4K-televisio tietokoneen näyttönä?

kannattaako4KTV

Riittääköhän kuvanlaatu hyötykäyttöön uusissa isoissa (yli 40") 4K- eli UHD-televisiossa? Vai onko jopa käytössä samoja paneeleja kuin varsinaisissa tietokonenäytöissä?

Minulla mahtuisi tietokonepöydälle yksi sellainen 42-44 -tuumainen. Tulisi kahden 24-tuumaisen 1920x1200 pikselin HP:n näytön tilalle.

19

9279

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin-suunniteltu

      TV:t taitaa olla suunniteltu vähän kauempaa katseluun kuin tietokonemonitorit.

      • Anonyymi

        Hyvin toimii!


    • exBersel

      Ainakaan FullHD televisio ei toimi monitorina ollenkaan. Kyllä siihen kuvan saa, mutta ei sitä voi käytännössä käyttää muuhun kuin elokuvien ja valokuvien katsomiseen. Lukeminen tv-ruudulta on tuskaa. Voihan sitä tietysti liikkeestä kysyä, saako yhdistää vaikka läppärinsä hetkeksi televisioon kokeillakseen asiaa, mutta en usko että on hyvä vaihtoehto.

      • Anonyymi

        Olet valehtelija pahemmasta päästä!


    • Huono_peleissä

      Televisiossa on yleensä tietokonenäyttöä suurempi viive, mikä haittaa pelaamista.

      • pc_pelit_poikkeus

        Hyötyohjelmiin, konsolipeleihin ja storen mobiilipeleihin voi riittää pc-monitorikin, mutta iso tv-ruutu on parempi perinteisissä pc-peleissä (strategiapelit, simulaatiot).
        Esim. lentokonesimulaatiot tai vaikka Forza 7 pelattuna 65" UHD-tv:stä, jonka eteen 1,5 metrin päähän laittaa nojatuolin ja rattitelineen. Myös strategiat (esim. Civ6) ovat parempia ja näyttävämpiä, mitä isompi kuva.


      • trollerson

        Riippuu pelistä, itse kyllä tykkään TV:stä peleissä.


    • sekylpelaa

      Mulla on 46 tuumanen HD älySamsung näyttönä, toimii yhtähyvin kun pienet näytötkin, on vaan reilusti isompi. Pitää olla max 1,5 metrin päässä, toosasta.

      • näinkö-tarkoitat

        Tarkoitat kai että pitää olla vähintään, eli 1,5 m tai > 1,5 m päässä toosasta?


    • vaikeusasteikko

      vaikea tietää mikä sulle riittää.

      • mulla_etäisyys

        No, minulla työkäytössä 24-tuumaisen näytön on oltava noin 60 cm:n päässä. Työkäyttö on kirjoittamista ja ohjelmointia. On pysyttävä lukemaan tekstiä. Jos olisi 48-tuumainen 4K-näyttö, niin etäisyys olisi samaa luokkaa, jotta teksti olisi saman kokoista. Pienempi (esim. 32") 4K-näyttö voisi kai olla lähempänäkin.

        Kokemukseni mukaan kahdesta FullHD-televisiosta (32" ja 50") ei ole HDMI-liitännälläkään täydellä tarkkuudella tuohon hyötykäyttöön (kirjoittamista yms.) ellei kuvaa zoomaa 125 tai 150 prosenttiin. Tietokonenäyttö antaa tarkemman kuvan. Pelikäytössä iso tv on hyvä kun ei tarvitse lukea pientä tekstiä.


      • luettavuus_paranee

        Näytön resoluutio ei vaikuta tekstin kokoon ollenkaan. 4k-näytöllä skaalauksen oletusasetus on 300% (suositus). Teksti ja valikot ovat samankokoisia kuin full-hd näytöllä 150% skaalauksella, ja lisäksi paljon tarkempaa jolloin tekstin luettavuus on myös huomattavasti parempi kuin karkealla full-hd:lla.


    • kannattaako4KTV

      Ostin ison 42,5-tuumaisen 4K-tietokonenäytön! Pidänkö siitä? Kyllä! Suosittelen!

      Pidän skaalauksen 100 prosentissa. Kokeilin 125:ttä, mutta meni turhan suureksi. Pikselikoko on 100 prosentilla suunnilleen sama kuin 21,5-tuumaisella FullHD-näytöllä eli ihan hyvä.

      Näyttö tulee onneksi aika matalalle. Kehyksen alareuna on 5,4 cm pöydästä ja kuva-ala alkaa jo 7,4 cm:n korkeudesta ja yltää 60,5 cm:n korkeuteen. Tuo on ihan hyvä, kun on monia isoja näyttöjä, joissa ruutu tulee turhan korkealle eikä näissä isoissa näytöissä yleensä ole korkeussäätöä. Aiemmat 24-tuumaiset näyttöni tulivat muutaman sentin alemmaksi. Kuva-alan leveys on noin 94 cm eli vähän vähemmän kuin kahta 24-tuumaista näyttöä rinnakkain käyttäen. Tärkeinpänä muutoksena on työskentelyalueen lisäkorkeus ja se, ettei katselualuetta joudu jakamaan keskiosasta kahdelle eri näytölle.

      Katson näyttöä 50-60 cm:n päästä ja minulla on harmittavasti monitehosilmälasit.
      Näytön korkeudesta ylintä 10 cm:n aluetta joudun katsomaan vähän yläviistoon. Aluksi käytin monitehorillejä, joissa vain alaosa on noin läheltä katsottaessa sopiva päätetyöskentelyyn. Rillien yläosalla ei nähnyt tarkasti noin lähelle ja huomaamatta käänsin päätäni taaksepäin, jotta näkisin rillien lähialueella näytön ylempääkin osaa ja niska tuli kipeäksi.
      Onneksi muistin, että minulla on myös *päätelasit*, joita en ollut tarvinnut tavallisen näytön kanssa. Nyt ne tulivat tarpeeseen ja näytön käyttö onnistuu päätelasien kanssa hyvin (nuoremmilla ei ole tuota ongelmaa yksiteholasien kanssa). Pidän työskentelyalueena näytöstä alinta 75 prosenttia ja yläosassa pidän dokumentteja tai ohjeita, joita vilkaisen silloin tällöin.

      Näyttö on mainio työskentelyssä! Näyttö on sopivalla korkeudella ja tilaa on korkeussuunnassa reilusti, saan tekstiä paljon näkyviin. Ikkunoita voi olla korkeussuunnassakin auki pari kolme ja saan useita dokumentteja rinnakkain ilman että keskimmäinen niistä jakautuisi eri näytöille kuten kahta näyttöä käytettäessä.

      Näyttö on mainio viihdekäytössä.! YouTubessa on paljon hienoja ja tarkkoja, ammattimaisesti tehtyjä 4K-videoita, esim. kaupunkien esittelyvideot "Around The World 4K"! Kuva on tarkka, värinätön ja tuntuu, kuin itse olisi paikan päällä kun katsoo 50-80 cm:n päästä. On myös paljon turistien kuvaamia matkavideoita, joissa ei aina ole videoitaessa riittänyt prosessoritehot ja kuva värisee välillä kun on paljon muutoksia. Nettinopeuden on syytä olla selvästi yli 20 MBit/s, jotta tarkemmat 4K-videot latautuvat hyvin. Suosittelen 30-40 Mbit/s:ää. Meillä on valokuitu ja toimii hyvin.

      Entä pelikäyttö? En tiedä, mutta todennäköisesti upea, jos tehot riittävät. Oman tietokoneeni (2011 koottu) ja näytönohjaimeni (uusi GTX 1060 6 GB) tehot eivät todennäköisesti riitä 4K-tilassa pelaamiseen.

      • Anonyymi

        W10 on vain ongelmia pitää oikea resoluutio ja taajuus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        W10 on vain ongelmia pitää oikea resoluutio ja taajuus.

        Se on kyllä ongelma. aina.


    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      4K-televisiot toimii erinomaisesti hyötykäytössäkin, esim. kuvankäsittely, 3D-suunnittelu, av-editointi jne. Värintoisto on niin laadukasta ja kalibroinnilla saadaan aikaan täydellinen kuva, jolla voi korvata ammattilaistasonkin tietokoneruudut. Nykyään fps-pelaaminenkin toimii hyvin, kun vasteajat on pienentyneet ja televisioista löytyy "game modet" ja "pc modet". Pelailen Bäfää ja Codeja silloin tällöin, eikä ole mitään näkyvää hiiren viivettä, eikä muita havaittavia lageja. Eikä myöskään ghostingia tai normaalia suurempia slide show -efektejä. Ainoa miinuspuoli oli se, että kun vaihdoin perinteisen näytön 65-tuumaiseen 4k-televisioon, jouduin investoimaan tehokkaampaan prosessoriin ja näytönohjaimeen. Halpaahan tällainen lysti ei aina ole, varsinkaan silloin, jos ei halua tinkiä kuvanlaadusta, päivitysnopeudesta, fpssistä jne.

      • Anonyymi

        Ostin 2000€ maksaneen näytönohjaimen koneeseen mutta en saa parempaa resoluutiota kuin 640x480 kahdeksalla värillä. Pelejä on hankala pelata kun pikselit ovat postikortin kokoisia. Käytössä Liunux Upuntu.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe