Mitä ohjelmointikieltä kannattaisi opetella?

alanvaihto.mielessä

Jos haluaisi ohjelmoinnista ammatin, mitä kieltä kannattaisi ryhtyä opettelemaan vaikkapa nykyisen, eri alan työn ohessa omin päin, mahdollisesti joskus myöhemmin sitten opiskelisi esim. datanomiksi?

44

2767

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rmrm

      Java

    • Lookoutlosers

      Kandee istuksia starbucksis ku eekoolla on yritystukien kaa mielenterveyskitkaa.

    • Pitäisi opetella ilmaisemaan omat ajatuksensa tietokoneelle ja käyttää tässä mitä tahansa ohjelmointikieltä.

      Ohjelmointikieli on vain työkalu tässä, ja eri projekteissa käytetään eri kieliä. Ei voi seinä tulla vastaan sen takia, että rajoittuu työkalujen käyttö muutamaan.

      • eikaikkea

        Ei tarvitse kaikkea osata. Kuka nyt jotain Malbolgea käyttää?


    • matemaatikkokoodari

      Riippuu mitä haluaa tehdä. Mä olen opetellut Pythonia ja Javaa. Veikkaisin, että yhä enemmän tulee kaikenlaisia sensoreita, jotka puskevat reaaliaikaista dataa koneelle. C:n tai C :n nopeus tulee olemaan näissä valttia, samoin tilastotieteen hyödyntäminen ohjelmoinnissa.

    • kieli.kehittyy

      Rebol ja BCPL nyt ainakin.

    • sjkjsdflkfd

      Pomo soitti ja sanoi että nyt äkkiä palaverihuoneeseen. Työntekijä vastasi että nyt ihan heti ei onnistu kun pascal istunto on kesken.
      Heh heh...

    • The_Real_J

      Mahdotonta sanoa vain yhtä kieltä, koska eri käyttötarkoituksiin käytetään erilaisia kieliä.

      Sulautetussa kehityksessä taidetaan käyttää nykyään pääasiassa C-kieltä, jossain määrin myös C :aa. Sulautetuissa laitteissa kun ei yleensä ole kauheasti tallennustilaa tai laskentatehoa pitää koodin olla tiivistä. Työpöytäsovelluksissa taidetaan käyttää aika paljon C#:ia ja Javaa.

      Monessa käytössä myös Pythonille on tarvetta, ei välttämättä suoraan pääasiallisena ohjelmointikielenä, mutta esimerkiksi testiskriptien toteuttamiseen.

      Webbikehityksessä HTML/CSS-ymmärrys on tietenkin välttämätöntä, mutta yleensä varsinainen kehitys tehdään jollain frameworkilla.

      • JosOikeastiKiinnostaa

        Jos omaat ymmärryksen elektroniikasta, ja mittaustekniikasta, niin opettele LabView.
        Löytyy spesiaali-hommia elektroniikan testauksen parista.
        Ns. 'leipäpapit' älkööt vaivautuko.


      • NiinSeKäy
        JosOikeastiKiinnostaa kirjoitti:

        Jos omaat ymmärryksen elektroniikasta, ja mittaustekniikasta, niin opettele LabView.
        Löytyy spesiaali-hommia elektroniikan testauksen parista.
        Ns. 'leipäpapit' älkööt vaivautuko.

        Tästä tuli mieleeni aika. jolloin olin vielä opettajana. Ymmärsin enemmän elektroniikkaa ja jonkin verran mittaustekniikkaa. Sitten sain opetettavaksi 3. vuosikurssin opiskelijoille kurssin, jonka nimeä en enää muista. Kurssi sisälsi mittaustekniikan teoriaa ja LabView-harjoituksia. Onneksi paikalla oli vielä opettaja, joka oli pitänyt vastaavia kursseja. Sain häneltä hyvät pohjat teoriaan ja harjoituksiin.

        Vääntelin teoriamateriaalin omine lisäyksineni teoriatuntiesityksiksi. Sitten piti opetella LabView:n käyttö ja kehittää "järkeviä" harjoituksia. Alussa lähdettiin perusteista ja sitten edettiin mittalaitteiden ohjelmointiin ja tulosten esittämiseen.

        Parhaimmillaan (tai pahimmillaan), kun aamupäivällä ei ollut tunteja, menin Mittaustekniikan labraan aamupäivällä testaamaan ja kehittämään iltapäivän harjoituksia LabView:lle. Se oli lähes reaaliaikaista opetusta/oppimista. Kaikki meni kuitenkin nyvin. ja opiskelijat jopa oppivat ainakin jonkin verran käyttämään LabView-ohjelmistoa.

        P.S. Kyllä LabView-osaajille töitä löytyy. Kuulin kuitenkin, että tosi Linux-osaajat nauravat koko matkan pankkiin mennessään.


    • avaruusötökkäpeli

      Tuossa olisi hyvä ja sopivan helppokin ohjelmointi-idea tytöille, kun ainakin oletin että tämä joku minkkilaukku & porukat olivat tyttöohjelmoijia onnenpyörän parissa, josta tulikin sitten jo valmis tuotos, jotta ei tarvinnut heitä enää neuvoa siinä projektissa.

      Joku oikein perinteinen Space Invaders voisi olla sopivan helppo toteuttaa ja hauska peli sinänsä, samalla PC-koneelle ja puhelimiin Androidillekin.

      Vaikeutuisi aina kun tulee tuhottua kaikki avaruusötökät -> seuraavalle tasolle ja ennätysten pisteet taulukossa.

    • kfkdndmdmd

      suosittelen pythonia ihan jo sen takia, että se pakottaa alusta alkaen sisentämään koodin oikein.
      itse aloitin javalla ja kyllä noiden ekojen softien rakenne on rumaa. vasta pythonin jälkeen aloin muillakin kielillä sisentämään oikein.

      python on myös varsin tehokas kieli saada aikaan tulosta. on sanottu että pythonilla tuottaa 10 kertaa tuottavammin kuin javalla ja 100 kertaa tuottavammin kuin c-kielellä.
      arvatenkaan tämä nyt ei aivan totta ole, mutta sinne suuntaan ehkä.
      ohjelmoinnissa suurin osuus on yleensä selittää ongelma itselleen ja sitten kun sen sisäistää onkin enää pikku homma kertoa se tietokoneelle. kielestä riippumatta.

      pythoniin kannattaa ottaa heti käyttöön sopiva kehitysympärostö, esim wing ide, pycharm tai joku vastaava.

    • alkuunnoilla

      HTML, CSS, Javascript, PHP, Laravel Wordpress . Takaan, että hommat ei lopu kesken

    • jxkxkxnxkxkl

      Mitä mieltä Kotlin -kielestä?
      Melko näppärä Android-ohjelmointiin ja miksei muuhunkin, mutta onkohan kielellä tulevaisuutta?

    • E-kieli

      Joskus Amigaa käyttäessä tuli koodattua E-kielellä. Tiedä sitten kannattaako sitä enää opetella.

    • rrrrrtttttttre

      Jos ohjelmoinnista haluu ammatin pitää tyytyy 1300€ kuukausipalkkaan ja olla valmis muuttamaan viroon. Eli mitään ohjelmointikieltä ei "ammatin" takia kannata opetella harrastuspuolella c ehdoton? koko linux puolen kernel tehty sillä ja on se senverra "alkeellinen" kieli et kun sen osaa osaa kaikki kielet.

    • Jotainjovääntänyt

      Katso jonkun oppilaitoksen opetustarjonta. Veikkaan, että aika monia kieliä tulisi hallita. Ja tärkeintä on, että jos et osaa ajatella algoritmisesti, et saa tehtyä ohjelmaa millään kielellä. Jos taas hahmotat miten ohjelman tulisi toimia, niin todennäköisesti pystyt tekemään siedettävässä ajassa ohjelman vaikka täysin vieraalla kielellä, jos vaan jaksat vääntää ongelman pieniin palasiin ja opettelet asiat pala kerrallaan. Ja joskus tarvitsee yhdistää useita kieliä keskenään, kun yksi kieli ei taivu kätevästi kaikkeen.

    • vanha-ohjelmoija

      Olin itse 80 -luvulla ohjelmoijana (atk-suunnittelija) silloin käytin Cobolia, RGP:tä ja Transactia. Siis piti hallita vähintään nuo. Mutta, mutta.. ohjelmointikielet muuttuvat koko ajan. Se minkä osasit joskus, on nyt vain turha rasite. Tämän vuoksi vaihdoinkin alaa, ja siis kokonaan toiseksi. Ei ihminen jaksa koko ajan opetella uusia ohjelmointi kieliä. Se minkä joku oppilaitos nyt sinulle opetttaa, voi olla historiaa huomenna.

    • Ohjelmointi vähän kuin ruoanlaittoa. Pitää olla toimiva algoritmi (resepti) joka johtaa hyvään tulokseen. Kaikkea ei kannata tehdä itse. Pastan voi tehdä itse, mutta helpommin saa kaupasta. Samoin paistin. Joku tykkää tietty hirvimetsästä, mutta metsässä kasvanut hirvi ei täytä kaikkia nykyajan direktiivejä. Ei voi mennä kauppaan valittamaan jos siinä oli jotain vikaa. Ilmainen softa ilman tukea voi tulla kalliiksi.

      Tietorakenteet. Mitä dataa käsitellään, minne se tallennetaan. Jos tekee kirjapito-ohjelman kannattaa miettiä tietorakenne sellaiseksi, että siitä saa tarvittavan tiedon ulos.

      Sitten jaetaan työ osiin. Tehdään vaikka pääohjelma ensin ja tietorakenteet eli globaalit muuttujat. Pääohjelma voi olla vain muutaman rivin mittainen tyyliin alustus, varsinainen ohjelma, lopetus.
      Noita sitten jaetaan osiin ja täydennetään kunnes tulee valmista. Kaikkea ei tehdä itse. Jos tarvitaan tietokantaa niin löytyy paljon valmiina. Miten ikkuna piirretään ja valikot tehdään veisi kamalasti aikaa. Nykyään tehdään kai varsinainen koodaus muualla kun ohjelma on suunniteltu valmiiksi. Suunnittelussa ei tarvita varsinaista ohjelmointikieltä vaan joku pseudokieli riittää. Testaus oma työvaiheensa. Koodista löytyy aina virheitä. Ja virheen korjaaminen voi tehdä lisää virheitä. Ja käytetyistä lisäosista voi löytyä virheitä joita ei voi korjata (hirvenpaistissa on toukkia). Valmista ei tule oikeastaan ikinä.

      • fdsgsfdgsfdgfsg

        >>Ohjelmointi vähän kuin ruoanlaittoa.>>

        Asian ytimessä! Itselläkin meni pitkään tajuta, että ruuan valmistuksessa ei ole pakko tehdä kaikkea aivan alusta, vaan esimerkiksi keitto on hyvä tehdä peruna/vihannes-pakastepussin pohjalle.
        Ei vaan jaksa joka kerta kuoria perunoita, porkkanoita, silpita sipulia. Kun siihen on elämää helpottava keksintökin tehty.

        Samahan se ohjelmoinnissa on. Kunnon kehitysympäristöt helpottaa duunia ihan älyttömän paljon!
        Esimerkiksi QT Creator:lla valmista jälkeä tulee nopeasti ja helposti.

        Toinen tehokas on netbeans javafx scene builder

        Mutta tuo QT on toistaiseksi ainoa, jolla olen saanut ohjelmat näkymään tismalleen samannäköisinä, oli sitten kyse Linuxista, Raspberrystä tai Windowsista.


      • fdsgsfdgsfdgfsg kirjoitti:

        >>Ohjelmointi vähän kuin ruoanlaittoa.>>

        Asian ytimessä! Itselläkin meni pitkään tajuta, että ruuan valmistuksessa ei ole pakko tehdä kaikkea aivan alusta, vaan esimerkiksi keitto on hyvä tehdä peruna/vihannes-pakastepussin pohjalle.
        Ei vaan jaksa joka kerta kuoria perunoita, porkkanoita, silpita sipulia. Kun siihen on elämää helpottava keksintökin tehty.

        Samahan se ohjelmoinnissa on. Kunnon kehitysympäristöt helpottaa duunia ihan älyttömän paljon!
        Esimerkiksi QT Creator:lla valmista jälkeä tulee nopeasti ja helposti.

        Toinen tehokas on netbeans javafx scene builder

        Mutta tuo QT on toistaiseksi ainoa, jolla olen saanut ohjelmat näkymään tismalleen samannäköisinä, oli sitten kyse Linuxista, Raspberrystä tai Windowsista.

        Mikä tahansa CSS framework ratkoo sen, että näyttää samalta.


    • tiedätsittenkaikki

      C-kielen osaaminen on siitä hyvä kun lähes kaikki ohjelmointikielet perustuvat siihen, jolloin on erittäin helppoa, jopa päivässä opetella vaikka Fortran tai COBOL, Javahan on lähes suora kopio c-kielestä...

    • Olio_

      Opiskele olio-ohjelmointia, tarvitaan esim. peleissä. Itse tein sellaisen ET:n kaltaisen olion.

      • OlioihinPettynyt

        Aikanani opiskelin, opin silloin BASIC:ia, FORTRAN:ia ja ASSEMBLY:a. Ensimmäisessä työpaikassa käytin enimmäkseen makroilla laajennettua FORTRAN:ia testauslaitteiden ohjelmointiin sekä jonkin verran ASSEMBLY:a tuotteiden itsetestausohjelmien kehitykseen. Toisessa työpaikassa opettelin C-kieltä, jota käytin useammassakin projektissa. Niihin aikoihin kuulin olio-ohjelmoinnista, joka tuntui olevan hopealuoti kaikkin ohjelmointitehtäviin. Työkiireiden ja niiden luonteen vuoksi en ehtinyt perehtyä Javaan enkä C :aan. Kolmannessa työpaikassa oli tarpeen olioidenkin tunteminen, joten menin opiskelemaan puolivapaalla ja puolipalkalla tietojenkäsittelyä eli tavoitteena oli ohjelmointitaidon ja -tiedon lisääminen. Pettymys oli kuitenkin melkoinen, kun ensimmäisellä Java-kurssilla selvisi, että ne samat IF:fit, FOR:it ja WHILE:it piti itse kirjoittaa sinne ohjelmaan. Olin kuvitellut, että oliot tekisivät kaiken puolestani.


      • swedrftyguhi

        'olio' on kyllä rasittava käännös 'object' -sanalle. exit(999);


    • trollerson

      Ihan mitä vaan. Tärkeintä, että aloittaa. Kieliä tulee opeteltua uusia tuon tuosta ja niitähän tulee uusia.

      Kun tekee kokoajan pieniä juttuja, pitkässä juoksussa kehittyy paljon, vaikkei se yhden pikkujutun tekeminen tunnukkaan miltään.

      Jos nyt joku kieli, mistä esim on hyvä aloittaa pitäisi nimetä, niin kokeile vaikka sellaista kuin Python.

      Sille löytyy paljon erilaisia helppokäyttöisiä kirjastoja ja muuta kivaa, joita voi suoraan asentaa pythonin paketinhallinnasta. Se voisi olla sellainen mukava kieli siinä mielessä, että aloittelijakin saa sillä nopeasti aikaan konkreettisia hyödyllisiä ohjemlia, aika edistyneitäkin, ja näin ehkä motivaatio opiskeluun säilyy paremmin.

      C on tietysti pitkässä juoksussa yksi, mihin kannattaa tutusta, jos matalampi taso kiinnostaa, ja Javascript sekä web teknologiat, sitten kun se puoli kiinnostaa.

    • Pascal.PAine

      Olikohan 1980-lukua kun hain opiskelemaan yliopistoon. Piti lukea Pascal-opas. Opiskelupaikka irtosi, mutta en ottanut sitä vastaan, koska lähdin lukemaan humanistisia tieteenaloja. Opiskelut jäivät luonnollisesti kesken.

      • PascalToimiiTänäänkin

      • kööri
        PascalToimiiTänäänkin kirjoitti:

        Jos osaat tänä päivänä Pascal:a niin voi tehdä ohjelmia esim. Delphillä
        pc:n lisäksi esim puhelimiin https://www.embarcadero.com/products/delphi

        eikä kieltä tarvitse vaihtaa vaikka tekisi web sovelluksia
        (eli taustalla käytetään javascriptiä välikielenä)
        http://web.tmssoftware.com
        https://youtu.be/dUFsr1Ziiz4


        Myös Lazarus/freepascal on vaihtoehto tuoden lisää esim. 8-bittisen AVR sulautetun prosessorin jne
        https://www.lazarus-ide.org/

        "8-bittisen AVR sulautetun prosessorin"

        Minä olen tottunut sörkkimään C:llä ja assemblerilla 8-bittisiä.


      • sasaf

        Niin, ehkä sinä. Mutta MINÄ käytän sulautettujen ohjelmointiin ainoastaan Yhdysvaltain puolustusministeriön kehittämää Ada-kieltä.


      • avrn_kaveri

      • wertwretewrt

      • avr_kaveri
        wertwretewrt kirjoitti:

        Ihmettelyä?
        Eikös tuo ole tismalleen sama kuin: https://www.arduino.cc/reference/en/language/structure/bitwise-operators/bitshiftleft/

        shl (Shift left) on pascalia
        kun taas SPSR on SPI Status Register (SPI on Serial Peripheral Interface)
        eli kyseessä on AVR prosessori kohtainen erikoisrekisteri. Eli ollaan todella matalalla tasolla
        (Pascalilla onnistuu myös matalan tason ohjelmointi).
        Jos tietää SPSR:n käytön niin tuntee AVR prosessorin.


    • Valitseitsekses

      Kieltä, joka vielä noudattaa inhimillisyyttä. Rahan ja omaisuuden( omaisuuden) vaade kun usein on tärkein. Muissa tapauksissa politiikankieli on tärkeintä. Ja lopuissa voi ihan vaan unohtaa kaiken ja mennä vaikka töihin.

      • jxkzkzkzkz

        jos tienata haluaa, niin cobol
        https://www.tivi.fi/Uutiset/2014-09-17/Haluatko-tienata-enemmän-Opettele-Cobolia-3148634.html

        sen osaajia tarvitaan vielä vuosia ja osaajien määrä vähenee koko ajan.
        kielenähän tuo on yksi vittu ja moni mieluummin tappaa itsensä, kuin opettelee cobolia.
        mutta eloonjääneet siis tienaa hyvin!


      • Olen joskus koodannut ammatikseni cobolia. Jos osaa niin ei se niin paha oo.


    • edistystä

      Nykyisin alkaa olemaan samantekevää mitä kieltä osaa.
      Kuvat helppo muuntaa toiseen formaattiin "nörtit" tekee parhaansa ja kohta helppo muuntaa mikä tahansa koodi mihin tahansa "formaattiin" eli jos osaa yhden "kielen" osaa Kaikki
      riittää jos jonkun viitsii opetella.

      • sfdgsfgsdfgfdsg

        No ei se ihan noin mene. Kielistä päittäin onnistuu muuntamaan 100% toimivuudella vain Kotlin ja Java.

        Mutta niinhän se ohjelmoinnissa kyllä on, että pitää oppia ohjelmoimaan. Ne kielet on ihan toissijainen seikka ja kieli valitaan aina käyttökohteen mukaan.


      • sfdgsfgsdfgfdsg kirjoitti:

        No ei se ihan noin mene. Kielistä päittäin onnistuu muuntamaan 100% toimivuudella vain Kotlin ja Java.

        Mutta niinhän se ohjelmoinnissa kyllä on, että pitää oppia ohjelmoimaan. Ne kielet on ihan toissijainen seikka ja kieli valitaan aina käyttökohteen mukaan.

        Mitähän nyt meinaat tarkoittaa tuolla "päittäin onnistuu muuntamaan" ?


      • jxjxjjxxkzkkzkzkzkz

        Sitä, että Kotlin pitäisi olla mahdollista (Jetbrainsin itsensä mukaan :) muuttaa täysin Java-lähdekoodiksi ja päinvastoin.
        En tiedä onko tuo ihan totta, vaiko vain markkinapuhetta.
        Kaikesta huolimatta ihan kiinnostava kieli tuo näyttää olevan, vaikka itsellä ei oikein ole aikaa siihen ainakaan vielä perehtyä.
        Kuitenkin varteenotettava kieli, koska Google on se viralliseksi Androidin kehittämiskieleksi hyväksynyt.


      • jxjxjjxxkzkkzkzkzkz kirjoitti:

        Sitä, että Kotlin pitäisi olla mahdollista (Jetbrainsin itsensä mukaan :) muuttaa täysin Java-lähdekoodiksi ja päinvastoin.
        En tiedä onko tuo ihan totta, vaiko vain markkinapuhetta.
        Kaikesta huolimatta ihan kiinnostava kieli tuo näyttää olevan, vaikka itsellä ei oikein ole aikaa siihen ainakaan vielä perehtyä.
        Kuitenkin varteenotettava kieli, koska Google on se viralliseksi Androidin kehittämiskieleksi hyväksynyt.

        "Sitä, että Kotlin pitäisi olla mahdollista (Jetbrainsin itsensä mukaan :) muuttaa täysin Java-lähdekoodiksi ja päinvastoin."

        No sama niksi onnistuu vaikka Typescript -> Javascript. Ja jokainen Javascript koodi on myös Typescriptiä.

        Oikeastaan kun kattoo asiaa oikeassa perspektiivissä niin käytännössä kaikki kielet kääntyy C:ksi tai Javascriptiksi. Ne ovat tavallaan assemblereja joihin käännellään korkean tason kielistä.


    • Anonyymi

      Jos puhumme Delphi on yksi mahdollinen ratkaisu https://www.devart.com/dac.html
      Luulen, että se voi olla varsin hyödyllinen, koska nämä tiedonsiirtokomponentit ovat yhteensopivia kaikkien suosittujen tietokantojen kanssa.

      • Anonyymi

        Emme puhu


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe