Utelias naapuri

Kyttääjä_naapurina

Kymmenen asunnon taloyhtiössä on yksi naapureista ottanut asiakseen tonkia muiden postit.
Jättää jopa lappuja tyyliin "järjestelin postiasi". Kokeiltiiin miehen kanssa laittaa laatikkoon lukko. Tästä saatiin uusi lappu - ulko-oveen teipattuna - "Huom. Postilaatikoita ei saa lukita.".

Mitä tehdä? Mielestämme toisten ihmisten postien tonkiminen on sairautta, ellei jopa rikollista.

Taloyhtiö ei suostu hankkimaan lukollisia postilaatikoita - ainakaan niin kauan kun kyseinen tonkija on hallituksen pj. Omalla kustannuksellakaan ei saa vaihtaa, kun "pitää olla yhtenäiset".

Jääkö ainoaksi vaihtoehdoksi ohjata postit jonnekin poste restanteen?

14

3472

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Insernöri

      Onko totta???? Rikoshan tuo on, ilmoitus poliisille, mutta pitää olla todisteet. Ehdottomasti lukot, hankkikaa kaikki muut, jääköön posti utelias ilman.

    • Sairasta

      Minulle ainakin lukkoseppä sanoi, että mikä liittyy turvallisuuteen, ei voi mikään taloyhtiö kieltää. Tarkistaisin tuon "yhtenäisyysvaatimuksen" lakimieheltä

    • Voi.tarvita.malttia

      Nyt malttia. Henkilön on sairastunut, tuo käytös on dementian merkkejä. Aivan tarkkaan tiedän vastaavanlaisen tapauksen. Ottakaa yhteyttä tämän asukkaan läheiseen? Ainakin ensiksi. Tottakai, jos asia ei ole näin kun epäilen, tilanne muuttuu. Eli väärinhän postin tonkiminen on, ehkä rikollistakin, mikäli kyse on täysin järjissään olevasta henkilöstä.
      Ja vielä tässä tietämässäni tapauksessa, henkilö oli aika fiksu, joten kesti tosi pitkään, ennen kuin naapurit tajusivat että sairaus on iskenyt, joten ei ole helppo huomata kun toisena hetkenä on järjissään ja toisena ei.
      Kerron toisen omakohtaisen asian: 20 vuotta ollut vuokralaiseni soitti, että hän haluaa irtisanoutua. No lähdin siitä asuntoa tarkastamaan ja hakemaan irtisanomisilmoitusta. Paikan päällä tajusin, että vanhus oli pakannut, istui laatikoiden päällä, mutta ei tiennyt minne muuttaa. Soitin siitä paikasta lapselle, tämä suuttui, että valehtelen, kolme lasta (yksi sairaanhoitaja) ei olleet huomanneet vanhuksen dementoitumista vaikka pitivät yhteyttä. Piti pyytää naapurit todistamaan että vanhus vaeltelee öisin aamutakissa ja -tossuissa kartanolla. Sovulla selvittiin. Siis minullekin sairaus tuli täysin yllätyksenä, puhuimme joskus puhelimessa, enkä tiennyt sairaudesta mitään.

      • enymm

        kolme lasta ? ? äiti yksin


      • Voi.tarvita.malttia
        enymm kirjoitti:

        kolme lasta ? ? äiti yksin

        Niin lapset olivat aikuisia ajat sitten omiin elämiinsä muuttaneita, mutta soittelivat ja kävivät joskus.


      • reggae-ole
        enymm kirjoitti:

        kolme lasta ? ? äiti yksin

        Minkäslaine sukurutsarisuku sulla sitten on? Asutteko kaikki jossain omassa kommuunissanne ja käytte vähän "rutsailemassa" yön pimeinä tunteina?


    • Kenellepämuulle

      Yleisempää lienee kysellä postinkantajalta, " tulikohan naapurille jo postia. Juteltiin ja sanoi odottavansa postia. Minä tässä vain kyselen kun niin sovittiin". Näinkin voi uteliaisuuttaan saada jotain selville. Uskoisin että niin se useimmiten toimii. Harva on niin rohkean utelias, että kiertää tarkistamassa postit laatikko laatikolta. Asukasisännöitsijä kyllä kuuntelee.

    • eiperustulakiin

      - "Huom. Postilaatikoita ei saa lukita.".
      Voit lukita tuosta lapusta huolimatta. ei ole mikään lakiin perustuva kielto

    • Lukko_on_ja_pysyy

      Normaalisti postilaatikkoon saa postin laitettua siinä olevasta kirje/lehtiaukosta ja lukko estää vain postien poistamisen ja on täysin laillista ja sallittua lukita laatikko niin ettei postia voi poistaa muut kuin laatikon haltija. Kannattaa ehkä laittaa kyseiselle postitutkijalle viestiä jossa vihjataan tutkintapyynnöllä tai rikosilmoituksella kirjesalaisuuden rikkomisesta.

    • 6y56yyh6tggtgg

      Heh, laita tosiaan vaan lukko siihen.

      Mutta veikkaisin että jos haluaa niin postit voi noutaa postistakin?
      En tiedä yhtään millainen se systeemi on, mulle kelpaisi ihan hyvin että kerran viikkoon käy koukkaa postit postista..

      Asuin ennen rivitalossa missä oli samanlaisen avoimet postilaatikot.
      En voi ymmärtää miksi sellaisia ei muuteta kunnon postilaatikoiksi missä olisi lukko.
      Saahan ne murrettua auki en minä sitä mutta täysin avoin postilaatikko niin kuka vaan voi tutkia mitä kirjeitä siellä on! Talon läheltä kulki suhteellisen vilkas väylä vielä että sopiva ihminen kun sattuu kohdalle niin voi stekkailla mitä laatikoissa on.. Esimerkiksi sellaiset tilaukset missä paketti mahtui siihen laatikkoon niin sinne vaan, voi olla arvokaskin tilaus.

      No rivitalo elämässä oli muutakin kummallista mutta toki hyviäkin puolia.
      Talonmies aikoinaan oli myös oma juttunsa sekin ja paljon muuta..

    • Porno-Jalmari
      • naapurit_yäk

        Toi oli hyvä !! :-)


    • Asiasta kannattaa keskustella muiden osakkaiden kanssa ja lopulta nostaa kissa pöydälle yhtiökokouksessa. Selkeintä olisi, että yhtiökokous tekisi enemmistöpäätöksen lukittavien postilaatikoiden hankkimiseksi, tai että kukin voi halutessaan lukita laatikkonsa. Mikäli yhtiöjärjestys vaatii laatikoiden samanlaisuutta lukituksenkin osalta, voidaan yhtiöjärjestystä siltä osin muuttaa.

      Ongelmaa toisella tapaa tarkasteltuna voidaan sanoa, että ihmisten kirjepostin joukossa kulkee lähetyksiä, joiden lähettäjä selviää usein kuoresta. Esimerkiksi postilähetykset kaupungin sosiaalitoimesta, sukupuolitautien poliklinikalta, päihdehoitolaitoksesta ja ammattiyhdistykseltä tulevat usein kirjekuorissa, mistä niiden alkuperä käy selkeästi ilmi.

      Tietenkään postin saaminen kyseisistä paikoista ei tarkoita, että ihmisellä välttämättä olisi mitään tekemistä asioiden kanssa, joita niissä käsitellään, mutta niin tai näin, ei sellaisen postin saaminen kuulu kenellekään naapurille.

      Kyse on siis yksityisyyden ja yksityiselämän suojasta, mitkä turvataan perustuslaissa. Mikään yhtiökokouksen päätös tai siellä harjoitettu käytäntö ei voi mainittuja suojia loukata, ellei asiasta ole laissa erikseen säädetty.

      Näin ollen, koska yhtiössä on ollut käytäntönä hallituksen puheenjohtajan toimesta käydä läpi ihmisten kirjeposteja, on hänen toimillaan loukattu asukkaiden oikeutta yksityisyyteen ja yksityiselämään. Mikäli postilaatikon lukitseminen on ainoa keino puuttua kyseiseen toimintaan, ei yhtiö voi lukitsemiseen puuttua. Yksityiselämän suoja on oikeushyveenä paljon arvokkaampi asia kuin yhdenmukaiset postilaatikot.

      • Kyttääjä_naapurina_ap

        Kiitos. Tuo oli hyvä ja tyhjentävä vastaus. Hyvää kesän alkua!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      83
      1958
    2. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      248
      1924
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      96
      1636
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      112
      1451
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      169
      1161
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      65
      1120
    7. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      63
      958
    8. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      952
    9. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      105
      924
    10. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      886
    Aihe