Yrttilaatikon ominaisuudet

Viherpeukalointia

Olen ensikertalainen yrttien kasvatuksessa ja olen rakentamassa yrttilaatikkoa. Mitä laatikkoa rakentaessa tulisi huomioida? Taimia olen hankkinut basilika, persilja, tilli, tomaatti, chili, sitruunamelissa, piparminttu. Muitakin saattaa tulla lisää, kun saan puitteet kasvatukselle. Laatikon tulee olla siirreltävissä, pihalta terassille ja talveksi sisälle kasvatuslampun alle. Hieman olen aiheesta ennättänyt lukea, kuten veden olisi hyvä päästä juoksemaan läpi, jottei juuret homehdu. Kuitenkin täysi noviisi ollen aiheen suhteen.

Kiitos jo etukäteen neuvoista! Jos aiheesta löytyy hyviä kirja tai blogisuosituksia, niin mielellään otan vastaan.

4

863

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • qwqwqwqwqwwwqqqq

   Älä ainakaan käytä kyllästettyä puutavaraa.

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Minä suosin yrttien viljelyä ruukuissa siksi, kun eri kasveilla erilaiset vaatimukset esim. kastelun suhteen.
   Basilka kylmänarka, helpo siirtää suojaan tai harsottaa jos luvataan hallaa.
   Persiljaa minulla on kolme ruukullista, vaatii paljon kastelua ja nämä kolme tuottaneet aivan valtavan sadon, riitti pakastamiseenkin. Pari päivää sitten leikkasin yhden aivan matalaksi ja pukkaa uutta versoa hyvin, kestää kylmää niin ehtinee vielä komeaksi puskaksi.
   Minttua ja sitruunamelissaa vain yhdet ruukut kasvamassa.
   Tillin ja lipstikan olen kokenut kasvavan paremmin avomaalla.

   Minulla yrttiruukut ovat ainakn 1,5 litran kokoisia ja sen kokoinen ruukku on riittävän suuri että ei kuivu hetkessä ja todellakin tuottavat isot satoisat puskat ja helppoja siirrellä. Mikäpä estää keräämään erilliset ruukut samaan laatikkoon, saa näyttävän yrttikasvuston - ilo silmällekn.

   Hautausmaiden roskiksissa joka kevät aivan tuhansittain ruukkuja menossa hävitettäväksi ja olen sieltä ottanut hyvän kokoiset ruukut. Kierrätystä parhaimmillaan. Syksyllä pesen ne ja keväällä taas käyttöön. Yrtit kasvatan aina siemenistä, kylvän pieneen painanteeseen hyvän määrän siementä, tulee isot tiiviit puskat.

   Lisäisin vielä , että ruukuissa kasvatetut yrtit puhtaampia kuin kasvimaassa, esim. persiljaa kun ennen kasvatin maassa, niin sateen jälkeen multaa versoissa ja ruukkukasvatuksessa ei lainkaan.

  • Anonyymi

   Olemme viljelleet yrttejä muutaman vuoden pihalla laatikossa (120x80x23 cm). Laatikot ovat olleet suoraan kiinni maassa ja multa on erotettu suodatinkankaalla alla olevasta nurmikosta. Eli ratkaisu on ollut vähän järeämpi kuin liikuteltavat laatikot. Muutamista huomioista ollee kuitenkin apua.

   Aluksi laitoimme yhteen laatikkoon montaa yrttiä, vuosien saatossa lajimäärä per laatikko on vähentynyt. Yhdessä laatikossa on yhtä tai kahta lajia. Helpottaa hoitoa ja sato tulee riittäväksi.

   Työskentelykorkeutta kannattaa miettiä tarkkaan. Meillä on pari laatikkoa päällekkäin, eli työskentelykorkeus on vajaat 50 senttiä. Voisi olla enemmänkin, mikä on helposti toteutettavista, kun tekee jalallisen laatikon tai ostaa isoja ruukkuja.

   Lajikkeista noiden lisäksi kannattaa kokeilla amppeli mansikkaa ja avomaakurkku on ollut satoisa jopa tänä vuonna. Chili on meillä kaupungissa ikkunalaudalla kasvava laji. Emme ole edes yrittäneet ulkona.

   Aikaisemmin on taivaalta tullut ja kaivosta kannettu vesi riittänyt kasvatukseen. Tämä vuosi oli kuiva ja alku kesän kuivaan kauteen osui lomamatka, joten tämä vuosi oli huonoin pitkään aikaan. Ensi kesäksi on suunnitteilla automaattikastelujärjestelmä mökille. Jos kyseessä olisi vesijohtoverkossa oleva talo, homma olisi helppo järjestää esimerkiksi Gardenan valmiilla paketilla, joita on nyt alennuksessa. Mökille tarvitsemme pumpun järvivedelle.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 4 vuotias kuollut, vanhempia epäillään

   Rantakylässä riihisärkänkadulla ilmeisesti tapahtunut.
   Joensuu
   211
   12885
  2. Lauri Tähkä raiskasi naisen

   Mikähän himo joillain on raiskaamiseen, Laurillekin taatusti bändäreitä riittäisi jonoksi asti vapaaehtoisina valmiina k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   252
   7026
  3. KT: Ella Kanninen paljastaa vakavasta syöpäepäilystä: "Valmistauduin pahimpaan"

   Ella Kanninen on mm. Puoli seitsemän ja Ellan matkassa -sarjojen toimittaja-juontaja. Pari vuotta sitten hän sai järkytt
   Suomalaiset julkkikset
   35
   4555
  4. Joensuussa lapsen kuolema-Lieksalainen äiti

   Näin kirjoitellaan. Surullinen tapaus. Todella surullinen.
   Lieksa
   60
   4444
  5. Onko laastarisuhde ainoa keino päästä yli?

   Olisiko mitään ideaa aloittaa laastaritapailusuhde sellaisen ihmisen kanssa, jolle tietäisi myös itse olevansa laastari?
   Ikävä
   79
   1894
  6. Jos merkitsen sulle jotain

   Niin ujuta tänne joku pieni varma tunniste, jonka vain me kaksi voisimme tietää. Olen niin rikki ja epätoivoinen ilman
   Ikävä
   74
   1274
  7. En unohda sinua koskaan

   Tiedän vain ja tunnen sen sydämessäni, etten tule koskaan unohtamaan ja pääsemään yli sinusta. No, jos näin kovaa kolaht
   Ikävä
   52
   1134
  8. Tekisi mieli muuttaa

   Suosittele hyvää paikkakuntaa. Mä saan töitä mistä vaan. Mitä kauemmaksi pääsen yhdestä miehestä, niin unohdan varmasti.
   Ikävä
   155
   1091
  9. Leikki-ikäinen lapsi kuollut Joensuussa

   kirjoitti Iltalehti verkkosivuilla, että syyllinen on toinen vanhempi ja huoltaja. Karmeaa. Pitäisi sosiaalityöntekijöid
   Joensuu
   13
   1081
  10. Porkka jaksaa jatkaa pridekeskustelujaan somessa

   Kyllä vetää tiukille pridepuheen pitämisen jälkeenkin. Kuinka ihminen voikaan olla noin huomion hakuinen? Somekanavilla
   Lieksa
   129
   998
  Aihe