4K-televisio tietokoneen näyttönä?

kannattaako4KTV

Riittääköhän kuvanlaatu hyötykäyttöön uusissa isoissa (yli 40") 4K- eli UHD-televisiossa? Vai onko jopa käytössä samoja paneeleja kuin varsinaisissa tietokonenäytöissä?

Minulla mahtuisi tietokonepöydälle yksi sellainen 42-44 -tuumainen. Tulisi kahden 24-tuumaisen 1920x1200 pikselin HP:n näytön tilalle.

13

1046

  Vastaukset

  • TV:t taitaa olla suunniteltu vähän kauempaa katseluun kuin tietokonemonitorit.

  • Ainakaan FullHD televisio ei toimi monitorina ollenkaan. Kyllä siihen kuvan saa, mutta ei sitä voi käytännössä käyttää muuhun kuin elokuvien ja valokuvien katsomiseen. Lukeminen tv-ruudulta on tuskaa. Voihan sitä tietysti liikkeestä kysyä, saako yhdistää vaikka läppärinsä hetkeksi televisioon kokeillakseen asiaa, mutta en usko että on hyvä vaihtoehto.

  • Televisiossa on yleensä tietokonenäyttöä suurempi viive, mikä haittaa pelaamista.

   • Hyötyohjelmiin, konsolipeleihin ja storen mobiilipeleihin voi riittää pc-monitorikin, mutta iso tv-ruutu on parempi perinteisissä pc-peleissä (strategiapelit, simulaatiot).
    Esim. lentokonesimulaatiot tai vaikka Forza 7 pelattuna 65" UHD-tv:stä, jonka eteen 1,5 metrin päähän laittaa nojatuolin ja rattitelineen. Myös strategiat (esim. Civ6) ovat parempia ja näyttävämpiä, mitä isompi kuva.


   • Riippuu pelistä, itse kyllä tykkään TV:stä peleissä.


  • Mulla on 46 tuumanen HD älySamsung näyttönä, toimii yhtähyvin kun pienet näytötkin, on vaan reilusti isompi. Pitää olla max 1,5 metrin päässä, toosasta.

   • Tarkoitat kai että pitää olla vähintään, eli 1,5 m tai > 1,5 m päässä toosasta?


  • vaikea tietää mikä sulle riittää.

   • No, minulla työkäytössä 24-tuumaisen näytön on oltava noin 60 cm:n päässä. Työkäyttö on kirjoittamista ja ohjelmointia. On pysyttävä lukemaan tekstiä. Jos olisi 48-tuumainen 4K-näyttö, niin etäisyys olisi samaa luokkaa, jotta teksti olisi saman kokoista. Pienempi (esim. 32") 4K-näyttö voisi kai olla lähempänäkin.

    Kokemukseni mukaan kahdesta FullHD-televisiosta (32" ja 50") ei ole HDMI-liitännälläkään täydellä tarkkuudella tuohon hyötykäyttöön (kirjoittamista yms.) ellei kuvaa zoomaa 125 tai 150 prosenttiin. Tietokonenäyttö antaa tarkemman kuvan. Pelikäytössä iso tv on hyvä kun ei tarvitse lukea pientä tekstiä.


   • Näytön resoluutio ei vaikuta tekstin kokoon ollenkaan. 4k-näytöllä skaalauksen oletusasetus on 300% (suositus). Teksti ja valikot ovat samankokoisia kuin full-hd näytöllä 150% skaalauksella, ja lisäksi paljon tarkempaa jolloin tekstin luettavuus on myös huomattavasti parempi kuin karkealla full-hd:lla.


  • Ostin ison 42,5-tuumaisen 4K-tietokonenäytön! Pidänkö siitä? Kyllä! Suosittelen!

   Pidän skaalauksen 100 prosentissa. Kokeilin 125:ttä, mutta meni turhan suureksi. Pikselikoko on 100 prosentilla suunnilleen sama kuin 21,5-tuumaisella FullHD-näytöllä eli ihan hyvä.

   Näyttö tulee onneksi aika matalalle. Kehyksen alareuna on 5,4 cm pöydästä ja kuva-ala alkaa jo 7,4 cm:n korkeudesta ja yltää 60,5 cm:n korkeuteen. Tuo on ihan hyvä, kun on monia isoja näyttöjä, joissa ruutu tulee turhan korkealle eikä näissä isoissa näytöissä yleensä ole korkeussäätöä. Aiemmat 24-tuumaiset näyttöni tulivat muutaman sentin alemmaksi. Kuva-alan leveys on noin 94 cm eli vähän vähemmän kuin kahta 24-tuumaista näyttöä rinnakkain käyttäen. Tärkeinpänä muutoksena on työskentelyalueen lisäkorkeus ja se, ettei katselualuetta joudu jakamaan keskiosasta kahdelle eri näytölle.

   Katson näyttöä 50-60 cm:n päästä ja minulla on harmittavasti monitehosilmälasit.
   Näytön korkeudesta ylintä 10 cm:n aluetta joudun katsomaan vähän yläviistoon. Aluksi käytin monitehorillejä, joissa vain alaosa on noin läheltä katsottaessa sopiva päätetyöskentelyyn. Rillien yläosalla ei nähnyt tarkasti noin lähelle ja huomaamatta käänsin päätäni taaksepäin, jotta näkisin rillien lähialueella näytön ylempääkin osaa ja niska tuli kipeäksi.
   Onneksi muistin, että minulla on myös *päätelasit*, joita en ollut tarvinnut tavallisen näytön kanssa. Nyt ne tulivat tarpeeseen ja näytön käyttö onnistuu päätelasien kanssa hyvin (nuoremmilla ei ole tuota ongelmaa yksiteholasien kanssa). Pidän työskentelyalueena näytöstä alinta 75 prosenttia ja yläosassa pidän dokumentteja tai ohjeita, joita vilkaisen silloin tällöin.

   Näyttö on mainio työskentelyssä! Näyttö on sopivalla korkeudella ja tilaa on korkeussuunnassa reilusti, saan tekstiä paljon näkyviin. Ikkunoita voi olla korkeussuunnassakin auki pari kolme ja saan useita dokumentteja rinnakkain ilman että keskimmäinen niistä jakautuisi eri näytöille kuten kahta näyttöä käytettäessä.

   Näyttö on mainio viihdekäytössä.! YouTubessa on paljon hienoja ja tarkkoja, ammattimaisesti tehtyjä 4K-videoita, esim. kaupunkien esittelyvideot "Around The World 4K"! Kuva on tarkka, värinätön ja tuntuu, kuin itse olisi paikan päällä kun katsoo 50-80 cm:n päästä. On myös paljon turistien kuvaamia matkavideoita, joissa ei aina ole videoitaessa riittänyt prosessoritehot ja kuva värisee välillä kun on paljon muutoksia. Nettinopeuden on syytä olla selvästi yli 20 MBit/s, jotta tarkemmat 4K-videot latautuvat hyvin. Suosittelen 30-40 Mbit/s:ää. Meillä on valokuitu ja toimii hyvin.

   Entä pelikäyttö? En tiedä, mutta todennäköisesti upea, jos tehot riittävät. Oman tietokoneeni (2011 koottu) ja näytönohjaimeni (uusi GTX 1060 6 GB) tehot eivät todennäköisesti riitä 4K-tilassa pelaamiseen.

   • W10 on vain ongelmia pitää oikea resoluutio ja taajuus.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vihdoinkin Stefan avautuu Martinan röyhkeydestä

   Tätä ollaan odotettu. Stefan kertoo että Martina yrittää kiristää 200000 e Stefanilta . Näin me tää nähtiinkin. Muija sai harrastaa mitä halusi Stefan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   741
   16837
  2. Miksi ulkoministeri Haavisto ei ole vielä eronnut?

   Kun ulkoministeri Timo Soini osallistui aborttiprotestiin työmatkalla – vihreät tyrmistyi: ”Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?” Ja Vi
   Maailman menoa
   162
   3266
  3. Kotisiivous vähintään 40e/h

   Suomen kotityöpalveluyhdistys ry mukaan alin kannattava hinta siivouksesta on 40e/h. Tämä on outoa, koska puhdistusaineita ja vettä kuluu 1h aikana k
   Maailman menoa
   129
   3188
  4. Pelkkää rahastusta kunnallinen hammaslääkärikäynti

   Luulisi, että EU:n kireimpiä, jo tapissaan olevia veroja maksavat suomalaiset saisivat kohtuuhintaisen kunnan hammaslääkäripalvelun, kaikkea kanssa!
   Maailman menoa
   138
   2539
  5. Martina bailaamassa. Taas.

   Kattokaa sen ig storya. Se tylsä joka paikkaan tunkeva wannabe joku jekku b. nuolee martinan naamaa.... ovat ilmeisen humalassa...?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   169
   2464