Menneet tapahtumat jäytävät yhä

100.v.jälkeen

100 v. sitten kansalaiset kääntyivät toisiaan vastaan ase kädessä. Se oli katastrofi, jonka vaivoja yhä vielä kärsitään.
Vaikka köyhällä kansanosalla oli täysi oikeus toivoa parempaa elämää, niin odotus tuntui liian pitkältä varsinkin, kun Venäjän vallankumous ja proletaarien voitto toimi esimerkkinä monelle.
Suomi oli juuri itsenäistynyt, Kaikki oli vasta alussa, toimintoja kehiteltiin. Työväestö ei jaksanut odottaa parempia aikoja, vaan ärtymys nousi ja lopulta leimahti.

Surmaaminen oli tässä sodassa pääasia. Kauheaa ajatella, että suomalainen ampui vihan vimmassa toisen suomalaisen. Lopuksi ei juuri ollut merkitystä, minkä puolesta peistä kalisutettiin, jokaisella oli ase, ja sen käyttö oli luvallista. Punaisilla ei ollut sotilaskoulutusta eikä tietoa yhteiskunnan hallinnoinnista. Anarkismi uhkasi.
Ase toi ylimielisen asenteen, niin punaisille kuin valkoisillekin, syntyi lukemattomia traagisia tilanteita, jotka olisi voitu välttää. Kaikki aseenkäyttötilanteet eivät olleet taistelussa tai esivallan käskyn jälkeen tehtyjä. Ase oli mukana illanvietoissakin. Usein mukana oli myös pirtupullo.

Tämän päivän (22.4.) Hesarissa on artikkeli Toivo Kuulan ampumisesta. Se oli juuri sellainen tilanne, jossa ensin juotiin, sitten juotiin, sitten puhuttiin politiikkaa, sitten juotiin, sitten ammuttiin Toivo Kuula. Kaikki osalliset olivat valkoisia. Selvittyään varmasti kauhun vallassa. Ketään ei saatu todistetuksi murhaajaksi.

Sukaiseni oli vuoden vanha, kun hänen kotitaloonsa ilmaantui paikallinen punakaarti. Sukulaiseni vanhemmat ammuttiin kuoliaaksi omille kotiportailleen. Tytär jäi täysiorvoksi ja kasvoi sukulaisten hoivissa aikuiseksi. Voi ymmärtää, ettei hänellä ollut mitään hyvää sanottavaa kansalaissodan tapahtumista. Vanhempien ampujia ei koskaan selvitetty.

Nämä ovat asioita, joista pitää nyt puhua perusteellisesti ja jättää ne sitten historian lehdille. On vihdoin jatkettava eteenpäin. Nyt se jo alkaa olla mahdollista.

14

878

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hallaahon.äänestäjä44

      Joo, mutta vanhat tapahtumat hautautuvat uusien alle sellaista vauhtia, ettei kukaan pysy perässä, ei oikein ehdi vanhoja enää selvittää:

      PIRTEÄ ELÄKELÄINEN JAKKE JAKUTTAJA seitsemänkymppinen
      BAKUN (Azerbaidzhan) PALKKALISTOILLA: LAHJONTA, kirjekuorissa käteistä?

      Vihreäkokoomuslaisen Emma Karin appi
      luokkakantainen
      "Jakke Azerbaidzhan Jakuttaja Jan Laakkonen"
      (Jaakko Laakso) on jäänyt kiikkiin
      (Emma Karin isä istuukin jo linnassa, Ilkka J. Karin viiden vuoden tuomio pysyi KKO:ssa)

      Laaksoa on syytetty Bakun korruptioskandaalissa. Euroopan neuvoston tutkijaryhmä osoittaa tiedot azerien harjoittamasta lahjonnasta

      Raportissa on esillä viisi entistä parlamentaarikkoa, jotka ovat toimineet Azerbaidzhanin lobbareina ja saaneet maksua, MIKÄ ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ NEUVOSTON SÄÄNNÖISSÄ. Yksi heistä on Jaakko Laakso seitsemänkymppinen taistolaiskaaderi, cadre superieur

      Raportin mukaan Laakso oli Azerbaidzhanin hallituksen palkkalistoilla lobbarina parlamentaarikkouransa jälkeen ainakin vuosina 2015-2016 ollessaan neuvoston kunniajäsen

      Strasbourgissa raportin mukaan Laakso oli vuodesta 2013 usein nähty vieras yleiskokouksen käytävillä, lobbaamassa aktiivisia parlamentaarikkoja Azerbaidzhanin puolesta, Euroopan neuvoston rakennuksessa 79 kertaa kontrollin mukaan. Laakson kerrotaan raportin mukaan myös jakaneen kirjekuorissa käteisrahaa neuvoston jäsenille, mutta näille kertomuksille ei saatu vahvistusta. Laakso kieltäytyi avustamasta tutkimuksia eikä vastannut tutkijaryhmän esittämiin kysymyksiin lainkaan.

      (iii) Mr Jaakko Laakso
      182. Mr Laakso was a Finnish MP in PACE (UEL) in the periods between 1991 and 2003 (full member) and 2007 and 2011 (substitute member).191 According to the available information on the list of honorary members of PACE of October 2017, Mr Laakso has held the position of an honorary member since June 2013.
      183. Witnesses from the PACE secretariat heard by the Investigation Body stated that Mr Laakso had been favourable to Azerbaijan while he had still been a member of PACE. According to both the PACE secretariat members and MPs, after he had left PACE, Mr Laakso had often been seen in the PACE building lobbying in favour of Azerbaijan.192
      184. Moreover, according to Ms Christoffersen, at the time when she was a candidate to be co-rapporteur on Azerbaijan in the Monitoring Committee (see paragraph 102 above), Mr Laakso called her and told her that he had received a telephone call from a former member of the Estonian military who said that she should not be elected as a rapporteur for Azerbaijan.193
      185. Mr Göran Lindblad, former MP in PACE and a lobbyist for Azerbaijan (see paragraphs 194-203 below), stated that on one occasion when they had both been lobbyists, he had met Mr Laakso for lunch. On that occasion Mr Laakso had acknowledged to Mr Lindblad that he had been on the Azerbaijani payroll.194
      186. The information obtained from the relevant COE services shows that Mr Laakso used his honorary member’s badge seventy-nine times in the period between 2015 and 2016 to enter the PACE building.195

    • realiteettiä

      Menneisyys on ollut hyvää oppivuotta ihmisille . Näinä päivinä voisi toivoa uudet sodat ja kurjuudet opettamaan asukkaita arvostamaan sitä mitä nyt on , se on unohtunut .

    • noinhan.siinä.kävi

      Tässä 100 vuoden takaisten tapahtumien kertaamisessa on etusijalle noussut voittaneen osapuolen harjoittama mielivaltainen "oikeudenkäyttö" , joka rikkoi kansaa niin paljon, että katkeruutta siitä riittää vielä tänäkin päivänä.
      Jos toinen osapuoli menetteli väärin, ei toisen osapuolen, joka selviytyi voittajaksi, olisi pitänyt ryhtyä kostotoimiin, kun vastustaja oli jo vaaraton.

    • 100v.jälkeen

      Tuo osoittaa juuri sen, että kaikkeen toimintaan pitää löytyä ammattitaitoa, malttia ja kykyä katsoa eteenpäin.
      Jokaisen konfliktin jälkeen tulee rauha ennemmin tai myöhemmin. Myös siihen pitää olla valmistautunut. V. 1918 tilanteet osoittavat, ettei kukaan ajatellut tätä päivää pitemmälle. Sodan laannuttua monet talolliset menivät hakemaan leireiltä pois palkkalaisiaan, koska työt jäivät tekemättä. Moni maatyöläinen oli ajautunut punaisten joukkoihin tai heidät yksinkertaisesti vain pidätettiin asemansa vuoksi. Punaiset puolestaan ryöstivät talollisia ajattelematta ollenkaan, mihin anarkia lopulta johtaa. Ei jokainen talollinen ollut ahne ja tunnoton.
      Vankileireillä kuoltiin nälkään ja tauteihin, koska ei oltu varauduttu leiriläisten huoltoon.
      Punaisten aikana Helsingissä ja muualla Uudellamaalla nähtiin nälkää, kun ruokahuoltoa ei pystytty järjestämään. Kukaan ei ollut ajatellut miten yhteisklunta toimii.
      Koska kunnan virkamiehet, rautatieläiset ja pankit katsottiin "valkoisiksi", joutuivat työntekijät pakenemaan ja jättämään työt tekemättä.
      Katastrofi oli valmis.
      Kaikki tämäkin lisäsi katkeruutta ja syytöksiä puolin ja toisin.

    • että.miten.silloin

      Huomaa että enää ei kerrota mielellään vapaussodasta eikä sen sankareista. Ylevät nimitykset ovat haihtuneet. Asioista kerrotaan arkisesti.

      Kuinkahan käy vuonna 2039 ja sitä seuraavina vuosina, kun viime sodista on kulunut 100 vuotta. Luultavasti sankaruuden verho siirretään sivuun ja sotien raadollisuus vedetään esiin. Varmaan myös kysytään, olivatko sodat tarpeen, mitä virheitä siinä vaiheessa tehtiin ja oliko maamme pakko mennä sotaan.

      • toinenvaihtoehto

        Olisihan täältäkin voinut asekuntoiset miehet lähteä turvapaikkoja hakemaan ja jättää maa valloittajalle.


      • hyi.hitto
        toinenvaihtoehto kirjoitti:

        Olisihan täältäkin voinut asekuntoiset miehet lähteä turvapaikkoja hakemaan ja jättää maa valloittajalle.

        Miten jaksat jauhaa tuota omahyväistä suomipojan palvontaa? Tilannehan Lähi-idässä ei ole missään kohden verrattavissa toisen maailmasodan aikoihin., Ehkä
        veljessotamme osalta jonkin verran. Kylmästi ammuttiin häviäjät meilläkin, näännytettiin nälkään ja sairauksiin.

        Terrorismin iskut euroopassakin on osa äärijärjestöjen toiminnasta.
        Kun maa on sodassa, äärijärjestöjen aivopestyt eivät tunne sääliä, inhimillisyys Isisin taisteluissa on täysin kadoksissa.

        Lähi-idässä murenee tuhansien vuosien uskontopolitiikan hallintomuoto, synnyttäen ääriliikkeitä. Siinä sodankaaoksessa miehet yrittävät päästä muualle ansaitsemaan elantonsa.
        Itse lähtisin viivana pelastautumaan, uhmaten hukkumiskuolemaa kylmää, kauhua ja nälkää, niinkuin kymmenet tuhannet on joutuneet.

        Täällä sitä vaan kadehditaan pakolaisten saamaa ruokaakin, ja kehutaan omia poikia.


      • 100.v.jälkeen
        hyi.hitto kirjoitti:

        Miten jaksat jauhaa tuota omahyväistä suomipojan palvontaa? Tilannehan Lähi-idässä ei ole missään kohden verrattavissa toisen maailmasodan aikoihin., Ehkä
        veljessotamme osalta jonkin verran. Kylmästi ammuttiin häviäjät meilläkin, näännytettiin nälkään ja sairauksiin.

        Terrorismin iskut euroopassakin on osa äärijärjestöjen toiminnasta.
        Kun maa on sodassa, äärijärjestöjen aivopestyt eivät tunne sääliä, inhimillisyys Isisin taisteluissa on täysin kadoksissa.

        Lähi-idässä murenee tuhansien vuosien uskontopolitiikan hallintomuoto, synnyttäen ääriliikkeitä. Siinä sodankaaoksessa miehet yrittävät päästä muualle ansaitsemaan elantonsa.
        Itse lähtisin viivana pelastautumaan, uhmaten hukkumiskuolemaa kylmää, kauhua ja nälkää, niinkuin kymmenet tuhannet on joutuneet.

        Täällä sitä vaan kadehditaan pakolaisten saamaa ruokaakin, ja kehutaan omia poikia.

        Suomalaisten nykyinen asenne pakolaisiin ja pakeneviin on kuin se olisi ainutkertainen tapahtuma maailmanhistoriassa.
        Tänään oli TV:ssä vanha dokumentti maailmansodan jälkeisistä ajoista. Itä-Saksan puolelta tuli länteen 12 milj. pakolaista. Myös muualla siirryttiin paikasta toiseen, mm. Suomessa, missä asutettiin 400,000 karjalaista kanta-Suomeen. Suomen asukasluku oli tuolloin 3 miljoonaa, ja oli juuri kestetty vuosien sota-aika ja jälleenrakennus vasta alussa. Silti selviydyttiin.

        Kautta aikojen tätä on tapahtunut. Irlannista muutti Amerikkaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, kun siellä oli katovuosia peräkkäin, 1800-luvulla. Vastaanotto on vaihdellut eri maissa ja eri aikoina, mutta lopuksi kaikki ovat asettuneet jonnekin, elämä on jatkunut, kunnes on tullut uusi katastrofi jossakin.

        Mitä joutuisammin nykytilanne rauhoittuu, sitä helpommalla pääsemme. Nykyisin sotketaan pakolaisiin vielä uskontokin, ja ihmetyttää, mikä koko lailla maallistuneella suomalaisella on sitä vastaan, että muunuskoisia tulee tänne. Täällä on ollut islamin uskoa tunnustavia tataareja jo yli 100 v. samoin juutalaisia, eikä se ole ketään tähän mennessä järkyttänyt.


    • verisokea

      Se jälkiterrori/lahtaus oli järkyttävintä mitä on Suomessa tapahtunut.Murhattu naisia ,vanhuksia lapsia ja nuoria tyttöjä ihan mielivaltaisesti.Mikä on ollut sen aikaisen maan johtoportaan perimmäinen tarkoitus?.Törkeää Suomen kansalaisia kohtaan.Täyttää varmasti sotarikoksen tunnusmerkit.Jostakin olen lukenut ,että ovat pitäneet punaisia sellaisena alarotuna verrattuna heihin itseensä,aika prutaali väite.Tuo kertoo valkoisen puolen ihmisten menneen sekaisin.

    • e.lä.mä

      Suomi on valheiden maa ja tulee olemaan.

    • 100.v.jälkeen

      On oikein ja ehdottoman tarpeellista, että näistä 100 v. takaisista tapahtumista saadaan asiallista ja puolueetonta tietoa.
      Sotatilanne ja kouluttamattomat, aseelliset joukot on kauhea yhtälö.
      Kertomukset henkilökohtaisista kokemuksista ovat aina yksipuolisia, joten kummaltakin taistelevalta puolelta ollaan kuultu mitä järkyttävämpiä kohtaloita.
      Nyt olisi aika tutkia arkistot ja paikallishistoriat ilman ennakkoasenteita.

      • e.lä.mä

        Saksa johti ja johtaa!


    • näin.koen

      Eikö ne saisi unohtua vähin erin, ainakin nuo henkilökohtaiset tuntemukset? Miksi niitä verisiä tapahtumia pitää penkoa auki, jos ne jäytää yhä?
      Sata vuotta sitten tapahtuneet asiat, ei voi millään myöhemmin syntyneisiin ihmisiin vaikuttaa, mikäli ei katkeruutta tai vihaa olla ylläpidetty edelleen jälkipolville molemminpuolin ?

      Valkoisten puolelta jos mistään, pitäisi näkemys/ymmärrys epäkohdista olla jo selvä, kun punaisten taas pitäisi jo kyetä olla peilaamatta menneisyyttä toisenlaiseen nykyisyyteen. Kyllä me yhä synnymme lähtökohdiltaan erilaisiin perheisiin, sattuman antamat dnaeväät repussamme,

      mutta kaikilla meillä on ollut, ja on yhä,.... vapaus valita, miten puhtain purjein haluamme elämässä suunnistaa.

    • vanhat.on.vanhoja

      <<<<Nämä ovat asioita, joista pitää nyt puhua perusteellisesti ja jättää ne sitten historian lehdille. On vihdoin jatkettava eteenpäin. >>>>>>>>>Nyt se jo alkaa olla mahdollista., kirjoitti aloittaja.

      Miksi et jo lopeta, olet jauhanut juttua vuosikausia!

      Oliko sukus punasia, ja vieläkin sua kiukuttaa, vai oliko sukus valkosia ja nyt juhlit sen johdosta!

      Samaa leipää syövät vieläkin, samassa itsenäisessä maassa, eikä aseita käytetä, nyrkitkin jo varmasti heikkoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      2177
    3. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      2175
    4. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      2175
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      2174
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      2174
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      2173
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      2173
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      2173
    10. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      2173
    Aihe