon ruokaa roskiin

toi asia tuli jo toissapäivänä mieleen
kun pilkoin parsakaalin varsia keittoon
meidän huushollissa ei tuu hävikkiä juuri ollenkaan
esim parakaalista ja kukkakaalista ei mee hukkaan kun lehdet
niille en ole keksinyt vielä käyttöä
perunoita ja porkkanoita en kuori koskaan
ne menee keittoihin ja vokkeihin kuorineen
punajuuri ja lanttu on kuorittava niitäkin käytän tosi paljon ruuan laitossa.

17

341

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • noohjooh

      En heitä roskiin, laitan kompostiin :) Sieltä kuoret kulkeutuu tomaattien kautta takaisin ruokapöydälle.

      Aika vähän hävikkiä tulee enää. Se on mulle vähän hyvän emännän kunnia-asia, että hallitsen oman keittiöni.

      Viimeisimmät hukkavihannekset paistan ja laitan quesadillaksiin, sinne voisi mennä nuo kaalilehdetkin? Nahistuneet juurekset raastinraudan kautta vihannespihveiksi.

      Jostain luin jutun fregaanista, joka hakee kaiken ruuansa roskiksista. Hänelle kelpasi vähän vanhempaakin lihaa, sellaista joiden parasta ennen päiväys on jo mennyt, väitti että turhan ronkeleita ollaan. Hän ei ollut koskaan sairastunut ruokamyrkytykseen. Ehkä nykyisin pelätään pöpöjä vähän liikaakin?

      • tokihan määkin laitan kuoret kompostoriin
        käytän itsekkin lihaa mistä on mennyt viimeinen käyttöpäivä
        jos se on pilalla sen kyllä haistaa
        ja jos joskus jää laitan pakkaseen
        enkä ole siinäkään asiassa kovin tarkka viimeisestä käyttöpäivästä
        liha ja kala kun pitäis käyttää puolen vuoden sisään sieltäkin
        mutta joskus löytyy vuodenkin pakkasessa olleita broilerin suikaleita
        ei muuta kun pannulle ja nam nam ei tuoreesta poikkea.


    • hompsantuusa_

      Ei tule mullakaan paljon biojätettä. Kiivin kuoria en ole vielä uskaltanut pistää suuhuni vaikka ne olisivat terveellisiä. Ehkäpä smoothiessa menisi nekin. Enkä avokadon kuoria.
      Nuo parsakaalin ja kukkakaalin lehden olen keittänyt kasvissosekeittoihin.
      Kunnia-asia on minullekin tuo biojätteen nuukuus. Samoin yritän vähintäänkin useampaan kertaan käyttää jonkun kääreenä olleen lootan, tölkin, rasian tms.

      • mää syön paljon appelsiineja
        ehkä niiden kuoret vois jollain lailla hyödyntää
        niinkun sitruunan kuoretkin raastamalla
        mutta kun en tee jälkiruokia enkä leivo
        niin ne menee sellaisenaan biojätteeseen.


    • hunksz

      Pitäisi käydä Vantaan pakastamolla.
      Apetit SF
      Siellä saisi tietoa jätteistä.
      Vaan ei lajittelu kiinnosta yhtään.
      -
      Bio-Vege-logiasta minulta menevät suoraan roskiin vain Kahvin-porot.
      Olen silti aika varma että nekin aikanaan joku/jokin syö.
      Kaikki muu menee roskiin elimistöni kautta.
      En lajittele niitäkään.

      H.

      • aikanaan multa meni biojätteeseen
        ne kananpojan paistisuikaleet
        mitä sää aina mainostat
        ei syöny mun mieskään vaikka on kaikkiruokainen
        meillä ei kakita roskikseen
        meillä on täällä maalla ihan sisävessa
        mistä ne jätökset menee likakaivoon
        joka sit käydään tyhjentämässä tietyin väliajoin.


      • viivatiina kirjoitti:

        aikanaan multa meni biojätteeseen
        ne kananpojan paistisuikaleet
        mitä sää aina mainostat
        ei syöny mun mieskään vaikka on kaikkiruokainen
        meillä ei kakita roskikseen
        meillä on täällä maalla ihan sisävessa
        mistä ne jätökset menee likakaivoon
        joka sit käydään tyhjentämässä tietyin väliajoin.

        "viivatiina"

        Niinpä nuushka-muikkuseni.
        Mutta roska on laaja-käsite.
        -
        Laitapa valkoiseen Emali-vatiin vettä.
        Otat aamulla kilon verran näytettä vessassa.
        Liotat, näytettä hellästi puristellen sen veteen.
        Sitten tutkit suurennus-lasilla tai Mikroskoopilla.
        Huomaat kuinka paljon kaiken-laista roskaa siinä onkaan.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        "viivatiina"

        Niinpä nuushka-muikkuseni.
        Mutta roska on laaja-käsite.
        -
        Laitapa valkoiseen Emali-vatiin vettä.
        Otat aamulla kilon verran näytettä vessassa.
        Liotat, näytettä hellästi puristellen sen veteen.
        Sitten tutkit suurennus-lasilla tai Mikroskoopilla.
        Huomaat kuinka paljon kaiken-laista roskaa siinä onkaan.

        H.

        tee sää vaan sillai
        mää en viitti ruveta käsiäni likaan
        kerro mulle sit tulokset.


    • ö-Öö

      Luut

      Liha jne ehkä mätänee jossain ajassa, luut eri asia. Luu ei häviä itsessään oikein mitenkään, kysele haudankaivajilta, tai arkeologeilta. Aina kun vetää broileria, jää luita. OK. net viedään poltettavaksi tms käyttöön, mutta luonnossa net ei helpolla häviä.

      Joku kirjoitti appelsiinin kuorista. Joopa, kakarana appelsiini oli harvinainen tapaus. Niitten kuoret kuivattttiin uunin pankolla joululimppua jne leivonnaisia varten. Nykyisin kuoret tungetaan biojätteeseen. Mainittakoon, appelsiineja ei kasva suomessa. Wikä banaaneitakaan, monino hyötykäyttää panaanin kuoret?

      Aika paljon tulee bieoätettä, en kiellä. KAupungeossa monipuoliset ja monenlaiset sydeemit niitä varten. HAluan vaan huomauttaa, vuosituhannet ihmisetkin eli ilman mitään jätesydeemeitä. Nykyisi eri lailla.

      Pahin edelleen mun mielestä on muovi. Se mätänee hitaasti, ei kuulu luontoon. Hassua asiassa on, muovitkin tehty maapallon tarvikkeista, öljystä jne. Mutta ihminen jalostanut maapallolle kuuluvia luonnonvaroja oikein hankalaan muotoon.

      Joo. Asiasta vois kirjoittaa pitjästikin. Tosiasia kuitenkin on, liikaa tuleejätettä. Kuitenkin 0n, jätettä syntyy, aina. Aiemmin ihmisen jätteet oli vähän kuin koiran jätökset ne sai häviteetuä muuhin luontoon sopivasti. Nyt, kaupungillistuneessa ja teollisessa yhteiskunassa eri lailla. Pitää olla sydeemejä asiaan. Hullunkurista on, ihmiset maksaa kätehuollost. vaikka ihmiset itseasiassa tekee hyödynnettävää jätettä ja maksavat vieläp sen käsittelystä.

      Eniten menee muuten biojätteeksi eineksiä. Erittäin pitkälle jalostettua jätettä. Sinällääm kaikki luonnontuotetta, mutta mahdottoman hankalaa ja tarkkaa hävitettävää, Mieti maksalaatikkoa. OK, pari ekee kaupassa. Mutta juu, alumiinipakkaus, pahvikansi. Siältö sinällääm ulkomaista tuotua riisiä, mistälie maksaa, ulkomaisia mausteita, rusinatkaan ei kasva suomessa. Mitä hittoa se tuotteen tekeminen maksaa ja paljonko sen tuotteen hävittäminen maksaa....Ei ihan ilmaista.


      =DW=

      • Bengalitikku

        Tuo kommentti, että energian raaka-aineesta pitää maksaa, on mietityttänyt minuakin. Mutta joutuvat ennen polttoja lajittelemaan uudestaan.
        Aika vähän tulee jätettä ruokapuolesta. Paitsi kääreet, kaikki paketit, jopa tuplapaketointi. Leipien muovipussit, pipareiden rasiat ja umpiokääreet.
        Silti jätesäkki täyttyy.
        Syön lähes kaiken minkä ostan parin päivän välein, eli ruokahävikkiä ei juuri ole, paitsi nuo hedelmien tai juuresten kuoret.
        Mietin tuota muovikassikampanjaa, mutta kun katson: muovipullossa appessiinitäysmehu, hillot, sulatejuustot, marmeladi, nestesaippua, shampoo,
        meikkituotteet, kukkaravinne, multasäkki, pyykinpesu ja astisnpesupurkit.
        Apua.


      • noohjooh

        Jääkö DW:ltä paljon perunankuoria :)

        Tuosta muovijätteestä, todella vaikeaa on päästä siitä eroon. Kohti kestokasseja ym. kuljetaan, kierrätysmuovista tehtyä muovia. Mutta sitten keksitään uutta kierrätykseen kelpaamatonta kuten kengät ja vaatteet. Fleece tehdään kai muovipulloista, mutta mitä tehdään fleecestä?

        Luin muutama päivä sitten kahdesta diplomi-insinöörinaisista, jotka ovat keksineet uuden biohajoavan pakkausmateriaalin, Sulapac oli firman nimi.


    • Arkinen.ihminen

      Hyvä ketju. Mulla ei mene edes parsakaalin lehdet bioon, keitän parsakaalin sellaisenaan lisukkeeksi. Kun en ole kulinaristi, syön terveellistä ruokaa nälän karkottamiseksi. Jos syön raastetta, rapsutan porkkanoista pinnan ennen raastamista, pl. oman palstan porkkanat syksyllä. Muuten en porkkanoita kuori. Perunoista otan "silmät" pois, muuten en kuori, sehän on kuitua suolistolle. En uskaltaisi appelsiinin kuoria käyttää kun en tiedä mitä niihin sumutetaan.

    • kompostoin

      Nestemäinen margariini 500ml-puteli kestää ja kestää, kun ei paljon paista, mutt jotain kuitenkin. Pohjat on laitettava roskiin, jos ei kuukausien vanhaa, avattua putelia halua käyttää. Tarkistin juuri, ett 400ml on pienin puteli, mitä kaupat myy.
      Broilerin luut laitan joskus ihan kaatislaatikkoon, etenkin grilliostoksen, kun siinä on se folio ja kova paperi.
      Muuten, ottaaks teitä kupoliin, kun noista tabloid-lehdistä ei enää saa kompostipusseja aikaseksi?

      • en oo koskaan ajatellu että jostain lehdistä vois tehdä kompostipusseja
        enkä muutenkaan käytä pusseja
        meillä on tiskipöydällä sellainen pieni komposti astia
        joka tyhjennetään suoraan kompostoriin
        nyt varsinkin hyvien appelsiinien aikaan se on täynnä
        joka toinen päivä
        ja toisaalta se on hyvä että se on pieni
        niin ei tuu seisotettua niitä jätteitä liian kauaa sisällä
        mää ainakin oon niin laiska
        niin kauan kun mahtuu en tyhjennä
        no eipä sinne mitään ruuantähteitä tuu laitettuakaan
        koska kaikki syödään mitä valmistetaan.


    • Tuntuu siltä että Harkimo on siirtymässä vihreisiin.
      Jan Vapaavuoren kanssa johtamaan Stadia.
      Pitämään siitä huolta, että Stadin veroja ei ohjata maa-kuntiin.
      Eikä väärän maan Jää-kiekko-joukkueille.
      -
      Porin Ooppera ei ole ajoissa ymmärtänyt mitä tarkoittaa kun vanhat eläkeläiset kuolevat.
      Jäljelle jäävät enää työttömät nuoret.
      Eikä YLE-veroa jaeta sinne saakka.

      H.

    • vanhanaakka

      Ainoastaan kahvinporot, teepussit, juureksien ja kananmunan kuoria ja jotain kurkun, kesäkurpitsan tms kantoja menee biojätteeseen.......lihaa en osta luineen, enkä muutakaan mistä joutuu osan heittämään pois pakkausta lukuunottamatta. Bioastiana korkeampi irtokarkkirasia jonka käyn tarvittaessa tyhjentämässä taloyhtiön biosäiliöön. Yksinasuvana ruoanlaittokin edullista ja helppoa kun voi hyödyntää tarjouksia ja pakastaa valmiina ruokana. Säästää joka suhteessa. Mikro käytössä ruokien lämmitykseen ja sulatukseen.......uuni/liesi käytössä vain kerran pari kuukaudessa kun teen ruuat pakkaseen.......sähkölasku 12 -15€/kk riippuen kokkailuista, kauppalasku pelkkään ruokaan n. 20€/viikko

      • määkään en osta koskaan lihaa luineen
        ihan turha maksaa luista
        kun fileet on ihan saman hintaisia
        niistä ei mee mitään hukkaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      103
      3634
    2. Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.

      Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda
      Maailman menoa
      316
      1942
    3. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      247
      1747
    4. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      100
      1626
    5. IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!

      Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel
      Maailman menoa
      423
      1572
    6. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      2
      1520
    7. Nyt kun Pride on ohi 3.0

      Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että
      Luterilaisuus
      432
      1456
    8. Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa

      Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1210
    9. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      43
      1097
    10. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      359
      1041
    Aihe